W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Kawa mielona czy ziarnista?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Kawy mielone i ziarniste to dwa bardzo popularne rodzaje. Różnią się na pierwszy rzut oka, lecz za tą oczywistością idą konkretne przewagi. Poznaj dokładną analizę pojedynku kawa mielona czy ziarnista, aby wybrać dla siebie lepszy typ.

Kawa mielona czy ziarnista? Która lepsza?

Spis treści:

    Czym się różni kawa mielona od ziarnistej?

    Podstawową różnicą między tymi dwoma rodzajami kawy jest ich forma. W zasadzie jedna pochodzi z drugiej. Kawa ziarnista sprzedawana jest w ziarnach, które przed zaparzeniem najpierw zmielisz. Ta druga jest przemielona na proszek i od razu gotowa do przyrządzenia.

    W zasadzie jest to więc ten sam produkt tylko w innej postaci. Czy to znaczy, że nie ma znaczenia, którą wybierzesz? Niekoniecznie, bo jedna i druga kawa ma swoje mocne strony.

    Ranking kaw ziarnistych – zwycięzca

    Lavazza Crema e Aroma

    Kawa mielona i jej zalety

    Największą zaletą kawy mielonej jest szybkość przyrządzania. Wystarczy, że nabierzesz odpowiednią porcję z opakowania i zalejesz gorącą wodą. Napój gotowy. Nie interesuje Cię dodatkowe mielenie produktu, co ma miejsce przy kawie ziarnistej. Nie potrzebujesz też żadnych dodatkowych akcesoriów, jak np. młynek.

    Z reguły kawy mielone są też tańsze, nawet o kilkanaście procent. Potwierdza to ranking kaw mielonych. Oszczędzasz więc nie tylko czas, ale też pieniądze. Kiedy pierwsze, o czym marzysz z samego rana, to kawa, mielona wersja szybciej pozwoli Ci cieszyć się jej zapachem.

    W dodatku sam aromat i głębia smaku potrafią być nadal dobre. Wygrywają z kawami parzonymi, o czym wspomniałem też w pojedynku kawa mielona czy rozpuszczalna.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Kawa ziarnista – przewagi nad mieloną

    Najistotniejsze aspekty kawy to jej smak, aromat i świeżość. W przypadku porównywanych produktów jest pewna różnica. Która jest lepsza, kawa mielona czy ziarnista? Pod wymienionymi względami zdecydowanie ta w ziarnach.

    Produkt, który trzeba zmielić przed użyciem, dłużej zachowuje świeżość. Proszek szybciej wietrzeje. Smakosze uważają, że świeżo zmielona kawa ma intensywniejszy smak i aromat. Niektórzy twierdzą też, że mocniej pobudza.

    W przypadku ziaren masz pewność co do jakości. W opakowaniu jest kawa do zmielenia, nic więcej. Kupując produkt w proszku, nigdy nie masz 100% pewności czy w środku znajdują się tylko najlepsze ziarna. Podobnie ma się historia z pojedynkiem kawa ziarnista czy rozpuszczalna.

    Którą kawę wybrać? Ostateczny werdykt

    Która ostatecznie jest lepsza – kawa ziarnista czy mielona? Pod względem szybkości przygotowania wygrywa ta druga. Niemniej dobrze wiemy, że w kawie chodzi o coś więcej. To właśnie ziarnista zapewni Ci mocny aromat, smak i pobudzającą intensywność. 

    Dla kawosza odpowiedź jest tylko jedna. Kawa ziarnista to lepsza opcja od mielonej. Ci, którym zależy wyłącznie na szybkim parzeniu i oszczędnościach, sięgną po wersję w proszku. To kwestia gustu, bo jedna i druga kawa zawiera w sobie kofeinę.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments