Robiąc tosty w tosterze, zapewne zależy Ci, aby dobrze wyszły, czyli były odpowiednio chrupiące. Łatwo uzyskasz pożądany efekt, kierując się wskazówkami z poniższego poradnika.
Jak używać tostera?
Najpierw kilka podstawowych zasad, jak wykorzystywać taki sprzęt do przyrządzania jedzenia.
- Pamiętaj, że toster to urządzenie elektryczne. Chcąc zjeść chrupiące tosty, musisz go najpierw podłączyć do prądu. Weź to pod uwagę, gdy planujesz zabrać sprzęt w podróż, np. na kemping. Bez dostępu do energii elektrycznej nie będzie działać.
- Dbaj o to, aby toster zawsze był czysty. Resztki jedzenia nie wyglądają estetycznie. Poza tym to pożywka m.in. dla bakterii. Dowiedz się zatem, jak wyczyścić toster.
- Gdy postanowisz umyć urządzenie, dobrze to zaplanuj. Nie włączaj sprzętu zaraz po jego wyczyszczeniu, to grozi zwarciem lub awarią (nawet jeśli ograniczasz wykorzystanie wody). Odczekaj przynajmniej kilka godzin.
- Zwróć uwagę na to, gdzie stawiasz toster. Dopilnuj, aby był oddalony od palników kuchenki, piekarnika i podobnych urządzeń, a także od firanek czy zasłon. W jego pobliżu nie zostawiaj ścierek kuchennych i innych łatwopalnych przedmiotów.
- Pamiętaj, sprzęt ma stać na stabilnej i równej powierzchni. Dobrze sprawdzi się blat lub stół.
- Nie używaj urządzenia, gdy zauważysz, że przewód został uszkodzony.
- Podłączaj toster wyłącznie do gniazdek mających uziemienie.
- Jeśli Twój sprzęt wyposażono w tackę na okruchy, regularnie ją opróżniaj. Nie uruchamiaj urządzenia, gdy wspomniany element nie jest na swoim miejscu.
Jak zrobić tosty w tosterze?
To nic skomplikowanego. Smaczne tosty na śniadanie bądź kolację zrobisz w kilka minut.
- Podłącz urządzenie do prądu.
- Za pomocą pokrętła ustaw, jak mocno toster ma się nagrzać. Poczekaj, aż osiągnie zadaną temperaturę.
- Umieść kromki chleba w przeznaczonych do tego szczelinach.
- Przesuń dźwignię w dół, aby zacząć opiekanie pieczywa.
- Cierpliwie poczekaj kilka minut, aż przypieczony chleb wyskoczy ze szczelin. Dzieje się to automatycznie.
- Jeśli zechcesz wyjąć kromki nieco wcześniej, odłącz sprzęt od prądu lub wciśnij przycisk Stop.
Gotowe pieczywo posmaruj serkiem, masłem, dżemem lub kremem i połóż ulubione dodatki. Posiłek gotowy!
Toster – jak używać funkcji rozmrażania?
Masz tylko zamrożony chleb, a czujesz głód? Bez obaw! Jeśli Twój sprzęt oferuje funkcję rozmrażania (a wiele dobrych tosterów z rankingu to zapewnia), pieczywo będzie szybko gotowe do jedzenia.
- Włącz urządzenie i za pomocą pokrętła dobierz odpowiednią temperaturę.
- Włóż do szczelin zamrożone kromki i opuść dźwignię w dół.
- Wciśnij przycisk uruchamiający funkcję rozmrażania.
- Poczekaj, aż kromki wyskoczą ze szczelin.
Jaki chleb do tostera?
Najlepiej sprawdzi się chleb tostowy. Wynika to z faktu, że będzie idealnie pasować do szczelin tostera (zresztą już sama nazwa sugeruje przeznaczenie pieczywa). To, jaki konkretnie wybierzesz, zależy od Twoich preferencji. Nie musisz ograniczać się do jasnego, pszennego chleba tostowego. Z powodzeniem przypieczesz też np. wieloziarniste kromki.
Sporo osób zastanawia się, czy zwykły chleb również można włożyć do tostera. O ile kromki będą pasować pod względem rozmiaru do szczelin, nic nie stoi na przeszkodzie.
Pamiętaj też o pewnych ograniczeniach. Nie przypiekaj za pomocą takiego sprzętu pieczywa z lukrem czy też z kruszonką. To dodatki, które pod wpływem ciepła się topią. Zabrudzisz swój toster w środku i trudno będzie Ci go wyczyścić. Grozi to też awarią grzałek.
Ponadto istnieje ryzyko, że lukier się zapali. Lepiej unikać takich sytuacji.
Jeżeli urządzenie wyposażono w ruszt, z powodzeniem przypieczesz za jego pomocą np. rogaliki, bułeczki lub ciastka. Nie wkładasz ich do szczelin, więc nie musisz kroić takiego pieczywa na kształt kwadratu.
Jak zrobić tosty z serem w tosterze?
Wbrew pozorom odpowiedź nie jest tak oczywista. Pod żadnym pozorem nie wkładaj do tostera kromek chleba przełożonych serem. Pod wpływem ciepła rozpuści się wewnątrz urządzenia i oblepi je, co grozi awarią.
Bezpieczniejszym i jedynym rozwiązaniem jest przypieczenie samych kromek. Gdy będą gotowe, szybko je wyjmij, na jednej połóż ser i przyciśnij drugą. Tosty będą wciąż ciepłe, dlatego serowy środek kanapki powinien się nieco rozpuścić.
Na gotowe, wypieczone kromki chleba położysz też inne dodatki. Nie musi to być wyłącznie ser. Sięgnij po składniki które lubisz, np.:
- Szynkę (zwykłą czy parmeńską).
- Sałatę.
- Biały serek w plastrach.
- Pomidorki koktajlowe.
- Paprykę.
- Oliwki.
- Awokado.
- Wędzonego łososia.
Tu ogranicza Cię głównie Twoja wyobraźnia. Nie zapominaj, że do posmarowania chrupiących tostów dobrze nadaje się nie tylko masło. Jeśli chcesz, wykorzystaj dżem, serek kanapkowy, pastę warzywną, krem czekoladowy lub hummus. Wybierz to, co pasuje Ci najbardziej!