W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Jak działa piekarnik parowy? Czym jest?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Piekarnik parowy kusi wiele osób. Działa bowiem tak, że zapewnia większą soczystość potraw… o ile rzeczywiście mówimy o rasowym piekarniku parowym. Dowiedz się zatem, czym właściwie jest ten sprzęt i jak dokładnie działa.

Jak działa piekarnik parowy? Czym jest i czym się wyróżnia?

Spis treści:

    Czym jest piekarnik parowy?

    Piekarnik parowy to standardowy sprzęt do pieczenia wzbogacony o system parowy. Zapewne już się domyślasz, że wytwarza parę wodną. Dzięki temu zwiększa się jego funkcjonalność. Za pomocą tego sprzętu przygotujesz nie tylko smaczne wypieki, ale też zdrowe dania.

    Wynika to z faktu, że taki piekarnik przystosowano do przyrządzania potraw na parze. Oczywiście tak jak klasyczne urządzenie oferuje też funkcje typu termoobieg, grill czy grzałka górna i dolna. Jednocześnie z powodzeniem zastąpi Ci parowar, a nawet mikrofalówkę. Bez problemu podgrzejesz w nim szybko jedzenie.

    Nie zapominaj o łatwym czyszczeniu. Bardzo często sprzęty oferują specjalne tryby ułatwiające utrzymanie komory w nienagannej czystości. Z pewnością będzie to mniej kłopotliwe niż mycie klasycznego piekarnika.

    Zwróć uwagę, że sprzęty parowe najczęściej są przeznaczone do zabudowy, co udowadnia ranking piekarników parowych. Raczej nie znajdziesz urządzenia wolnostojącego. Przy odrobinie szczęścia natkniesz się na pojedyncze modele.

    Ranking piekarników parowych – zwycięzca

    Electrolux EOA9S31WZ

    Jak działa piekarnik parowy?

    Piekarnik parowy wytwarza wysoką temperaturę (do poziomu, który ustawisz), a jednocześnie generuje parę wodną. Takie połączenie sprawia, że potrawy są soczyste, pełne witamin i do tego mniej kaloryczne. To właśnie główne zalety gotowania na parze.

    Dokładny sposób działania zależy od rodzaju posiadanego przez Ciebie urządzenia. Wyróżnia się dwa typy, czyli sprzęt z funkcją pary oraz z generatorem pary.

    Poznaj ich zwięzłą specyfikę:

    • Zacznijmy od pierwszego wymienionego. Piekarnik z funkcją pary oferuje specjalny pojemnik na wodę lub wgłębienie, do którego wlewasz ciecz. Jeśli tego nie zrobisz, wilgotna mgiełka się nie wytworzy.
    • Urządzenia z generatorem uznaje się za bardziej zaawansowane. Poza tym elementem są wyposażone dodatkowo w zbiornik na wodę oraz dyszę, która wprowadza parę do komory. W efekcie pary jest więcej i jeszcze lepiej rozchodzi się po komorze.

    Jak widzisz, nie każdy piekarnik parowy jest taki sam i działa w identyczny sposób. Weź to pod uwagę, szukając idealnego sprzętu dla siebie.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Co wyróżnia piekarniki parowe?

    Wyróżnia je przede wszystkim możliwość przyrządzenia mniej kalorycznych, lekkostrawnych dań. W piekarniku parowym bez problemu przygotujesz kruche i soczyste mięso, delikatne ryby czy smaczne warzywa.

    Oczywiście świetnie sprawdzi się też do wypieków. Puszysty sernik, wysoki biszkopt bądź pyszny suflet przestaną być tylko marzeniem.

    Co do ciast i ciasteczek, przy właściwym doborze trybu i temperatury szybko zapomnisz o popękanym wierzchu oraz nierównościach. Poczujesz się jak doświadczony cukiernik.

    Jak wspomniałem, w piekarniku parowym nie tylko przyrządzisz potrawę, ale też podgrzejesz ją przed podaniem.

    To bardziej rozbudowane urządzenia niż klasyczne modele. Dobra propozycja szczególnie dla wymagających osób. Jeżeli chcesz poznać więcej powodów, dla których warto postawić na ten rodzaj, dowiedz się, czy warto kupić piekarnik parowy.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments