Funkcja reverse w wyciskarce – Co to jest?

Funkcja reverse to jedno z udogodnień w nowoczesnych wyciskarkach wolnoobrotowych. Jeżeli nie wiesz, do czego służy i kiedy może Ci się przydać, zajrzyj poniżej. Dokładnie opisałem wszystkie informacje o biegu wstecznym w wyciskarce.

Funkcja reverse w wyciskarce - Co to jest?

Spis treści:

    Co to jest funkcja reverse w wyciskarce wolnoobrotowej?

    Funkcja reverse to inaczej bieg wsteczny. Uruchamiając ją (zazwyczaj przyciskiem z napisem rev), wałek ślimakowy zacznie się obracać w odwrotnym kierunku. Tym samym wypchnie zablokowane składniki z powrotem do góry, aby przy normalnym ruchu móc je przetworzyć na sok.

    Funkcja reverse pojawia się praktycznie w każdej wyciskarce. To wręcz obowiązkowy mechanizm, co zresztą widać po materiale: ranking najlepszych wyciskarek wolnoobrotowych.

    Kiedy przyda Ci się funkcja reverse w wyciskarce?

    Do czego służy funkcja reverse? Do odblokowywania zapchanej wyciskarki wolnoobrotowej. W takim wypadku sprzęt albo przestanie wyciskać sok, albo nie będzie mu można zdemontować pokrywy. W obu przypadkach pomoże Ci właśnie reverse (bieg wsteczny).

    Wypychając zaklinowane składniki w kierunku, z którego wleciały, śruba wyciskarki znów zacznie się prawidłowo obracać.

    Jak prawidłowo używać funkcji reverse?

    Podstawowa zasada używania funkcji reverse dotyczy czasu przytrzymywania przycisku. Nie należy robić tego zbyt długo. Przytrzymaj bieg wsteczny na ok. 3 – 4 sekundy, wyłącz i włącz wyciskarkę. Wałek nadal jest zapchany? Wtedy powtórz czynność.

    Pamiętaj także, aby nie załączać funkcji reverse bez przyczyny. Odwrotny ruch wałka nie jest dla niego naturalny, przydaje się jedynie w awaryjnych sytuacjach. Niektóre wyciskarki działają także na pełnej mocy przy biegu wstecznym, więc mogą się szybciej przegrzać.

    Funkcja reverse nic nie dała – Co zrobić?

    Zazwyczaj bieg wsteczny prędko odblokowuje zaklinowane składniki. Jeżeli jednak jest ich za dużo w misie, nawet bieg wsteczny może nie pomóc. Wtedy pozostaje Ci rozłożenie wyciskarki na części i umycie poszczególnych elementów.

    No cóż, nie jest to zbyt miła sytuacja. Raz, że zmarnujesz trochę soku i składników, a dwa, że mogą Ci one zalać i zapaćkać blat kuchenny.

    Dlatego też pozostaje coś jeszcze.

    Jeżeli producent Twojej wyciskarki zezwala na szybkie przepłukiwanie jej, zrób to. Oferują to chociażby wyciskarki Kuvings. Wystarczy, że zamkniesz korek-niekapek i wlejesz przez wlot na składniki trochę wody, próbując zmiękczyć zaklinowane składniki.

    Pamiętaj przy tym, aby nie zalać zewnętrznej części wyciskarki oraz nie przekroczyć wskaźnika max dotyczącego pojemności jej misy.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Jak nie dopuścić do zapchania wyciskarki?

    • Przede wszystkim nie wrzucaj zbyt szybko warzyw i owoców do wyciskarki. Zawsze czekaj, aż dany kawałek zostanie w całości zmiażdżony przez ślimaka.
    • Jeżeli robisz wieloskładnikowy sok, rozpocznij od twardszego składnika. Nie wykorzystuj go jednak w całości (patrz następny punkt).
    • Dobry nawyk stanowi rotowanie rodzajem składników. Przykładowo raz miękki, bardzo soczysty lub liściasty, a raz twardy, aby przeczyścić wał.
    • Jeżeli Twoja wyciskarka nie należy do topowych sprzętów, raczej unikaj wrzucania owoców lub warzyw w całości (nawet gdy teoretycznie mieszczą się we wlocie).
    • Dowiedz się tego, które owoce i warzywa obierać przed wrzucaniem do wyciskarki. Następnie trzymaj się podanych zaleceń.

    Te porady to absolutne podstawy tego, jak wyciskać sok w wyciskarce i prawidłowo jej używać. Musisz bowiem wiedzieć, że konieczność użycia funkcji reverse zwykle wynika z nieodpowiedniego użytkowania sprzętu.

    Lepiej więc zapobiegać takim sytuacjom, oszczędzając czas i nerwy, prawda?

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments