Ranking patelni elektrycznych 2019

jak wybrać elektryczną patelnię i naleśnikarkę - ranking patelni na prąd

Patelnie na prąd do domowego użytku wydają się być dość dziwnym sprzętem o niskiej popularności. W niektórych przypadkach stają się jednak pomocne, a wręcz nieocenione. Przygotowałem dla Was ranking i poradnik, które przekażą informacje, jaką patelnie elektryczną kupić i na co właściwie zwrócić przy tym uwagę.

Patelnia na prąd? Ale jak to?! To rzeczywiście możliwe. Te elektryczne akcesoria do kuchni stanowią dość dużą niszę na rynku, ale ich użytkownicy często pochlebnie się wyrażają o takich wynalazkach. Patelnie tego typu zapewniają bowiem pewne unikalne funkcjonalności, których za próżno szukać w tradycyjnych odpowiednikach.

Z ich pomocą niektóre potrawy stają się dużo łatwiejsze do perfekcyjnego przygotowania. Nie bajeruje Was, poważnie. Wystarczy, że przeczytacie ten materiał, a zapewniam, że zmienicie swoje podejście do elektrycznych patelni. Dodam od razu, że w moim zestawieniu znajdują się też modele dedykowane np. do robienia naleśników (elektryczne naleśnikarki).

Najlepsze patelnie elektryczne

ZdjęcieModelCenyRodzajMocPowierzchnia do gotowania
patelnia elektryczna eta 2160-90000ETA 2160 90000CeneoElektryczna Patelnia1800 W38 x 30 cm
patelnia elektryczna clatronic pp 3570 cClatronic PP 3570 CCeneo
MediaExpert
Sferis
Elektryczna Patelnia1500 W42 cm średnicy
patelnia elektryczna clatronic pp 3402Clatronic PP 3402Ceneo
MediaExpert
Elektryczna Patelnia1500 W36 cm średnicy
patelnia elektryczna clatronic pp 3401Clatronic PP 3401Ceneo
MediaExpert
Elektryczna Patelnia1500 W32 cm średnicy
patelnia elektryczna severin cm 2198Severin CM 2198CeneoNaleśnikarka1000 W30 cm średnicy
patelnia elektryczna girmi ts36GIRMI TS36Ceneo
MediaExpert
Naleśnikarka800 W20 cm średnicy
patelnia elektryczna g3ferrari G10306G3Ferrari G10306Ceneo
MediaExpert
Naleśnikarka800 W20 cm średnicy

Jak działa patelnia elektryczna?

Zasada działania domowych patelni elektrycznych jest bardzo prosta. Wystarczy urządzenie podłączyć do prądu i… zacząć gotować lub smażyć ulubione potrawy. Niektóre modele służą nawet do duszenia lub pieczenia. Nie ma tu skomplikowanych procesów czy mechanizmów. Kawałek miejsca na kuchennym blacie, prąd z gniazdka, i to tyle.

Często na uchwycie znajduje się regulacja temperatury. Niestety, czasem opisana wyłącznie poziomami, a nie konkretną wartością, więc musimy zajrzeć do instrukcji obsługi. Swoją drogą, i tak warto ją przeczytać ze względu na bezpieczeństwo użytkowania i lepsze poznanie sprzętu, który nabyliśmy. Pomijając wysokie temperatury, w grę wchodzi także elektryczność. Z taką mieszanką nie ma żartów.

Kluczowa powierzchnia tego sprzętu prezentuje się w zasadzie identycznie jak w przypadku klasycznej patelni. Różnicą jest właśnie konieczność zasilania sieciowego i idące za tym dodatki w postaci wspomnianej regulacji, a także kilku dodatkowych funkcji.

Jest też oczywiście pokrywka, zazwyczaj szklana. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, żeby na bieżąco monitorować naszą pyszną potrawę. Zbyt częste podnoszenie pokrywki powoduje zaburzenie temperatury wewnątrz, ale w tym przypadku nie powinno być z tym problemu. Będziemy to czynić właściwie wyłącznie po to, żeby skosztować potrawy w trakcie pichcenia.

Jeżeli intrygują Cię wszelkie zasady korzystania ze sprzętu tego typu, to zajrzyj do poradnika o tym, jak używać patelni elektrycznej. Ogólnie biorąc, nie jest to ani trudne, ani znacząco odmiennie od używania zwykłej patelni.

A jak działają naleśnikarki?

Naleśnikarki działają nieco inaczej. Ja dzielę je na stacjonarne i mobilne, choć jest to oczywiście bardzo umowne.

Pierwsze z nich kładzie się na blacie lub stole i za pomocą dołączonej łopatki rozprowadza ciasto. Przy odwracaniu naleśników przydadzą się pałeczki/szpatułki, które też powinny być w zestawie. Te mobilniejsze wsadza się natomiast bezpośrednio do ciasta. Mają na wyposażeniu zwykle specjalną, dość płytką miskę.

Jeżeli działanie, a w zasadzie użytkowanie takiego sprzętu bardziej Cię zaciekawiło, to dowiedz się, jak używać naleśnikarki, aby za jej pomocą zrobić puszyste i pyszne wypieki.

Czy warto kupić elektryczną patelnię?

Nie ukrywam, że jest to niszowa kategoria małego AGD do kuchni, która nie cieszy się w naszym kraju jakąś większą popularnością, choć na zachodzie jest już inaczej. Powstaje więc pytanie, czy w ogóle warto sobie sprawić takie cudo? Jest kilka powodów na TAK czy konkretnych sytuacji, w których taka patelnia będzie opłacalnym zakupem.

  • Nie można powiedzieć, że elektryczne patelnie są gorzej wykonane od tych tradycyjnych. Też mają często wysokiej jakości powłoki, dzięki którym zmniejsza się ryzyko przypalenia i przyklejenia potrawy. Wykonuje się je z podobnych materiałów (patelnie stalowe, ceramiczne).
  • Jak już wspominałem, dobre patelnie elektryczne przydadzą się przy wielu sposobach cieplnej obróbki żywności. Gotowanie, smażenie, pieczenie, duszenie – czegóż chcieć więcej?
  • Prawdziwa siła tkwi jednak w regulacji temperatury. Dzięki niej utrzymamy tę samą wartość przez cały proces obróbki cieplnej, o ile tak zadecydujemy, bo wybór należy do nas. Sprzyja to wręcz perfekcyjnemu pichceniu dań, co wzmocni doznania kulinarne. Bezsprzecznie jedna z głównym przewag tego typu sprzętu. Pozwala z powodzeniem realizować bardzo trudne przepisy, przy których nawet mniejsze zjechanie z temperaturą kończy się niepowodzeniem całego dania.
  • Z powyższym punktem wiąże się też możliwość przechowywania przyrządzonej potrawy bezpośrednio na patelni. Jest przecież pokrywka z opcją blokowania i funkcja podtrzymywania niższej temperatury, aby jedzonko było ciepłe. Jeżeli nasza druga połówka wraca później z pracy, to nie musimy specjalnie chomikować obiadu dla niej. Pozostanie on na patelni.
  • Nie ma jakichkolwiek problemów z równomiernym rozprowadzaniem ciepła. Działa to perfekcyjnie, a najlepsze patelnie elektryczne z rankingu są potwierdzeniem. Nie zdarzy się więc tak, że jeden kawałek jedzenia będzie zimny, a drugi gorący.
  • Są mobilniejsze, gdyż ogranicza je wyłącznie długość kabla. Klasyczne rozwiązanie wiadomo, jak działa. Musimy mieć wolny palnik na kuchence. Jeżeli gotujemy kilka potraw na raz, do tego w bardzo dużych garach, które mogą zamykać drogę do użycia kolejnego palnika, to będzie to sensowna alternatywa.
  • Zdarzają się też sytuacje, w których w ogóle nie mamy możliwości użycia kuchenki czy piekarnika. Czasem jest tak w kawalerkach, a przede wszystkim akademikach. Gotowanie będzie więc możliwe za pomocą drobnego sprzętu AGD. Osoby, które chcą być „fit”, zakupią pewnie elektryczny parowar do zdrowej żywności, ale te, którym tak bardzo na tym nie zależy, a czasem chcą też skonsumować coś tłustszego i mniej zdrowego, sięgną właśnie po elektryczną patelnię.
  • Tego typu sprzęt wręcz momentalnie się nagrzewa. Zaoszczędzimy troszkę czasu przy kuchennych zadaniach.
  • Takie urządzenie może odgrywać rolę sprzętu awaryjnego. Zepsuła Ci się właśnie kuchenka lub piekarnik? Jak wtedy gotować dla siebie i rodziny? Zamawianie jedzenia lub wyjścia do barów i restauracji nie mogą trwać w nieskończoność. Problem skutecznie rozwiąże patelnia na prąd do domowego użytku.
  • Pomyślcie też o wyjazdach. Każdy czasem jeździ na jakieś wakacje czy urlop i chce dobrze wypocząć. W ostatnim hotelu, w którym gościłem, nie było jednak nawet mikrofalówki, a co dopiero kuchenki czy płyty grzejnej. Patelnia elektryczna to fajny gadżet do wzięcia ze sobą w podróż. Słabiej wyposażone pod względem sprzętu gastronomicznego hotele, domki czy pensjonaty, własna działka – wszędzie tam, taki sprzęt okaże się przydatny.
  • Stosunkowo głębokie patelnio-rondle na prąd sprzyjają przygotowywaniu dań stir-fry. Ta technika polega bowiem na szybkim smażeniu potrawy na dużym ogniu, czyli bardzo rozgrzanym oleju. Kucharze zwykle używają do tego woka, ale patelnia elektryczna też świetnie się sprawdzi. Wszelkie kulinarne kompilacje makaronu/ryżu z warzywami i kurczakiem/wołowiną będą prościutkie do zrobienia wspomnianą techniką gotowania.

kobieta gotuje mięso z warzywami na elektrycznej patelni

Jak sami widzicie, są pewne plusy takiego zakupu, ale co z minusami? Jeżeli śledzicie PROrankingi na bieżąco, to doskonale wiecie, że nie ściemniam i nie ukrywam mankamentów produktów, które nie są artykułami pierwszego wyboru.

  • Patelnie na prąd, jak sama nazwa wskazuje, potrzebują energii. Ich moc jest często dużo wyższa niż np. moc kuchenek mikrofalowych. My z chęcią zjemy zawartość ich rondelka, a one z kolei zjedzą sporo prądu. Energooszczędność nie jest ich mocną stroną.
  • A ceny? Nie są kosmiczne, ale uśredniając, wyraźnie wyższe od tradycyjnych patelni.
  • Czy jest to dobry pomysł np. na prezent dla kogoś? Teoretycznie tak, ale ciężko będzie przekonać do takiego urządzenia osobę, która nigdy nie miała z nim do czynienia. Gorzej, jeżeli z rozpędu i przyzwyczajenia postawi ją na palniku i odpali gaz.
  • Patelnie elektryczne są cięższe od swoich tradycyjnych odpowiedników. Jeżeli czymś wkurzycie swoją wybrankę serca, i w złości chwyci ona taką patelnię, to może bardziej boleć.
  • Bardzo ubolewam też nad faktem, że na naszym rynku nie jest dostępnych sporo patelni od firm, które się właściwie w nich specjalizują. Mam nadzieję, że z czasem się to zmieni, aczkolwiek bodźcem byłaby większą popularność tego typu sprzętu. Poświęciłem nawet osobny artykuł, żeby przeanalizować to, dlaczego Polacy nie lubią patelni elektrycznych.

Nie ukrywam, że lubię tego typu wynalazki, gdyż zawsze stanowią jakąś alternatywę. W pewnych sytuacjach się przydają. W moim przypadku wreszcie udało się perfekcyjne usmażenie jajka sadzonego. Wszelkie potrawy rybne też znakomicie wychodziły. Patelnia tego typu zastępuje mi także mikrofalówkę czy frytkownicę. Zastosowań jest w cholerę, cena przystępna, więc czemu nie spróbować?

Jeżeli stwierdziliście w tym momencie, że jednak warto, to koniecznie dowiedzcie się, które patelnie elektryczne są najlepsze i jak taki sprzęt w ogóle wybrać. Pomoże w tym poniższy ranking i poradnik zakupowy. Zachęcam więc do dalszego scrollowania 😉

Polecane patelnie elektryczne

Rynek tych urządzeń jest tak wąski (nawet wliczając naleśnikarki), że jedno wspólne zestawienie w zupełności wystarczy. Sprawdźmy więc wspólnie, które produkty są godne polecenia i dlaczego właśnie one znalazły się w ścisłej czołówce.

ETA 2160 90000 – Opinia, recenzja

patelnia elektryczna eta 2160-90000

Za tą enigmatyczną nazwą kryje się niezłe cacko. Zacznę od tego, że kształtem przypomina prostokąt, ma pojemność na poziomie 5,5 l i wymiary 30 x 38 cm. Dużą zaletą jest powłoka antyprzylegająca o nazwie „NANO CERAMIC”. Znacząco ułatwia proces gotowania, jest łatwa w czyszczeniu, no i nie musimy w ogóle używać tłuszczu. Ciepło rozkłada się na niej równomiernie, więc o to nie musicie się martwić. Imponuje także moc, która wynosi aż 1800 W, co jest rewelacyjnym wynikiem.

Termostat umożliwia ustawienie dokładnej temperatury, ale jest jednocześnie zdejmowany. Co nam daje taka możliwość? Swobodnie go odłączymy, żeby resztę umyć w zmywarce.

Pokrywa jest przeźroczysta, więc skrupulatnie przypilnujemy naszych smakołyków na patelni. Nadzór kulinarny pełną gębą.

Metalowa obręcz pokrywki, którą pewnie dostrzegliście na zdjęciu, została wykonana ze stali nierdzewnej. Wracając jeszcze do samego termostatu, ma on dokładnie siedem poziomów temperatury, co jest szerokim zakresem. Ostatni pułap osiąga 200°C.

Bajery całkiem niezłe, ale czy ta patelnia jest wystarczająco uniwersalna? Jak najbardziej. Gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, funkcja naczynia gratin – zastosowanie jest bardzo szerokie. Smażyć możemy także na dość głębokim tłuszczu.

Ciężko właściwie wypomnieć tej patelni elektrycznej jakieś minusy. Owszem, cena przekracza 200 zł, co jest dość wysoką kwotą jak na tę kategorię, ale i tak moim zdaniem warto.

Patrząc na to urządzenie, automatycznie wyobrażam sobie kilka pysznych dań kuchni orientalnej, jak np. kurczak po wietnamsku lub kurczak miodowo-sezamowy. Chyba muszę namówić żonę na wspólne przygotowanie którejś z tych potraw.

A ta ETA, to dobra firma? Jeżeli Was to ciekawi, to tak, jest godna zaufania. Ta czeska marka powstała już w 1943 roku i ma obecnie nawet własne laboratorium testowe, przez co produkowane urządzenia drobnego AGD są wysokiej klasy. Wielu często bardzo znanych producentów sprzętu z drobnego AGD do kuchni hurtowo wypuszcza nowe serie swoich produktów, ale wcale nie zapewnia im bardziej wyszukanych testów niezawodności. Tutaj jest zupełnie inaczej.

Zalety +

  • Bardzo wysoka moc
  • Wysoka uniwersalność
  • Solidne wykonanie
  • Pojemność
  • Funkcjonalność
  • Możliwość mycia w zmywarce (oczywiście bez części z termostatem)

Wady

  • Zdecydowanie brak większych minusów, a i tych drobnych również nie dostrzegłem

Clatronic PP 3570 C – Opinia, recenzja

patelnia elektryczna clatronic pp 3570 c

Cała plejada patelni elektrycznych Clatronic to modele rozsądnie zróżnicowane pod kątem gabarytów, a przy tym funkcjonalne. Wyraźnie widać, że wspomniany producent wyczuł pieniądz na tym rynku i postanowił zaoferować nam całkiem szeroką ofertę. Najważniejsze jednak, że te produkty są wysokiej jakości i zasłużenie znalazły się wśród polecanych patelni elektrycznych.

Na pierwszy ogień (choć to określenie średnio pasuje do omawianej kategorii) idzie Clatronic PP 3570 C. Moc wciąż daje radę, ale nie jest tak wysoka jak u poprzednika – osiąga 1500 W. Ten patelnio-rondel na prąd ma już okrągły kształt o średnicy aż 42 cm i wysokości 9 cm, przez co pomieści bardziej wyszukane dania z kuchni włoskiej, polskiej czy orientalnej.

Do czego go użyjemy? Smażenie, ogrzewanie, rozmrażanie, przygotowywanie mięska (np. soczystego steku) czy rybki bez panierki i w niewielkiej ilości tłuszczu (Saute). Jakąś pizzę też dałoby radę przygotować.

Termostat oczywiście obecny, choć ma o kilka poziomów mniej niż lider. Powłoka też dość klasowa, bo konkretnie non-stick. Potrawy nie przyklejają się do niej uporczywie, a czyszczenie takiej powierzchni jest łatwe. Clatronic PP 3570 C jest ceramiczną patelnią elektryczną o wysokiej wytrzymałości. Dodam jeszcze, że uchwyty są izolowane, a przewód odłączany.

Podsumowując naszego wicelidera, nie ma on jednak takich możliwości jak model od firmy ETA. Porównanie najlepszych patelni elektrycznych nie pozostawia złudzeń, że Clatronic nie ma tutaj szans, choć jest wyraźnie tańszy i w swojej cenie sporo potrafi.

Zalety +

  • Wysoka moc
  • Przyzwoita uniwersalność
  • Solidne wykonanie
  • Pojemność

Wady

  • W tym segmencie cenowym jest wszystko, co powinno być, choć zestawienie tego modelu do lidera jest dość brutalne i lepiej jednak dopłacić do pierwszego miejsca

Clatronic PP 3402 – Opinia, recenzja

patelnia elektryczna clatronic pp 3402

Przed Wami prawdopodobnie najlepsza obecnie patelnia elektryczna do 100 zł, a konkretniej Clatronic PP 3402. W tym segmencie cenowym nie zawodzi z pewnością moc 1500 W. Co z wymiarami? Średnica osiąga 36 cm, a wysokość wewnętrzna 3,5 cm.

Urządzenie umożliwia sprawne i szybkie pieczenie, duszenie, smażenie, podgrzewanie, a nawet grillowanie, choć do tej funkcji akurat podchodziłbym z dystansem. Jest też do dyspozycji technologia, która podtrzymuje ciepło potrawy. Spóźnialski domownik, który za późno przyjdzie na przygotowany przez nas obiad, nie będzie musiał go odgrzewać.

Powłoka dalej jest wysokiej jakości i wszelkie artykuły spożywcze nie powinny się do niej przyklejać. Uchwyty się nie nagrzewają (termoizolacja), pokrywka jest żaroodporna, a przewód da się swobodnie odłączyć. Termostat umożliwia ustawienie maksymalnej temperatury osiągającej nawet 240°C, co może imponować.

Ta teflonowa patelnia elektryczna jest prawdziwym hiciorem w swojej cenie. Jeżeli nie chcecie przekraczać na taki sprzęt budżetu wynoszącego 90-100 zł, to szczerze Wam ją polecam.

Zalety +

  • Wysoka moc
  • Przyzwoita uniwersalność
  • Solidne wykonanie
  • Przystępna cena

Wady

  • Nie jest już tak bardzo pojemna nieco większe patelnie elektryczne firmy Clatronic

Clatronic PP 3401 – Opinia, recenzja

patelnia elektryczna clatronic pp 3401

Na pierwszy rzut oka identyczna patelnia elektryczna do poprzedniej propozycji z mojej klasyfikacji. Jak się pewnie domyślacie, w dół poszła średnica (32 cm). Wysokość, moc, powłoka teflonowa, długie utrzymywanie ciepła, elementy antypoślizgowe czy termoizolacyjne, termostat – to wszystko pozostaje właściwie bez zmian.

Urządzenie nieźle sprawdzi się przy gotowaniu, pieczeniu, duszeniu czy odmrażaniu. 4 cm różnicy szerokości mogą jednak mieć dość duży wpływ na zastosowanie. Różnica w cenie pomiędzy PP 3402 a PP 3401 jest niewielka. Wybór jest więc prosty – lepiej dopłacić do poprzedniej lokaty, chyba że celujecie z jakiegoś powodu w bardziej kompaktową patelnię elektryczną.

Zalety +

  • Wysoka moc
  • Przyzwoita uniwersalność
  • Solidne wykonanie
  • Przystępna cena

Wady

  • Jeszcze mniej pojemniejsza, choć te 32 cm średnicy nie są tragedią

Severin CM 2198 – Opinia, recenzja

patelnia elektryczna severin cm 2198

Przechodzimy do naleśnikarek, choć najwyżej umieszczona przeze mnie opcja zakupowa, czyli Severin CM 2198, jest nieco bardziej uniwersalna, niż mogłoby się wydawać. Nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, żeby przygotować za jej pomocą pysznego omleta na śniadanie czy specyfik rodem z kuchni meksykańskiej, czyli tortillę.

Jak jednak na jej powierzchni właściwie zrobić naleśnika? W zestawie jest specjalna łopatka drewniana, która służy do rozprowadzania ciasta, a także pałeczki do przewracania naleśnika czy innej przekąski. W ustawieniu temperatury pomoże regulator z suwakiem. Oczywiście, nie ma mowy o jakimkolwiek przywieraniu podgrzewanego ciasta. Całkowita powierzchnia ma ok. 30 cm średnicy.

Obudowę wykonano z tworzywa sztucznego, a za stabilność na naszym blacie czy stole kuchennym odpowiadają antypoślizgowe elementy. Na obudowie widać także prosty włącznik czy lampkę kontrolną, która przypomina te z opiekaczy.

Niewątpliwym plusem jest także moc na poziomie 1000 W, co w przypadku elektrycznych naleśnikarek jest bardzo dobrym parametrem. Smażenie naleśników czy placków będzie szybkie i łatwe.

Zalety +

  • Wysoka moc
  • Całkiem uniwersalne zastosowanie
  • Solidne wykonanie
  • Przystępna cena

Wady

  • Brak

GIRMI TS36 – Opinia, recenzja

patelnia elektryczna girmi ts36

Ciężko mi się czasem opisuje takie urządzenia, bo myśląc o przysmakach, które za ich pomocą się robi, człowiek staje się głodny. Cieniutkie, złociste naleśniki z dżemem, serem czy cukrem pudrem potrafią rozbudzić kulinarną wyobraźnię. Wróćmy jednak do konkretnych produktów.

Moją kolejną propozycją jest naleśnikarka GIRMI TS36, którą po prostu zanurza się w cieście. Można za jej pomocą zrobić też tortillę, wrapy czy nawet babeczki. Urządzenie szybko się nagrzewa i ma moc na poziomie 800 W.

Średnica osiąga 20 cm. Nie jest to więc gigantyczna naleśnikarka, gdyż porównanie jej gabarytów do innych modeli wskazuje, że znajdziemy wyraźnie większe produkty.

Podstawa jest obrotowa, a w zestawie znajdziemy miskę to ciasta. Na nienagrzewającym się uchwycie producent umieścił kontrolkę pracy czy włącznik.

GIRMI TS36 to solidna patelnia do smażenia naleśników, która jest łatwa w obsłudze. Zasłużyła sobie na miejsce w rankingu. Jej aktualnym problemem jest jednak to, że kosztuje tyle, co konkurencyjne modele, a dysponuje gorszymi parametrami.

Nie każdy potrzebuje jednak modelu na 30 cm. Niektórzy szukają średnicy na 20 cm, a w takim przypadku GRIMI stanie się optymalnym rozwiązaniem.

Zalety +

  • Wysoka moc
  • Całkiem uniwersalne zastosowanie
  • Solidne wykonanie

Wady

  • Stosunek ceny do jakości mógłby być nieco lepszy

G3Ferrari G10306 – Opinia, recenzja

patelnia elektryczna g3ferrari G10306

Zestawienie polecanych patelni elektrycznych zamyka G3Ferrari G10306. Bardzo podobny model do GRIMI. 800 W mocy, 20 cm średnicy, zimna rączka czy podobne zastosowanie.

Dodam, że ta naleśnikarka jest emaliowana. Ogólnie biorąc, GRIMI ma nieco lepszą jakość wykonania, ale G3Ferrari G10306 jest z kolei troszkę tańsza – kupimy ją za mniej niż 100 zł. Sprawdzi się, gdy szybko chcemy przygotować naleśniki dla całej rodziny czy naszych gości.

Zalety +

  • Wysoka moc
  • Całkiem uniwersalne zastosowanie

Wady

  • Stosunek ceny do jakości mógłby być nieco lepszy

Klasyfikacja była jedna i wspólna dla patelni/rondli elektrycznych i naleśnikarek, ale w obu grupach zauważymy zdecydowanych liderów. ETA 2160 90000 zdeklasowała konkurencyjne modele, podobnie zresztą jak Severin CM 2198 inne urządzenia do robienia naleśników. Pozostałe lokaty też nie są oczywiście złe i mogą Was bardzo mile zaskoczyć.

Część rankingowa za nami, ale zapraszam Was teraz do poradnika zakupowego, który porusza wszystkie najważniejsze parametry i cechy elektrycznych patelni.

Jak wybrać elektryczną patelnię? Na co zwrócić uwagę?

Jeżeli do tej pory przeczytaliście ten materiał od deski do deski, to zapewne sporo dowiedzieliście się już o omawianej kategorii małego AGD do kuchni. Postanowiłem jednak stworzyć dodatkowo kompleksowy poradnik zakupowy. Przeczytajcie go, jeśli chcecie jeszcze bardziej poszerzyć swoją wiedzę na ten temat.

Rodzaje elektrycznych patelni

Teoretycznie, rynek takich urządzeń jest wąski, ale mimo tego można wyróżnić kilka typów, które zresztą pojawiły się w części rankingowej. Rodzaj jest ściśle związany z kształtem czy konstrukcją. Mamy więc coś w stylu naczynia wok, rondle, no i naleśnikarki.

Osobiście bardzo podoba mi się prostokątny kształt z dwoma uchwytami po bokach. Postawiłbym też na jak najgłębszą konstrukcję, gdyż gwarantuje wysoką uniwersalność. Sprawdzi się przy smażeniu na głębokim tłuszczu.

Owalny czy okrągły kształt też jest dość uniwersalny do różnego rodzaju dań z wielu kuchni świata. Trend jest ogólnie taki, że producenci idą w stronę jak najpojemniejszych i najgłębszych patelni/rondli, zazwyczaj z dwoma uchwytami i szklaną pokrywą. Mało znajdzie się modeli, które do złudzenia przypominają klasyczną patelnię. Bardziej podobne do niej są już naleśnikarki wkładane do ciasta.

Wyróżnić można dość unikatowe, ale bardzo niszowe konstrukcje, które zamiast przykrywki mają dużą misę. Takie rozwiązanie umożliwia przygotowanie popcornu. Lepszy, moim zdaniem, jest jednak osobny popcorn maker, znany u nas pod nazwą domowego automatu do popcornu.

Niszowe typy patelni na prąd

Naleśnikarki też potrafią się od siebie różnić. Te bardziej kompaktowe oferują normalną rączkę, a bardziej stacjonarne umieszcza się na blacie i po powierzchni rozprowadza ciasto drewnianą łopatką.

Dodam, że na rynku są również profesjonalne patelnie elektryczne do zastosowań gastronomicznych. Potrafią być bardzo drogie, ale idzie za tym zwiększona pojemność, moc i bardzo wysoka temperatura możliwa do ustawienia. Tego typu sprzęt jest zazwyczaj przechylny (do wylewania zużytego oleju) i bardzo sprawnie radzi sobie z termiczną obróbką produktów spożywczych. W tym materiale skupiłem się jednak wyłącznie na tanich i dobrych patelniach elektrycznych do domowego użytku.

Na przeciwległym biegunie, w ramach zupełnej ciekawostki, można postawić samochodowe patelnie elektryczne. Tak, zasilane są z zapalniczki w aucie, więc ich moc jest niewielka, a sprawność pracy niska.

Wracając jeszcze na koniec to głównego typu, zawsze weźcie pod uwagę styl gotowania, jak i same produkty spożywcze, które zamierzacie w ten sposób pichcić. W każdym przypadku przydadzą się też otwory odpływowe, np. za zużyty olej.

Jaka moc elektrycznej patelni do gotowania?

Moc jest zdecydowanie jednym z najważniejszych parametrów. Większe i pojemniejsze modele powinny oferować minimum 1500 W mocy. Ten warunek został zresztą spełniony w przypadku moich propozycji zakupowych. Inaczej wygląda sprawa z naleśnikarkami. Im wystarczy 800-1000 W mocy.

Na co właściwie wpływa ten parametr ze specyfikacji? Przede wszystkim na szybkość nagrzewania, zakres temperatury, sprawność funkcji przyspieszonego gotowania i na ogólną wydajność obróbki cieplnej naszych produktów spożywczych.

Powierzchnia patelni elektrycznej

Jeden z fundamentów przy dylemacie, jak wybrać patelnię elektryczną. Najważniejsze, żeby jedzenie nie przyklejało się do powierzchni, gdyż grozi to przypaleniem, a w efekcie zepsuciem całego dania, a tego nie chcemy, prawda? Producenci raczej nie mają problemu z serwowaniem nam skutecznych rozwiązań. Wciąż na topie jest teflon lub odporna na zarysowania powłoka ceramiczna.

Jeżeli spotkacie się z kolei z określeniem „powłoka antyadhezyjna”, to również bądźcie spokojni o jej jakość. Jest wytrzymała, nieprzywierająca i bezpieczna dla zdrowia (nie zawiera szkodliwych substancji). Jedno z najkorzystniejszych rozwiązań.

Dopasowanie wymiarów patelni

Co z wymiarami i średnicą? Gabaryty najlepiej dopasować do potraw, które zwykle przygotowujemy. Można jednak spokojnie trzymać się zasady, że im większa powierzchnia, tym dla nas lepiej, gdyż zastosowanie urządzenia wzrasta. Okrągłe modele mają zwykle 30-42 cm średnicy. Szczególnie fani domowej pizzy powinni zwrócić na to uwagę.

Prostokątne modele mają przykładowo wymiary 30 x 38 cm, co skutkuje pojemnością na poziomie aż 5,5 l. Sprzęt stylizowany na wok musi być też odpowiednio głęboki, żeby sprawdził się przy przyrządzaniu dań stir-fry. Wszelkie elementy żeliwne to w zasadzie norma.

Polecam też pewien jakże logiczny trik, o ile rozglądacie się za okrągłą konstrukcją. Gotujecie przecież dość regularnie, prawda? Zapewne korzystacie z tradycyjnej patelni. Zmierzcie jej średnicę, a wybór nowego modelu na prąd będzie łatwiejszy.

Czasem warto też przeczytać opinie czy recenzje o patelniach elektrycznych, żeby dowiedzieć się, jak to u nich jest z czyszczeniem takiej powierzchni. Jeżeli zdecydujecie się na którąś z moich propozycji, to raczej nie musicie tego robić – wszystkie z nich są łatwe w czyszczeniu.

Regulowany termostat

Zapewnia ustawienie pożądanej temperatury, co może być oczywiście kluczowe przy przygotowywaniu wielu dań. Nawet lepsze naleśnikarki mają bezstopniowy termostat. Minus tutaj jest taki, że na pokrętle czy suwaku często nie mamy podanych wartości, a jedynie stopnie (typu 1,2,3 itd.). Musimy więc zajrzeć do podręcznika użytkowania i wykuć na pamięć temperaturę, która kryje się pod danym poziomem.

termostat z pokrętłem do regulacji patelni elektrycznej

Najlepszym rozwiązaniem jest zdejmowany termostat nasadkowy. Dzięki temu nie będzie problemów z wyczyszczeniem elektrycznej patelni. Jeżeli dochodzi do tego możliwość mycia w zmywarce, to już w ogóle bajka.

Jaki powinien być natomiast maksymalny pułap temperatury? Zazwyczaj wynosi 200-240°C, co powinno być dla większości z Was wystarczające. Uwagę zwrócić trzeba na liczbę dostępnych poziomów (zwykle 5-7 stopni). Jeżeli znajdziecie z kolei informację o bezstopniowej regulacji, to możecie być pewni, że ustawianie temperatury będzie swobodne w danym zakresie. Takie udogodnienie można jednak znaleźć zwykle w urządzeniach do robienia naleśników.

Zastosowanie dobrej patelni elektrycznej

Moc, kształt, pojemność/średnica – to wszystko w efekcie końcowym powinno wpływać na jak najszersze zastosowanie. Samo gotowanie, smażenie, pieczenie lub duszenie, to jeszcze nie wszystko. Dochodzi do tego odmrażanie, podgrzewanie niczym mikrofala, a nawet utrzymywanie ciepła lub grillowanie.

Najlepsze patelnie elektryczne potrafią przydać się we wspomnianych już potrawach stir-fry, ale też Saute (mięso/ryba bez panierki z małą ilością oleju przy smażeniu). Nie straszny elektrycznej patelni jest też makaron. Możemy za pomocą takiego sprzętu przygotować naprawdę sporo potraw, które wywodzą się z najpopularniejszych kuchni świata czy przepisów kulinarnych.

Zastosowanie naleśnikarek jest z kolei dość oczywiste. Placki typu pancake, naleśniki, tortille, omlety czy babeczki. Fani takich szybkich przekąsek będą zadowoleni.

Kabel i antypoślizgowe elementy

Kabel musi być odpowiednio długi, żeby użytkowanie sprzętu było komfortowe. To jednak nie wszystko. Jeżeli jest on odpinany czy chowany/zwijany, to przechowywanie patelni w kuchennej szafce będzie dużo łatwiejsze. Tak samo podróżowanie z nią, np. na działkę czy do domku letniskowego.

Antypoślizgowe elementy na spodzie to w zasadzie standard. Takie urządzenie musi stabilnie spoczywać na blacie czy stole.

Czy patelnie elektryczne mają jakieś zabezpieczenia?

Owszem. Głównym zabezpieczeniem jest zazwyczaj to przed przegrzaniem. Chroni przed poważniejszymi awariami sprzętu czy pożarem w kuchni. Bardzo ważna sprawa, gdyż nie zawsze stoimy nad patelnią tego typu.

Komfort kuchennych prac zwiększa się, gdy rączka/uchwyty pozostają chłodne. Producenci dbają o ten aspekt i stosują termoizolację. Obowiązkowa jest także lampka lub kontrolka (sygnalizacja świetlna pracy), żebyśmy zawsze byli pewni, że urządzenie wyłączyliśmy. Regulowane otwory parowe przeciwdziałają natomiast gromadzeniu się wilgoci w trakcie pichcenia.

Nie możemy zapomnieć o antypoślizgowych nóżkach, dzięki którym patelnia stabilnie spoczywa na kuchennym blacie. Polecane przeze mnie patelnie elektryczny posiadają wszystkie najistotniejsze zabezpieczenia, więc problem z głowy.

Najlepsi producenci patelni elektrycznych

Standardowy akapit moich rankingów i poradników. Często lubię bowiem analizować rywalizację producentów. Tutaj nie można jednak wskazać zdecydowanego zwycięzcy. Topowy model należy do firmy ETA, która z czasem może być coraz bardziej rozpoznawalna w naszym kraju, gdyż produkuje po prostu dobry sprzęt małego AGD.

Jeżeli popatrzymy na liczbę wyróżnionych produktów tej samej marki, to już na pierwszy plan wychodzi Clatronic, któremu też możecie spokojnie zaufać.

Co z naleśnikarkami? Prawdziwy miszmasz. Bardzo ciężko wskazać wyróżniającą się firmę i lepiej do sprawy podejść po prostu indywidualnie, po poszczególnych produktach.

Patelnie elektryczne – Podsumowanie

Mój materiał wskazał Wam najlepsze patelnie elektryczne i pomógł lepiej poznać ich rynek czy specyfikę. Wierzę więc głęboko, że dokonacie już świadomego i rozsądnego wyboru.

W klasyfikacji zawarłem modele, które zapewniają szerokie zastosowanie, więc nie odstają w tym aspekcie od klasycznych naczyń kuchennych. Do tego oferują ciekawe funkcjonalności.

Jeżeli macie swoje doświadczenia z omawianą kategorią, to napiszcie o tym w komentarzu poniżej.

Tymczasem życzę Wam wielu udanych i smacznych dań, nieważne czy z piekarnika, palnika czy patelni – najlepiej niskokalorycznych, choć czasem ciężko oprzeć się pokusie, prawda?

Nie odchodź jeszcze z PROrankingów! Przygotowałem dla Ciebie propozycje innych rankingów przydatnego sprzętu do kuchni:

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o