W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Najlepsza kawa ziarnista Ranking 2024

Łukasz Proszek
Aktualizacja:  1 marca 2024
Komentarze:  4

Ranking kaw ziarnistych przedstawi Ci zarówno intensywne, jak i mleczne oraz łagodne kawy w ziarnach. Poznasz zupełnie nowe smaki, które przypadną Ci do gustu. Zobacz topowe propozycje, aby każdego ranka raczyć się unikalnym aromatem. Zestawienie jest niezależne, aktualizowane i rzecz jasna subiektywne. Jeżeli chcesz poeksperymentować i szukasz smacznej, aromatycznej kawy ziarnistej, koniecznie poznaj mój ranking!

Najlepsza kawa ziarnista - ranking, opinie

Ranking kaw ziarnistych 2024 - TOP 14

Lavazza Crema e Aroma

Ranking kaw ziarnistych wygrywa Lavazza Crema e Aroma. To włoska mieszanka kawy z ziaren Arabici oraz Robusty. Wyróżnia się kremowym, ale intensywnym smakiem. Niektóre ekspresy wydobywają z niej czekoladowe nuty. Mimo pokaźnej dawki kofeiny to kawa o niskiej kwasowości. Nie poczujesz nadmiernej goryczki. Wyborna i do latte, i do pobudzającego espresso.

Dla wielu (również dla mnie) Lavazza Crema e Aroma to najlepsza kawa ziarnista do ekspresu. Smakiem przeniesie Cię do włoskiej kawiarenki. W domu przygotujesz ją w ekspresie ciśnieniowym, jak również kolbowym. Ta top kawa ziarnista stanowi doskonałe rozwiązanie także dla posiadaczy urządzeń przelewowych oraz tzw. french press, czyli tradycyjnych zaparzaczy.

Intensywna kawa wysokiej jakości stanowi ciekawe połączenie z mlekiem. Stworzysz aromatyczne cappuccino z dużą kremową pianką oraz niepowtarzalnym smakiem. Ja uwielbiam z niej latte macchiato. Wolisz zdecydowanie orzeźwiające zestawienie smaków? Do przygotowanego napoju dodaj ulubione lody i zrób kawę mrożoną, która ochłodzi Cię w upalne dni.

Ocena produktu: 9.83/10

Pellini Espresso Bar Vivace

Jaką kawę ziarnistą wybrać do kawiarki lub ekspresu? Pellini Espresso Bar Vivace stanowi jedną z najlepszych opcji! Uwielbiam ją za wyrazisty smak, lecz bez dużej kwasowości. Zagwarantuje Ci mocną cremę chroniącą aromat napoju oraz idealną konsystencję kawy. A nadaje się do różnych rodzajów. W mojej opinii sprosta espresso, jak i wielkiemu latte.

Zauważ, że Pellini Espresso Bar Vivace składa się w 70 procentach z Arabici, a w 30 z Robusty. Rzadziej spotykana mieszanka. Skutkuje rozsądnym poziomem kofeiny oraz unikalnym smakiem. Jeżeli boisz się, że zakupiona kawa z marketu będzie kwaśna, przepalona czy bezpłciowa smakowo, tutaj nie ma o tym mowy. Stąd też wysokie miejsce dla tej dobrej kawy ziarnistej.

Dodatkowy atut stanowi również cena. Mówimy przecież o certyfikowanym producencie. Pellini stosuje najwyższej jakości ziarna, wiedząc przy tym, jak je wypalać. Mimo to nie woła kosmicznych kwot za swoje produkty. Włoska kawa ziarnista o pełnym smaku w dobrej cenie? Jak widzisz, to jak najbardziej możliwe! Wystarczy, że nabędziesz ten produkt.

Ocena produktu: 9.69/10

De’Longhi Kimbo Arabica

Świeża kawa o naturalnej kwasowości. Do jej produkcji użyto 100 procent ziaren Arabici pochodzących z odległych, a jednocześnie najszlachetniejszych upraw. Zaparzając filiżankę tej smakowitej kawy w ziarnach, masz gwarancję intensywnego smaku oraz bogatego aromatu. Średnia zawartość kofeiny sprawia, że napój nadaje się do picia nawet późnym popołudniem.

Ranking kaw ziarnistych nie byłby kompletny bez tego produktu. Użyto do niego ziaren pochodzących z brazylijskich oraz peruwiańskich plantacji. Kawę stworzono dzięki współpracy palarni Kimbo oraz jednego z największych producentów ekspresów, marki De’Longhi. To klasyczna kawa ziarnista do ekspresu ciśnieniowego bądź kolbowego.

Tę pyszną kawę przygotujesz również w tradycyjnej kawiarce i zaparzaczu. Wystarczy odpowiednio zmielić ziarna, aby poczuć się niczym w prawdziwej kawiarni. Arabica ma delikatny posmak z wyraźnie wyczuwalną nutką słodyczy i idealną kwasowością. Przygotowane z niej espresso pozwoli Ci na karmelową rozkosz o zapachu pieczonego chleba.

Ocena produktu: 9.64/10

Vaspiatta Brazil Santos Arabica

Brazylijska kawa wyprodukowana ze 100-procentowej Arabici. Czyni ją to jednym z najbardziej doskonałych gatunków na świecie. Zachwyca swoim łagodnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Niska zawartość kofeiny pozwala na spożywanie napoju o każdej porze dnia. Po połączeniu z mlekiem stworzy wyjątkowe latte czy prawdziwie włoskie cappuccino.

Ta łagodna kawa nadaje się do ekspresu automatycznego oraz przelewowego. Łączy w sobie wyraźne miodowe nuty zapachowe oraz czekoladowo-orzechowy posmak. Filiżanka espresso odpowiednio pobudzi Cię do działania. Z kolei aksamitna i obfita pianka sprawi, że poczujesz wyjątkowość kawy przygotowanej niczym przez prawdziwego baristę.

Skład produktu stanowią ziarna, dzięki czemu masz możliwość zaparzenia kawy w domowych warunkach. Nie musisz posiadać do tego profesjonalnego ekspresu. Zmiel orzechową kawę przy użyciu młynka i przygotuj napój w tradycyjny sposób. Standardowe parzenie kawy nie wpłynie negatywnie na jej aromat oraz łagodne walory smakowe.

Ocena produktu: 9.56/10

Lavazza Qualita Oro

Dobrze oceniana, słodka kawa ziarnista z niską zawartością kofeiny. Pochodzi z Afryki oraz Ameryki Południowej. Wyjątkowy smak powoduje, że ciężko się od niej oderwać. Do produkcji tej kremowej kawy w ziarnach użyto wyłącznie ziaren Arabici. Przyczynia się to do delikatnego, a jednocześnie słodkiego posmaku, jaki na długo pozostaje w ustach.

Ta smaczna kawa została skomponowana z najwyższej jakości ziaren, które poddano myciu. Proces ten przypada najszlachetniejszym gatunkom. Zapewnia głęboki aromat i delikatny smak. Niska zawartość kofeiny sprawia, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować napój z mlekiem. Dlatego też to godna polecenia mleczna kawa ziarnista do cappuccino oraz zimnych deserów.

Lavazza Qualita Oro to kwintesencja wieloletniego doświadczenia wybitnych twórców będących jednocześnie smakoszami niebanalnego smaku. Ziarna pochodzące z Ameryki Południowej gwarantują roślinny i lekki owocowy posmak. Z kolei słodką nutę miodu zapewniła odmiana brazylijska. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych, bo najsmaczniejszych kaw ziarnistych!

Ocena produktu: 9.42/10

Bazzara DolceVivace

Wszystkie najlepsze kawy ziarniste, które tu wyróżniłem, mocno mnie wciągają. Bazzara DolceVivace uczyniła to jednak w wyjątkowy sposób. Mówimy o bardzo pobudzającym produkcie z wysoką zawartością kofeiny. Prędko zniwelujesz brak energii do działania, wlewając do kubka taki napój. Co ważne, smak na tym nie cierpi. Jak na mój gust to przepyszna kawa!

Co w niej wyczujesz? Przede wszystkim nuty smakowe owoców kandyzowanych. Dopełnia je orzechowy posmak, tworząc unikalną mieszankę. Nie uświadczysz za to kwaskowatych domieszek. Wiem z doświadczenia, że wiele osób szuka właśnie tego typu połączeń. Nie dziwi mnie zatem wzrost popularności marki Bazzara na naszym rynku.

Dobra i mocna kawa z ziaren to zazwyczaj mieszanka. Tak też jest w tym wypadku. Producent zdecydował się na użycie zarówno Arabici, jak i Robusty. I to w takiej samej ilości. Tylko najlepszym producentom kaw ziarnistych wychodzi to tak dobrze. W zasadzie trudno byłoby mi uwierzyć, że taka kawa mogłaby komuś nie zasmakować. Dla mnie to hit smakowy.

Ocena produktu: 9.35/10

Jacobs Barista Editions Crema

Ziarnista kawa o szerokim zastosowaniu. Doskonale sprawdzi się do przygotowania tradycyjnego espresso, ale jej misją specjalną są napoje z dodatkiem mleka. Filiżanka café latte lub café au lait już po jednym łyku przeniesie Cię do włoskiej kawiarenki. Wiedz, że to mieszanka Arabici oraz Robusty, więc stanowi gwarancję aksamitnej konsystencji.

Kawa z nutą czekolady została stworzono za sprawą długiego procesu wypalania i dodatkowemu zastosowaniu niskiej temperatury. Gwarancja niepowtarzalnego smaku. Bardzo długo utrzymuje się na podniebieniu. Stwórz wyjątkowe połączenie ziarnistej mieszanki z odrobiną mleka lub zdecyduj się na prawdziwie włoskie espresso.

Czekoladowa kawa nie wymaga przygotowania w wysokiej klasy ekspresie. Oczywiście bez problemu przyrządzisz ją w ciśnieniowych czy też przelewowych urządzeniach. Nie ma żadnych przeciwwskazań do zaparzenia jej w tradycyjnych warunkach domowych. Smak o wyraźnie wyczuwalnych czekoladowych nutach pozostanie zawsze taki sam.

Ocena produktu: 9.28/10

Lavazza Qualita Rossa

Włoska kawa z przewagą ziaren Robusty. Lavazza Qualita Rossa oferuje delikatny oraz słodki smak napoju. Odpowiednio dobrana mieszanka nadaje się do tradycyjnego zaparzania. Dobrze sprawdzi się również do ekspresu. Jego rodzaj nie ma znaczenia, ponieważ i tak osiągniesz głębię optymalnego smaku. Osobiście uważam, że to idealna kawa do ekspresu automatycznego.

Robusta charakteryzuje się większą zawartością kofeiny i to ona nadaje kawie specyficznego, lekko kwaskowego posmaku. Z tego względu Lavazza Qualita Rossa to doskonały wybór dla osób dopiero co rozpoczynających swoją przygodę z kofeinowym napojem. Kawa będzie również świetnie komponowała się z dodatkiem mleka.

Test kaw ziarnistych pokazuje, że wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza się specjalnemu wypalaniu ziaren. W przypadku Lavazzy jest to ciemny sposób prażenia. Za jego sprawą otrzymuje się wyraźnie wyczuwalną nutę czekolady. To jednocześnie świetna baza do wszelkiego rodzaju kaw z dodatkiem mleka. Polecam tę kawę o posmaku czekolady zwłaszcza do latte.

Ocena produktu: 9.18/10

Dallmayr Crema Prodomo

Niemiecka kawa o owocowym posmaku. Przy jej produkcji wykorzystano specjalny sposób wypalania. Pozwala na likwidację substancji podrażniających. Otrzymany w ten sposób smak jest wyrazisty i głęboki. Pozwala to na szybkie pobudzenie, dzięki czemu filiżanka kawy idealnie sprawdzi się nawet o wczesnym poranku. Da Ci solidnego kopa do działania!

To dobra kawa ziarnista powstała w 100 procentach z Arabici. To, co zdecydowanie ją wyróżnia, to woń rumu oraz aromat kwiatu pomarańczy. Nie przytłaczają one naturalnego posmaku kawy, a jedynie go wzbogacają. Wszystko to w dużym stopniu otrzymuje się za sprawą niecodziennego procesu wypalania. Porównanie kaw ziarnistych pokazuje, że stanowi rzadkość.

Smakowa kawa pomimo swojego aromatu charakteryzuje się niską zawartością kofeiny. Sprawia, że możesz ją pić nie tylko w celach pozyskania energii, ale również w ciągu dnia, dla własnej przyjemności. To niemiecki produkt, ale także w Polsce zyskał wielu miłośników – w tym mnie, bo często sięgam po tę kawę i w ogóle mi się nie nudzi!

Ocena produktu: 9.06/10

Lavazza Espresso Barista Perfetto

Mieszanka wolno palonej kawy do domu lub biura. Pozyskuje się ją z ziaren Arabici, dlatego jej smak jest delikatny i zarazem aromatyczny. Lavazza Espresso Barista Perfetto nadaje się do przygotowania espresso o idealnie wyczuwalnych kwiatowych nutach. Kawa wywodzi się z Ameryki Południowej oraz Centralnej. Jest idealna dla smakoszy tzw. małej czarnej.

Delikatna kawa z pewnością zadowoli podniebienie niejednego kawosza. Nie zawiera dużej ilości kofeiny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby móc się nią rozkoszować nawet w późnych godzinach popołudniowych. Choć to tradycyjne espresso, to szybko zobaczysz, że równie dobrze smakuje w mlecznym połączeniu. Zrób z niej latte macchiato, a smak Cię zachwyci!

To dobrej jakości mieszanka, która cechuje się szerokim zastosowaniem. Dlatego ranking kaw ziarnistych nie mógł jej pominąć. Sprawdzi się do przygotowania w ekspresie ciśnieniowym oraz kolbowym czy też przelewowym. Po dokładnym zmieleniu ziaren utrzyma też swój smak oraz aromat po tradycyjnym zaparzeniu. Nadaje się wtedy np. do kawiarki.

Ocena produktu: 8.92/10

Vaspiatta Classic Roma

Mieszanka wyselekcjonowanych ziaren Arabici. Pochodzi z Ameryki Południowej i Azji Południowo-Wschodniej. Swoim niebanalnym smakiem kusi wielu wielbicieli oryginalnego espresso. To aromatyczna kawa o dużej zawartości kofeiny. Sporo opinii określa ją nawet mianem najmocniejszej kawy ziarnistej. Dobrze sprawdzi się rankiem, dając Ci sporą ilość energii.

Dla wielu Vaspiatta Classic Roma to dobra kawa ziarnista o dość szerokim przeznaczeniu. Za jej pomocą przygotujesz nie tylko filiżankę mocnego i aromatycznego napoju, ale także te nieco łagodniejsze opcje z dodatkiem mleka. Idealnie sprawdzi się do latte czy też cappuccino. Z kolei latem umożliwi Ci szybkie schłodzenie i pobudzenie w postaci szklanki frappe.

Do przygotowania tej mieszanki wykorzystuje się specjalny proces wypalania ziaren. Pozwala to osiągnąć nie tylko wyjątkowy posmak, ale również oryginalny charakter prawdziwie włoskiej kawy. Po zaparzeniu górną warstwę kawy stanowi gęsta i aromatyczna pianka. Co ważne, nie opada, a utrzymuje się na powierzchni przez dłuższy czas.

Ocena produktu: 8.71/10

Tchibo Barista Caffe Crema

Smaczna kawa ziarnista o łagodnym posmaku. Całościowo powstała z Arabici, dlatego nie będzie wydawać Ci się gorzkawa. Jednocześnie charakteryzuje się przyjemną i owocową nutą. Pobudź swoją wyobraźnię i przygotuj tę kawę bez goryczki tak, jak lubisz. Zaparz ją w automatycznym ekspresie lub kawiarce. Wyśmienicie będzie również smakować zalana tradycyjnie.

Ta lekka kawa bez kwasowości nadaje się zarówno do espresso, jak i do mlecznych połączeń. Zaserwowana w postaci kremowego cappuccino z pewnością zadowoli niejednego wielbiciela delikatnych rozwiązań. Z kolei podana w postaci małej czarnej od razu pobudzi wszystkich do działania. Masz szerokie pole do popisu, nic Cię nie ogranicza.

Kawa w odróżnieniu od innych rodzajów palona jest aż dwukrotnie. W efekcie Tchibo Barista Caffe Crema zapewnia większe walory smakowe. Głęboki aromat doskonale zostaje przełamany jagodową nutą oraz kremową pianką. Bez względu jak ją przygotujesz, w smaku nie wyczujesz nieprzyjemnej goryczy ani kwasowości. Stanowi doskonałe rozwiązanie o każdej porze dnia.

Ocena produktu: 8.5/10

Dallmayr Crema d’Oro

Dallmayr Crema d’Oro, czyli mieszanka wysokogatunkowej Arabici. Odznacza się łagodnym smakiem pozbawionym kwasowości. Wszystko to zostało osiągnięte za sprawą unikalnej i jednocześnie powolnej metody palenia. W dużym stopniu umożliwia to powstanie wyjątkowej głębi połączenia kilku smaków, które z pewnością docenią Twoje kubki smakowe.

W naparze bardzo dobrze wyczujesz wyjątkowość karmelu połączonego z nutami gorzkiej czekolady. Przy kolejnym łyku zdecydowanie zauważysz, że smak kawy skrywa coś jeszcze. Jest nim śliwka, która idealnie wkomponowała się w to oryginalne połączenie. Dzięki niskiej zawartości kofeiny kawa nadaje się do spożycia także popołudniem.

Wyjątkowość kawy zdecydowanie zawdzięcza się szlachetnym ziarnom z gatunku Arabica. To one muszą być starannie dobrane i odpowiednio wypalone, aby jakość późniejszego napoju miała naprawdę wysoką jakość. Tę ziarnistą kawę o małej kwasowości przygotujesz tak, jak lubisz: w ekspresie, kawiarce lub zaparzysz w sposób tradycyjny.

Ocena produktu: 8.42/10

Segafredo Selezione Arabica

Delikatna kawa ziarnista z nutami cytrusowymi. Segafredo Selezione Arabica nadaje się do picia przez cały dzień, ponieważ nie zawiera za dużo kofeiny. W 100 procentach składa się z Arabici. Niska kwasowość jeszcze bardziej zwiększa zastosowanie. W tym wypadku również trudno spotkać osoby niezadowolone ze smaku tego produktu w przystępnej cenie.

Polecam Segafredo jako ziarna do kawy mlecznej. Latte macchiato czy flat white uradują Twoje kubki smakowe. Ameryka Centralna oraz Ameryka Południowa stanowią tu źródło pochodzenia użytych ziaren. Nie mogę się przyczepić do procesu wypalania ich. Skutkuje gęstym i kremowy body. Jeszcze długo po skosztowaniu kawy poczujesz jej dokładny smak.

Wszechstronność potęguje fakt, że Segafredo Selezione Arabica nie podrażnia żołądka. Jak już Ci wspominałem, to delikatna oraz łagodna kawa ziarnista, której nie brakuje też wyrazistego smaku. Nie mogłem nie docenić takiej specyfiki, układając klasyfikację najlepszych produktów z tej kategorii. A że cena nie zwala z nóg, tym bardziej warto.

Ocena produktu: 8.16/10

Dobra kawa ziarnista - Jaka powinna być?

Ranking kaw ziarnistych okazuje się pomocny, kiedy do końca nie wiesz, który produkt najbardziej spełni Twoje oczekiwania. Wiem też, że niektórzy łakną wiedzy tak samo jak dobrej kawy.

Dlatego stworzyłem dla Ciebie coś jeszcze.

Przygotowałem listę najistotniejszych kwestii dotyczących wyboru najsmaczniejszej kawy ziarnistej.

Sprawdź, co warto wziąć pod uwagę, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem świeżo zaparzonego napoju!

Proces palenia ziaren

Proces wypalania ziaren wpływa na smak oraz aromat kawy. Decyduje także o zawartości kofeiny. Oprócz czasu, w jakim wszystko się odbywa, szczególne znaczenie ma także temperatura.

Czynniki te w dużym stopniu decydują o późniejszych nutach smakowych wypalonej kawy. Jest ich oczywiście cała masa, dlatego też tylko odpowiednie połączenia zapewniają oryginalny i wyjątkowy posmak.

Wiedz, że to proces palenia, a nie informacje na etykiecie decyduje o intensywności napoju. Jego przebieg bezpośrednio wpływa na to, do czego nadaje się kawa. Przykładowo, do delektowania się nią późnym popołudniem czy raczej wyłącznie o poranku, kiedy potrzebujesz dużej dawki energii.

Wyróżniamy następujące rodzaje palenia kawy:

  • Jasne – proces odbywa się przy temperaturze 200 stopni Celsjusza. W efekcie otrzymuje się jasnobrązowe ziarna o delikatnym, ale kwaskowatym posmaku. Pomimo dużej zawartości kofeiny niektórzy uważają, że kawa nie jest w ogóle intensywna i niekiedy przypomina nawet herbatę.
  • Średnie – należy do najbardziej popularnego sposobu pozyskiwania ziaren. Wypalanie odbywa się w temperaturze 210 lub 220 stopni Celsjusza. Dzięki temu uzyskuje się brązową i lekko połyskującą kawę o wyjątkowym aromacie. Podczas picia wyczuwalna jest również lekka nuta goryczy.
  • Ciemne – proces ten charakteryzuje się bardzo wysoką temperaturą, często sięgającą aż 250 stopni Celsjusza. Mimo to zawartość kofeiny w otrzymanej kawie jest bardzo niska. Ziarna mają ciemnobrązowy lub nawet czarny kolor i mocno wyczuwalny smak goryczy.

Uważam, że warto wypróbować po kilka kaw z każdego rodzaju palenia. Osobiście zazwyczaj najbardziej smakują mi produkty średnio palone. Rzecz jasna u Ciebie może być inaczej. Dlatego też warto tu eksperymentować.

Rodzaj kawy ziarnistej

Szacuje się, że na całym świecie rośnie ponad 500 gatunków kawowców. Do najpopularniejszych zalicza się jednak tylko dwa.

Poznaj je:

  • Arabicadla wielu najlepsza kawa ziarnista. Charakteryzuje ją intensywny aromat oraz delikatny posmak, który ma jedynie lekką wyczuwalną nutę goryczki. W składzie Arabici zazwyczaj nie znajdziesz za dużej zawartości kofeiny. Możesz pić ją o każdej porze dnia. Plantacje tej kawy znajdują się m.in. w Brazylii, Ameryce Środkowej czy Indiach. Producenci łączą ze sobą kilka odmian, uzyskując oryginalny posmak. Możesz się również zdecydować na konkretny rodzaj, który także okaże się wyjątkowy.
  • Robusta – zastanawiasz się, jaka kawa ziarnista postawi Cię na nogi tuż po przebudzeniu? Z pewnością będzie to Robusta z dużą dawką kofeiny. Bez trudu wyczujesz jej intensywny smak z większą dozą goryczy. Ziarna kawy nie są duże, na ich powierzchni widnieje pionowa bruzda. Nie sprawiają kłopotów w uprawie, dlatego są bardziej odporne na liczne choroby. Ich plantacje znajdują się głównie w Afryce, ale w niewielkiej ilości.

Jak pokazał Ci ranking kaw ziarnistych, pojawiają się też mieszanki. To właśnie one czasem zachwycają oryginalnym smakiem. Proporcje bywają różne, ale zwykle oscylują wokół 50/50, a czasem 60/40 bądź 70/30 dla któregoś z gatunków.

Wracając do postaci jednogatunkowych, zdecydowanie częściej spotkasz 100% Arabici. Mimo że wyjściowo nie zawiera dużej ilości kofeiny, i tak pojawiają się mocniejsze kawy z jej ziaren (bo zawsze dużo zależy od miejsca uprawy, procesu wypalania itp.).

Miejsce uprawy

Kraj pochodzenia oraz jego warunki atmosferyczne mają szczególne znaczenie, jeśli chodzi o smak, aromat i intensywność kawy. Kluczową kwestię odgrywa przede wszystkim temperatura, wilgotność powietrza, ilość opadów oraz wysokość upraw.

Okazuje się, że najwięcej ziaren pochodzi z Brazylii, która jest jednocześnie największym producentem Arabici i drugim Robusty. Bezpośrednio za nią znajdują się Kolumbia i Meksyk.

Kawa wywodząca się z Ameryki Łacińskiej ma przyjemny posmak. Cechuje się delikatnością i przede wszystkim wysoką jakością. Często kojarzy się ze słodkimi kawami bez goryczki.

Inaczej jest w przypadku ziaren wywodzących się z Afryki. Ta dobra kawa ziarnista odznacza się owocowym lub korzennym smakiem. Do głównych producentów zaliczają się Etiopia oraz Kenia.

W Azji bez wątpienia prym wiedzie Robusta o mocno wyczuwalnym aromacie oraz głębokim i niemalże ziemistym smaku.

A co z europejskimi kawami?

Bardziej chodzi tu o proces palenia, doboru gatunków itp., bo same ziarna najczęściej pochodzą spoza Starego Kontynentu. Niemniej określenia typu włoska czy niemiecka kawa mają jak najbardziej rację bytu. Od producenta bardzo dużo przecież zależy.

Aromat

Dla wielu to coś, co charakteryzuje najlepsze kawy ziarniste. Swój aromat napój pozyskuje dzięki odpowiedniemu wypaleniu ziaren.

Obecnie wyróżnia się aż 18 jego rodzajów. Do najchętniej kupowanych i najbardziej lubianych zalicza się kawę o aromacie czekoladowym, cytrusowym, orzechowym oraz kwiatowym.

Sporo osób preferuje też ziarniste kawy waniliowe, choć bywa to mylące. Wanilia ma kremową charakterystykę. Zwykle kubki smakowe odczytują tak po prostu pewną mieszankę aromatów.

Niestety, ale często okazuje się, że kawy niższej jakości zamiast tego mają wyczuwalny zapach gumy lub zawartości substancji chemicznych. Z tego względu tak ważny jest odpowiedni wybór produktu, który ułatwi Ci mój ranking. Nie spotkasz w nim niewypałów od nieznanych producentów.

Kwasowość

Pewnie wydaje Ci się, że polecane kawy ziarniste w ogóle nie powinny zawierać kwasowości.

Nie jest to do końca prawdą.

Oczywiście czym innym jest kwaśny napój, a ten o odpowiednio kwaskowym poziomie. Nieprzyjemną w smaku kawę pozyskuje się poprzez niepoprawną uprawę, zły stopień palenia ziaren oraz zerwanie niedostatecznie dojrzałych owoców.

Co innego, jeśli kawa ma w smaku wyraźnie wyczuwalny posmak kwasowości przypominający np. owoce cytrusowe. Należy tutaj wymienić przede wszystkim grejpfruta. Oprócz tego często możesz się również spotkać z wyczuwalną nutą ananasa lub brzoskwini.

Nawet gdy preferujesz lekkie, słodkie kawy, spróbuj kiedyś tej z nieco większą kwasowością. Jeżeli jest markowa i dobrze przygotowana, przypadnie Ci do gustu, stanowiąc ciekawą odskocznię od delikatnych kaw w ziarnach.

Crema

Często myli się ją z tradycyjną pianką, a to tak naprawdę jedna z warstw prawdziwego espresso. Po zaparzeniu mają ją najlepsze kawy ziarniste, a jej celem jest ochrona wyjątkowego aromatu napoju.

Tylko odpowiednio przygotowane espresso będzie miało grubą warstwę cremy z jasnobrązowymi plamkami znajdującymi się na całej powierzchni. Dodatkowo powinna się utrzymać na swoim miejscu do ostatniego łyka. Zyskasz wówczas pewność, że napój przygotowano z najwyższej jakości ziaren.

Body

Wahasz się, jaką kawę ziarnistą wybrać? Zdecyduj się na tę, która ma optymalne body, czyli konsystencję. Jej posmak powinien też długo utrzymywać się w ustach.

Najwyższej jakości kawa ma zawsze wyraziste i gęste body. Aby je poznać, sprawdź, jak zachowuje się Twoje podniebienie po wypiciu kilku łyków. Jeśli długo wyczuwasz charakterystyczny posmak, to masz pewność, że to naprawdę dobry i jakościowy napój!

Data palenia kawy

Kupując kawę ziarnistą stacjonarnie, możesz także zwrócić uwagę na datę palenia. Czasem widnieje na opakowaniu.

Najlepiej smakują kawy świeżo palone, co pewnie nie jest dla Ciebie zaskoczeniem, prawda?

Niestety, ale nie wszyscy producenci jasno wskazują tę informację (niektórzy używają kodów niczym z enigmy!). Co więcej, zdarzają się przypadki, że data palenia danej kawy pojawia się np. na opakowaniu 0,25 kg, ale na tych większych już jej nie ma.

Kawa ziarnista - Ceny

Cenisz sobie doskonałą jakość oraz nietuzinkowy smak kawy? Mimo to nie udało Ci się znaleźć jeszcze tej odpowiedniej?

Być może to cena jest głównym czynnikiem niepozwalającym Ci na zakup wyśmienitego produktu. Wiedz, że dobra kawa ziarnista nie musi zawsze dużo kosztować.

Jednokilogramowe opakowanie kupisz już za ok. 30 zł. W tej cenie dostaniesz mieszankę Arabici lub Robusty pochodzącą z prawdziwych plantacji ziaren. Bez problemu przygotujesz z niej tradycyjne espresso, jak i mleczne latte czy kremowe cappuccino.

Kawy ziarniste z niższej półki cenowej czasami mają jednak za bardzo wyczuwalną nutę kwasowości. Najprawdopodobniej ich proces wypalania nie przebiegł optymalnie. Ewentualnie na mało satysfakcjonujący smak kawy wpłynęły niedojrzałe owoce.

Jeśli zależy Ci na dobrej jakości, dołóż kilka dych i kup porządną mieszankę. Budżet w granicach ok. 50 – 100 zł pozwoli Ci cieszyć się wyjątkowym smakiem oraz aromatem zaparzonego napoju. To właśnie w tym gronie znajdują się topowe kawy w ziarnach z marketu.

Bez trudu przygotujesz napar we wszystkich typach ekspresów lub zalejesz w tradycyjny sposób (po wcześniejszym zmieleniu). Droższe kawy ziarniste mają przede wszystkim idealną konsystencję. Przygotowane z nich espresso będzie dopełnione gęstym i kremowym body, które na swojej powierzchni utrzyma się bardzo długo.

W sklepach znajdziesz też kawy ziarniste ze znacznie wyższej półki cenowej. Mieszanki te zazwyczaj przeznaczone są do profesjonalnego użytku przez prawdziwych baristów. Kwestia gustu, czy rzeczywiście są dużo lepsze od tych popularniejszych i tańszych. Z pewnością nie stanowi to wcale reguły.

W przypadku wątpliwości bardzo dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po mój ranking kaw ziarnistych. Zestawienie zawiera najbardziej popularne produkty i to znajdujące się w różnym przedziale cenowym. Zajrzyj więc do niego i dostosuj wybór do swoich możliwości finansowych.

A jak już znajdziesz grono swoich ulubionych kaw ziarnistych, to zwróć uwagę na stosunek ceny do pojemności opakowania. Im większa porcja kupionej kawy ziarnistej, tym zazwyczaj taniej wychodzi. Warto o tym pamiętać.

Jakiej marki kawa ziarnista?

Dla wielu osób wyznacznikiem dobrej jakości często jest marka produktu. W przypadku kaw trudno to ocenić na podstawie samego opisu.

Najwłaściwszym rozwiązaniem byłaby degustacja kilku rodzajów mieszanek. Aby nie wybierać w ciemno, przygotowałem dla Ciebie listę najpopularniejszych producentów, którzy cieszą się dużym zainteresowaniem wśród kupujących… i których topowe kawy ziarniste sam sprawdzałem!

Kawy ziarniste Lavazza

Włoska marka kawy ziarnistej istniejąca na rynku od 1895 roku. W kolejnych latach producent wypracował sobie ogromną renomę, czego doskonałym poświadczeniem są rzesze zadowolonych klientów.

Kawy ziarniste Lavazza odznaczają się wyjątkowym smakiem oraz aromatem. Ich szerokie zastosowanie pozwala na przygotowanie zarówno w ekspresie, jak i sposobem tradycyjnym.

Niewątpliwym sukcesem przedsiębiorstwa było wysłanie jednej mieszanki w kosmos, co stanowiło niebanalne dopełnienie popularności tej włoskiej marki. Espresso pito wówczas pierwszy raz poza Ziemią. Aby to uczcić, producent wypuścił na rynek ISSpresso. To pierwszy ekspres, który przeznaczono do użytku poza naszą planetą.

Wracając na Ziemię, fenomen kaw Lavazza tkwi w ich, że tak powiem, kontraście. Z jednej strony bywają całkiem mocne, przez co wyraziste. Z drugiej wiele opinii określa je mianem kremowych, delikatnych czy wręcz słodkich.

I rzeczywiście to aromatyczne kawy ziarniste bez większej goryczki, a za to z intensywnym, kremowym smakiem. Nie brakuje im zatem uniwersalności. Posłużą Ci do czarnych, jak i mlecznych napojów. Zastanawiając się, jaką kawę ziarnistą kupić do ekspresu, musisz wręcz spróbować czegoś od Lavazza.

Kawy ziarniste Pellini

Wiele opinii głosi, że najlepsza kawa ziarnista to ta od Pellini. Jak najbardziej rozumiem to. Mówimy bowiem o certyfikowanym producencie prosto z Włoch, a konkretniej pięknej Werony.

No dobrze, ale o co właściwie chodzi z tym certyfikatem? To dokładniej UNI EN ISO 9001:2000. Tego typu oznaczenie mówi, że producent używa ziaren najlepszej jakości. Mało tego, również sposób wypalania ich spełnia wszystkie restrykcyjne wymogi.

Trudno się dziwić, że wpływa to na końcowy smak. Ten pozostaje wręcz szlachetny, pełen głębokiego smaku i z wyczuwalnymi nutami. Raduje podniebienie przy każdym łyku.

To, co jeszcze zwróciło mogą uwagę w polecanych kawach ziarnistych Pellini, to rzadziej spotykane proporcje mieszanki. Chociażby 70 procent Aribici i 30 procent Robusty. Mimo to nie uświadczysz w nich nadmiernej goryczy, nie wspominając o kwasowości. Jednocześnie kawy tego producenta mocno pobudzają do działania.

Kawy ziarniste De’Longhi

Markę bez wątpienia kojarzysz z wysokiej klasy ekspresami przeznaczonymi do parzenia kawy. Producent zdecydował się także na własną linię kaw ziarnistych.

W jego ofercie znajdziesz zarówno lekkie i aromatyczne mieszanki, jak również kawy o intensywnym działaniu, które idealnie nadają się do picia o poranku. Ten uznany producent często stosuje ziarna pochodzące z brazylijskich oraz peruwiańskich plantacji. Ich jakość jest wysoka.

Kawy ziarniste De’Longhi przygotujesz nie tylko w ekspresach tego producenta, ale także w urządzeniach innych marek. Możesz również zdecydować się na zaparzenie kawy w tradycyjnej kawiarce lub zaparzaczu. Jedno jest zawsze pewne: smak pozostaje niezmiennie ten sam. Dobra kawa ziarnista od De’Longhi to wręcz pewniak!

Kawy ziarniste Vaspiatta

Ta marka to doskonałe połączenie wysokiej jakości składników o niebanalnych smakach oraz unikalnej receptury. Oferta kawy ziarnistej tego producenta jest na tyle bogata, że nie da się przejść obok niej obojętnie. Stąd też obecność w moim subiektywnym rankingu kaw w ziarnach.

Zarówno prawdziwi smakosze espresso, jak i wielbiciele delikatniejszych smaków zawsze znajdą coś dla siebie. Wszystkie kawy produkowane są z ziaren z odległych plantacji, gdzie wybitni specjaliści sami je dobierają do stworzenia odpowiedniej mieszanki.

Kawy ziarniste znajdujące się w ofercie producenta różnią się między sobą aromatem, smakiem, intensywnością oraz zawartością kofeiny. Nadają się także do mlecznych połączeń.

Kawy ziarniste Jacobs

Tego producenta chyba nie muszę nikomu przedstawiać. Swoją działalność rozpoczął w 1907 roku w Niemczech. Przedsiębiorstwo obecnie mieści się w Holandii.

Marka może poszczycić się szerokim asortymentem swoich produktów. W jej ofercie znajdują się kawy ziarniste, mielone, rozpuszczalne, cappuccino, tzw. 3w1 oraz ready-to drink, czyli gotowe mieszanki w puszce.

Nie ma chyba nikogo, kto nie znałby popularnych reklam z kawą Jacobs w roli głównej. Niewątpliwie do najbardziej lubianych należy ta o tematyce świątecznej.

Mieszanki Jacobs wytwarzane są z wysokiej jakości ziaren wywodzących się z kontynentalnych plantacji. Cechuje je unikalny aromat, jaki zawdzięcza się chłodnemu procesowi wypalania.

Kawy ziarniste Dallmayr

Niemiecka marka z ponad 300-letnią tradycją. Bez wątpienia łączy się z nią charakterystyczny sklep do dziś mieszczący się w Monachium.

Kawy ziarniste Dallmayr cechuje wyjątkowy smak oraz niepowtarzalny aromat, po który bardzo często sięgają prawdziwi smakosze czarnego naparu. Mieszanki nadają się do tworzenia latte macchiato, cappuccino oraz napojów mrożonych.

Bez względu, na jaki rodzaj kawy się zdecydujesz, jej wyjątkowość oraz oryginalny smak odczujesz w każdym łyku.

Kawy ziarniste Bazzara

Coraz popularniejsza na naszym rynku marka. Niezmiernie mnie to cieszy, gdyż produkuje wyborne produkty. Topowym kawom Bazzara nie brakuje aromatu i głębokiego smaku. Ten włoski producent specjalizuje się głównie w mieszankach Aribici i Robusty. Wymaga to dużej wiedzy, ale potrafi dać najlepsze efekty.

Co ciekawe, oferta kaw Bazzara nie jest aktualnie jakaś olbrzymia. Wyraźnie widać, że marka mocno stawia na jakość, a nie ilość dostępnych produktów. Tym bardziej imponujące, że tworzy przecież mieszanki, mogąc bardziej różnicować swoje kawy. Mimo to nie zalicza skoków na kasę, dopracowując za to każdą swoją serię.

Kawy ziarniste Tchibo

Niemiecka marka zajmująca się produkcją kawy, dzięki czemu zyskała 4 miejsce na świecie w tego typu przedsięwzięciu.

Oprócz mieszanek w ofercie producenta znajdziesz także różnego rodzaju ekspresy oraz odzież. To jednak dzięki produkcji kawy Tchibo osiągnęło swój spektakularny sukces. Do dziś ma wielką rzeszę fanów, która po dobrej jakości produkty sięga każdego dnia.

Kawę ziarnistą Tchibo charakteryzuje delikatny posmak oraz aromat. Sprawia to, że napój możesz pić nie tylko wczesnym rankiem, ale również w godzinach popołudniowych.

Kawy ziarniste Segafredo

To marka, którą założył niejaki Massimo Zanetti. Pochodził z włoskiej rodziny handlarzy kawą, więc już od najmłodszych lat znał się na tej tematyce. Sama nazwa pochodzi z kolei od bolońskiej palarni. Aktualnie firma ma kawowe wpływy na całym świecie.

Najbardziej cenię ją za unikalne smakowo kawy z Arabici. Pobudzają, nie nudzą się smakowo i pasują do różnych sposobów parzenia naparu.

Podsumowanie

Po tak obszernym zestawieniu nie musisz już poszukiwać najlepszej kawy ziarnistej, pytając na forum bądź czytając inne blogi. W rankingu kaw w ziarnach zadbałem o zróżnicowanie smakowe, jednocześnie doceniając głębię oraz naturalność smaku i aromatu.

Kaw ziarnistych jest jednak multum. Jeżeli Tobie wyjątkowo zasmakowało coś, czego nie ująłem w klasyfikacji, daj znać w sekcji komentarzy.

Każdy kolejny test kaw ziarnistych to dla mnie przyjemność, więc przynajmniej będę miał wymówkę, aby wydać kolejne pieniądze na nową kawę 🙂

Myślisz przy okazji nad lepszym urządzeniem do parzenia? Tak się składa, że na moim portalu znajdziesz całą serię pomocnych zestawień. Tak jak to są niezależne oraz aktualizowane.

Pełnię aromatu wydobywają chociażby profesjonalne ekspresy kolbowe. Niektóre są kosztowne, ale to coś dla fanów kawy niczym z włoskiej kawiarni.

Często równie dobrze pod tym względem wypadają najlepsze ekspresy ciśnieniowe do kawy. W dodatku są proste w obsłudze, a funkcjonalne. Udowadnia to chociażby ranking ekspresów do kawy do 4000 zł. Przedstawia nawet sprzęty z segmentu premium.

Z drugiej strony, tego typu produkty wcale nie muszą kosztować fortuny. Wystarczy wiedzieć, jaki ekspres do kawy do 3000 zł wybrać. Nadal za wysoka kwota? Spokojnie, dowiedz się zatem, jaki ekspres do 2000 zł kupić. Pokusiłem się nawet o wybranie jeszcze tańszych egzemplarzy, co pokazuje ranking ekspresów do 1500 zł.

Lubujesz się w małej czarnej? Wtedy sprawdź dobre ekspresy przelewowe lub kawiarki elektryczne. To żywioł dla tych sprzętów. W dodatku nie kosztują zbyt dużo, a jeszcze klasyczniejszy sprzęt stanowią najlepsze kawiarki na indukcję.

W przypadku niektórych sprzętów trzeba jednak najpierw rozdrobnić ziarna. Nieoceniony okaże się wtedy profesjonalny młynek żarnowy do kawy.

A jeśli najdzie Cię ochota na gęstą warstwę mleka, przyda Ci się ranking spieniaczy do mleka. Łatwy i raczej niedrogi sposób na pyszny napój ze sprężystą pianką.

W wypadku remontu kuchni bądź wprowadzania się do nowego domostwa przemyśl polecany ekspres do zabudowy. Nie zajmie miejsca na blacie, a będzie zawsze pod ręką. Do tego luksusowo wygląda.

Stworzyłem także ranking ekspresów kapsułkowych, choć one akurat działają – jak sama nazwa wskazuje – na gotowe kapsułki. Mimo to być może zechcesz mieć tego typu przerywnik w piciu parzonej kawy z ziaren.

A wracając do rodzajów produktów z tej kategorii, do wyboru masz zawsze smaczne kawy mielone. Na ogół tańsze i nadają się do wielu różnych urządzeń, jak i tradycyjnego zaparzania. Nieco mniejsze możliwości dają najlepsze kawy rozpuszczalne, choć także mają swoich miłośników.

Oceń publikację
[Głosy: 18 Średnia: 4.5]

Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Krzysztof
1 rok temu

Mnie osobiście zabrakło w tytule, że jest to subiektywny (widzę tylko wysoko palone kawy w typie włoskim, a na tym świat kawy się nie kończy) ranking detalicznych („sklepowych”) kaw domowych klasy budżetowej ( z małą uwagą – nie znam kawy Vaspiatta – z ich strony wynika, że raczej nie mają aspiracji do klasy premium to może być to całkiem porządna oferta). Kawy klasy premium to zupełnie inna liga. Oczywiście zgoda – dla 90% konsumentów ten ranking jest przydatny – są to rzeczywiście w miarę porządne pozycje kaw z oferty sklepów niewyspecjalizowanych. Pozostałe 10% ma swoje preferencji i ich się trzyma.

Ela
1 rok temu

Dziękuję za bardzo przydatny ranking (moja ulubiona z niego to Vaspiatta Brazil Santos).
Chciałabym zaproponować do kolejnego testu COSTA Coffee (zwłaszcza signature blend) – jestem ciekawa pana opinii.