W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Jak smażyć na patelni grillowej? Jak jej używać?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Smażenie na patelni grillowej to świetny sposób na pyszne i nie tak bardzo kaloryczne dania oraz przysmaki. Wystarczy jedynie wiedzieć, jak używać tego typu patelni. Nie jest to trudniejsze wyzwanie, ale pomogą Ci w tym poniższe wskazówki. Poznaj je, a perfekcyjnie przygotujesz mięso, rybę czy warzywa na patelni do grillowania.

Jak smażyć na patelni grillowej? Jak jej używać?

Spis treści:

    Jak używać patelni grillowej – technika smażenia

    Patelnia grillowa to smak ulubionych potraw o każdej porze roku. Pod warunkiem że wiesz, jak smażyć. Sama patelnia nie zdziała cudów, jeśli zapomnisz o właściwej technice.

    Przede wszystkim pamiętaj, że tak jak klasyczny grill, patelnię porządnie rozgrzej. Każdy znawca tematu powie Ci, że cierpliwość w tym wypadku popłaca. Zamiast kłaść patelnię na najwyższych ustawieniach palnika, poczekaj.

    Smażenie na patelni grillowej ma sens, kiedy rozgrzewa się powoli, na średnim ogniu. Potrawy układaj dopiero, jak uzyska odpowiednią temperaturę. Jeśli chcesz poczuć smak prawdziwego grilla, każdą potrawę przewróć raz, żeby zamknąć w niej cały aromat.

    Ciekawą radą jest obrócenie potrawy o 90 stopni przed zmianą na drugą stronę. Co to daje? Wyłącznie grillowy wzór kratki odbity na mięsie czy warzywach, taka wisienka na torcie.

    Zadbaj o patelnię

    Nie tylko to jak smażysz ma znaczenie. Jeśli zależy Ci na dobrym smaku potraw, zadbaj o swój sprzęt.

    Nie używaj metalowych łopatek, wybieraj te drewniane. Zanim zalejesz patelnię wodą po smażeniu, poczekaj, aż ostygnie. Do mycia nie używaj ostrych gąbek. Przed schowaniem do szafki zabezpiecz ręcznikiem papierowym.

    Tych kilka zasad i Twoja patelnia grillowa będzie dawała lepsze potrawy niż grill w ogródku!

    Ranking patelni grillowych – zwycięzca

    Ballarini Murano 28 cm

    Jak długo smażyć na patelni grillowej?

    Każdy ma inne preferencje, więc nie ma jednej odpowiedzi. Jak smażyć na patelni grillowej? Jak kto chce. Najlepiej obserwuj potrawy i kontroluj ich stopień wypieczenia.

    Mięso na pewno potrzebuje więcej czasu niż warzywa. Karkówka będzie dochodziła dłużej niż kurczak, któremu wystarczy ok. 4 – 5 minut z jednej i drugiej strony. Wieprzowinie daj po 2 – 3 minuty więcej i przewróć. Jeśli lubisz bardziej spieczoną, to dłużej. Zaleca się potem umieścić ją w piekarniku na kolejne 10 minut.

    Rybę usmażysz szybciej, bo na dobrze rozgrzanej patelni wystarczą 3 – 4 minuty na jedną stronę. Warzywa dojdą w podobnym czasie.

    Zobacz specjalne promocje z limitem czasowym!

    Olej – czy jest konieczny?

    Z reguły patelnie grillowe są nieprzywierające, więc nie potrzebujesz tłuszczu. Na grillu ogrodowym przecież go nie używasz. Z mięsa wytapia się odpowiednia jego ilość, żeby nadać potrawie smak.

    Niemniej dania z patelni grillowej to znacznie więcej niż tłuste mięso. Ryby i warzywa, jak się dobrze przypieką, czasem delikatnie przywierają. Bez obaw posmaruj patelnię niewielką ilością oleju, ale to opcjonalne, nie jest konieczne.

    W mojej ocenie to jeden z głównych powodów na tak na pytanie, czy warto kupić patelnię grillową. Twoje jedzenie nie nasiąknie tłuszczem, więc przyswoisz mniej kalorii.

    Popularne produkty na patelnię grillową

    Już mniej więcej wiesz, co można smażyć na patelni grillowej. Różnego rodzaju mięsa — karkówki, skrzydełka z kurczaka, filety. Przyrządzisz też na niej smaczne ryby, a nawet kotlety na niedzielny obiad.

    Ta jedna patelnia posłuży do wszystkiego. Przygotujesz na niej ulubione warzywa, które będą smakować letnim grillem. Taka patelnia jest też świetna do podgrzewania serów.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments