W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Najlepsze noże kuchenne Ranking 2024

Łukasz Proszek
Aktualizacja:  1 marca 2024
Komentarze:  0

Jakie są najlepsze zestawy noży kuchennych, które tu znajdziesz? Najostrzejsze, najwytrzymalsze, uniwersalne, a do tego w eleganckich blokach. Dosyć, że usprawnisz sobie nimi kuchenne zadania, to jeszcze ozdobisz swoją kuchnię. Zobacz więc aktualizowany, niezależny ranking noży do kuchni. Nie zabrakło w nim także subiektywnych opinii oraz porad zakupowych. W efekcie prędko wybierzesz raz, a dobrze!

Najlepsze noże kuchenne - ranking, opinie, jakie wybrać?

Ranking noży kuchennych 2024 - TOP 7

Fiskars Edge 1003099

Najlepsze noże kuchenne, które wygrywają ranking, to komplet Fiskars Edge 1003099. Wyróżniają się wyjątkową ostrością, więc momentalnie pociachasz, co zechcesz. Nie uświadczysz przy tym problemu z przywieraniem żywności. Trudno się temu dziwić – to profesjonalne noże kuchenne z japońskiej stali 53 HRC. Nie ma praktycznie szans, aby się stępiły lub uszkodziły.

Masz przed sobą praktyczny zestaw 5 noży do kuchni, w tym santoku oraz szefa kuchni. Z łatwością pokroisz warzywa, owoce, pieczywo, a także podzielisz na porcje rybę czy mięso. Każdy z noży świetnie leży w dłoni i to zarówno prawej, jak i lewej. Blok nie zajmuje dużo miejsca, co oszczędzi przestrzeń na Twoim blacie. Całość elegancko się prezentuje. Ponadto to noże kuchenne do mycia w zmywarce.

Interesują Cię najostrzejsze noże kuchenne do mięsa? Zależy Ci przy tym, aby blok na cały komplet był kompaktowy? Zamów więc Fiskars Edge 1003099. Znam osoby, które używają ich grubo ponad 5 lat i nadal na nic nie narzekają. To wysokiej jakości noże do kuchni.

Ocena produktu: 9.96/10

Gerlach 981 M Loft

Gerlach 981 M Loft, czyli niezawodne i ostre noże kuchenne. Ten nowoczesny zestaw noży w bloku obejmuje 5 elementów: santoku 7 cali (znakomity do szatkowania cebuli), do chleba 8 cali, do jarzyn 3,5 cala oraz kuchenne 8 cali i 5 cali. Wygodnie pokroisz zarówno twarde, jak i miękkie produkty spożywcze. Bez problemu posiekasz też zioła lub poszatkujesz warzywa.

Jednocześnie nie użerasz się z przywieraniem jedzenia do tych polecanych noży. Zwróć uwagę na twardość ostrza. Osiąga aż 55 – 56 HRC. Producent oprócz stali wykorzystał chrom, molibden oraz wanad. Efekt? W mojej opinii Gerlach 981 M Loft to noże kuchenne, które się nie tępią. Posłużą Ci przez wiele lat. Tak samo jak loftowy blok wykonany z solidnego drewna bukowego.

Każdy miarodajny test noży kuchennych pokaże Ci, że zestaw Gerlach 981 M Loft należy do ścisłej czołówki. Ten rewelacyjny komplet łączy w sobie wyborną ostrość, poręczność i trwałość. Trudno tu na coś narzekać, a cena nie jest kosmiczna.

Ocena produktu: 9.69/10

Zwilling Four Star 35145-000-0

Lepiej uważaj na palce, myjąc te noże. Należą do jednych z najostrzejszych. Wyobraź sobie, że stalowe ostrza noży Zwilling Four Star 35145-000-0 hartowano lodem. Mało tego, blok zawiera ostrzałki. W praktyce to samoostrzące się noże dla profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów. Komplet zagwarantuje Ci przy tym szerokie zastosowanie. Pokroisz przeróżne produkty.

Producent oddał do Twojej dyspozycji noże do: owoców, warzyw, wędlin, szefa kuchni oraz uniwersalny. A to i tak jeszcze nie wszystko! W bloku czekają na Ciebie wielofunkcyjne nożyce kuchenne. Nic więcej nie potrzebujesz, aby prędko obrabiać składniki do ulubionych dań i przekąsek. Całość elegancko wygląda, a same noże nie są zbyt ciężkie. Doskonale się ich używa.

Po takiej opinii wiesz już, dlaczego Zwilling Four Star 35145-000-0 to kosztowny komplet noży kuchennych. Unikalny zestaw dla wymagających. Zgadza się tu ostrość, a żywotność przedłuża system samoostrzenia. Jeżeli tego oczekujesz, masz swojego lidera!

Ocena produktu: 9.63/10

Fiskars Functional Form 1057554

Bez tego zestawu ranking noży kuchennych byłby niekompletny. Fiskars Functional Form 1057554 fenomenalnie leżą w dłoni, producent dobrze je wyważył. Dla Ciebie oznacza to tyle, że gładko i bezpiecznie pokroisz nimi żywność. Te porządne noże kuchenne nie ulegną korozji, długo ułatwiając Ci kulinarne zadania. Szczególnie że są ostre jak brzytwa!

Skład zestawu powinien Cię zadowolić. Zapewni Ci szerokie pole manewru. Natkniesz się na następujące noże: szefa kuchni (20 cm), ząbkowany do chleba (21 cm), santoku (16 cm), do pomidorów (12 cm) oraz do komfortowego obierania jarzyn i nie tylko (11 cm). Od teraz siekanie czy krojenie pójdą Ci dużo szybciej. Te dobre noże kuchenne niosą za sobą ogromne zastosowanie.

Fiskars Functional Form 1057554 zdobyły już tysiące pozytywnych opinii. Nie wiedząc, jakie ostre noże kuchenne w dobrej cenie wybrać, zwróć na nie uwagę. Osobiście przekonał mnie także ich kompaktowy, lecz praktyczny i solidnie wykonany blok z zestawu.

Ocena produktu: 9.54/10

Gerlach Deco 991A

Gerlach Deco 991A, czyli polskie noże kuchenne, które cieszą się olbrzymią popularnością. Gdzie tkwi ich fenomen? Przede wszystkim w odpowiednio sztywnych ostrzach z twardej stali (53 – 55 HRC). Bezproblemowo rozdrabniają, co trzeba. Jedno precyzyjne cięcie i pokroisz w zasadzie każdy produkt spożywczy. To cholernie ostre egzemplarze, więc lepiej ostrożnie się z nimi obchodzić.

Najlepsze noże kuchenne nie powinny się też kruszyć bądź rdzewieć. Deco od Gerlach nie zrobią Ci z tym psikusa. Stanowią wybór na długie lata. Skład zestawu? Klasyka, czyli nóż szefa kuchni, do chleba, 2 uniwersalne i mały do precyzyjnego obierania. Niczego ważnego tu nie brakuje, a blok bardzo przypadł mi do gustu. Smukły i stylowy, więc świetnie dopełnia cały zestaw.

Stawiając na sprawdzone rozwiązania, Gerlach Deco 991A nie mogą okazać się złym wyborem. Kroją lepiej niż nasz system podatkowy. Do tego wygodnie się nimi operuje, obrabiając produkty o przeróżnej formie i konsystencji. Czegóż chcieć więcej, hm?

Ocena produktu: 9.42/10

Gerlach Ambiente 983 Silver

Dobrej jakości noże do kuchni, które mają pewien wyróżnik. Otóż Gerlach Ambiente 983 Silver w całości wykonano ze stali nierdzewnej. Nie musisz się martwić o ich szybkie zniszczenie, są w całości odporne na odkształcenia i korozję. Wszystkie elementy wchodzące w skład zestawu zmieścisz w bloku z drewna bukowego. Pomalowano go na czarno, więc pasuje do różnych aranżacji kuchennych.

Komplet obejmuje 5 noży: szefa kuchni, do chleba, do jarzyn i 2 niezwykle uniwersalne. Szybko obierzesz, a następnie pokroisz warzywa i owoce. Bez komplikacji przerobisz bochenek na równe kromki bądź stworzysz mniejsze porcje z wielkiego kawałka mięcha. Profilowane rękojeści dobrze zaprojektowano. Nie obawiasz się, że nóż przypadkowo wypadnie z dłoni.

Dobre noże kuchenne ze stali? Na myśl od razu przychodzi mi komplet Gerlach Ambiente 983 Silver. Uznałem, że jak najbardziej zasługują na wyróżnienie w moim niezależnym rankingu. Bardzo ostre, trwałe, a przy tym nie za ciężkie. Ciekawe połączenie, prawda?

Ocena produktu: 9.33/10

Gerlach Country 959A

Wygodne w użyciu, ostre i wytrzymałe noże kuchenne z drewnianą rączką. Skutecznie zapobiega wyślizgiwaniu się noży z dłoni, więc podczas krojenia masz zapewnione bezpieczeństwo. Komplet uzupełnia estetyczny blok z drewna bukowego, które pokryto olejem. Gerlach nie kombinował ze składem kompletu: 2 uniwersalne, szefa kuchni, do chleba i najmniejszy do jarzyn.

Ostrza wyprodukowano ze stali nierdzewnej z dodatkiem chromu i węgla. Co za tym idzie, to dobre noże kuchenne, które nie ulegną stępieniu. Rdza również nie powinna ich nawiedzić. Jednocześnie ostrza nie są zbyt elastyczne, więc zapewnią Ci precyzję. Szybko się do nich przyzwyczaisz. Za pomocą Gerlach Country 959A łatwo pokroisz zarówno mięso (w tym steki), jak i owoce czy warzywa.

Gerlach Country 959A to jak najbardziej dobre i tanie noże kuchenne. Zamów je, gdy nie masz wielkiego budżetu, lecz nadal wysokie oczekiwania co do ostrości oraz ogólnej żywotności noży do kuchni. Ten udany komplet okaże się wtedy świetnym zakupem!

Ocena produktu: 9.22/10

Jak wybrać dobre noże kuchenne?

Zapewne nie masz wątpliwości, że noże kuchenne to obowiązkowy element wyposażenia kuchni. Używasz ich codziennie, dlatego tak istotne jest znalezienie odpowiedniego kompletu, który zagwarantuje Ci trwałość i komfort krojenia.

Przygotowałem ranking noży kuchennych, aby pokazać Ci topowe zestawy. Ale to nie wszystko! Stworzyłem również kompletny poradnik zakupowy. Przeczytaj go, a prędko się dowiesz, jak wybrać porządne noże kuchenne!

Materiał wykonania ostrza

Ostrze to najważniejszy element noża. Ma kontakt z krojoną żywnością, dlatego musi odznaczać się solidnym wykonaniem.

Do wyboru masz kilka możliwości. Poznaj je:

  • Stalowe noże kuchenne – bardzo dobry wybór wśród najlepszych noży do kuchni. Łatwo je naostrzysz i umyjesz (znajdą się modele przystosowane do mycia w zmywarce). Wiedz, że żaden nóż nie jest w 100 procentach odporny na korozję, ale pewne dodatki zmniejszają ryzyko rdzewienia. To chrom, wanad czy molibden.
  • Ceramiczne noże kuchenne – tępią się wolniej niż te stalowe, ale do ostrzenia wymagają specjalnej ostrzałki. Nie korodują i nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością. Jednocześnie są sztywniejsze, co może utrudnić Ci precyzyjne krojenie. Gorzej wypadają od stalowych także podczas krojenia twardszych produktów. W razie upadku taki nóż zapewne od razu się potłucze.
  • Noże kuchenne ze stali wysokowęglowej – najłatwiej się je ostrzy, ale ich pielęgnacja bywa kłopotliwa. Wszystko przez to, że trzeba je myć ręcznie, a później wytrzeć do sucha. Od czasu do czasu ostrze warto też zaimpregnować olejem, inaczej pojawi się na nim korozja.

Trudno się więc dziwić, że najpopularniejsze i uniwersalne są noże kuchenne ze stali szlachetnej. To zawsze bezpieczny wybór. Gdy sam szukam dobrych noży kuchennych, po prostu decyduję się na te ze stalowymi ostrzami.

Twardość ostrza

Podejmując decyzję, jakie noże do kuchni będą najlepsze, koniecznie sprawdź twardość ostrza. Upewnisz się, czy będą dostatecznie ostre i solidne. Producenci zwykle podają twardość w skali Rockwella, czyli HRC.

Za wytrzymałe ostrza uznaje się te o twardości powyżej 50 HRC. Nie wykazują tendencji do zbyt szybkiego tępienia się, zatem nie stracisz czasu na częste ostrzenie ich. Tak twarde ostrze ciężko jakkolwiek uszkodzić.

Pamiętaj, że dobre noże powinny być z jednej strony solidne i odporne na uszkodzenia, a z drugiej odpowiednio elastyczne (ale też nie za bardzo). Da Ci to pewność, że nie pękną (np. podczas zmiany kąta krojenia czy przy kontakcie z bardzo twardym składnikiem).

Dodam, że najostrzejsze są japońskie noże kuchenne, ale te rzeczywiście oryginalne są u nas trudno dostępne i bardzo kosztowne. Niemniej niektórzy producenci stosują japońską stal. Inni specjalnie hartują ostrza, chociażby lodem. Takie zabiegi poprawiają ostrość oraz żywotność noży.

Ostrze ząbkowane, żłobione czy gładkie?

To bardzo dobre pytanie, ale nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od Ciebie i tego, do czego ma służyć konkretny nóż.

Wiedz, że każde ostrze znajduje inne zastosowanie:

  • Gładkie – sprawdza się podczas krojenia surowego mięsa i ryb. Zapewnia równe i precyzyjne cięcie.
  • Żłobione – za sprawą wyżłobień krojona żywność, a zwłaszcza soczyste produkty, nie przywiera do ostrza. Pamiętaj, że w przypadku żłobionych noży ostrzysz wyłącznie krawędź, więc rób to za pomocą kamienia bądź musaka.
  • Ząbkowane – odpowiednie do krojenia produktów z twardą skórką i miękkim środkiem, np. pieczywa, pomidorów czy kiełbasy. Mikroząbki naostrzysz, przesuwając gładką krawędź ostrza po kamieniu. Nóż kuchenny z ząbkami to prawie dla każdego must have.

Złota rada?

Kup zestaw noży kuchennych, który oferuje różne rodzaje ostrzy. Właśnie takie komplety przedstawia mój ranking. W efekcie polecane w nim noże posłużą Ci do obrabiania różnorodnych produktów spożywczych.

Rękojeść

Element, który musi być dobrze wyprofilowany, inaczej nie chwycisz pewnie noża. Skutecznie utrudni Ci to szybkie oraz wygodne krojenie, więc nie ignoruj tej kwestii. Wiele osób właśnie po rękojeści rozpoznaje najlepsze noże kuchenne.

Zacznijmy od materiału wykonania, którym zwykle jest:

  • Tworzywo sztuczne – bardzo popularny wybór. Tworzywo często pokryte jest antypoślizgową powłoką, co pozytywnie wpływa na komfort krojenia. Pamiętaj, że słaby gatunkowo plastik nie jest odporny na ścieranie. Może się też stopić na skutek działania wysokiej temperatury.
  • Stal – jest cięższa od tworzywa sztucznego i część osób uważa, że takie noże nie są zbyt wygodne w użyciu. Sporo zależy jednak od sposobu wyprofilowania rękojeści. Niektórzy producenci łączą stal ze specjalnymi powłokami antypoślizgowymi.
  • Drewno – naturalny i elegancko wyglądający materiał. Drewniane rączki nie są zbyt ciężkie i można je pewnie chwycić, ale często wymagają regularnej impregnacji. W taki sposób zabezpieczysz je przed wilgocią i innymi niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Zwróć też uwagę, czy rękojeść została odpowiednio wyważona. Ma to znaczenie w nożach z masywnym ostrzem. Przez złe wyważenie krojenie sprawi Ci trudność i szybko odczujesz nieprzyjemny ból dłoni.

Blok, czyli sposób przechowywania noży

Jeśli kupujesz dobrze oceniany komplet noży, zwykle dostajesz też blok. Praktyczny dodatek, umożliwi Ci wygodne przechowywanie wszystkich elementów. Ustawisz blok na blacie i masz wszystkie noże na wyciągnięcie ręki. Sprawdź, z czego go wykonano, żeby nie okazało się, że już po kilku tygodniach przestał ładnie wyglądać.

Dużą popularnością cieszą się bloki drewniane. Elegancko się prezentują. Niektóre są od razu zaolejowane, czyli zabezpieczone przed wilgocią. Musisz pamiętać, że do drewnianego bloku należy wkładać wyłącznie suche noże.

Inne rozwiązanie stanowi stojak z tworzywa. Przeważnie utrzymany w tej samej kolorystyce co rękojeści, więc całość wygląda bardzo dobrze. Wiedz, że blok to nie tylko miejsce do przechowywania noży, ale też element dekoracyjny. Stoi na widoku, dlatego powinien być estetyczny.

Pamiętaj również, że są inne możliwości przechowywania noży. Ciekawe rozwiązanie stanowi magnetyczna listwa mocowana do ściany. Możesz też zdecydować się na specjalny organizer do szuflady.

Dodam, że na rynku znajdziesz polecane noże kuchenne z blokiem, który zawiera ostrzałki w szczelinach na ostrza. Co za tym idzie, mowa o samoostrzącym się komplecie. Rzadkie i kosztowne rozwiązanie, lecz wydłuża żywotność całego zestawu.

Elementy dodatkowe

Niekiedy razem z nożami i blokiem otrzymasz też inne dodatki. To np. nożyce kuchenne pozwalające choćby na otwieranie różnych opakowań, cięcie ziół i kwiatów czy przecinanie papieru. Popularnym dodatkiem jest obieraczka do warzyw. Docenisz ją, jeśli kupiony przez Ciebie zestaw nie zawiera małego noża do jarzyn.

Nierzadko w komplecie znajdziesz dodatkowo ostrzałkę. Tym samym nie musisz kupować jej osobno. Warto ją mieć, bo w razie potrzeby szybko naostrzysz tępe noże. Wiele zestawów znajdziesz zresztą w 2 wersjach: z ostrzałką lub bez.

Rodzaje noży kuchennych

Możesz kupować noże kuchenne pojedynczo, ale zestaw noży to bardziej ekonomiczne i praktyczne rozwiązanie. Musisz przy tym zwrócić uwagę na to, jakie dokładnie elementy wchodzą w jego skład. Od tego zależy, czy komplet rzeczywiście będzie użyteczny.

Najczęściej znajdziesz w nim:

  • Nóż do chleba – rozpoznasz go po długim ostrzu i ząbkach. Za jego pomocą łatwo pokroisz świeże pieczywo, bez ryzyka poszarpania kromek. Porównanie noży kuchennych jasno wskazuje, że to jedna z podstaw każdego kompletu.
  • Nóż szefa kuchni – brzmi profesjonalnie, ale nie musisz być fachowcem, żeby go używać. To duży, wszechstronny nóż, który nadaje się zarówno do krojenia, jak i siekania. Zwykle lekko zakrzywiony.
  • Nóż uniwersalny – często określany po prostu mianem kuchennego. Jak sama nazwa wskazuje, użyjesz go do wielu czynności, nawet obierania. To jednocześnie dobry nóż kuchenny do mięsa.
  • Nóż santoku – japoński odpowiednik noża szefa kuchni. Jego charakterystyczną cechą jest szerokie ostrze z obniżonym czubkiem. Służy głównie do krojenia mięsa i warzyw w cienkie plastry, aczkolwiek znakomicie się nim szatkuje żywność.
  • Nóż do jarzyn – rozpoznasz go po krótkim ostrzu z ostrym czubkiem. Przyda Ci się do obierania warzyw i owoców, a także do ich krojenia.

Wiedz, że dostępne są też inne rodzaje noży. Zwykle nie wchodzą w skład kompletów, ale możesz rozważyć dokupienie któregoś z nich.

  • Nóż rzeźnicki – mocny i ciężki. Przeznaczony do krojenia dużych kawałków mięsa,. Klinga jest zakrzywiona, dlatego ułatwia skórowanie.
  • Tasak – duży i o sporej wadze, ma prostokątne ostrze. To nóż przystosowany do przecinania chrząstek, kości, ścięgien oraz stawów, a więc do surowego mięsa.
  • Nóż do wykrawania – krótki z wąskim ostrzem. Nadaje się do usuwania kości z mięsa, ale wykorzystasz go też podczas przyrządzania ryb.
  • Nóż do porcjowania – ostrze jest długie i sztywne, a czubek ostry. To nóż przeznaczony do porcjowania mięsa.
  • Nóż do filetowania – wyróżnia się długą i wąską klingą. Ze względu na elastyczność ostrza to dobry wybór do cięcia ryb i mięsa wzdłuż żeber.
  • Nóż Deba – przeznaczony głównie do cięcia oraz sprawiania ryb, bez problemu przetniesz ich skórę. Nóż przyda Ci się także podczas krojenia mięsa drobiowego.
  • Nóż Sashimi – służy do filetowania i plastrowania ryb. Klinga jest ostra, długa i cienka.
  • Nóż do dekoracji – przypomina nóż do jarzyn, ponieważ jest mały. Za jego pomocą stworzysz precyzyjne wzory np. na owocach czy warzywach.
  • Nożyk do obierania – bardzo smukły i niewielki, służy do zdejmowania skórek owoców i warzyw. To również pewna alternatywa dla noża do jarzyn.

Ile kosztują noże kuchenne?

Ceny dobrych zestawów noży do kuchni to zwykle zakres 150 – 400 zł. Nierzadko wraz ze wzrostem ceny zwiększa się ostrość i trwałość noży. W wyższych cenach łatwiej też o solidniej wykonane bloki. Zdarzają się kosztowniejsze komplety, nawet za ponad 800 zł. Wyróżniają się np. blokiem samoostrzącym bądź nożycami w zestawie.

Jakiej firmy noże kuchenne kupić?

Najlepsze zestawy noży kuchennych pochodzą przede wszystkim od Fiskars oraz Gerlach. Produkują bardzo ostre i trwałe noże wkładane do porządnych, a nie za dużych bloków. Oprócz tej dwójki warto zwrócić uwagę na ofertę Zwilling. Ten producent często wypuszcza komplety z samoostrzącym mechanizmem w bloku.

Na rynku są oczywiście jeszcze inni producenci noży do kuchni, aczkolwiek w mojej ocenie przegrywają z opisanymi przed chwilą markami. Dlatego też aktualnie nie uwzględnia ich ranking noży kuchennych. Niemniej warto dokładniej poznać wszystkie liczące się firmy, więc czytaj dalej.

Noże kuchenne Fiskars

Najstarsza firma w Finlandii. Jak pokazuje test noży kuchennych, jeden z najbardziej znanych producentów takich narzędzi. W jego ofercie znajdziesz bardzo wiele produktów, m.in. garnki i patelnie, sekatory, siekiery czy szpadle, ale to noże zasługują na szczególną uwagę.

Fiskars dba nie tylko o solidność, ale i wzornictwo. Top noże kuchenne tego producenta łączą w sobie funkcjonalność, bezpieczeństwo użytkowania oraz elegancję. Każdy zestaw wyróżnia się dbałością o detale i wytrzymałością.

W zestawach Fiskars znajdziesz wszystkie niezbędne noże, choćby do krojenia mięsa czy pieczywa. To nowoczesne produkty, dobrze pasujące do kuchni urządzonej w stylu loftowym bądź minimalistycznym. Wyróżnia je znakomita ostrość.

Noże kuchenne Gerlach

Polska marka, obecna na rynku od ponad 260 lat. Ceni ją wiele osób i nie ma w tym nic dziwnego. Gerlach produkuje zarówno noże kuchenne, jak i garnki, patelnie czy sztućce. To produkty stylowe i praktyczne, przystosowane do używania przez dłuższy czas.

Noże możesz kupić pojedynczo lub od razu wybrać cały zestaw. W większości znajdziesz nie tylko blok do przechowywania, ale też ostrzałkę. Co ważne, łatwo dopasujesz komplet do swojej kuchni. W ofercie Gerlach są zestawy drewniane, jak i stalowe.

Komplety tego znanego producenta odznaczają się wysoką twardością ostrzy. Wiele osób uznaje je za najostrzejsze. Rzadko ulegają korozji, a podziw budzi też szeroka oferta. Bez trudu znajdziesz coś dla siebie!

Noże kuchenne Zwilling

Niemiecki producent, który od początku swojej działalności skupiał się na nożach. Przez lata udoskonalał technologie i techniki produkcji, aby zaoferować możliwie najwyższej jakości akcesoria kuchenne.

Dla wielu osób produkty Zwilling to bardzo dobre noże kuchenne, które cechuje wyjątkowa ostrość. Prawdopodobnie wynika to ze specjalnej, opatentowanej metody hartowania wykonanych ze stali ostrzy. Wykorzystuje się w tym celu lód, przez co noże są dodatkowo odpowiednio zabezpieczone przed korozją.

Ciekawostkę stanowi fakt, że Zwilling oferuje komplety z blokiem samoostrzącym. Wkładasz nóż do odpowiedniej szczeliny, a przy okazji go ostrzysz, dlatego będzie zawsze gotowy do precyzyjnego krojenia.

Noże kuchenne Tefal

Z pewnością kojarzysz tę markę, choćby ze względu na garnki i patelnie. Oferuje też różnorodne noże do kuchni, dostępne w zestawach i pojedynczo. Czy są to godne uwagi produkty? Często tak. Wśród nich znajdziesz zarówno modele stalowe, jak i ceramiczne.

Noże kuchenne WMF

Kolejny producent pochodzący z Niemiec. Być może kojarzysz go dzięki garnkom i patelniom. WMF ma w ofercie też noże i to różnorodne, m.in. szefa kuchni, uniwersalne, tasaki, do chleba, sera, owoców i warzyw czy masarskie. Charakteryzuje je nowoczesny design i dobra jakość wykonania.

Noże kuchenne Zwieger

Wybierając tę markę, nie zawiedziesz się, jeśli liczysz na solidne, ostre i praktyczne noże do kuchni. Niech Cię nie zwiedzie niemiecko brzmiąca nazwa. Zwieger to firma z Polski i choć działa na rynku dość krótko, zdobyła już uznanie wielu osób.

Noże kuchenne Joseph Joseph

Angielski producent. Jego noże cechuje prosty, ale jednocześnie efektowny design. Produkuje ostrza z wysokiej jakości stali, czasem nawet japońskiej. Na uwagę zasługują też komplety z magnetycznym blokiem. Jest obrotowy i wyposażony w magnetyczne szczeliny, do których możesz dowolnie wkładać swoje noże.

Noże kuchenne Fiskars czy Gerlach?

Analizując najlepsze noże kuchenne, często pada pytanie, kto jest lepszy: Fiskars czy Gerlach? Noże jednej i drugiej marki są bardzo ostre i wytrzymałe. Gerlach ma szerszą ofertę w niższym segmencie cenowym, lecz Fiskars produkuje zwykle nowocześniej wyglądające komplety. To głównie kwestia gustu i dopasowania do kuchni.

Podsumowanie

Teraz już wiesz, jakimi nożami kuchennymi najszybciej pokroisz, posiekasz lub obierzesz produkty spożywcze. Nie musisz pytać o polecane noże do kuchni na forum bądź czytać innych poradników.

Warto kupić raz, a dobrze, bo przyznaj, że tego akcesorium kuchennego nie wymienia się często na nowy komplet, prawda? Z drugiej strony noże kuchenne towarzyszą nam codziennie. Muszą być ostre, trwałe i wystarczające do zadań, które przed nimi stawiamy.

Wszystkie wyróżnione w rankingu zestawy takie są, więc nabędziesz pewny komplet, który zdał już mnóstwo wymagających testów swoich użytkowników.

Jeżeli masz własną opinię o nożach do kuchni bądź chcesz o coś dopytać, zapraszam do sekcji komentarzy.

A przechodząc do wyboru naczyń, zobacz najlepsze garnki na indukcję. Większość z nich nadaje się zresztą również na inne kuchenki. To samo dotyczy produktów, które zaprezentuje Ci ranking patelni na płytę indukcyjną.

Oceń publikację
[Głosy: 21 Średnia: 4.4]

Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments