Najlepsza kawa ziarnista Ranking 2021

Ranking kaw ziarnistych przedstawia zarówno bardzo intensywne, jak i mleczne oraz łagodne kawy w ziarnach. Dzięki moim propozycjom poznasz zupełnie nowe smaki, które najprawdopodobniej bardzo przypadną Ci do gustu. Poznaj topowe propozycje, aby każdego ranka raczyć się unikalnym aromatem!

Najlepsza kawa ziarnista - ranking, opinie

Tak, wiem – opinie o kawach ziarnistych są bardzo subiektywne, w końcu w grę wchodzą kubki smakowe i gust.

Z drugiej strony, testowałem już mnóstwo różnych kaw w ziarnach. I chyba z moim smakowym gustem nie jest źle, ponieważ okazało się, że wybrane kawy należą do jednych z najpopularniejszych na rynku.

Jeżeli chcesz poeksperymentować i szukasz smacznej, aromatycznej kawy ziarnistej dla konesera, koniecznie poznaj mój ranking!

Ranking kaw ziarnistych 2021 – TOP 11

Miejsce 1

Lavazza Crema e Aroma

Włoska mieszanka kawy ziarnistej. To połączenie średnio palonych ziaren Arabici oraz Robusty. Silny smak i aromat napoju o poranku obudzi nawet największego śpiocha. Kawa szczególnie jest polecana dla smakoszy dużej porcji kofeiny, ale również miłośników kremowego cappuccino oraz lekkiego latte. Produkt charakteryzuje się średnim stopniem palenia.

Dla wielu (również dla mnie) to najlepsza kawa ziarnista, która smakiem przenosi do włoskiej kawiarenki. W domu bez problemu przygotujesz ją w ekspresie ciśnieniowym, jak również w kolbowym. Produkt stanowi doskonałe rozwiązanie także dla posiadaczy urządzeń przelewowych oraz tzw. french press, czyli tradycyjnych zaparzaczy.

Ta intensywna kawa stanowi ciekawe połączenie z mlekiem. Dzięki niej stworzysz aromatyczne cappuccino z dużą kremową pianką oraz niepowtarzalnym smakiem. Wolisz zdecydowanie orzeźwiające zestawienie smaków? Do przygotowanego napoju dodaj ulubione lody i zrób kawę mrożoną, która ochłodzi Cię w upalne dni.

Miejsce 2

De’Longhi Kimbo Arabica

Świeża kawa o naturalnej kwasowości. Do jej produkcji użyto 100 procent ziaren Arabici pochodzących z odległych, a jednocześnie najszlachetniejszych upraw. Zaparzając filiżankę tej smakowitej kawy, masz gwarancję intensywnego smaku oraz bogatego aromatu. Średnia zawartość kofeiny sprawia, że napój nadaje się do picia nawet późnym popołudniem.

Ranking kaw ziarnistych nie byłby kompletny bez tego produktu. Użyto do niego ziaren pochodzących z brazylijskich oraz peruwiańskich plantacji. Kawę stworzono dzięki współpracy palarni Kimbo oraz jednego z największych producentów ekspresów, marki De’Longhi. Nadaje się do parzenia w ekspresie kolbowym oraz automatycznym.

Tę pyszną kawę przygotujesz również w tradycyjnej kawiarce i zaparzaczu. Wystarczy odpowiednio zmielić ziarna, aby poczuć się niczym w prawdziwej kawiarni. Arabica ma delikatny posmak z wyraźnie wyczuwalną nutką słodyczy i idealną kwasowością. Przygotowane z niej espresso pozwoli Ci na karmelową rozkosz o zapachu pieczonego chleba.

Miejsce 3

Vaspiatta Brazil Santos Arabica

Brazylijska kawa wyprodukowana ze 100-procentowej Arabici. Czyni ją to jednym z najbardziej doskonałych gatunków na świecie. Zachwyca swoim łagodnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Niska zawartość kofeiny pozwala na spożywanie napoju o każdej porze dnia. Po połączeniu z mlekiem stworzy wyjątkowe latte czy prawdziwie włoskie cappuccino.

Ta łagodna kawa nadaje się do ekspresu automatycznego oraz przelewowego. Łączy w sobie wyraźne miodowe nuty zapachowe oraz czekoladowo-orzechowy posmak. Filiżanka espresso odpowiednio pobudzi Cię do działania. Z kolei aksamitna i obfita pianka sprawi, że poczujesz wyjątkowość kawy przygotowanej niczym przez prawdziwego baristę.

Skład produktu stanowią ziarna, dzięki czemu masz możliwość zaparzenia kawy w domowych warunkach. Nie musisz posiadać do tego profesjonalnego ekspresu. Zmiel kawę przy użyciu młynka i przygotuj napój w tradycyjny sposób. Standardowe parzenie kawy nie wpłynie negatywnie na jej aromat oraz łagodne walory smakowe.

Miejsce 4

Lavazza Qualita Oro

Kawa ziarnista pochodząca z Afryki oraz Ameryki Południowej. Złoty kolor opakowania od razu zapada w pamięć, a wyjątkowy smak powoduje, że ciężko się od niej oderwać. Do produkcji kawy użyto wyłącznie ziaren Arabici, co przyczynia się do delikatnego, a jednocześnie słodkiego posmaku, jaki na długo pozostaje w ustach.

Ta smaczna kawa została skomponowana z najwyższej jakości ziaren, które dodatkowo poddano myciu. Proces ten przypada wyłącznie najszlachetniejszym gatunkom, dzięki czemu masz zapewniony odpowiedni aromat i delikatny smak. Niska zawartość kofeiny sprawia, że nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować napój z dodatkiem mleka. Dlatego też kawa idealnie nada się do cappuccino oraz zimnych deserów.

Lavazza Qualita Oro to kwintesencja wieloletniego doświadczenia wybitnych twórców będących jednocześnie smakoszami niebanalnego smaku. Ziarna pochodzące z Ameryki Południowej gwarantują roślinny i lekki owocowy posmak. Z kolei słodką nutę miodu zapewniła odmiana brazylijska. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych kaw!

Miejsce 5

Jacobs Barista Editions Crema

Ziarnista kawa o szerokim zastosowaniu. Doskonale sprawdzi się do przygotowania tradycyjnego espresso, ale jej misją specjalną są napoje z dodatkiem mleka. Filiżanka café latte lub café au lait już po jednym łyku przeniesie Cię do włoskiej kawiarenki. Wiedz, że to mieszanka Arabici oraz Robusty stanowi gwarancję aksamitnej konsystencji.

Kawa z nutą czekolady została stworzono za sprawą długiego procesu wypalania i dodatkowemu zastosowaniu niskiej temperatury. To gwarancja niepowtarzalnego smaku, który bardzo długo utrzymuje się na podniebieniu. Stwórz wyjątkowe połączenie ziarnistej mieszanki z odrobiną mleka lub zdecyduj się na prawdziwie włoskie espresso.

Czekoladowa kawa nie wymaga przygotowania w wysokiej klasy ekspresie. Oczywiście bez problemu przyrządzisz ją w ciśnieniowych czy też przelewowych urządzeniach. Nie ma żadnych przeciwwskazań do zaparzenia jej w tradycyjnych warunkach domowych. Smak o wyraźnie wyczuwalnych czekoladowych nutach pozostanie zawsze taki sam.

Miejsce 6

Lavazza Qualita Rossa

Włoska kawa z przewagą ziaren Robusty. Za ich sprawą możesz liczyć na delikatny oraz słodki posmak napoju. Odpowiednio dobrana mieszanka nadaje się do tradycyjnego zaparzania, ale idealnie sprawdzi się również do ekspresu. Jego rodzaj nie ma znaczenia, ponieważ i tak osiągniesz głębię optymalnego smaku.

Robusta charakteryzuje się większą zawartością kofeiny i to ona nadaje kawie specyficznego, lekko kwaskowego posmaku. Z tego względu Lavazza Qualita Rossa to doskonały wybór dla osób dopiero co rozpoczynających swoją przygodę z kofeinowym napojem. Kawa będzie również świetnie komponowała się z dodatkiem mleka.

Test kaw ziarnistych pokazuje, że wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza się specjalnemu wypalaniu ziaren. W przypadku Lavazzy jest to ciemny sposób prażenia, dzięki któremu otrzymuje się wyraźnie wyczuwalną nutę czekolady. To jednocześnie świetna baza do wszelkiego rodzaju kaw z dodatkiem mleka.

Miejsce 7

Dallmayr Crema Prodomo

Niemiecka kawa o owocowym posmaku. Przy jej produkcji wykorzystano specjalny sposób wypalania pozwalający na likwidację substancji podrażniających. Otrzymany w ten sposób smak jest wyrazisty i głęboki. Pozwala to na szybkie pobudzenie, dzięki czemu filiżanka kawy idealnie sprawdzi się nawet o wczesnym poranku.

To dobra kawa ziarnista powstała w 100 procentach z Arabici. To, co zdecydowanie ją wyróżnia, to woń rumu oraz aromat kwiatu pomarańczy. Nie przytłaczają one naturalnego posmaku kawy, a jedynie go wzbogacają. Wszystko to w dużym stopniu otrzymuje się za sprawą niecodziennego procesu wypalania.

Smakowa kawa pomimo swojego aromatu charakteryzuje się niską zawartością kofeiny. Sprawia to, że możesz ją pić nie tylko w celach pozyskania energii, ale również w ciągu dnia dla własnej przyjemności. To niemiecki produkt, ale także w Polsce zyskał wielu miłośników, w tym mnie, bo często sięgam po tę kawę i w ogóle mi się nie nudzi!

Miejsce 8

Lavazza Espresso Barista Perfetto

Mieszanka wolno palonej kawy. Pozyskuje się ją z ziaren Arabici, dlatego jej smak jest delikatny i zarazem aromatyczny. Odpowiednio nadaje się do przygotowania espresso o idealnie wyczuwalnych kwiatowych nutach. Kawa wywodzi się z Ameryki Południowej oraz Centralnej. Jest idealna dla smakoszy tzw. małej czarnej.

Delikatna kawa z pewnością zadowoli podniebienie niejednego kawosza. Nie zawiera dużej ilości kofeiny, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby móc się nią rozkoszować nawet w późnych godzinach popołudniowych. Choć to tradycyjne espresso, to szybko zobaczysz, że równie dobrze smakuje w mlecznym połączeniu.

To dobrej jakości mieszanka, która cechuje się szerokim zastosowaniem, dlatego ranking kaw ziarnistych nie mógł jej pominąć. Idealnie nadaje się do przygotowania w ekspresie ciśnieniowym oraz kolbowym czy też przelewowym. Po dokładnym zmieleniu ziaren utrzyma też swój smak oraz aromat po tradycyjnym zaparzeniu.

Miejsce 9

Vaspiatta Classic Roma

Mieszanka wyselekcjonowanych ziaren Arabici. Pochodzi z Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Swoim niebanalnym smakiem kusi wielu wielbicieli oryginalnego espresso. To aromatyczna kawa o dużej zawartości kofeiny, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się rankiem, kiedy potrzebujesz sporej ilości energii i szybkiego przebudzenia.

Dla wielu to dobra kawa ziarnista o dość szerokim przeznaczeniu. Za jej pomocą przygotujesz nie tylko filiżankę mocnego i aromatycznego napoju, ale także te nieco łagodniejsze opcje z dodatkiem mleka. Idealnie sprawdzi się do latte czy też cappuccino. Z kolei latem umożliwi Ci szybkie schłodzenie i pobudzenie w postaci szklanki frappe.

Do przygotowania tej mieszanki wykorzystuje się specjalny proces wypalania ziaren. Pozwala to osiągnąć nie tylko wyjątkowy posmak, ale również oryginalny charakter prawdziwie włoskiej kawy. Po zaparzeniu górną warstwę kawy stanowi gęsta i aromatyczna pianka, która nie opada i utrzymuje się na powierzchni przez dłuższy czas.

Miejsce 10

Tchibo Barista Caffe Crema

Smaczna kawa ziarnista o łagodnym posmaku. Całościowo powstała z Arabici, dlatego nie będzie wydawać Ci się gorzkawa. Jednocześnie charakteryzuje się przyjemną i owocową nutą. Pobudź swoją wyobraźnię i przygotuj kawę tak, jak lubisz. Zaparz ją w automatycznym ekspresie lub kawiarce. Wyśmienicie będzie również smakować zalana tradycyjnie.

Lekka kawa nadaje się zarówno do espresso, jak i do mlecznych połączeń. Zaserwowana w postaci kremowego cappuccino z pewnością zadowoli niejednego wielbiciela delikatnych rozwiązań. Z kolei podana w postaci małej czarnej od razu pobudzi wszystkich do działania.

Kawa w odróżnieniu od innych rodzajów palona jest aż dwukrotnie, dzięki czemu zapewnia większe walory smakowe. Głęboki aromat doskonale zostaje przełamany jagodową nutą oraz kremową pianką. Bez względu, jak ją przygotujesz, w smaku nie wyczujesz nieprzyjemnej goryczy ani kwasowości. Stanowi więc doskonałe rozwiązanie o każdej porze dnia.

Miejsce 11

Dallmayr Crema d’Oro

Mieszanka wysokogatunkowej Arabici. Odznacza się łagodnym smakiem pozbawionym kwasowości. Wszystko to zostało osiągnięte za sprawą unikalnej i jednocześnie powolnej metody palenia. W dużym stopniu umożliwia to powstanie wyjątkowej głębi połączenia kilku smaków, które z pewnością docenią Twoje kubki smakowe.

W naparze bardzo dobrze wyczujesz wyjątkowość karmelu połączonego z nutami gorzkiej czekolady. Przy kolejnym łyku zdecydowanie zauważysz, że smak kawy skrywa coś jeszcze. Jest nim śliwka, która idealnie wkomponowała się w to oryginalne połączenie. Dzięki niskiej zawartości kofeiny kawa nadaje się do spożycia także popołudniem.

Wyjątkowość kawy zdecydowanie zawdzięcza się szlachetnym ziarnom z gatunku Arabica. To one muszą być starannie dobrane i odpowiednio wypalone, aby jakość późniejszego napoju miała naprawdę wysoką jakość. Kawę przygotujesz tak, jak lubisz; w ekspresie, kawiarce lub zaparzysz w sposób tradycyjny.

Dobra kawa ziarnista – Jaka powinna być?

Ranking kaw ziarnistych okazuje się pomocny, kiedy do końca nie wiesz, który produkt najbardziej spełni Twoje oczekiwania. Wiem też, że takie rozwiązanie nie zawsze od razu przynosi oczekiwane rezultaty.

Dlatego stworzyłem dla Ciebie coś jeszcze. Postanowiłem przygotować listę najistotniejszych kwestii dotyczących wyboru kawy ziarnistej.

Sprawdź, co warto wziąć pod uwagę, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem świeżo zaparzonego napoju.

Proces palenia ziaren

Proces wypalania ziaren bezpośrednio wpływa na smak oraz aromat kawy. Decyduje on także o zawartości kofeiny. Oprócz czasu, w jakim wszystko się odbywa, szczególne znaczenie ma także temperatura.

Czynniki te w dużym stopniu decydują o późniejszych nutach smakowych wypalonej kawy. Jest ich oczywiście cała masa, dlatego też tylko odpowiednie połączenia mogą zapewnić oryginalny i wyjątkowy posmak.

Wiedz, że to proces palenia, a nie informacje na etykiecie, decyduje o intensywności napoju. Jego przebieg bezpośrednio wpływa na to, do czego nadaje się kawa. Przykładowo, do delektowania się nią późnym popołudniem czy raczej wyłącznie o poranku, kiedy potrzebujesz dużej dawki energii.

Wyróżnia się następujące rodzaje palenia kawy:

  • Jasne – proces odbywa się przy temperaturze 200 stopni Celsjusza. W efekcie otrzymuje się jasnobrązowe ziarna o delikatnym, ale kwaskowatym posmaku. Pomimo dużej zawartości kofeiny niektórzy uważają, że kawa nie jest w ogóle intensywna i niekiedy przypomina nawet herbatę.
  • Średnie – należy do najbardziej popularnego sposobu pozyskiwania ziaren. Wypalanie odbywa się w temperaturze 210 lub 220 stopni Celsjusza. Dzięki temu uzyskuje się brązową i lekko połyskującą kawę o wyjątkowym aromacie. Podczas picia wyczuwalna jest również lekka nuta goryczy.
  • Ciemne – proces ten charakteryzuje się bardzo wysoką temperaturą, często sięgającą aż 250 stopni Celsjusza. Pomimo tego zawartość kofeiny w otrzymanej kawie jest bardzo niska. Ziarna mają ciemnobrązowy lub nawet czarny kolor i mocno wyczuwalny smak goryczy.

Rodzaj kawy ziarnistej

Szacuje się, że na całym świecie rośnie ponad 500 gatunków kawowców. Do najpopularniejszych zalicza się jednak tylko dwa.

Są to:

  • Arabicadla wielu najlepsza kawa ziarnista. Charakteryzuje ją intensywny aromat oraz delikatny posmak, który ma jedynie lekką wyczuwalną nutę goryczki. W składzie Arabici nie znajdziesz za dużej zawartości kofeiny, dlatego możesz pić ją o każdej porze dnia. Plantacje tej kawy znajdują się m.in. w Brazylii, Ameryce Środkowej czy też Indiach. Producenci łączą ze sobą kilka odmian, dzięki czemu uzyskuje się oryginalny posmak. Możesz się również zdecydować na konkretny rodzaj, który także okaże się wyjątkowy.
  • Robusta – zastanawiasz się, jaka kawa ziarnista postawi Cię na nogi tuż po przebudzeniu? Z pewnością będzie to Robusta z dużą dawką kofeiny. Bez trudu wyczujesz jej intensywny smak ze sporą dozą goryczy. Ziarna kawy nie są duże, na ich powierzchni widnieje pionowa bruzda. Nie sprawiają kłopotów w uprawie, dlatego są bardziej odporne na liczne choroby. Ich plantacje znajdują się głównie w Afryce, ale w niewielkiej ilości.

Miejsce uprawy

Kraj pochodzenia oraz jego warunki atmosferyczne mają szczególne znaczenie, jeśli chodzi o smak, aromat i intensywność kawy. Kluczową kwestię odgrywa przede wszystkim temperatura, wilgotność powietrza, ilość opadów oraz wysokość upraw.

Okazuje się, że najwięcej ziaren pochodzi z Brazylii, która jest jednocześnie największym producentem Arabici i drugim Robusty. Bezpośrednio za nią znajduje się Kolumbia i Meksyk.

Kawa wywodząca się z Ameryki Łacińskiej ma przyjemny posmak, cechuje się delikatnością i przede wszystkim wysoką jakością.

Inaczej jest w przypadku ziaren wywodzących się z Afryki. Ta dobra kawa ziarnista odznacza się owocowym lub korzennym smakiem. Do głównych producentów zalicza się Etiopię oraz Kenię.

W Azji bez wątpienia prym wiedzie Robusta o mocno wyczuwalnym aromacie oraz głębokim i niemalże ziemistym smaku.

Aromat

Dla wielu to coś, co charakteryzuje najlepsze kawy ziarniste. Swój aromat napój pozyskuje dzięki odpowiedniemu wypaleniu ziaren.

Obecnie wyróżnia się aż 18 jego rodzajów. Do najchętniej kupowanych i najbardziej lubianych zalicza się kawę o aromacie czekoladowym, cytrusowym, orzechowym oraz kwiatowym.

Niestety, ale często okazuje się, że kawy niższej jakości zamiast tego mają wyczuwalny zapach gumy lub zawartości substancji chemicznych. Z tego względu tak ważny jest odpowiedni wybór produktu, który ułatwi Ci mój ranking.

Kwasowość

Pewnie wydaje Ci się, że polecane kawy ziarniste w ogóle nie powinny zawierać kwasowości. Nie jest to do końca prawdą.

Oczywiście czym innym jest kwaśny napój, a ten o odpowiednio kwaskowym poziomie. Nieprzyjemną w smaku kawę pozyskuje się poprzez niepoprawną uprawę, zły stopień palenia ziaren oraz zerwanie niedostatecznie dojrzałych owoców.

Co innego, jeśli kawa ma w smaku wyraźnie wyczuwalny posmak kwasowości przypominający np. owoce cytrusowe. Należy tutaj wymienić przede wszystkim grejpfruta. Oprócz tego często możesz się również spotkać z wyczuwalną nutą ananasa lub brzoskwini.

Crema

Często myli się ją z tradycyjną pianką, a to tak naprawdę jedna z warstw prawdziwego espresso. Po zaparzeniu mają ją najlepsze kawy ziarniste, a jej celem jest ochrona wyjątkowego aromatu napoju.

Tylko odpowiednio przygotowane espresso będzie miało grubą warstwę cremy z jasnobrązowymi plamkami znajdującymi się na całej powierzchni. Dodatkowo powinna się utrzymać na swoim miejscu do ostatniego łyka. Będziesz mieć wówczas pewność, że napój przygotowano z najwyższej jakości ziaren.

Body

Wahasz się, jaką kawę ziarnistą wybrać? Zdecyduj się ta tę, która ma optymalne body, czyli konsystencję. Jej posmak powinien też długo utrzymywać się w ustach.

Najwyższej jakości kawa ma zawsze wyraziste i gęste body. Aby je poznać, sprawdź, jak zachowuje się Twoje podniebienie po wypiciu kilku łyków. Jeśli długo wyczuwasz charakterystyczny posmak, to masz pewność, że to naprawdę dobry i jakościowy napój!

Data palenia kawy

Kupując kawę ziarnistą stacjonarnie, możesz także zwrócić uwagę na datę palenia, która czasem widnieje na opakowaniu.

Najlepiej smakują kawy świeżo palone. Niestety, nie wszyscy producenci jasno wskazują tę informację. Co więcej, zdarzają się przypadki, że data palenia danej kawy pojawia się np. na opakowaniu 0,25 kg, ale na tych większych już jej nie ma.

Kawa ziarnista – Ceny

Cenisz sobie doskonałą jakość oraz nietuzinkowy smak kawy? Mimo to nie udało Ci się znaleźć jeszcze tej odpowiedniej?

Być może to cena jest głównym czynnikiem niepozwalającym Ci na zakup wyśmienitego produktu. Wiedz, że dobra kawa ziarnista nie musi zawsze dużo kosztować.

Jednokilogramowe opakowanie kupisz już za ok. 30 zł. W tej cenie dostaniesz mieszankę Arabici lub Robusty pochodzącą z prawdziwych plantacji ziaren.

Bez problemu przygotujesz z niej tradycyjne espresso, jak i mleczne latte czy kremowe cappuccino.

Kawy ziarniste z niższej półki cenowej czasami mają za bardzo wyczuwalną nutę kwasowości. Najprawdopodobniej ich proces wypalania nie przebiegł prawidłowo lub na mało satysfakcjonujący smak kawy wpłynęły niedojrzałe owoce.

Jeśli zależy Ci naprawdę na dobrej jakości, dołóż kilka złotych i kup porządną mieszankę. Budżet w granicach ok. 50 – 100 zł pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem oraz aromatem zaparzonego napoju.

Bez trudu przygotujesz go we wszystkich typach ekspresów lub zalejesz w tradycyjny sposób. Droższe kawy ziarniste mają przede wszystkim idealną konsystencję. Przygotowane z nich espresso będzie dopełnione gęstym i kremowym body, które na swojej powierzchni utrzyma się bardzo długo.

W sklepach znajdziesz też kawy ziarniste ze znacznie wyższej półki cenowej. Oczywiście ich jakość będzie jeszcze lepsza. Mieszanki te zazwyczaj przeznaczone są do profesjonalnego użytku przez prawdziwych baristów.

W przypadku wątpliwości bardzo dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po mój ranking kaw ziarnistych. Zestawienie zawiera najbardziej popularne produkty i to znajdujące się w różnym przedziale cenowym. Zajrzyj więc do niego i dostosuj wybór do swoich możliwości finansowych.

A jak już znajdziesz grono swoich ulubionych kaw ziarnistych, to zwróć uwagę na stosunek ceny do pojemności opakowania. Im większa porcja kupionej kawy ziarnistej, tym zazwyczaj taniej wychodzi.

Jakiej marki kawa ziarnista?

Dla wielu osób wyznacznikiem dobrej jakości często jest marka produktu. W przypadku kaw ciężko jest to ocenić na podstawie samego opisu.

Najwłaściwszym rozwiązaniem byłaby degustacja kilku rodzajów mieszanek. Aby nie wybierać w ciemno, przygotowałem dla Ciebie listę najpopularniejszych producentów, którzy cieszą się dużym zainteresowaniem wśród kupujących… i których topowe kawy ziarniste sam sprawdzałem!

Lavazza

Włoska marka kawy ziarnistej istniejąca na rynku od 1895 roku. W kolejnych latach producent wypracował sobie ogromną renomę, czego doskonałym poświadczeniem są rzesze zadowolonych klientów.

Kawy ziarniste Lavazza odznaczają się wyjątkowym smakiem oraz aromatem, a ich szerokie zastosowanie pozwala na przygotowanie zarówno w ekspresie, jak i sposobem tradycyjnym.

Niewątpliwym sukcesem przedsiębiorstwa było wysłanie jednej mieszanki w kosmos, co stanowiło niebanalne dopełnienie popularności tej włoskiej marki. Espresso pito wówczas pierwszy raz poza Ziemią i aby to uczcić, producent wypuścił na rynek ISSpresso. To pierwszy ekspres, który przeznaczono do użytku poza naszą planetą.

De’Longhi

Markę bez wątpienia kojarzysz z wysokiej klasy ekspresami przeznaczonymi do parzenia kawy. Producent zdecydował się także na własną linię kaw ziarnistych.

W jego ofercie znajdziesz zarówno lekkie i aromatyczne mieszanki, jak również kawy o intensywnym działaniu, które idealnie nadają się do picia o poranku. Do produkcji często stosuje się ziarna pochodzące z brazylijskich oraz peruwiańskich plantacji, dzięki czemu ich jakość jest wysoka.

Kawy ziarniste De’Longhi przygotujesz nie tylko w ekspresach tego producenta, ale także w urządzeniach innych marek. Możesz również zdecydować się na zaparzenie kawy w tradycyjnej kawiarce lub zaparzaczu. Jedno jest zawsze pewne, smak pozostaje niezmiennie ten sam.

Vaspiatta

Ta marka to doskonałe połączenie wysokiej jakości składników o niebanalnych smakach oraz unikalnej receptury. Oferta kawy ziarnistej tego producenta jest na tyle bogata, że nie da się przejść obok niej obojętnie.

Zarówno prawdziwi smakosze espresso, jak i wielbiciele delikatniejszych smaków zawsze znajdą coś dla siebie. Wszystkie kawy produkowane są z ziaren z odległych plantacji, gdzie wybitni specjaliści sami je dobierają do stworzenia odpowiedniej mieszanki.

Kawy ziarniste znajdujące się w ofercie producenta różnią się między sobą aromatem, smakiem, intensywnością oraz zawartością kofeiny. Nadają się także do mlecznych połączeń.

Jacobs

Tego producenta chyba nie muszę nikomu przedstawiać. Swoją działalność rozpoczął w 1907 roku w Niemczech. Przedsiębiorstwo obecnie mieści się w Holandii.

Marka może poszczycić się szerokim asortymentem swoich produktów. W jej ofercie znajdują się kawy ziarniste, mielone, rozpuszczalne, cappuccino, tzw. 3w1 oraz ready-to drink, czyli gotowe mieszanki w puszce.

Nie ma chyba nikogo, kto nie znałby popularnych reklam z kawą Jacobs w roli głównej. Niewątpliwie do najbardziej lubianych należy ta o tematyce świątecznej.

Mieszanki Jacobs wytwarzane są z wysokiej jakości ziaren wywodzących się z kontynentalnych plantacji. Cechuje je unikalny aromat, jaki zawdzięcza się chłodnemu procesowi wypalania.

Dallmayr

Niemiecka marka z ponad 300-letnią tradycją. Bez wątpienia łączy się z nią charakterystyczny sklep do dziś mieszczący się w Monachium.

Kawy ziarniste Dallmayr cechuje wyjątkowy smak oraz niepowtarzalny aromat, po który bardzo często sięgają prawdziwi smakosze czarnego naparu. Mieszanki nadają się do tworzenia latte macchiato, cappuccino oraz napojów mrożonych.

Bez względu, na jaki rodzaj kawy się zdecydujesz, jej wyjątkowość oraz oryginalny smak odczujesz w każdym łyku.

Tchibo

Niemiecka marka zajmująca się produkcją kawy, dzięki czemu zyskała 4 miejsce na świecie w tego typu przedsięwzięciu.

Oprócz mieszanek w ofercie producenta znajdziesz także różnego rodzaju ekspresy oraz odzież, ale to dzięki produkcji kawy osiągnął swój spektakularny sukces. Do dziś ma swoją rzeszę fanów, która po dobrej jakości produkty sięga każdego dnia.

Kawę ziarnistą Tchibo charakteryzuje delikatny posmak oraz aromat. Sprawia to, że napój możesz pić nie tylko wczesnym rankiem, ale również w godzinach popołudniowych.

Podsumowanie

Po tak obszernym zestawieniu nie musisz już poszukiwać najlepszej kawy ziarnistej, pytając na forum bądź czytając inne blogi. W rankingu zadbałem o zróżnicowanie smakowe, jednocześnie doceniając głębię oraz naturalność smaku i aromatu.

Kaw w ziarnach jest jednak multum. Jeżeli Tobie wyjątkowo zasmakowało coś, czego nie ująłem w klasyfikacji, daj znać w sekcji komentarzy.

Każdy kolejny test kaw ziarnistych to dla mnie przyjemność, więc przynajmniej będę miał wymówkę, aby wydać kolejne pieniądze na nową kawę 🙂

Myślisz przy okazji nad lepszym urządzeniem do parzenia? Tak się składa, że na portalu znajdziesz całą serię pomocnych zestawień.

Pełnię aromatu wydobywają chociażby profesjonalne ekspresy kolbowe. Niektóre są kosztowne, ale to coś dla fanów kawy niczym z włoskiej kawiarni.

Lubujesz się w małej czarnej? Wtedy sprawdź dobre ekspresy przelewowe lub kawiarki elektryczne. To żywioł dla tych sprzętów. W dodatku nie kosztują fortuny. A jeśli najdzie Cię ochota na gęstą warstwę mleka, posłuż się automatycznym spieniaczem do mleka.

W przypadku remontu kuchni bądź wprowadzania się do nowego domostwa, przemyśl zakup ekspresu do zabudowy. Nie zajmie miejsca na blacie, a będzie zawsze pod ręką.

Stworzyłem także ranking ekspresów kapsułkowych, choć one akurat działają – jak sama nazwa wskazuje – na gotowe kapsułki. Mimo to być może zechcesz mieć tego typu przerywnik w piciu parzonej kawy z ziaren.

Oceń publikację
[Głosy: 2 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments