W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Najlepsza kawa mielona Ranking 2023

Kawa mielona jest tania, łatwo dostępna, a także prosta w przygotowaniu. Nic dziwnego, że wciąż sięga po nią wiele osób. Ważne, aby wybrać bogatą smakowo kawę mieloną. Właśnie takie produkty spotkasz w moim niezależnym i aktualizowanym rankingu!

Najlepsza kawa mielona ranking

Kawa mielona, nazywana też potocznie sypaną, to prosty sposób na codziennie raczenie się aromatycznym i pobudzającym napojem. Najlepsze kawy mielone często sprawdzają się także jako drobne upominki.

Jeżeli szukasz dobrej jakości produktu, wspomóż się moim zestawieniem, opiniami oraz dodatkowymi poradami zakupowymi. To gwarancja udanego zakupu!

Ranking kaw mielonych 2023 – TOP 10

Lavazza Qualita Oro

Aromatyczna kawa mielona w złotej puszce. Powstała z wyselekcjonowanych ziaren Arabici. Dodatkowo poddano je specjalnemu procesowi wypalania, dzięki czemu produkt ma wyjątkowy posmak z delikatną nutą słodyczy. Podczas delektowania się łatwo wyczujesz również owocowy i kwiatowy aromat. Niska zawartość kofeiny pozwala na chwilę relaksu nie tylko wczesnym popołudniem, ale i pod wieczór.

Dla wielu Qualita Oro to najlepsza kawa mielona na rynku. Jej średni stopień palenia oraz niewielka intensywność gwarantują szerokie zastosowanie. Mieszanka będzie dobrze smakować, jeśli przygotujesz ją w ekspresie przelewowym lub kolbowym. Nie ma też przeciwwskazań do tradycyjnego parzenia, np. za pomocą kawiarki, zaparzacza lub po prostu gorącej wody.

Dallmayr Ethiopia

Intensywna kawa sypana wyprodukowana w 100 procentach z Arabici. Odpowiednie położenie plantacji, gdzie rosną ziarna, pozwoliło na stworzenie wyjątkowego aromatu i głębokiego smaku. Wyczuwalne ziołowe nuty oraz delikatnie pikantny i kwaskowaty smak idealnie się ze sobą komponują, dając tym samym niebanalne połączenie. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich kawoszy.

Aromatyczna mieszanka swoją wyjątkowość zawdzięcza łagodnie prażonym nasionom. To z nich wydobywają się perfekcyjne nuty smakowe, które utrzymują się długo na podniebieniu. Kawa idealnie sprawdzi się do zaparzania espresso w ekspresie lub tradycyjnej kawiarce. Od razu zauważysz, że napar cechuje wyjątkowa konsystencja oraz idealne body uzupełnione grubą warstwą cremy.

Davidoff Fine Aroma

Dobra kawa mielona o intensywnym aromacie i delikatnych nutach smakowych. Powstała z kilku odmian Arabici pochodzących z naturalnych plantacji Kolumbii i Ameryki Środkowej. Doskonale sprawdzi się o każdym poranku, szybko pobudzi i postawi na nogi, dodając energii na dobrych kilka godzin. Dzięki swoim właściwościom kawa zaspokoi podniebienie niejednego wielbiciela aromatycznego naparu.

Ta smaczna mieszanka została przygotowana w sposób przeznaczony wyłącznie dla najwyższej jakości produktów. Dobrano do niej ziarna rosnące na górskich terenach, gdzie nasiona dojrzewają znacznie dłużej. Dzięki temu zapewniono głęboki i wyrazisty posmak czarnego napoju. Pozwala to na przygotowanie kawy w ekspresie kolbowym lub przelewowym.

illy Espresso

Wysokiej jakości kawa sypana, którą cechuje zrównoważony smak. Powstała z odpowiednio dobranych ziaren Arabici, gdzie główną część stanowią brazylijskie nasiona. Dobrze komponują się z ziarnami pochodzącymi z Ameryki Środkowej oraz z Afryki. Dzięki temu połączeniu uzyskano ciekawy posmak z dobrze wyczuwalną słodyczą.

Przygotowane espresso od razu zwróci na siebie uwagę niejednego wielbiciela aromatycznych napojów. Wszystko za sprawą idealnej konsystencji oraz intensywnego zapachu. Całość dopełni mocna warstwa pianki utrzymująca się do ostatniego łyka. Kawę umieszczono w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Stanowi to odpowiednią ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych i utratą cennych właściwości.

Jacobs Kronung

Ranking kaw mielonych prezentuje wyjątkowy w swoim rodzaju klasyk. Odpowiednia kompozycja ziaren Arabici stworzyła ciekawy aromat z lekko wyczuwalnym posmakiem słodyczy. Kawa bardzo dobrze sprawdzi się o poranku, kiedy po przebudzeniu potrzebna jest duża dawka energii. Jej szerokie zastosowanie pozwala na przygotowanie w ekspresie, kawiarce oraz tradycyjnym zaparzaczu.

Wysoką jakość kawy zapewnia jej wyjątkowy smak, bez względu na sposób przygotowania. Aromatyczne espresso będzie znakomitym wyborem dla miłośników mocniejszych smaków, z kolei połączenie z mlekiem sprawdzi się u osób ceniących delikatniejsze rozwiązania. Produkt będzie także świetną bazą do włoskiego cappuccino oraz kremowego latte.

Dallmayr Prodomo

Godna polecenia mieszanka o szerokim zastosowaniu. Kawa stanowi doskonałą kompozycję wyjątkowych ziaren, które poddano profesjonalnemu wypalaniu. Pozwoliło to uzyskać pełny aromat wprost zachęcający do skosztowania czarnego napoju. Całość dopełnia delikatnie kwaskowa nuta, co w przypadku tej kawy ma ogromne znaczenie. Mieszanka nadaje się do zaparzenia w kawiarce oraz ekspresie przelewowym.

Optymalny smak uzyskasz również, zaparzając napój tradycyjnie. Masz więc pewność, że sposób przyrządzania nie wpłynie ani, co gorsza, nie zepsuje jakości kawy. Delikatność mieszanki oraz nie za wysoka ilość kofeiny pozwalają rozkoszować się aromatycznym espresso nawet późnym popołudniem. Z kolei dodatek mleka pozwoli Ci na wydobycie innego, nowego smaku.

Pellini Top

Godna polecenia kawa sypana stworzona dla prawdziwych koneserów. Wyprodukowano ją z najwyższej jakości nasion poddanych wcześniej specjalnej selekcji. Tak wyjątkowy proces zarezerwowany jest jedynie dla najlepszych gatunków Arabici. Powstałą mieszankę umieszczono w specjalnej puszce ze szczelnym zamknięciem. Dzięki temu kawa zachowuje swoją świeżość na dłuższy czas.

Ta dobra kawa mielona kusi swoim intensywnym smakiem z odpowiednio dobranym bukietem słodyczy. Czekoladowa mieszanka idealnie sprawdzi się w postaci małej czarnej, a mała zawartość kofeiny umożliwia spożywanie o każdej porze dnia. Kawa nadaje się również jako baza do cappuccino, latte lub frappe, dając tym samym nieco łagodniejszy posmak napoju.

Kimbo Aroma Gold

Smakowa kawa mielona o wyczuwalnych nutach czekolady i karmelu. Lekkie zamieszanie dodatkowo wprowadzi delikatnie wyczuwalny bukiet cytrusów. W przypadku Kimbo Aroma Gold to idealnie współgrająca ze sobą kompozycja wyjątkowych smaków. Kawa powstała z ziaren Arabici uprawianych w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Poddano je średniemu procesowi wypalania.

Sposób ten skutecznie neutralizuje nadmierną kwasowość, dzięki czemu mieszanka zyskała delikatny posmak. Ciekawe połączenie różnych odmian ziaren oraz kilku smaków sprawia, że ta kawa mielona odznacza się wyjątkowością. Będzie świetnym pomysłem na prezent dla przyjaciół oraz rodziny. Spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagającego smakosza aromatycznego naparu.

Lavazza Espresso

Aromatyczna kawa mielona stanowiąca doskonałą bazę do espresso. Jej głęboki smak wzmocniono charakterystycznym zapachem o dobrze wyczuwalnych nutach kwiatowo-cytrusowych. Delikatna słodycz zawdzięczana jest średniemu stopniu palenia ziaren, które poddano specjalnej selekcji. Udało się w ten sposób pozyskać wyjątkową jakość aromatycznej mieszanki.

Test kaw mielonych pokazuje, że to jeden z najchętniej wybieranych produktów wśród koneserów aromatycznej małej czarnej. Niska zawartość kofeiny powoduje, że mieszanka jest zdrowa i łagodna dla żołądka. Odpowiednio nada się do zaparzania w ekspresie kolbowym, ciśnieniowym, a nawet automatycznym (o ile obsługuje kawę mieloną). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w standardowym zaparzaczu lub zalać wrzątkiem.

Dallmayr Entcoffeiniert

Dobrze znana kawa mielona cenionego producenta. Uzyskano ją dzięki starannemu procesowi, którego celem było pozbycie się nadmiaru kofeiny. W kolejnym etapie ziarna poddane zostały dodatkowemu uszlachetnieniu, co w efekcie pozwoliło uzyskać ciekawy smak pozbawiony goryczy i substancji podrażniających. Specjalny proces wypalania zapewnił aromatyczny, ale jednocześnie delikatny posmak.

Ta dobra kawa sypana ma idealnie gęstą konsystencję, dlatego nadaje się do różnych sposobów zaparzania. Przygotuj ją w ekspresie przelewowym bądź w sposób tradycyjny. Bez względu na Twoją decyzję, możesz mieć pewność, że uzyskasz wyjątkowy oraz wyrazisty smak napoju. Wolisz nieco delikatniejsze połączenie? Do filiżanki dodaj mleko.

Dobra kawa mielona – Jaka powinna być?

Ranking kaw mielonych stanowi świetne rozwiązanie, kiedy wahasz się pomiędzy kilkoma produktami. Zestawienie zawiera chętnie wybierane mieszanki i jest podpowiedzią, na które z nich szczególnie warto zwrócić uwagę.

Zdaję sobie jednocześnie sprawę z tego, że nie dla wszystkich takie rozwiązanie będzie wystarczające. Dlatego przygotowałem dla Ciebie coś jeszcze, co na pewno Ci się przyda.

Spisałem wszystkie pomocne informacje podczas zakupu kawy mielonej. Moje wskazówki pomogą Ci dokonać odpowiedniego wyboru.

Sposób mielenia

To, w jaki sposób zmielono ziarna, wpływa na smak napoju. Kiedy kawa będzie miała postać proszku, jej zaparzanie może odbywać się w tradycyjnej kawiarce.

Jeśli opakowanie zawiera nie do końca miałką zawartość, możesz się pokusić o przygotowanie kawy w ekspresie przelewowym lub kolbowym.

Sporo informacji dotyczących procesu mielenia producenci umieszczają na opakowaniach. Dlatego sprawdź je przed zakupem i upewnij się, jaki sposób zaparzania będzie najlepszy dla wybranej przez Ciebie kawy.

Jak stopień wypalenia ziaren wpływa na smak kawy?

Działaniu 200 stopni Celsjusza poddawane są ziarna w przypadku jasnego palenia. Z kolei średni stopień następuje w temperaturze wynoszącej od 210 do 220 stopni Celsjusza.

Wyróżnia się jeszcze jeden sposób wypalenia kawy. Nazywany jest ciemno-brązowym, a obróbka termiczna odbywa się w ok. 250 stopniach Celsjusza.

Poziom wypalania ziaren wpływa przede wszystkim na smak kawy mielonej, ale odnosi się także do sposobu jej przygotowania. W przypadku urządzeń kolbowych lub automatycznych najlepsza kawa sypana to ta, którą poddano średniemu lub mocno ciemnemu procesowi wypalania.

Z kolei kawy wypalane na jasno będą lepiej smakowały, jeśli przygotujesz je w standardowej kawiarce, zaparzaczu lub french pressie.

Jeśli zastosujesz się do zaleceń producentów, to zauważysz, że smak zaparzonej kawy będzie o wiele lepszy, a jej aromat na tyle intensywny, że od razu da się go wyczuć w całym domu.

Rodzaj mielonych ziaren

Najpopularniejszymi na rynku są dwa rodzaje ziaren – Arabica i Robusta.

  • Pierwsza z nich jest znacznie łagodniejsza i mało intensywna. Dla wielu osób to najlepsza kawa mielona, ponieważ jej delikatność pozwala na picie napoju nie tylko przed południem, ale także w godzinach wieczornych. Delektując się nim, łatwo wyczujesz nuty czekolady oraz orzecha.
  • Drugi gatunek to Robusta charakteryzująca się znacznie większą intensywnością i dużą zawartością kofeiny. Mocniejszy aromat idealnie nadaje się do zaparzania espresso.
  • Najczęściej znajdziesz opakowania, w których znajduje się połączenie kilku gatunków ziaren. Producenci specjalnie łączą je ze sobą, aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak i wyrazisty aromat mieszanki.

Pamiętaj, że ziarna uprawiane w Kolumbii będą miały słodkawy posmak, niekiedy wyczuwalne nawet są nuty karmelu. Ich smak może też przypominać nieco owoce cytrusowe, jak np. pomarańczę czy grejpfruta. Z kolei kawa uprawiana w Etiopii odznacza się kwiatowym aromatem i pewną goryczką. Duże znaczenie ma więc również kraj pochodzenia ziaren.

Klasa mielonych ziaren

Kiedy owoce zostaną zerwane już z drzewa, to obiera się je ze skórki, żeby dotrzeć do ich ziaren. W kolejnym etapie nasiona są suszone, po czym oddziela się od nich skorupkę. To, co z nich powstaje, nazywa się zieloną kawą. Później następuje sortowanie ziaren.

W tym procesie najpierw oddziela się wszystkie resztki i zanieczyszczenia oraz tzw. drugi gatunek kawy. Nie są więc brane pod uwagę uszkodzone lub niedojrzałe nasiona niespełniające wymaganych norm.

Kawa najwyższej jakości sprzedawana jest w normalnej cenie, ale jedynie w kolumbijskich miejscowościach. Pozostałe ziarna podlegają dokładnemu wypalaniu oraz mieleniu i dopiero później w takiej postaci trafiają na sklepowe półki.

Intensywność

Dobra kawa mielona to nie tylko zasługa wysokiej jakości ziaren. Dużą rolę odgrywa także intensywność naparu.

Określana jest w skali od 1 do 10, taką informację producenci zawsze umieszczają na opakowaniach.

  • Mieszanka o intensywności między 1 a 4 charakteryzuje się bardzo delikatnym posmakiem.
  • Granica od 5 do 7 oznacza wyrazisty posmak, ale nie na tyle, aby był on przesadzony i za mocny.
  • Z kolei skala od 8 do 10 zarezerwowana jest dla intensywnych i głębokich aromatów. Taka kawa nadaje się do zaparzania mocnego espresso.

Kawa mielona – Ceny

Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki aromatycznej małej czarnej? Cenisz tradycyjny sposób jej zaparzania, a mimo to nie udało Ci się dokonać jeszcze trafnego wyboru?

Zapewne sporą rolę odgrywa w tym cena mieszanki. Wiedz, że smaczna kawa mielona nie musi oznaczać dużych wydatków.

Za ok. 15 zł dostaniesz 250-gramowy produkt cenionego producenta. Często także samo opakowanie mieszanki jest godne uwagi. W tej cenie niekiedy kupisz kawę w szczelnie zamkniętej puszce, a nie w zwykłej torebce. Masz wówczas pewność, że produkt zachowa na dłużej swoją świeżość, a na jego smak nie wpłyną negatywnie czynniki zewnętrzne.

Opakowanie to oczywiście nie wszystko, bo samo nie zapewni wyjątkowej jakości mieszanki. Dlatego, jeśli zależy Ci na ciekawszym smaku, wybierz produkt wart trochę więcej. Płacąc 20 – 25 zł, posmakujesz bez wątpienia niecodziennego smaku.

Zamiast dużej kwasowości i goryczy wyczujesz delikatne nuty kwiatowo-owocowe. W większym budżecie mieszanka zapewni Ci także szersze zastosowanie. Jej smak pozostanie niezmienny i to bez względu na to, w jaki sposób przyrządzisz napar.

Wyższa cena to nie tylko lepsza jakość, ale także większa zawartość. Za ok. 30 zł lub nieco więcej dostaniesz 0,5-kilogramową kawę mieloną powstałą z wyselekcjonowanych ziaren. Zanim trafią do wypalenia, poddane są najpierw specjalnej selekcji, co przeznaczone jest jedynie dla najlepszych gatunków mieszanki.

Zawsze przed zakupem możesz także sprawdzić porównanie kaw mielonych. Zawiera nie tylko ich charakterystykę i krótki opis, ale także informacje dotyczące cen. W takim wypadku najlepszym rozwiązaniem będzie dopasowanie konkretnego produktu nie tylko do swoich upodobań smakowych, ale także finansów.

Jakiej marki kawa mielona?

W sklepach znajdziesz wiele marek zajmujących się produkcją kawy mielonej. Poniżej przedstawiłem kilka z nich, które cieszą się sporą popularnością wśród kupujących. Warto się z nimi zapoznać, bo być może któryś z producentów okaże się Twoim ulubionym.

Kawy mielone Lavazza

Marka często oceniana jest bardzo wysoko. I nic w tym dziwnego, bo jej produkty odznaczają się sporą jakością. Nigdy też nie pomija ich ranking kaw mielonych, co cieszy wielu konsumentów.

Produkcja odbywa się we Włoszech, gdzie używa się jedynie wyselekcjonowanych ziaren pochodzących z naturalnych i kontynentalnych plantacji.

Włoskie kawy mielone marki Lavazza ze względu na wysoką jakość przeznaczono do różnych sposobów przygotowania idealnie smakują zaparzone w ekspresie, kawiarce czy po prostu zalane wrzątkiem.

Producent od kilku lat utrzymuje się w czołówce, co świadczy o jego profesjonalnym podejściu do tego, co robi.

Kawy mielone Dallmayr

Zdaniem wielu dobra kawa sypana musi pochodzić wyłącznie od tego producenta. Marka ma swoją sieć delikatesów, gdzie znajdują się mieszanki pochodzące z wyselekcjonowanych ziaren.

Kluczowym miejscem, które zapisało się w tradycji, jest główny sklep mieszczący się w Monachium. Warto podkreślić, że niemieckie kawy mielone Dallymar powstają dzięki specjalnemu procesowi wypalania nasion, jakie zbierane są wyłącznie z naturalnych plantacji.

Wysoka jakość to gwarancja doskonałego smaku niezależnie od sposobu przygotowania kawy. Smakuje wyśmienicie w postaci małej czarnej czy też mlecznych połączeń. Nie da się ukryć, że na swoją renomę producent pracował bardzo długo, ale dzięki temu zdobył zaufanie tysięcy konsumentów.

Kawy mielone Davidoff

Marka istnieje na rynku od 1946 roku i oferuje wiele luksusowych produktów spełniających wymagania największych koneserów kawy.

Już samo pozyskiwanie ziaren odbywa się w profesjonalny sposób, co najczęściej przeznaczone jest wyłącznie dla prestiżowych marek.

Kawa mielona Davidoff to prawdziwe bogactwo smaków. Połączenie kilku odmian zapewnia doskonałą kompozycję, którą uzupełnia wyraziste body. Z tego względu kawa idealnie nadaje się do zaparzania espresso, gdzie bardzo szybko wyczuje się głębię smaków.

Kawy mielone Illy

Włoska receptura smaku sprawiła, że produkty tej marki cieszą się sporym zainteresowaniem wśród miłośników czarnego napoju.

Do produkcji mieszanek używa się wyłącznie wysokiej klasy nasion Arabici rosnących na górskich terenach. Nie da się ukryć, że to często polecane kawy mielone, których delikatność przeplata się z intensywnością smaku.

Włoski producent kojarzy się głównie z dbałością o środowisko i zamiłowaniem do ekologii. Marka jako pierwsza wypuściła na rynek saszetki do espresso.

Kawy mielone Jacobs

Markę tę chyba zawsze uwzględnia ranking kaw. Na rynku utrzymuje się bardzo długo i nadal cieszy się sporym zainteresowaniem.

Sypane mieszanki Jacobs nie mają za dużej zawartości kofeiny, dlatego mogą być spożywane o każdej porze dnia. Na pewno cechują się też delikatnością i jednocześnie dość silnym aromatem.

Warto pamiętać, że decydując się na tak popularną markę oferującą ogrom produktów, trzeba liczyć się z różną jakością. Kawy z niższej półki cenowej będą miały w sobie niewiele wyjątkowości, której często poszukują wielcy smakosze.

Kawy mielone Pellini

Jaka kawa mielona jest warta zakupu? Niektórzy uważają, że na zaufanie zasługuje włoska marka Pellini oferująca dobrej jakości produkty.

Lata doświadczeń i zdobywanie profesjonalnej wiedzy na temat najlepszych gatunków kawy sprawiło, że producent oferuje swoim konsumentom jedynie najlepsze mieszanki.

Kawa mielona spełnia zawsze wszystkie wymogi i standardy dotyczące sposobu pozyskiwania ziaren oraz ich palenia. I faktycznie wiele mieszanek odznacza się wyjątkowym i jak dotąd nigdzie niespotykanym smakiem, który uzupełnia wyrazisty aromat.

Kawy mielone Kimbo

Marka powstała z pasji oraz zamiłowania trzech włoskich braci do czarnego i aromatycznego napoju. Swego czasu stolica espresso została zdobyta w spektakularny sposób przez nowych producentów, czego potwierdzeniem było właśnie powstanie Kimbo.

Produkcja kaw rozrosła się na tak ogromną skalę, że obecnie marka jest jedną z przodujących w tej dziedzinie i stabilnie utrzymuje się na swoim miejscu.

Zyskała swoich zwolenników przede wszystkim dzięki bogatej ofercie smaków. Wiele osób uważa, że produkty Kimbo to bardzo dobra kawa mielona. Co prawda na opakowaniu nie znajdziesz wprost informacji o poszczególnych nutach, ale możesz mieć pewność, że już w pierwszym łyku poczujesz wyjątkowo czekoladowy bukiet przeplatający się z odrobiną karmelu.

Podsumowanie

Po poznaniu najlepszych kaw mielonych masz sporo opcji do wyboru. Nie musisz pytać o dobrą kawę sypaną na forum lub czytać innych blogów.

Mocno wierzę, że wyróżnione propozycje zakupowe przypadną do gustu Tobie i Twoim domownikom. Kawy mielone nie są tak drogie jak najlepsze kawy ziarniste, ale mimo to trzeba od nich wymagać odpowiedniego smaku oraz aromatu (co dotyczy nawet kaw rozpuszczalnych). Wydajesz przecież pieniądze po to, aby uzyskać satysfakcję z zakupu, prawda?

Jeżeli uważasz, że jakaś kawa mielona zasługuje na ujęcie w rankingu, daj znać w sekcji komentarzy.

Pamiętaj, że kawa mielona nadaje się do niektórych rodzajów ekspresów. W tym gronie mieszczą się przede wszystkim profesjonalne ekspresy kolbowe. Świetnie się sprawdzają, gdy zależy Ci na głębokim smaku oraz aromacie.

Również niektóre z najlepszych ekspresów ciśnieniowych zapewniają tę funkcję. Ba, nie musisz wcale wiele wydawać, aby zyskać to udogodnienie. Potwierdza to ranking ekspresów do kawy do 3000 zł. Po części także najlepsze ekspresy do 2000 zł. Niektóre przyjmą już zmielone ziarna.

Preferujesz czarne kawy? Zobacz zatem zarówno małe kawiarki elektryczne, top kawiarki na indukcję, jak i pojemne ekspresy przelewowe. Zupełnie odmienne urządzenia, ale oba zaparzą Ci intensywny napój.

Do kawy mielonej nadają się nawet niektóre ekspresy do zabudowy. To w końcu kosztowny i luksusowy sprzęt, dlatego często daje Ci wybór.

Wolisz jednak kawę w ziarnach, ale i tak chcesz ją rozdrobnić? W takiej sytuacji obowiązkowy będzie wybór dobrego młynka do kawy.

Lubisz mleczne kawy? Co w takim razie powiesz na gęstą warstwę idealnie spienionego mleka? Nie musisz mieć do tego ekspresu, gdyż wystarczy Ci automatyczny spieniacz do mleka.

Oceń publikację
[Głosy: 2 Średnia: 5]

Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments