Czerstwy chleb czy bułki to często stan do odwrócenia. Wystarczy wiedzieć, jak odświeżyć suche pieczywo, aby znów dobrze smakowało i w ogóle nadawało się do zjedzenia. Poniżej zebrałem wszystkie najlepsze sposoby, które zresztą sam stosuję. Poznaj je, a nie zmarnujesz chleba czy bułek.
Odświeżanie chleba i bułek za pomocą folii aluminiowej
Czerstwe pieczywo bez problemu odświeżysz za pomocą kawałka zwykłej folii aluminiowej. Potrzebna będzie Ci także niewielka ilość wody.
- Zwilż chleb lub bułki wodą. Możesz zrobić to dłonią lub spryskiwaczem.
- Starannie owiń pieczywo folią aluminiową.
- Umieść je w piekarniku rozgrzanym do ok. 150 stopni.
- Chleb piecz 15 minut, bułki maksymalnie 5 minut.
Ranking piekarników do zabudowy – zwycięzca
Jak odświeżyć chleb – pieczenie z parą wodną
Ta metoda zajmuje więcej czasu, więc sprawdzi się dla cierpliwych. Niemniej warto ją wypróbować. Dzięki niej pieczywo staje się chrupiące z wierzchu, a jednocześnie miękkie w środku.
- Na dolnym poziomie piekarnika ustaw naczynie z wodą.
- Rozgrzej urządzenie do 150 stopni.
- Na górnej półce połóż czerstwe bułki i chleb.
- Piecz 60 – 90 minut.
Odświeżanie chleba z selerem naciowym
Wypróbuj ten trik, jeśli masz już pokrojony bochenek. Gdy planujesz zjeść smaczne kanapki, musisz wszystko naszykować kilka godzin wcześniej.
- Kromki chleba włóż do pojemnika.
- Dodaj pokrojoną łodygę selera naciowego.
- Zamknij szczelnie pudełko i umieść je w lodówce. Odczekaj kilka godzin.
Nie masz selera? Nic nie szkodzi. Zastąpisz go jabłkiem.
Jak odświeżyć chleb w mikrofalówce?
Jeśli nie chcesz lub nie masz możliwości wykorzystania piekarnika, na pomoc przychodzi mikrofalówka. To urządzenie nadające się nie tylko do podgrzewania jedzenia.
- Czerstwe bułki i chleb zwilż mlekiem. Najwygodniej Ci będzie za pomocą silikonowego pędzelka.
- Alternatywne rozwiązanie to owinięcie ich namoczonym ręcznikiem papierowym.
- Włóż pieczywo do mikrofali.
- Ustaw najwyższą dostępną moc, włącz urządzenie na 10 – 15 sekund.
Jest też nieco inny sposób.
- Włóż chleb i bułki do mikrofalówki. Ustaw obok małą miseczkę wypełnioną wodą.
- Ustaw najwyższą moc i włącz sprzęt na kilkanaście sekund.
Pamiętaj przy okazji, że jeżeli chleb lub bułki wymagają jedynie drobnego odświeżenia, aby spełnić Twoje oczekiwania, może wystarczyć do 20 sekund w mikrofalówce (bez żadnych dodatkowych zabiegów).
Odświeżanie chleba i bułek na parze
Szybko odświeżysz czerstwe pieczywo nawet bez użycia piekarnika czy mikrofali. Wykorzystasz do tego parę wodną. To nic skomplikowanego.
- Zagotuj wodę w garnku.
- Ustaw sitko i przykryj je bawełnianą ściereczką.
- Ułóż pieczywo i przykryj je pokrywką.
- Zostaw na kilkanaście sekund.
Powyższe wskazówki szczególnie dobrze sprawdzają się w przypadku wypieków drożdżowych.
Przeczytaj też: Przepisy na chleb z piekarnika
Jak nie marnować pieczywa?
Najprostsze rozwiązanie to robienie przemyślanych zakupów. Kupuj tyle pieczywa, ile potrzebujesz, nie rób dużych zapasów. Przeanalizuj, jak dotychczas jadła Twoja rodzina. Na tej podstawie zdecyduj, ile dokładnie chleba lub bułek potrzebujecie.
Oczywiście czasami na to jest już za późno. Na szczęście są też inne sposoby, aby nie marnować pieczywa.
- Kupuj dobrej jakości chleb i bułki. Analizuj skład i czytaj etykiety. Co do zasady najszybciej czerstwieją wypieki z mąki pszennej. Te żytnie lub z dodatkiem mąki żytniej zachowują świeżość na dłużej.
- Zwróć uwagę na sposób przechowywania. Unikaj plastikowych pojemników i jednorazowych reklamówek. Zamiast tego sięgnij po ściereczkę, lniany worek lub chlebak wykonany z drewna bądź metalu.
- Gdy wiesz, że nie zjesz całego pieczywa, włóż nadmiar do zamrażarki. Dzięki temu nie spleśnieje. Jeśli nie wiesz, jak mrozić chleb, najlepiej go pokrój. Wyjmiesz tyle kromek, ile w danym momencie potrzebujesz.
- Gdy pieczywo jest już bardzo czerstwe, przygotuj z niego bułkę tartą. Zetrzyj wszystko na tarce, ewentualnie użyj maszynki do mielenia.
- Lekko zeschnięty chleb wykorzystaj do zrobienia tostów francuskich, grzanek do sałatki lub zupy chlebowej.
Kiedy nie warto odświeżać pieczywa?
Przede wszystkim wtedy, kiedy na powierzchni widzisz pleśń. Niestety takie pieczywo musisz wyrzucić. Nie wystarczy odkrojenie spleśniałej części, gdyż niebezpieczne toksyny znajdują się już w całym bochenku lub bułce.
Unikaj odświeżania także w przypadku bardzo czerstwego pieczywa. Raczej nie uzyskasz już miękkiego środka i chrupiącego wierzchu. Nie pozostaje Ci wtedy nic innego jak przygotowanie bułki tartej, która przecież przydaje się np. podczas panierowania kotletów.