Jak rozmrozić mięso w mikrofali?

Rozmrażanie mięsa w mikrofali wydaje się prostym i szybkim sposobem. W praktyce… właśnie takie jest! Przynajmniej jeśli zastosujesz się do porad zamieszczonych w poniższym artykule.

Jak rozmrozić mięso w mikrofali?

Spis treści:

    Czy można rozmrażać mięso w mikrofali?

    Takie pytanie pada często. Jeżeli masz mikrofalówkę z funkcją rozmrażania (Defrost), zrobisz to bez przeszkód.

    Nie jest to zabronione, dlatego nie musisz decydować się na rozmrażanie wyłącznie w lodówce.

    Korzystanie z mikrofali to najskuteczniejszy sposób, jeśli bardzo zależy Ci na czasie. Pamiętaj, że raz rozmrożonego mięsa nie możesz już ponownie zamrozić.

    Grozi to intensywnym namnażaniem się bakterii, które powodują nieprzyjemne dolegliwości, np. zatrucie pokarmowe.

    Takie ryzyko istnieje też podczas rozmrażania kurczaka i innych mięs w wodzie, dlatego wykorzystanie mikrofalówki jest lepszym wyborem.

    Przygotowałem dla Ciebie wskazówki, dzięki którym rozmrozisz mięso tak, jak trzeba.

    Rozmrażanie mięsa w mikrofali krok po kroku

    1. Wyjmij mięso z zamrażarki i przełóż je do naczynia przystosowanego do użytku w mikrofalówce.
    2. Nie zostawiaj mrożonek w plastiku, folii lub na styropianowych tackach. Pod wpływem mikrofal opakowanie zacznie się topić i wydzielać szkodliwe substancje.
    3. Włącz funkcję Defrost i wybierz masę mięsa oraz jedno z automatycznych ustawień.
    4. W połowie czasu rozmrażania możesz otrzymać komunikat o konieczności przewrócenia jedzenia. Dzięki temu mięso będzie podgrzane równomiernie.
    5. Zalecany czas rozmrażania to 20 – 60 minut, w zależności od wielkości porcji.

    Szukasz nowej, lepsze mikrofalówki? Jeśli tak, zobacz moje zestawienia:


    Jak rozmrozić mięso mielone w mikrofali?

    Chcesz szybko rozmrozić mięso mielone na kotlety lub podobne danie? To nic trudnego:

    1. Przełóż mięso do odpowiedniego pojemnika. Przyda się specjalny ruszt, który umożliwi ściekanie wody.
    2. Włącz funkcję Defrost i zaznacz masę mięsa.
    3. Pamiętaj o przewróceniu jedzenia w połowie czasu.
    4. W razie potrzeby możesz rozdzielić mięso na mniejsze porcje i rozmrażać je po kolei. Wtedy każda część będzie szybciej gotowa do dalszej obróbki.
    5. Kiedy mikrofalówka skończy pracę, wyjmij mięso. Upewnij się, że jest równomiernie rozmrożone.

    W taki sam sposób rozmrozisz bezpiecznie mięso pokrojone w plastry lub kostkę.


    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Kupuj na promocjach w największych sklepach:


    Jak szybko rozmrozić mięso w mikrofalówce w większych kawałkach?

    Jeśli potrzebujesz, w mikrofali bez trudu rozmrozisz też mięso w większych kawałkach. Może to być cały kurczak lub jego konkretne części, przykładowo udka bądź skrzydełka.

    Sprawdź, jak zrobić to prawidłowo:

    1. Wyjmij mięso z zamrażarki i przełóż do opakowania, które może być użyte w mikrofali.
    2. Wybierz funkcję Defrost i wprowadź masę rozmrażanej porcji.
    3. W połowie nastawionego czasu obróć mięso. Wystające części owiń folią, dzięki temu nie przypieką się za mocno.
    4. Wyjmij mięso i odstaw je na chwilę w temperaturze pokojowej.

    Stosując się do tej instrukcji, bezpiecznie rozmrozisz nie tylko całego kurczaka, ale i np. rybę.

    Przeczytaj też: Jak podgrzać pizzę w mikrofali, żeby była chrupiąca?

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments