Co jest ważne w blenderze ręcznym? Na jakie parametry i cechy wypada zwrócić uwagę przy wyborze? Dokładnie Ci to wyjaśnię w moim szczegółowym poradniku zakupowym!

Co jest ważne w blenderze ręcznym? Na jakie parametry i cechy wypada zwrócić uwagę przy wyborze? Dokładnie Ci to wyjaśnię w moim szczegółowym poradniku zakupowym!
Spis treści:
Na PROrankingach znajdziesz także niezależny ranking blenderów ręcznych. Zajrzyj do niego po przeczytaniu wskazówek zakupowych, aby od razu wybrać model dla siebie!
Jeśli chcesz szybko dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę podczas zakupu, oto wypunktowanie najważniejszych kwestii. Zachęcam Cię jednak do zapoznania się z całym przewodnikiem. Omawiam w nim szczegółowo każdy aspekt zakupu blendera ręcznego. Dzięki temu masz większą pewność, że nie popełnisz błędu zakupowego.
Na co więc zwrócić uwagę, wybierając blender ręczny?
Moc blendera ręcznego to ten parametr, który najbardziej wpływa na możliwości urządzenia. Jeśli jest odpowiednio wysoki, zmielisz nie tylko warzywa i owoce, ale nawet orzechy i lód.
Przed zakupem zastanów się, do czego będziesz potrzebować blendera ręcznego. Czy będą w nim przygotowywane zupy z miękkich składników, koktajle czy zimne smoothie? Pozwoli Ci to odpowiednio dopasować moc blendera ręcznego do swoich potrzeb i wymagań.
Jaką moc może mieć blender ręczny? Od kilkuset do ponad tysiąca watów. Najlepiej sprawdzają się modele o mocy wynoszącej minimum 800 W. Takie blendery ręczne nadają się na co dzień, a przy krótkotrwałej pracy na najwyższych obrotach uda im się nawet zetrzeć orzechy.
Wyższa moc, przekraczająca 1000 W, pozwala bez problemu zmielić w zasadzie wszystko.
Prawdopodobnie żaden z dostępnych w sklepach blenderów ręcznych nie pracuje tylko w jednym trybie. Nawet jeśli wydaje się, że nie ma żadnej regulacji. Zazwyczaj jest bowiem dostępna opcja Turbo.
Dlatego zwróć uwagę na zmianę prędkości obrotów – ile ma poziomów i jak się ją obsługuje.
Większa liczba poziomów pozwala precyzyjniej kontrolować kruszenie i krojenie składników. Blendery ręczne mogą mieć kilkustopniową regulację, co wystarcza do codziennego użytku.
Niektóre urządzenia mają jednak nawet 10 lub 12 poziomów. Takie blendery są jednymi z najbardziej precyzyjnych.
Większa ilość stopni regulacji wiąże się także z większą mocą. W efekcie skruszysz blenderem lód, posiekasz orzechy, ale też rozdrobnisz delikatne liście ziół. Wszystko to za pomocą płynnej regulacji.
Aby jednak regulacja była rzeczywiście płynna, musi być obsługiwana odpowiednim guzikiem lub pokrętłem. Większość producentów umieszcza przyciski sterujące na rączce blendera.
Niezależnie, gdzie znajduje się pokrętło czy guzik, musisz być w stanie obsłużyć go jedną ręką. Dlaczego? Ponieważ wtedy nie przerywasz blendowania, a zmiana ustawień jest płynna. Składniki rozdrabniają się stopniowo, równomiernie i przede wszystkim nie niszczą ostrzy.
Ostrza to najważniejsza część większości końcówek blendera ręcznego. Odpowiadają za równomierne rozdrabnianie produktów i szybkie zmienianie ich w gładką masę.
Wybieraj takie, które są wykonane z wysokiej jakości materiałów (a więc stalowe). Uzyskasz pewność, że posłużą Ci dłużej.
Czy ostrze powinno mieć jakiś konkretny kształt? Kwestia ta zależy od pomysłu producenta. Wybieraj jednak szczególnie takie ostrza, które będą dokładnie zagarniać wszystkie produkty w misie (a więc prawie że wypełniać jej średnicę swoim zasięgiem pracy).
Tak zwane martwe pole to częsta przypadłość blenderów. Jest to miejsce, w którym ukrywają się składniki, a ostrze nie może się do nich dostać. W efekcie masa nie jest jednak tak jednolita, jak powinna.
Przydatny w rozdrabnianiu składników na gładką masę jest tryb pracy pulsacyjnej. Polega na tym, że blender działa stopniowo. Produkty w misie rozdrabnianie są powoli, etapami, aż uzyskasz taką konsystencję, jaką chcesz. Nie tylko zapewnia to gładkie smoothie, ale też chroni blender przed uszkodzeniem.
Blender ręczny ma tę przewagę nad większością urządzeń kuchennych, że jest wielofunkcyjny. Pokazał to np. pojedynek blender ręczny czy kielichowy. Ten drugi nie posłuży Ci do tylu czynności.
Niemal każdy producent oferuje jakieś wymienne dodatki i akcesoria, które ułatwiają gotowanie.
Najczęściej są to:
Wybierając blender ręczny, nie pomijaj też kwestii jego wagi. Wpływa znacząco na komfort użytkowania.
Blender ręczny trzymasz w dłoni. Jeżeli trzeba szybko zmiksować miękkie owoce, nie jest to dużym problemem. Krusząc jednak stopniowo lód czy inne twarde składniki, poświęcasz już na to więcej czasu. Wtedy dłoń może zacząć boleć, jeśli blender jest ciężki i nieporęczny.
Dostosuj jego wagę do swoich potrzeb. Jeżeli będziesz używać blendera sporadycznie, ponad 2-kilogramowy model nie będzie wyzwaniem. Do codziennego użytku lepsze okaże się zapewne lżejsze urządzenie. Niemniej tego rodzaju sprzęty i tak nie są zbyt duże czy ciężkie. Dostały za to plusa nawet w pojedynku blender ręczny czy mikser ręczny.
Nie bez znaczenia są także materiały wykorzystane do wykonania blendera. Końcówki i ostrza są ze stali, ale sprawdź, czy możesz je myć w zmywarce. Jest to wygodniejsze rozwiązanie, ale niekoniecznie wiąże się z trwałością produktu.
Mycie ręczne jest zawsze bezpieczniejsze dla każdego sprzętu i akcesoriów. Zwróć też uwagę na elementy urządzenia z tworzywa sztucznego. W kuchni łatwo można coś zarysować lub zniszczyć. Dlatego obudowa blendera musi być wytrzymała.
Wybierając blender ręczny, zwróć uwagę przede wszystkim na jego moc, regulację prędkości pracy (liczbę poziomów i sposób regulacji), wagę, a także funkcje i akcesoria dodatkowe. Te 2 ostatnie cechy dopasuj ściśle do swoich potrzeb, aby nie przepłacić.
Pamiętając o moich poradach zakupowych, z pewnością wybierzesz porządny blender ręczny!
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w .