Lubię zacząć dzień, czując w powietrzu unoszący się aromat kawy. Dziś pokażę Ci ekspres przelewowy Melitta AromaFresh II 1030-05, który rano budzi mnie świeżą, ciepłą i gorącą kawą. Jeżeli Ty również uwielbiasz zapach świeżo zmielonych ziaren o poranku, zobacz test tego ciekawego ekspresu!
Doskonale pamiętam ekspresy przelewowe z dzieciństwa. Posiadały jeden guzik służący do ich włączenia. Były brzydkie i toporne. Ekspres, który zobaczysz dziś, to zupełnie inna bajka.
Melitta zmieniła moje podejście do tego typu urządzeń. Zmieniła je w bardzo pozytywny sposób. Recenzję Melitta AromaFresh II 1030-05 zacznę od wyglądu i budowy. Dla wielu to bardzo istotna kwestia przy wyborze ekspresu.
Sprawdź poniżej aktualne ceny Melitta AromaFresh II 1030-05:
Wygląd i budowa
Melitta AromaFresh II 1030-05 to klasyka w nowoczesnym wydaniu. Ujrzysz klasyczną konstrukcję z podgrzewaną podstawką i dzbankiem na kawę.
To wyraźnie mniejszy sprzęt niż wyżej pozycjonowana Melitta EPOS 1024-02, którą również przetestowałem.
Nad dzbankiem znajduje się uchwyt na filtr, młynek oraz pojemnik na ziarna.
Z prawej strony umieszczono nowoczesny wyświetlacz oraz pojemnik na wodę. Wszystko do siebie pasuje. Spasowanie jest dokładne. Nie znalazłem żadnych odstających lub wystających elementów. Nic także nie trzeszczy i nie piszczy.
Wymiary ekspresu wynoszą 26,8 x 25,2 x 46,3 cm. Jak widzisz, to wysoki ekspres przelewowy. Wysokość jest istotną kwestią, ponieważ pokrętło regulacji stopnia zmielenia ziaren znajduje się na szczycie ekspresu.
W tym samym miejscu wsypiesz też ziarna kawy, więc warto zadbać o łatwość dostępu do tego elementu.
Poniżej znajdziesz młynek. Pod młynkiem znajduje się obrotowy filtr z wymiennym wkładem. Możliwość obrotu umożliwi Ci łatwe wkładanie i usuwanie filtra do kawy. Super wygodne podczas pozbywania się zużytego papierowego filtra oraz fusów. Nie stracisz na to zbyt wiele czasu.
Najsłabszym elementem całego ekspresu Melitta AromaFresh II pod względem budowy jest pojemnik na wodę. Brakuje mi możliwości jego wyciągania. Uzupełnisz wodę, korzystając z dzbanka na kawę lub innego pojemnika.
Użyty w tym elemencie plastik jest też trochę za ciemny. Szczególnie u swojej podstawy. Utrudnia to dokładne uzupełnienie poziomu wody.
Wyświetlacz LCD oraz panel sterowania ekspresem bardzo przypadły mi do gustu. Dokładnie zauważysz, jakie ustawienia zastosowałeś.
Wyświetlana jest również godzina, a to zawsze jakiś dodatkowy plus.
Działanie oraz obsługa
Wiesz już, jak ekspres wygląda, poznając plusy i minusy jego konstrukcji. Czas dowiedzieć się, jak pracuje Melitta AromaFresh II 1030-05. Myślę, że kilka funkcji może Cię zaskoczyć.
Zasada działania ekspresów przelewowych jest prosta. Każdy z nich działa tak samo. Gorąca woda przepływa przez kawę umieszczoną w filtrze, po czym skapuje do dzbanka.
Co więcej może więc zaproponować model AromaFresh II?
Chociażby nietypową lokację pojemnika na ziarna. Umieszczono go na szczycie. Jest zintegrowany z młynkiem oraz pojemnikiem na filtr. Rozwiązanie to pozwoli Ci zachować czystość w miejscu pracy.
Przemiał spada bezpośrednio do zamkniętego pojemnika. W ten sposób kawowy pył nie osadza się na zewnętrznych elementach. Oszczędzisz kilka chwil i nie przejmujesz się koniecznością sprzątania.
Sporo czasu oszczędzi Ci też automatyczny start urządzenia. Wystarczy, że przygotujesz pojemnik na filtr oraz wodę. Nie zapomnij też sprawdzić, czy w pojemniku na ziarna jest ich zapas. Ekspres uruchomi się automatycznie o wskazanej godzinie. W moim przypadku następowało to rano, a ja w tym czasie miałem czas na inne rzeczy.
Przypomnę, że pojemnik na filtr jest obrotowy. Otwiera Ci to kolejną furtkę. Możesz zaparzyć kawę, pomijając proces mielenia ziaren. Wystarczy wcisnąć jeden przycisk, aby przełączyć ekspres w tryb pracy ze zmieloną kawą. Spory plus ekspresu Melitta AromaFresh II.
Młynek pracuje zaskakująco cicho. Byłem gotowy na głośną, wręcz wybudzającą ze snu pracę urządzenia. Miłym zaskoczeniem było więc wybudzenie przez aromat kawy, a nie jej mielenie.
Melitta oddaje do Twojej dyspozycji 11 stopni regulacji mielenia kawy. Szeroki zakres, w którym zdecydowanie znajdzie się Twój ulubiony rodzaj. Ja postawiłem na klasykę, wybierając środkową wartość.
Ostatni element kawowej układanki to ilość użytej wody. Zdecydujesz, ile wody zużyje ekspres do przygotowania naparu i to niezależnie od tego, ile filiżanek wybierzesz na panelu sterującym. To ustawienie dotyczy ilości ziaren, która zostanie zmielona.
Ekspres zawsze zużyje tyle wody, ile zostanie mu podane. Melitta Aromfresh II to mimo wszystko proste urządzenie. Nie oznacza to jednak, że kawa też będzie prosta.
Stosując różne konfiguracje stopnia zmielenia, intensywności kawy oraz ilości wody, udało mi się zaparzyć idealną kawę. Ustawienia te będą inne dla każdego z nas. Jestem pewien, że Tobie też uda się stworzyć swoją ulubioną kompozycję!
Kawa parzona w ekspresie Melitta Aromfresh II urzekła mnie swoją wyjątkową głębią smaku i bogactwem aromatu. Jej intensywność sprawiła, że codziennie czułem się pobudzony i gotowy na czekające na mnie wyzwania.
Praktyczne testy parzenia kawy
Przeprowadziłem 3 testy mielenia ziaren. Uważam, że to najważniejszy element podczas parzenia kawy w ekspresie przelewowym. Źle lub niedokładnie zmielone ziarno wpływa bezpośrednio na smak kawy.
- Pierwszy test polegał na kilkukrotnym zmieleniu ziaren w tej samej konfiguracji. Ustawiłem więc ilość na 2 filiżanki oraz intensywność na 2 ziarenka. Stopień mielenia również zostawiłem niezmieniony. Upewniłem się, że pojemnik na filtr jest suchy, a papierowy filtr dokładnie przylega do pojemnika. W rezultacie waga przemiału powinna pozostać taka sama.
- W kolejnym teście nastąpiła zmiana konfiguracji. 3 kolejne mielenia posiadały inny stopień mielenia ziaren. Od najmniejszego do największego. Otrzymany przemiał powinien widocznie różnić się od siebie w każdej próbce.
- Ostatni etap testów to kolejna zmiana w konfiguracji. Tym razem zmianie uległa intensywność kawy. Wraz ze wzrostem tego współczynnika oczekiwałem wzrostu wagi przemiału.
Wyniki przeprowadzonych testów są zadowalające. Wielokrotne mielenie takiej samej ilości ziaren nie odbiega od siebie wagą. Różnice mieszczą się w normie.
Podczas zmiany stopnia mielenia gołym okiem widoczne są różnice. Widać także kilka większych kawałków w każdej próbce. Ich ilość jest znikoma, więc wynik znów pozytywny.
Również zgodnie z przewidywaniem – zmiana intensywności skutkuje zwiększeniem wagi przemiału.
Młynek w ekspresie Melitta AromaFresh II wykonano z materiału ceramicznego. Wielokrotnie słyszałem opinie o przewadze żaren stalowych. Zdecydowanie są one dużo bardziej wytrzymałe.
Jednakże w warunkach domowych stopień zużycia ceramicznych żaren nie powinien Cię absolutnie martwić. Gdyby nawet zdarzyło się, że młynek straci na swojej dokładności, żarna można wymienić. Dodam przy okazji, że ceramiczne żarna generują mniej hałasu niż te wykonane ze stali.
Czyszczenie
Jeśli kiedykolwiek miałeś styczność z ekspresem do kawy, to wiesz, że czyszczenie tych urządzeń może być czasochłonne. Szczególnie jeśli mowa o ekspresach automatycznych. Właśnie dlatego ekspresy przelewowe należą do moich ulubionych. Czyszczenie ekspresu Melitta AromaFresh II jest proste i szybkie jak parzenie w nim kawy.
Wszystkie zewnętrzne elementy w łatwy sposób wyczyścisz zwilżoną ściereczką. Polecam również przetarcie suchą ściereczką, dla trwalszego efektu.
Melitta dołącza do ekspresu mini szczoteczkę. Składa się z 2 końcówek: miękkiego pędzelka oraz sztywnej szczotki. Bardzo przydatna podczas czyszczenia mechanizmu mielącego.
Czyszczenie zacznij od opróżnienia pojemnika na ziarna kawy. Polecam włożyć wkład do filtra i rozpocząć proces mielenia przyciskiem „Start/Stop”. Kiedy pozbędziesz się ziaren z młynka, obróć regulator stopnia zmielenia, aby obydwa trójkąty były skierowane do siebie. Teraz możesz go wyciągnąć, a następnie swobodnie wyczyścić żarna. Zmieloną kawę usuniesz chociażby odkurzaczem.
Aby otworzyć kanał zmielonej kawy, wystarczy wcisnąć i przytrzymać przycisk ustawienia zmielonej kawy przez 5 sekund. Klapa kanału zmielonej kawy otworzy się, dzięki czemu oczyścisz wnętrze. Aby zamknąć klapę kanału zmielonej kawy, wystarczy, że ponownie przytrzymasz przycisk zmielonej kawy przez 5 sekund.
Melitta AromaFresh II powiadomi Cię, gdy będzie potrzebować odkamieniania. Jeśli przycisk “Calc” podświetli się czerwonym światłem, nie zwlekaj i jak najszybciej odkamień ekspres.
Tak naprawdę ekspres zrobi wszystko za Ciebie. Wystarczy, że do zbiornika wlejesz odkamieniacz w płynie i wciśniesz przycisk “Calc”. Proces ten może trwać do 25 minut. Po skończonej pracy pamiętaj o przepuszczeniu kilku cykli parzenia z samą wodą. W ten sposób pozbędziesz się resztek odkamieniacza z ekspresu.
Ostateczny werdykt
Melitta AromaFresh II 1030-05 to porządnie wykonany, stabilnie i cicho pracujący ekspres przelewowy. Obstawiam, że spodoba Ci się jego wygląd, a jeszcze bardziej zakres ustawień i smak aromatycznej kawy.
Dla wielu osób AromaFresh II jak najbardziej może się sprawdzić jako najlepszy ekspres przelewowy.
Sprawdź poniżej aktualne ceny Melitta AromaFresh II 1030-05:
Niemniej szkoda, że nie można swobodnie wyjąć pojemnika na wodę. Osobiście wolałbym też stalowe, a nie ceramiczne żarna. To jednak niuanse na tle wielu ważnych zalet.
Jeżeli każdego ranka oczekujesz świeżej, mocno pobudzającej do działania czarnej kawy, AromaFresh II marki Melitta przypadnie Ci do gustu. Zwłaszcza że to nie tak kosztowny sprzęt jak chociażby modele automatyczne.
Materiał reklamowy dla marki Melitta, ponieważ redakcja otrzymała zapłatę za wykonanie testu. Opinia o produkcie pozostaje niezależna, subiektywna i bez ingerencji osób trzecich.
Ocena Melitta AromaFresh II 1030-05:
Odznaczenia Melitta AromaFresh II 1030-05: