Już na pierwszy rzut oka widać wyraźne różnice między kawiarką a ekspresem kolbowym. Mimo że zadanie nadrzędne jest to samo, oba urządzenia pracują zupełnie inaczej. Dowiedz się zatem, co będzie dla Ciebie lepsze: kawiarka czy ekspres kolbowy?
Kawiarka a ekspres kolbowy – czym się różnią?
Ekspres kolbowy to sprzęt wymagający podłączenia do prądu. W przeciwieństwie do kawiarki, którą ustawisz na kuchence (choć są tu też modele na prąd). Wykorzystasz ją więc w domu, jak i poza nim, nawet np. na biwaku. Niemniej powoduje to, że tego typu akcesorium do parzenia jest mniej funkcjonalne. Ekspres zapewnia Ci więcej udogodnień, choćby regulację temperatury czy ciśnienia.
Zapewne domyślasz się, że te dwie propozycje różnią się ceną. Tańsza okaże się kawiarka, inaczej moka. Bez problemu znajdziesz na rynku modele już za kilkadziesiąt złotych. Co więcej, dostaniesz takie przystosowane do użytku na kuchence indukcyjnej (potwierdza to ranking kawiarek na indukcję).
Ekspresy kolbowe stanowią droższy wybór. Wymagają ponadto więcej miejsca. Kawiarka zwykle jest na tyle mała, że schowasz ją do szuflady bądź szafki.
Mimo że sam sposób parzenia kawy wygląda podobnie, nie jest identyczny. W sprzęcie kolbowym samodzielnie kontrolujesz podstawowe parametry. Natomiast w przypadku moki nie zmienisz samodzielnie np. ciśnienia, nie zależy od Ciebie. Przekłada się to na różnice w smaku gotowego napoju, chociaż w obu przypadkach będzie pozbawiony nadmiernej kwasowości.
Przewagi kawiarki
Nie potrzebujesz dostępu do energii elektrycznej, żeby jej używać. Zwłaszcza gdy masz kuchenkę na gaz, wtedy zupełnie nic Cię nie ogranicza. W dowolnym momencie przyrządzisz smaczną kawę.
Kawiarkę bez przeszkód zabierzesz ze sobą na wakacyjny wyjazd, chociażby do domku letniskowego. Pod namiotem też się sprawdzi, jeśli masz do dyspozycji turystyczną kuchenkę. Mając taki sprzęt, nie musisz rezygnować ze swoich przyzwyczajeń i ulubionego smaku napoju.
Istotnym plusem moki będzie też łatwiejsza obsługa. Ponieważ nie musisz samodzielnie regulować parametrów, kawę zrobisz szybciej. Najpierw mielisz ziarna, później przesypujesz je do sitka, wlewasz wodę do dolnego zbiornika, całość skręcasz i stawiasz na kuchence.
Jasne, początkowo może to Ci się wydawać ciut skomplikowane. Niemniej bardzo szybko dojdziesz do wprawy i będziesz to robić praktycznie z zamkniętymi oczami.
Nie masz zbyt wiele przestrzeni w kuchni? Nic nie szkodzi, kawiarka sprawdzi się wówczas świetnie. Gwarantuje wygodne przechowywanie. Nie wymaga dużo miejsca. Podczas dłuższej przerwy w używaniu zwyczajnie schowasz ją np. do szafki i już.
Do tego dochodzi również tańsza eksploatacja. Mając mokę, pamiętaj głównie o wymianie uszczelki, przynajmniej raz w roku. To koszt maksymalnie kilkadziesiąt złotych. W dodatku najlepsze kawiarki elektryczne stanowią alternatywę, jeszcze prędzej parząc esencjonalną kawę.
Przewagi ekspresu kolbowego
Posiadacze takiego urządzenia podkreślają, że przygotowywanie kawy za jego pomocą to prawdziwa magia. Szybko staje się to relaksującym rytuałem. Parzenie napoju zyska zupełnie inny klimat, takie urozmaicenie codzienności.
Ekspresy kolbowe musisz docenić za różnorodność. Mimo że kosztują więcej niż kawiarki, pozytywnie zaskakują funkcjonalnością. Niektóre urządzenia zapewniają wbudowany młynek na ziarna czy spieniacz do mleka. Przyznasz, że to spora zaleta, bo nie musisz już inwestować w osobne, dodatkowe sprzęty.
Znaczenie ma poza tym fakt, że głównie od Ciebie zależy smak kawy. A dokładniej od Twoich ustawień. Zyskujesz możliwość eksperymentowania i próbowania nowych opcji. Zmieniaj swobodnie ciśnienie czy temperaturę wody, mieszaj ziarna z dodatkami (np. cynamonem) i zaparz idealny napój.
Takich opcji nie dadzą Ci nawet zaawansowane automaty do kawy. Wspomniałem zresztą o tym w pojedynku ekspres kolbowy czy automatyczny.
Co więcej, po przygotowaniu i wypiciu kawy nie męczysz się ze starannym czyszczeniem elementów budowy sprzętu. Oczywiście konieczne jest umycie kolby każdorazowo po użyciu, ale nie powinno to być tak uciążliwe. W przypadku kawiarki czyścisz wszystkie jej części i dbasz o to, aby dokładnie wyschły. Trwa to dłużej.
Kawiarka czy ekspres kolbowy? Ostateczny werdykt
Zakup kawiarki sprawi Ci więcej satysfakcji, jeśli lubisz minimalizm i prostotę. Sprzęt ten wykorzystasz w domu i w podróży, dlatego smacznej kawy napijesz się wszędzie. Nie musisz wiedzieć zbyt wiele o parzeniu i się w to zagłębiać. Z kolei gdy chcesz poczuć się jak barista, wybierz ekspres kolbowy. Pozwoli Ci na eksperymentowanie.
Podejmując decyzję, dobrze się zastanów, czego oczekujesz od nowego sprzętu do parzenia kawy. Twoje preferencje oraz przyzwyczajenia odgrywają tu bardzo istotną rolę.
Kawiarka sprawdzi się dla Ciebie lepiej, gdy:
- Boisz się, że nie opanujesz całego procesu parzenia kawy w ekspresie i nie planujesz rozwijać się w tym temacie.
- Zależy Ci na czymś niewielkim, co łatwo schowasz i ewentualnie weźmiesz ze sobą na wyjazd.
- Potrzebujesz czegoś prostego, co pozwoli Ci na przyrządzanie zwykłej czarnej kawy, bez udziwnień.
Ekspres kolbowy to lepsze wyjście, jeśli:
- Uwielbiasz eksperymenty i potrzebujesz czegoś, co zmotywuje Cię do odkrywania tajników kawy oraz sposobów jej parzenia.
- Nie masz nic przeciwko wydaniu nieco większej kwoty.
- Twoja kuchnia nie należy do najmniejszych i nie odczuwasz potrzeby nadmiernego oszczędzania wolnej przestrzeni.