Jaką patelnię kupić?
Przygotowanie idealnych naleśników, jajek czy też kotletów nie byłoby możliwe bez dobrej jakości patelni. Niekiedy wybór odpowiedniego naczynia gwarantującego wygodne smażenie potrafi sprawić sporo kłopotów.
W takich sytuacjach pomocny okaże się ranking patelni, który specjalnie dla Ciebie przygotowałem. Umieściłem w nim produkty, które cieszą się największym zainteresowaniem wśród kupujących.
Nie zawsze natłok takich informacji pozwala na szybki wybór patelni. Wiem, że może być Ci ciężko podjąć ostateczną decyzję, dlatego mam dla Ciebie coś jeszcze. Stworzyłem listę rzeczy, jakie trzeba wziąć pod uwagę, decydując się na zakup patelni. Zapoznaj się z nimi, a nie pożałujesz swojego wyboru.
Rodzaj patelni
Coraz częściej sporą uwagę poświęca się przeznaczeniu patelni. Obecnie jednego naczynia nie wykorzystuje się tak jak dawniej, do wszystkiego. Odkąd w sklepach pojawiły się modele o różnych przeznaczeniach, tak ich wybór nie należy już do najłatwiejszych. Sprawdź, jaką patelnię wybrać, aby zapewnić sobie wygodne użytkowanie.
Patelnia grillowa
Patelnia grillowa ma inną powierzchnię niż tradycyjne naczynia. Jej dno stanowi zazwyczaj kratka lub charakterystyczne rowki. Takie udogodnienie sprawia, że podczas smażenia różnorodnych potraw gorące powietrze bezpośrednio przedostaje się do środka niczym na prawdziwym ruszcie.
Patelnie grillowe umożliwiają zdrowe przygotowanie posiłków i to bez potrzeby dodawania oleju. W trakcie smażenia z mięsa i tak wytapia się tłuszcz, więc zastosowanie jego dodatkowej porcji jest zbędne.
Te patelnie uznawane są za zdrowe, dlatego idealnie sprawdzą się u osób będących na diecie lub pragnących zmienić swój sposób odżywiania.
Patelnia uniwersalna
Tego rodzaju chyba nie muszę za bardzo przedstawiać. Naczynie należy do najbardziej tradycyjnych, ponieważ pozwala na przygotowanie różnorodnych posiłków. Wszystko to za sprawą odpowiednio wyprofilowanego dna oraz niewysokich ścianek.
Uniwersalne patelnie dostępne są w kilku rozmiarach, a do ich produkcji używa się różnych rodzajów materiałów. To, co wyróżnia je na tle innych modeli, to przede wszystkim cena. Zakup naczynia nie należy do kosztownych, a z racji szerokiego zastosowania w kuchni warto się zawsze na niego zdecydować.
Patelnia głęboka
Wyglądem oraz kształtem przypomina kuchenny garnek do gotowania, ale to tak naprawdę duża i głęboka patelnia. Uważa się również, że jej przeznaczenie zbliżone jest nieco do uniwersalnych modeli.
W kuchni szczególnie przydaje się do przygotowania większej ilości potraw lub produktów, które po usmażeniu wymagają duszenia. Producenci oferują różne wielkości oraz głębokości naczynia, a do najbardziej znanych należą chyba tzw. woki.
Patelnia o specjalnym zastosowaniu
Na rynku spotkasz również naczynia, które przeznaczono wyłącznie do przygotowania jednego i konkretnego dania. Dlatego, jeśli nie wiesz nadal, jaką patelnię kupić, zwróć uwagę na jej specjalne zastosowanie.
- Patelnia do jajek – jej wnętrze stanowi kilka otworów umożliwiających smażenie jajek sadzonych.
- Patelnia do naleśników – jej powierzchnia jest płaska. Patelnia ma płytkie brzegi, ponieważ w trakcie smażenia placków nie jest wymagane mieszanie.
- Patelnia do omletów – w tym przypadku mówi się o zestawie patelni. To połączenie dwóch naczyń ułatwiających przewracanie omletów w trakcie smażenia.
- Patelnia do ryb – dno podobnie jak w przypadku patelni grillowej zbudowane jest z charakterystycznych rowków. W ofercie znajdują się naczynia prostokątne lub owalne (idealnie dopasowane do kształtu ryb).
- Patelnia do paelli – stworzona z myślą o hiszpańskiej potrawie. Naczynie nadaje się do przyrządzania dań, które serwuje się bezpośrednio w nim na stole.
- Patelnia z kominem – nie wymaga stosowania tłuszczu, a do jej produkcji stosuje się wyłącznie ceramikę. Łączy w sobie tradycyjne smażenie z gotowaniem potraw na parze.
Materiał wykonania
Zastanawiając się, jaka patelnia sprawdzi się najlepiej w Twojej kuchni, weź pod uwagę materiał wykonania. To od niego zależy szybkość smażenia czy też bezproblemowe czyszczenie.
Patelnia aluminiowa
To najbardziej popularny rodzaj. Pomimo błyskawicznego nagrzewania się i równomiernego rozprowadzania ciepła patelnie aluminiowe szybko wystygają. Są nie tylko lekkie, ale także odporne na zarysowania.
Aby ograniczyć przedostawanie się szkodliwych substancji do jedzenia, na powłokę patelni aluminiowej nakłada się specjalną teflonową warstwę. Niektóre modele z powodzeniem sprawdzą się do smażenia na indukcji.
Patelnia miedziana
Z uwagi na wysoką cenę patelnie miedziane nie zawsze znajdują się w ofercie tradycyjnych sklepów z wyposażeniem kuchennym. Naczynia te przeznaczone są głównie dla profesjonalnych kucharzy.
Oprócz szybkiego nagrzewania się i równomiernego smażenia będą także doskonałym dodatkiem dekoracyjnym. Decydując się na zakup patelni ceramicznej, dokładnie zapoznaj się wcześniej z zasadami jej użytkowania.
Patelnia stalowa
Mocne tworzywo, jakie stosuje się do produkcji naczynia, jest odporne na zarysowania oraz liczne urazy mechaniczne. Dzięki temu patelnia podczas smażenia nie wymaga stosowania silikonowych lub plastikowych łopatek.
Kiedy zdecydujesz się na kupno patelni stalowej, to pamiętaj, że potrzeba sporo czasu, aby naczynie odpowiednio się nagrzało. Utrzymanie jej w czystości nie jest skomplikowane, ponieważ można ją myć w zmywarce.
Patelnia tytanowa
Cena patelni tytanowych nie należy do najniższych. To profesjonalne i wysokiej jakości produkty wytwarzane całościowo z tytanu lub jedynie pokryte tytanową powłoką. Inwestując w ten model, masz zagwarantowane długoletnie użytkowanie oraz odporność na zniszczenia.
Patelnia żeliwna
Jej cechą charakterystyczną jest przede wszystkim trwałość oraz długie utrzymywanie wysokiej temperatury. Niestety, ale nie jest łatwa do utrzymania w czystości.
Dobra patelnia żeliwna to ta o dużym ciężarze oraz grubym dnie. Warto się na nią zdecydować, kiedy ktoś choruje na anemię lub ma kłopoty z sercem, ponieważ w trakcie smażenia do potraw przedostaje się pełnowartościowe żelazo.
Powłoka patelni
Materiał wykonania patelni jest bardzo ważny, ale wiedz, że równie istotna jest sama powłoka. To ona decyduje o łatwym czyszczeniu czy też szybkości smażenia. Warstwa ta wpływa jednocześnie na nieprzywieranie potraw do dna oraz decyduje o odporności na uszkodzenia mechaniczne.
W ofercie sklepów znajdziesz patelnie z różnymi powłokami.
Teflonowa
Bez wątpienia jest najpopularniejszą powłoką stosowaną na rynku. Patelnia z jej zawartością nie wymaga użycia oleju i dodatkowo nie powoduje przywierania potraw. Teflonowej powłoki lepiej nie dotykać ostrymi i metalowymi sztućcami oraz łopatkami.
W sklepach znajdziesz patelnie z powłoką teflonową o różnej grubości i liczbie warstw. Bardzo ważne jest, aby przed ostateczną decyzją upewnić się, czy dany model ma znak oryginalnego teflonu.
Marmurowa
Najmocniejszy typ powłoki stosowany do produkcji patelni. Dzięki niej naczynie jest odporne na zarysowania i nawet przez długie lata użytkowania zachowuje pierwotny wygląd. Smażone jedzenie nie przypala się oraz nie przywiera do dna. Z racji użytego materiału do produkcji powłoki cała patelnia jest dosyć ciężka.
Ceramiczna
Patelnia z powłoką ceramiczną równomiernie rozprowadza ciepło oraz szybko się nagrzewa. Danie nie przypala się i nie przywiera oraz zachowuje wszystkie potrzebne wartości odżywcze.
Użyty do produkcji powłoki materiał nie wchodzi w reakcje z żywnością, dlatego naczynie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Równa i gładka powierzchnia nie wymaga stosowania oleju oraz jest odporna na bardzo wysokie temperatury.
Tytanowa
Powłoki tytanowe są trwałe i odporne na uszkodzenia, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać do nich metalowych akcesoriów. Coraz częściej producenci uzupełniają je dodatkiem w postaci ceramiki. Dzięki temu patelnia jest śliska i gładka, dlatego nie powoduje przywierania składników.
Wielkość patelni
Najlepsze patelnie powinny mieć również odpowiednią wielkość. Tutaj już wszystko zależy od Twoich preferencji oraz przeznaczenia naczynia. Jego wybór zależy również od liczby domowników, czyli osób, dla której będą przygotowywane posiłki.
W sklepach znajdziesz patelnie o średnicy 24, 26 oraz 28 cm. Możesz zdecydować się także na zakup nieco mniejszego, 20-centymetrowego naczynia.
Kiedy chcesz mieć pod ręką wszystkie rozwiązania naraz, wybierz zestaw patelni, gdzie będziesz mieć do dyspozycji kilka elementów.
Dno
Na jakość smażenia wpływa dno patelni. To od niego, a dokładnie od jego grubości zależy szybkość nagrzewania oraz odporność na zarysowania. Nie wybieraj cienkich modeli, bo szybko pożałujesz swojej decyzji.
Test patelni niejednokrotnie pokazał, że najlepiej decydować się na produkty z przynajmniej z 4-milimetrowym oraz wklęsłym dnem. Pozwoli to na optymalne rozprowadzenie ciepła. Z kolei do indukcji wybieraj naczynia z ferromagnetycznym spodem wykonanym ze stali szlachetnej.
Możliwość mycia w zmywarce
Zmywarka poprawia jakość życia i jest dużym ułatwieniem. Pamiętaj, że nie pozwala na umieszczenie w jej wnętrzu wszystkich naczyń, szczególnie patelni. Podczas zakupu warto wziąć to pod uwagę, aby uniknąć ręcznego szorowania.
Aby zapewnić długie i bezawaryjne użytkowanie, nie zaleca się mycia patelni w zmywarkach, nawet jeśli producent na to pozwala. Wszystko przez specjalne materiały, z jakich wytwarzane są powłoki naczyń. Mechanicznemu czyszczeniu na pewno nie mogą być poddawane produkty żeliwne czy też ceramiczne.
Uchwyty
Podobnie jak materiał czy powłoka patelni dużą rolę odgrywają również uchwyty. To one zapewniają bezpieczne przenoszenie naczynia oraz wygodne smażenie.
Polecane patelnie zawsze mają ergonomiczne rączki oraz idealnie dopasowany do każdej dłoni kształt. Najbardziej wygodne rozwiązanie stanowi montowanie uchwytów na stałe. Nigdy nie decyduj się na elementy plastikowe, ponieważ w trakcie smażenia od razu wyczujesz brzydki zapach topiącego się tworzywa.
Znacznie lepszym wyborem będą uchwyty stalowe. Je najczęściej dodatkowo pokrywa się fenolową lub silikonową powłoką, dzięki czemu patelnia nie wyślizguje się z dłoni.
Pokrywka
Choć jej zakup wydaje się zbędny, to zawsze warto zwrócić na nią uwagę. Odpowiednio przylegająca pokrywka zapewni Ci bezpieczne smażenie i to w dodatku bez zabrudzenia kuchenki. Jedzenie nie przedostanie się poza patelnię, a pryskający tłuszcz nie oparzy Twoich dłoni.
Jeśli producent nie dołącza bezpośrednio pokrywki do zestawu, rozważ jej osobny zakup. Wybierz wówczas produkt wykonany ze szkła hartowanego z nienagrzewającym się uchwytem. Dodatek do patelni powinien być także wyposażony w specjalne otwory odprowadzające nadmiar pary.
Patelnia kuchenna – Ceny
Smażenie potraw nie będzie możliwe bez porządnej patelni. Nie zwlekaj z zakupem i nie odkładaj go na później.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to kolejny wydatek, ale wiedz, że dobre patelnie wcale nie muszą dużo kosztować. Co prawda, jest to też kwestia gustu oraz Twoich wymagań, ale obecnie oferty sklepów dostosowane są niemalże na każdą kieszeń.
Najtańsze patelnie do kuchni kupisz już od 50 do 100 złotych. I wcale nie jest to wygórowany koszt, zwłaszcza że często produkty te należą do popularnych marek. W tym przedziale cenowym dostaniesz patelnię z nieprzywierającą powłoką i dobrej jakości materiałem użytym do produkcji.
Nie łudź się mimo wszystko na super wykonanie i dopracowanie w każdym szczególe. Za taką cenę nie zawsze dostaniesz patelnię z montowanym na stałe uchwytem czy też odporną na zarysowania powierzchnią.
Jeśli zależy Ci na zdecydowanie czymś lepszym, zwiększ swój budżet do 150 lub 200 złotych. Kupisz wówczas solidną patelnię z grubym dnem i wytrzymałą na urazy powłoką.
Najczęściej takie modele przeznaczone są do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym także indukcyjnych. Zdecydowanie skracają one czas smażenia poprzez równomierne rozprowadzanie ciepła i nie wymagają stosowania tłuszczów. Droższe patelnie są też energooszczędne i nadają się do zapiekania w piekarniku.
Wolisz profesjonalne naczynia? Zdecyduj się na jeszcze droższy model, za 300 zł lub więcej. Pamiętaj, że takie patelnie wymagają specjalnego traktowania i sporej wiedzy na temat ich użytkowania.
Jak widzisz, dobrej jakości naczynia nie zawsze muszą być warte fortuny. Przed zakupem dobrze także sprawdzić porównanie patelni i wybrać ten rodzaj, na który masz odpowiedni budżet.
Jakiej firmy patelnia?
Patelnie produkowane są przez wielu producentów. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że podczas zakupu masz wątpliwości, na jaki model konkretnie się zdecydować. Przygotowałem więc dla Ciebie zestawienie najbardziej znanych i polecanych marek patelni.
Patelnie Gerlach
Ranking patelni nie byłby kompletny bez tego producenta. I choć marka znana jest głównie z dobrej jakości garnków i sztućców, to w swojej ofercie ma także wysokiej jakości naczynia do smażenia.
Cała produkcja odbywa się w Polsce, co dla wielu jest dodatkową zaletą. Patelnie Gerlach wytwarzane są z najwyższej jakości materiałów z nieprzywierającą powłoką. Zapewniają szybkie smażenie i to bez dodatku tłuszczu.
Oprócz tego naczynia z racji specjalnych i ergonomicznych uchwytów nie powodują oparzeń dłoni, a także są wygodne w przenoszeniu.
Patelnie Fiskars
Marka zajmuje się produkcją noży, akcesoriów kuchennych oraz patelni w Finlandii. Stosuje sprawdzone i trwałe materiały oraz ciekawe wzornictwo, co czyni ją jedną z najlepszych i pozwala zająć miejsce w czołówce.
Dla wielu to najlepsze patelnie na rynku. Producent dba, aby ich użytkowanie było nie tylko wygodne, ale przede wszystkim bezpieczne. Jego naczynia cechuje nieprzywierająca powłoka odporna na zarysowania oraz łatwość w czyszczeniu.
W ofercie Fiskars znajdują się wysokiej jakości patelnie przeznaczone do szerokiego oraz specjalnego zastosowania. Oprócz tego zestawy zawsze elegancko się prezentują i stanowią dopełnienie kuchennego wnętrza.
Patelnie Tefal
Dobre patelnie to znak rozpoznawczy tej marki. Specjalna powłoka wyposażona we wskaźnik zdecydowanie przyspiesza smażenie, a mimo to nie pogarsza jakości potraw.
Na produkty Tefal zawsze warto zwrócić uwagę, bo cechuje je wysokiej jakości wykonanie oraz połączenie profesjonalizmu z wygodą. W sklepach znajdziesz zarówno patelnie uniwersalne, grillowe, jak i o specjalnym przeznaczeniu, np. do smażenia naleśników.
Patelnie Zwieger
Dla wielu najlepsza patelnia musi pochodzić wyłącznie od tej marki. I nic w tym dziwnego, skoro wszystkie produkty odznaczają się profesjonalnym wykonaniem.
Firma działa na rynku dopiero kilka lat, a mimo to zdążyła zjednać sobie wielu użytkowników i zdobyć prestiżowe nagrody. Zwieger zajmuje się produkcją garnków, noży, patelni oraz wielu akcesoriów kuchennych.
Decydując się na zakup tego wyjątkowego naczynia, masz zagwarantowane zdrowe posiłki każdego dnia i to bez zbędnych przypaleń.
Patelnie Ambition
Polska marka działająca na rynku od 2004 r., w swojej ofercie ma dobrej jakości produkty przeznaczone do codziennego użytku. Wiele z nich nadaje się do mycia w zmywarkach oraz stosowania na kuchenkach indukcyjnych.
Patelnie Ambition cechuje wygoda podczas smażenia, nieprzywierająca powłoka oraz dość solidne wykonanie. Oprócz tradycyjnych kształtów producent oferuje także duże i głębokie naczynia, które w zestawie często zawierają dopasowaną pokrywkę.
Podsumowanie
Teraz już doskonale wiesz, które patelnie są najlepsze. Nie musisz o nie pytać na forum bądź czytać innych blogów. Jak się okazało, większość propozycji to jednocześnie jedne z najlepszych patelni na indukcję. Spokojnie sobie radzą na nowoczesnych płytach.
To pozornie prosty, bardzo klasyczny przyrząd kuchenny, lecz zły wybór oznacza utrudnione gotowanie bądź problemy z czyszczeniem. Wybierając coś z mojego rankingu, unikniesz takich nieprzyjemności. Nabędziesz solidną patelnię na lata, która ułatwi Ci pichcenie!
Jeżeli masz dodatkowe pytanie lub własną opinię o którejś z polecanych patelni, skorzystaj z sekcji komentarzy.
Szukasz tylko konkretnego typu tego naczynia? Sprawdź zatem trwałe patelnie granitowe, które cieszą się coraz większą popularnością. Według wiele osób najwytrzymalsze są profesjonalne patelnie tytanowe.
A do grillowania najlepiej sprawdzi się najlepsza patelnia grillowa do mięsa, warzyw czy ryb.
Na portalu znajdziesz także bardzo ciekawy sprzęt na prąd o takim samym zadaniu. Chodzi o patelnie elektryczne, które umożliwiają precyzyjne wybranie temperatury. Korzystałem również z nich i muszę przyznać, że to urządzenie ma swoje unikalne zalety.
Podobnie sprawa wygląda z domowymi naleśnikarkami elektrycznymi. Nie za droga, a użyteczna alternatywa dla klasycznych patelni.
Wracając do klasycznych naczyń, dowiedz się, jakie garnki na indukcję są teraz najlepsze. Ugotujesz z nimi wiele różnych potraw, nie martwiąc się o trwałość.