Wyciskarka wolnoobrotowa – Ranking, Opinie 2020

Ranking wyciskarek wolnoobrotowych z opiniami i poradnikiem

Ranking wyciskarek wolnoobrotowych pokaże Ci najlepsze urządzenia do szybkiego robienia naturalnego soku. Zestawienie regularnie aktualizuję. Stworzyłem je w oparciu o głęboką analizę, własną wiedzę, doświadczenia oraz testy, a także wartościowe opinie internautów. Zapraszam!

Wybranie dla siebie najlepszej wyciskarki wolnoobrotowej jest trudne. Szczególnie gdy będzie to dla Ciebie pierwszy sprzęt tego typu i nie masz porównania z innymi.

Nie wystarczy, że dowiesz się, jaka wyciskarka do soków jest teraz najlepsza. Musisz wziąć pod uwagę własne wymagania, budżet i cholernie dużo parametrów polecanych wyciskarek.

Ale spokojnie! Jesteś w dobrym miejscu!

Oto, co znajdziesz w moim materiale:

  • Aż 3 osobne zestawienia: wyciskarki wysokiej klasy (również profesjonalne), do 1000 zł, a nawet najtańsze do 500 zł. Bez problemu znajdziesz sprzęt na swój budżet. A w tabelkach zawarłem wiele istotnych parametrów technicznych. Niektóre z nich wcale nie są od razu podawane w opisach czy specyfikacjach produktów.
  • Opinie o każdym wyróżnionym urządzeniu. Krótkie, konkretne – tylko z praktycznymi cechami sprzętu, które wpływają na wydajność tłoczenia soków oraz inne ważne rzeczy. Już przed zakupem dowiesz się, co potrafi wyróżniony sprzęt.
  • Najdokładniejszy poradnik zakupowy stworzony w oparciu o liczne testy i wieloletnie korzystanie z różnych wyciskarek do soków. Po jego przeczytaniu staniesz się ekspertem od wyciskarek! Nie nabierzesz się na marketingowy bełkot.
  • Dodatkowe sekcje: z analizą najlepszych producentów wyciskarek czy różnicami między tanią a drogą wyciskarką. Dobre uzupełnienie wiedzy.

W moim rankingu nie natkniesz się natomiast na marketingowy bełkot, a tym bardziej powtarzane na innych stronach pierdoły (a jest ich sporo, co Ci udowodnię).

Efekt? W jednym miejscu dowiesz się wszystkiego. Dokonasz rozsądnego i optymalnego wyboru. Twoja nowa wyciskarka wolnoobrotowa nie rozleci się po kilku miesiącach. Zrobisz sok nie tylko z popularnych cytrusów, ale też z wielu innych owoców oraz warzyw (również bardzo twardych czy włóknistych). Czyszczenie i obsługa sprzętu będą natomiast łatwe.

A teraz zobacz, co dla Ciebie przygotowałem!

Jaka wyciskarka wolnoobrotowa wysokiej klasy?

Urządzenia z tej grupy często nazywane są profesjonalnymi wyciskarkami wolnoobrotowymi. Nic dziwnego. To wielofunkcyjne kombajny do robienia naturalnych soków, a często i wielu innych rzeczy. W większości przypadków nie mają słabych stron, ale z drugiej strony sporo kosztują. Jeżeli bardzo często przyrządzasz soki, używając wielu owoców i warzyw, koniecznie sprawdź te propozycje.

ZdjęcieModelNajlepsze cenyRodzaj urządzeniaMoc silnikaCzas ciągłej pracyŚrednica wlotuObroty na minutęMisa na sokPojemnik na miąższGłośność pracyBieg wstecznyDługość kabla
wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings EVO820 PLUS SzaryKuvings EVO820 PLUS SzaryCeneoPionowa, jednoślimakowa240 W30 minut82 mm501 l1 l50 dBTak1,4 m
wyciskarka wolnoobrotowa Hurom One Stop (H-AI-RBE20)Hurom One Stop (H-AI-RBE20)EURO
Ceneo
Pionowa, jednoślimakowa200 W30 minut120 mm601 l1 lb/dTak1,5 m
wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings D9900Kuvings D9900MediaExpert
Electro
Ceneo
Pionowa, jednoślimakowa240 W30 minut82 mm501 l1 l50 dBTak1,4 m
wyciskarka wolnoobrotowa KitchenAid Artisan 5KVJ0111ECAKitchenAid Artisan 5KVJ0111ECAMediaExpert
EURO
Electro
Pionowa, jednoślimakowa250 W25 minut50 x 65 mm800,8 l1,2 l40 dBTak0,9 m
wyciskarka wolnoobrotowa Hurom H-AA Alpha (H-AA-BBE17)Hurom H-AA Alpha (H-AA-BBE17)MediaExpert
Electro
Ceneo
Pionowa, jednoślimakowa150 W30 minut35 x 45 mm431 l1 lb/dTak1,5 m
wyciskarka wolnoobrotowa Philips Avance Collection HR1947/30Philips Avance Collection HR1947/30MediaExpert
MediaMarkt
Electro
Pozioma, jednoślimakowa200 W30 minut35 mm401 l1 l78 dBTak1 m

Jaka dobra wyciskarka wolnoobrotowa do 1000 zł?

Masz maksymalnie 1000 zł na nową wyciskarkę wolnoobrotową? Świetnie się składa! Wybrałem dla Ciebie kilka interesujących urządzeń do robienia zdrowych soków i nie tylko. Wydajnością, wykonaniem czy wieloma innymi cechami zdecydowanie się wybijają ze swojego segmentu cenowego.

ZdjęcieModelNajlepsze cenyRodzaj urządzeniaMoc silnikaCzas ciągłej pracyŚrednica wlotuObroty na minutęMisa na sokPojemnik na miąższGłośność pracyBieg wstecznyDługość kabla
wyciskarka wolnoobrotowa Midea MJ-JS2007AW1Midea MJ-JS2007AW1MediaExpert
Electro
Ceneo
Pionowa, jednoślimakowa200 W20 minut87 mm401 l1 l63 dBTak1 m
wyciskarka wolnoobrotowa Philips Viva Collection HR1889/70Philips Viva Collection HR1889/70Philips
MediaExpert
MediaMarkt
Pozioma, jednoślimakowa150 W20 minut70 mm701 l0,75 l75 dBTak1,05 m
wyciskarka wolnoobrotowa Kalorik FE2000IKalorik FE2000IMediaExpert
Electro
Ceneo
Pionowa, jednoślimakowa250 W30 minut88 mm401 l1 l65 dBTak1,2 m
wyciskarka wolnoobrotowa CONCEPT LO-7067CONCEPT LO-7067MediaExpert
Electro
Ceneo
Pionowa, jednoślimakowa240 W30 minut75 mm601 l1 l57 dBTak1 m

Jaka tania i opłacalna wyciskarka wolnoobrotowa do 500 zł?

Może nie bez trudu, ale udało się – zdołałem wybrać kilka bardzo tanich, a całkiem dobrych wyciskarek wolnoobrotowych do 500 zł. Wyciskają dobry procent soku z produktów przeróżnego rodzaju. Nie są nadmiernie kłopotliwe przy montażu oraz myciu poszczególnych części. Mając niski budżet na nową wyciskarkę, koniecznie zwróć uwagę na poniższe modele.

ZdjęcieModelNajlepsze cenyRodzaj urządzeniaMoc silnikaCzas ciągłej pracyŚrednica wlotuObroty na minutęMisa na sokPojemnik na miąższGłośność pracyBieg wstecznyDługość kabla
wyciskarka wolnoobrotowa ETA Vital Press 1032 90000ETA Vital Press 1032 90000MediaExpert
Neonet
Ceneo
Pionowa, jednoślimakowa200 W20 minut2 po 45 mm301 l0,8 l71 dBTak1,3 m
wyciskarka wolnoobrotowa Tefal Infiny Press ZC255BTefal Infiny Press ZC255BEURO
Neonet
Ceneo
Pionowa, jednoślimakowa200 W20 minut50 mm820,8 l0,8 lb/dTakb/d
wyciskarka wolnoobrotowa Amica JSM 4012Amica JSM 4012MediaExpert
Neonet
Ceneo
Pionowa, jednoślimakowa200 W20 minut45 mm671 l1 l<67 dBTak1 m
wyciskarka wolnoobrotowa Eldom PJ450Eldom PJ450MediaExpert
Neonet
Electro
Pionowa, jednoślimakowa400 W10 minut80 mm801 l1 lb/dTak1,1 m

Najlepsze wyciskarki wolnoobrotowe – Opinie

Wszystkie moje wybory postanowiłem odpowiednio uargumentować. Musisz w końcu wiedzieć, dlaczego wydać pieniądze akurat na ten, a nie inny sprzęt. Przejdźmy do konkretów!

Wyciskarki wolnoobrotowe wysokiej klasy – Opinie

Ze wszystkich 3 zestawień to było najłatwiejsze do ułożenia. Przez brak ograniczenia cenowego wybrałem kilka fenomenalnych wyciskarek. Pozwolą Ci wyciskać wiele soku z trudniejszych produktów – bardzo twardych, miękkich, liściastych, włóknistych itp. Nie mają w zasadzie poważniejszych wad, ale musisz się liczyć z wysoką ceną. Z poniższych opinii dowiesz się, jaką wyciskarkę wolnoobrotową kupić, mając pokaźniejszą kwotę do wydania.

  1. Kuvings EVO820 PLUS Szary – legenda wśród pionowych wyciskarek wolnoobrotowych. Wydajnością i uniwersalnością sięga zenitu. Perfekcyjnie wyciska i filtruje twarde, miękkie, bulwiaste, jak i włókniste składniki. Cytrusy, marchew, burak, ogórek, jarmuż, natka pietruszki, seler, imbir – wyciskanie tych i wielu innych składników jest niesamowicie szybkie i efektywne. Soku jest dużo, pulpa wychodzi natomiast sucha. Sam sok jest klarowny, czasem wręcz aksamitny. Wiadomo, sporo zależy od wyciskanych produktów, ale od razu widać, że sprzęt stawia na niższą gęstość napoju, co mnie bardzo pasuje. Duży plus za efekt „połykania” składników – nie musisz zbyt często sięgać po popychacz, a wlot jest szeroki (82 mm). Trudno zablokować czymś ten sprzęt, nie wybrzydza co do wrzucanych produktów. Mycie trwa króciutko; wszystkie części są świetnie wykonane (użyte materiały to: ultem, tritan, ABS, PC, stal nierdzewna), trwałe i łatwe w demontażu. A dodatkowe sita pozwolą Ci przygotować gęste smoothie i owocowe sorbety. Listę plusów uzupełniają: aż 10-letnia gwarancja, długi kabel, 30 minut ciągłej pracy, chowany dzbanek na sok, który nie zabiera dodatkowo miejsca na blacie, oraz mocny, lecz cichy silnik. Na tle konkurentów Kuvings EVO820 PLUS wygląda na prawdziwego lidera, którym został w moim zestawieniu.
  2. Hurom One Stop (H-AI-RBE20) – wyciskarka z ogromnym, wręcz rekordowym otworem wsadowym (120 mm; w zestawie jest też podwójna komora, która przyspiesza wyciskanie, masz więc wybór). Siłą tego sprzętu jest moduł wyciskania. Ma ostrza w kształcie litery S, które tną wrzucane składniki, jak i solidny, dobrze zaprojektowany i wykonany wał ślimakowy. Taka budowa zwiększa wydajność, która jest tu topowa. Urządzenie wyciska znakomity procent soku z cytrusów, jabłek, marchwi, szpinaku, jarmużu, selera oraz masy innych składników. Gęstość soku ustawisz według własnych preferencji. Są i 2 sitka (do klarownych i gęstych napojów), i manetka do regulacji. Mycie nie jest uciążliwe, silnik pracuje cichutko, kabel jest odpowiednio długi, a czas ciągłej pracy wynosi 30 minut. Szkoda jedynie, że nie ma dodatkowych akcesoriów w zestawie, np. przystawki do lodów, squeezera do cytrusów czy formy do tofu. Ale jak zależy Ci głównie na jak wydajniejszym robieniu naturalnych soków o różnej gęstości, to Hurom One Stop stanowi jedną z najlepszych propozycji zakupowych.
  3. Kuvings D9900 – fenomenalna wyciskarka pionowa, dzięki której stworzysz soki (dość klarowne, czasem wręcz gładkie i aksamitne, zależnie od składników), jak i masło roślinne. Wyciska bardzo wysoki procent soku z różnych składników. Jej szeroki wlot (82 mm) ułatwia wrzucanie owoców i warzyw przepołowionych lub w całości. A wrzucisz ich wiele, korzystając z 30 minut pracy ciągłej. Pomijając popularne składniki soków (np. cytrusy, jabłka, marchew), te mięsiste, włókniste czy liściaste również nadają się do wyciskania. Korzeń imbiru, seler naciowy, rabarbar, mięta, pietruszka, sałata, pokrzywa czy botwina nie stanowią problemu. Szybko przechodzą przez pionowy wał i sito, aby finalnie dostarczyć Ci pyszny i zdrowy sok w pokaźnej ilości. A jakość wykonania i spasowanie elementów? Klasa sama w sobie. Potwierdza to zresztą – uwaga – aż 10-letnia gwarancja producenta! Niektórzy narzekają jednak na mycie tego modelu. Że trzeba się trochę szarpać z elementami, że resztki składników zostają w niektórych zakamarkach – ja nie miałem żadnych problemów tego typu. Nic w tym aspekcie nie sprawiło mi większej trudności. Cichy silnik (50 dB) oraz długi kabel (1,4 m) stanowią kolejne atuty, wieńcząc pozytywną opinię o tej wyciskarce pionowej.
  4. KitchenAid Artisan 5KVJ0111ECA – oprócz stylowego designu wyróżnia się ciekawym modułem wyciskania. Skrywa w sobie nóż ze stali. Po co? Aby wstępnie obrabiał wrzucane składniki. Rozdrabnia je, przez co wyciskanie na wale ślimakowym idzie sprawniej. Sprzęt nie zablokuje się większymi kawałkami twardszych składników, które postanowisz do niego wrzucić. Koszyk zbierający na bieżąco oczyszcza sitko, co zwiększa wydajność – sucha pulpa, dużo soku, czyli to, co wyróżnia najlepsze wyciskarki. I to wcale nie wszystko! W zestawie dostajesz aż 3 stożkowe sitka: do rzadkiego i gęstego soku oraz do przecierów i konfitur. Soki ziołowe, owocowe i warzywne, sosy pikantne, puree owocowe, dżemy – masz sporo przysmaków do wyboru. Pojemnik na sok ma formalnie 1 l, ale napój finalnie wylatuje do podstawianego (i sprytnie schowanego) dzbanka o pojemności 0,8 l. Zbiornik na pulpę jest natomiast wyjątkowo pojemny (1,2 l). Dodając do tego ciekawe akcesoria w zestawie (wspomniane sitka, torba do ich przechowywania, szczotka do czyszczenia), wysoką jakość wykonania (BPA Free + metalowe wykończenie) oraz mocny, ale cichutko pracujący silnik, masz przed sobą godną propozycję na Twoją nową wyciskarkę wolnoobrotową. Jedyny minus za krótki kabel, który ma 0,9 m – powinien być dłuższy.
  5. Hurom H-AA Alpha (H-AA-BBE17) – zapewni Ci przystawkę do lodów, smoothies lub masła orzechowego, a także regulację gęstości soku. Ten, który ma być klarowny i rzadki, rzeczywiście taki jest. Co istotne, regulację gęstości ułatwiają nie tylko sitka o oczkach różnej wielkości, ale i manetka. Co do wydajności – pulpa wychodzi najczęściej bardzo sucha, czasem wręcz jak wióry, a soku jest sporo. Sprzęt radzi sobie z całą gamą składników, również z pokrzywą, liśćmi kapusty, koperkiem, kurkumą czy imbirem. Jabłka, gruszki, pomarańcze, marchewki, multum różnych składników – nie zacinają wyciskarki, szybko dostarczając świetny procent soku. Bez problemu zrobisz również mleczne napoje czy tofu. Wyciskarka jest łatwa w demontażu i myciu, a użyte materiały (np. ceniony na tym rynku ultem) są wolne od szkodliwych bisfenoli (BPA Free) i odpowiednio trwałe. Dodając do tego cichy i żywotny silnik indukcyjny, długi przewód zasilający oraz czas ciągłej pracy wynoszący 30 minut, nie miałem wyboru – musiałem umieścić ten sprzęt w zestawieniu. Stanowi zakup na długie lata. Jedyny mankament to otwór wsadowy, który mógłby być troszkę szerszy. Ale oprócz tego same pozytywy.
  6. Philips Avance Collection HR1947/30 – nie kosztuje jeszcze fortuny, ale to jedna z lepszych wyciskarek z poziomo ułożonym wałem ślimakowym. Jej wlot na produkty jest za to pionowy, choć otwór mógłby być nieco większy (ma 35 mm). Za wydajnością urządzenia przemawia to, że bardzo dobrze radzi sobie z zieleniną o dużej zawartości włókien, miękkimi owocami o wysokiej zawartości skrobi (np. banany, mango) czy niektórymi orzechami (np. migdałami). Procent uzyskiwanego soku z większości produktów zadowala, choć ustępuje jeszcze droższym modelom z tego rankingu. Co ciekawe, nie ma tu formalnie sitka! Efekt? Błyskawiczne mycie (nawet poniżej minuty) i wciąż dobra wydajność wyciskania soku. Nie napracujesz się przy konserwacji sprzętu, obsługa jest banalna. Zamiast sitka producent zastosował filtr usuwający niechciane cząstki. Wyciskarka daje Ci wybór gęstości soku, choć i tak ma tendencję do robienia mętnych napojów. Z niektórych składników wychodzą wręcz przeciery, ale wielu osobom może to pasować. Na minus krótki kabel (1 m). Sama jakość wykonania stoi na wysokim poziomie. W tej cenie to bardzo udany sprzęt, lecz jeszcze nie absolutnie topowy.

naturalne soki owocowe zrobione dobrymi wyciskarkami wolnoobrotowymi

Wyciskarki wolnoobrotowe do 1000 zł – Opinie

Wyciskarki od 500 do 1000 zł kryją kilka znakomitych urządzeń. W wielu przypadkach w zupełności wystarczą, zadowalając Cię wydajnością, szybkim myciem, a także wielozadaniowością. Tak, w tym przedziale pojawiają się dobre zgniatarki nie tylko do robienia soków, ale i wielu innych przysmaków. Zobacz, co mam Ci tym razem do zaproponowania.

  1. Midea MJ-JS2007AW1 – królowa opłacalności wśród wyciskarek do 1000 zł. Świetnie obrabia twarde składniki, nie wspominając o cytrusach. Marchew, surowe buraki (pokrojone) – to dla niej żaden problem. Podobnie jak liście jarmużu, szpinaku czy pietruszki. A seler naciowy? Taka sama historia, choć wypada go pokroić. Wyciskarka nie wybrzydza nawet w przypadku twardych orzechów! Procent uzyskiwanego soku na wysokim poziomie, o czym świadczy sucha pulpa większości miażdżonych produktów. Poza naturalnym sokiem – dzięki dodatkowemu sitku – przygotujesz lody (np. bananowe, brzoskwiniowe lub truskawkowe), smoothie, musy, dipy, sorbety, a nawet ziemniaki na placki. Obsługę ułatwia prosta konstrukcja oraz bardzo szeroki otwór wsadowy (87 mm). Powrzucasz produkty w całości lub w większych kawałkach. Spasowanie elementów niemal perfekcyjne, jakość wykonania również, a mycie demontowanych elementów trwa króciutko. Oszczędzisz więc sporo czasu, nie rezygnując z pysznych, wieloskładnikowych soków. Co ciekawe, pokrętłem dostosujesz styl pracy wyciskarki do produktów (soft fruits, czyli miękkie owoce, hard fruits, czyli twarde owoce, jak i ice cream, czyli lody). Jedynie przewód zasilający mógłby być dłuższy (ma 1 m), ale to niuans przy takiej liczbie zalet.
  2. Philips Viva Collection HR1889/70 – ciekawa wyciskarka pozioma. Mimo swojego rodzaju zajmie mało miejsca na Twoim blacie lub stole. Jest banalna w demontażu i myciu, nie zabierze Ci to sporo czasu. Nie straszne jej liściaste oraz włókniste produkty, a tym bardziej marchew, jabłka czy cytrusy. Radzi sobie z miękkimi i bardzo soczystymi produktami (np. ananasem). Wydajnością ustępuje najdroższym wyciskarkom, ale w swoim segmencie cenowym trzyma dobry poziom. Tworzy klarowny sok z niewielką ilością miąższu (zależnie od składników). Ma odpowiednio szeroki wlot (70 mm) z podajnikiem. Spasowanie elementów idealne, użyte tworzywa wytrzymałe i wysokiej klasy w stosunku do ceny. Przewód zasilający powinien być natomiast dłuższy. Również pojemnik na pulpę nieco mnie rozczarował, ponieważ 0,75 l to niewiele w takim sprzęcie. Mimo tego ta wyciskarka jak najbardziej zyskała moją pozytywną opinię. A sprawdziłem ją bardzo dokładnie, o czym świadczą informacje zawarte w obszernym teście Philipsa HR1889/70. Zajrzyj tam, aby dowiedzieć się jeszcze więcej o tym modelu.
  3. Kalorik FE2000I – nie bije rekordów sprzedażowych, ale nie o to chodzi w mojej klasyfikacji. A w praktyce to dobry sprzęt w dobrej cenie. Potwierdza to długi czas ciągłej pracy (aż 30 minut, co pozwoli Ci zrobić za jednym razem masę soku) – zasługa indukcyjnego i bardzo żywotnego silnika. W zestawie są 3 różne sitka: oprócz tego do klarownego soku – również do smoothie, przecierów, dipów lub sosów, a także osobne do lodów. Wyciskarka szybko i wydajnie wyciska nie tylko jabłka, cytrusy czy marchew, ale też liściaste, jak i miększe produkty. Pulpa w większości testów wyciskania pozostaje sucha. Trudno przy tym zapchać sitko czy zablokować wał ślimakowy. Otwór wrzutowy został ciekawie zaprojektowany, jest szeroki, więc wygodnie powrzucasz wiele produktów w całości. Mam jednak 2 uwagi. Sprzęt jest przez swoją specyficzną konstrukcję bardzo wysoki. Druga sprawa, że plastiki użyte do produkcji podajnika wypadają przeciętnie. Są bezpieczne w użytkowaniu, lecz po pewnym czasie mogą się wyrobić. Szkoda, ponieważ sama efektywność jest porządna. Mimo tego i tak polecam ten sprzęt; istnieje duża szansa, że z elementami podajnika nie stanie się nic złego przez długie lata, ale musiałem być z Tobą szczery.
  4. CONCEPT LO-7067 – niedroga wyciskarka jednoślimakowa z mocnym, cichym i trwałym silnikiem oraz szerokim wlotem. Nie martwisz się ani o nieoczekiwane awarie, ani o brak możliwości wrzucania większych kawałków (lub też całych owoców, nawet mniejszych jabłek czy gruszek). Wydajność porządna w stosunku do atrakcyjnej ceny. Z wielu miękkich owoców (np. kiwi) lub liściastych warzyw (np. pietruszka) pulpa wychodzi sucha. Wyjątkowo efektywnie przebiega wyciskanie jabłek, marchwi czy cytrusów. Szybko uzyskasz z nich pyszny sok o naturalnej barwie. W zestawie 2 dodatkowe sita: do smoothie lub koktajli, jak i kolejne do lodów, które poradzi sobie z mrożonymi owocami. Niektórym ta wyciskarka pomaga robić nawet placki ziemniaczane czy falafele. Czyszczenie sprzętu, jak na pionową wyciskarkę, przebiega sprawnie. Czas ciągłej pracy wynosi w teorii 30 minut. Mam pewne wątpliwości. Zazwyczaj po 20 minutach czuć (po obudowie i zapachu), że urządzenie jest już nadmiernie nagrzane. Jakość plastików i spasowania adekwatna do ceny, czyli ujdzie. Sprzęt ma tendencję do mocniejszego hałasowania przy twardszych składnikach. To właściwie normalna sprawa, lecz wydaje mi się, że tutaj wypada nieco mniej korzystnie. Szkoda, bo silnik sam w sobie jest cichy. Oprócz tych kilku niuansów wyciskarkę oceniam zdecydowanie pozytywnie.

naturalny sok z jabłek i ogórków zrobiony wyciskarką do 1000 zł

Wyciskarki wolnoobrotowe do 500 zł – Opinie

Wielu osobom wydaje się, że do 500 zł nie można kupić dobrej wyciskarki. Otóż można, choć praktycznie w każdym sprzęcie z tego segmentu pojawiają się pewne kompromisy. Druga sprawa, że tak tanich modeli jest dużo, a większość z nich wypada mizernie. Ja wybrałem tylko te najlepsze, które mimo niskiej ceny są przede wszystkim wydajne, mając czasem i inne zalety o dużym znaczeniu.

  1. ETA Vital Press 1032 90000rozgniata i wyciska wiele składników o różnej twardości i specyfice, np.: cytrusy, jabłka, marchew, buraki, ogórki, seler, rzodkiew, pietruszkę, świeże zioła, liście i łodygi wielu warzyw, a nawet ziemniaki. Z większości wymienionych wydobywa solidny procent soku. Co ciekawe, ma 2 otwory wsadowe. Nie są jednak wielkie, ale pozwolą Ci efektywnie rotować kawałkami składników soku. Kolejny plus za 2 sitka – jedno z nich jest dedykowane miękkim produktom (np. arbuz, pomidory). Sprzęt wykonano oczywiście z bezpiecznych i nietoksycznych materiałów. Zadowala banalna konstrukcja – montaż, demontaż i mycie pójdą Ci szybko, a części zostały dobrze spasowane. Docenisz to szczególnie w przypadku zmiany sitka w trakcie realizowania swojego ulubionego przepisu na wieloskładnikowy sok. Stosując się do porad z instrukcji, istnieje mała szansa, że sprzęt się zatnie w trakcie miażdżenia żywności, choć niektóre owoce mają większą tendencję do zatykania sitka i wypada je mieszać z innymi (np. śliwki, jagody, maliny czy wyjątkowo miękkie gruszki oraz jabłka). Podsumowując, w tej cenie prawdziwy hit, który gorąco Ci polecam.
  2. Tefal Infiny Press ZC255B – za niewielkie pieniądze zapewni Ci sprawne wyciskanie jabłek, pomarańczy, marchwi, buraków, brzoskwiń, moreli, ananasa, mango, pietruszki, cytryny, jarmużu, szpinaku czy mięty. Rośliny łykowate i liściaste pokrój na drobniejsze kawałki – wtedy wyciskarka nie powinna się nimi zapchać. Ogólnie biorąc, pulpa/wiórki są suche przy wyciskaniu twardszych składników. Skuteczność spada przy włóknistych i miękkich, ale wciąż wypada dobrze w tej cenie. Ilość wytłoczonego soku powinna Cię zadowolić za te pieniądze. Sok z tego modelu wychodzi gęsty, mało klarowny, ale wiele osób celuje w robienie właśnie takiego napoju. Otwór wlotowy stosunkowo mały, wymusza wrzucanie mniejszych kawałków pokrojonych warzyw i owoców. Czas ciągłej pracy wynosi 20 minut, czyli solidnie w tym segmencie. Obsługa i demontaż stosunkowo proste, nie sprawią Ci większych problemów przy składania czy czyszczeniu wyciskarki. Pojemniki (na sok i odpadki) mogłyby być z kolei pojemniejsze. Mają po 0,8 l. Do 500 zł zakup tej wyciskarki pionowej jest świetną inwestycją. Nie dostrzegłem większych mankamentów.
  3. Amica JSM 4012 – tania i w miarę dobra wyciskarka wolnoobrotowa z 2 sitami. Jedno do klarownych (choć w praktyce nie są nadzwyczajne rzadkie, a raczej lekko zagęszczone), a drugie do gęstszych soków (w tym owocowego smoothie, musów itp.). Dostajesz więc wybór, poeksperymentujesz z gęstością naturalnego soku. Sprzęt dobrze sobie radzi z marchewkami, jabłkami, całą gamą cytrusów, ogórkami, pomidorami, winogronami bezpestkowymi, jak również warzywami liściastymi (np. sałata, kapusta). Wydajność w stosunku do ceny stoi na dobrym poziomie, otrzymasz niezłą dawkę naturalnego soku pełnego witamin. Otwór wsadowy nie jest z kolei zbyt duży. Silnik ma szczotki, ale o dziwo nie pracuje głośno niczym traktor. Sprzęt nie ma większej tendencji do zacinania się, lecz jakość wykonana stoi na przeciętnym poziomie. Mycie nie jest bardzo szybkie, są w tej cenie przyjaźniejsze modele pod tym względem. Mimo tego do 500 zł Amica JSM 4012 wypada korzystnie wśród budżetowych wyciskarek pionowych. Poradzi sobie z wieloma różnymi składnikami, wyciskając dobry procent ich zawartości.
  4. Eldom PJ450 – bardzo tania wyciskarka. Rozczarowuje czasem pracy ciągłej – po 10 minutach musi solidnie odpocząć. Nie jest więc dobrą propozycją dla dużych rodzin czy osób robiących spore ilości naturalnego soku. To dlaczego umieściłem ją w rankingu? Przez jej wydajność. Wcale nie wybrzydza co do składników. Radzi sobie z twardymi owocami i warzywami. Świetnie wyciska sok z cytrusów, jabłek, marchewki, a nawet szpinaku, białej kapusty i wielu liściastych roślin oraz ziół. Pulpa jest zazwyczaj sucha, a sam sok dość gęsty, zawiesisty. Sprzęt wytworzy nawet nektar z bananów, choć to trudne zadanie dla każdej wyciskarki (niska zawartość wody w tym owocu; często robi się z niego… ciapa). Przy tym wszystkim rzadko zapycha się składnikami. Jakość wykonania w tej cenie ujdzie, choć spasowanie nie jest ogólnie perfekcyjne. Silnik mocny, lecz ze szczotkami – działa głośno. Otwór wsadowy na papierze bardzo szeroki, lecz w praktyce musisz wrzucać większe produkty pod skosem, co trochę ogranicza przestrzeń wlotu (ale i tak jest z tym lepiej od wielu konkurentów). Dobry model do okazjonalnego wyciskania soku ze zróżnicowanych składników.

naturalny sok marchwiowy zrobiony tanią wyciskarką do 500 zł

Jak wybrałem najlepsze wyciskarki wolnoobrotowe?

Aby skompletować 3 różne zestawienia z tej kategorii, brałem pod uwagę wiele czynników. Wszystkie z nich omówię w tej części.

Szybko się dowiesz, na co zwrócić uwagę, kupując dobrą wyciskarkę wolnoobrotową. Rozwieję przy okazji kilka mitów, które krążą w wielu poradnikach pisanych przez laików.

Wydajność wyciskarki wolnoobrotowej

Co rozumiem pod pojęciem wydajności wyciskarki? Przede wszystkim to, ile soku uzyskasz z poszczególnych składników i w jakim czasie. Kolejna sprawa to częstotliwość zacinania się sprzętu (a powodują to np. liście czy włókna wielu roślin lub niepokrojone składniki), czyli po prostu płynność pracy.

Na obie te cechy wpływa wiele rzeczy i obie wiążą się ściśle z zastosowaniem.

O ile pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty czy mandarynki nie stanowią zwykle większego problemu dla wyciskarek, tak multum innych składników już tak. Wydajność wyciskania mocno się różni już w przypadku marchwi, jabłek, buraków czy gruszek. Ogólnie biorąc, największą przeszkodą są bardzo twarde oraz bardzo miękkie owoce i warzywa, jak i produkty liściaste, bulwiaste, łykowate, włókniste, mięsiste czy z wysoką zawartością skrobi. Długa lista, prawda?

liściaste i łodygowate składniki wymagają wydajnej wyciskarki

Prześledźmy wspólnie cechy, które najwięcej mówią o wydajności wyciskarki:

  • Silnik – chodzi głównie o płynność pracy. Prym wiodą bezszczotkowe silniki indukcyjne AC, za które przyznawałem plusy. Dobry silnik sterujący wałem ślimakowym nie będzie zbyt często się zacinał przy twardych składnikach bądź zieleninie. Poradzi sobie z większymi kawałkami owoców oraz warzyw, a także ich liśćmi, łodygami czy kiełkami. I to nierzadko bez pomocy popychacza. Niestety, trudno bez testów ocenić klasę zastosowanego silnika. Moc nic tu praktycznie nie mówi (do czego jeszcze wrócę). Oprócz informacji o rodzaju zastosowanego układu (czy jest indukcyjny) tylko jeden inny parametr co nieco zdradza. Przejdźmy więc do niego.
  • Czas ciągłej pracy – określa czas, przez który wyciskarka nieprzerwanie pracuje. Im dłużej, tym lepiej. Wyciśniesz wtedy więcej soku w jednym cyklu. Standardem wydaje się być próg 20 minut. Większości zapewne wystarczy, choć nie mówi wtedy tak dużo o jakości silnika. Dopiero 30-minutowy czas pracy ciągłej jest praktycznie potwierdzeniem klasy silnika. Doceniałem tę wartość, tworząc mój ranking.
  • Sitko – ważna część w kontekście wydajności. Jeżeli sitko jest małe (ogólnym rozmiarem, nie oczkami) i ma tendencję do szybkiego zapychania się, to pulpa wyjdzie zbyt mokra (co oznacza, że sok zamiast trafić do misy, trafił do pojemnika z odpadkami). To ryzyko częściej niosą za sobą wyciskarki poziome. W pionowych przydadzą się z kolei łopatki zbierające (często pod postacią koszyka obrotowego; nazywane też zgarniaczem lub wycierakiem), które zapobiegają zapychaniu sitka. Wybierając najlepsze wytłaczarki do soków, zwracałem uwagę na mechanizm oczyszczania sitka.
  • Użyte materiały – jakość wykonania jest bardzo istotna, szczególnie w przypadku modułu wyciskającego, w tym wałka ślimakowego. Ślimak musi być odpowiednio ciężki, twardy i odlany z jednego kawałka, a nie sklejony z kilku. Wtedy poradzi sobie z trudniejszymi składnikami, uzyskując wyższy procent soku. Na obudowę modułu i jednostki centralnej czy wykonanie otworu na składniki, misy oraz pojemników też zwracaj uwagę. Szukaj takich materiałów jak: ultem, tritan, ABS (czyli bezpieczny i odporny plastik), PC, stal nierdzewna/szlachetna (a nawet stal chirurgiczna). Oczywiście wszystko musi być pozbawione szkodliwych bisfenoli (BPA free), o czym także warto się upewnić – co sam uczyniłem, układając zestawienia.
  • Dodatkowe elementy w module wyciskania – na przykład stalowe ostrza, które dodatkowo rozdrabniają wrzucane składniki. Czasem się pojawiają w lepszych wyciskarkach i podnoszą wydajność.

Jeszcze jedno: jak myślisz, dlaczego opinie o danej wyciskarce bywają tak zróżnicowane? Nawet gdy ludzie wypowiadają się o wyciskaniu tego samego produktu, np. jabłek, cytrusów, marchwi, buraków, brokułów, natki pietruszki, szpinaku, selera naciowego czy wypestkowanych owoców?

Ponieważ wydajność nie zależy jedynie od urządzenia. Jedna osoba ładnie obierze i pokroi składniki soku, a inna wrzuci wszystko w całości. Jeden użytkownik będzie rotował składnikami (np. coś twardszego, a po nim coś włóknistego lub liściastego i tak na zmianę), a drugi nie będzie się tym przejmował (często nawet nie czekając, aż coś zostanie do końca zmiażdżone).

Druga sprawa to świeżość i soczystość produktów. Najlepiej wypadają dorodne owoce i warzywa z ogródka lub upraw ekologicznych (bio). Dostarczą najwięcej soku i będą dla Ciebie najzdrowsze. To w tym przypadku najkorzystniejszy rodzaj pożywienia.

To wszystko wpływa na wydajność, pamiętaj więc o tym. Zawsze lepiej obrać i pokroić jak najświeższe warzywa i owoce – nawet gdy teoretycznie nie trzeba tego robić. Rotowanie składnikami i cierpliwe czekanie, aż dany produkt zostanie wyciśnięty, także pomagają. Uzyskasz wtedy więcej naturalnego soku, o czym wspominałem w poradniku o tym, jak używać wyciskarki wolnoobrotowej.

Kończąc część o wydajności, zgodnie z obietnicą omówię kilka mitów oraz marketingowych zagrywek. Takie rzeczy często mylą osoby, które zamierzają kupić swoją pierwszą wyciskarkę wolnoobrotową.

  • Moc – myślisz, że większa moc zapewnia lepszą wydajność, płynność i czas ciągłej pracy? Nic bardziej mylnego! Znam taniutkie modele o mocy 400 W (to bardzo dużo jak na wyciskarkę wolnoobrotową), które pracują 10 minut i wcale nie są niesamowicie wydajne. Sama wartość mocy nic nie mówi, szczególnie gdy kryje się za nią budżetowy silnik i kiepska elektronika bądź jakość wykonania. Działanie wyciskarki wolnoobrotowej nie zależy w większej mierze od tego parametru.
  • Obroty na minutę – wielu osobom wydaje się, że to najważniejszy parametr. Jest zupełnie inaczej! Nieważne, czy wyciskarka ma 30, czy 80 obrotów – nie wpływa to w większym stopniu na wydajność. A skład odżywczy napoju? Taka sama historia. Mniejsza prędkość obrotowa wcale nie dostarczy Ci większej ilości witamin, minerałów czy enzymów. Nie wpłynie korzystniej na proces utleniania, rozwarstwiania, wytwarzanie ciepła, jak i zawartość błonnika. Zarówno moc, jak i obroty na minutę możesz spokojnie zignorować. Owszem, podałem te parametry w tabelkach, ale raczej dla informacji niż jako priorytet przy wyborze slow juicera. W ramach ciekawostki: nawet wysokie obroty sokowirówek nie nagrzewają soku. Wspominałem o tym w pojedynku wyciskarka czy sokowirówka.
  • Technologia mikrowyciskania – chodzi o pięknie brzmiące opisy produktowe ze stron producentów. Na przykład że wyciskarka wyciska 80-90 procent soku ze składników, bo ma jakąś specjalną technologię mikrowyciskania. I że jeszcze potwierdzają to badania laboratoryjne. Sęk w tym, że każdy producent tak twierdzi, a rzekome badania są wewnętrzne, więc nic nie mówią. Ignoruj takie przechwałki. To czysty marketing.

Teraz widzisz, jak trudno ocenić wydajność wyciskarki przed zakupem. Efektywność wyciskania soków owocowo-warzywnych zależy od wielu czynników, które są ukryte pod parametrami mydlącymi oczy. Dlatego ufaj wartościowym rankingom, testom oraz opiniom. Na moim portalu znajdziesz to wszystko.

Podsumowując tę część:

Wydajność mówi o tym, jak dużo soku i w jakim czasie sprzęt wyciśnie z różnych składników i czy nie zablokuje się trudniejszymi produktami. Napoju ma być jak najwięcej, a pulpa powinna być jak najsuchsza. Na efektywność wyciskania wpływają: płynnie i długo pracujący silnik (najlepiej indukcyjny), sitko filtrujące, które nie zapycha się zbyt szybko, wysokiej jakości materiał wykonania (szczególnie walca ślimakowego) i ewentualnie dodatkowe noże rozdrabniające. Zignoruj natomiast moc, obroty oraz rzekome technologie lepszego wyciskania – nic Ci nie powiedzą. Pamiętaj, że wydajność zależy także od stanu produktów (ich świeżości, formy, np. obrane, pokrojone lub w całości) i stylu wyciskania (np. cierpliwe rotowanie składnikami o różnej twardości i strukturze).

 

Wygoda użytkowania wyciskarki wolnoobrotowej

Jak już wiesz, podstawą jest ogólna wydajność i niezawodność sprzętu. Dobrze, gdy towarzyszy temu wysoki komfort obsługi. Dobra wyciskarka powinna na każdym kroku ułatwiać Ci robienie świeżego i naturalnego soku, ale też mycie demontowanych części.

Prześledźmy wspólnie cechy, które to zapewniają:

  • Otwór wsadowy – teoretycznie im szerszy, tym lepiej. Ale nie zawsze wyciskarka z bardzo szerokim wlotem przyjmie wszystko w całości. Zajrzyj więc do instrukcji, aby upewnić się, że nie trzeba kroić np. jabłek (osobiście i tak polecam wrzucać większe produkty w kawałkach; wydajność będzie lepsza, o czym już pisałem). Nie zakręcałem się jakoś szczególnie wokół rozmiaru komory wsadowej, tworząc ranking. Bardziej zależało mi, aby nie była ona zbyt mała (a więc nie wymuszała bardzo drobnego krojenia; doceniałem szczególnie średnicę wynoszącą lub przekraczającą 70 mm). Opinie internautów potwierdzają jednak, że dla wielu osób ma to duże znacznie. Niektóre wyciskarki mają z kolei 2 mniejsze otwory. Ułatwiają rotowanie składnikami. Najlepszą opcją jest dodatkowy i nakładany podajnik z mniejszymi wlotami. Wtedy masz wybór co do stylu przygotowywania i wrzucania owoców, warzyw czy ziół.
  • Spasowanie elementów i system mocowania – jakość wykonania jest tak ważna w tej kategorii, że pojawia się przy wielu istotnych aspektach. Również teraz. Wszystkie części możliwe do demontażu powinny intuicyjnie się odłączać. Proste mechanizmy blokujące bez upierdliwych elementów – na to tu stawiałem. Ogólnie biorąc, chodzi o nieskomplikowaną i dobrze zaprojektowaną konstrukcję. Wtedy szybko rozbierzesz wyciskarkę i równie szybko ją wyczyścisz. Niektóre najlepsze rozdrabniarki wolnoobrotowe opłuczesz nawet w około minutę!
  • Mycie w zmywarce – w większości przypadków jest możliwe, jeżeli chodzi o znaczną część elementów, które odłączysz od korpusu. Niektóre komponenty mocniej zachodzą barwnikami roślinnymi, więc włożenie ich do zmywarki ułatwi Ci życie.
  • Funkcja szybkiego mycia – nazywana też wstępnym myciem lub płukaniem na biegu. Występuje w wyciskarkach pionowych. Bez rozbierania sprzętu – nalewając wodę i uruchamiając wyciskarkę – przepłuczesz wnętrze urządzenia, usuwając zalegający w nim miąższ. Dzięki temu zrobisz sok po soku, korzystając z zupełnie innych receptur i nie musząc gruntownie myć urządzenia. Nie zawsze jest to jednak perfekcyjnie dokładne. Niektóre modele mają sporo zakamarków, w których zalegają resztki zmielonych owoców i warzyw. Mimo tego ta funkcja czasem się przydaje; trwa bardzo krótko i wymaga od Ciebie minimalnego wkładu sił.
  • Bieg wsteczny (funkcja Reverse) – obowiązkowy element każdej wyciskarki wolnoobrotowej. Dwukierunkowa praca śruby z wałem ślimakowym pomaga, gdy urządzenie się zablokuje. Sprzęt bez tej funkcji nie miał prawa dostać się do klasyfikacji. Na szczęście raczej trudno spotkać model pozbawiony tego udogodnienia.
  • Akcesoria ułatwiające obsługę – zaliczam do nich chociażby szczoteczkę do czyszczenia zapchanego sitka. Stożkowe sitka wyciskarek pionowych mają zwykle wiele oczek i sporą powierzchnię. Niepozorny czyścik z zestawu ułatwi Ci zadanie. Co oprócz niego? Raczej bardziej opcjonalne rzeczy: wykrojnik do jabłek, wykrawacz owoców czy bidon, do którego przelejesz swój naturalny sok z ulubionych składników (aby w wygodny sposób zabrać go na spacer, piknik, trening lub do szkoły bądź pracy). Doceniałem takie miłe gesty ze strony producentów, którzy postanowili dorzucić coś w zestawie. W następnej części poradnika wrócę zresztą do tematu wyposażenia wyciskarek wolnoobrotowych.
  • Schowek na przewód – choćby w formie wgłębienia na korpusie, dzięki któremu owiniesz kabel wokół urządzenia. Ułatwi Ci to przechowywanie swojej wymarzonej wyciskarki do soków, np. w kuchennej szafce czy na jakiejś półce.

Podsumowując tę część:

Jakość wykonania znowu ma ogromne znaczenie. Jeżeli urządzenie jest szczelne, dobrze spasowane i łatwe w demontażu, to jego obsługa będzie dla Ciebie przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Również mycie lub choćby opłukiwanie poszczególnych części pójdzie gładko. Otwór wsadowy powinien być w miarę szeroki (np. 70 mm lub więcej), ale nie zawsze ma tak duże znaczenie, jak się wydaje. Sprawnie działający bieg wsteczny to obowiązkowy punkt. Dodatkowe korzyści dają z kolei: mycie w zmywarce, funkcja szybkiego mycia, schowek na przewód oraz przydatne akcesoria.

 

Wielofunkcyjność wyciskarki i gęstość uzyskanego soku

Spora część poszukujących nowego urządzenia do robienia soków pragnie nabyć dobrą wyciskarkę do cytrusów lub ograniczonej liczby owoców i warzyw. Są jednak osoby, które szukają bardziej uniwersalnego sprzętu. A producenci o tym wiedzą.

W moim rankingu wyciskarek wolnoobrotowych doceniałem wielofunkcyjne modele. To co właściwie zrobisz oprócz samego soku? Na przykład przecier, mus, krem, puree, makaron, mleko roślinne, wodę smakową, masło orzechowe, smoothie, koktajl owocowy, shake, domowy ketchup czy paluszki chlebowe. Tak, te urządzenia po części zastępują inne, o czym wspomniałem też w starciu wyciskarka kontra blender.

Mało? W grę wchodzi nawet mielenie mięsa, przygotowywanie ziemniaków na placki ziemniaczane, tłoczenie oleju, mielenie kawy, kruszenie lodu czy robienie przypraw.

Jest masa opcji! Wielu osobom wydaje się, że to wszystko nie jest potrzebne wyciskarce. Nigdy jednak nie wiadomo, w jaki sposób taki sprzętu ułatwi Ci kuchenne prace. To także ważny aspekt, gdy wyciskarka ma pracować nie w domu, a w lokalu gastronomicznym (np. bar, kawiarnia, restauracja).

A co decyduje o wielofunkcyjności?

  1. Przede wszystkim (i po raz kolejny) dobrze zaprojektowana konstrukcja wysokiej jakości. Jak widzisz, dodatkowe możliwości oznaczają obrabianie różnych i często trudnych składników. Są to chociażby: zielenina, warzywa liściaste, kapustne, ziarna, orzechy namoczone na wiórki do zrobienia mleka roślinnego, miękkie pomidory, owoce egzotyczne czy wiele innych produktów oraz roślin, które wzbogacą niejeden posiłek. Ich zgniatanie musi być wydajne.
  2. To wszystko nie będzie jednak możliwe bez odpowiednich akcesoriów. Chodzi przede wszystkim o dodatkowe sitka dedykowane konkretnym zadaniom, np. lodom, sorbetom, koktajlom, innym deserom, a także przecierom. Znam modele, które mają nawet koszyk do tofu.
  3. Niektóre funkcjonalne wyciskarki zapewniają dodatkowe tryby pracy. Kryją się pod specjalnymi przyciskami na panelu sterowania. Po skorzystaniu z danej opcji wyciskarka dostosowuje styl pracy do założonego sitka i wytwarzanego przysmaku. Dzięki mechanizmom regulacyjnym zmienia np. liczbę obrotów.

Wybierając drogą i luksusową wyciskarkę, i tak jest praktycznie pewne, że jest w stanie zrobić coś więcej niż naturalny sok. Zwracałem uwagę na ten aspekt. W moich opiniach starałem się zaznaczać, co dodatkowo potrafi polecany sprzęt, aby było to dla Ciebie wiadome.

Przechodząc do gęstości soku, zauważyłem, że wiele tanich wyciskarek ma tendencję do robienia mętnego napoju. Z niektórych składników bardziej wychodzi przecier niż odpowiednio rzadki sok. Ma w sobie miąższ, grudki czy inne resztki składników.

sok o niskiej gęstości zrobiony dobrą wyciskarką wolnoobrotową

Osobiście wolę klarowny sok, wręcz gładki i aksamitny. Niestety, przed zakupem dużo na ten temat nie wiadomo. Przejrzystość soku wykazują dopiero dokładne testy wyciskarek. Sporo zależy także od składników. Trudno uzyskać bardzo rzadki sok jabłkowy – lub też jednolity, gdy dodajesz sporo zieleniny.

Czy jest jakiś sposób, aby mniej więcej wyczuć klarowność wyciskanego soku z danego urządzenia? Znajdą się pewne cechy:

  • Oczka sitka – im drobniejsze, tym sok powinien być rzadszy, pozbawiony większej ilości miąższu i fusów.
  • Dodatkowe sitka lub przystawki – dopiero co o nich wspominałem, ale służą nie tylko dodatkowym zadaniom. Niektóre zgniatarki mają nawet 3 sitka w zestawie. Inne dają opcję dokupienia ich. Doceniałem takie bogate wyposażenie. Najlepiej bowiem, gdy masz wybór i dzięki sitkom zrobisz albo klarowny, albo gęsty, wręcz nektarowy lub przecierowy sok z dużą ilością miąższu.
  • Manetka regulacji gęstości – prosty mechanizm, który pomaga w doborze klarowności soku.

Sporo osób lubi rzadki sok, choć inni twierdzą, że ten z miąższem jest zdrowszy. A jeżeli w Twoim domostwie panują na ten temat odmienne opinie, to wybierz z mojego zestawienia model z efektywną regulacją gęstości wyciskanego płynu.

Albo… kombinuj. Sok da się przecież łatwo przecedzić. Sam mam malutkie sitko w domu, dzięki któremu bez problemu oddzielam miąższ od soku wlewanego do szklanki czy dzbanka. Przy takim manewrze cieczy będzie jednak ostatecznie mniej. Dlatego też korzystniej od razu produkować sok o takiej gęstości, która Ci pasuje. Nie ma co marnować żywności, prawda?

Podsumowując tę część:

Rozważ zarówno wykorzystywanie wyciskarki do innych prac kuchennych, jak i możliwość regulacji gęstości soku. Nie twierdzę jednak, że każdy powinien w to zainwestować. Raz, że możesz nie potrzebować wielofunkcyjności, a dwa, że stopień gęstości napoju już wyjściowo może Ci pasować – zależnie od konkretnej wyciskarki. W moich opiniach starałem się opisywać klarowność uzyskiwanego soku z danego urządzenia. Wspominałem także o wielofunkcyjności, więc wszystkie informacje na ten temat masz jak na dłoni.

 

Pozostałe istotne cechy najlepszych wyciskarek do soków

Poradnik i jednocześnie zbiór moich kryteriów wyboru uzupełniają pozostałe cechy, o których wypada pamiętać, wybierając sokowyciskarkę:

  • Długość gwarancji – najlepsze wyciskarki czasem mają dużo dłuższe gwarancje niż standardowe 2 lata. Mowa nawet o 10-letnim okresie gwarancyjnym! To potwierdzenie wysokiej klasy sprzętu, który przetrwa bez awarii wieloletnią i intensywną eksploatację. A niezawodność, bezawaryjność to zawsze ważna sprawa. Jest też druga strona medalu – przedłużona gwarancja na silnik. Ona nie jest już tak korzystna, bo prędzej niż silnik zazwyczaj zepsuje się coś innego. Pamiętaj też, że dłuższe gwarancje na cały sprzęt nie dotyczą uszczelek (zapobiegają przeciekom), a samą wyciskarkę musisz zakupić u oficjalnego dystrybutora.
  • Pojemność zbiorników – chodzi o ten na sok i przemieloną pulpę (w pionowych znaczenie ma także misa z sitkiem). Często oba mają po 1 l, co jest dobrym wynikiem. Przy robieniu soku z marchwi i tak pojemnik na miąższ trzeba będzie opróżnić w trakcie (czasem kilka razy). Niektóre osoby od razu podstawiają większą miskę czy talerz. Nie jest to więc niesamowicie ważna sprawa, ale nie zaszkodzi zapoznać się z obiema wartościami. A dzbanek/pojemnik na sok powinien mieć przy okazji dobrze zaprojektowany dzióbek.
  • Głośność pracy – ta podana w tabelkach dotyczy hałasu generowanego przez silnik. Teoretycznie ważna sprawa, prawda? Cicha i dobra wyciskarka wolnoobrotowa nie obudzi Ci np. śpiącego dziecka. Ten parametr techniczny jest jednak mylący. Miażdżeniu i rozdrabnianiu wielu składników (szczególnie tych twardszych, np. marchwi, buraka) towarzyszą różne odgłosy – trzaski, piski, chrupanie, donośne tarcie. A tak się składa… że to naturalna sprawa. Nastaw się więc na to, że nie zawsze wyciskanie soku będzie ciche, nawet gdy sam silnik taki jest.
  • Wibracje – cecha związana z powyższą. Też wlicza się w aspekt kultury pracy. Niektóre wyciskarki, głównie lżejsze, tańsze i pionowe, mocno wibrują na blacie podczas wyciskania twardych owoców i warzyw. Stabilność, oprócz solidnego wykonania i większej wagi, poprawiają antypoślizgowe elementy pod spodem korpusu. Skutecznie zmniejszają drgania maszyny do robienia naturalnych soków.
  • Długość przewodu zasilającego – potrafi się znacznie różnić. Są i modele z kablem mniejszym niż 1 m, i takie, których przewód ma ponad 1,5 m.
  • Stosunek ceny do jakości – selekcja do rankingu wyciskarek wolnoobrotowych była ostra. Wybrałem wydajny, dobrze wykonany, ale przy tym wszystkim opłacalny sprzęt. Wiedz, że na tym rynku łatwo jest przepłacić. Znajdą się profesjonalne wyciskacze dwuślimakowe, które jednak u wielu osób się nie sprawdzą (o tym więcej w pojedynku wyciskarka jednoślimakowa czy dwuślimakowa), a kosztują fortunę. Są też modele ze stylistyką retro, która podwaja ich cenę. Zasadę miałem więc prostą – w danym budżecie wybierałem sprzęt w mojej ocenie godny kwoty, którą woła za niego producent.
  • Inspiracje z przepisami na soki – chodzi o broszury, książeczki, a nawet aplikacje mobilne czy poradniki żywieniowe – pokażą Ci ciekawe przepisy na pyszne i zdrowe soki. Producenci lubią je dołączać do swoich wyciskarek. Owszem, wiele przepisów znajdziesz w internecie, lecz takie dodatki często są tworzone pod dany model czy serię wyciskarek. Proponują soki z tymi składnikami, które są najsprawniej obrabiane w urządzeniu. A że wiele osób nie od razu wie, z czym wymieszać np. jarmuż, szpinak, truskawki, maliny, jagody, poziomki, kapustę, imbir, cytrynę czy wiele innych składników, zawsze jakieś ułatwienie. Być może nakierują Cię na zupełnie nowy sok, który okaże się Twoim ulubionym lub nastawionym na konkretny efekt (dodanie energii, wspomaganie odchudzania, oczyszczenie organizmu, poprawa trawienia czy ułatwienie zasypiania).
  • Korek niekapek – czyli blokada kapania, która zatyka odpływ soku. Obowiązkowy element każdej wyciskarki, nawet tej najtańszej. Zapewne nie chcesz, aby resztki płynu kapały na blat czy podstawkę pod dzbanek, gdy sok będzie akurat przelewany gdzie indziej. Ten element musi być trwały i obsługiwany w wygodny sposób.
  • Popychacz – nazywany też tłoczkiem, tłokiem lub dociskaczem. Pomaga, gdy w komorze coś się zaklinuje lub skacze po walcu ślimakowym, nie chcąc się przemielić i wycisnąć. Wtedy chwycisz właśnie za popychacz, wsadzisz go w dedykowany otwór pokrywki i dociśniesz oraz przepchniesz nieposłuszny składnik soku. Użycie do tego celu noża czy widelca nie będzie tak efektywne. Dojdzie wtedy ryzyko zarysowania czy innego uszkodzenia mechanicznego wyciskarki. Tłoczek powinien być zawsze idealnie dopasowany długością do danej wyciskarki i odpowiednio trwały oraz wyprofilowany na końcu. Ma większe znaczenie w modelach, które nie mają pionowego podajnika (a np. pod skosem). Nie pomaga im bowiem grawitacja, o czym wspominałem w pojedynku wyciskarka pionowa czy pozioma.
  • Wylot miąższu – dlaczego zwrócić na niego uwagę? Aby nie był zbyt wąski i nie blokował się gęstszą warstwą pulpy. Wytłoki powinny gładko wylatywać do swojego pojemnika.
  • Zabezpieczenia – dobrze, gdy wyciskarka je ma. Usterki (jak i niektóre błędy użytkownika) nie są jej wtedy straszne. Podstawę stanowi zabezpieczenie przed przegrzaniem, np. pod postacią systemu chłodzenia z otworami wentylacyjnymi. Czujniki bezpieczeństwa wykrywają z kolei prawidłowy montaż poszczególnych części, głównie tuby z modułem wyciskania. Z kolei ukryte/osłonięte elementy ruchome to rzecz jasna standard. Korzystnie również, gdy sprzęt po przekroczeniu swojej granicy czasu ciągłej pracy automatycznie się wyłącza. Zwiększy to jego żywotność, omijając ryzyko nadmiernego nagrzania.

Podsumowując tę część:

Sprawdź przede wszystkim, czy dany model ma dłuższą gwarancję (ale nie tylko na silnik, lecz na całość!). Rzuć okiem na pojemność zbiorników, wylot miąższu, długość przewodu zasilającego, obecne zabezpieczenia i inne wymienione cechy. Dyskusyjna jest kultura pracy – generowane wibracje i hałas. Ta druga cecha na papierze może być dobra, ale w praktyce dochodzą często dodatkowe odgłosy (chrupanie, trzaski, piski, tarcie) podczas zgniatania i mielenia różnych produktów. Trzeba się niestety z tym liczyć. Miażdżenie owoców i warzyw nie zawsze jest bezgłośne; ich twardość w praktyce zwiększa ogólną głośność pracy wyciskarki.

 

Tania czy droga wyciskarka do soków? Co je różni?

Jeżeli polujesz na swoją pierwszą wyciskarkę wolnoobrotową, to ta analiza jest dla Ciebie niezmiernie ważna.

Dlaczego bowiem ceny wyciskarek są tak zróżnicowane? Przecież wszystkie robią sok o podobnej ilości witamin i innych składników odżywczych. Po co wydawać 2000 zł lub więcej, skoro można kupić wyciskarkę do 500 zł?

Owszem, i do 500 zł, i do 1000 zł udało mi się wybrać dla Ciebie dość dobre wyciskarki. Mimo tego uważam, że wraz ze wzrostem cen wiele ważnych cech prezentuje się lepiej. Jest coraz mniej kompromisów, najważniejsze aspekty zaczynają trzymać wysoki poziom.

Przeanalizujmy to wspólnie w oparciu o największe różnice między tanią a drogą wyciskarką do soków:

  • Największą różnicą jest ogólna jakość wykonania. I to w zasadzie wszystkiego – obudowy, ślimaka, pojemników, modułu wyciskania, sitka itd. Ślimak najtańszych wyciskarek zwykle jest lekki, słabo wykonany, a nawet sklejony z kilku części, co jest bardzo niekorzystne dla jego trwałości i wydajności. A plastik? Im robi się tańszy, tym więcej szkodliwych substancji może zawierać (np. bisfenoli). W drogich wyciskarkach pojawiają się o wiele lepsze materiały: ultem, tritan, plastik ABS, stal nierdzewna/szlachetna. To gwarancja trwałości i bezpieczeństwa użytkowania.
  • Nawiązując do powyższego punktu, często wiąże się ze spasowaniem elementów – a więc i łatwością demontażu oraz mycia. W bardziej profesjonalnych wyciskarkach nie użerasz się z długim i trudnym odłączaniem poszczególnych części. Staje się to wygodne, a opłukiwanie elementów sprzętu zajmuje nawet poniżej półtorej minuty.
  • W tanich wyciskarkach silnik ma najczęściej szczotki, które głośniej pracują – nie wspominając o krótszej żywotności takiego układu. Moc na papierze może być wysoka, ale gdy silnik jest zrobiony budżetowo, to i tak jej nie utrzyma. Efekt? Zwalnianie przy twardszych składnikach, chociażby marchwi czy burakach. Droższe modele mają za to cichutkie silniki indukcyjne, które są przygotowane na ponad 10 lat bezawaryjnej pracy. Jaką mają moc, taką trzymają, nie zwalniając ślimaka przy miażdżeniu twardych produktów.
  • Z silnikiem (i ogólnie użytą elektroniką) wiąże się czas ciągłej pracy. Kosztowniejsze wyciskarki bez problemu pracują nawet przez 30 minut. Te najtańsze mogą już po 10 minutach być za bardzo nagrzane. Dobrze widać wzrost tego parametru w poszczególnych segmentach cenowych.
  • Potwierdzeniem klasy urządzenia jest bardzo często długa gwarancja (najlepiej na całe urządzenie, a nie tylko silnik). Wśród najlepszych urządzeń do wyciskania owoców i warzyw pojawiają się modele z 10-letnią gwarancją. Wpływa to na wyższą cenę, ale pomyśl – kupujesz raz, a dobrze, masz spokój na 10 lat.
  • Wraz ze wzrostem ceny zwiększa się zastosowanie sprzętu. Dochodzą dodatkowe sitka, a lepsza konstrukcja zwiększa uniwersalność. Dostajesz nie tylko regulację gęstości soku, ale i możliwość robienia innych przysmaków. Lody, mleko roślinne, shake, sorbety, smoothie, koktajle owocowe, a nawet przygotowywanie makaronu, puree, domowego ketchupu, różnych musów, przecierów czy ziemniaków na placki – pojawia się więcej opcji wykorzystania wyciskarki. Wiele kosztowniejszych modeli radzi sobie z miękkimi produktami (np. mango, papaje, awokado, figi, a nawet banan), które do taniej wyciskarki już się nie nadają.
  • O ile da się znaleźć tańsze wyciskarki z większym wlotem na składniki, tak często nie radzą sobie one z owocami i warzywami wrzucanymi w całości (a nawet przepołowionymi). Droższy sprzęt gwarantuje najczęściej i jedno, i drugie. Wrzucisz większe kawałki lub całe składniki soku, nie bojąc się, czy wyciskarka da sobie z nimi radę (czyli szybko je zgniecie, nie zacinając się przy tym).
  • Większość wymienionych różnic wpływa ostatecznie na jedną z najważniejszych spraw – wydajność. Drogie wyciskarki wydobywają wyższy procent soku z produktów. Nie wybrzydzają przy tym co do ich rodzaju. Radzą sobie z liśćmi, łodygami, twardymi, miękkimi czy włóknistymi produktami. Trzymają więc równy poziom – niezależnie od tego, co zamierzasz w nich wyciskać.
  • Jest jeszcze cała gama mniej znaczących cech, które wchodzą na wyższy poziom wraz ze wzrostem ceny. Na przykład dodatkowe akcesoria, pojemność zbiorników, długość kabla, stylistyka, generowane wibracje podczas pracy czy tłoczenie na zimno.

Jaki z tego wniosek? W niższych cenach (szczególnie z pomocą mojego rankingu) dasz radę wybrać wyciskarkę, która prezentuje się dobrze nawet w kilku ważnych parametrach. Jednak tylko te droższe modele (powiedzmy, że za ponad 1500 zł) nie uznają kompromisów, oferując najwyższy poziom w jak największej liczbie kluczowych parametrów i cech. To bardzo wyraźnie widać – już po tabelkach na początku, a jeszcze bardziej po opiniach o polecanych wyciskarkach.

Oczywiście nie twierdzę, że każdy musi wydawać 2000 zł lub więcej. Czasem lepiej zaoszczędzić.

Jeżeli stosunkowo rzadko robisz naturalny sok w mniejszej ilości i wyciskasz np. cytrusy, to zapewne wystarczy Ci jakaś tańsza propozycja z klasyfikacji.

Im większe masz wymagania, tym bardziej patrz na 2 pierwsze zestawienia – ze wskazaniem na to z najdroższymi modelami. Taki sprzęt dłużej Ci posłuży, nie wkurzy Cię zacinaniem się czy długim myciem, a finalnie uzyskasz więcej soku – tak to wygląda w największym skrócie.

Jakiej firmy wyciskarka wolnoobrotowa?

Praktycznie w każdym zestawieniu staram się wyłaniać najlepszych producentów danego sprzętu.

Często jednak powtarzam, że ich renoma nie ma większego znaczenia – że lepiej przeanalizować moje opinie i podchodzić do produktów indywidualnie. Nie zwracać wręcz uwagi na znaczek firmy, która odpowiada za urządzenie.

Tutaj jest nieco inaczej. Renoma producenta ma znaczenie.

Stworzenie dobrej wyciskarki nie jest takie proste. Niejednokrotnie wymaga to dużego doświadczenia oraz zaplecza technicznego i finansowego. Tak się składa, że bez większych problemów jestem w stanie wyróżnić kilka firm.

Wrażenie robi na mnie oferta firmy Kuvings. Ta koreańska marka specjalizuje się wyłącznie w droższych wyciskarkach, które wyjściowo mają być jak najlepsze. I świetnie to wychodzi! Sprzęt jest wydajny, trwały, ma długie gwarancje i całe multum innych zalet, które zachwycają użytkowników. Oczywiście wiąże się to z wysokimi cenami, ale coś za coś.

Dla konsumentów nie ma jednak nic lepszego niż konkurencja na danym rynku. Kuvings ma ją w postaci wyciskarek Hurom. Podobna historia – znakomite urządzenia, które podobają się bardziej wymagającym.

Doceniam także to, że obie te firmy robią ciągle postępy. Kolejne generacje ich wyciskarek pchają tę kategorię w górę. Nie są to jakieś zapchajdziury w ofercie czy skoki na kasę, a realny progres. Z niecierpliwością czekam na kolejne starcia nowych serii wyciskarek Kuvings i Hurom.

Wypada mi także wspomnieć o specjalistycznych wyciskarkach dwuślimakowych Angel. Są stworzone do terapii Gersona i diet sokowych (ogólnie biorąc, do terapii leczniczych). Idą w stronę pras hydraulicznych do soków. Z drugiej strony to nisza – sprzęt kosmicznie drogi, a wcale nie taki łatwy w czyszczeniu (przez specyficzną konstrukcję). Do tego gorzej sobie radzi z miękkimi składnikami.

Wśród bardziej prestiżowych wyciskarek w oko wpadła mi także oferta KitchenAid. A jeżeli chodzi o najlepsze wyciskarki poziome, tę niszę (bo nie ma wiele takich urządzeń) upatrzył sobie Philips. Bardzo dobrze, ponieważ uważam, że wyciskarki z poziomo ułożonym ślimakiem także mają sens. A Philips zadbał, aby jego sprzęt dobrze się sprawdzał.

I tak oto przechodzimy do firm, które wolą celować w klientów z mniejszym budżetem. Tutaj jest już prawdziwy wysyp różnych producentów. Wyróżnię marki: Tefal, Kalorik, CONCEPT, Amica, ETA czy Eldom.

Pamiętaj jednak, że im cena robi się niższa, tym zwracanie uwagi na markę wyciskarki ma mniejsze znaczenie. W każdym razie przegląd producentów wyciskarek zaliczony, więc wiesz o tej kategorii jeszcze więcej!

Wyciskarka wolnoobrotowa – Podsumowanie

Teraz już wiesz, jaka wyciskarka wolnoobrotowa jest najlepsza w danej cenie i czym się kierować przy wyborze tego sprzętu.

Jak już wspominałem na początku – cały ten materiał będę regularnie aktualizował, aby zawsze był dla odwiedzających wartościowy. Rynek wyciskarek do soków nie zmienia się może bardzo dynamicznie, ale raz na jakiś czas wchodzą nowe generacje urządzeń.

Czytając ten materiał, masz w zasadzie pewność, że dobrze wybierzesz. A rozsądny zakup bardzo Ci się opłaci. Świeży, naturalny sok z wyciskarki miażdży (dosłownie i w przenośni) wartościami odżywczymi sklepowe soki, napoje i nektary (nie wspominając o napojach gazowanych), które są pełne barwników, substancji słodzących oraz konserwantów. A te niepasteryzowane swoje kosztują, więc nawet wydając więcej na wyciskarkę, taka inwestycja będzie trafna.

Uzyskany napój nie traci enzymów, ma intensywną, apetyczną barwę; zależnie od składników może robić za sok odchudzający, oczyszczający, a nawet leczniczy. Skutecznie wspomożesz zdrowy styl życia! Był to jednocześnie twarde zalety w poradniku o tym, czy warto kupić wyciskarkę do soków.

A na koniec chciałbym poznać Twoje zdanie na temat wyciskarek wolnoobrotowych, jak i naturalnych soków!

  1. Czy masz już jakąś wyciskarkę i myślisz nad wymianą na wydajniejszy model? A może ma to być prezent dla bliskiej Ci osoby bądź dopiero pierwsze urządzenie tego typu?
  2. Która z polecanych wyciskarek do soków najbardziej Ci się spodobała i dlaczego?
  3. Jakie cechy wytłaczarek do soków, które omówiłem w poradniku, wydają Ci się najważniejsze lub najciekawsze?
  4. Szukasz wyciskarki jedynie do robienia naturalnych soków czy czegoś jeszcze, np. deserów bądź innych przekąsek?
  5. Jakie owoce i warzywa zamierzasz wyciskać? Preferujesz klasyczne produkty, np. marchew, jabłka, cytrusy, czy stawiasz na wieloskładnikowe soki, np. z jarmużem, aronią, granatem, mango, ananasem, miętą, a nawet chwastami i trawami?
  6. Jaki smak i konsystencja soku najbardziej Ci odpowiadają? Wolisz słodkie czy kwaśne napoje? Preferujesz jak najbardziej klarowne, a może zawiesiste?

Podziel się w sekcji komentarzy swoją opinią o wyciskarkach wolnoobrotowych, jak i ulubionymi przepisami na świeże i odżywcze soki naturalne!

Zobacz też:

Podoba Ci się na PROrankingach? Jeżeli tak, to:

[Głosów: 2   Average: 5/5]

Dodaj komentarz

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Inga
Inga
1 miesiąc temu

Po mojej ostaniej przygodzie z tańszą wyciskarką zdecydowałam się na hurom Alpha i powiem szczerze – zdecydowanie warta swojej ceny. Pyszne soczki i nawet gwarancja całkiem długa 🙂