Rozmrażanie mięsa w mikrofali wydaje się prostym i szybkim sposobem. W praktyce… właśnie takie jest! Przynajmniej jeśli zastosujesz się do porad zamieszczonych w poniższym artykule.

Rozmrażanie mięsa w mikrofali wydaje się prostym i szybkim sposobem. W praktyce… właśnie takie jest! Przynajmniej jeśli zastosujesz się do porad zamieszczonych w poniższym artykule.
Spis treści:
Takie pytanie pada często. Jeżeli masz mikrofalówkę z funkcją rozmrażania (Defrost), zrobisz to bez przeszkód.
Nie jest to zabronione, dlatego nie musisz decydować się na rozmrażanie wyłącznie w lodówce.
Korzystanie z mikrofali to najskuteczniejszy sposób, jeśli bardzo zależy Ci na czasie. Pamiętaj, że raz rozmrożonego mięsa nie możesz już ponownie zamrozić.
Grozi to intensywnym namnażaniem się bakterii, które powodują nieprzyjemne dolegliwości, np. zatrucie pokarmowe.
Takie ryzyko istnieje też podczas rozmrażania kurczaka i innych mięs w wodzie, dlatego wykorzystanie mikrofalówki jest lepszym wyborem.
Przygotowałem dla Ciebie wskazówki, dzięki którym rozmrozisz mięso tak, jak trzeba.
Ranking mikrofalówek wolnostojących – zwycięzca
Szukasz nowej, lepsze mikrofalówki? Jeśli tak, zobacz moje zestawienia:
Chcesz szybko rozmrozić mięso mielone na kotlety lub podobne danie? To nic trudnego:
W taki sam sposób rozmrozisz bezpiecznie mięso pokrojone w plastry lub kostkę.
Jeśli potrzebujesz, w mikrofali bez trudu rozmrozisz też mięso w większych kawałkach. Może to być cały kurczak lub jego konkretne części, przykładowo udka bądź skrzydełka.
Sprawdź, jak zrobić to prawidłowo:
Stosując się do tej instrukcji, bezpiecznie rozmrozisz nie tylko całego kurczaka, ale i np. rybę.
Przeczytaj też: Jak podgrzać pizzę w mikrofali, żeby była chrupiąca?
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w .