Piekarnik Parowy Opinie, Ranking 2021

Który piekarnik parowy jest najlepszy? Nie jest to łatwe pytanie, a w grę wchodzi pokaźna kwota do wydania. Dlatego też koniecznie wspomóż się moim niezależnym rankingiem piekarników parowych! Nie zabrakło w nim subiektywnych opinii i recenzji.

Piekarnik parowy - ranking, opinie

Dobry piekarnik parowy sprawi, że Twoje potrawy będą jednocześnie chrupiące, soczyste i zarumienione. Co więcej, wykorzystasz ten sprzęt do wielu różnych technik kulinarnych, korzystając z przydatnych funkcji.

Musisz tylko rozsądnie wybrać. Pomoże Ci w tym mój niezależny, aktualizowany ranking piekarników parowych do zabudowy. Wyłoniłem dla Ciebie największe perełki z tej kategorii!

Ranking piekarników parowych 2021 – TOP 7

Miejsce 1

Electrolux EOA9S31WZ

Profesjonalny piekarnik z generatorem pary. Zrealizujesz z nim wymagające przepisy, nawet techniką sous vide. Oferuje ogrom możliwości, a dania są bardzo chrupkie z zewnątrz i soczyste wewnątrz. Sprzęt pozostaje łatwy w obsłudze. Taka mieszanka skutkuje mianem najlepszego piekarnika parowego.

Dzięki wydajnemu generowaniu pary i wielu programom pichcenia zrobisz w nim wszystko: chleb, słodkie wypieki, soczysty stek, wszelkie dania mięsne, rybne czy warzywne. Bez trudu przygotujesz nawet domowy jogurt. Do dyspozycji dostajesz także termosondę. W dodatku to cichy i energooszczędny piekarnik z parą.

Miejsce 2

Bosch HSG636BB1

Każdy test piekarników parowych dobrze ocenia ten model. Tak samo jak jego użytkownicy. Nie bez powodu: w łatwy i szybki sposób stworzysz lekkostrawne, pełne wartości odżywczych dania i przekąski. Zachwyci Cię ich naturalny smak. W pojemnej komorze gotujesz nawet na 4 poziomach jednocześnie.

To jeden z najlepszych piekarników parowych do chleba i ciast. Gotowanie z nim to przyjemność. Nie zastanawiasz się nad ustawieniami, sprzęt sam proponuje właściwie parametry. Nie wysuszy potraw, sprawiając, że będą soczyste i apetyczne. Jest przy tym łatwy w czyszczeniu oraz obsłudze.

Miejsce 3

Electrolux EOB8S39WZ

Czarny piekarnik parowy z termosondą, dotykowym sterowaniem czy wielopoziomowym pieczeniem. Za pomocą programów automatycznych prosto i szybko przyrządzisz różnorodne dania dla siebie i rodziny. Urządzenie zużywa mało prądu (klasa A++) i cicho pracuje. Jest także trwałe, wręcz niezawodne.

Mój ranking piekarników parowych gromadzi funkcjonalne modele o szerokim zastosowaniu. Ten bryluje w tych cechach. Grillowanie, rozmrażanie, lekkie nawilżanie, utrzymywanie ciepła – to tylko niektóre tryby obok pieczenia parowego. Po zakupie przekonasz się, ile możliwości pichcenia daje to polecane urządzenie kuchenne.

Miejsce 4

Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM

Przystępny cenowo, dobrej jakości piekarnik z funkcją pary. Jak to często bywa z modelami tej firmy, ma bardzo pojemną komorę (77 l). Zmieścisz w nim ogromne naczynia kuchenne z żywnością. Jednocześnie nie obawiasz się braku równomierności. Termoobieg, jak i sama funkcja pary świetnie działają.

Ten polecany piekarnik parowy szybko się nagrzewa. Dba również o Twoje bezpieczeństwo, chociażby za sprawą chłodnego frontu (i to wyjątkowo chłodnego jak na tę kategorię). Jeżeli szukasz sprzętu to tworzenia lekkostrawnych, pełnych witamin, ale i soczystych oraz chrupiących dań, masz kolejną dobrą propozycję.

Miejsce 5

Samsung BQ1VD6T131

Połączenie Dual Cook oraz pieczenia parowego? W moim rankingu to żaden problem! Piekarnik parowy Samsung zapewni Ci możliwość korzystania z odseparowanych stref. Nie tracisz czasu na kilka cykli pieczenia; jednocześnie przygotowujesz zupełnie różne dania. Ich aromaty nie wymieszają się, a parametry ustawiasz osobno.

Teleskopowe prowadnice na obu poziomach ułatwiają wysuw naczyń z gotowym jedzeniem. Oprócz parowego pieczenia masz także funkcję nawilżania. A oprócz tego… jakieś 65 automatycznych programów! Nie zaglądasz do poradników czy instrukcji, sprzęt przeprowadza Cię krok po kroku przy wielu przepisach.

Miejsce 6

Electrolux EOB7S31Z SteamBoost

Nowoczesny piekarnik parowy do zabudowy. Idealny do mięsa, ryb, warzyw, słodkich wypieków i czegokolwiek, co sobie wymyślisz na domową ucztę. Zapewnia wiele technik kulinarnych, a pieczenie parowe znakomicie wychodzi. Utrzymuje chrupkość i soczystość dań, nie zużywając przy tym zbyt dużo energii.

Również zautomatyzowane czyszczenie korzysta z pary wodnej. Rozpuszcza zaschnięte resztki pożywienia. Nie tracisz dużo czasu i sił na zapewnienie komorze urządzenia sterylności. Czas oszczędzasz także już przy samym pichceniu, gwarantuje to chociażby szybki nagrzew.

Miejsce 7

Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM

Tani i dobry piekarnik z funkcją pary. Nie bez powodu trafił do rankingu. Dzięki parowemu dodatku sprawdza się do wypiekania chleba. Pomoże Ci także przyrządzić soczyste dania mięsne bądź rybne. Mieści sporo jedzenia, a właściwie naczyń z nim za sprawą 77-litrowej komory pieczenia.

Na podkładzie szybki nagrzew, chłodny front, termoobieg, klasa A+, więc wiele ważnych atutów polecanych piekarników parowych. Unowocześnione sterowanie ułatwi Ci kontrolę nad procesem obróbki pożywienia. Jego wyjęcie usprawniają z kolei teleskopowe prowadnice na jednym poziomie.

Electrolux EOA9S31WZ

Piekarnik parowy Electrolux EOA9S31WZ

Najlepszy piekarnik parowy, którego nie powstydziłaby się restauracja wysokiej klasy. Dzięki asystentowi gotowania używanie go jest banalne, a generator pary zapewnia obróbkę przeróżnych, często wyszukanych potraw. Dzięki poniższej opinii poznasz bliżej ten sprzęt.


Kliknij i kup Electrolux EOA9S31WZ

EURO
OleOle


Topowe pieczenie parowe

To najlepszy piekarnik parowy, ponieważ… najlepiej gotuje na parze! Dlaczego? Przez technologię SteamPro.

Zwykłe grillowanie, pieczenie lub gotowanie mięsa, ryb bądź warzyw to nie wszystko. Ten profesjonalny piekarnik podoła technice sous vide.

To najbardziej równomierny sposób obróbki, który zapewnia potrawom pełną soczystość wewnątrz i chrupkość na zewnątrz. Nie ma żadnych szans na przegotowanie lub niedogotowanie dania.

Do tego składniki zachowują swoje wartości odżywcze. Dosyć, że zachwyci Cię smak oraz aromat, to jeszcze masz pewność, że spożywasz produkty, które nie utraciły podczas pieczenia wartości odżywczych.

Co jeszcze dostajesz do dyspozycji? Dzięki funkcji Au Gratin łatwo zrobisz zapiekankę warzywną. Możesz także suszyć owoce, tworzyć domowe jogurty, wypiekać chleb, pasteryzować, ogrzewać talerze z potrawą, utrzymywać temperaturę lub ciepło, jak i regulować ilość pary.

Dzięki termosondzie masz w dodatku pełną kontrolę nad temperaturą żywności. Dokładnie wiesz, na jakim etapie jest proces pieczenia.

Gdybym chciał skrupulatnie opisywać wszystkie możliwe do zrobienia dania, techniki i możliwości regulacji, musiałbym napisać o tym małą książkę. Z takim sprzętem masz pełną swobodę, dowolnie eksperymentujesz z wyszukanymi przepisami.

Steamify, czyli gotuj i piecz w prosty sposób

Po wcześniejszej części możesz myśleć, że obsługa tych wszystkich funkcji to trudna sprawa. Wręcz przeciwnie! Jest bardzo prosta.

Steamify to swego rodzaju automatyka parowego pieczenia. Co musisz zrobić? Za pomocą dotykowego suwaka ustawić temperaturę. To tyle, ilość pary oraz pozostałe parametry pracy piekarnik ustala sam.

W ogóle system sterowania to czołówka. Nie ma tu pokręteł ani przycisków, lecz mimo to nawet osoba nie znająca się na nowych technologiach szybko to opanuje.

Wyświetlacz graficzny jest czytelny, przeprowadza użytkownika za rękę przez proces gotowania i obsługę wszystkich funkcji.

W dodatku idealnie zgrywa się ze stylistyką, nie zaburza jej, to świetnie prezentujący się czarny piekarnik parowy.

Ekonomiczne pieczenie na parze

Ten sprzęt oferuje klasę energetyczną A++, co nie zdarza się aktualnie tak często na rynku piekarników, szczególnie parowych.

Zużywa mało prądu, nie narazi Cię na wzrost rachunków za prąd. Ma funkcję szybkiego nagrzewania. Nie brakuje też opcji wielopoziomowego pieczenia. Za jednym razem przyrządzasz różne potrawy lub przekąski.

To wszystko sprawia, że oszczędzasz i pieniądze, i czas. Owszem, piekarnik kosztuje swoje, ale jeżeli Twoje ambicje kulinarne są duże, to postaw na ten profesjonalny sprzęt parowy. W mojej ocenie wypada zdecydowanie najlepiej, zasługując na pierwsze miejsce w rankingu.

Bosch HSG636BB1

piekarnik parowy Bosch ParaPlus HSG636BB1

Piekarnik parowy Bosch ParaPlus HSG636BB1 to dobra inwestycja, aby zdrowo się odżywiać. Obsługę ułatwiają zautomatyzowane funkcje, czyszczenie zajmuje tylko kilka chwil, a sam sprzęt przygotuje dla Ciebie każdą potrawę. Dlaczego jeszcze sprawdzi się w Twojej kuchni? Przeczytaj w poniższej opinii.


Kliknij i kup Bosch ParaPlus HSG636BB1

EURO
OleOle


Zdrowe i smaczne potrawy

Dzięki wykorzystaniu funkcji pieczenia parowego witaminy i składniki odżywcze pozostają w daniu. Warzywa, ryby, a nawet mięsa są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Para zatrzymuje w nich wartości odżywcze.

Z piekarnikiem Bosch zdrowe odżywianie będzie dla Ciebie łatwiejsze. Produkty pieczone z dodatkiem pary zachowują też swój naturalny smak i aromat. Używasz więc mniej przypraw i soli, a Twoje potrawy są lekkostrawne.

Korzystając z piekarnika Bosch, oszczędzasz też czas, bo do dyspozycji masz aż 4 poziomy jednocześnie. Na każdym z nich panuje jednakowa temperatura. Dania i desery są więc gotowe szybciej i przede wszystkim równomiernie wypieczone.

Para z piekarnika świetnie sprawdza się do pieczenia chleba i ciast. Nie wysusza ich, ale tworzy chrupiącą skórkę i delikatne wnętrze. W piekarniku przyrządzisz wykwintne potrawy jak z najlepszej restauracji.

Pomoże Ci w tym funkcja PerfectChef. Automatycznie dopasuje temperaturę i czas pieczenia do danej potrawy, którą wybierasz z menu.

Intuicyjna obsługa i wygodne czyszczenie

Bosch ParaPlus to dobry piekarnik parowy, który sprawdzi się w każdej kuchni. Dlaczego? Ponieważ obsłużysz go łatwo i bez większych trudności.

Ustawienia na obrotowym pierścieniu zmienisz jednym palcem. Panel dotykowy działa niemal intuicyjnie, nie musisz znać się na najnowszej technologii, żeby sprawnie go używać.

Czyszczenie piekarnika zajmie Ci tylko kilka chwil. Resztę wolnego czasu poświęcisz na relaks. Opcja EcoClean Direct to twój niezastąpiony pomocnik. Ceramiczna powłoka na tylnym panelu komory przyciąga krople tłuszczu i rozbija je.

Pojemność piekarnika parowego to 71 l, dlatego bez przeszkód przygotujesz obiad dla całej rodziny. Sprzęt ma klasę energetyczną A+, więc nie martwisz się poborem prądu podczas pieczenia. Zakres temperatury pieczenia wynosi od 30°C do 250°C.

Electrolux EOB8S39WZ

Piekarnik parowy Electrolux EOB8S39WZ

Cichy i elegancki piekarnik parowy Electrolux. Bardzo funkcjonalny i z fenomenalnym generatorem pary. To rasowy sprzęt do tworzenia chrupkich z zewnątrz, a soczystych w środku potraw. Dlaczego jeszcze warto go kupić? O tym w poniższej opinii.


Kliknij i kup Electrolux EOB8S39WZ

MediaExpert
Neonet

MediaMarkt


Zróżnicowane techniki kulinarne

W najlepszych piekarnikach parowych nie chodzi wyłącznie o skuteczne gotowanie na parze. To musi spełniać każdy model, lecz nigdy nie wiadomo, co i jak zechcesz przyrządzić.

Ten sprzęt dobrze przygotowano na każdą ewentualność. Ma m.in. opcje: wyrastania ciasta, grillowania, rozmrażania, suszenia, nawilżania czy utrzymywania ciepła (działa wtedy niczym szuflada grzewcza).

Nadaje się także do pizzy, a sprawnie działający termoobieg dba o równomierną obróbkę każdej żywności.

Kupując ten wysokiej jakości piekarnik parowy, masz gwarancję szerokiego zastosowania. Żaden przepis kulinarny Cię nie zaskoczy, no chyba że świetnym smakiem i aromatem gotowego jedzenia.

Co istotne, nie zabrakło termosondy. Za jej pomocą Twoje danie uzyska taką temperaturę w środku, jakiej oczekujesz. Nie zobaczysz więc oznak surowości ani nie przegotujesz potrawy.

Obsługa bez komplikacji

Nie każdy zna od razu idealny sposób na przygotowanie wielu przysmaków. Po to jednak przeglądasz ranking najlepszych piekarników parowych, aby wybrany sprzęt ułatwił Ci pichcenie.

W tym modelu znajdziesz wiele udogodnień. Programy wagowe dostosowują proces pieczenia do wagi żywności. Dostajesz także automatyczne propozycje optymalnej temperatury. Jeżeli często stosujesz te same parametry, zapiszesz je, aby następnym razem oszczędzić czas na klikaniu.

Ten godny polecenia piekarnik parowy radzi sobie także z wielopoziomowym pichceniem. Pieczesz w ten sposób na 3 poziomach w tym samym czasie.

To również piekarnik parowy z halogenowym oświetleniem, co ułatwia kontrolowanie stopnia chrupkości, jak i wyjmowanie gotowej potrawy. Zasłużył sobie na obecność w rankingu!

Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM

piekarnik parowy Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM

Nie musisz być szefem kuchni, żeby przygotować aromatyczne i smakowite posiłki. Wystarczy do tego piekarnik parowy Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM. Jest nowoczesny, funkcjonalny, a dzięki dużej ilości wbudowanych programów ułatwi Ci pracę w kuchni. Ten praktyczny piekarnik z funkcją pary zmieni Twoje podejście do gotowania.


Kliknij i kup Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM

MediaExpert
EURO
OleOle
MediaMarkt


Domowa restauracja

Z pomocą piekarnika parowego Amica przygotujesz dania i desery jak restauracji. Wszystkie potrawy są odpowiednio wypieczone, chrupiące i soczyste, w zależności od potrzeb. Przygotowanie jedzenia ułatwia opcja FullSteam. Nalewasz jedynie odpowiednią ilość wody do zbiornika, a piekarnik zajmie się resztą.

Nawet jeśli nie wiesz, jak przygotować daną potrawę, nic straconego. Gotowe programy parowe ułatwiają dobór parametrów do rodzaju pieczenia.

Amica wie, jak urządzenia użyte do pieczenia wpływają na smak potraw. Dlatego 77-litrowa komora piekarnika nagrzewa się równomiernie, a system BakingPro dba o właściwe rozprowadzanie ciepła.

Podczas gotowania i pieczenia korzystasz z aż 11 funkcji piekarnika. W efekcie nie tylko upieczesz w nim mięso czy ryby, ale też rozmrozisz przygotowane wcześniej dania i produkty.

Upichcisz w nim wszystko: od chrupiących dań obiadowych po lekkie ciasta. Już żadna potrawa nie będzie stanowić dla Ciebie wyzwania!

Łatwa obsługa

Piekarnik obsłużysz bez większego problemu za pomocą wygodnego, intuicyjnego wyświetlacza LED. W pojemnej komorze nie tylko upieczesz zapiekankę, chleb czy ciasto, ale też szybko zgrillujesz mięso.

Po gotowaniu i jedzeniu niechybnie przychodzi czas na sprzątanie. Ten piekarnik oszczędzi Ci tego kłopotu. Panele katalityczne przyciągają brud, ułatwiając jego usuwanie. Wystarczy, że nagrzejesz piekarnik do 250°C.

Oszczędność czasu

Wybierając polecany piekarnik parowy Amica, każde danie przygotujesz znacznie szybciej. Brak czasu nie ograniczy Ci możliwości gotowania.

Piekarnik oferuje funkcję szybkiego nagrzewania. Osiąga 150°C już w 3 minuty. Zakres temperatury pieczenia to od 30°C do 280°C.

Choć wnętrze jest gorące, front pozostaje chłodny. Pracujesz więc w kuchni swobodnie, bez obawy o bezpieczeństwo domowników, zwłaszcza tych najmłodszych.

Piekarnik jest pojemny, zmieścisz w nim nawet 100 muffinków jednocześnie. Sprzęt ma wysoką klasę energetyczną A+. Dla Ciebie oznacza to tylko jedno – niższe rachunki za energię elektryczną.

Samsung BQ1VD6T131

Piekarnik parowy Samsung BQ1VD6T131

Dobry piekarnik parowy Dual Cook, a więc z 2 niezależnymi komorami do pichcenia. Sprawia, że potrawy wychodzą zarumienione, soczyste i chrupiące. Ma również wiele innych zalet, które przedstawię Ci w recenzji.


Kliknij i kup Samsung BQ1VD6T131

EURO
OleOle
Vobis
MediaMarkt


Podzielona komora Dual Cook

Samsung chwali się, że to 2 piekarniki w jednym. Nie przekłamuje, ponieważ właśnie tak możesz użyć tego sprzętu. Na jednym poziomie pieczesz mięso, a na drugim słodkie wypieki – to tylko prosty przykład.

Rzecz jasna oba poziomy mogą mieć zupełnie inną temperaturę i czas obróbki. Masz w tym dowolność, wykorzystując różne nagrzewy. Poziomy są solidnie odseparowane, nie martwisz się ryzykiem przechodzenia zapachów między piętrami.

Generator pary tego piekarnika zamienia potrawy w dużo zdrowsze odsłony. Nie mają tyle tłuszczu, nie wymagają też dużej ilości soli, aby świetnie smakować Tobie i Twojej rodzinie lub gościom.

Nie musisz zresztą gotować wyłącznie na samej parze. Ten nowoczesny sprzęt zapewni Ci funkcję nawilżania. Danie uzyska złotobrązową, chrupiącą skórę, zachowując soczystość wewnątrz.

Komfortowy wlew na wodę

To, co czasem irytuje mnie w piekarnikach parowych, to system wlewania, a przede wszystkim wylewania wody. Często nie jest to wygodne.

Samsung sobie z tym poradził. Obok prawego pokrętła znajdziesz system uzupełniania i opróżniania komory z wodą. Otwierasz go, wlewasz wodę i tyle. Po gotowaniu, gdy woda zostanie, spuszczasz ją do podstawionej szklanki, naciskając jeden przycisk. Zero komplikacji.

Łatwe gotowanie i czyszczenie

Wyobraź sobie, że w piekarniku parowym masz zamkniętą sporą książkę z przepisami. Wybierasz konkretny, a urządzenie dba, aby danie jak najlepiej wyszło, pomagając ustawić różne parametry.

Tak to tu wygląda! Wszystko dzięki Auto Menu.

Skrywa w sobie aż 65 programów automatycznych. 25 z nich korzysta z funkcji nawilżania. Dodając do tego zakres temperatury 40 – 250°C, szybko i łatwo stworzysz przeróżne potrawy, wypieki czy przekąski.

Nie musisz być szefem kuchni i wykuwać na pamięć ustawień dla poszczególnych produktów spożywczych. To piekarnik wszystko na ten temat wie i skutecznie Ci pomaga.

Dania zawsze wyjdą chrupiące, ale jednocześnie delikatne i odpowiednio wypieczone. Teraz już wiesz, dlaczego wyróżniłem ten sprzęt w rankingu piekarników parowych do zabudowy.

Electrolux EOB7S31Z

piekarnik parowy Electrolux EOB7S31Z SteamBoost

Piekarnik parowy Electrolux EOB7S31Z SteamBoost to sprzęt dla każdego. Niezależnie, czy pasjonuje Cię gotowanie, unikasz kuchni jak ognia, czy nie masz czasu na tworzenie wymyślnych dań. Piekarnik spełni Twoje oczekiwania, pozwoli Ci przygotować wszystko dokładnie tak, jak lubisz – i to w jak najkrótszym czasie.


Kliknij i kup Electrolux EOB7S31Z SteamBoost

MediaExpert
EURO
OleOle


Gotowanie dla każdego

Gdy przeglądasz najlepsze piekarniki parowe, zwykle nie myślisz o tym, że może kiedyś najdzie Cię ochota na pieczenie chleba lub skomplikowanego deseru. A nie każdy sprzęt się do tego nadaje.

W piekarniku parowym Electrolux bez przeszkód przygotujesz chrupiące pieczywo, smaczne ryby i mięsa oraz aromatyczne ciasta. Wszystko to w wersji bardziej dietetycznej.

Do wyboru masz trzy poziomy pary. Dwa z nich wykorzystują również ogrzewanie konwencjonalne, dając większą moc. Dzięki temu przygotujesz wszystko według swoich preferencji. Możesz mieć zapiekankę warzywną i delikatny filet rybny z jednego piekarnika.

Również termosonda jest pomocna w gotowaniu. Kontroluje wypieczenie dania. Kiedy jest gotowe, automatycznie wyłącza piekarnik. Ty w tym czasie możesz zająć się czymś przyjemniejszym.

Szybko i łatwo

Piekarnik nagrzewa się o 40 procent szybciej niż tradycyjne sprzęty. Skraca się też długość pieczenia. W efekcie spędzasz w kuchni znacznie mniej czasu, co jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i niecierpliwych.

Jeśli jesteś jedną z tych osób, to na pewno spodoba Ci się też opcja czyszczenia parowego. Tłuszcz w komorze jest rozpuszczany, więc usunięcie go nie jest problemem.

Nawet będąc początkującym kucharzem, poradzisz sobie z gotowaniem. Piekarnik daje do wyboru kilka programów, które same dopasowują czas i temperaturę pieczenia do danej potrawy. Ty tylko umieszczasz danie w komorze.

Piekarnik ma pojemność 70 l, więc bez przeszkód przygotujesz prawdziwą ucztę za jednym razem. Klasa energetyczna A+ zapewnia mniejsze zużycie energii, czyli oszczędność pieniędzy.

Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM

piekarnik parowy Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM

Pieczenie z użyciem pary zapewnia smaczne, aromatyczne i bardziej dietetyczne potrawy. Z tanim piekarnikiem parowym Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM zaczniesz się lepiej odżywiać. Oferowane funkcje, pojemna komora i szybkość nagrzewania to zalety, dzięki którym ten model jest wart uwagi. W mojej opinii znajdziesz jeszcze więcej powodów przemawiających za zakupem piekarnika parowego Amica.


Kliknij i kup Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM

MediaExpert
EURO
OleOle
MediaMarkt


Smaczne potrawy na parze

Mój ranking piekarników parowych skupia się na sprzętach, które umożliwiają przygotowanie różnorodnych potraw. Amica ED47639XA zapewni Ci system SoftSteam do pieczenia chleba, mięsa i ciast.

Twoje zadanie polega tylko na nalaniu wody do zbiornika. Piekarnik sam dba o rozprowadzenie pary i równomierne pieczenie.

Nie tylko para, ale też ciepło równomiernie roznosi się po całej komorze. Wnętrze piekarnika jest duże, ma 77 l. Jednocześnie wielkość komory nie stanowi przeszkody do utrzymania jednakowej temperatury i wilgotności w każdym jej zakamarku.

Gotowe danie łatwo wyjmiesz dzięki teleskopowym prowadnicom. Funkcja STOP zapobiega poparzeniom i eliminuje ryzyko upuszczenia blachy. Piekarnik w pełni dba o Twoje bezpieczeństwo.

Ma także potrójny front, który nie nagrzewa się do niebezpiecznej temperatury. Poparzenia odchodzą w niepamięć, praca z piekarnikiem jest komfortowa.

Wygoda przede wszystkim

Piekarnik parowy do zabudowy ma duży zakres temperatury. Wybierasz odpowiadający Ci poziom nagrzania, w przedziale od 30°C do 280°C.

Piekarnik osiąga temperaturę 150°C w 3 minuty. Dzięki temu nie czekasz, aż wnętrze będzie gotowe, gdy cenne minuty uciekają. Z piekarnikiem parowym Amica przygotujesz każdą potrawę dużo szybciej.

Nawet sprzątanie urządzenia jest szybkie i proste. Sprzęt ma panele katalityczne. Musisz tylko nastawić piekarnik na 250°C, a wnętrze oczyści się automatycznie. Panele przyciągają brud, którego nie musisz już szorować szczotką.

Piekarnik dla każdego

Piekarnik jest łatwy w obsłudze, więc sprawdzi się dla każdego. Obsłużysz go za pomocą panelu z wyświetlaczem LED. W pamięci piekarnika parowego znajdziesz gotowe programy, z których korzystasz, gdy tylko potrzebujesz pomocy.

Klasa energetyczna to A+, co wpływa na mniejsze zużycie energii elektrycznej. Oszczędzasz nie tylko czas podczas gotowania, ale też pieniądze. Dodatkową zaletę stanowi 11 funkcji, dzięki którym upieczesz, usmażysz i grillujesz każdą potrawę.

Piekarnik parowy – Jak działa i co daje?

Zacznę od tego, jak działa piekarnik parowy i czym różni się od tradycyjnych sprzętów, które każdy zna.

Zasada działania piekarnika parowego

Podstawy działania piekarnika parowego są takie same jak w przypadku konwencjonalnych sprzętów. Różnica jest taka, że przygotowuje on znacznie zdrowsze potrawy w wersji dietetycznej.

Piekarnik wykorzystuje te same funkcje i programy, co klasyczne modele. Dodaje do nich jednak możliwość gotowania z użyciem pary wodnej.

Wodę wlewasz do specjalnego zbiornika umieszczonego zwykle przy panelu sterowania. W niektórych piekarnikach należy wlać płyn do tacki znajdującej się na spodzie komory pieczenia. Mówiąc bardziej profesjonalnie, jedne wykorzystują parowanie statyczne (ze zbiornika w komorze), a drugie tworzą obieg wymuszony z generatora.

Para wodna jest stopniowo uwalniania, zachowując naturalny aromat i smak potraw, dodatkowo zapobiegając wysuszaniu ich. Większość piekarników umożliwia wybór jednej z kilku opcji – samej pary wodnej, z termoobiegiem lub konwencjonalnym ogrzewaniem.

Piekarniki parowe to połączenie kilku sprzętów i urządzeń.

Jak w konwencjonalnych piekarnikach, w modelach z funkcją pary można też grillować, piec i rozmrażać. Łączą one jednak klasyczne funkcje z możliwościami parowarów.

W takich piekarnikach możesz gotować samą parą i podgrzewać gotowe dania. Są uniwersalne, nowoczesne i funkcjonalne. Przygotowałem więc ten ranking piekarników parowych, aby pomóc Ci znaleźć najlepszy model.

Wiesz już, jak działa piekarnik parowy. Teraz sprawdź dokładniejszy opis atutów tego typu urządzeń.

Zalety piekarnika parowego

  • Zdrowe odżywianiepara zachowuje naturalny smak i aromat potraw, używasz więc mniej przypraw, soli i dodatkowego tłuszczu. W piekarniku parowym przygotujesz dokładnie te same potrawy, co w klasycznych sprzętach. Dania są jednak zdrowsze. Para sprawia również, że potrawa nie wysycha; jest wilgotniejsza, a jednocześnie na wierzchu pieczywa czy zapiekanki tworzy się chrupiąca skórka.
  • Menu jak z restauracji – w piekarniku parowym przygotujesz wszystko. Od dobrze wypieczonych mięs, po delikatne ciasta. Z wykorzystaniem pary możesz naprawdę zaszaleć. Wnętrze potrawy będzie miękkie, a skórka chrupiąca. W ten sposób nie musisz się ograniczać, każdy przepis z książki kucharskiej wyjdzie wzorowo. Zwłaszcza jeśli piekarnik ma dodatkowo zainstalowane gotowe programy lub termosondę do sprawdzania temperatury wnętrza potrawy.
  • Większe możliwości – kolejna zaleta to uniwersalność. Najlepsze piekarniki parowe są jak mikrofalówki, parowary, grille i tradycyjne piekarniki w jednym. Umożliwiają gotowanie, pieczenie, grillowanie i rozmrażanie (a te najlepsze nawet robienie jogurtów). W pojemnej komorze przygotujesz jednocześnie kilka dużych porcji, czego nie da się zrobić w klasycznym parowarze.
  • Szybsze czyszczenie – piekarniki parowe mają to do siebie, że są duże łatwiejsze w czyszczeniu. Dzięki wykorzystaniu pary do pieczenia używasz mniej tłuszczu, a więc nie musisz zdrapywać go ze ścianek. Dodatkowo wiele modeli ma różne funkcje, które wykorzystują specjalne powłoki (lub właśnie parę wodną) do rozbijania cząsteczek brudu. Kogo nie zachęca taka pomoc w czyszczeniu?

To główne zalety piekarników parowych, ale sprzęty te dają jeszcze inne korzyści. Większość piekarników parowych to sprzęty idealne dla niecierpliwych i zapracowanych.

Nagrzewają się szybko, nawet o 40 procent szybciej niż tradycyjne modele. Samo pieczenie też jest często krótsze, głównie dzięki połączeniu pary, termoobiegu, a czasem też konwencjonalnego ogrzewania.

Piekarniki parowe, choć należą go grupy sprzętów nowoczesnych, są bardzo łatwe w obsłudze, funkcjonalne i sprawdzą się w każdej kuchni. Oferują możliwość zdrowego odżywiania i rozwijania swoich, może jeszcze uśpionych, pasji kulinarnych.

Podsumowanie

Najlepsze piekarniki parowe za Tobą. Teraz wiesz, które urządzenia z tej kategorii są godne zakupu. Nie musisz o to pytać na forum czy czytać innych zestawień.

Jeżeli masz dodatkowe pytania lub chcesz podzielić się własną opinią o piekarniku parowym, skorzystaj z sekcji komentarzy.

Na moim portalu znajdziesz także inny sprzęt do pieczenia. Są to przede wszystkim standardowe piekarniki do zabudowy. Masz mniej miejsca pod kuchenną zabudowę, a do tego pragniesz uzyskać 2 tryby pracy w jednym sprzęcie? Wtedy spójrz na piekarniki z mikrofalą.

A jeśli miejsca masz więcej, to do piekarnika dobierz od razu funkcjonalną mikrofalówkę do zabudowy.

Oceń publikację
[Głosy: 3 Średnia: 4.7]

Dodaj komentarz

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments