Korzystanie z blendera ręcznego z pozoru jest proste. Te urządzenia często mają jednak sporo końcówek i akcesoriów. Dowiedz się, jak prawidłowo i bezpiecznie z nich korzystać. Dzięki temu nie zabrudzisz kuchni, nie uszkodzisz sprzętu ani siebie.

Korzystanie z blendera ręcznego z pozoru jest proste. Te urządzenia często mają jednak sporo końcówek i akcesoriów. Dowiedz się, jak prawidłowo i bezpiecznie z nich korzystać. Dzięki temu nie zabrudzisz kuchni, nie uszkodzisz sprzętu ani siebie.
Spis treści:
Zanim przystąpisz do działania, pamiętaj o przygotowaniu wygodnego miejsca do pracy, a także o samym sprzęcie. To on jest w tym przypadku najważniejszy i musisz zwrócić na niego szczególną uwagę, nawet gdy masz pod ręką najlepszy blender ręczny.
Jak używać blendera ręcznego?
Sprawdź przydatne wskazówki ułatwiające obsługę tego urządzenia:
Podczas blendowania zwracaj uwagę na to, czy do masy nie dostały się bardzo twarde składniki. To np. kości z mięsa czy pestki. W kontakcie z nimi ostrze stępi się lub nawet sprzęt ulegnie awarii.
Zawsze też upewniaj się, że dane urządzenie przystosowano do rozdrabniania określonych produktów spożywczych. Informacje na ten temat znajdziesz w instrukcji obsługi. Staraj się do niej zaglądać zawsze, gdy zaczniesz mieć wątpliwości.
Pamiętaj, że nie każdy blender poradzi sobie np. z kruszeniem lodu. Zwykle do takich zastosowań służą dodatkowe przystawki. Jeśli nie masz ich w zestawie, a w instrukcji nie znajdziesz wzmianki o takim zastosowaniu, nie wykorzystuj do niego sprzętu. Przy okazji dowiedz się, co można zrobić blenderem ręcznym.
Na szczęście nic nie stoi na przeszkodzie, aby blendować składniki np. bezpośrednio w garnku. Swobodnie zmiksujesz na krem nawet gorącą zupę, nie ma tu żadnego problemu. Uważać musisz głównie na to, aby się nie pochlapać i nie poparzyć przypadkowo dłoni.
Przede wszystkim wykorzystuj go zgodnie z przeznaczeniem i zaleceniami producenta. Nie blenduj za jego pomocą składników, do których się nie nadaje ze względu na ich twardość. Nie myj całego sprzętu w zmywarce, a wyłącznie te części, które są do tego przystosowane.
Wiedz, że rozdrabnianie składników zawsze trzeba zaczynać od niskiej mocy (prędkości pracy). Zwiększaj ją stopniowo. Dzięki temu nie zepsujesz urządzenia na skutek przegrzania silnika. Dla ułatwienia zawsze staraj się dodawać płynny składnik, taki jak woda, mleko, jogurt, sok czy bulion.
Wiedz, że mycie blendera ręcznego to bardzo ważna rzecz, o której nie wolno zapominać. Zawsze usuwaj wszystkie zanieczyszczenia, żeby przy kolejnym miksowaniu nie trafiły do świeżych składników.
Jak widzisz, mycie blendera ręcznego nie sprawia problemów. Kluczową zasadą jest przede wszystkim pozbycie się wszystkich zanieczyszczeń, szczególnie zgromadzonych w niewidocznych i trudno dostępnych miejscach.
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.