Blender ręczny czy kielichowy?

Blender ręczny czy kielichowy - który lepszy?

Spis treści:

    Rodzaje blenderów kuchennych skrywają w sobie te ręczne oraz kielichowe. Który typ będzie lepszy w Twoim przypadku? W jakich kuchennych zadaniach Ci pomoże? O tym w poniższym poradniku.

    Pojedynek blendera ręcznego z kielichowym w dużej mierze zależy od Twoich wymagań i najczęściej robionych przysmaków oraz dań.

    Kluczem do rozsądnej decyzji zakupowej jest poznanie możliwości obu urządzeń.

    Ułatwię Ci to!

    W poniższym artykule dokładnie przedstawię potencjał obu rodzajów blenderów i ich unikalne cechy. Szybko uzyskasz wiedzę, dzięki której dokonasz udanej inwestycji w nowy sprzęt kuchenny.

    Blender ręczny czy kielichowy a kuchenne zadania

    Na początku zastanów się, do czego jest Ci potrzebny blender, jakie kuchenne czynności ma wspomóc.

    Ułatwię Ci zadanie, pokrótce omawiając przeznaczenie obu rodzajów.

    Specyfika blenderów ręcznych

    Blendery ręczne są zróżnicowane. Czynnikiem określających ich przydatność są wymienne akcesoria – głównie końcówki obrabiające żywność.

    Podstawowe mieszadło ze stali (stopa miksująca) z niewielkim ostrzem na końcu pomoże Ci wymieszać zupę, krem, sos itp. Oprócz mieszania jego zadaniem jest także przecieranie.

    Niewielkim malakserem/rozdrabniaczem, na który nakładasz rękojeść blendera, posiekasz cebulę, czosnek, przyprawy, czekoladę bądź zrobisz bułkę tartą. Tu pewna przewaga: im mniej surowca do obrobienia, tym robienie tego w malakserze, a nie kielichu, staje się praktyczniejsze.

    różne, wymienne końcówki blendera ręcznego

    Trzepaczką/mieszadłem ubijesz białko, śmietanę, majonez czy ciasto. Przydatny okazuje się także tłuczek do puree z ziemniaków lub warzyw.

    Sporo dają tarcze do ścierania z oczkami różnej wielkości oraz tarcze do krojenia w plasterki. Przydają się podczas obrabiania warzyw, owoców czy wędlin. Za pomocą blendera kielichowego nie uzyskasz równych pasków bądź plasterków, a tutaj owszem. Ba, bardziej zaawansowane modele potrafią przerabiać produkty w kostki! Dobre rozwiązanie do sera.

    Są też modele z pojemnikami do miksowania, a nawet… kielichami. Druga sprawa, że nie zastąpią w wydajnym miksowaniu blendera kielichowego (do czego jeszcze wrócę w tym poradniku).

    Im wyższa cena blendera ręcznego, tym większe wymagania co do liczby i rodzaju wymiennych końcówek. Lepsze urządzenia ocierają się wręcz o bycie mini robotami kuchennymi.

    A co na to blendery kielichowe? Przekonajmy się!

    Specyfika blenderów kielichowych

    Blendery kielichowe to przede wszystkim owocowo-warzywne koktajle i smoothie. Prawdziwa bomba witaminowa, która zaspokaja głód, a jednocześnie dostarcza organizmowi błonnik, witaminy i wartościowe minerały.

    W parze ze stałymi produktami, które zamierasz miksować, musi iść jakiś płyn, np. woda (zwykła, kokosowa), mleko (krowie, sojowe, koksowe, migdałowe), jogurt czy kefir. Uzyskiwana konsystencja jest zazwyczaj dość gęsta, ale gładka

    Taki blender przyda Ci się też przy mieszaniu zup, robieniu kremu, masła orzechowego, ciasta naleśnikowego, musu, przecieru, pasty, dipu, farszu, dżemu, papki dla niemowlaka, a także deserów (lody, sorbet, shake). Ogólnie biorąc, w wielu zadaniach, w których może się też przydać blender ręczny. Różnica taka, że cały proces odbywa się w tym przypadku w kielichu.

    Mleko i soczyste owoce w kielichu blendera

    Co do konkretnych produktów, oprócz cytrusów przeróżnego typu, jabłek, gruszek, owoców leśnych czy marchwi blender kielichowy podoła warzywom liściastym. To pewna przewaga nad urządzeniami ręcznymi, które w dołączonym pojemniku nie przetworzą ich tak sprawnie. W ogóle nie uzyskają aż tak gładkiej masy podczas miksowania.

    Inną przewagą jest efektywne kruszenie lodu. Większość blenderów stojących ma do tego specjalny tryb pracy.

    Ta część pojedynku blender ręczny vs kielichowy już mogła Cię naprowadzić na sprzęt, który bardziej Ci się przyda.

    W dalszej części materiału prześledzę pewne przewagi obu rodzajów, które wynikają ze sposobu pracy i budowy oraz ich przeznaczenia. Przejdźmy do konkretów!

    W czym blender ręczny jest lepszy od kielichowego?

    • Blender ręczny jest bardziej mobilny. Chwycisz go w dłoń i bez problemu wymieszasz zupę spoczywającą w większym garnku. Nie musisz jej nigdzie przelewać. Tak samo będzie z kremem, ciastem czy sosem. Obrobisz je w dowolnym naczyniu kuchennym, nie zważając na objętość. To korzystne szczególnie w przypadku gęstych produktów, które trudno byłoby dokładnie wydobyć z kielicha.
    • Blender ręczny na ogół nic sobie nie robi z wyższych temperatur składników, które ma mieszać. Modele z kielichem bywają bardziej wrażliwe na tym gruncie. Znam urządzenia, w których nie można miksować czegoś, co ma wyższą temperaturę niż 40°C.

    Blender ręczny z mieszadłem jest bardzo mobilny i niewielki

    • Rozmiar urządzenia jest zdecydowanie mniejszy – zarówno poręcznej rękojeści, jak i w przypadku połączenia blendera z pojemnikiem. Efekt? Szybsze czyszczenie sprzętu oraz oszczędność miejsca w kuchni, a także w szafce podczas przechowywania urządzenia.
    • Korzystniej wypada głośność pracy. Blendery kielichowe są strasznie głośnie (taka cena za wyższą wydajność). Nie muszą nawet rozdrabniać czegoś twardego, aby każdy domownik wiedział, że blender właśnie pracuje. Modele ręczne wypadają dużo lepiej w tym punkcie.
    • Ceny w tej kategorii są wyraźnie niższe. Za topowy, dobrze wyposażony model rzadko kiedy trzeba zapłacić ponad 500-600 zł. Natomiast na wysokoobrotowy i próżniowy model kielichowy wydasz nawet powyżej 1000 zł. Oczywiście jest to zależne od wymagań, lecz średnia cen jest ogólnie niższa w przypadku modeli ręcznych.

    W czym blender kielichowy jest lepszy od ręcznego?

    • Sposób pracy blendera kielichowego jest bardziej zautomatyzowany, samodzielny. Nie musisz w to wkładać większej siły. Umieszczasz produkty spożywcze w kielichu, naciskasz przycisk, a resztę robi ostrze blendera, które z wysoką prędkością przerabia surowce na gładką masę. Z tego względu wiele osób nazywa taki sprzęt blenderem stojącym, stołowym lub stacjonarnym.
    • No właśnie – wysoka prędkość (jak i moc). Najlepsze blendery kielichowe przekraczają nawet 30000 obrotów na minutę. Co z tego wynika? Możliwość rozdrabniania twardszych składników. Ostrze temu sprosta, nie stępi się. Przykłady? Surowe warzywa, kostki lodu, mrożone owoce, orzechy czy ugotowana ciecierzyca, z której ma wyjść pyszny hummus. Modele ręczne albo nie podołają takim zadaniom, albo zajmie im to więcej czasu, przy okazji wymagając Twojej ingerencji.
    • Zasięg blendowania jest zazwyczaj lepszy. Wielokierunkowe ostrze blendera kielichowego tworzy wir, który wciąga składniki do środka. Dzięki temu w ciągu minuty czy dwóch wszystko dokładnie zmiksujesz. W przypadku integracji modelu ręcznego z ostrzem i dedykowanym pojemnikiem (mimo że jest dużo mniejszy) nie zawsze tak jest. Tworzy się tzw. martwa strefa, niektóre kawałki składników mogą nawet nie mieć kontaktu z ostrzami, co powoduje nierównomierne siekanie i blendowanie.

    Blender dobrze miksuje mleko z owocami

    • Kolejną przewagę stanowi obecność blenderów próżniowych, które należą do kielichowego typu. Taki sprzęt odsysa powietrze przed miksowaniem, aby nie dochodziło do utleniania. W składnikach zostaje więcej wartości odżywczych, całość się tak nie pieni ani nie rozwarstwia. Wytworzony próżniowo koktajl (lub inny przysmak) dłużej zachowa świeżość i wyjściową formę. Ta technologia stanowiła też plus w artykule o tym, czy warto kupić blender kielichowy (lub dodatkowo próżniowy).
    • Sam kielich jest pojemny. Owszem, ogromnej ilości zupy dla całej rodziny przeważnie nie wlejesz, ale większość modeli osiąga lub przekracza 1,5 l pojemności. To więcej niż dołączane do ręcznych blenderów dzbanki, pojemniki czy kielichy. Idealna wartość do robienia koktajli dla całej rodziny i ogólnie: przerabiania w jednym cyklu większej ilości produktów spożywczych.
    • Jak już wiesz, zamykany kielich niesie konieczność przelewania do niego np. zupy. Ma to jednak pewną zaletę. Blender kielichowy nie rozchlapuje tego, co miesza lub blenduje. Nie boisz się, że coś się rozbryzga, zmuszając Cię do mycia kuchennego blatu, stołu, ścian czy podłogi.
    • Nawiązując do powyższego punktu, ruchome elementy są osłonięte, odseparowane od otoczenia. Dzięki temu wzrasta bezpieczeństwo użytkowania.

    Przeczytaj też: Wyciskarka czy blender (soki czy koktajle)? Co lepsze i dlaczego?

    Blender ręczny czy kielichowy – Ostateczny werdykt

    Nie da się jednoznacznie określić, co jest lepsze: blender ręczny czy kielichowy? Zależy to od Twoich wymagań, realizowanych przepisów i używanych technik kulinarnych.

    Ale przygotowałem oczywiście swoje wnioski, aby ułatwić Ci decyzję.

    • Blender ręczny jest lepszy do obrabiania mniejszej ilości produktu w swoim rozdrabniaczu. Dzięki mobilności wymieszasz wiele płynów w kuchennych naczyniach (garnki, miski), które są pojemniejsze od kielicha. Przetwarzanie pożywienia na paski, plasterki czy kostki wchodzi w grę. Tak samo jak ubijanie czy przecieranie.
    • Blender kielichowy wszystko robi w swoim kielichu i w sposób bardziej zautomatyzowany. Dzięki wyższej mocy i ogólnej wydajności lepiej przetwarza twardsze produkty. Wytwarza gładką masę o jednolitej konsystencji, bez większych grudek. Idealny do koktajli i wielu deserów.

    W tym wszystkim pamiętaj o reszcie cech, które dla Ciebie przeanalizowałem, gdyż mają swoje znacznie. Chodzi o głośność pracy, zakres cen, miejsce zajmowane na blacie oraz w szafce itd.

    A co ja zakupiłem? No cóż… mam oba blendery! Różnią się od siebie na tyle, że sprawdzają się w odmiennych czynnościach. Rutynowe zadania kuchenne przemawiają za blenderem ręcznym, ale robienie wielu przekąsek z koktajlami na czele to domena blendera kielichowego.

    Jeżeli masz dodatkowe pytania lub sugestie, to zapraszam do sekcji komentarzy.

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments