W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Kawa mielona czy rozpuszczalna?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Każdy miłośnik kawy prędzej czy później zastanawia się, jaki rodzaj kawy warto używać. Jeden z podstawowych pojedynków dotyczy tego, co jest lepsze: kawa mielona czy rozpuszczalna. Oba typy mają swoje zalety, ale i mankamenty. Poznaj je, a prędko wybierzesz dla siebie lepszy rodzaj.

Kawa mielona czy rozpuszczalna? Która lepsza?

Spis treści:

    Czym się różni kawa rozpuszczalna od mielonej?

    Główna różnica polega na tym, że kawa rozpuszczalna jest bardziej przetworzona. Mielona powstaje w wyniku zmielenia wypalonych ziaren kawowca. Z kolei rozpuszczalną przed zmieleniem poddaje się prażeniu. Później parzy się ją, czyści i suszy. Kawy mają więc inny smak, a także postać, przygotowuje się je w różny sposób.

    Chcąc zaparzyć rozpuszczalny napój, wsypujesz określoną ilość do kubka i zalewasz wodą. Wszystko dobrze się rozpuszcza. Gdy zrobisz to samo z kawą mieloną, na dnie zostaną fusy. Możesz parzyć ją na wiele innych sposobów, np. w dripie czy ekspresie.

    Kolejna kwestia to zawartość kofeiny. Pijąc kawę rozpuszczalną, dostarczasz organizmowi jej mniejsze ilości. Będzie to dobry wybór dla tych, którzy nie potrzebują dużej dawki energii i lubią pić delikatniejsze napoje.

    Średnio w 250 ml naparu rozpuszczalnego znajduje się ok. 30 – 70 mg kofeiny. W takiej samej ilości kawy mielonej otrzymujesz nawet 70 – 150 mg. Choć są to jedynie średnie szacunki, przyznasz, że różnica jest znacząca.

    Podam jeszcze małą ciekawostkę. Wiele osób uważa, że mielona kawa będzie lepsza, gdyż jest mniej przetworzona. Niemniej okazuje się, że to nie do końca prawda. Naukowcy mówią, że w rozpuszczalnej znajdziesz dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy.

    Dla przypomnienia, to inaczej antyoksydanty. Związki te zapewniają pomoc w usuwaniu wolnych rodników odpowiadających za starzenie się organizmu.

    Ranking kaw mielonych – zwycięzca

    Lavazza Qualita Oro

    Przewagi kawy rozpuszczalnej

    Miłośnicy tego napoju podkreślają głównie łatwość przygotowania. Nie musisz sięgać po żadne akcesoria. Ta sama przewaga pojawiła się w pojedynku kawa ziarnista czy rozpuszczalna. Nie męczysz się też z fusami, bo ich nie ma.

    Wsypujesz do kubka bądź filiżanki jedną czy dwie łyżeczki kawy i zalewasz wodą. Mieszasz, dodajesz ewentualnie cukier, mleko lub co tylko chcesz i już. Zajmuje to kilka minut. Podobnie prosto wygląda mycie kubka. Żadnych pozostałości po napoju w zlewie.

    Wspomniałem wyżej o dużej zawartości przeciwutleniaczy. To też ma spore znaczenie. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko chorób serca i neurodegeneracyjnych, takich jak Parkinson czy Alzheimer.

    Sporo osób chwali kawę rozpuszczalną za wygodne opakowanie. Znajdziesz ją w torebkach i słoiczkach przystosowanych do wielokrotnego otwierania oraz zamykania. Nie boisz się o utratę aromatu i zawilgocenie zawartości. Na rynku spotkasz też napoje w malutkich saszetkach, na jeden raz. Ciekawa opcja do pracy bądź wyjazd.

    Poza tym taką kawę kupisz w różnych wariantach smakowych. To np. wanilia, karmel i orzech. Jeśli lubisz tego typu eksperymenty, a nie chcesz dodawać do napoju pełnego cukru syropu, nie rozczarujesz się. Wystarczy, że poznasz ranking kaw rozpuszczalnych.

    Mniejsza ilość kofeiny sprawia, że kawa rozpuszczalna sprawdzi się dla osób m.in. z wrażliwym żołądkiem. Towarzyszy jej znacznie mniejsze ryzyko podrażnienia błony śluzowej.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Przewagi kawy mielonej

    Ta kawa wyróżnia się mocnymi właściwościami pobudzającymi. Jeśli chcesz się obudzić i zyskać więcej energii, będzie najlepszym wyborem. Szybko poprawisz swoją koncentrację i przestaniesz ziewać.

    Wiedz, że w tym przypadku masz do wyboru wiele sposobów parzenia. Jeśli nie chcesz mieć fusów w kubku, skorzystaj z drippera lub chemexa. Zmielone ziarna sprawdzą się również w ekspresie i kawiarce. Możesz bez przeszkód wypróbować wszystkie metody i przekonać się, która daje najlepszy smak napoju.

    Jeśli cenisz sobie naturalność i autentyczność, nie będziesz żałować wyboru tej kawy. Docenisz ją za prostotę i przyjemny aromat. Nie zawiera żadnych udziwnień w postaci dodatków smakowych.

    Ponadto prawdziwi kawosze podkreślają, że zmielone ziarna gwarantują lepszy smak. Kawa rozpuszczalna przeważnie nie jest aż tak aromatyczna, co wynika z innego sposobu produkcji.

    Jeśli takie walory odgrywają dla Ciebie istotną rolę, postaw na mieloną. Zobacz także przy okazji pojedynek kawa mielona czy ziarnista, gdyż to również ciekawa kwestia.

    Kawa mielona czy rozpuszczalna – ostateczny werdykt

    Gdy lubisz pić delikatne napoje bez żadnych fusów, rozpuszczalna sprawdzi się idealnie. Zawiera mniej kofeiny. Będzie dobrym wyborem dla wrażliwszych osób czy mających kłopoty z sercem. Z kolei lepsza okaże się dla Ciebie mielona, gdy potrzebujesz pobudzenia, fusy Ci nie przeszkadzają i lubisz eksperymentować ze sposobami parzenia. Pamiętaj też, że kawa mielona będzie bogatsza w aromaty.

    Jak widzisz, każda oferuje swoje zalety. Chcąc dokonać właściwego wyboru, musisz zastanowić się, na czym najbardziej Ci zależy.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments