Kawę ziarnistą i rozpuszczalną bardzo dużo dzieli. Co za tym idzie, oba rodzaje mają swoje unikalne zalety. Których z nich jest więcej i jakie mają znaczenie? O tym w poniższym poradniku. Dokładnie przeanalizowałem, co i dla kogo będzie lepsze: kawa ziarnista czy rozpuszczalna?
Różnice między kawą ziarnistą a rozpuszczalną
Między kawą ziarnistą a rozpuszczalną jest spora różnica – nie tylko w formie. Smakosze twierdzą, że ta druga z pierwszą ma niewiele wspólnego. Kawa ziarnista to świeże ziarna, które przed zaparzeniem zmielisz w specjalnym młynku. Rozpuszczalna natomiast jest jeszcze przed pakowaniem poddana różnym zabiegom.
Ziarna kawowca są kruszone i oblane silnymi strumieniami gorącej wody. Uzyskany ekstrakt filtruje się i osusza. Tak skoncentrowany produkt zostaje zamrożony albo rozpylony w wysokiej temperaturze. W efekcie powstaje znany nam proszek, z którego w kilka sekund przygotujesz pobudzający napój.
Zalety kawy ziarnistej
Kawa sprzedawana w ziarnach jest świeża, aromatyczna i intensywna. Nie wietrzeje tak łatwo jak zmielony produkt. Dzięki temu za każdym razem cieszysz się napojem jak z kawiarni. Nie tylko ładnie pachnie, ale też dobrze smakuje. W kawie ziarnistej koneser wyczuje wszystkie nuty i aromaty typowe dla danego gatunku.
Zaletą tego produktu jest nie tylko jakość. Świeżo zmielone ziarna mocniej pobudzają, mają więcej kofeiny niż wersja rozpuszczalna. To właśnie tak przyrządzony napój jest prawdziwą kawą nawiązującą do swoich korzeni.
Kawa w ziarnach jest naturalna, podczas gdy do rozpuszczalnej dodaje się ulepszacze i konserwanty. Pod wieloma względami po prostu wygrywa. Osobiście uważam, że warto też poznać pojedynek kawa mielona czy ziarnista. Jest nieco bardziej wyrównany.
Jaką przewagę ma kawa rozpuszczalna?
Największą zaletą kawy rozpuszczalnej jest zdecydowanie wygoda. W dosłownie kilkanaście sekund masz napój gotowy do wypicia. Wsypujesz tylko kilka łyżeczek granulek do kubka i zalewasz wodą. Kawa rozpuszczalna to idealna opcja dla zabieganych.
Przeważnie produkt do rozpuszczania jest też tańszy niż świeże ziarna. Potwierdza to ranking kaw rozpuszczalnych. Nie wymaga inwestycji w dodatkowe młynki czy zaparzacze.
Nie grozi Ci gorzki posmak z fusów, jeśli napój przygotowujesz bezpośrednio w kubku. Fusów w ogóle przecież nie ma, co zaznaczyłem też w pojedynku kawa mielona czy rozpuszczalna.
Kawa ziarnista czy rozpuszczalna – ostateczny werdykt
Wydaje się, że odpowiedź na pytanie kawa ziarnista czy rozpuszczalna jest jedna. Świeża, dostępna w ziarnach gotowych do zmielenia. Jest ona czymś, co smakosze określiliby jako prawdziwa kawa. Ma intensywny smak, aromat i więcej kofeiny, a więc lepiej pobudza.
Kawa ziarnista jest też zdecydowanie zdrowsza. Nie zawiera żadnych dodatków, a nic z jej właściwości nie zostaje utracone w procesie produkcji.
Z drugiej strony, kawa rozpuszczalna to zawsze dużo szybsze rozwiązanie. Wystarczy ją przecież zalać. Nie potrzebujesz kosztownego ekspresu ani młynka.