W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Piekarnik Parowy Opinie, Ranking 2023

Łukasz Proszek
Aktualizacja:  1 października 2023
Komentarze:  7

Który piekarnik parowy jest najlepszy? Nie jest to łatwe pytanie, a w grę wchodzi zazwyczaj pokaźna kwota do wydania. Dlatego też koniecznie wspomóż się moim niezależnym rankingiem piekarników parowych! Nie zabrakło w nim subiektywnych opinii i recenzji.

Piekarnik parowy - ranking, opinie

Dobry piekarnik parowy sprawi, że Twoje potrawy będą jednocześnie chrupiące, soczyste i zarumienione. Co więcej, wykorzystasz ten sprzęt do wielu różnych technik kulinarnych, korzystając z przydatnych funkcji.

Musisz tylko rozsądnie wybrać. Pomoże Ci w tym mój niezależny, aktualizowany ranking piekarników parowych do zabudowy. Wyłoniłem dla Ciebie największe perełki z tej kategorii!

Ranking piekarników parowych 2023 – TOP 8

Profesjonalny piekarnik z generatorem pary. Zrealizujesz z nim wymagające przepisy, nawet techniką sous vide, czyli próżniową. Ten top elektryczny piekarnik z parowarem oferuje ogrom możliwości. Dania wychodzą bardzo chrupkie z zewnątrz i soczyste wewnątrz. Sprzęt pozostaje łatwy w obsłudze. Taka mieszanka skutkuje mianem najlepszego piekarnika parowego.

Dzięki wydajnemu generowaniu pary i programom pichcenia zrobisz w nim wszystko: chleb, słodkie wypieki, soczysty stek, wszelkie dania mięsne, rybne czy warzywne. Bez trudu przygotujesz nawet domowy jogurt. Do dyspozycji dostajesz także termosondę. Dzięki niej na bieżąco kontrolujesz temperaturę potrawy. W dodatku to cichy i energooszczędny piekarnik z parą.

Ocena produktu: 9.97/10

Każdy test piekarników parowych dobrze ocenia Bosch HSG636BB1. Tak samo jak jego użytkownicy. Nie bez powodu: w łatwy i szybki sposób stworzysz lekkostrawne, pełne wartości odżywczych dania i przekąski. Zachwyci Cię ich naturalny smak oraz aromat. W pojemnej komorze gotujesz nawet na 4 poziomach jednocześnie, a front zawsze pozostaje chłodny.

To jeden z najlepszych piekarników parowych do chleba, ciast, mięsa czy ryb. Gotowanie z nim to przyjemność. Nie zastanawiasz się nad ustawieniami, sprzęt sam proponuje właściwie parametry. Nie wysuszy potraw, sprawiając, że będą soczyste i apetyczne. Jest przy tym łatwy w czyszczeniu (absorbuje tłuszcz) oraz obsłudze (pierścień sterujący).

Ocena produktu: 9.73/10

Czarno-srebrny piekarnik parowy z termosondą, dotykowym sterowaniem czy wielopoziomowym pieczeniem. Za pomocą programów automatycznych prosto i szybko przyrządzisz różnorodne dania dla siebie i rodziny. Urządzenie zużywa mało prądu (klasa A++) i cicho pracuje. Jest także trwałe, wręcz bezawaryjne wśród polecanych piekarników z parą.

Mój ranking piekarników parowych gromadzi funkcjonalne modele o szerokim zastosowaniu. Electrolux EOB8S39X bryluje w tych cechach. Grillowanie, rozmrażanie, lekkie nawilżanie, utrzymywanie ciepła – to tylko niektóre tryby obok pełnoprawnego pieczenia parowego. Po zakupie przekonasz się, ile możliwości pichcenia daje to polecane urządzenie kuchenne.

Ocena produktu: 9.63/10

Funkcjonalny piekarnik parowy z frontem z czarnego szkła. Zagwarantuje Ci wiele programów parowych. Bez trudu dopasujesz je do rodzaju żywności, uzyskując soczyste potrawy bez przypaleń. Nie stracisz czasu na czyszczeniu sprzętu. Korzysta z hydrolizy oraz katalizy. Wypełniasz pojemnik wodą, puszczasz sprzęt na 30 minut, po czym łatwo ścierasz resztki jedzenia z komory.

Co ciekawe, to parowy piekarnik do zabudowy z Wi-Fi oraz aplikacją mobilną. Uzyskasz dostęp do wielu przepisów, porad oraz zdalnego sterowania tym nowoczesnym urządzeniem. Z pożądanych udogodnień nie zabrakło sondy do sprawdzania temperatury mięsa oraz teleskopowych prowadnic z lekkim wysuwem. Jak na to wszystko, cena zachęca do zakupu.

Ocena produktu: 9.54/10

Przystępny cenowo, dobrej jakości piekarnik z funkcją pary. Jak to często bywa z modelami tej firmy, ma bardzo pojemną komorę (77 l). Zmieścisz w nim ogromne naczynia kuchenne z żywnością. Jednocześnie nie obawiasz się braku równomierności. Termoobieg, jak i sama funkcja pary świetnie działają. Według wielu opinii to najlepszy piekarnik parowy Amica.

Ten polecany piekarnik parowy szybko się nagrzewa. Dba również o Twoje bezpieczeństwo, chociażby za sprawą chłodnego frontu (i to wyjątkowo chłodnego jak na tę kategorię). Jeżeli szukasz sprzętu to tworzenia lekkostrawnych, pełnych witamin, ale i soczystych oraz chrupiących dań, masz kolejną dobrą propozycję. Nie stracisz też czasu na długie czyszczenie sprzętu.

Ocena produktu: 9.42/10

Połączenie Dual Cook oraz pieczenia parowego? W moim rankingu to żaden problem! Piekarnik parowy Samsung zapewni Ci możliwość korzystania z odseparowanych stref. Nie tracisz czasu na kilka cykli pieczenia. Jednocześnie przygotowujesz zupełnie różne dania. Ich aromaty nie wymieszają się, a parametry ustawiasz osobno.

Teleskopowe prowadnice na obu poziomach ułatwiają wysuw naczyń z gotowym jedzeniem. Oprócz parowego pieczenia masz także funkcję nawilżania. A oprócz tego… jakieś 65 automatycznych programów! Nie zaglądasz do poradników czy instrukcji, sprzęt przeprowadza Cię krok po kroku przy wielu przepisach. Tak to, jak by ktoś zamknął w nim szefa kuchni.

Ocena produktu: 9.31/10

Nowoczesny piekarnik z funkcją pary do zabudowy. Idealny do mięsa, ryb, warzyw, słodkich wypieków i czegokolwiek, co sobie wymyślisz na domową ucztę. Zapewnia wiele technik kulinarnych, a pieczenie parowe znakomicie wychodzi. Utrzymuje chrupkość i soczystość dań, nie zużywając przy tym zbyt dużo energii. W pojemnej komorze wszystko zmieścisz.

Również zautomatyzowane czyszczenie korzysta z pary wodnej. Rozpuszcza zaschnięte resztki pożywienia. Nie tracisz dużo czasu i sił na zapewnienie komorze urządzenia sterylności. Czas oszczędzasz także już przy samym pichceniu, gwarantuje to chociażby bardzo szybki nagrzew. Prędzej przygotujesz rodzinny obiad, deser czy wyżerkę na domową imprezę.

Ocena produktu: 9.26/10

Tani i dobry piekarnik z funkcją pary. Nie bez powodu trafił do rankingu. Dzięki parowemu dodatku sprawdza się do wypiekania chleba. Pomoże Ci także przyrządzić soczyste dania mięsne bądź rybne. Mieści sporo jedzenia, a właściwie naczyń z nim za sprawą 77-litrowej komory pieczenia. Gotowe programy gotowania ułatwią Ci z kolei rozpoczęcie przygody z tym modelem.

Na podkładzie szybki nagrzew, chłodny front, termoobieg, klasa A+, więc wiele ważnych atutów polecanych piekarników parowych z klasyfikacji. Unowocześnione sterowanie ułatwi Ci kontrolę nad procesem obróbki pożywienia. Jego wyjęcie usprawniają z kolei teleskopowe prowadnice na jednym poziomie. Mając niewielki budżet, rozważ ten dobrej jakości sprzęt.

Ocena produktu: 9.18/10

Najlepsze piekarniki parowe – Ranking 2023

Piekarnik parowy Electrolux EOA9S31WZ

Piekarnik parowy Electrolux EOA9S31WZ

Najlepszy piekarnik parowy, którego nie powstydziłaby się restauracja wysokiej klasy. Dzięki asystentowi gotowania używanie go jest banalne, a generator pary zapewnia obróbkę przeróżnych, często wyszukanych potraw. Sprzęt zdobywa pozytywne opinie za równomierne i zdrowe pieczenie oraz wiele przydatnych funkcji.


Sprawdź ceny Electrolux EOA9S31WZ

MediaExpert
EURO

OleOle


Topowe pieczenie parowe

To najlepszy piekarnik parowy, ponieważ… najlepiej gotuje na parze! Dlaczego? Przez technologię SteamPro.

Zwykłe grillowanie, pieczenie lub gotowanie mięsa, ryb bądź warzyw to nie wszystko. Ten profesjonalny piekarnik wysokiej jakości podoła technice sous vide.

To najbardziej równomierny sposób obróbki, który zapewnia potrawom pełną soczystość wewnątrz i chrupkość na zewnątrz.

Nie ma żadnych szans na przegotowanie lub niedogotowanie dania. Zamykasz żywność w próżniowym woreczku i uruchamiasz pieczenie. Następnie cieszysz się smakowitą ucztą.

Do tego składniki zachowują swoje wartości odżywcze. Dosyć, że zachwyci Cię smak oraz aromat, to jeszcze masz pewność, że spożywasz produkty, które nie utraciły podczas pieczenia witamin i innych minerałów. Odżywiasz się zdrowiej, nadal konsumując apetyczne jedzenie.

Co jeszcze dostajesz do dyspozycji? Dzięki funkcji Au Gratin łatwo zrobisz zapiekankę warzywną. Możesz także suszyć owoce, tworzyć domowe jogurty, wypiekać chleb, pasteryzować, ogrzewać talerze z potrawą, utrzymywać temperaturę lub ciepło, jak i regulować ilość pary.

Mało? No to łap kolejną zaletę tego niezawodnego piekarnika parowego.

Dzięki termosondzie zyskujesz pełną kontrolę nad temperaturą żywności. Dokładnie wiesz, na jakim etapie jest proces pieczenia. Finalnie uzyskasz idealną teksturę i poziom wypieczenia potrawy. Topowy piekarnik parowy z termosondą to coś, czego szuka wiele osób.

Gdybym chciał skrupulatnie opisywać wszystkie możliwe do zrobienia dania, techniki i możliwości regulacji, musiałbym napisać o tym małą książkę. Z takim sprzętem masz pełną swobodę, dowolnie eksperymentujesz z wyszukanymi przepisami.

Steamify, czyli gotuj i piecz w prosty sposób

Po wcześniejszej części możesz myśleć, że obsługa tych wszystkich funkcji to trudna sprawa. Wręcz przeciwnie! Jest bardzo prosta.

Steamify to swego rodzaju automatyka parowego pieczenia. Co musisz zrobić? Za pomocą dotykowego suwaka ustawić temperaturę. To tyle, ilość pary oraz pozostałe parametry pracy piekarnik ustala sam.

W ogóle system sterowania to czołówka najlepszych piekarników na parę. Nie ma tu pokręteł ani przycisków, lecz mimo to nawet osoba nie znająca się na nowych technologiach szybko to opanuje.

Wyświetlacz graficzny jest czytelny, przeprowadzi Cię za rękę przez proces gotowania i obsługę wszystkich funkcji. W dodatku idealnie zgrywa się ze stylistyką, nie zaburza jej. To świetnie prezentujący się czarny piekarnik parowy.

Co więcej, wspomaga go aplikacja mobilna. Nie wstając z kanapy, wyregulujesz poziom generowanej pary bądź wyłączysz sprzęt. Miły dodatek z powiewem nowoczesności.

Ekonomiczne pieczenie na parze

Ten sprzęt oferuje klasę energetyczną A++, co nie zdarza się aktualnie tak często na rynku piekarników, szczególnie parowych.

Zużywa mało prądu, nie narazi Cię na wzrost rachunków za prąd. Ma funkcję szybkiego nagrzewania. Nie brakuje też opcji wielopoziomowego pieczenia. Za jednym razem przyrządzisz różne potrawy lub przekąski, np. wiele chrupiących ciasteczek rozłożonych na kilku blachach.

To wszystko sprawia, że oszczędzasz i pieniądze, i czas. Owszem, piekarnik kosztuje swoje, ale jeżeli Twoje ambicje kulinarne są duże, to postaw na ten profesjonalny sprzęt parowy. W mojej ocenie wypada zdecydowanie najlepiej, zasługując na pierwsze miejsce w rankingu piekarników elektryczno-parowych.

Piekarnik parowy Bosch HSG636BB1

piekarnik parowy Bosch ParaPlus HSG636BB1

Piekarnik parowy Bosch ParaPlus HSG636BB1 to dobra inwestycja, aby zdrowo się odżywiać. Obsługę ułatwiają zautomatyzowane funkcje, czyszczenie zajmuje tylko kilka chwil, a sam sprzęt przygotuje dla Ciebie każdą potrawę. Dlaczego jeszcze sprawdzi się w Twojej kuchni? Przeczytaj w poniższej opinii.


Sprawdź ceny Bosch ParaPlus HSG636BB1

EURO
OleOle


Zdrowe i smaczne potrawy

Dzięki wykorzystaniu funkcji pieczenia parowego witaminy i składniki odżywcze pozostają w daniu. Warzywa, ryby, a nawet mięsa są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Para zatrzymuje w nich wartości odżywcze.

Z tym najlepszym piekarnikiem parowym Bosch zdrowe odżywianie będzie dla Ciebie łatwiejsze. Produkty pieczone z dodatkiem pary zachowują swój naturalny smak i aromat. Używasz więc mniej przypraw, soli, oleju czy masła, a Twoje potrawy są lekkostrawne. Wchłoniesz mniej kalorii, radując się apetycznym daniem.

Korzystając z piekarnika Bosch, oszczędzasz też czas, bo do dyspozycji masz aż 4 poziomy jednocześnie. Na każdym z nich panuje jednakowa temperatura (to piekarnik parowy z termoobiegiem 4D). Dania i desery są więc gotowe szybciej i przede wszystkim równomiernie wypieczone.

Para z piekarnika świetnie sprawdza się do pieczenia chleba i ciast. Nie wysusza ich, ale tworzy chrupiącą skórkę i delikatne wnętrze. W piekarniku przyrządzisz wykwintne potrawy jak z najlepszej restauracji.

Pomoże Ci w tym funkcja PerfectChef. Automatycznie dopasuje temperaturę i czas pieczenia do danej potrawy, którą wybierasz z menu. W praktyce to piekarnik parowy z wbudowanymi przepisami. Od razu z poziomu urządzenia korzystasz ze spersonalizowanej książki kucharskiej.

Intuicyjna obsługa i wygodne czyszczenie

Bosch ParaPlus to dobry piekarnik parowy, który sprawdzi się w każdej kuchni. Dlaczego? Ponieważ obsłużysz go łatwo i bez większych trudności.

Ustawienia na obrotowym pierścieniu zmienisz jednym palcem. Panel dotykowy działa niemal intuicyjnie, nie musisz znać się na najnowszej technologii, żeby sprawnie go używać.

Czyszczenie piekarnika zajmie Ci tylko kilka chwil. Resztę wolnego czasu poświęcisz na relaks. Opcja EcoClean Direct to twój niezastąpiony pomocnik. Ceramiczna powłoka na tylnym panelu komory przyciąga krople tłuszczu i rozbija je.

Pojemność piekarnika parowego to 71 l, dlatego bez przeszkód przygotujesz obiad dla całej rodziny. Sprzęt ma klasę energetyczną A+, więc nie martwisz się za wysokim poborem prądu podczas pieczenia. Zakres temperatury pieczenia wynosi od 30°C do 250°C.

Elegancki i praktyczny piekarnik z parowarem

Zauważ przy okazji, że ten czarny piekarnik elektryczno-parowy po prostu dobrze pasuje do nowoczesnych kuchni. Już nowoczesny panel sterowania dokłada mu sporo elegancji. Najważniejsze, że front pozostaje odporny na zarysowania czy smugi.

A to nie wszystko!

Wkurza Cię trzaskanie drzwiami w starym piekarniku? Z tym modelem to już nie problem. Funkcja SoftClose sprawia, że drzwi leciutko się domykają (zawiasy wyhamowują je kilka centymetrów przez zamknięciem). Nie generują przy tym hałasu i zwiększają trwałość oraz szczelność.

Dzięki wyraźnemu oświetleniu LED bez trudu kontrolujesz proces obróbki termicznej. Wygodnie sprawdzisz, czy soczysta pieczeń jest już gotowa. Tak samo z ciasteczkami ustawionymi na kilku poziomach.

Jakby tego było mało, to piekarnik parowy z chłodnym frontem. Nie boisz się przypadkowych poparzeń, dotykając drzwiczki czy okienko podczas pieczenia. Przydatne, gdy po Twoim domostwie latają ciekawe świata dzieci (a znalazła się także blokada przed uruchomieniem).

Prowadnice teleskopowe wysokiej klasy zdecydowanie ułatwią Ci wkładanie i wyjmowanie naczynia z potrawą. W zestawie otrzymujesz też blachę, uniwersalną brytfankę oraz ruszt. Pełen komplet, aby od razu rozpocząć pichcenie z tym trwałym piekarnikiem z funkcją pieczenia parowego.

Piekarnik parowy Electrolux EOB8S39X

Piekarnik parowy Electrolux EOB8S39X

Cichy i elegancki piekarnik parowy Electrolux. Bardzo funkcjonalny i z fenomenalnym generatorem pary. To rasowy sprzęt do tworzenia chrupkich z zewnątrz, a soczystych w środku potraw. Dlaczego jeszcze warto go kupić? O tym w poniższej opinii.


Sprawdź ceny Electrolux EOB8S39X

MediaExpert
EURO

OleOle


Zróżnicowane techniki kulinarne

W najlepszych piekarnikach parowych nie chodzi wyłącznie o skuteczne gotowanie na parze. To musi spełniać każdy model, lecz nigdy nie wiadomo, co i jak zechcesz przyrządzić.

Ten sprzęt dobrze przygotowano na każdą ewentualność. Ma m.in. opcje: wyrastania ciasta, grillowania, rozmrażania, suszenia, nawilżania czy utrzymywania ciepła (działa wtedy niczym szuflada grzewcza).

Nadaje się także do pizzy bądź chleba (oferuje do tych produktów specjalne programy), a sprawnie działający termoobieg dba o równomierną obróbkę każdej żywności.

Kupując ten wysokiej jakości piekarnik parowy, masz gwarancję szerokiego zastosowania. Żaden przepis kulinarny Cię nie zaskoczy, no chyba że świetnym smakiem i aromatem gotowego jedzenia.

Co istotne, nie zabrakło termosondy. Za jej pomocą Twoje danie uzyska taką temperaturę w środku, jakiej oczekujesz. Nie zobaczysz więc oznak surowości ani nie przegotujesz potrawy. Z perfekcją zrealizujesz każdy przepis z ulubionej książki kucharskiej.

Szybkie i równomierne pieczenie parowe

Wiesz już, że Electrolux EOB8S39X zapewnia termoobieg oraz wiele funkcji wspomagających pieczenie. Przy okazji to piekarnik parowy z szybkim nagrzewem. Oszczędza Twój czas, energię i zachowuje w żywności więcej wartościowych substancji.

Wydajny wentylator rozprowadza ciepło po całej komorze. Sprawia, że wydajnie pichcisz w niższej temperaturze. Ta cecha także skraca cykl oraz korzystnie wpływa na skład produktów spożywczych. Działa wydajniej niż w klasycznych piekarnikach bez pary.

Obsługa bez komplikacji

Nie każdy zna od razu idealny sposób na przygotowanie wielu przysmaków. Po to jednak przeglądasz ranking najlepszych piekarników parowych, aby wybrany sprzęt ułatwił Ci pichcenie.

W tym modelu znajdziesz wiele udogodnień. Programy wagowe dostosowują proces pieczenia do wagi żywności. Dostajesz także automatyczne propozycje optymalnej temperatury. Jeżeli często stosujesz te same parametry, zapiszesz je, aby następnym razem oszczędzić czas na klikaniu.

Ten godny polecenia piekarnik parowy radzi sobie także z wielopoziomowym pichceniem. Pieczesz w ten sposób na 3 poziomach w tym samym czasie.

To również piekarnik parowy z halogenowym oświetleniem, co ułatwia kontrolowanie stopnia chrupkości, jak i wyjmowanie gotowej potrawy. Zasłużył sobie na obecność w rankingu!

Piekarnik parowy Haier HWO60SM5S5BH

Piekarnik parowy Haier HWO60SM5S5BH

Jaki piekarnik parowy kupić, aby łączył ciekawy design, równomiernie pieczenie parowe oraz przydatne funkcje? Haier HWO60SM5S5BH stanowi dobrą odpowiedź. To elektryczny piekarnik parowy z termosondą, prowadnicami teleskopowymi, a nawet łącznością Wi-Fi!


Sprawdź ceny Haier HWO60SM5S5BH

MediaExpert
EURO

OleOle


Pieczenie parowe na kilka sposobów

Ten dobrze oceniany i pojemny piekarnik parowy korzysta z pary wodnej na kilka sposobów. Główny tryb parowy automatycznie dozuje parę, aby idealnie wypiec np. kurczaka czy inne danie mięsne.

Oprócz tego urządzenie korzysta ze wspomagania pary. To dobre rozwiązanie, gdy pragniesz przygotować nie tylko mięso, ale np. makaron, pieczywo bądź warzywa.

W praktyce nad niczym się nie zastanawiasz: wybierasz rodzaj produktu, a sprzęt dopasowuje pod to temperaturę oraz sposób dystrybucji pary.

Jest także funkcja i-Steam. Polega na bardziej ręcznym sterowaniu generatorem pary. Coś dla kucharzy, którzy chcą mieć pełną kontrolę nad tym, kiedy wspomóc pieczenie parą wodną.

Finalnie to dobry piekarnik parowy zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych kucharzy. Każdy znajdzie najlepszy dla siebie sposób parowego pieczenia. Najważniejsze, że bez trudu dopasujesz go pod konkretną potrawę czy jej składnik.

Rozwiązania wygodne dla użytkownika

Ranking piekarników parowych przyjął ten model za szereg udogodnień, które od razu docenisz. Za pomocą sondy monitoring temperatury pieczonego mięsa stanie się prosty. Nie wydłużysz niepotrzebnie obróbki i nie narazisz konsystencji dania.

Prowadnice teleskopowe umożliwią Ci praktycznie bezwysiłkowe umieszczenie naczynia w komorze. Za sprawą oświetlenia i jaśniejszej emalii dostrzeżesz, jak przebiega cykl pieczenia.

Hydroliza w połączeniu z katalizą ograniczy ilość pozostałego tłuszczu oraz ułatwi starcie resztek żywności. Nie zmarnujesz czasu i sił na męczące szorowanie wnętrza piekarnika.

Cechą wyróżniającą ten wytrzymały piekarnik parowy jest Wi-Fi. Po co Ci łączność bezprzewodowa w sprzęcie do pieczenia? Aby skorzystać z dobrodziejstw aplikacji mobilnej.

Z poziomu apki zdalnie sterujesz urządzeniem. Uzyskasz również dostęp do wielu porad i przepisów. To dużo wygodniejsze od przeglądania klasycznej instrukcji obsługi. Prędzej i przyjemniej nauczysz się korzystania z tego nowoczesnego piekarnika z parowaniem.

Czarny i szklany front

Dla wielu osób to bezawaryjny piekarnik parowy również przez wysoką jakość wykonania. Producent połączył czarne szkło ze stalą szlachetną. Front prezentuje się zjawiskowo. Sprawia, że to polecane urządzenie do pieczenia parowego ozdobi Twoją kuchnię.

Docenisz także dotykowe sterowanie z czytelnym wyświetlaczem. Ułatwi Ci nawigację po wielu funkcjach i programach sprzętu.

Porównanie piekarników parowych pokazuje, że Haier HWO60SM5S5BH to jeden z najnowocześniejszych modeli. W dodatku wcale nie za miliony monet jak na swoje szerokie możliwości kulinarne.

Piekarnik parowy Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM

piekarnik parowy Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM

Nie musisz być szefem kuchni, żeby przygotować aromatyczne i smakowite posiłki. Wystarczy do tego piekarnik parowy Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM. Jest nowoczesny, funkcjonalny, a dzięki dużej ilości wbudowanych programów ułatwi Ci pracę w kuchni. Ten praktyczny piekarnik z funkcją pary zmieni Twoje podejście do gotowania.


Sprawdź ceny Amica ED57369XA+ X-TYPE STEAM

MediaExpert
EURO
OleOle
MediaMarkt


Domowa restauracja

Za pomocą piekarnika parowego Amica przygotujesz dania i desery jak z restauracji. Wszystkie potrawy są odpowiednio wypieczone, chrupiące i soczyste, w zależności od potrzeb. Przygotowanie jedzenia ułatwia opcja FullSteam. Nalewasz jedynie odpowiednią ilość wody do zbiornika, a piekarnik zajmuje się resztą.

Nawet jeśli nie wiesz, jak przygotować daną potrawę, nic straconego. Gotowe programy parowe ułatwiają dobór parametrów do rodzaju pieczenia.

Amica wie, jak urządzenia użyte do pieczenia wpływają na smak potraw. Dlatego 77-litrowa komora piekarnika nagrzewa się równomiernie, a system BakingPro dba o właściwe rozprowadzanie ciepła.

Podczas gotowania i pieczenia korzystasz z aż 11 funkcji piekarnika. W efekcie nie tylko upieczesz w nim mięso czy ryby, ale też rozmrozisz przygotowane wcześniej dania i produkty.

Upichcisz w nim wszystko: od chrupiących dań obiadowych po lekkie ciasta. Już żadna potrawa nie będzie stanowić dla Ciebie wyzwania!

Łatwa obsługa

Piekarnik z funkcją wspomagania parą obsłużysz bez większego problemu za pomocą wygodnego, intuicyjnego wyświetlacza LED. W pojemnej komorze nie tylko upieczesz zapiekankę, chleb czy ciasto, ale też szybko zgrillujesz mięso.

Po gotowaniu i jedzeniu niechybnie przychodzi czas na sprzątanie. Ten piekarnik oszczędzi Ci tego kłopotu. Panele katalityczne przyciągają brud, ułatwiając jego usuwanie. Wystarczy, że nagrzejesz piekarnik do 250°C.

Oszczędność czasu

Wybierając polecany piekarnik parowy Amica, każde danie przygotujesz znacznie szybciej. Brak czasu nie ograniczy Ci możliwości gotowania.

Piekarnik oferuje funkcję szybkiego nagrzewania. Osiąga 150°C już w 3 minuty. Zakres temperatury pieczenia to od 30°C do 280°C.

Choć wnętrze jest gorące, front pozostaje chłodny. Pracujesz więc w kuchni swobodnie, bez obawy o bezpieczeństwo domowników, zwłaszcza tych najmłodszych.

Piekarnik jest pojemny, zmieścisz w nim nawet 100 muffinków jednocześnie. Sprzęt ma wysoką klasę energetyczną A+. Dla Ciebie oznacza to tylko jedno – niższe rachunki za energię elektryczną.

Piekarnik parowy Samsung BQ1VD6T131

Piekarnik parowy Samsung BQ1VD6T131

Dobry piekarnik parowy Dual Cook, a więc z 2 niezależnymi komorami do pichcenia. Sprawia, że potrawy wychodzą zarumienione, soczyste i chrupiące. Ma również wiele innych zalet, które przedstawię Ci w recenzji.


Sprawdź ceny Samsung BQ1VD6T131

MediaExpert
EURO

OleOle
MediaMarkt


Podzielona komora Dual Cook

Samsung chwali się, że to 2 piekarniki w jednym. Nie przekłamuje, ponieważ właśnie tak możesz użyć tego sprzętu. Na jednym poziomie pieczesz mięso, a na drugim słodkie wypieki czy wegetariańskie danie – to tylko prosty przykład.

Rzecz jasna oba poziomy mogą mieć zupełnie inną temperaturę i czas obróbki. Masz w tym dowolność, wykorzystując różne nagrzewy. Poziomy są solidnie odseparowane, nie martwisz się ryzykiem przechodzenia zapachów między piętrami.

Generator pary tego piekarnika zamienia potrawy w dużo zdrowsze odsłony. Nie mają tyle tłuszczu, nie wymagają też dużej ilości soli, aby świetnie smakować Tobie i Twojej rodzinie lub gościom.

Nie musisz zresztą gotować wyłącznie na samej parze. Ten nowoczesny sprzęt zapewni Ci funkcję nawilżania. Danie uzyska złotobrązową, chrupiącą skórę, zachowując soczystość wewnątrz.

Komfortowy wlew na wodę

To, co czasem irytuje mnie w piekarnikach parowych, to system wlewania, a przede wszystkim wylewania wody. Często nie jest to wygodne.

Samsung sobie z tym poradził. Obok prawego pokrętła znajdziesz system uzupełniania i opróżniania komory z wodą. Otwierasz go, wlewasz wodę i tyle. Po gotowaniu, gdy woda zostanie, spuszczasz ją do podstawionej szklanki, naciskając jeden przycisk. Zero komplikacji.

Łatwe gotowanie i czyszczenie

Wyobraź sobie, że w piekarniku parowym masz zamkniętą sporą książkę z przepisami. Wybierasz konkretny, a urządzenie dba, aby danie jak najlepiej wyszło, pomagając ustawić różne parametry.

Tak to tu wygląda! Wszystko dzięki Auto Menu.

Skrywa w sobie aż 65 programów automatycznych. 25 z nich korzysta z funkcji nawilżania. Dodając do tego zakres temperatury 40 – 250°C, szybko i łatwo stworzysz przeróżne potrawy, wypieki czy przekąski.

Nie musisz być szefem kuchni i wykuwać na pamięć ustawień dla poszczególnych produktów spożywczych. To piekarnik wszystko na ten temat wie i skutecznie Ci pomaga.

Dania zawsze wyjdą chrupiące, ale jednocześnie delikatne i odpowiednio wypieczone. Teraz już wiesz, dlaczego wyróżniłem ten sprzęt w rankingu piekarników parowych do zabudowy.

Piekarnik parowy Electrolux EOB7S31Z

piekarnik parowy Electrolux EOB7S31Z SteamBoost

Piekarnik z funkcją pary Electrolux EOB7S31Z SteamBoost to sprzęt dla każdego. Niezależnie, czy pasjonuje Cię gotowanie, unikasz kuchni jak ognia, czy nie masz czasu na tworzenie wymyślnych dań. Piekarnik spełni Twoje oczekiwania, pozwoli Ci przygotować wszystko dokładnie tak, jak lubisz – i to w jak najkrótszym czasie.


Sprawdź ceny Electrolux EOB7S31Z SteamBoost

MediaExpert
EURO
OleOle
Neonet


Gotowanie dla każdego

Gdy przeglądasz najlepsze piekarniki parowe, zwykle nie myślisz o tym, że może kiedyś najdzie Cię ochota na pieczenie chleba lub skomplikowanego deseru. A nie każdy sprzęt się do tego nadaje.

W piekarniku parowym Electrolux bez przeszkód przygotujesz chrupiące pieczywo, smaczne ryby i mięsa oraz aromatyczne ciasta. Wszystko to w wersji bardziej dietetycznej.

Do wyboru masz trzy poziomy pary. Dwa z nich wykorzystują również ogrzewanie konwencjonalne, dając większą moc. Dzięki temu przygotujesz wszystko według swoich preferencji. Możesz mieć zapiekankę warzywną i delikatny filet rybny z jednego piekarnika.

Również termosonda jest pomocna w gotowaniu. Kontroluje wypieczenie dania. Kiedy jest gotowe, automatycznie wyłącza piekarnik. Ty w tym czasie możesz zająć się czymś przyjemniejszym.

Szybkie i łatwe pieczenie z parą wodną

Piekarnik nagrzewa się o 40 procent szybciej niż tradycyjne sprzęty. Skraca się też długość pieczenia. W efekcie spędzasz w kuchni znacznie mniej czasu, co jest idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i niecierpliwych.

Jeśli jesteś jedną z tych osób, to na pewno spodoba Ci się też opcja czyszczenia parowego. Tłuszcz w komorze jest rozpuszczany, więc usunięcie go nie jest problemem.

Nawet będąc początkującym kucharzem, poradzisz sobie z gotowaniem. Piekarnik daje do wyboru kilka programów, które same dopasowują czas i temperaturę pieczenia do danej potrawy. Ty tylko umieszczasz danie w komorze.

Piekarnik ma pojemność 70 l, więc bez przeszkód przygotujesz prawdziwą ucztę za jednym razem. Klasa energetyczna A+ zapewnia mniejsze zużycie energii, czyli oszczędność pieniędzy.

Piekarnik parowy Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM

piekarnik parowy Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM

Pieczenie z użyciem pary zapewnia smaczne, aromatyczne i bardziej dietetyczne potrawy. Z tanim piekarnikiem parowym Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM zaczniesz się lepiej odżywiać. Oferowane funkcje, pojemna komora i szybkość nagrzewania to zalety, dzięki którym ten model jest wart uwagi. W mojej opinii znajdziesz jeszcze więcej powodów przemawiających za zakupem piekarnika parowego Amica.


Sprawdź ceny Amica ED47639XA+ X-TYPE STEAM

MediaExpert
EURO
OleOle
MediaMarkt


Smaczne potrawy na parze

Mój ranking piekarników parowych skupia się na sprzętach, które umożliwiają przygotowanie różnorodnych potraw. Amica ED47639XA zapewni Ci system SoftSteam do pieczenia chleba, mięsa i ciast.

Twoje zadanie polega tylko na nalaniu wody do zbiornika. Piekarnik sam dba o rozprowadzenie pary i równomierne pieczenie.

Nie tylko para, ale też ciepło równomiernie roznosi się po całej komorze. Wnętrze piekarnika jest duże, ma 77 l. Jednocześnie wielkość komory nie stanowi przeszkody do utrzymania jednakowej temperatury i wilgotności w każdym jej zakamarku.

Gotowe danie łatwo wyjmiesz dzięki teleskopowym prowadnicom. Funkcja STOP zapobiega poparzeniom i eliminuje ryzyko upuszczenia blachy. Piekarnik w pełni dba o Twoje bezpieczeństwo.

Ma także potrójny front, który nie nagrzewa się do niebezpiecznej temperatury. Poparzenia odchodzą w niepamięć, praca z piekarnikiem jest komfortowa.

Wygoda przede wszystkim

Piekarnik parowy do zabudowy ma duży zakres temperatury. Wybierasz odpowiadający Ci poziom nagrzania, w przedziale od 30°C do 280°C.

Piekarnik osiąga temperaturę 150°C w 3 minuty. Dzięki temu nie czekasz, aż wnętrze będzie gotowe, gdy cenne minuty uciekają. Z piekarnikiem parowym Amica przygotujesz każdą potrawę dużo szybciej.

Nawet sprzątanie urządzenia jest szybkie i proste. Sprzęt ma panele katalityczne. Musisz tylko nastawić piekarnik na 250°C, a wnętrze oczyści się automatycznie. Panele przyciągają brud, którego nie musisz już szorować szczotką.

Piekarnik z funkcją parową dla każdego

Piekarnik jest łatwy w obsłudze, więc sprawdzi się dla każdego. Obsłużysz go za pomocą panelu z wyświetlaczem LED. W pamięci piekarnika parowego znajdziesz gotowe programy, z których korzystasz, gdy tylko potrzebujesz pomocy.

Klasa energetyczna to A+, co wpływa na mniejsze zużycie energii elektrycznej. Oszczędzasz nie tylko czas podczas gotowania, ale też pieniądze. Dodatkową zaletę stanowi 11 funkcji, dzięki którym upieczesz, usmażysz i grillujesz każdą potrawę.

Piekarnik parowy – Jak działa i co daje?

Zacznę od tego, jak działa piekarnik parowy i czym różni się od tradycyjnych sprzętów, które każdy zna.

Zasada działania piekarnika parowego

Podstawy działania piekarnika parowego są takie same jak w przypadku konwencjonalnych sprzętów. Różnica jest taka, że przygotowuje on znacznie zdrowsze potrawy w wersji dietetycznej.

Piekarnik wykorzystuje te same funkcje i programy co klasyczne modele. Dodaje do nich jednak możliwość gotowania z użyciem pary wodnej.

Wodę wlewasz do specjalnego zbiornika umieszczonego zwykle przy panelu sterowania. W niektórych piekarnikach należy wlać płyn do tacki znajdującej się na spodzie komory pieczenia. Mówiąc bardziej profesjonalnie, jedne wykorzystują parowanie statyczne (ze zbiornika w komorze), a drugie tworzą obieg wymuszony z generatora.

Para wodna jest stopniowo uwalniania, zachowując naturalny aromat i smak potraw, dodatkowo zapobiegając wysuszaniu ich. Większość piekarników umożliwia wybór jednej z kilku opcji – samej pary wodnej, z termoobiegiem lub konwencjonalnym ogrzewaniem.

Piekarniki parowe to połączenie kilku sprzętów i urządzeń.

Jak w konwencjonalnych piekarnikach, w modelach z funkcją pary można też grillować, piec i rozmrażać. Łączą one jednak klasyczne funkcje z możliwościami parowarów.

W takich piekarnikach możesz gotować samą parą i podgrzewać gotowe dania. Są uniwersalne, nowoczesne i funkcjonalne. Przygotowałem więc ten ranking piekarników parowych, aby pomóc Ci znaleźć najlepszy model.

Wiesz już, jak działa piekarnik parowy. Teraz sprawdź dokładniejszy opis atutów tego typu urządzeń.

Zalety piekarnika parowego

  • Zdrowe odżywianiepara zachowuje naturalny smak i aromat potraw, używasz więc mniej przypraw, soli i dodatkowego tłuszczu. W piekarniku parowym przygotujesz dokładnie te same potrawy co w klasycznych sprzętach. Dania są jednak zdrowsze. Para sprawia również, że potrawa nie wysycha; jest wilgotniejsza, a jednocześnie na wierzchu pieczywa czy zapiekanki tworzy się chrupiąca skórka.
  • Menu jak z restauracji – w piekarniku parowym przygotujesz wszystko. Od dobrze wypieczonych mięs po delikatne ciasta. Z wykorzystaniem pary możesz naprawdę zaszaleć. Wnętrze potrawy będzie miękkie, a skórka chrupiąca. W ten sposób nie musisz się ograniczać, każdy przepis z książki kucharskiej wyjdzie wzorowo. Zwłaszcza jeśli piekarnik ma dodatkowo zainstalowane gotowe programy lub termosondę do sprawdzania temperatury wnętrza potrawy.
  • Większe możliwości – kolejna zaleta to uniwersalność. Najlepsze piekarniki parowe są jak mikrofalówki, parowary, grille i tradycyjne piekarniki w jednym. Umożliwiają gotowanie, pieczenie, grillowanie i rozmrażanie (a te najlepsze nawet robienie jogurtów). W pojemnej komorze przygotujesz jednocześnie kilka dużych porcji, czego nie da się zrobić w klasycznym parowarze.
  • Szybsze czyszczenie – piekarniki parowe mają to do siebie, że są duże łatwiejsze w czyszczeniu. Dzięki wykorzystaniu pary do pieczenia używasz mniej tłuszczu, a więc nie musisz zdrapywać go ze ścianek. Dodatkowo wiele modeli ma różne funkcje, które wykorzystują specjalne powłoki (lub właśnie parę wodną) do rozbijania cząsteczek brudu. Kogo nie zachęca taka pomoc w czyszczeniu?

To główne zalety piekarników parowych, ale sprzęty te dają jeszcze inne korzyści. Większość nowoczesnych piekarników parowych to urządzenia idealne dla niecierpliwych i zapracowanych.

Nagrzewają się szybko, nawet o 40 procent szybciej niż tradycyjne modele. Samo pieczenie też jest często krótsze, głównie dzięki połączeniu pary, termoobiegu, a czasem też konwencjonalnego ogrzewania.

Piekarniki parowe, choć należą go grupy sprzętów nowoczesnych, są bardzo łatwe w obsłudze, funkcjonalne i sprawdzą się w każdej kuchni. Oferują możliwość zdrowego odżywiania i rozwijania swoich, może jeszcze uśpionych, pasji kulinarnych.

Piekarnik parowy – Ceny

Rozważając, jaki piekarnik parowy wybrać, duże znaczenie ma dla Ciebie zapewne jego cena. Jak widzisz po mojej subiektywnej klasyfikacji, zakres jest szeroki. Warto więc poznać najważniejsze segmenty cenowe.

Najlepsze piekarniki z generatorem pary potrafią kosztować nawet 4000 – 7000 zł. To rasowe modele parowe, które gwarantują perfekcyjną soczystość dań oraz mnóstwo funkcji.

Wypieczesz nimi praktycznie wszystko. Do tego czasem dochodzi gotowanie próżniowe w woreczkach czy funkcja fermentacji, aby zrobić domowy jogurt. Ekspresowe przygotowanie ciasta, mięsa, pieczywa, warzyw czy pizzy to pikuś dla takiego sprzętu.

Najdroższe modele są również zwykle najlepiej wykonane. Obsługujesz je dotykowo, korzystając nawet z aplikacji mobilnej. Kolejne atuty stanowią prowadnice teleskopowe, masa automatycznych programów, chłodny front czy termosonda. Topowe modele stanowią po prostu bezkompromisowy wybór dla wymagających.

Szukasz tańszej alternatywy dla kosztownych modeli? Wtedy skieruj swoją uwagę na średnią półkę cenową. Chodzi o piekarniki parowe za 2500 – 3500 zł. Przejawiają wiele zalet najdroższych urządzeń. Czasem nie mają aż tylu bajerów, programów i funkcji, ale i tak większości wystarczają, zdobywając pozytywne opinie.

Najtańsze są piekarniki z funkcją wspomagania parowego. Korzystają ze zbiornika w komorze, do którego wlewasz wodę. Kosztują zazwyczaj do 2000 – 2500 zł. Nie tak skuteczne, działające na ciut innej zasadzie, lecz często wybierane.

Niemniej szukając trwałego i nowoczesnego piekarnika parowego na lata, sugeruję nieco kosztowniejsze modele od 3000 zł wzwyż. Pamiętaj, że to ważny sprzęt kuchenny AGD, który kupuje się na długie lata.

Podsumowanie

Najlepsze piekarniki parowe za Tobą. Teraz wiesz, które urządzenia z tej kategorii są godne zakupu. Nie musisz o to pytać na forum czy czytać innych zestawień.

Jeżeli masz dodatkowe pytania lub chcesz się podzielić własną opinią o piekarniku parowym, skorzystaj z sekcji komentarzy.

Na moim portalu znajdziesz także inny sprzęt do pieczenia. Są to przede wszystkim standardowe piekarniki do zabudowy. Masz mniej miejsca pod kuchenną zabudowę, a do tego pragniesz uzyskać 2 tryby pracy w jednym sprzęcie? Wtedy spójrz na piekarniki z mikrofalą.

A jeśli miejsca masz więcej, to do piekarnika dobierz od razu funkcjonalną mikrofalówkę do zabudowy.

Oceń publikację
[Głosy: 4 Średnia: 4.8]

Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

Subscribe
Powiadom o
7 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
1 rok temu

Dzien dobry, mam problem z wyborem piekarnika. Cały sprzęt juz mam i nie ukrywam że nie chce przepłacać. Podoba mi się piekarnik Amica wizualnie oraz to że ma duza pojemność ale…czytałam że ogolnie serwis firmy i posprzedazowka to tragedia. Czy ma Pan jakieś doświadczenia jeżeli chodzi o wadliwość i serwis firmy Amica?

Marzena
1 rok temu

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Konrad
1 rok temu

Witam,
Szukam niedrogiego piekarnika parowego dobrej jakości.
Zastanawiam się między electroluxem EOB8S39WZ, samsung nv75n7626rb, a electroluxem EOE7P31Z. Który jest najlepszy Pana zdaniem? A może w ogóle jakis inny model warto rozważyć?

Anna
2 lat temu

Dzien dobry, chciałam zapytać o Pana opinie na temat tych piekarników parowych ELECTROLUX EOC8H31Z, ELECTROLUX EOC6H71X SteamCrisp, Piekarnik ELECTROLUX LOC6H71Z Elektryczny parowy. Te polecane w zestawieniu sa niedostepne w Media i Euro na ta cheile.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Aia