Pojedynek blendera ręcznego z kielichowym w dużej mierze zależy od Twoich wymagań i najczęściej robionych przysmaków oraz dań. Kluczem do rozsądnej decyzji zakupowej jest poznanie możliwości obu urządzeń. Ułatwię Ci to moim artykułem!

Pojedynek blendera ręcznego z kielichowym w dużej mierze zależy od Twoich wymagań i najczęściej robionych przysmaków oraz dań. Kluczem do rozsądnej decyzji zakupowej jest poznanie możliwości obu urządzeń. Ułatwię Ci to moim artykułem!
Spis treści:
Na początku zastanów się, do czego jest Ci potrzebny blender, jakie kuchenne czynności ma wspomóc. To od tego głównie zależy, co wybierzesz: blender ręczny czy kielichowy.
Ułatwię Ci zadanie, pokrótce omawiając przeznaczenie obu rodzajów.
Blender ręczny, jaka sama nazwa wskazuje, wymaga manualnego użytkowania. Trzymasz jego rękojeść w dłoni i obrabiasz daną masę czy produkty spożywcze. Możesz to robić zarówno we własnym naczyniu, jak i wykorzystując akcesoria z zestawu. Ogólnie duża swoboda.
Blendery ręczne są zróżnicowane. Czynnikiem określających ich przydatność są wymienne akcesoria – głównie końcówki obrabiające żywność.
Podstawowe mieszadło ze stali (stopa miksująca) z niewielkim ostrzem na końcu pomoże Ci wymieszać zupę, krem, sos itp. Oprócz mieszania jego zadaniem jest także przecieranie.
Niewielkim malakserem/rozdrabniaczem, na który nakładasz rękojeść blendera, posiekasz cebulę, czosnek, przyprawy, czekoladę bądź zrobisz bułkę tartą. Tu pewna przewaga: im mniej surowca do obrobienia, tym robienie tego w malakserze, a nie kielichu, staje się praktyczniejsze.
Trzepaczką/mieszadłem ubijesz białko, śmietanę, majonez czy ciasto. Przydatny okazuje się także tłuczek do puree z ziemniaków lub warzyw.
Sporo dają tarcze do ścierania z oczkami różnej wielkości oraz tarcze do krojenia w plasterki. Przydają się podczas obrabiania warzyw, owoców czy wędlin. Za pomocą blendera kielichowego nie uzyskasz równych pasków bądź plasterków, a tutaj owszem. Ba, bardziej zaawansowane modele potrafią przerabiać produkty w kostki! Dobre rozwiązanie do sera.
Są też modele z pojemnikami do miksowania, a nawet… kielichami. Druga sprawa, że nie zastąpią w wydajnym miksowaniu blendera kielichowego (do czego jeszcze wrócę w tym poradniku).
Im wyższa cena blendera ręcznego, tym większe wymagania co do liczby i rodzaju wymiennych końcówek. Lepsze urządzenia ocierają się wręcz o bycie mini robotami kuchennymi. Trzeba jedynie wiedzieć, jaki blender ręczny wybrać.
A co na to blendery kielichowe? Przekonajmy się!
Blender kielichowy to mniej mobilny rodzaj blendera, ale za to bardziej zautomatyzowany. Wrzucasz do niego składniki koktajlu (muszą zawierać także jakiś płyn; modele z kielichem nie pracują prawidłowo na sucho), a on dokładnie je rozdrabnia swoimi ostrzami (lub śmigłem, choć to rzadkie rozwiązanie), tworząc jednolity, zdrowy napój.
Blendery kielichowe to przede wszystkim owocowo-warzywne koktajle czy smoothie. Prawdziwa bomba witaminowa, która zaspokaja głód, a jednocześnie dostarcza organizmowi błonnik, witaminy i wartościowe minerały. Z drugiej strony, bez trudu uzyskasz słodsze przysmaki, np. shake’a bądź domowe lody.
W parze ze stałymi produktami, które zamierasz miksować, musi iść jakiś płyn, np. woda (zwykła, kokosowa), mleko (krowie, sojowe, koksowe, migdałowe), jogurt czy kefir. Uzyskiwana konsystencja jest zazwyczaj dość gęsta, ale gładka.
Taki blender przyda Ci się też przy mieszaniu zup, robieniu kremu, masła orzechowego, ciasta naleśnikowego, musu, przecieru, pasty, dipu, farszu, dżemu, papki dla niemowlaka, a także deserów (lody, sorbet, shake). Ogólnie biorąc, w wielu zadaniach, w których może się też przydać blender ręczny. Różnica taka, że cały proces odbywa się w tym przypadku w kielichu.
Co do konkretnych produktów, oprócz cytrusów przeróżnego typu, jabłek, gruszek, owoców leśnych czy marchwi blender kielichowy podoła warzywom liściastym. To pewna przewaga nad urządzeniami ręcznymi, które w dołączonym pojemniku nie przetworzą ich tak sprawnie. W ogóle nie uzyskają aż tak gładkiej masy podczas miksowania.
Inną przewagą jest efektywne kruszenie lodu. Większość blenderów stojących ma do tego tryb pracy. A są też inne opcje specjalne. O kilku wspominałem w poradniku na co zwrócić uwagę, wybierając blender kielichowy.
Ta część pojedynku blender ręczny vs kielichowy już mogła Cię naprowadzić na sprzęt, który bardziej Ci się przyda.
W dalszej części materiału prześledzę pewne przewagi obu rodzajów blenderów, które wynikają ze sposobu pracy i budowy oraz ich przeznaczenia. Przejdźmy do konkretów!
Przeczytaj też: Wyciskarka czy blender (soki czy koktajle)? Co lepsze i dlaczego?
Nie da się jednoznacznie określić, co jest lepsze: blender ręczny czy kielichowy. Zależy to od Twoich wymagań, realizowanych przepisów i używanych technik kulinarnych.
Ale przygotowałem oczywiście swoje wnioski, aby ułatwić Ci decyzję.
W tym wszystkim pamiętaj o reszcie cech, które dla Ciebie przeanalizowałem, gdyż mają swoje znacznie. Chodzi o głośność pracy, zakres cen, miejsce zajmowane na blacie oraz w szafce itd.
A co ja zakupiłem? No cóż… mam oba blendery! Różnią się od siebie na tyle, że sprawdzają się w odmiennych czynnościach. Rutynowe zadania kuchenne przemawiają za blenderem ręcznym, ale robienie wielu przekąsek z koktajlami na czele to domena stołowego blendera do smoothie.
Jeżeli masz dodatkowe pytania lub sugestie, to zapraszam do sekcji komentarzy.
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w .
Jak dla mnie bardzo przydatna seria artykułów (sokowirówki, wyciskarki, blendery). W sposób wyczerpujący, a jednocześnie zrozumiały Autor przedstawia funkcje urządzeń w kontekście potrzeb ewentualnego nabywcy, a tym samym racjonalnego ich wykorzystania po zakupie. Cenną informacją są zalety i wady sprzętów oparte na wiedzy i doświadczeniu Autora. Pomogło mi to w decyzji zakupu konkretnego urządzenia. Czy trafnie? Czas pokarze.
Cześć! Dzięki za miłe słowa 🙂 Mocno wierzę, że zakup okaże się udany. Zapraszam ponownie na mój portal w przyszłości.