W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Co to jest ekspres kolbowy? Jak działa?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Ekspres kolbowy to dość specyficzny rodzaj maszyny do robienia kawy. Ma duży potencjał, ale i wymaga większej ingerencji. Dowiedz się zatem, czym konkretnie jest ekspres kolbowy, z czego się składa i jak działa. Podejmiesz wtedy lepszą decyzję zakupową.

Ekspres kolbowy - co to jest? Jak działa?

Spis treści:

    Ekspres kolbowy – co to?

    To jeden z ekspresów ciśnieniowych. W czasie parzenia kawy woda pod wysokim ciśnieniem przepuszczana jest przez drobno zmielone ziarna. Nazwa urządzenia wywodzi się od charakterystycznego pojemniczka z rączką, do którego wsypujesz kawę. Określa się go mianem kolby.

    Tego typu sprzęty spotkasz m.in. w kawiarniach. W domach również znajdują zastosowanie. Uwielbiają je osoby, które parzenie kawy uważają za przyjemny rytuał. Musisz wiedzieć, że taki ekspres prawie nic nie robi za Ciebie. Ty odpowiadasz niemal za wszystko, każdego kroku trzeba się więc nauczyć.

    Ekspres kolbowy służy przede wszystkim do przyrządzania aromatycznego, prawdziwego espresso. Zapewnia niepowtarzalny aromat i smak napoju. To, czy warto kupić ekspres kolbowy, bardzo opiera się na jego specyficznym sposobie działania.

    To niewielki sprzęt z bardzo dużym potencjałem. Sterujesz nim ręcznie, dzięki czemu masz możliwość poznania tajników przygotowywania idealnego napoju kawowego.

    Ranking ekspresów kolbowych – zwycięzca

    Sage SES875BSS

    Jak działa ekspres kolbowy?

    Woda pod odpowiednim ciśnieniem (standardowo 9 barów) uderza w zmielone ziarna kawy umieszczone w kolbie. Przepływa przez nie przez kilkadziesiąt sekund i trafia do kubka bądź filiżanki. W ten sposób parzysz pełne aromatu espresso.

    Przyznasz, że brzmi to wszystko bardzo prosto. Niemniej musisz mieć świadomość, że w działaniu ekspresu kolbowego dużo zależy od Ciebie.

    Najpierw starannie ubijasz zmieloną kawę w kolbie. To kluczowy moment, od niego zależy smak zaparzonego napoju. Musisz również prawidłowo zamontować pojemnik z powrotem w korpusie urządzenia. Inaczej woda nie będzie przez niego swobodnie przepływać.

    Ekspresy kolbowe wytwarzają ciśnienie w zakresie od 9 do 19 barów. Z uwagi na solidność powszechnie stosuje się je w gastronomii. Sprzęty te są dobrze przystosowane do intensywnej eksploatacji.

    Planujesz zakupy? Zobacz promocje w popularnych sklepach!

    Ekspres kolbowy – budowa

    Podstawowe elementy budowy stanowią kolba, bojler, zbiornik na wodę oraz pompa ciśnieniowa. Do tego dochodzą części dodatkowe jak np. elektroniczny panel sterowania, spieniacz czy młynek na ziarna. Niemniej znajdziesz je głównie w droższych i bardziej zaawansowanych sprzętach.

    Przyjrzyjmy się bliżej kolbie, od której pochodzi nazwa ekspresu. To wykonany z metalu pojemniczek, do którego przesypujesz zmielone ziarna kawy. Określa się go także mianem portafiltra. W jego dolnej części znajdziesz sitko, przez które przepływa gotowa kawa.

    Zwykle sprzęty oferują jedną kolbę, szczególnie te do domowego użytku. W kawiarniach spotkasz bardziej rozbudowane modele, np. z dwoma pojemnikami.

    Bojler służy do podgrzewania wody, którą wlewasz do zbiornika. W porównaniu do termobloku działa wolniej. Jednocześnie zapewnia zagotowanie większej ilości wody.

    Z kolei pompa ciśnieniowa jest niezbędna do wytworzenia właściwego ciśnienia w czasie parzenia kawy. Może być rotacyjna lub wibracyjna. Znawcy mówią, że lepiej sprawuje się ta pierwsza, m.in. ze względu na precyzję działania. Obok bojlera to element, bez którego ekspres kolbowy nie pracowałby prawidłowo.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments