Piekarnik do zabudowy – Ranking 2020

piekarnik do zabudowy - ranking, opinie, poradnik

Ranking piekarników do zabudowy wskaże Ci sprzęt, który jest wart każdej złotówki. Spędziłem długie godziny na analizie tej kategorii, aby wyróżnić topowe produkty. Nie zabrakło zróżnicowania cenowego – wcale nie musisz wydawać fortuny, aby nabyć solidne urządzenie do pieczenia na długie lata!

Jaki piekarnik do zabudowy wybrać? Mam na to wiele odpowiedzi w postaci najlepszych piekarników, które dla Ciebie znalazłem.

Każdy sprzęt opisałem, wymieniając korzyści, które za sobą niesie. Oparłem to na głębokiej analizie, opiniach użytkowników oraz serwisantów AGD i oczywiście własnej wiedzy, doświadczeniach i testach.

W efekcie bez długich godzin poszukiwań wybierzesz swój nowy sprzęt do pieczenia mięs, ryb, ciast i wielu innych potraw, wypieków oraz przysmaków.

Po przejrzeniu poniższej tabelki zajrzyj do opinii o topowych piekarnikach. Zdradzą Ci, dlaczego właśnie te urządzenia znalazły się w klasyfikacji. A pod opiniami znajdziesz wszystkie kryteria wyboru. To jednocześnie poradnik o tym, na co zwrócić uwagę, kupując nowy piekarnik.

Najlepsze piekarniki do zabudowy – Tabelka

Poniżej na bieżąco aktualizowana lista z polecanymi piekarnikami do zabudowy. Zawarłem w niej odnośniki do najlepszych cen, a także kluczowe parametry i cechy sprzętu do pieczenia.

Zobacz więc aktualny ranking piekarników do zabudowy:

ZdjęciePolecane piekarnikiNajlepsze cenyPojemnośćKlasa energetycznaCzyszczenieProwadniceMaksymalna temperatura pieczeniaSzybki nagrzewTermoobiegTermosondaGrillChłodny front
Piekarnik do zabudowy Siemens HB676G0S11. Siemens HB676G0S1EURO
MediaMarkt

71 lA+PyrolizaTeleskopowe (1 poziom)300°CTakTakNieTakTak
Piekarnik do zabudowy Samsung Dual Cook Flex NV75N762ARK2. Samsung Dual Cook Flex NV75N762ARKMediaExpert
75 lA+ParaTeleskopowe (1 poziom)275°CTakTakTakTakTak
Piekarnik do zabudowy Bosch HBG675BB13. Bosch HBG675BB1EURO
Ceneo
71 lA+PyrolizaDrabinkowe300°CTakTakNieTakTak
Piekarnik do zabudowy Electrolux EOE7P31Z SenseCook4. Electrolux EOE7P31Z SenseCookMediaExpert
EURO

MediaMarkt
71 lA+PyrolizaTeleskopowe (1 poziom)300°CTakTakTakTakTak
Piekarnik do zabudowy Electrolux EOE7C31Z SenseCook5. Electrolux EOE7C31Z SenseCookMediaExpert
EURO

MediaMarkt
72 lA+KatalizaTeleskopowe (1 poziom)300°CTakTakTakTakTak
Piekarnik do zabudowy Bosch HBG633NB16. Bosch HBG633NB1MediaMarkt
Neonet
71 lA+PowłokaTeleskopowe (1 poziom)300°CTakTakNieTakTak
Piekarnik do zabudowy Amica ED87689BA+ X-Type OpenUp7. Amica ED87689BA+ X-Type OpenUpMediaExpert
EURO

Neonet
77 lA+KatalizaTeleskopowe (2 poziomy)280°CTakTakTakTakTak
Piekarnik do zabudowy Bosch HBG539EB08. Bosch HBG539EB0EURO
Neonet
71 lAPowłokaTeleskopowe (1 poziom)275°CTakTakNieTakTak
Piekarnik do zabudowy Amica ED57529X X-Type PYRO9. Amica ED57529X X-Type PYROEURO
MediaMarkt

Neonet
77 lA+PyrolizaTeleskopowe (1 poziom)280°CTakTakNieTakTak
Piekarnik do zabudowy Amica EB7541HB Fine10. Amica EB7541HB FineMediaExpert
EURO

MediaMarkt
65 lAEmaliaTeleskopowe (1 poziom)250°CTakTakNieTakTak

Wybierz z moimi zestawieniami pozostały sprzęt AGD do kuchni:


Najlepsze piekarniki do zabudowy – Opinie

Chcąc wybrać dobry piekarnik, wypada się o nim czegoś dowiedzieć, prawda?

Przeczytaj zatem moje subiektywne opinie o wyróżnionych piekarnikach do zabudowy. Dzięki temu namierzysz model, który najlepiej spełni Twoje oczekiwania i wpisze się w założony budżet.

1. Siemens HB676G0S1

Piekarnik do zabudowy Siemens HB676G0S1

Świetnie wykonany piekarnik do zabudowy, który zachwyca szybkością i skutecznością pieczenia. Szybki nagrzew w kilka minut rozpoczyna obróbkę żywności na pełnych obrotach. Dotyczy to nawet mrożonek.

Ciekawie wypadają funkcje grzania, szczególnie termoobieg 4D. Wyobraź sobie, że pieczesz na 4 poziomach jednocześnie, np. jakieś ciasteczka, babeczki itp. Wspomniana funkcja steruje wentylatorem, zmienia jego kierunek obrotu. Efekt? Każde ciasteczko będzie tak samo wypieczone, a więc równomiernie i perfekcyjnie.

Dotyczy to przeróżnych dań. Pieczesz wielkiego kurczaka, lasagne, ciasto, ziemniaczki czy warzywa – dla tego piekarnika nie jest to ważne, idealnie obrobi termicznie każdą żywność. To, co ma być chrupkie lub ładnie zarumienione, dokładnie takie będzie.

Funkcji grzania jest zresztą aż 13. Obejmują m.in.: swobodne pieczenie z dowolnego kierunku (np. grzanie dolne, góra/dół), 3 opcje dotyczące grillowania, pizzę, niskie temperatury (do bardziej dietetycznego jedzenia), podgrzewanie czy podtrzymywanie ciepła.

Bez wątpliwości nazwę ten sprzęt wielofunkcyjnym. A maksymalna temperatura pieczenia osiąga aż 300°C.

Piekarnik elektryczny Siemens HB676G0S1 w zabudowie i gotowy do pieczeniafot. Siemens

Co więcej, czyszczenie jest pyrolityczne. Sprzęt rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, aby tłuszcz i wszelkie resztki żywności zamienić w popiół, który łatwo i szybko usuniesz z komory. Uciążliwy obowiązek zamienia się dzięki temu w proste zadanie.

Sterowanie opiera się i na pokrętle, i na przyciskach sensorowych oraz wyświetlaczu. Funkcji jest sporo, ale nawigowanie po nich to banalna sprawa.

Producent, aby dać Ci swobodę podczas pieczenia, skupił się głównie na kilku poziomach drabinek. Ale jeden poziom (na dole) to świetnej jakości prowadnice teleskopowe. Nawet przy znacznym wysuwie trzymają pion, aby kuchenne naczynie było w bezpiecznej pozycji.

Pozytywną opinię dopełniają: chłodny front (nawet podczas czyszczenia pyrolizą!), lekko i cicho zamykane oraz otwierane drzwi, a także system wspomagający pieczenie (wybierasz rodzaj i wagę potrawy, a sprzęt dobiera do tego sposób grzania).

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

2. Samsung Dual Cook Flex NV75N762ARK

Piekarnik do zabudowy Samsung Dual Cook Flex NV75N762ARK

Nie jestem fanem piekarników z separatorem i niezależnymi komorami. Nie zawsze działa to perfekcyjnie, zwykle zwiększa cenę i trudno przewidzieć, jak często będzie wykorzystywane.

Dlatego też nie podoba mi się jakoś szczególnie spora część piekarników Dual Cook od Samsunga. Ale gdy koło tego dopisku pojawia się nazwa Flex… sporo się zmienia. I to na duży plus.

Co konkretnie? Drzwi, które stają się dzielone. Albo otwierasz je całe, albo tylko górną część. Przydatne, gdy na górze pieczesz np. mięso, które wypada doglądać, a na dole ciasto bądź inne słodkości, które nie mogę opaść i utracić swojej konsystencji.

No i nic nie stoi na przeszkodzie, aby piec na jednym piętrze. Zaoszczędzisz w ten sposób trochę energii elektrycznej.

Kombinacje producenta z dzieleniem stref pieczenia nie odbiły się negatywnie na pojemności. Ba, ten sprzęt zapewni Ci aż 75 l. To więcej niż w przypadku wielu konkurencyjnych modeli o bardziej standardowej konstrukcji.

Termoobieg działa świetnie. Gorące powietrza opiecze Twoje potrawy z każdej strony – niezależnie od tego, czy używasz dzielonych stref, czy korzystasz ze sprzętu jak ze zwykłego (jednokomorowego) piekarnika. Urządzenie nagrzewa się mgnieniu oka, co stanowi kolejny plus.

Termosonda podczas pieczenia w piekarniku do zabudowy Samsung Dual Cook Flex NV75N762ARKfot. Samsung

Całość wspomaga termosonda. To niewielki szpikulec, który wbijasz w potrawę, aby wiedzieć, jaka jest temperatura w jej wnętrzu, a więc i stopień wypieczenia. Twoja pieczeń, stek czy lasagne będzie dzięki temu perfekcyjna. Nie przesuszysz jej, ale też nie ujrzysz oznak surowości.

Programów automatycznych jest – uwaga – aż 50. Zaprogramujesz masę przepisów, aby piekarnik dobrał styl pracy do rodzaju i wagi potrawy. To tak, jakbyś w piekarniku zawarł wiedzę doświadczonego kucharza.

Wszystkim sterujesz za pomocą dotykowego panelu. Trzeba się go chwilę pouczyć, ale nawet starsze osoby po pewnym czasie nie powinny mieć problemu z obsługą.

Czyszczenie opiera się na parze wodnej. Zmiękcza tłuszcz i inne zabrudzenia. Po takim procesie z łatwością zetrzesz pozostałości z wnętrza piekarnika – bez szorowania. Szczególnie że producent zastosował emalię ceramiczną. Szybko się ją oczyszcza.

Prowadnica teleskopowa jest jedna i trzyma pion nawet przy znacznym wysuwie i w przypadku ciężkiego naczynia kuchennego z pichconą potrawą.

Drzwiczki, mimo że przecież dzielone, lekko się domykają w obu wariantach użytkowania. Pozostają także chłodne podczas pieczenia.

Jak widzisz, w tym konkretnym przypadku Dual Cook ma większy sens. Co istotne, rozwiązanie dotyczące odseparowania stref wcale nie odbija się jakoś bardzo na cenie. Nawet bez tego ten piekarnik wypada znakomicie w segmencie premium. Oferuje masę udogodnień, które Ci się przydadzą.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

3. Bosch HBG675BB1

Piekarnik do zabudowy Bosch HBG675BB1

Piekarnik z wręcz legendarnej serii 8 od Boscha. Uzbrojony w wiele technologii, funkcji i udogodnień, które omówię dla Ciebie w tej opinii.

Sprzęt piecze równomiernie, system obiegu gorącego powietrza to absolutna czołówka. Nie boisz się, że coś nie będzie odpowiednio wypieczone, nie ma mowy o surowych obszarach – nawet w przypadku najbardziej wymagających potraw. Skórka będzie chrupiąca, a mięsne bądź rybne dania odpowiednio wilgotne, soczyste i przyrumienione.

Dostajesz do dyspozycji wiele trybów grzania, np. funkcję pizza, kilka opcji dotyczących grilla (mała i duża powierzchnia oraz obieg powietrza), ogrzewanie dolne, pieczenie w niskiej temperaturze, rozmrażanie czy podgrzewanie. Wszystko wspomaga szybki nagrzew. Nie czekasz długo na rozpoczęcie pieczenia.

Jest także tryb AutoPilot. Na czym polega? To swego rodzaju automatyka pieczenia. Łatwo i szybko ustawiasz wagę i typ potrawy, a piekarnik dostosowuje tryb grzania – z czasem i temperaturą na czele.

Nie musisz być kulinarnym mistrzem, aby prawidłowo piec trudniejsze dań, chociażby pierś indyka, pieczeń rzymską, kurczaka (bez farszu), gulasz, zrazy wołowe czy pieczeń z karkówki. Nic się nie przesuszy z takim ułatwieniem pichcenia.

Bosch HBG675BB1 panel sterowania z programatorem i pierścieniemfot. Bosch

Uwielbiam zastosowane w tym piekarniku sterowanie, poważnie. Opiera się na centralnie umieszczonym pierścieniu i sensorach dotykowych. Nawigowanie jest intuicyjne, szybko się tego nauczysz, odnajdując pożądane opcje pieczenia.

Sposób czyszczenia? Bardzo ceniona pyroliza. Po uciążliwych zabrudzeniach zostanie jedynie troszkę pyłu, który szybko zetrzesz szmatką. Wystudzenie komory po czyszczeniu pyrolitycznym nie trwa też zbyt długo.

Na minus prowadnice, gdyż są same drabinki, a żadnej teleskopowej (choć można je dokupić do tego piekarnika). Szkoda, bo cena nie jest przecież niska.

Zadowalają za to inne rzeczy, a mianowicie: chłodny front, dzięki któremu nikt się przypadkowo nie oparzy, miękkie i ciche domykanie drzwi, temperatura dochodząca do aż 300°C oraz imponująca stylistyka piekarnika (którą wzbogaca wspomniany panel sterowania).

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

4. Electrolux EOE7P31Z SenseCook

Piekarnik do zabudowy Electrolux EOE7P31Z SenseCook

Piekarnik do zabudowy naszpikowany nowoczesnymi rozwiązaniami. Najważniejsze, że rzeczywiście się przydają.

Na pierwszy plan wychodzi jednak to, co najważniejsze, a więc równomierne pieczenie. Sprzęt korzysta z szybkiego nagrzewu i znakomitego termoobiegu. Wypieki wychodzą perfekcyjnie przygotowane. Ucieszą jakością Ciebie i resztę domowników lub gości czekających na pyszne jedzenie.

Dodatkowo sprzęt dba o jak najmniejsze zużycie energii przy zapewnieniu najlepszych efektów. Uzyskujesz pewność co do równomiernego rozkładu temperatury i nie boisz się o drastyczny wzrost rachunków za prąd.

Nie zawodzi funkcjonalność. Dostajesz wiele trybów grzania, np. powolne pieczenie, grillowanie, grzanie dolne, funkcję pizza, rozmrażanie, konwencjonalne pieczenie, a nawet nawilżanie. Dostosujesz pracę piekarnika do wielu dań i zadbasz, aby potrawy nie były zbyt suche.

Pieczenie soczystego i złocistego kurczaka w piekarniku Electrolux EOE7P31Z SenseCookfot. Electrolux

Nie zabrakło automatycznych programów wagowych. Nie musisz mieć zaawansowanej wiedzy kulinarnej, aby prawidłowo piec skomplikowane dania. Wszystko ustawiasz za pomocą wyświetlacza LCD z piktogramami. Bardzo prosty i przyjazny system, który od razu opanujesz.

Miłym dodatkiem jest termosonda. Szpikulec umieszczany w potrawie wyłącza piekarnik, gdy jedzenie osiąga żądaną temperaturę. Z tym udogodnieniem pieczenie mięsa, ryb (szczególnie łososia) czy lasagne staje się banalne.

Jeżeli chodzi o usuwanie tłuszczu i resztek pożywienia z komory, dostajesz w zasadzie samooczyszczenie. Mowa o pyrolizie, która bardzo wysoką temperaturą spopiela nieczystości.

Są także prowadnice teleskopowe na 1 poziomie. Co istotne, jesteś w stanie łatwo je zdemontować, aby przełożyć na inny poziom. Zostały solidnie wykonane. Ich stabilny wysuw ułatwia umieszczanie lub wyciąganie potraw z piekarnika.

Ten polecany sprzęt do pieczenia prezentuje się do tego imponująco. Jest cały czarny, pozbawiony zbędnych elementów i udziwnień. Bez problemu dopasujesz go do czarnej płyty grzejnej czy mikrofalówki. A front pozostaje chłodny podczas pieczenia.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

5. Electrolux EOE7C31Z SenseCook

Piekarnik do zabudowy Electrolux EOE7C31Z SenseCook

Bardzo podobny piekarnik do wcześniejszego. Piecze tak samo szybko i precyzyjnie, ma termosondę, różne opcje grzania i programy automatyczne. Jakość wykonania także wysoka, a stylistyka przyciąga wzrok – sprzęt dobrze prezentuje się zarówno zabudowany na ścianie, jak i w ciągu szafek kuchennych.

Dlaczego więc jest wyraźnie tańszy? Głównie przez mniej zaawansowany system czyszczenia. Zamiast pyrolizy korzysta z katalizy. Skuteczność nie jest może drastycznie gorsza, lecz ten sposób wymaga wymiany wkładów. Nie odbywa się to często, ale kiedyś wygeneruje Ci dodatkowy wydatek.

Różnią się też pewne niuanse. Oświetlenie jest halogenowe, ale pojedyncze (droższy model ma podwójne – z boku i na górze; w omawianym modelu oświetlenie umieszczono z tyłu). Front jest chłodny, ale nieco mniej z powodu 3, a nie 4 szyb. Lepiej wypada natomiast pojemność, choć zaledwie o 1 l.

Piekarnik Electrolux EOE7C31Z SenseCook i jego pojemne wnętrzefot. Electrolux

W tej cenie Electrolux EOE7C31Z SenseCook wciąż jest wybitnym sprzętem do pieczenia. Jeżeli pójdziesz na pewien kompromis w kwestii czyszczenia, to wydasz kilkaset złotych mniej.

Osobiście wolałbym dopłacić do pyrolizy, a więc wcześniejszego urządzenia, szczególnie że ta w piekarnikach Electrolux to klasa sama w sobie. Ostateczna decyzja zakupowa należy jednak do Ciebie.

W przypadku rzadszego pieczenia (lub pieczenia potraw, które nie generują dużo tłustych nieczystości) kataliza dobrze się sprawdza. To w dużej mierze kwestia częstotliwości korzystania z piekarnika i rodzaju pichconych dań. Ten temat rozwinę zresztą po opiniach – w poradniku o wyborze sprzętu do pieczenia.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

6. Bosch HBG633NB1

Piekarnik do zabudowy Bosch HBG633NB1

Piekarnik Bosch z serii 8, a więc bardzo prestiżowej. Mimo tego nie kosztuje fortuny, choć zapewnia wiele nowoczesnych rozwiązań i wysoką jakość wykonania.

Jego największą siłą jest skuteczność pieczenia połączona z szybkim nagrzewem. Na trybie grzania o nazwie termoobieg 4D sprzęt radzi sobie z precyzyjnym pieczeniem żywności ułożonej na kilku poziomach (do 4 jednocześnie).

Cyrkulacja gorącego powietrza (zakres temperatury kończy się na 300°C) w takim samym stopniu dociera z każdej strony pichconej potrawy. W efekcie wyjmiesz z piekarnika idealnie przygotowane danie na domową ucztę.

Inne nastawy grzania umożliwiają np. pieczenie od dołu, grillowanie, rozmrażanie czy styl pracy dostosowany do pizzy. Wszystko ustawiasz pierścieniem sterującym i dotykowymi ikonami. Brzmi jak bajerancki sposób sterowania, ale w rzeczywistości gwarantuje wygodę. Szybko się tego nauczysz, nie musząc błądzić po wielu menu.

Komora mieści 71 l i zapewnia maksymalnie 5 poziomów ułożenia blach. Jedno piętro to komfortowo wysuwane prowadnice teleskopowe. Spełniają swoje zadanie nawet pod cięższą brytfanną z pożywieniem.

Piekarnik elektryczny Bosch HBG633NB1 w zabudowie i gotowy do pieczeniafot. Bosch

Czyszczenie ułatwia powłoka z ceramicznych mikrocząsteczek (regeneruje się). Nie pozwala na zasychanie tłuszczu, rozbija jego krople w trakcie pieczenia. Pozostałości opadają na dno komory. Nie przejmujesz się uciążliwym szorowaniem. To taka lepsza wersja wkładów katalitycznych, gdyż nie trzeba ich wymieniać, a absorbowanie tłuszczu działa sprawnie.

Drzwi piekarnika zapewniają chłodny front, a to bezpieczne dla domowników, szczególnie ciekawych świata dzieci. Zastosowany zawias umożliwia miękkie i ciche domykanie drzwiczek, nie musisz nimi trzaskać. W komorze znalazło się z kolei oświetlenie halogenowe (z opcją wyłączenia).

Piekarnik Bosch prezentuje się znakomicie. Dominuje czerń, a poręczny uchwyt jest srebrny. Efekt wizualny zdecydowanie wzmacnia wspomniany pierścień z panelem sterującym.

Użyte materiały są wysokiej jakości, nie boisz się o uszkodzenia mechaniczne i ogólną trwałość. A że trochę ten piekarnik na rynku już jest, zebrał przy okazji wiele pozytywnych opinii odnośnie niezawodnej pracy. To ważny aspekt przy zakupie sprzętu AGD pod kuchenną zabudowę.

I między innymi dlatego to urządzenie do pieczenia zalicza się do czołówki na rynku. Zdecydowanie warto zwrócić na nie uwagę, szukając porządnego piekarnika do zabudowy na długie lata.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

7. Amica ED87689BA+ X-Type OpenUp

Piekarnik do zabudowy Amica ED87689BA+ X-Type OpenUp

Rozsądnie wyceniony piekarnik do zabudowy. Nie ma się czego wstydzić w porównaniu do wyraźnie droższych modeli. Zaoferuje Ci masę korzyści w stosunkowo atrakcyjnej cenie.

Termoobieg zapewnia stabilną temperaturą i równomierne pieczenie. A że pojemność wynosi aż 77 litrów, w komorze zmieścisz sporo żywności. I zawsze będzie ona odpowiednio zarumieniona i wypieczona, spełniając Twoje kulinarne oczekiwania.

Producent obiecuje zmieszczenie i równomierne wypieczenie np. 100 muffinek. Prowadnice teleskopowe umieszczono na 2 poziomach. Dzięki temu płynnie i bezpiecznie wysuniesz mocno obciążone blachy.

Szybki nagrzew to także wysoka liga. 3 minuty wystarczają do uzyskania 150°C. Świetny rezultat. Zaoszczędzisz czas, nie musząc czekać wieków, aż piekarnik zacznie wreszcie piec Twoją potrawę.

Kolejny atut stanowi termosonda. Dzięki niej uzyskasz kontrolę nad temperaturą pieczonego dania. Gdy pożądana temperatura zostaje osiągnięta, piekarnik wyłącza pieczenie. Nie musisz ciągle otwierać drzwiczek, aby doglądać jedzenia. Pieczenie staje się łatwiejsze i bardziej zautomatyzowane.

Piekarnik elektryczny Amica ED87689BA+ X-Type OpenUp wnętrze komory pieczeniafot. Amica

Jeżeli chodzi o czyszczenie, opiera się na porowatych wkładach katalitycznych. Wyłapują i usuwają zanieczyszczenia powstałe w trakcie pieczenia. Dodatkowo łatwo zdemontujesz drzwi, jeśli uznasz, że wypada je dokładnie przetrzeć.

Skoro wspomniałem o drzwiach – są automatycznie otwierane, gdy lekko dotkniesz je np. dłonią czy łokciem. Przydatne, gdy właśnie niesiesz wyładowaną po brzegi blachę lub większe naczynie, a drzwiczki sprzętu nie zostały wcześniej otwarte.

Front prezentuje się nowocześnie. Szczególnie przez czarny błysk, brak zbędnych elementów i świetnie wtopiony w to wszystko wyświetlacz graficzny. Panel wokół niego jest dotykowy.

Do wyboru masz 25 gotowych programów pieczenia. Sterowanie jest banalne, sprzęt prowadzi Cię za rękę po menu ustawiania parametrów pieczenia. Sporo rzeczy reguluje sam, np. w oparciu o rodzaj i wagę potrawy. Co więcej, masz nawet możliwość sterowania zdalnego – za pomocą smartfona przez Wi-Fi.

Czy można w tej cenie oczekiwać czegoś więcej? Raczej nie. Ten piekarnik to jedna z najbardziej opłacalnych opcji na nowy sprzęt kuchenny do pieczenia.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

8. Bosch HBG539EB0

Piekarnik do zabudowy Bosch HBG539EB0

Solidnie wykonany piekarnik, w którym upieczesz lub opieczesz… co tylko zechcesz. Mięso różnego typu, aromatyczne jedzenie przyprawione ziołami, ciasto, ziemniaczki bądź bataty, frytki, pizza, tarta, mniejsze słodkości – za każdym razem Twoja żywność będzie równomiernie i stosunkowo szybko wypieczona.

Czuwa nad tym sprawnie działający termoobieg oraz mocne grzałki połączone z funkcją szybkiego nagrzewania.

Co więcej, znalazł się AutoPilot z aż 40 programami! Niektóre droższe modele Boscha nie mają tej funkcji lub oferują mniejszą listę programów automatycznych. Dzięki nim nastawienie piekarnika sprowadza się do wybrania rodzaju produktu i jego wagi. Gotowe – nad resztą cyklu pieczenia czuwa urządzenie, a Ty czekasz jedynie na finisz jego pracy.

Dobrze wypadają przy tym tryby grzania. Jest ich 13, w tym pieczenie w niskiej temperaturze (wspomaga zdrowsze odżywanie się), grillowanie, rozmrażanie, podgrzewanie, podtrzymywanie ciepła, pizza czy termoobieg 3D (efektywne pieczenie na 3 blachach jednocześnie).

Piekarnik elektryczny Bosch HBG539EB0 w zabudowie i gotowy do pieczeniafot. Bosch

Jak widzisz, to piekarnik dla osób lubiących automatykę pieczenia i korzystających z wielu funkcji. Sterowanie tym wszystkich ułatwiają chowane pokrętła i czytelny wyświetlacz w centralnej części. Nie tak nowoczesne jak sterowanie pierścieniem w droższych piekarnikach Bosch, ale i tak intuicyjne oraz szybkie.

A jak czyścić to cudo? Ręcznie, ale bez szorowania. W tym modelu masz do czynienia z powłoką, która rozbija cząsteczki tłuszczu. Nie dopuszcza do zasychania resztek powstałych w trakcie pieczenia. Późniejsze przetarcie komory, a konkretniej jej dna, nie jest trudnym i irytującym zadaniem. Nie stracisz na to wiele czasu.

Prowadnice teleskopowe? Obecne – na jednym poziomie. Na wyposażeniu jest także blacha do pieczenia, brytfanka (blacha) uniwersalna i ruszt kombinowany. Pomocny zestaw do pieczenia wielu dań na obiad i przekąsek na poczęstunek.

Stylistyka stawia na dominację czerni. Czarne są nawet chowane pokrętła i uchwyt. Co istotne, drzwiczki pozostają chłodne w trakcie pichcenia, więc nie tylko ładnie wyglądają, ale i są bezpieczne. Dodatkowo zapewnią Ci lekkie domykanie bez trzaskania, co kompletuje listę korzyści z zakupu tego sprzętu.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

9. Amica ED57529X X-Type PYRO

Piekarnik do zabudowy Amica ED57529X X-Type PYRO

Kolejna odpowiedź na pytanie, jaki piekarnik do zabudowy wybrać. Srebrno-czarny model o świetnym stosunku ceny do jakości. Dobrze działający termoobieg współgra z budową komory, aby finalnie robić idealnie wypieki. Twoje potrawy będą perfekcyjnie wypieczone.

Szybki nagrzew sprawia, że nie czekasz długo na właściwie pieczenie (po 3 minutach temperatura osiąga 150°C). Szybciej wrzucisz coś na ząb niż w przypadku urządzenia bez błyskawicznego nagrzewania. Sam zakres temperatur robi wrażenie, gdyż dochodzi do 280°C.

A że o równomierne pieczenie się nie boisz, to za jednym razem przygotujesz np. masę babeczek lub muffinek (używanie do 3 blach jednocześnie). Szczególnie że całkowita pojemność użytkowa wynosi aż 77 l. W tym parametrze piekarniki do zabudowy Amica najczęściej pokonują konkurentów.

Trybów grzania jest 11 (w tym rozmrażanie, niskie temperatury czy grillowanie), a programów 19. Dostosujesz tryb pracy do swoich preferencji i pichconej potrawy, a w razie potrzeby wspomożesz się automatyką. Ustawiasz rodzaj i wagę produktu, a sprzęt dobiera do tego parametry pieczenia. Proste, prawda?

Piekarnik elektryczny Amica ED57529X X-Type PYRO wnętrze komory pieczeniafot. Amica

W tak atrakcyjnej cenie Amica przyłożyła się do czyszczenia wnętrza komory. Tak, masz do dyspozycji niezwykle skuteczną pyrolizę. Przyda się, gdy na ściankach pojawią się zaschnięte zabrudzenia po tłuszczu. Pozostanie po nich kupka popiołu, której łatwo się pozbędziesz, oczyszczając piekarnik.

Zwłaszcza że Amica zastosowała przy okazji gładką emalię. Bez większego wysiłku przywrócisz higienę i sterylność we wnętrzu komory piekarnika. A zapach pieczonych potraw lub spalenizny po pyrolizie? Tym także się nie przejmujesz – katalizator sam usuwa nieprzyjemne zapachy.

Prowadnice teleskopowe są na 1 poziomie, ale przełożysz je na dowolny poziom drabinkowy (jest ich 6). Mają szeroki zakres wysuwania i wytrzymują znaczne obciążenie. Wkładanie oraz wyjmowanie potraw będzie dla Ciebie wygodne, szybkie i bezpieczne.

Sterowanie opiera się na nowoczesnym wyświetlaczu LED i dotyku. Nie ma więc żadnych pokręteł, a front wygląda minimalistycznie (i nie zbiera odcisków palców!). Do tego pozostaje chłodny w trakcie pieczenia, a to bezpieczne.

Nie mogę się do niczego przyczepić. W swojej cenie Amica ED57529X X-Type PYRO wypada rewelacyjnie. Musiała się znaleźć w mojej klasyfikacji piekarników do zabudowy.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

10. Amica EB7541HB Fine

Piekarnik do zabudowy Amica EB7541HB Fine

Kto powiedział, że na solidny piekarnik do zabudowy trzeba sporo wydać? Z pewnością nie firma Amica, która bryluje wśród taniutkich piekarników. Dowodem na to jest Amica EB7541HB Fine.

To prosty, ale dobrze wykonany i prezentujący się model. Ma sprawnie działający termoobieg. Mimo śmiesznie niskiej ceny wcale nie odbiega skutecznością pieczenia od 2 razy droższych modeli. Piecze równomiernie z każdej strony.

Szybkość pracy także nie zawodzi. Zaledwie 4 minuty wystarczają, aby sprzęt rozgrzał się do 150°C. Nie stoisz nad nim nie wiadomo ile, czekając, aż łaskawie się nagrzeje – trwa to tu szybko.

Z funkcjami piekarnika nie jest źle. Masz do dyspozycji podstawowe opcje grzania (górne, dolne, z wentylatorem lub bez), rozmrażanie oraz grillowanie.

Za sterowanie odpowiadają m.in. 2 pokrętła. Zdjęcie w opisie produktowym na stronie Amica sugeruje, że są chowane, ale w rzeczywistości jest inaczej – nie schowasz ich.

Pomiędzy nimi znalazł się czytelny wyświetlacz LED z dotykowym panelem. Połączenie klasycznych i nowoczesnych rozwiązań w dobrym stylu. Sterowanie jest banalne. Szybko ustawisz temperaturę czy czas pieczenia.

Piekarnik elektryczny Amica EB7541HB Fine wnętrze komory pieczeniafot. Amica

Wyjmowanie gotowych potraw ułatwiają prowadnice teleskopowe na jednym z poziomów. Powyżej jej są z kolei drabinki (łącznie 5 poziomów) i druciane prowadnice. Wszystkie te elementy zostały dobrze wykonane, gwarantują stabilność oraz podnoszą bezpieczeństwo użytkowania.

Szału nie ma z czyszczeniem, ale to zrozumiałe w tej cenie. Amica zastosowała gładką emalię łatwoczyszczącą. Nie ma porów, zagłębień czy zbędnych wytłoczeń.

Producent obiecuje brak szorowania, a jedynie przecieranie tej powierzchni, choć ja bym w to do końca nie wierzył. Mogą zdarzyć się bardziej uporczywe nieczystości, np. zaschnięty tłuszcz, których nie usuniesz subtelnym przetarciem zwilżoną ściereczką. Dużo zależy od tego, jak często zabierasz się za oczyszczanie komory.

Piekarnik prezentuje się świetnie. Oferuje nawet chłodny front (3 szyby, a wewnętrzna jest refleksyjna), choć pamiętaj o jego pojemności. 65 l, a więc nieco mniej niż w droższych modelach z wyższych lokat, choć to wciąż solidna wartość.

W tak niskiej cenie ten sprzęt zapewnia masę korzyści i spodoba się szerokiej grupie osób, które nie wymagają większej liczby bajerów, a raczej prostego urządzenia do pieczenia mięs, ryb, warzyw czy ciast.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

Jak wybrałem najlepsze
piekarniki do zabudowy?

Towarzyszyło temu ustalenie priorytetów i kryteriów wyboru. A że skupiają się na bardzo ważnych cechach, postanowiłem je dla Ciebie omówić.

Ta część jest więc pełnoprawnym i kompletnym poradnikiem zakupowym. Szybko się dowiesz, na co zwrócić uwagę, kupując piekarnik. W efekcie lepiej wydasz swoje pieniądze, nabywając dobry sprzęt na długie lata.

Szybkość i skuteczność pieczenia

Najważniejsza kwestia. Chodzi o to, aby piekarnik do zabudowy jak najszybciej i jak najdokładniej piekł, opiekał lub zapiekał przeróżne dania i przekąski. Nieważne, czy jest to drób, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, czy ciasto, ziemniaczki bądź warzywa – surowe lub źle wypieczone danie nikogo nie ucieszy.

Jak poznać, że piekarnik dobrze piecze? No cóż, najwięcej mówią własne testy i doświadczenia, ale i bez nich da się przed zakupem sporo ustalić.

Spójrz na podstawy, które musi mieć Twój nowy piekarnik, aby jedzenie było równomiernie wypieczone, jak najlepiej smakowało i było jak najszybciej gotowe do spożycia:

  • Termoobieg – czyli równomierna dystrybucja gorącego powietrza. Piecze żywność z każdej strony. Ciepło generują grzałki, a wentylator (lub wentylatory) rozprowadza je po komorze. Dobrze, gdy wiatrak ma zmienny kierunek obrotów. Usprawnia to pichcenie. Co więcej, obecność wentylatora skraca czas termicznej obróbki. Zmniejsza tym samym zużycie energii elektrycznej.
  • Szybki nagrzew – dzięki niemu nie czekasz długo na właściwy proces pieczenia. Przykładowo: piekarnik po 3-4 minutach osiąga 150°C. W lepszych piekarnikach szybki nagrzew działa w parze nawet z mrożonkami. Nie musisz ich wstępnie podgrzewać, więc kolejna oszczędność czasu.

Termoobieg i szybki nagrzew, czyli podstawy dobrego piekarnika - Infografika

2 powyższe cechy są obowiązkowe, więc wszystkie piekarniki z rankingu oferują termoobieg i szybkie nagrzewanie oraz pieczenie.

Twoje potrawy będą odpowiednio chrupiące, zarumienione i dopieczone, a proces pieczenia nie potrwa dłużej niż powinien (a zbyt długie pieczenie powoduje przypalenia i przesuszenie).

Nawet szukając piekarnika do 1000 zł, celuj w termoobieg i szybki nagrzew. Dzięki temu uzyskasz pewność co do równomiernego, szybkiego i bardziej ekonomicznego pieczenia.

Sęk w tym, że działanie termoobiegu potrafi się różnić. Znaczenie ma ilość, moc i jakość grzałek, specyfika wentylatorów oraz budowa komory grzejnej.

Trudno porównać te cechy przed zakupem. Kierowałem się więc własnymi testami piekarników do zabudowy oraz opiniami znajomych i internautów. W efekcie wyselekcjonowałem urządzenia do pieczenia, które świetnie spełniają swoje nadrzędne zadanie. Nawet te tańsze modele z klasyfikacji nie zawiodą Cię.

Ułatwianie pieczenia

Cecha na wielu gruntach ściśle związana z szybkością i skutecznością pieczenia. Dlatego też stanowiła kolejny ważny priorytet przy układaniu miejsc w zestawieniu i doborze polecanego sprzętu do pieczenia.

Co Ci się przyda w piekarniku, pomagając w efektywnym pieczeniu? Oto moja lista:

  • Jednoczesne pieczenie na kilku poziomach – często przybiera nazwę termoobieg 3D lub 4D (cyfra odpowiada zazwyczaj poziomom, na których jednocześnie pieczesz). Kiedy się przydaje? Na przykład podczas pieczenia wielu babeczek, muffinków i ogólnie ciastek, słodkości (choć nie tylko, bo i dań mięsnych podzielonych na wiele kawałków/porcji). Wsadzisz do komory nawet do 4 form, tac bądź blach z jedzeniem i wszystko zostanie równomiernie wypieczone!
  • Tryby/nastawy grzania (standardowe) – dokładnie dostosujesz styl pieczenia (a konkretniej pracę grzałek i wentylatora) do danej potrawy lub własnych preferencji. Ustawisz przykładowo: grzanie dolne, góra/dół, z wentylatorem lub bez, opcje oszczędzające energię (ECO), a także funkcję pizza.
  • Tryby/nastawy grzania (specjalne) – wspomagają inne techniki kulinarne. Na przykład grillowanie: małej powierzchni, dużej powierzchni lub z obiegiem powietrza (jak również z podwójnym obwodem grzejnym). Inne opcje to: podgrzewanie (alternatywa dla mikrofali, z której grubsze/gęstsze potrawy mogą wyjść gąbczaste lub nierównomiernie podgrzane), niskie temperatury (zdrowsze jedzenie, więcej wartości odżywczych, witamin, minerałów itp.), rozmrażanie, podtrzymywanie/utrzymywanie ciepła czy nawilżanie. Ich lista zależy od konkretnego piekarnika. Im więcej, tym teoretycznie lepiej, co doceniałem w klasyfikacji.
  • Automatyczne programy – wybierasz z listy rodzaj żywności i ustawiasz jego wagę. Piekarnik dobiera temperaturę, czas i tryb pieczenia. Ranking piekarników do zabudowy zawiera modele mające nawet kilkadziesiąt programów! Co obejmują? Przeróżne potrawy i przepisy kulinarne. Ogólne, jak np. wieprzowina, wołowina, kurczak (cały, pierś lub udko), lasagne, ryba, warzywa, mrożone frytki, jak i bardziej złożone, chociażby pieczeń rzymską, kotlety jagnięce z ziołami, ciasto francuskie z jabłkami, holenderski biały chleb. Opcji jest sporo i zależą od konkretnego modelu. Gdzie znaleźć takie listy? Producenci podają je w instrukcjach obsługi.
  • Termosonda – znakomity wynalazek, którego sam często używam. Do dyspozycji masz szpikulec wbijany w potrawę. Dzięki niemu sprzęt monitoruje temperaturę wewnątrz pieczonej żywności. Podaje ją na wyświetlaczu i może zakończyć pieczenie, gdy temperatura osiągnie wcześniej ustawioną wartość. Mnie się przydaje głównie przy pieczeniu ryb, szczególnie łososia. Wychodzi soczysty, lecz nie surowy. Przydatne także w przypadku lasagne i wielu dań mięsnych, w tym steków czy golonki. Pełna kontrola nad stopniem wypieczenia – bez otwierania drzwi, a więc zaburzania cyrkulacji gorącego powietrza.
  • Podgrzewanie talerzy – proste i często przydatne. Nie musisz przekładać żywności do żaroodpornego naczynia czy na blachę. Podgrzewasz jedzenie bezpośrednio na talerzu, przez co szybciej skonsumujesz swój posiłek, nie brudząc zbyt wielu naczyń czy elementów piekarnika.
  • Opóźnienie startupiekarnik rozpoczyna pracę o wybranej godzinie, a Ciebie nie musi przy tym być. Oczywiście korzystaj z tego z głową. Jedynie gdy masz pewność, że ustawienia są optymalne, nie poskutkują przypaleniami czy przesuszeniem, a samej potrawy nie trzeba specjalnie doglądać, mieszać czy obracać.
  • Timer/minutnik/czasomierz – czyli pełna kontrola nad czasem pieczenia. Właściwie standard w piekarnikach do zabudowy, ale wypadało mi o tym wspomnieć.
  • Zakres temperatury pieczenia – niejako wpływa na zastosowanie piekarnika. Niektóre przekąski czy dania wymagają bardzo wysokich temperatur. Standardem wydaje się być zakres 30-275°C, choć coraz więcej piekarników osiąga maksymalnie 300°C. Korzystanie tylko z grzałki dolnej bądź górnej skutkuje mniejszym pułapem maksymalnej temperatury (choć różnica nie jest duża, wynosi często 25°C). Dla grilla zakres rozpoczyna się zwykle od 100°C i kończy na 300°C .

Funkcje ułatwiające pieczenie - infografika

Uważam, że powyższe aspekty są praktyczne, ale wiadomo – nie wszystko z nich musi Ci się przydać. Sporo osób nie korzysta z programów automatycznych lub dodatkowych nastawów grzania czy nie czuje potrzeby używania termosondy.

Nawet grillowanie, choć w polecanych piekarnikach wypada znakomicie (szczególnie w przypadku steków, kiełbasek, burgerów, kotletów wieprzowych, a nawet tostów) nie każdego ucieszy.

Złota rada? Spisz z mojej listy te rzeczy, które przydadzą Ci się w nowym piekarniku. Przeglądając jeszcze raz ranking piekarników, zwróć na nie uwagę. W ten sposób nie przepłacisz, a uzyskasz to, co rzeczywiście wspomoże Cię w kuchni.

W klasyfikacji panuje różnorodność co do oferowanych funkcji czy trybów grzania, więc bez problemu dopasujesz model pod własne wymagania.

Sterowanie

Jakoś tymi wszystkimi funkcjami trzeba sterować, prawda? Gdy w grę wchodzi kilkanaście trybów grzania i masa programów automatycznych, może to nie być takie łatwe.

Dlatego też bardzo ważną cechą nowoczesnych piekarników jest programator elektroniczny, panel sterowania i wszelkie elementy sterujące.

Producenci coraz bardziej odchodzą od klasycznych pokręteł. Stosują wyświetlacze LCD/LED, ewentualnie TFT, sensory dotykowe, piktogramy, ikony itp. Sterowanie dotykowe już na dobre zagościło w sprzętach AGD.

Ocena tej cechy jest bardzo subiektywna, nie ukrywam. Osoby nie lubiące nowinek technologicznych nie od razu przekonają się do dotykowego sterowania czy graficznych wyświetlaczy.

Prześledźmy kilka opcji.

Ciekawe połączenia pierścienia sterującego z sensorami wprowadził Bosch. Większość osób, w tym także ja, pozytywnie ocenia ten sposób sterowania. Nie trzeba się przebijać przez masę menu, aby szybko coś ustawić bądź wybrać.

Sterowanie piekarnika Bosch - pierścień sterujący i sensory dotykowefot. Bosch

Niemiecki producent sprzętu AGD ma także inne rozwiązania, np. połączenie chowanych pokręteł z wyraźnym wyświetlaczem TFT i symbolami. Ciekawe i praktyczne rozwiązanie, które trafia w gusta szerokiej grupy osób.

Sterowanie piekarnika Bosch - pokrętła i wyświetlacz graficznyfot. Bosch

Programatory, szczególnie gdy obsługują asystenta pieczenia w formie wielu programów, potrafią wyglądać na skomplikowane. A jeżeli jeszcze mowa o piekarniku dwustrefowym z separatorem, to jak to wszystko zmieścić na panelu? Zobacz, co wymyślił na to Samsung. Nauka takiego programatora trochę potrwa, choć nie jest to w tym przypadku złe rozwiązanie.

Sterowanie piekarnika Samsung - ikony dotykowe i wyświetlaczfot. Samsung

Ciekawą drogę obrał Electrolux. Stosuje proste wyświetlacze LCD z kilkoma piktogramami/sensorami funkcyjnymi. Żeby skorzystać z bardziej skomplikowanych opcji pieczenia, czasem trzeba się przebić przez kilka menu (taka cena za mniej ikon). Mimo tego to sterowanie zbiera bardzo pozytywne opinie, bo łatwo się go nauczyć.

Sterowanie piekarnika Electrolux - wyświetlacz i sensoryfot. Electrolux

Co jeszcze jest tu ważne? Wyraźne podświetlenie, również pokręteł. Radzę za to unikać funkcji nadrukowanych na pokrętła lub panel sterowania. Dlaczego? Ponieważ prędzej czy później zaczną się ścierać, co nie będzie estetyczne. Lepszym rozwiązaniem jest tłoczenie lub laserowe wypalanie. Siłą rzeczy dotykowe ikony omijają ten problem.

Taka rada na koniec tej części. Jeżeli przed zakupem chcesz dokładniej poznać sposób sterowania, to znajdź w Internecie instrukcję obsługi danego piekarnika. To podręcznik użytkowania wyjawia na ten temat najwięcej.

Czyszczenie

Usuwanie z komory zaschniętego tłuszczu, resztek jedzenia, plam i innych zabrudzeń powinno być łatwe i szybkie. Któż z nas ma czas i ochotę na szorowanie lub skrobanie swojego piekarnika?

Dlatego też sposób czyszczenia stanowił kolejny ważny czynnik. Jakie metody oferują najlepsze urządzenia do pieczenia? Oto lista z moimi opiniami:

  • Pyroliza – czyszczenie pyrolityczne to jedna z najlepszych opcji. Trwa kilkanaście minut, wymaga wyjęcia całego wyposażenia (blachy, ruszt, prowadnice, drabinki itp.), ale przeprowadzasz ją co kilka miesięcy (nie częściej niż raz na miesiąc). Piekarnik rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur rzędu 480-500°C. Resztki pożywienia, tłuszcz, jak i wszelkie bakterie nie mają szans – wszystko zamienia się w popiół, który zetrzesz szmatką z dna komory (po tym jak ostygnie). Warunki panujące we wnętrzu piekarnika znów staną się w pełni higieniczne i sterylne. Co więcej, pyroliza wcale nie zużywa bardzo dużo energii, czego niektórzy się obawiają.
  • Kataliza – a konkretniej wkłady/panele katalityczne o porowatej powierzchni. Działają na kilka sposobów. Neutralizują cząsteczki tłuszczu w trakcie pieczenia i przyciągają oraz wypalają brud, zamieniając go w pył (choć w niższej temperaturze niż pyroliza). Skuteczność wysoka, choć nie tak bardzo jak w przypadku pyrolizy – szczególnie odnośnie trudno dostępnych miejsc w komorze. No i wkłady trzeba wymieniać, a potrafią kosztować nawet kilkaset złotych (zależnie od marki piekarnika). Z drugiej strony wystarczają na kilka lat (zazwyczaj). Pozytywnie oceniam ten sposób, choć ostatecznie jestem bardziej za pyrolizą.
  • Powłoka – chodzi tu głównie o powłokę z ceramicznych mikrocząsteczek na tylnej ściance komory. Zwie się EcoDirect Clean i występuje w piekarnikach Bosch. Formalnie jest to odmiana katalizy, która nie wymaga wymiany wkładów. Powłoka sama się regeneruje i równie dobrze absorbuje tłuszcz.
  • Para – czyszczenie parowe bazuje na gorącej parze wodnej, która rozpuszcza lub co najmniej zmiękcza brud i resztki. Po takim zabiegu ścierasz pozostałości wilgotną ściereczką. Sęk w tym, że skuteczność tego rozwiązania zależy od klasy piekarnika i stopnia zabrudzenia. Czasem konieczne jest szorowanie i użycie detergentu (gdy brud jest przypalony). W dodatku daje to podobny efekt do domowego triku: naczynie z wodą na dnie piekarnika, 180°C i 5 minut na termoobiegu. Dlatego też wolę czyszczenie pyrolityczne lub katalityczne.

Samoczyszczenie piekarnika - najlepsze technologie - infografika

Największe plusy przyznawałem piekarnikom z pyrolizą. To dobre rozwiązanie, gdy często pieczesz mięsne potrawy. Nie deklasowałem jednak innych sposobów czyszczenia. Wszystkie piekarniki do zabudowy z mojego rankingu znacznie ułatwiają konserwację.

Przy okazji zwracałem uwagę na budowę komory. Dobrze, gdy w parze z pyrolizą lub katalizą/powłoką katalityczną idzie łatwa w czyszczeniu emalia. Wnętrze komory powinno być śliskie i gładkie, a więc bez zbędnych wytłoczeń, zagłębień, rowków i innych zakamarków w narożnikach czy na krawędziach.

Dodając do tego porządną izolację oraz trwałe uszczelki żaroodporne, czołowe technologie czyszczenia bazujące na wysokich temperaturach są bardzo skuteczne.

I jest jeszcze coś…

  • Katalizator zapachuneutralizuje zapach spalenizny, który powstaje po czyszczeniu ekstremalnie wysokimi temperaturami. Idealnie dopełnia pyrolizę lub katalizę opierającą się głównie na spalaniu zabrudzeń.

Pamiętaj też, że niektórzy producenci oferują w swoich urządzeniach kilka sposobów zautomatyzowanego czyszczenia, np. parę i katalizę, co jak najbardziej ma sens, dając Ci wybór.

Prowadnice

Wsuwanie i wysuwanie potraw, szczególnie w większym i cięższym naczyniu kuchennym (brytfanna, gęsiarka, wok, coś szklanego itp.), powinno być płynne oraz bezpieczne.

Zapewniają to prowadnice teleskopowe. Ważne, aby były na wyposażeniu, chociażby na jednym poziomie (i najlepiej z możliwości przełożenia w inne miejsce, np. poziom wyżej).

Trzymają pion nawet pod znacznym obciążeniem i przy maksymalnym wysuwie. Nic nie spadnie ani nie kapnie. Dostęp do pichconej potrawy w naczyniu żarowym jest dzięki nim łatwy oraz komfortowy. Trudno też przypadkowo poparzyć się gorącym naczyniem, w końcu daleko wysuwasz tego typu prowadnice.

A jakie są inne rozwiązania? Klasyczne drabinki metalowe. Łatwo je zdemontujesz, aby przełożyć na inny poziom. Najmniej korzystnie wypadają rowki/wytłoczenia. Ten typ może rysować boczne ścianki czy zgrzytać. Nie zapewnia też takiego bezpieczeństwa oraz stabilności jak poprzednie rodzaje prowadnic. Na szczęście wytłoczenia na blachy są już rzadko spotykane w piekarnikach.

Bezpieczeństwo

Energia elektryczna, wysokie temperatury – takie połączenie zawsze rodzi ryzyko przypadkowego oparzenia czy innego kataklizmu kuchennego. Już poprzedni punkt poradnika, czyli dobrej jakości prowadnice, ma tu znaczenie, ale to nie wszystko.

Istotny jest front piekarnika, w końcu to źródło ciepła. Producenci często stosują chłodny front, nazywany też zimnymi drzwiami. Liczy się to, jaką osiąga temperaturę. Zazwyczaj jest to 30-50°C, choć wpływa na to sama temperatura pieczenia.

Pojawiają się modele, które nawet podczas czyszczenia pyrolitycznego trzymają niską temperaturę frontu swojej obudowy. Przypisywałem za to duży plus, układając miejsca w klasyfikacji piekarników elektrycznych do zabudowy.

A w jaki sposób producenci osiągają taki efekt? Przede wszystkim dobrą izolacją oraz szybami. Są piekarniki mające w drzwiach nawet 4 szyby. Ta wewnętrzna jest refleksyjna, a więc odbija ciepło. Dzięki temu zewnętrza część nie nagrzewa się nadmiernie.

To szczególnie korzystne, gdy po Twoim domostwie beztrosko biegają dzieciaki. A skoro o dzieciach mowa – dobrze mieć w piekarniku blokadę rodzicielską/przed dziećmi. Dziecko naciskające przyciski bądź bawiące się pokrętłami nie uruchomi sprzętu i nic nie przestawi.

Funkcje poprawiające bezpieczeństwo użytkowania piekarnika - infografika

A co z wnętrzem piekarnika? Wypada przecież wiedzieć, kiedy przestaje być bardzo nagrzane po pieczeniu. Monitoruje to kolejna przydatna funkcja – wskaźnik ciepła resztkowego. Informuje Cię, kiedy bez obaw można dotknąć blach, drabinek czy dna bądź ścian komory. Wskazuje po prostu moment ostygnięcia.

Pod ten punkt podczepię też lekkie i najlepiej bezgłośne domykanie drzwi dzięki specjalnym zawiasom (delikatny domyk). Drzwiczki wyhamowują przy zamykaniu, ale też opadaniu, co zwiększa bezpieczeństwo. No i domowników nie irytuje trzaskanie drzwiami piekarnika.

Całość dopełniają zabezpieczenia związane z elektroniką, które chronią Cię przed skokami napięć, zwarciami, wywalaniem bezpieczników itp.

Stylistyka

Piekarnik to wyposażenie kuchni, a tym samym element, który z pewnością rzuca się w oczy. W mojej ocenie od stylistyki ważniejsza jest wysoka jakość wykonania, wytrzymałość, użyte materiały (np. stal szlachetna/nierdzewna, hartowane szkło), ale oczywiście rozumiem, że pragniesz, aby sprzęt dobrze się prezentował.

Musi pasować do linii meblowej, otaczających go szafek i reszty sprzętu kuchennego AGD. Zależnie od aranżacji, zabudowa może być w słupku (kolumnie/pionie, czyli zabudowa wertykalna), ale też pod blatem i płytą grzewczą.

W moim rankingu piekarników postawiłem na uniwersalne rozwiązania, a więc czarne piekarniki, ewentualnie modele ze srebrnymi akcentami. A że pochodzą głównie od największych producentów urządzeń AGD do kuchni, bez problemu dopasujesz dany model do płyty indukcyjnej, gazowej czy kuchenki mikrofalowej do zabudowy.

Jeżeli wyróżniony piekarnik został wykonany na czarny błysk (lub ma czarne szkło), to zwracałem uwagę na obecność powłoki, która nie zbiera odcisków palców i jest odporna na zarysowania oraz inne uszkodzenia. W każdym razie matowe wykończenie też robi wrażenie w przypadku topowych sprzętów do pieczenia.

Porównywarki piekarników zawierają jednak całą gamę kolorystyczną. Oprócz czerni i srebra również biel, antracyt, grafit, beż, krem czy stylistykę retro. Jeżeli szukasz pod wystrój kuchni niestandardowego koloru, daj znać w komentarzu, pomogę w wyborze piekarnika o innej kolorystyce.

Pozostałe cechy

Wcześniej omówione aspekty są bardzo ważne, ale są też inne cechy. Mają mniejsze znaczenie, choć nie zapomniałem o nich, tworząc przegląd polecanych piekarników.

Oto one:

  • Pojemność komory – ogólny zakres to 70 – 80 l, choć w bardzo niskich cenach spotkasz mniej pojemne urządzenia. Takie wartości pozwalają producentom na zastosowanie nawet 5 lub 6 poziomów drabinkowych. I nie ma przy tym problemu z umieszczeniem wielkiej brytfanny, gęsiarki czy innego dużego naczynia do pieczenia. Z całkowitą pojemnością musi dobrze współgrać termoobieg, cyrkulacja gorącego powietrza, aby pieczenie było równomierne i nie pobierało zbyt dużo prądu. Wyróżnione piekarniki świetnie spełniają to założenie.
  • Klasa energetycznaklasa A+ wcale znacząco nie przewyższa klasy A pod względem ekonomii pieczenia, choć teoretycznie lepiej, gdy jest obecna. Na energooszczędność mocno wpływają cechy omówione przy okazji skuteczności i szybkości pieczenia oraz ułatwień tego procesu.
  • Oświetlenie halogenowe – małe plusy przypisywałem, gdy było w danym piekarniku podwójne. Jeszcze lepiej dojrzysz swoje apetyczne jedzenie w złocistym kolorze. Lepsza kontrola nad pieczeniem gęsi, indyka, kaczki czy jakiejkolwiek innej pieczeni bądź wypieków.
  • Wyposażenie – zazwyczaj składa się z 2 lub 3 elementów. Najpowszechniejsze są: brytfanka (blacha) uniwersalna, emaliowana blacha do pieczenia, ruszt kombinowany. Niestety, rzadko można liczyć na rożen obrotowy, o kamieniu do pizzy czy formach do pieczenia nie wspominając. Czołowi producenci dają jednak często możliwość dokupienia akcesoriów tego typu.
  • Moc przyłączeniowa – nie jest to typowy aspekt zakupowy, a kwestia dopasowania sprzętu do instalacji elektrycznej w domostwie. Moc przyłączeniowa piekarników wynosi często ok. 3,6 kW. Przy zbyt niskiej mocy przyłączeniowej w mieszkaniu bądź domu uruchomienie kilku sprzętów (np. piekarnika, płyty grzejnej, czajnika i jeszcze czegoś) może wywalić bezpieczniki. To już jednak kwestia warunków lokalowych, a nie samego sprzętu do pieczenia.

W części o tym, jak wybrać piekarnik do zabudowy, nie wspominałem za to o niezawodności. Sęk w tym, że bezawaryjna praca sprzętu AGD to czasem loteria. Trudno to ocenić przed zakupem. Nawet z pozoru żywotnemu modelowi mogą się przytrafić większe lub mniejsze awarie. Takie są teraz urządzenia AGD (zresztą nie tylko one), nie wszystkie dobrze znoszą wieloletnią eksploatację.

Mimo tego uważam, że skład mojego klasyfikacji obfituje w odpowiednio wytrzymały i bezproblemowy sprzęt do pieczenia. Opieram to między innymi na opiniach o piekarnikach do zabudowy od ich posiadaczy czy serwisantów AGD. Sam zresztą znam bardzo dobrze oferty poszczególnych producentów i wiem, co Ci polecam.

Ile wydać na piekarnik do zabudowy?

Inwestycja w nowy sprzęt kuchenny w dużej mierze zależy od budżetu. Nie dziwie się więc, że sporo osób zastanawia się w pierwszej kolejności, ile pieniędzy przeznaczyć na piekarnik do zabudowy.

W mojej ocenie zakres jest dość szeroki: od 900 zł do 3000 zł.

Dlaczego akurat tyle?

Zacznijmy od dolnej granicy. Za 900 zł z hakiem, a więc już do 1000 zł, jesteś w stanie kupić solidny piekarnik z termoobiegiem i szybkim nagrzewaniem. Chodzi więc o 2 absolutne podstawy. Mało tego, tak tanie piekarniki często zapewniają chłodny front, najważniejsze tryby grzania i przyjazne sterowanie.

W czym ustępują droższym konstrukcjom? Bywają mniej pojemne i gorzej wykonane. Nie zapewniają lepszej metody czyszczenia, a więc np. pyrolizy. Opisy funkcji obok pokręteł mogą być nadrukowane, czyli mniej trwałe. No i nie ma co liczyć na topowe programy pieczenia, zdalne sterowanie, wymyślne wyświetlacze i inne bajery.

Ale dla kogoś, kto szuka piekarnika do okazjonalnego użytku i zależy mu w największej mierze na sprawnym pieczeniu (zazwyczaj tych samych potraw), taki sprzęt może okazać się wystarczający.

Drożej robi się, gdy szukasz urządzenia np. z pyrolizą i termosondą. Takie połączenie w dobrym wydaniu to zazwyczaj wydatek rozpoczynający się od 2000 zł.

Wyższa cena czasem wiąże się też ściśle z zastosowaniem. Są osoby chcące wypiekać pieczywo, przygotowywać naprawdę skomplikowane i wymagające dania. A wtedy z pomocą przychodzą np. programy automatyczne. Ich liczba i rodzaj wpływają na końcową cenę.

A dlaczego kończę na granicy 3000 zł? No cóż… a po co wydawać więcej? Czy powyżej 3000 zł piekarniki robią się niezawodne, zupełnie bezawaryjne? Nie (czasem wręcz odwrotnie!). Czy pieką zdecydowanie lepiej? Też nie. Tak wysokie kwoty to zwykle efekt jeszcze większej liczby bajerów lub oryginalnej stylistyki, np. retro.

Świetnych i kompletnych piekarników do 3000 zł jest sporo, więc osobiście nie widzę potrzeby dokonywania pokaźniejszych inwestycji w ten sprzęt.

Oczywiście chodzi o urządzenia bez pieczenia parowego, bo takich modeli dotyczy mój materiał. Z rasowym sprzętem parowym sytuacja jest nieco inna; tam czasem warto wydać więcej, lecz to już temat na osobną publikację.

Jakiej firmy piekarnik do zabudowy?

To pytanie ma tu sens, gdyż poszczególni producenci stosują własne standardy, technologie i rozwiązania. Do tego można dość ogólnie ocenić ich piekarniki (a przynajmniej konkretne serie/linie produktowe) w kwestii bezawaryjności.

Trudno jednak wyłonić zdecydowanego lidera, gdyż wiele firm produkuje bardzo dobre urządzenia.

Dlatego też tę część zrobiłem bardziej w formie przeglądu, choć… powiedzmy, że kolejność przedstawienia Ci tych firm nie jest tak do końca przypadkowa.

  • Piekarniki Bosch i Siemens – bliźniacze marki z jednej grupy, które słyną z solidnego sprzętu AGD. Szczególnie jeżeli chodzi o piekarniki. Nadają się zarówno dla kilkuosobowych rodzin, jak i małej gastronomii. Świetnie pieką, są odpowiednio trwałe i żywotne, a i nowoczesnych rozwiązań w nich nie brakuje. Nawet w przypadku większej liczby technologicznych nowinek piekarniki Bosch/Siemens pozostają praktyczne. Do tego znakomicie się prezentują, pasując do niejednej minimalistycznej zabudowy kuchennej. Szkoda jedynie, że tak rzadko goszczą w nich termosondy.
  • Piekarniki Electrolux – pewny wybór, co tu dużo mówić. Zdecydowana większość piekarników Electrolux to multifunkcyjny i kompletny sprzęt do pieczenia. Topowe parametry, przydatne funkcje i ciekawe programy połączone z przyjaznym sterowaniem. Do tego świetnie działające termosondy i znakomita jakość wykonania z łatwym demontażem różnych części.
  • Piekarniki Amica – polska marka, która na rynku piekarników ma coraz mocniejszą pozycję i popularność. Trudno się temu dziwić. Piekarniki Amica są jednymi z najbardziej opłacalnych. Zapewniają masę udogodnień, perfekcyjnie pieką, a to wszystko zazwyczaj za rozsądną cenę. No i ich panele frontowe, nawet w niskich cenach, cieszą oko, pasując do nowoczesnych przestrzeni i wnętrz kuchennych.
  • Piekarniki Samsung – czyli głównie Dual Cook i Dual Cook Flex. Niektóre z nich zbierają zróżnicowane opinie. Bywa, że skrajne, choć da się znaleźć perełki w ofercie tego producenta. Cenię go właśnie za serię Flex. Nie jest może tania, ale wiedzie prym wśród dwustrefowych piekarników do zabudowy.

Najlepsi producenci piekarników do zabudowy - infografika

Powyższa grupa to oczywiście nie wszystko. Swoje mają do powiedzenia chociażby BEKO, Whirlpool, Gorenje, Kernau czy TEKA. Dobrze dopełniają stawkę na rynku urządzeń do pieczenia.

Nie przeczę – da się w ich ofertach znaleźć ciekawe piekarniki. Równomiernie upieką mięsne dania, faszerowane jedzenie, szaszłyki, zapiekankę, bezę, szarlotkę, suflet, biszkopt czy wiele innych.

Póki co moje zestawienie je omija, ale kto wie, co przyniosą przyszłe aktualizacje. Być może nowy model któregoś z wymienionych producentów prześcignie aktualnych liderów.

Piekarniki do zabudowy – Podsumowanie

Ranking piekarników do zabudowy za Tobą! Przedstawiłem Ci w nim urządzenia, które aktualnie stanowią najlepsze opcje zakupowe. Z opinii wyszło, dlaczego właśnie je wybrałem, a część poradnikowa pokazała Ci, na co zwrócić uwagę, rozglądając się za takim sprzętem.

Z czołowymi piekarnikami pieczenie kurczaka, schabu, ryb czy ciast nie stanowi żadnego wyzwania. Nie musisz być też szefem kuchni, aby robić udane eksperymenty kulinarne, realizując bardziej złożone przepisy. Wszystko ułatwiają automatyczne programy i przyjazne sterowanie nimi.

No i na końcu pamiętaj, że nowoczesne piekarniki z zestawienia nie służą jedynie przyrządzaniu tłustych dań. Korzystając z pieczenia w niskich temperaturach, uzyskasz smaczne, ale i lekkostrawne, niskokaloryczne oraz pełnowartościowe jedzenie (zależnie od składników). Nawet frytki z piekarnika nie będą tak tuczące.

Zachęcam więc do odkrywania różnych przepisów, aby wspomóc swoje zdrowie, dietę i sylwetkę. Z urządzeniami z klasyfikacji będzie to łatwe i przyjemne!

Jeżeli masz dodatkowe pytania, sugestie bądź chcesz się podzielić opinią o danym piekarniku do zabudowy, to zapraszam do sekcji komentarzy.

Podoba Ci się na PROrankingach? Jeżeli tak, to:

[Głosów: 5   Average: 4.8/5]

Dodaj komentarz

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments