Piekarnik do Zabudowy Ranking 2021

Mój niezależny ranking piekarników do zabudowy wskaże Ci sprzęt, który jest wart każdej złotówki. Spędziłem długie godziny na analizie tej kategorii, aby wyróżnić topowe produkty. Nie zabrakło zróżnicowania cenowego – wcale nie musisz wydawać fortuny, aby nabyć solidne urządzenie do pieczenia na długie lata!

Piekarnik do zabudowy - ranking, opinie

1. Siemens HB676G0S1

Piekarnik do zabudowy Siemens HB676G0S1


Kliknij kup Siemens HB676G0S1

EURO
OleOle

MediaMarkt


Siemens HB676G0S1 to świetnie wykonany piekarnik do zabudowy z pyrolizą, który zachwyca szybkością i skutecznością pieczenia. Szybki nagrzew w kilka minut rozpoczyna obróbkę żywności na pełnych obrotach. Dotyczy to nawet mrożonek.

Ciekawie wypadają funkcje grzania, szczególnie termoobieg 4D. Wyobraź sobie, że pieczesz na 4 poziomach jednocześnie, np. jakieś ciasteczka, babeczki itp. Wspomniana funkcja steruje wentylatorem, zmienia jego kierunek obrotu. Efekt? Każde ciasteczko będzie tak samo wypieczone, a więc równomiernie i perfekcyjnie.

Dotyczy to przeróżnych dań. Pieczesz wielkiego kurczaka, lasagne, ciasto, ziemniaczki czy warzywa – dla tego piekarnika nie jest to ważne, idealnie obrobi termicznie każdą żywność. To, co ma być chrupkie lub ładnie zarumienione, dokładnie takie będzie.

Funkcji grzania jest zresztą aż 13. Obejmują m.in.: swobodne pieczenie z dowolnego kierunku (np. grzanie dolne, góra/dół), 3 opcje dotyczące grillowania, pizzę, niskie temperatury (do bardziej dietetycznego jedzenia), podgrzewanie czy podtrzymywanie ciepła.

Bez wątpliwości nazwę ten sprzęt wielofunkcyjnym. A maksymalna temperatura pieczenia osiąga aż 300°C.

Piekarnik elektryczny Siemens HB676G0S1 w zabudowie i gotowy do pieczeniafot. Siemens

Co więcej, czyszczenie jest pyrolityczne. Sprzęt rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, aby tłuszcz i wszelkie resztki żywności zamienić w popiół, który łatwo i szybko usuniesz z komory. Uciążliwy obowiązek zamienia się dzięki temu w proste zadanie.

Sterowanie opiera się i na pokrętle, i na przyciskach sensorowych oraz wyświetlaczu. Funkcji jest sporo, ale nawigowanie po nich to banalna sprawa.

Producent, aby dać Ci swobodę podczas pieczenia, skupił się głównie na kilku poziomach drabinek. Ale jeden poziom (na dole) to świetnej jakości prowadnice teleskopowe. Nawet przy znacznym wysuwie trzymają pion, aby kuchenne naczynie było w bezpiecznej pozycji.

Pozytywną opinię dopełniają: chłodny front (nawet podczas czyszczenia pyrolizą!), lekko i cicho zamykane oraz otwierane drzwi, a także system wspomagający pieczenie (ustawiasz rodzaj i wagę potrawy, a sprzęt dobiera do tego sposób grzania).

Cena jest wysoka nie przeczę, ale w mojej ocenie to najlepszy piekarnik do zabudowy.

2. Samsung Dual Cook Flex NV75N762ARK

Piekarnik do zabudowy Samsung Dual Cook Flex NV75N762ARK


Kliknij i kup Samsung Dual Cook Flex NV75N762ARK

MediaExpert


Nie jestem fanem piekarników z separatorem i niezależnymi komorami. Nie zawsze działa to perfekcyjnie, zwykle zwiększa cenę i trudno przewidzieć, jak często będzie wykorzystywane.

Dlatego też nie podoba mi się jakoś szczególnie spora część piekarników Dual Cook od Samsunga. Ale gdy koło tego dopisku pojawia się nazwa Flex… sporo się zmienia. I to na duży plus.

Co konkretnie? Drzwi, które stają się dzielone. Albo otwierasz je całe, albo tylko górną część. Przydatne, gdy na górze pieczesz np. mięso, które wypada doglądać, a na dole ciasto bądź inne słodkości, które nie mogę opaść i utracić swojej konsystencji.

No i nic nie stoi na przeszkodzie, aby piec na jednym piętrze. Zaoszczędzisz w ten sposób trochę energii elektrycznej.

Kombinacje producenta z dzieleniem stref pieczenia nie odbiły się negatywnie na pojemności. Ba, ten sprzęt zapewni Ci aż 75 l. To więcej niż w przypadku wielu konkurencyjnych modeli o bardziej standardowej konstrukcji.

Termoobieg działa świetnie. Gorące powietrza opiecze Twoje potrawy z każdej strony – niezależnie od tego, czy używasz dzielonych stref, czy korzystasz ze sprzętu jak ze zwykłego (jednokomorowego) piekarnika. Urządzenie nagrzewa się mgnieniu oka, co stanowi kolejny plus.

Termosonda podczas pieczenia w piekarniku do zabudowy Samsung Dual Cook Flex NV75N762ARKfot. Samsung

Całość wspomaga termosonda. To niewielki szpikulec, który wbijasz w potrawę, aby wiedzieć, jaka jest temperatura w jej wnętrzu, a więc i stopień wypieczenia. Twoja pieczeń, stek czy lasagne będzie dzięki temu perfekcyjna. Nie przesuszysz jej, ale też nie ujrzysz oznak surowości.

Programów automatycznych jest – uwaga – aż 50. Zaprogramujesz masę przepisów, aby piekarnik dobrał styl pracy do rodzaju i wagi potrawy. To tak, jakbyś w piekarniku zawarł wiedzę doświadczonego kucharza.

Wszystkim sterujesz za pomocą dotykowego panelu. Trzeba się go chwilę pouczyć, ale nawet starsze osoby po pewnym czasie nie powinny mieć problemu z obsługą.

Czyszczenie opiera się na parze wodnej. Zmiękcza tłuszcz i inne zabrudzenia. Po takim procesie z łatwością zetrzesz pozostałości z wnętrza piekarnika – bez szorowania. Szczególnie że producent zastosował emalię ceramiczną. Szybko się ją oczyszcza.

Prowadnica teleskopowa jest jedna i trzyma pion nawet przy znacznym wysuwie i w przypadku ciężkiego naczynia kuchennego z pichconą potrawą.

Drzwiczki, mimo że przecież dzielone, lekko się domykają w obu wariantach użytkowania. Pozostają także chłodne podczas pieczenia.

Jak widzisz, w tym konkretnym przypadku Dual Cook ma większy sens. Co istotne, rozwiązanie dotyczące odseparowania stref wcale nie odbija się jakoś bardzo na cenie. Nawet bez tego ten piekarnik wypada znakomicie w segmencie premium. Oferuje masę udogodnień, które Ci się przydadzą.

3. Bosch HBG675BB1

Piekarnik do zabudowy Bosch HBG675BB1


Kliknij i kup Bosch HBG675BB1

EURO
OleOle


Bosch HBG675BB1, czyli piekarnik z wręcz legendarnej serii 8 od Boscha. Uzbrojony w wiele technologii, funkcji i udogodnień, które omówię dla Ciebie w tej opinii.

Sprzęt piecze równomiernie, system obiegu gorącego powietrza to absolutna czołówka. Nie boisz się, że coś nie będzie odpowiednio wypieczone, nie ma mowy o surowych obszarach – nawet w przypadku najbardziej wymagających potraw. Skórka będzie chrupiąca, a mięsne bądź rybne dania odpowiednio wilgotne, soczyste i przyrumienione.

Dostajesz do dyspozycji wiele trybów grzania, np. funkcję pizza, kilka opcji dotyczących grilla (mała i duża powierzchnia oraz obieg powietrza), ogrzewanie dolne, pieczenie w niskiej temperaturze, rozmrażanie czy podgrzewanie. Wszystko wspomaga szybki nagrzew. Nie czekasz długo na rozpoczęcie pieczenia.

Jest także tryb AutoPilot. Na czym polega? To swego rodzaju automatyka pieczenia. Łatwo i szybko ustawiasz wagę i typ potrawy, a piekarnik dostosowuje tryb grzania – z czasem i temperaturą na czele.

Nie musisz być kulinarnym mistrzem, aby prawidłowo piec trudniejsze dania, chociażby pierś indyka, pieczeń rzymską, kurczaka (bez farszu), gulasz, zrazy wołowe czy pieczeń z karkówki. Nic się nie przesuszy z takim ułatwieniem pichcenia.

Bosch HBG675BB1 panel sterowania z programatorem i pierścieniemfot. Bosch

Uwielbiam zastosowane w tym piekarniku sterowanie, poważnie. Opiera się na centralnie umieszczonym pierścieniu i sensorach dotykowych. Nawigowanie jest intuicyjne, szybko się tego nauczysz, odnajdując pożądane opcje pieczenia.

Sposób czyszczenia? Bardzo ceniona pyroliza. Po uciążliwych zabrudzeniach zostanie jedynie troszkę pyłu, który szybko zetrzesz szmatką. Wystudzenie komory po czyszczeniu pyrolitycznym nie trwa też zbyt długo.

Na minus prowadnice, gdyż są same drabinki, a żadnej teleskopowej (choć można je dokupić do tego piekarnika). Szkoda, bo cena nie jest przecież niska.

Zadowalają za to inne rzeczy, a mianowicie: chłodny front, dzięki któremu nikt przypadkowo nie oparzy się, miękkie i ciche domykanie drzwi, temperatura dochodząca do aż 300°C oraz imponująca stylistyka piekarnika (którą wzbogaca wspomniany panel sterowania).

Według opinii wielu serwisantów Bosch HBG675BB1 to także jeden z najmniej awaryjnych piekarników, co wieńczy pozytywną opinię o nim.

4. Electrolux EOE7P31Z

Piekarnik do zabudowy Electrolux EOE7P31Z SenseCook


Kliknij i kup Electrolux EOE7P31Z SenseCook

MediaExpert
EURO

OleOle


Electrolux EOE7P31Z SenseCook to piekarnik do zabudowy z pyrolizą naszpikowany nowoczesnymi rozwiązaniami. Najważniejsze, że rzeczywiście się przydają.

Na pierwszy plan wychodzi jednak to, co najważniejsze, a więc równomierne pieczenie. Sprzęt korzysta z szybkiego nagrzewu i znakomitego termoobiegu. Wypieki wychodzą perfekcyjnie przygotowane. Ucieszą jakością Ciebie i resztę domowników lub gości czekających na pyszne jedzenie.

Dodatkowo sprzęt dba o jak najmniejsze zużycie energii przy zapewnieniu najlepszych efektów. Uzyskujesz pewność co do równomiernego rozkładu temperatury i nie boisz się o drastyczny wzrost rachunków za prąd.

Nie zawodzi funkcjonalność. Dostajesz wiele trybów grzania, np. powolne pieczenie, grillowanie, grzanie dolne, funkcję pizza, rozmrażanie, konwencjonalne pieczenie, a nawet nawilżanie. Dostosujesz pracę piekarnika do wielu dań i zadbasz, aby potrawy nie były zbyt suche.

Pieczenie soczystego i złocistego kurczaka w piekarniku Electrolux EOE7P31Z SenseCookfot. Electrolux

Nie zabrakło automatycznych programów wagowych. Nie musisz mieć zaawansowanej wiedzy kulinarnej, aby prawidłowo piec skomplikowane dania. Wszystko ustawiasz za pomocą wyświetlacza LCD z piktogramami. Bardzo prosty i przyjazny system, który od razu opanujesz.

Miłym dodatkiem jest termosonda. Szpikulec umieszczany w potrawie wyłącza piekarnik, gdy jedzenie osiąga żądaną temperaturę. Z tym udogodnieniem pieczenie mięsa, ryb (szczególnie łososia) czy lasagne staje się banalne.

Jeżeli chodzi o usuwanie tłuszczu i resztek pożywienia z komory, dostajesz w zasadzie samooczyszczenie. Mowa o pyrolizie, która bardzo wysoką temperaturą spopiela nieczystości.

Są także prowadnice teleskopowe na 1 poziomie. Co istotne, jesteś w stanie łatwo je zdemontować, aby przełożyć na inny poziom. Zostały solidnie wykonane. Ich stabilny wysuw ułatwia umieszczanie lub wyciąganie potraw z piekarnika.

Ten polecany sprzęt do pieczenia prezentuje się do tego imponująco. Jest cały czarny, pozbawiony zbędnych elementów i udziwnień. Bez problemu dopasujesz go do czarnej płyty grzejnej czy mikrofalówki. A front pozostaje chłodny podczas pieczenia.

5. Electrolux EOE7C31Z

Piekarnik do zabudowy Electrolux EOE7C31Z SenseCook


Kliknij i kup Electrolux EOE7C31Z SenseCook

MediaExpert
EURO

OleOle
MediaMarkt


Electrolux EOE7C31Z SenseCook to podobny piekarnik do wcześniejszego. Piecze tak samo szybko i precyzyjnie, ma termosondę, różne opcje grzania i programy automatyczne. Jakość wykonania także wysoka, a stylistyka przyciąga wzrok – sprzęt dobrze prezentuje się zarówno zabudowany na ścianie, jak i w ciągu szafek kuchennych.

Dlaczego więc jest wyraźnie tańszy? Głównie przez mniej zaawansowany system czyszczenia. Zamiast pyrolizy korzysta z katalizy. Skuteczność nie jest może drastycznie gorsza, lecz ten sposób wymaga wymiany wkładów. Nie odbywa się to często, ale kiedyś wygeneruje Ci dodatkowy wydatek.

Różnią się też pewne niuanse. Oświetlenie jest halogenowe, ale pojedyncze (droższy model ma podwójne – z boku i na górze; w omawianym modelu oświetlenie umieszczono z tyłu). Front jest chłodny, ale nieco mniej z powodu 3, a nie 4 szyb. Lepiej wypada natomiast pojemność, choć zaledwie o 1 l.

Piekarnik Electrolux EOE7C31Z SenseCook i jego pojemne wnętrzefot. Electrolux

W tej cenie Electrolux EOE7C31Z SenseCook wciąż jest wybitnym sprzętem do pieczenia. Jeżeli pójdziesz na pewien kompromis w kwestii czyszczenia, to wydasz kilkaset złotych mniej.

Osobiście wolałbym dopłacić do pyrolizy, a więc wcześniejszego urządzenia, szczególnie że ta w piekarnikach Electrolux to klasa sama w sobie. Ostateczna decyzja zakupowa należy jednak do Ciebie.

W przypadku rzadszego pieczenia (lub pieczenia potraw, które nie generują dużo tłustych nieczystości) kataliza dobrze się sprawdza. To w dużej mierze kwestia częstotliwości korzystania z piekarnika i rodzaju pichconych dań.

6. Bosch HBG633NB1

Piekarnik do zabudowy Bosch HBG633NB1


Kliknij i kup Bosch HBG633NB1

MediaMarkt
Neonet


Piekarnik Bosch HBG633NB1 pochodzi z serii 8 tego niemieckiego producenta, a więc bardzo prestiżowej. Mimo tego nie kosztuje fortuny, choć zapewnia wiele nowoczesnych rozwiązań i wysoką jakość wykonania.

Jego największą siłą jest skuteczność pieczenia połączona z szybkim nagrzewem. Na trybie grzania o nazwie termoobieg 4D sprzęt radzi sobie z precyzyjnym pieczeniem żywności ułożonej na kilku poziomach (do 4 jednocześnie).

Cyrkulacja gorącego powietrza (zakres temperatury kończy się na 300°C) w takim samym stopniu dociera z każdej strony pichconej potrawy. W efekcie wyjmiesz z piekarnika idealnie przygotowane danie na domową ucztę.

Inne nastawy grzania umożliwiają np. pieczenie od dołu, grillowanie, rozmrażanie czy styl pracy dostosowany do pizzy. Wszystko ustawiasz pierścieniem sterującym i dotykowymi ikonami. Brzmi jak bajerancki sposób sterowania, ale w rzeczywistości gwarantuje wygodę. Szybko się tego nauczysz, nie musząc błądzić po wielu menu.

Komora mieści 71 l i zapewnia maksymalnie 5 poziomów ułożenia blach. Jedno piętro to komfortowo wysuwane prowadnice teleskopowe. Spełniają swoje zadanie nawet pod cięższą brytfanną z pożywieniem.

Piekarnik elektryczny Bosch HBG633NB1 w zabudowie i gotowy do pieczeniafot. Bosch

Czyszczenie ułatwia powłoka z ceramicznych mikrocząsteczek (regeneruje się). Nie pozwala na zasychanie tłuszczu, rozbija jego krople w trakcie pieczenia. Pozostałości opadają na dno komory. Nie przejmujesz się uciążliwym szorowaniem. To taka lepsza wersja wkładów katalitycznych, gdyż nie trzeba ich wymieniać, a absorbowanie tłuszczu działa sprawnie.

Drzwi piekarnika zapewniają chłodny front, a to bezpieczne dla domowników, szczególnie ciekawych świata dzieci. Zastosowany zawias umożliwia miękkie i ciche domykanie drzwiczek, nie musisz nimi trzaskać. W komorze znalazło się z kolei oświetlenie halogenowe (z opcją wyłączenia).

Piekarnik Bosch prezentuje się znakomicie. Dominuje czerń, a poręczny uchwyt jest srebrny. Efekt wizualny zdecydowanie wzmacnia wspomniany pierścień z panelem sterującym.

Użyte materiały są wysokiej jakości, nie boisz się o uszkodzenia mechaniczne i ogólną trwałość. A że trochę ten piekarnik na rynku już jest, zebrał przy okazji wiele pozytywnych opinii odnośnie niezawodnej pracy. To ważny aspekt przy zakupie sprzętu AGD pod kuchenną zabudowę.

I między innymi dlatego to urządzenie do pieczenia zalicza się do czołówki na rynku. Zdecydowanie warto zwrócić na nie uwagę, szukając porządnego piekarnika do zabudowy na długie lata.

7. Amica ED87689BA+

Piekarnik do zabudowy Amica ED87689BA+ X-Type OpenUp


Kliknij i kup Amica ED87689BA+ X-Type OpenUp

MediaExpert
EURO

OleOle
Neonet


Amica ED87689BA+ X-Type OpenUp to rozsądnie wyceniony piekarnik do zabudowy. Nie ma się czego wstydzić w porównaniu do wyraźnie droższych modeli. Zaoferuje Ci masę korzyści w stosunkowo atrakcyjnej cenie.

Termoobieg zapewnia stabilną temperaturą i równomierne pieczenie. A że pojemność wynosi aż 77 litrów, w komorze zmieścisz sporo żywności. I zawsze będzie ona odpowiednio zarumieniona i wypieczona, spełniając Twoje kulinarne oczekiwania.

Producent obiecuje zmieszczenie i równomierne wypieczenie np. 100 muffinek. Prowadnice teleskopowe umieszczono na 2 poziomach. Dzięki temu płynnie i bezpiecznie wysuniesz mocno obciążone blachy.

Szybki nagrzew to także wysoka liga. 3 minuty wystarczają do uzyskania 150°C. Świetny rezultat. Zaoszczędzisz czas, nie musząc czekać wieków, aż piekarnik zacznie wreszcie piec Twoją potrawę.

Kolejny atut stanowi termosonda. Dzięki niej uzyskasz kontrolę nad temperaturą pieczonego dania. Gdy pożądana temperatura zostaje osiągnięta, piekarnik wyłącza pieczenie. Nie musisz ciągle otwierać drzwiczek, aby doglądać jedzenia. Pieczenie staje się łatwiejsze i bardziej zautomatyzowane.

Piekarnik elektryczny Amica ED87689BA+ X-Type OpenUp wnętrze komory pieczeniafot. Amica

Jeżeli chodzi o czyszczenie, opiera się na porowatych wkładach katalitycznych. Wyłapują i usuwają zanieczyszczenia powstałe w trakcie pieczenia. Dodatkowo łatwo zdemontujesz drzwi, jeśli uznasz, że wypada je dokładnie przetrzeć.

Skoro wspomniałem o drzwiach – są automatycznie otwierane, gdy lekko dotkniesz je np. dłonią czy łokciem. Przydatne, gdy właśnie niesiesz wyładowaną po brzegi blachę lub większe naczynie, a drzwiczki sprzętu nie zostały wcześniej otwarte.

Front prezentuje się nowocześnie. Szczególnie przez czarny błysk, brak zbędnych elementów i świetnie wtopiony w to wszystko wyświetlacz graficzny. Panel wokół niego jest dotykowy.

Do dyspozycji masz 25 gotowych programów pieczenia. Sterowanie jest banalne, sprzęt prowadzi Cię za rękę po menu ustawiania parametrów pieczenia. Sporo rzeczy reguluje sam, np. w oparciu o rodzaj i wagę potrawy. Co więcej, masz nawet możliwość sterowania zdalnego – za pomocą smartfona przez Wi-Fi.

Czy można w tej cenie oczekiwać czegoś więcej? Raczej nie. Ten piekarnik to jedna z najbardziej opłacalnych opcji na nowy sprzęt kuchenny do pieczenia.

8. Bosch HBG539EB0

Piekarnik do zabudowy Bosch HBG539EB0


Kliknij i kup Bosch HBG539EB0

EURO
OleOle

Neonet


Bosch HBG539EB0 czyli solidnie wykonany piekarnik, w którym upieczesz lub opieczesz… co tylko zechcesz. Mięso różnego typu, aromatyczne jedzenie przyprawione ziołami, ciasto, ziemniaczki bądź bataty, frytki, pizza, tarta, mniejsze słodkości – za każdym razem Twoja żywność będzie równomiernie i stosunkowo szybko wypieczona.

Czuwa nad tym sprawnie działający termoobieg oraz mocne grzałki połączone z funkcją szybkiego nagrzewania.

Co więcej, znalazł się AutoPilot z aż 40 programami! Niektóre droższe modele Boscha nie mają tej funkcji lub oferują mniejszą listę programów automatycznych. Dzięki nim nastawienie piekarnika sprowadza się do wybrania rodzaju produktu i jego wagi. Gotowe – nad resztą cyklu pieczenia czuwa urządzenie, a Ty czekasz jedynie na finisz jego pracy.

Dobrze wypadają przy tym tryby grzania. Jest ich 13, w tym pieczenie w niskiej temperaturze (wspomaga zdrowsze odżywanie się), grillowanie, rozmrażanie, podgrzewanie, podtrzymywanie ciepła, pizza czy termoobieg 3D (efektywne pieczenie na 3 blachach jednocześnie).

Piekarnik elektryczny Bosch HBG539EB0 w zabudowie i gotowy do pieczeniafot. Bosch

Jak widzisz, to piekarnik dla osób lubiących automatykę pieczenia i korzystających z wielu funkcji. Sterowanie tym wszystkich ułatwiają chowane pokrętła i czytelny wyświetlacz w centralnej części. Nie tak nowoczesne jak sterowanie pierścieniem w droższych piekarnikach Bosch, ale i tak intuicyjne oraz szybkie.

A jak czyścić to cudo? Ręcznie, ale bez szorowania. W tym modelu masz do czynienia z powłoką, która rozbija cząsteczki tłuszczu. Nie dopuszcza do zasychania resztek powstałych w trakcie pieczenia. Późniejsze przetarcie komory, a konkretniej jej dna, nie jest trudnym i irytującym zadaniem. Nie stracisz na to wiele czasu.

Prowadnice teleskopowe? Obecne – na jednym poziomie. Na wyposażeniu jest także blacha do pieczenia, brytfanka (blacha) uniwersalna i ruszt kombinowany. Pomocny zestaw do pieczenia wielu dań na obiad i przekąsek na poczęstunek.

Stylistyka stawia na dominację czerni. Czarne są nawet chowane pokrętła i uchwyt. Co istotne, drzwiczki pozostają chłodne w trakcie pichcenia, więc nie tylko ładnie wyglądają, ale i są bezpieczne. Dodatkowo zapewnią Ci lekkie domykanie bez trzaskania, co kompletuje listę atutów tego sprzętu.

9. Amica ED57529X

Piekarnik do zabudowy Amica ED57529X X-Type PYRO


Kliknij i kup Amica ED57529X X-Type PYRO

MediaExpert
EURO

OleOle
Neonet
MediaMarkt


Amica ED57529X X-Type PYRO to kolejny dobry piekarnik do zabudowy. Srebrno-czarny model o świetnym stosunku ceny do jakości. Dobrze działający termoobieg współgra z budową komory, aby finalnie robić idealnie wypieki. Twoje potrawy będą perfekcyjnie wypieczone.

Szybki nagrzew sprawia, że nie czekasz długo na właściwie pieczenie (po 3 minutach temperatura osiąga 150°C). Szybciej wrzucisz coś na ząb niż w przypadku urządzenia bez błyskawicznego nagrzewania. Sam zakres temperatur robi wrażenie, gdyż dochodzi do 280°C.

A że o równomierne pieczenie się nie boisz, to za jednym razem przygotujesz np. masę babeczek lub muffinek (używanie do 3 blach jednocześnie). Szczególnie że całkowita pojemność użytkowa wynosi aż 77 l. W tym parametrze piekarniki do zabudowy Amica najczęściej pokonują konkurentów.

Trybów grzania jest 11 (w tym rozmrażanie, niskie temperatury czy grillowanie), a programów 19. Dostosujesz tryb pracy do swoich preferencji i pichconej potrawy, a w razie potrzeby wspomożesz się automatyką. Ustawiasz rodzaj i wagę produktu, a sprzęt dobiera do tego parametry pieczenia. Proste, prawda?

Piekarnik elektryczny Amica ED57529X X-Type PYRO wnętrze komory pieczeniafot. Amica

W tak atrakcyjnej cenie Amica przyłożyła się do czyszczenia wnętrza komory. Tak, masz do dyspozycji niezwykle skuteczną pyrolizę. Przyda się, gdy na ściankach pojawią się zaschnięte zabrudzenia po tłuszczu. Pozostanie po nich kupka popiołu, której łatwo się pozbędziesz, oczyszczając piekarnik.

Zwłaszcza że Amica zastosowała przy okazji gładką emalię. Bez większego wysiłku przywrócisz higienę i sterylność we wnętrzu komory piekarnika. A zapach pieczonych potraw lub spalenizny po pyrolizie? Tym także się nie przejmujesz – katalizator sam usuwa nieprzyjemne zapachy.

Prowadnice teleskopowe są na 1 poziomie, ale przełożysz je na dowolny poziom drabinkowy (jest ich 6). Mają szeroki zakres wysuwania i wytrzymują znaczne obciążenie. Wkładanie oraz wyjmowanie potraw będzie dla Ciebie wygodne, szybkie i bezpieczne.

Sterowanie opiera się na nowoczesnym wyświetlaczu LED i dotyku. Nie ma więc żadnych pokręteł, a front wygląda minimalistycznie (i nie zbiera odcisków palców!). Do tego pozostaje chłodny w trakcie pieczenia, a to bezpieczne.

Nie mogę się do niczego przyczepić. W swojej cenie Amica ED57529X X-Type PYRO wypada rewelacyjnie. Musiała się znaleźć w mojej klasyfikacji piekarników do zabudowy.

10. Amica EB7541HB Fine

Piekarnik do zabudowy Amica EB7541HB Fine


Kliknij i kup Amica EB7541HB Fine

MediaExpert
EURO

OleOle
MediaMarkt


Kto powiedział, że na solidny piekarnik do zabudowy trzeba sporo wydać? Z pewnością nie firma Amica, która bryluje wśród taniutkich piekarników. Dowodem na to jest Amica EB7541HB Fine.

To prosty, ale dobrze wykonany i prezentujący się model. Ma sprawnie działający termoobieg. Mimo śmiesznie niskiej ceny wcale nie odbiega skutecznością pieczenia od 2 razy droższych modeli. Piecze równomiernie z każdej strony.

Szybkość pracy także nie zawodzi. Zaledwie 4 minuty wystarczają, aby sprzęt rozgrzał się do 150°C. Nie stoisz nad nim nie wiadomo ile, czekając, aż łaskawie się nagrzeje – trwa to tu szybko.

Z funkcjami piekarnika nie jest źle. Masz do dyspozycji podstawowe opcje grzania (górne, dolne, z wentylatorem lub bez), rozmrażanie oraz grillowanie.

Za sterowanie odpowiadają m.in. 2 pokrętła. Zdjęcie w opisie produktowym na stronie Amica sugeruje, że są chowane, ale w rzeczywistości jest inaczej – nie schowasz ich.

Pomiędzy nimi znalazł się czytelny wyświetlacz LED z dotykowym panelem. Połączenie klasycznych i nowoczesnych rozwiązań w dobrym stylu. Sterowanie jest banalne. Szybko ustawisz temperaturę czy czas pieczenia.

Piekarnik elektryczny Amica EB7541HB Fine wnętrze komory pieczeniafot. Amica

Wyjmowanie gotowych potraw ułatwiają prowadnice teleskopowe na jednym z poziomów. Powyżej jej są z kolei drabinki (łącznie 5 poziomów) i druciane prowadnice. Wszystkie te elementy dobrze wykonano. Gwarantują stabilność oraz podnoszą bezpieczeństwo użytkowania.

Szału nie ma z czyszczeniem, ale to zrozumiałe w tej cenie. Amica zastosowała gładką emalię łatwoczyszczącą. Nie ma porów, zagłębień czy zbędnych wytłoczeń.

Producent obiecuje brak szorowania, a jedynie przecieranie tej powierzchni, choć ja bym w to do końca nie wierzył. Mogą zdarzyć się bardziej uporczywe nieczystości, np. zaschnięty tłuszcz, których nie usuniesz subtelnym przetarciem zwilżoną ściereczką. Dużo zależy od tego, jak często zabierasz się za oczyszczanie komory.

Piekarnik prezentuje się świetnie. Oferuje nawet chłodny front (3 szyby, a wewnętrzna jest refleksyjna), choć pamiętaj o jego pojemności. 65 l, a więc nieco mniej niż w droższych modelach z wyższych lokat, choć to wciąż solidna wartość.

W tak niskiej cenie ten sprzęt zapewnia masę korzyści. Spodoba się szerokiej grupie osób, które nie wymagają większej liczby bajerów, a raczej prostego urządzenia do pieczenia mięs, ryb, warzyw czy ciast.

Ile wydać na piekarnik do zabudowy?

Inwestycja w nowy sprzęt kuchenny w dużej mierze zależy od budżetu. Nie dziwie się więc, że sporo osób zastanawia się w pierwszej kolejności, ile pieniędzy przeznaczyć na piekarnik do zabudowy.

W mojej ocenie zakres jest dość szeroki: od 900 zł do 3500 zł.

Dlaczego akurat tyle?

Zacznijmy od dolnej granicy. Za 900 zł z hakiem, a więc już do 1000 zł, dostaniesz solidny piekarnik z termoobiegiem i szybkim nagrzewaniem. Chodzi więc o 2 absolutne podstawy. Mało tego, tak tanie piekarniki często zapewniają chłodny front, najważniejsze tryby grzania i przyjazne sterowanie.

W czym ustępują droższym konstrukcjom? Bywają mniej pojemne i gorzej wykonane. Nie zapewniają lepszej metody czyszczenia, a więc np. pyrolizy. Opisy funkcji obok pokręteł mogą być nadrukowane, czyli mniej trwałe. No i nie ma co liczyć na topowe programy pieczenia, zdalne sterowanie, wymyślne wyświetlacze i inne funkcje.

Ale dla kogoś, kto szuka piekarnika do okazjonalnego użytku i zależy mu w największej mierze na sprawnym pieczeniu (zazwyczaj tych samych potraw), taki sprzęt może okazać się wystarczający.

Drożej robi się, gdy szukasz urządzenia np. z pyrolizą i termosondą. Takie połączenie w dobrym wydaniu to zazwyczaj wydatek rozpoczynający się od 2200 – 2300 zł.

Wyższa cena czasem wiąże się też ściśle z zastosowaniem. Są osoby chcące wypiekać pieczywo, przygotowywać naprawdę skomplikowane i wymagające dania. A wtedy z pomocą przychodzą np. programy automatyczne. Ich liczba i rodzaj wpływają na końcową cenę.

A dlaczego kończę na granicy 3500 zł? No cóż… a po co wydawać więcej? Czy powyżej 3500 zł piekarniki robią się niezawodne, zupełnie bezawaryjne? Raczej nie. Czy pieką zdecydowanie lepiej? Też nie. Tak wysokie kwoty to zwykle efekt jeszcze większej liczby bajerów lub oryginalnej stylistyki, np. retro.

Świetnych i kompletnych piekarników do 3000 – 3500 zł jest sporo, więc osobiście nie widzę potrzeby dokonywania pokaźniejszych inwestycji w ten sprzęt.

Oczywiście chodzi o urządzenia bez pieczenia parowego, bo takich modeli dotyczy mój materiał. Z rasowym sprzętem parowym sytuacja jest nieco inna; tam czasem warto wydać więcej, lecz to już temat na osobną publikację (którą zresztą znajdziesz w dziale rankingów AGD).

Jakiej firmy piekarnik do zabudowy?

To pytanie ma tu sens, gdyż poszczególni producenci stosują własne standardy, technologie i rozwiązania. Do tego można dość ogólnie ocenić ich piekarniki (a przynajmniej konkretne serie/linie produktowe) w kwestii bezawaryjności.

Trudno jednak wyłonić zdecydowanego lidera, gdyż wiele firm produkuje bardzo dobre urządzenia.

Dlatego też tę część zrobiłem bardziej w formie przeglądu, choć… powiedzmy, że kolejność przedstawienia Ci tych firm nie jest tak do końca przypadkowa.

  • Piekarniki Bosch i Siemens – bliźniacze marki z jednej grupy, które słyną z solidnego sprzętu AGD. Szczególnie jeżeli chodzi o piekarniki. Nadają się zarówno dla kilkuosobowych rodzin, jak i małej gastronomii. Świetnie pieką, są odpowiednio trwałe i żywotne, a i nowoczesnych rozwiązań w nich nie brakuje. Nawet w przypadku większej liczby technologicznych nowinek piekarniki Bosch/Siemens pozostają praktyczne. Do tego znakomicie się prezentują, pasując do niejednej minimalistycznej zabudowy kuchennej. Szkoda jedynie, że tak rzadko goszczą w nich termosondy.
  • Piekarniki Electrolux – ta marka to pewniak, co tu dużo mówić. Zdecydowana większość piekarników Electrolux to multifunkcyjny i kompletny sprzęt do pieczenia. Topowe parametry, przydatne funkcje i ciekawe programy połączone z przyjaznym sterowaniem. Do tego świetnie działające termosondy i znakomita jakość wykonania z łatwym demontażem różnych części.
  • Piekarniki Amica – polska marka, która na rynku piekarników ma coraz mocniejszą pozycję i popularność. Trudno się temu dziwić. Piekarniki Amica są jednymi z najbardziej opłacalnych. Zapewniają masę udogodnień, perfekcyjnie pieką, a to wszystko zazwyczaj za rozsądną cenę. No i ich panele frontowe, nawet w niskich cenach, cieszą oko, pasując do nowoczesnych przestrzeni i wnętrz kuchennych.
  • Piekarniki Samsung – czyli głównie Dual Cook i Dual Cook Flex. Niektóre z nich zbierają zróżnicowane opinie. Bywa, że skrajne, choć da się znaleźć perełki w ofercie tego producenta. Cenię go właśnie za serię Flex. Nie jest może tania, ale wiedzie prym wśród dwustrefowych piekarników do zabudowy.

Najlepsi producenci piekarników do zabudowy - infografika

Powyższa grupa to oczywiście nie wszystko. Swoje mają do powiedzenia chociażby BEKO, Whirlpool, Gorenje, Kernau czy TEKA. Dobrze dopełniają stawkę na rynku urządzeń do pieczenia.

Nie przeczę – da się w ich ofertach znaleźć ciekawe piekarniki. Równomiernie upieką mięsne dania, faszerowane jedzenie, szaszłyki, zapiekankę, bezę, szarlotkę, suflet, biszkopt czy wiele innych.

Póki co moje zestawienie je omija, ale kto wie, co przyniosą przyszłe aktualizacje. Być może nowy model któregoś z wymienionych producentów prześcignie aktualnych liderów.

Podsumowanie

Ranking piekarników do zabudowy za Tobą! Przedstawiłem Ci w nim urządzenia, które aktualnie stanowią najlepsze opcje zakupowe.

Nie musisz już czytać innych materiałów czy pytać o piekarnik na forum.

Z czołowymi piekarnikami pieczenie kurczaka, schabu, ryb czy ciast nie stanowi żadnego wyzwania. Nie musisz być też szefem kuchni, aby robić udane eksperymenty kulinarne, realizując bardziej złożone przepisy. Wszystko ułatwiają automatyczne programy i przyjazne sterowanie.

No i na końcu pamiętaj, że nowoczesne piekarniki z zestawienia nie służą jedynie przyrządzaniu tłustych dań. Korzystając z pieczenia w niskich temperaturach, uzyskasz smaczne, ale i lekkostrawne, niskokaloryczne oraz pełnowartościowe jedzenie (zależnie od składników). Nawet frytki z piekarnika nie będą tak tuczące.

Zachęcam więc do odkrywania różnych przepisów, aby wspomóc swoje zdrowie, dietę i sylwetkę. Z urządzeniami z klasyfikacji będzie to łatwe i przyjemne!

Jeżeli masz dodatkowe pytania, sugestie bądź chcesz podzielić się opinią o danym piekarniku do zabudowy, to zapraszam do sekcji komentarzy.

Wolisz oszczędzić miejsce, zamykając w jednym sprzęcie 2 inne? Wtedy sprawdź chociażby kuchenki gazowe z piekarnikiem elekrycznym.

Na PROrankingach znajdziesz także inne urządzenia do pieczenia. Piekarniki parowe wyjątkowo dbają o soczystość każdej potrawy. Piekarniki z mikrofalą do zabudowy skutecznie łączą 2 różne tryby pracy.

Szukasz także sprzętu do podgrzewania, który ładnie wtopisz w kuchenną zabudowę? Wtedy sprawdź koniecznie mikrofalówki do zabudowy.

Oceń publikację
[Głosy: 14 Średnia: 4.9]

Dodaj komentarz

Subscribe
Powiadom o
guest
25 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Michał
12 dni temu

Witam czy poleciłby pan piekarnik do pieczenia firmy Haier I-Message 4 HWO60SM5B9BH zbiera pozytywne opinie.
Mam już lodówkę french door Haiera i jestem zadowolony.
Koszt to 2400 złotych.
Czy w tej cenie jest lepszy wybór
Pozdrawiam

Artur
13 dni temu

Witam serdecznie Pana. Chciałbym zapytać, o zestaw do kuchni z firm bosch, kernau, lub elektrolux. Indukcja 60cm do 1800zl kolor czarny
Piekarnik do 2200zl do zabudowy
Zmywarka do 1700zl. 60cm
Może coś z rankingu lub po za jest co Pan poleci kupić..

Paulina
27 dni temu

Witam
Co sądzi pan o piekarniku Beco BIM144A0BPS

Jerzy
2 miesięcy temu

Dzień dobry ,dziękuję za wyjaśnienie dot. pyrolizy.Proszę o informacje czy w piekarnikach : HBG 633 NB1 i HBG 539 EBO technologia czyszczenia jest identyczna ? Proszę o wskazówkę , który z wymienionych piekarników :Elektrolux EOE7C31Z Sense Cook , HBG 633 NB1, HBG 539EBO byłby lepszy dla osoby starszej ,łatwiejszy w programowaniu i utrzymaniu czystości. A tak ogólnie ,który jest lepszy i go Pan poleca. Z Pana rankingu kupiliśmy zmywarkę i jesteśmy zadowoleni.Dziękuję i pozdrawiam.

Jerzy
2 miesięcy temu

Dzień dobry ,pisze Pan, że pyroliza trwa kilka minut ,czy naprawdę ,bo w większości instrukcji i opracowań podają ,że pyroliza trwa dwie godziny, proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam.

Dagmara
3 miesięcy temu

Fajne te rankingi 🙂 Już wiem na jaki piekarnik się zdecydować, wiem czego oczekuję ! Dzięki za pomoc 😀

Jola
5 miesięcy temu

Dzień dobry, jaki piekarnik Parowy Pan poleca Elektolux / AEG maja dobre opinie, czy warto aż tyle wydać

Joanna
6 miesięcy temu

Dzień dobry,
intensywnie poszukuje piekarnika, chciałabym mieć funkcję pyrolizy. Piekarnik ma być w zabudowie obok lodówki, też zabudowanej. Czy to dobre połączenie? Czytałam, że należy unikać pyrolizy obok lodówki

Marcin
7 miesięcy temu

Cześć,
1. eoe7c31z, eob7s31z Czy Bosch hbg633nb1?
2. Co myślisz o szufladzie grzewczej?
3. i ekspresach w zabudowie?

Marcin
6 miesięcy temu

Czy jak zmieszany piekarnik Electrolux z ekspresem np. Siemens/bosch to popełnię faux pas ?

Czy ranking ekspresów w zabudowie planujecie?

Jeśli chodzi o piekarniki jeszcze to czy parowe odrzucać?

Zofia
7 miesięcy temu

Witam, co Pan sądzi o piekarniku Electrolux LOE8H31Z. Jak wypada w porównaniu do tego co Pan proponuje w pozycji 8 czyli Bosch HBG539EB0? Chciałabym wybrać fajny piekarnik bez funkcji pyrolizy, tylko z katalizą ale tą bez filtrów.

Ewa
7 miesięcy temu

Dzień dobry, chciałam zapytać właśnie o piekarniki parowe. Czy jakoś konkretny model Pan poleca? Może uzupełni Pan o nie swój ranking lub zrobi oddzielną pozycję dla piekarników parowych?

Kasia
9 miesięcy temu

Witam Panie Łukaszu już tyle naczytałam się o piekarnikach do zabudowy do 1500 zł, że po pierwsze dalej nie wiem co wybrać, a po drugie zaraz będę mogła je sprzedawać :-). A tak na poważnie podam parę modeli i poproszę o opinie Pana na ich temat: 1. Electrolux EOE5C71X SenseCook 2. Piekarnik ELECTROLUX EOD5C71X SteamBake 3. Amica ED47639BA+ X-Type Steam 4. Amica ED57529X X-Type Pyro I nadmienię, że bardziej się chyba skłaniam do Electroluxa – chociaż w innych miejscach wyczytałam, że z Eleotroluxa fajne modele to dopiero od 1700 zł się zaczynają. Do 1700 zł to słaba jakość plastików, zle spasowanie guzików. Natomiast co do Amica mam w domu 14 letni piekarnik działa do dzisiaj nic mu nie dolega, ale czytam o złej jakości produktów, słabej kontroli jakości produktu przed wypuszczeniem danej sztuki do sklepu, o nierownomiernym pieczeniu, o wypadających szybach itp. Dużo ludzi narzeka, że obecnie Amica to nie… Czytaj więcej »