Jak zrobić tosty w tosterze? Jak go używać?
Robiąc tosty w tosterze, zapewne zależy Ci, aby dobrze wyszły, czyli były odpowiednio chrupiące. Łatwo uzyskasz pożądany efekt, kierując się wskazówkami z poniższego poradnika.

Robiąc tosty w tosterze, zapewne zależy Ci, aby dobrze wyszły, czyli były odpowiednio chrupiące. Łatwo uzyskasz pożądany efekt, kierując się wskazówkami z poniższego poradnika.
Spis treści:
Najpierw kilka podstawowych zasad, jak wykorzystywać taki sprzęt do przyrządzania jedzenia.
To nic skomplikowanego. Smaczne tosty na śniadanie bądź kolację zrobisz w kilka minut.
Gotowe pieczywo posmaruj serkiem, masłem, dżemem lub kremem i połóż ulubione dodatki. Posiłek gotowy!
Masz tylko zamrożony chleb, a czujesz głód? Bez obaw! Jeśli Twój sprzęt oferuje funkcję rozmrażania (a wiele dobrych tosterów z rankingu to zapewnia), pieczywo będzie szybko gotowe do jedzenia.
Najlepiej sprawdzi się chleb tostowy. Wynika to z faktu, że będzie idealnie pasować do szczelin tostera (zresztą już sama nazwa sugeruje przeznaczenie pieczywa). To, jaki konkretnie wybierzesz, zależy od Twoich preferencji. Nie musisz ograniczać się do jasnego, pszennego chleba tostowego. Z powodzeniem przypieczesz też np. wieloziarniste kromki.
Sporo osób zastanawia się, czy zwykły chleb również można włożyć do tostera. O ile kromki będą pasować pod względem rozmiaru do szczelin, nic nie stoi na przeszkodzie.
Pamiętaj też o pewnych ograniczeniach. Nie przypiekaj za pomocą takiego sprzętu pieczywa z lukrem czy też z kruszonką. To dodatki, które pod wpływem ciepła się topią. Zabrudzisz swój toster w środku i trudno będzie Ci go wyczyścić. Grozi to też awarią grzałek.
Ponadto istnieje ryzyko, że lukier się zapali. Lepiej unikać takich sytuacji.
Jeżeli urządzenie wyposażono w ruszt, z powodzeniem przypieczesz za jego pomocą np. rogaliki, bułeczki lub ciastka. Nie wkładasz ich do szczelin, więc nie musisz kroić takiego pieczywa na kształt kwadratu.
Wbrew pozorom odpowiedź nie jest tak oczywista. Pod żadnym pozorem nie wkładaj do tostera kromek chleba przełożonych serem. Pod wpływem ciepła rozpuści się wewnątrz urządzenia i oblepi je, co grozi awarią.
Bezpieczniejszym i jedynym rozwiązaniem jest przypieczenie samych kromek. Gdy będą gotowe, szybko je wyjmij, na jednej połóż ser i przyciśnij drugą. Tosty będą wciąż ciepłe, dlatego serowy środek kanapki powinien się nieco rozpuścić.
Na gotowe, wypieczone kromki chleba położysz też inne dodatki. Nie musi to być wyłącznie ser. Sięgnij po składniki które lubisz, np.:
Tu ogranicza Cię głównie Twoja wyobraźnia. Nie zapominaj, że do posmarowania chrupiących tostów dobrze nadaje się nie tylko masło. Jeśli chcesz, wykorzystaj dżem, serek kanapkowy, pastę warzywną, krem czekoladowy lub hummus. Wybierz to, co pasuje Ci najbardziej!
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.