W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Ranking patelni 2023 | Najlepsze patelnie

Łukasz Proszek
Aktualizacja:  1 października 2023
Komentarze:  0

Patelnia to jeden z podstawowych przyrządów kuchennych. Smażysz, dusisz i przygotowujesz na nim sporo dań oraz przysmaków. Dlatego też warto wybrać raz, a dobrze, prawda? Umożliwi Ci to mój aktualizowany ranking patelni. Zobacz, kogo wyróżniłem i dlaczego!

Najlepsze patelnie ranking

Jakie są najlepsze patelnie z mojego zestawienia? Przede wszystkim najzdrowsze, najwytrzymalsze i nieprzywierające.

Szybko i łatwo zrobisz naleśniki, omlet, jajka sadzone czy perfekcyjnie wysmażony stek.

Nic więcej nie potrzebujesz, aby kupić dobrą patelnię kuchenną najwyższej jakości. Sprawdź ranking, przeczytaj subiektywne opinie i zamów swoją nową patelnię!

Ranking patelni 2023 – TOP 7

Gerlach Granitex 28 cm

Patelnia o średnicy 28 cm. Nieprzywierająca powłoka oraz efekt kamienia sprawia, że naczynie doskonale komponuje się z minimalistycznymi wnętrzami. Wiedz, że to nie jedyna cecha, jaka charakteryzuje patelnię Gerlach. Uwagę zwraca przede wszystkim wysoka jakość wykonania.

To najlepsza patelnia aluminiowa na rynku. Wyposażono ją w nowoczesną powłokę ceramiczną. Naczynie składa się z dwóch warstw, metalicznej oraz bazowej, która stanowi doskonałą ochronę przed pękaniem. Dzięki temu podczas smażenia ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całym wnętrzu. Umożliwia Ci to szybsze przyrządzanie posiłku oraz pozwala zaoszczędzić energię.

W składzie patelni Gerlach nie znajdują się szkodliwe substancje. Z tego względu naczynie jest nie tylko przyjazne dla Twojego zdrowia, ale również całego środowiska. Oprócz tego patelnia nie sprawia kłopotów w czyszczeniu. Jednocześnie pozwala na smażenie potraw w sposób tradycyjny, jak na rozgrzanym kamieniu.

Ocena produktu: 9.9/10

Fiskars Functional Form 28 cm (1026574)

Aluminiowa patelnia przeznaczona również na indukcję. Stworzono ją z myślą o codziennym i wygodnym użytkowaniu. Naczynie składa się z dwuwarstwowej powierzchni, która w trakcie smażenia nie powoduje przywierania składników. Za sprawą specjalnego tworzywa o nazwie Hardtec patelnia nagrzewa się błyskawicznie.

Ranking patelni nie byłby kompletny bez tego produktu. Zdecydowanie ułatwia on przygotowanie posiłków. Nieprzywierająca powłoka równomiernie się nagrzewa, dzięki czemu smażenie nie trwa długo. Powierzchnia naczynia jest wolna od substancji, które po kontakcie z żywnością mogłyby okazać się szkodliwe dla zdrowia.

To dobrej jakości patelnia o równej i gładkiej warstwie zewnętrznej. Gwarantuje Ci to pełne bezpieczeństwo podczas smażenia oraz ochronę przed uszkodzeniem kuchenki. W trakcie użytkowania uchwyt nie nagrzewa się, pozostaje jedynie ciepły. Nie ma więc ryzyka oparzeń. Patelnię przeznaczono do wszystkich typów kuchenek.

Ocena produktu: 9.76/10

Gerlach Contrast Procoat 28 cm (489110)

Profesjonalna patelnia gwarantująca błyskawiczne smażenie. Naczynie stanowi doskonałe połączenie wysokiej jakości materiałów oraz wygody. Producent zastosował w nim specjalną powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw. Patelnia Gerlach gwarantuje przyrządzenie smacznych i zdrowych posiłków z zachowaniem wszystkich walorów smakowych.

Ta szybko nagrzewająca się patelnia charakteryzuje się mocną i odporną na wysokie temperatury powierzchnią oraz grubym dnem. Pozwala to na smażenie potraw na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym również indukcji. Utrzymanie patelni w czystości nie sprawia problemu nawet przy codziennym stosowaniu.

Dla wielu to wytrzymała i najzdrowsza patelnia na rynku. Cechuje ją szybkość przyrządzania potraw oraz ergonomiczny uchwyt. Element wyposażono także w antypoślizgową, silikonową powłokę, dzięki której naczynie nie wyślizguje się z rąk. Uchwyt nie nagrzewa się w czasie smażenia, więc nie musisz się obawiać oparzeń.

Ocena produktu: 9.6/10

Tefal Excellence 28 cm G2690672

Dobra patelnia zapewniająca perfekcyjne smażenie potraw. Nie wymaga użycia tłuszczu, dlatego stanowi idealne rozwiązanie dla osób ceniących zdrowy tryb życia. Świetnie nadaje się do tradycyjnego smażenia, jak również niecodziennych eksperymentów kulinarnych. Za jej pomocą przygotujesz smaczny posiłek każdego dnia.

Beztłuszczowa patelnia to godny polecenia produkt. Jej unikalna i nowoczesna powłoka jest aż 6 razy bardziej wytrzymała od tradycyjnych. Sprawia to, że utrzymanie naczynia w czystości w ogóle nie sprawia problemu. Patelnia jest odporna na zarysowania nawet metalowych łopatek.

Decydując się na tę wygodną w użyciu patelnię, swoje posiłki usmażysz bez obaw o przywieranie. A wszystko to bez dodatku zbędnych tłuszczów. Twoja potrawa będzie nie tylko lekka i smaczna, ale także pełnowartościowa. Producent gwarantuje użytkowanie naczynia na wszystkich rodzajach kuchenek.

Ocena produktu: 9.59/10

Zwieger Diamond 24 cm

Aluminiowa patelnia do smażenia. Jej średnica wynosi 24 cm. Naczynie pokrywa nowoczesna nieprzywierająca powłoka składająca się z 4 warstw. Specjalna chropowata struktura sprawia, że patelnia jest nie tylko solidnie wykonana, ale przede wszystkim gwarantuje ochronę przed zarysowaniami.

Tę godną polecenia patelnię wyprodukowano z najwyższej jakości tworzyw, jakich używa się w profesjonalnych naczyniach. Jeszcze bardziej podnosi to komfort podczas smażenia i zapewnia wiele lat stosowania. Pomimo upływu czasu naczynie nadal utrzymuje swój pierwotny wygląd.

Dysk indukcyjny, na jaki zdecydował się producent, zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła. W związku z tym patelnia jest energooszczędna i z powodzeniem może być stosowana na indukcji. Zaprojektowany w nowoczesny sposób uchwyt pokryto powłoką antypoślizgową, dzięki której patelnia nie sprawia kłopotów podczas chwytania.

Ocena produktu: 9.41/10

Tefal Duetto+ G7320634 28 cm

Ranking patelni prezentuje produkt marki Tefal. Naczynie w całości wykonano z wytrzymałej stali nierdzewnej. Gwarantuje to trwałość oraz wygodę przez długie lata użytkowania. Utrzymanie patelni w czystości nie sprawia kłopotów. Nie ma więc przeciwwskazań do przygotowywania w niej różnorodnych posiłków.

Naczynie dobrze nadaje się zarówno do omletów, jak i dań mięsnych. Pomimo stosowania różnorodnych składników patelnia zapewnia ochronę przed przywieraniem. Z kolei innowacyjny wskaźnik znajdujący się na powłoce pozwala osiągnąć wyjątkowy smak smażonego produktu, bo ułatwia Ci położenie go w odpowiednim momencie.

Ta kuchenna patelnia to doskonałe rozwiązanie w każdym domu. Przygotujesz z nią smakowite jedzenie dla całej rodziny. I to wszystko bez obaw o zbędne przypalenie czy przywieranie. Naczynie nie tylko ładnie się prezentuje, ale jest również wygodne w użyciu. Ergonomiczna rączka zapewnia bezpieczny chwyt. Całość dopełnia możliwość stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek.

Ocena produktu: 9.36/10

Ambition Silverstone 24 cm

Głęboka aluminiowa patelnia do smażenia. Pojemnością oraz kształtem bardziej przypomina tradycyjny garnek z pokrywką, dlatego jest bardzo praktyczna. Średnica naczynia wynosi 24 cm, całość wykonano z odkuwanego aluminium. Umożliwia to szybsze nagrzanie się spodu, dzięki czemu nie musisz długo czekać na przyrządzenie dania.

Ta niecodzienna patelnia odpowiednio sprawdzi się do sosów oraz większych potraw. Zastosowana powłoka wykonana została z nieprzywierających materiałów, które dodatkowo imitują kamień. Pozwala to na odpowiednie wkomponowanie się naczynia do wystroju każdego wnętrza.

Patelnia jest odporna na zarysowanie oraz ścieranie. Jest jednocześnie wygodna w przenoszeniu. Wszystko to za sprawą dwóch uchwytów, jakie wykończono specjalnym tworzywem. Gwarantuje to stabilne trzymanie w dłoniach i to bez obaw o poparzenia. Do zestawu dołączono pokrywkę wykonaną z hartowanego szkła.

Ocena produktu: 9.22/10

Jaką patelnię kupić?

Przygotowanie idealnych naleśników, jajek czy też kotletów nie byłoby możliwe bez dobrej jakości patelni. Niekiedy wybór odpowiedniego naczynia gwarantującego wygodne smażenie potrafi sprawić sporo kłopotów.

W takich sytuacjach pomocny okaże się ranking patelni, który specjalnie dla Ciebie przygotowałem. Umieściłem w nim produkty, które cieszą się największym zainteresowaniem wśród kupujących.

Nie zawsze natłok takich informacji pozwala na szybki wybór patelni. Wiem, że może być Ci ciężko podjąć ostateczną decyzję, dlatego mam dla Ciebie coś jeszcze. Stworzyłem listę rzeczy, jakie trzeba wziąć pod uwagę, decydując się na zakup patelni. Zapoznaj się z nimi, a nie pożałujesz swojego wyboru.

Rodzaj patelni

Coraz częściej sporą uwagę poświęca się przeznaczeniu patelni. Obecnie jednego naczynia nie wykorzystuje się tak jak dawniej, do wszystkiego. Odkąd w sklepach pojawiły się modele o różnych przeznaczeniach, tak ich wybór nie należy już do najłatwiejszych. Sprawdź, jaką patelnię wybrać, aby zapewnić sobie wygodne użytkowanie.

Patelnia grillowa

Patelnia grillowa ma inną powierzchnię niż tradycyjne naczynia. Jej dno stanowi zazwyczaj kratka lub charakterystyczne rowki. Takie udogodnienie sprawia, że podczas smażenia różnorodnych potraw gorące powietrze bezpośrednio przedostaje się do środka niczym na prawdziwym ruszcie.

Patelnie grillowe umożliwiają zdrowe przygotowanie posiłków i to bez potrzeby dodawania oleju. W trakcie smażenia z mięsa i tak wytapia się tłuszcz, więc zastosowanie jego dodatkowej porcji jest zbędne.

Te patelnie uznawane są za zdrowe, dlatego idealnie sprawdzą się u osób będących na diecie lub pragnących zmienić swój sposób odżywiania.

Patelnia uniwersalna

Tego rodzaju chyba nie muszę za bardzo przedstawiać. Naczynie należy do najbardziej tradycyjnych, ponieważ pozwala na przygotowanie różnorodnych posiłków. Wszystko to za sprawą odpowiednio wyprofilowanego dna oraz niewysokich ścianek.

Uniwersalne patelnie dostępne są w kilku rozmiarach, a do ich produkcji używa się różnych rodzajów materiałów. To, co wyróżnia je na tle innych modeli, to przede wszystkim cena. Zakup naczynia nie należy do kosztownych, a z racji szerokiego zastosowania w kuchni warto się zawsze na niego zdecydować.

Patelnia głęboka

Wyglądem oraz kształtem przypomina kuchenny garnek do gotowania, ale to tak naprawdę duża i głęboka patelnia. Uważa się również, że jej przeznaczenie zbliżone jest nieco do uniwersalnych modeli.

W kuchni szczególnie przydaje się do przygotowania większej ilości potraw lub produktów, które po usmażeniu wymagają duszenia. Producenci oferują różne wielkości oraz głębokości naczynia, a do najbardziej znanych należą chyba tzw. woki.

Patelnia o specjalnym zastosowaniu

Na rynku spotkasz również naczynia, które przeznaczono wyłącznie do przygotowania jednego i konkretnego dania. Dlatego, jeśli nie wiesz nadal, jaką patelnię kupić, zwróć uwagę na jej specjalne zastosowanie.

  • Patelnia do jajek – jej wnętrze stanowi kilka otworów umożliwiających smażenie jajek sadzonych.
  • Patelnia do naleśników – jej powierzchnia jest płaska. Patelnia ma płytkie brzegi, ponieważ w trakcie smażenia placków nie jest wymagane mieszanie.
  • Patelnia do omletów – w tym przypadku mówi się o zestawie patelni. To połączenie dwóch naczyń ułatwiających przewracanie omletów w trakcie smażenia.
  • Patelnia do ryb – dno podobnie jak w przypadku patelni grillowej zbudowane jest z charakterystycznych rowków. W ofercie znajdują się naczynia prostokątne lub owalne (idealnie dopasowane do kształtu ryb).
  • Patelnia do paelli – stworzona z myślą o hiszpańskiej potrawie. Naczynie nadaje się do przyrządzania dań, które serwuje się bezpośrednio w nim na stole.
  • Patelnia z kominem – nie wymaga stosowania tłuszczu, a do jej produkcji stosuje się wyłącznie ceramikę. Łączy w sobie tradycyjne smażenie z gotowaniem potraw na parze.

Materiał wykonania

Zastanawiając się, jaka patelnia sprawdzi się najlepiej w Twojej kuchni, weź pod uwagę materiał wykonania. To od niego zależy szybkość smażenia czy też bezproblemowe czyszczenie.

Patelnia aluminiowa

To najbardziej popularny rodzaj. Pomimo błyskawicznego nagrzewania się i równomiernego rozprowadzania ciepła patelnie aluminiowe szybko wystygają. Są nie tylko lekkie, ale także odporne na zarysowania.

Aby ograniczyć przedostawanie się szkodliwych substancji do jedzenia, na powłokę patelni aluminiowej nakłada się specjalną teflonową warstwę. Niektóre modele z powodzeniem sprawdzą się do smażenia na indukcji.

Patelnia miedziana

Z uwagi na wysoką cenę patelnie miedziane nie zawsze znajdują się w ofercie tradycyjnych sklepów z wyposażeniem kuchennym. Naczynia te przeznaczone są głównie dla profesjonalnych kucharzy.

Oprócz szybkiego nagrzewania się i równomiernego smażenia będą także doskonałym dodatkiem dekoracyjnym. Decydując się na zakup patelni ceramicznej, dokładnie zapoznaj się wcześniej z zasadami jej użytkowania.

Patelnia stalowa

Mocne tworzywo, jakie stosuje się do produkcji naczynia, jest odporne na zarysowania oraz liczne urazy mechaniczne. Dzięki temu patelnia podczas smażenia nie wymaga stosowania silikonowych lub plastikowych łopatek.

Kiedy zdecydujesz się na kupno patelni stalowej, to pamiętaj, że potrzeba sporo czasu, aby naczynie odpowiednio się nagrzało. Utrzymanie jej w czystości nie jest skomplikowane, ponieważ można ją myć w zmywarce.

Patelnia tytanowa

Cena patelni tytanowych nie należy do najniższych. To profesjonalne i wysokiej jakości produkty wytwarzane całościowo z tytanu lub jedynie pokryte tytanową powłoką. Inwestując w ten model, masz zagwarantowane długoletnie użytkowanie oraz odporność na zniszczenia.

Patelnia żeliwna

Jej cechą charakterystyczną jest przede wszystkim trwałość oraz długie utrzymywanie wysokiej temperatury. Niestety, ale nie jest łatwa do utrzymania w czystości.

Dobra patelnia żeliwna to ta o dużym ciężarze oraz grubym dnie. Warto się na nią zdecydować, kiedy ktoś choruje na anemię lub ma kłopoty z sercem, ponieważ w trakcie smażenia do potraw przedostaje się pełnowartościowe żelazo.

Powłoka patelni

Materiał wykonania patelni jest bardzo ważny, ale wiedz, że równie istotna jest sama powłoka. To ona decyduje o łatwym czyszczeniu czy też szybkości smażenia. Warstwa ta wpływa jednocześnie na nieprzywieranie potraw do dna oraz decyduje o odporności na uszkodzenia mechaniczne.

W ofercie sklepów znajdziesz patelnie z różnymi powłokami.

Teflonowa

Bez wątpienia jest najpopularniejszą powłoką stosowaną na rynku. Patelnia z jej zawartością nie wymaga użycia oleju i dodatkowo nie powoduje przywierania potraw. Teflonowej powłoki lepiej nie dotykać ostrymi i metalowymi sztućcami oraz łopatkami.

W sklepach znajdziesz patelnie z powłoką teflonową o różnej grubości i liczbie warstw. Bardzo ważne jest, aby przed ostateczną decyzją upewnić się, czy dany model ma znak oryginalnego teflonu.

Marmurowa

Najmocniejszy typ powłoki stosowany do produkcji patelni. Dzięki niej naczynie jest odporne na zarysowania i nawet przez długie lata użytkowania zachowuje pierwotny wygląd. Smażone jedzenie nie przypala się oraz nie przywiera do dna. Z racji użytego materiału do produkcji powłoki cała patelnia jest dosyć ciężka.

Ceramiczna

Patelnia z powłoką ceramiczną równomiernie rozprowadza ciepło oraz szybko się nagrzewa. Danie nie przypala się i nie przywiera oraz zachowuje wszystkie potrzebne wartości odżywcze.

Użyty do produkcji powłoki materiał nie wchodzi w reakcje z żywnością, dlatego naczynie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Równa i gładka powierzchnia nie wymaga stosowania oleju oraz jest odporna na bardzo wysokie temperatury.

Tytanowa

Powłoki tytanowe są trwałe i odporne na uszkodzenia, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać do nich metalowych akcesoriów. Coraz częściej producenci uzupełniają je dodatkiem w postaci ceramiki. Dzięki temu patelnia jest śliska i gładka, dlatego nie powoduje przywierania składników.

Wielkość patelni

Najlepsze patelnie powinny mieć również odpowiednią wielkość. Tutaj już wszystko zależy od Twoich preferencji oraz przeznaczenia naczynia. Jego wybór zależy również od liczby domowników, czyli osób, dla której będą przygotowywane posiłki.

W sklepach znajdziesz patelnie o średnicy 24, 26 oraz 28 cm. Możesz zdecydować się także na zakup nieco mniejszego, 20-centymetrowego naczynia.

Kiedy chcesz mieć pod ręką wszystkie rozwiązania naraz, wybierz zestaw patelni, gdzie będziesz mieć do dyspozycji kilka elementów.

Dno

Na jakość smażenia wpływa dno patelni. To od niego, a dokładnie od jego grubości zależy szybkość nagrzewania oraz odporność na zarysowania. Nie wybieraj cienkich modeli, bo szybko pożałujesz swojej decyzji.

Test patelni niejednokrotnie pokazał, że najlepiej decydować się na produkty z przynajmniej z 4-milimetrowym oraz wklęsłym dnem. Pozwoli to na optymalne rozprowadzenie ciepła. Z kolei do indukcji wybieraj naczynia z ferromagnetycznym spodem wykonanym ze stali szlachetnej.

Możliwość mycia w zmywarce

Zmywarka poprawia jakość życia i jest dużym ułatwieniem. Pamiętaj, że nie pozwala na umieszczenie w jej wnętrzu wszystkich naczyń, szczególnie patelni. Podczas zakupu warto wziąć to pod uwagę, aby uniknąć ręcznego szorowania.

Aby zapewnić długie i bezawaryjne użytkowanie, nie zaleca się mycia patelni w zmywarkach, nawet jeśli producent na to pozwala. Wszystko przez specjalne materiały, z jakich wytwarzane są powłoki naczyń. Mechanicznemu czyszczeniu na pewno nie mogą być poddawane produkty żeliwne czy też ceramiczne.

Uchwyty

Podobnie jak materiał czy powłoka patelni dużą rolę odgrywają również uchwyty. To one zapewniają bezpieczne przenoszenie naczynia oraz wygodne smażenie.

Polecane patelnie zawsze mają ergonomiczne rączki oraz idealnie dopasowany do każdej dłoni kształt. Najbardziej wygodne rozwiązanie stanowi montowanie uchwytów na stałe. Nigdy nie decyduj się na elementy plastikowe, ponieważ w trakcie smażenia od razu wyczujesz brzydki zapach topiącego się tworzywa.

Znacznie lepszym wyborem będą uchwyty stalowe. Je najczęściej dodatkowo pokrywa się fenolową lub silikonową powłoką, dzięki czemu patelnia nie wyślizguje się z dłoni.

Pokrywka

Choć jej zakup wydaje się zbędny, to zawsze warto zwrócić na nią uwagę. Odpowiednio przylegająca pokrywka zapewni Ci bezpieczne smażenie i to w dodatku bez zabrudzenia kuchenki. Jedzenie nie przedostanie się poza patelnię, a pryskający tłuszcz nie oparzy Twoich dłoni.

Jeśli producent nie dołącza bezpośrednio pokrywki do zestawu, rozważ jej osobny zakup. Wybierz wówczas produkt wykonany ze szkła hartowanego z nienagrzewającym się uchwytem. Dodatek do patelni powinien być także wyposażony w specjalne otwory odprowadzające nadmiar pary.

Patelnia kuchenna – Ceny

Smażenie potraw nie będzie możliwe bez porządnej patelni. Nie zwlekaj z zakupem i nie odkładaj go na później.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to kolejny wydatek, ale wiedz, że dobre patelnie wcale nie muszą dużo kosztować. Co prawda, jest to też kwestia gustu oraz Twoich wymagań, ale obecnie oferty sklepów dostosowane są niemalże na każdą kieszeń.

Najtańsze patelnie do kuchni kupisz już od 50 do 100 złotych. I wcale nie jest to wygórowany koszt, zwłaszcza że często produkty te należą do popularnych marek. W tym przedziale cenowym dostaniesz patelnię z nieprzywierającą powłoką i dobrej jakości materiałem użytym do produkcji.

Nie łudź się mimo wszystko na super wykonanie i dopracowanie w każdym szczególe. Za taką cenę nie zawsze dostaniesz patelnię z montowanym na stałe uchwytem czy też odporną na zarysowania powierzchnią.

Jeśli zależy Ci na zdecydowanie czymś lepszym, zwiększ swój budżet do 150 lub 200 złotych. Kupisz wówczas solidną patelnię z grubym dnem i wytrzymałą na urazy powłoką.

Najczęściej takie modele przeznaczone są do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym także indukcyjnych. Zdecydowanie skracają one czas smażenia poprzez równomierne rozprowadzanie ciepła i nie wymagają stosowania tłuszczów. Droższe patelnie są też energooszczędne i nadają się do zapiekania w piekarniku.

Wolisz profesjonalne naczynia? Zdecyduj się na jeszcze droższy model, za 300 zł lub więcej. Pamiętaj, że takie patelnie wymagają specjalnego traktowania i sporej wiedzy na temat ich użytkowania.

Jak widzisz, dobrej jakości naczynia nie zawsze muszą być warte fortuny. Przed zakupem dobrze także sprawdzić porównanie patelni i wybrać ten rodzaj, na który masz odpowiedni budżet.

Jakiej firmy patelnia?

Patelnie produkowane są przez wielu producentów. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że podczas zakupu masz wątpliwości, na jaki model konkretnie się zdecydować. Przygotowałem więc dla Ciebie zestawienie najbardziej znanych i polecanych marek patelni.

Patelnie Gerlach

Ranking patelni nie byłby kompletny bez tego producenta. I choć marka znana jest głównie z dobrej jakości garnków i sztućców, to w swojej ofercie ma także wysokiej jakości naczynia do smażenia.

Cała produkcja odbywa się w Polsce, co dla wielu jest dodatkową zaletą. Patelnie Gerlach wytwarzane są z najwyższej jakości materiałów z nieprzywierającą powłoką. Zapewniają szybkie smażenie i to bez dodatku tłuszczu.

Oprócz tego naczynia z racji specjalnych i ergonomicznych uchwytów nie powodują oparzeń dłoni, a także są wygodne w przenoszeniu.

Patelnie Fiskars

Marka zajmuje się produkcją noży, akcesoriów kuchennych oraz patelni w Finlandii. Stosuje sprawdzone i trwałe materiały oraz ciekawe wzornictwo, co czyni ją jedną z najlepszych i pozwala zająć miejsce w czołówce.

Dla wielu to najlepsze patelnie na rynku. Producent dba, aby ich użytkowanie było nie tylko wygodne, ale przede wszystkim bezpieczne. Jego naczynia cechuje nieprzywierająca powłoka odporna na zarysowania oraz łatwość w czyszczeniu.

W ofercie Fiskars znajdują się wysokiej jakości patelnie przeznaczone do szerokiego oraz specjalnego zastosowania. Oprócz tego zestawy zawsze elegancko się prezentują i stanowią dopełnienie kuchennego wnętrza.

Patelnie Tefal

Dobre patelnie to znak rozpoznawczy tej marki. Specjalna powłoka wyposażona we wskaźnik zdecydowanie przyspiesza smażenie, a mimo to nie pogarsza jakości potraw.

Na produkty Tefal zawsze warto zwrócić uwagę, bo cechuje je wysokiej jakości wykonanie oraz połączenie profesjonalizmu z wygodą. W sklepach znajdziesz zarówno patelnie uniwersalne, grillowe, jak i o specjalnym przeznaczeniu, np. do smażenia naleśników.

Patelnie Zwieger

Dla wielu najlepsza patelnia musi pochodzić wyłącznie od tej marki. I nic w tym dziwnego, skoro wszystkie produkty odznaczają się profesjonalnym wykonaniem.

Firma działa na rynku dopiero kilka lat, a mimo to zdążyła zjednać sobie wielu użytkowników i zdobyć prestiżowe nagrody. Zwieger zajmuje się produkcją garnków, noży, patelni oraz wielu akcesoriów kuchennych.

Decydując się na zakup tego wyjątkowego naczynia, masz zagwarantowane zdrowe posiłki każdego dnia i to bez zbędnych przypaleń.

Patelnie Ambition

Polska marka działająca na rynku od 2004 r., w swojej ofercie ma dobrej jakości produkty przeznaczone do codziennego użytku. Wiele z nich nadaje się do mycia w zmywarkach oraz stosowania na kuchenkach indukcyjnych.

Patelnie Ambition cechuje wygoda podczas smażenia, nieprzywierająca powłoka oraz dość solidne wykonanie. Oprócz tradycyjnych kształtów producent oferuje także duże i głębokie naczynia, które w zestawie często zawierają dopasowaną pokrywkę.

Podsumowanie

Teraz już doskonale wiesz, które patelnie są najlepsze. Nie musisz o nie pytać na forum bądź czytać innych blogów. Jak się okazało, większość propozycji to jednocześnie jedne z najlepszych patelni na indukcję. Spokojnie sobie radzą na nowoczesnych płytach.

To pozornie prosty, bardzo klasyczny przyrząd kuchenny, lecz zły wybór oznacza utrudnione gotowanie bądź problemy z czyszczeniem. Wybierając coś z mojego rankingu, unikniesz takich nieprzyjemności. Nabędziesz solidną patelnię na lata, która ułatwi Ci pichcenie!

Jeżeli masz dodatkowe pytanie lub własną opinię o którejś z polecanych patelni, skorzystaj z sekcji komentarzy.

Szukasz tylko konkretnego typu tego naczynia? Sprawdź zatem trwałe patelnie granitowe, które cieszą się coraz większą popularnością. Według wiele osób najwytrzymalsze są profesjonalne patelnie tytanowe.

A do grillowania najlepiej sprawdzi się najlepsza patelnia grillowa do mięsa, warzyw czy ryb.

Na portalu znajdziesz także bardzo ciekawy sprzęt na prąd o takim samym zadaniu. Chodzi o patelnie elektryczne, które umożliwiają precyzyjne wybranie temperatury. Korzystałem również z nich i muszę przyznać, że to urządzenie ma swoje unikalne zalety.

Podobnie sprawa wygląda z domowymi naleśnikarkami elektrycznymi. Nie za droga, a użyteczna alternatywa dla klasycznych patelni.

Wracając do klasycznych naczyń, dowiedz się, jakie garnki na indukcję są teraz najlepsze. Ugotujesz z nimi wiele różnych potraw, nie martwiąc się o trwałość.

Oceń publikację
[Głosy: 12 Średnia: 4.3]

Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments