Maszynka do makaronu Ranking 2021 | Opinie

Marzy Ci się idealnie przygotowany makaron na penne, tagliatelle, fettucine bądź spaghetti? Szukasz domowego urządzenia, które temu sprosta? W takim razie uważnie przeczytaj subiektywne opinie o najlepszych maszynkach do makaronu! Znajdziesz je w poniższym rankingu.

Najlepsza Maszynka do Makaronu - ranking, opinie, jaką wybrać?

W moim niezależnym i aktualizowanym zestawieniu uwzględniłem zarówno elektryczne, jak i ręczne maszynki do robienia domowego makaronu.

Skrupulatnie oceniłem ich główne funkcjonalności, wydajność, trwałość czy komfort użytkowania. Poznaj topowe urządzenia do makaronu, aby kupić raz, a dobrze!

Ranking maszynek do makaronu 2021 – TOP 5

Miejsce 1

Ariete Pastamatic 1581

Elektryczna maszynka do produkcji makaronu. Dzięki niej w domowych warunkach przygotujesz bazowy składnik wielu potraw. Wystarczy, że dodasz potrzebne składniki, a urządzenie wykona za Ciebie resztę pracy. Do wyboru masz kilka rodzajów makaronu: tagliatelle, tradycyjne spaghetti, pappardelle, maccheroni oraz lasagnette.

W ich przygotowaniu pomogą Ci 4 specjalne nasadki dołączone do zestawu oraz pojemnik, który pomieści 400 g składników. Oprócz tradycyjnego ciasta urządzenie pozwala także na robienie produktów bezglutenowych. Idealnie sprawdzi się u osób będących na diecie oraz alergików.

To najlepsza maszynka do makaronu pozwalająca na automatyczne lub manualne sterowanie. Po przygotowaniu ciasta nie musisz się obawiać uporczywego szorowania wszystkich części. Automat bez problemu rozłożysz na kilka elementów i łatwo umyjesz je pod bieżącą wodą. Jednocześnie pozwala to na łatwe przechowywanie całego sprzętu w kuchennych szafkach.

Miejsce 2

Gefu Perfetta de luxe 28300

Ręczna maszynka do robienia makaronu. Wyprodukowano ją ze stali nierdzewnej, co gwarantuje długie i bezawaryjne użytkowanie. Nawet przy częstym stosowaniu na urządzeniu nie zacznie pojawiać się rdza. Producent zadbał o prosty mechanizm, który pozwala na bezproblemowe i przede wszystkim bezpieczne przygotowanie makaronu.

Do zestawu dołączono specjalne przystawki umożliwiające zrobienie 6 różnych rodzajów przysmaku. Ta godna polecenia maszynka nada się nie tylko do spaghetti, ale także do ravioli i lasagne. Z jej wykorzystaniem każdego dnia przygotujesz domowy i przede wszystkim zdrowy makaron odpowiedni do wielu dań.

Bez problemu regulujesz grubość ciasta. Nie ma więc obaw, że po ugotowaniu zamiast pysznego makaronu otrzymasz grube i posklejane kluski. Utrzymanie urządzenia w czystości również nie jest kłopotliwe. Wszystkie części łatwo i sprawnie umyjesz za pomocą ściereczki namoczonej w ciepłej wodzie.

Miejsce 3

Unold 68801

Polecany automat do robienia makaronu bez wałkowania. Dobrze sprawdzi się wśród wielbicieli włoskich przysmaków. Maszynka zapewnia szybkie i łatwe przygotowanie makaronu bez wyrabiania ciasta. Wystarczy, że dodasz potrzebne składniki, wybierzesz odpowiednią grubość, a sprzęt dalszą część wykona za Ciebie.

Zestaw zawiera 8 różnych przystawek, dzięki którym wybierzesz swój ulubiony kształt makaronu. Do dyspozycji masz między innymi linguine, fettuccine, rigatoni oraz tradycyjne spaghetti. Oprócz tego maszynka pozwala także na zrobienie ciasta do ciasteczek, a za sprawą specjalnego lejka przyrządzisz domowe kiełbasy.

Wydajny sprzęt ma szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego nie mógł go pominąć ranking maszynek do makaronu. Doskonale nada się do wyrobienia ciężkiego i lepkiego ciasta. Mimo to nie obawiaj się późniejszego czyszczenia. Po kuchennych eksperymentach urządzenie w banalny sposób rozmontujesz. Części nadają się do mycia pod kranem, co pozwala na dokładne pozbycie się resztek składników.

Miejsce 4

Hendi 226407

Praktyczne urządzenie do robienia makaronu. Odpowiednio sprawdzi się w profesjonalnych restauracjach, jak też w warunkach domowych. Mocowanie do blatu lub stołu gwarantuje stabilność maszynki oraz bezpieczeństwo w trakcie wykonywanej pracy. Urządzenie nadaje się do przygotowania dwóch rodzajów makaronu.

Dzięki maszynce samodzielnie zrobisz domowe tagliatelle lub fettuccine. Specjalna rolka umożliwia wałkowanie ciasta oraz uzyskanie odpowiedniej grubości przed jego cięciem. Sprawia to, że urządzenie sprawdza się w kuchni nie tylko amatorów, ale również profesjonalnych kucharzy.

Profesjonalna maszynka do wyrobu makaronu wykonana została ze stali nierdzewnej. Dzięki temu masz pewność, że posłuży Ci na długie lata. Mocny i wytrzymały materiał nie przyczyni się do powstawania rdzy i jest jednocześnie odporny na zarysowania. Zastosowana do produkcji stal szlachetna gwarantuje łatwe czyszczenie.

Miejsce 5

ERNESTO z Lidla

Ręczna maszynka do makaronu dostępna w sklepach Lidl. Charakteryzuje ją solidne wykonanie oraz przykręcany hak. Przeznaczono go do montowania sprzętu na stole lub blacie. Nie obawiaj się przy tym uszkodzenia mebli. Producent zadbał i o to, dlatego dołączył do zestawu specjalną podkładkę.

Jej celem jest ochrona blatu przed zniszczeniem oraz zapewnienie stabilnej pracy całej maszynki. Z kolei antypoślizgowe stopki uchronią przed przemieszczaniem się urządzenia po powierzchni stołu lub innego mebla. Przyrządzanie makaronu ułatwi Ci solidnie wykonana i zamontowana rączka.

Ta tania maszynka to doskonałe rozwiązanie, jeśli cenisz sobie domowe posiłki. Z jej wykorzystaniem bez problemu zaserwujesz włoskie spaghetti, nieco nowoczesne fettuccine oraz przepyszną lasagne. Niezależnie, na jaki rodzaj makaronu się zdecydujesz, masz pewność, że został zrobiony ze sprawdzonych składników.

Jaką maszynkę do makaronu wybrać?

Jesteś pasjonatem włoskiej kuchni, ale dostępne w sklepach gotowe produkty nie spełniają Twoich oczekiwań? Wybierz maszynkę do robienia domowego makaronu, a już nigdy nie zawiedzie Cię jakość przygotowanego dania.

Aby cieszyć się dobrej jakości urządzeniem, najpierw trzeba dokonać trafnego wyboru. Pomoże Ci w tym oczywiście mój ranking maszynek do makaronu, który zawiera produkty cieszące się sporym zainteresowaniem wśród kupujących.

Mam też coś jeszcze, co uzupełni Twoją wiedzę. Zebrałem wszystkie wskazówki, jakie przydają się podczas zakupu takiego urządzenia. Uwzględnij je, aby nie pożałować swojej decyzji.

Rodzaje maszynek do makaronu

Zanim wybierzesz godne uwagi urządzenie, zastanów się wcześniej, jaki typ najbardziej spełni Twoje oczekiwania. Producenci oferują dwa warianty maszynek do wyrobu domowego makaronu.

Poznaj je:

  • Ręczne – w całości wykonane ze stali szlachetnej, nie wymagają dużej wprawy w gotowaniu. Przygotowane ciasto przepuszcza się przez maszynkę za pomocą specjalnej korbki. Wiedz, że ręczne urządzenia, choć są łatwe w obsłudze, to mogą powodować szybkie zmęczenie dłoni. Nie zapewniają również automatycznego przygotowania ciasta. Są za to stabilne i łatwe do utrzymania w czystości.
  • Elektryczne – zasilane sieciowo maszynki znacznie skracają czas przygotowania makaronu. Rodzaj ten przeznaczony jest zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów. Roboty często większą część pracy wykonują samodzielnie. Wystarczy włożyć potrzebne składniki do pojemnika, aby wyrobienie ciasta odbyło się automatycznie. Podczas krojenia makaronu wybór jego grubości zależy od preferencji użytkownika. Maszyna często umożliwia także przygotowanie ciasta do wyrobów cukierniczych oraz zawiera specjalny lej służący do nadziewania domowych kiełbas.

Materiał wykonania

Podobnie jak rodzaj maszynki szczególne znaczenie ma również materiał jej wykonania. Nie decyduj się nigdy na słabej jakości produkt, który już na pierwszy rzut oka pozostawia wiele do życzenia.

Najlepsza maszynka do makaronu zawsze wykonana jest ze stali nierdzewnej. Dzięki temu jest mocna i solidna oraz nie uszkadza się pod wpływem nacisku. Wykazuje ponadto dużą odporność na zarysowania oraz inne urazy mechaniczne.

Producenci oferują jednocześnie sprzęty z elementami plastikowymi. I choć ich design jest znacznie ładniejszy, to odznaczają się nieco gorszą jakością wykonania. Nie są przede wszystkim dostatecznie trwałe i często nie wytrzymują dużego nacisku.

Wiedz, że plastikowe maszynki głównie przeznacza się do makaronu warzywnego, dlatego też jego tradycyjna produkcja może uszkodzić obudowę lub poszczególne jej elementy.

Czy warto brać pod uwagę moc maszynki?

Tak, jeśli decydujesz się na urządzenie elektryczne. W sklepach znajdziesz modele o mocy średnio od 100 do 200 W. Oczywiście te najmocniejsze będą zużywać nieco więcej prądu, co przełoży się na wyższe rachunki.

Ma to spore znaczenie, jeśli wyrób makaronu ma odbywać się kilka razy w tygodniu. W takiej sytuacji lepiej zdecydować się na pośrednie rozwiązanie i wybrać urządzenie o mocy między 100 a 150 W.

Budowa maszynki do makaronu

Budowa manualnej maszynki w ogóle nie jest skomplikowana. Takie modele zawsze składają się z korpusu głównego, korbki oraz wykrojnika. Do zestawu dodatkowo dołączony jest specjalny uchwyt pozwalający na stabilny montaż do blatu.

Urządzenia elektryczne wyposażone są w specjalne przyciski i programy odpowiadające za przygotowanie konkretnego rodzaju makaronu. Zazwyczaj oferują funkcję automatycznego wyrabiania ciasta, co widocznie zaznaczone jest na każdym modelu za pomocą włącznika.

Obudowę, a dokładnie jej podstawę, okleja się specjalnym tworzywem zapewniającym stabilne ustawienie na meblach.

Jaka powinna być ręczna maszynka do makaronu?

Test maszynek do makaronu udowadnia, że ręczne modele muszą być wyposażone w solidną i trwałą rączkę. Powinna się łatwo i lekko obracać, ponieważ tylko wtedy możliwe będzie wygodne cięcie ciasta. Warto na to zwrócić uwagę, zwłaszcza że manualny proces wymaga sporej siły.

Jednocześnie zwróć uwagę, aby wybrany przez Ciebie sprzęt miał specjalny zacisk. Pozwoli to na zamontowanie do stołu lub blatu i umożliwi swobodne przygotowanie makaronu bez ryzyka przesuwania się maszynki po meblach.

Dodatkowe funkcje

Nowoczesne maszynki, które zapewniają automatyczny wyrób makaronu, najczęściej wyposażone są w dodatkowe opcje. Oprócz krojenia ich zadaniem jest także mieszanie i zagniatanie poszczególnych składników.

Specjalne funkcje przyczyniają się nie tylko do wygody podczas gotowania. Przede wszystkim sprawiają, że urządzenie jest bardziej ekonomiczne. Nie musisz inwestować w kolejny sprzęt, gdyż oprócz makaronu maszynka często pozwala na wyrabianie ciasta na słodkości.

W przypadku osób dbających o zdrowe odżywianie szczególną uwagę trzeba zwrócić na modele pozwalające na przygotowanie warzywnych makaronów. Warto wiedzieć, że tę opcję gwarantują jedynie wybrane modele.

Regulacja trybu pracy

Profesjonalne automaty do wyrabiania makaronu umożliwiają zazwyczaj regulację pracy. Nie jest to wcale opcja bez znaczenia, jak na początku może się wydawać. Zdarza się, że domowa produkcja jednego typu makaronu szybko się nudzi lub jego konkretny rodzaj nie jest odpowiedni do wszystkich dań.

Warto wybierać maszynki, które charakteryzują się ustawieniami pozwalającymi na wybór ciasta nawet do 10 różnych grubości i wielkości. Zagwarantuje Ci to przyrządzenie nie tylko standardowych klusków, ale także ravioli, spaghetti czy też lasagne.

Jeśli zadbasz o zestaw specjalnych nakładek, to zapewnisz sobie jednocześnie wyrabianie makaronu typu kokardki, muszelki, wstążki czy świderki.

Waga

Chociaż takiego urządzenia nie przenosi się co chwilę w inne miejsce, to podczas zakupu uwzględnij jego ciężar.

Masa maszynki musi odpowiadać Twoim możliwościom oraz sile, jakiej należy użyć podczas produkcji makaronu. Najlepszym wyborem są modele, których waga nie przekracza 2 kg. Pozwoli Ci to na wygodne użytkowanie i łatwe czyszczenie sprzętu po zakończeniu pracy.

Utrzymanie w czystości

Dostępne w sklepach maszynki do wyrobu domowego makaronu nie są trudne do utrzymania w czystości. Manualne urządzenia wystarczy jedynie rozkręcić, a poszczególne części umyć w zlewie i opłukać pod bieżącą wodą. Niekiedy cała pielęgnacja polega wyłącznie na przetarciu wszystkich elementów mokrą ściereczką.

Urządzenia elektryczne również nie sprawiają trudności w czyszczeniu. Części nadają się do ręcznego mycia, a co najważniejsze, nie musisz stosować do tego specjalnych detergentów. Wystarczy jedynie ciepła woda z dodatkiem płynu do naczyń oraz gąbka, aby szybko wyczyścić cały sprzęt.

Maszynka do makaronu – Ceny

Domowe wyrabianie makaronu nie będzie możliwe bez dobrej jakości urządzenia. Co do tego nie ma żadnych wątpliwości.

Jednocześnie przypuszczam, że kiedy zastanawiasz się, jaka maszynka do makaronu okaże się najbardziej trafionym zakupem, najpierw pod uwagę bierzesz jej cenę. Nie warto martwić się na zapas, ponieważ dobrze wykonane i sprawnie działające urządzenia wcale nie muszą dużo kosztować.

Już w kwocie ok. 100 – 200 zł kupisz odpowiednią maszynę nadającą się do robienia domowego makaronu. Zdarza się, że tańsze produkty dostępne są nawet w marketach spożywczych, co dla wielu jest wygodnym rozwiązaniem.

W tym budżecie cenowym dostaniesz wyłącznie ręczne urządzenia, które na pewno nie będą oferowały innych funkcji niż ta do wycinania ciasta.

Jeśli więc zależy Ci na czymś solidniejszym i z pewnymi udogodnieniami, to trzeba liczyć się z nieco większym wydatkiem. Za ok. 400 lub 500 zł dostaniesz już profesjonalny sprzęt elektryczny.

Często droższe maszynki potrafią samodzielnie wymieszać i wyrobić ciasto, z którego otrzymasz zdrowy i smaczny makaron. Takie urządzenia umożliwiają również przygotowanie bezglutenowych dań.

Cenisz sobie naprawdę wysoką jakość i poszukujesz profesjonalnego automatu do makaronu? Producenci oferują także znacznie droższe sprzęty. Ich koszt najczęściej zaczyna się od 600 zł wzwyż.

Ciężko jest podać najwyższą cenę, ponieważ kwoty są zróżnicowane. A w tym przypadku wysoka jakość oznacza większy wydatek. Jednocześnie możesz mieć pewność, że najdroższe maszynki oprócz wyrabiania makaronu zapewniają także zagniatanie innego rodzaju ciasta. Często w zestawie zawierają także dodatkowe nakładki pozwalające np. na nadziewanie domowych kiełbas.

Jak widzisz, wartość maszynki do makaronu potrafi być różna. W tym przypadku bez wątpienia jakość równa się cenie. Dlatego warto dopasować swoje możliwości finansowe do produktu i dokonać najwłaściwszego wyboru.

Podsumowanie

Porównanie maszynek do makaronu oraz dodatkowe porady zakupowe z pewnością pomogą Ci w wyborze. Nie musisz już pytać na forum o wydajny automat do robienia makaronu bądź też urządzenie ręczne do tego samego celu.

Domowy makaron to okazja na uzyskanie jeszcze lepszego smaku potraw, a często także spora oszczędność. W dodatku polecane przeze mnie maszynki są całkiem uniwersalne, dają szerokie pole popisu, jeżeli chodzi o wyrabianie ciasta na różne przysmaki.

Masz dodatkowe pytanie lub własną opinię o urządzeniu do robienia makaronu? Skorzystaj zatem z sekcji komentarzy.

Przy okazji – wśród najlepszych robotów planetarnych także znajdziesz modele, które nadają się do robienia makaronu (za pomocą przystawki). W dodatki taki sprzęt zastąpi Ci wiele innych, choć z drugiej strony sporo kosztuje. Zawsze to jednak jakaś opcja do rozważenia.

Często obrabiasz warzywa, owoce czy ser? W takim przypadku kuchenne prace ułatwi Ci najlepsza szatkownica elektryczna do warzyw. Jeszcze szybciej przygotujesz ulubioną surówkę czy sałatkę jarzynową.

Oceń publikację
[Głosy: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments