Najlepsze szybkowary, nazywane też garnkami ciśnieniowymi, zdecydowanie oszczędzą Twój czas. Jednocześnie nie pozbawią pichconej żywności cennych wartości odżywczych.
Wystarczy jedynie, że wybierzesz pojemny, trwały, a w przypadku modeli na prąd również funkcjonalny model.
To zadanie stanie się łatwe z moim subiektywnym rankingiem oraz opiniami. Nie zabrakło również porad zakupowych. Poznaj poniższe informacje, aby kupić raz, a dobrze!
Jaki szybkowar kupić?
Cały czas zastanawiasz się, jaki szybkowar kupić? Nie kłopocz się niepotrzebnie!
W poniższej części artykułu przedstawię Ci kilka kwestii, jakie warto wziąć pod uwagę, decydując się na wybór wygodnego naczynia do gotowania pod ciśnieniem.
Dzięki niemu bardzo szybko przygotujesz ulubione danie, zachowując przy tym wszystkie cenne składniki odżywcze oraz wspaniałe walory smakowe.
Dowiedz się, co jest w tym przypadku kluczowe, a co nie wymaga szczególnej uwagi.
Rodzaje szybkowarów
Producenci oferują modele różniące się zasadą działania. W sklepach znajdziesz szybkowary elektryczne oraz tradycyjne.
Czym różnią się poszczególne naczynia oraz które z nich zapewniają większą wygodę gotowania?
Sprawdźmy to!
- Szybkowary elektryczne – naczynia działają jedynie po podłączeniu do sieci. Często rodzaj ten nazywa się bardziej profesjonalnym ze względu na wbudowane funkcje, do jakich należy np. programator czasowy lub automatyczne wyłączanie. Modele elektryczne często oprócz gotowania umożliwiają smażenie, duszenie oraz odgrzewanie potraw. Oprócz tego nadają się do przygotowania deseru, owsianki i domowego jogurtu. Sporą zaletą takich szybkowarów jest możliwość ich użycia w różnych warunkach. Bez problemu więc zabierzesz urządzenie ze sobą na wakacje.
- Szybkowary tradycyjne – wyglądem przypominają garnki przeznaczone do codziennego gotowania. Wyposażone są w specjalną pokrywę blokującą. Klasyczne garnki z powodzeniem mogą być używane na różnego rodzaju kuchenkach. Jeśli ich dno ma właściwości ferromagnetyczne, to nadają się także na indukcję. Modele tradycyjne nie są skomplikowane w obsłudze. W ich przypadku producent często zezwala na mycie w zmywarkach.
Jeżeli zależy Ci na funkcjonalności i zautomatyzowanej pracy, to postaw na przewodowy szybkowar na prąd. Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsce na blacie i pichcić w bardziej tradycyjny sposób, to do gustu przypadnie Ci klasyczny szybkowar na gaz czy indukcję.
Pojemność
To dość kluczowa kwestia podczas wyboru dobrego szybkowaru. To ona decyduje o tym, ile jednorazowo przygotujesz posiłku.
Dla jednej osoby lub pary nie ma sensu wybierać dużych modeli. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się mniejsze szybkowary o pojemności ok. 3 – 4 litrów.
W przypadku większej liczby domowników lub częstego gotowania obiadu na kilka dni bardziej komfortowym rozwiązaniem będą duże szybkowary o pojemności 5 – 6 litrów.
Producenci nierzadko oferują jeszcze większe naczynia, które również zawiera mój ranking szybkowarów. W zestawieniu uwzględniłem zarówno sześcio-, jak i siedmiolitrowe modele idealnie nadające się do przygotowania posiłku dla gości.
Wybór garnka musisz dopasować do swoich potrzeb oraz ilości przyrządzanego posiłku. Jeśli na co dzień nie gotujesz dużych porcji, ale często odwiedzają Cię znajomi lub rodzina, dobrym rozwiązaniem będzie wybór średniej wielkości naczynia.
Materiał wykonania
Najlepszy szybkowar powinien być wykonany z trwałego i solidnego materiału. Oprócz rodzaju naczynia również i tę kwestię weź więc pod uwagę.
W ofertach sklepów najczęściej spotkasz modele aluminiowe oraz wykonane ze stali nierdzewnej.
Dowiedz się, czym charakteryzuje się każdy z nich.
- Szybkowar stalowy – obecnie najchętniej wybierany model na rynku. Trudno się temu dziwić, ponieważ garnki ciśnieniowe ze stali szlachetnej cechuje wysoka jakość wykonania, odporność na zarysowania oraz długa eksploatacja. Kłopotem może być dłuższy czas nagrzewania, ale rekompensatę stanowi za to długie utrzymywanie ciepła. Dobrym wyborem będzie zakup modelu, którego spód wzbogacono pierścieniem aluminiowym. Dzięki temu zapewnisz sobie równomierne rozprowadzenie wysokiej temperatury podczas przyrządzania posiłku.
- Szybkowar aluminiowy – jego podstawową zaletą jest niska cena w porównaniu do modeli wykonanych ze stali nierdzewnej. Szybkowary aluminiowe są lekkie i dość szybko się nagrzewają. Mają mimo to problem z długim utrzymywaniem ciepła, przez co przygotowany obiad szybko stygnie. Niestety, ale aluminiowe naczynia nie są dostatecznie odporne na zarysowania i uszkodzenia, dlatego nie zapewniają długiej eksploatacji. Decydując się na ten rodzaj szybkowaru, musisz pamiętać, aby wybierać naczynia wyprodukowane z aluminium anodowanego.
Osobiście bardziej polecam stalowe szybkowary, aczkolwiek wśród aluminiowych także da się znaleźć bardzo dobry sprzęt.
Elementy dodatkowe
Wiedz, że dobry szybkowar to nie tylko duże i pojemne naczynie. Podczas zakupu zwróć także uwagę na uchwyty, pokrywę czy też blokadę.
Często zapomina się o tych kwestiach, zwłaszcza kiedy dokonujesz wyboru w pośpiechu. To duży błąd, który może skutkować sporym dyskomfortem podczas gotowania.
Producenci oferują garnki ciśnieniowe wyposażone w jeden lub dwa uchwyty. O ile pierwsze rozwiązanie jest wygodne podczas otwierania, tak nie sprawdzi się w trakcie przenoszenia szybkowaru. Ciężko będzie Ci przetransportować wypełnione po brzegi jedzeniem duże naczynie.
Kupujący często w swoich opiniach podkreślają, że zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest szybkowar wyposażony w dwie rączki. Odczujesz sporą wygodę podczas gotowania i przenoszenia garnka z miejsca na miejsce.
Oprócz uchwytów pamiętaj także o pokrywie wyposażonej w specjalną blokadę. To ona gwarantuje Ci pełne bezpieczeństwo podczas gotowania oraz świadczy o sporej użyteczności naczynia.
Szczelne zamknięcie zablokuje wydobywanie się ze środka pary, zapewniając Ci ochronę przed oparzeniem. Dobrej jakości modele wyposażono także w specjalny mechanizm zwalniający zabezpieczenia.
Pokrywa szybkowaru automatycznie odblokuje się, kiedy znajdująca się wewnątrz para opadnie na spód. Dopiero po tym czasie swobodnie zajrzysz do środka i wyłożysz posiłek na talerz.
Funkcje dodatkowe
Stworzony przeze mnie ranking szybkowarów prezentuje różne modele, które często charakteryzują dodatkowe funkcje. Wiele z nich ułatwia nie tylko gotowanie, ale także użytkowanie sprzętu.
Niektóre szybkowary oferują wbudowany regulator ciśnienia. Może być klasyczny, ciężarkowy lub sprężynowy. Każdy z nich odznacza się innym działaniem.
Szybkowary wyposażone w regulator klasyczny zaczynają drgać pod wpływem wysokiego ciśnienia. Z kolei modele sprężynowe najczęściej zawierają charakterystyczną podziałkę.
Bez względu na to, który rodzaj naczynia wybierzesz, dobrą opcją są demontowane regulatory ciśnienia.
Kolejną funkcją dodatkową, o jaką musisz zadbać, jest zawór bezpieczeństwa. Dzięki niemu masz zapewnioną ochronę przed niespodziewanym wybuchem gorącej zawartości naczynia. Dodatkowo opcja ta odpowiada za odprowadzenie nagromadzonej w środku pary.
Nierzadko producenci swoje szybkowary wyposażają w określoną ilość programów sprawdzających się w przypadku mniej wprawionych kucharzy. Wystarczy, że wybierzesz odpowiednie ustawienia dostosowane do danego produktu, a obróbka termiczna rozpocznie się automatycznie.
Kolejne udogodnienia to timer oraz minutnik informujący o gotowości spożycia przygotowanego dania. Jeśli zależy Ci na funkcjonalności urządzenia, zadbaj, aby umożliwiało gotowanie na parze. Wówczas w zestawie znajdziesz specjalne sitko przeznaczone do tego rodzaju obróbki termicznej.
Średnica szybkowaru
Średnica garnka ciśnieniowego to dość ważna kwestia. Pamiętaj, że wybrany przez Ciebie model musi idealnie pasować do kuchenki i jej pól grzewczych lub palników. Średnica szybkowaru decyduje także o tym, co umieścisz w jego wnętrzu, a dokładnie jakiej wielkości produkt.
Jeśli zamierzasz przyrządzać większe porcje mięsa lub typowe dania jednogarnkowe, staraj się wybierać naczynia o średnicy ok. 24 cm lub większej. W innym przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzą się mniejsze modele, np. 20-centymetrowe.
Szybkowar – Ceny
Internetowe porównanie szybkowarów najczęściej zawiera produkty pochodzące z różnych półek cenowych. Nie oznacza to, że za dobrej jakości garnek do szybkiego pichcenia trzeba zapłacić krocie.
Niemniej wiem, że jedna cena dla każdego może mieć różną wartość. Mimo to wiedz, że już za ok. 300 – 350 zł bez problemu kupisz łatwe w obsłudze i wygodne w użytkowaniu naczynie. Nierzadko za tę kwotę otrzymasz szybkowar elektryczny o sporej pojemności czy dużej mocy.
Tańsze modele cechują podstawowe funkcje oraz łatwość obsługi. Umożliwiają przygotowanie różnego rodzaju posiłków z zachowaniem zasad bezpieczeństwa.
Pamiętaj, że szybkowary pochodzące z niższych półek cenowych nie zawsze oferują sporą ilość funkcji dodatkowych oraz programów przeznaczonych do gotowania. Nie każdy model będzie się też nadawał do mycia w zmywarce lub gotowania na indukcji.
Jeżeli wolisz nieco lepsze rozwiązania, zdecyduj się na zakup urządzenia o wartości ok. 400 – 500 zł. W tej cenie bez problemu znajdziesz profesjonalne sprzęty pochodzące od czołowych producentów. Często do tej grupy należą polecane szybkowary wysokiej klasy, które zdążyły zjednać sobie już wielu zwolenników.
Ilość ich dodatkowych programów oraz funkcji jest zadowalająca. Oprócz gotowania warzyw i mięsa droższe garnki umożliwiają również smażenie, gotowanie na parze oraz robienie jogurtu czy deserów.
Oczywiście to nie wszystko, co oferują producenci. W sklepach trafisz też na droższe naczynia. Niekiedy ich cena wynosi powyżej 600 zł. Są to rozwiązania dla prawdziwych profesjonalistów i pasjonatów gotowania.
W zestawie oprócz standardowego garnka wyposażonego w dużą liczbę programów dostaniesz także przydatne akcesoria do gotowania. Moc takich modeli bywa zaskakująco duża, ale mimo to zapewniają energooszczędne rozwiązania skracające gotowanie potraw nawet do 70 procent.
Jeżeli cenisz sobie pełen komfort podczas gotowania oraz wysokiej jakości sprzęt, te szybkowary nie będą nietrafionym wyborem. Zagwarantują Ci długie lata bezawaryjnej eksploatacji oraz zdrowe i smaczne posiłki.
Nikt nie lubi wydawać fortuny na zakupy. Dlatego przed podjęciem ostatecznej decyzji upewnij się i przemyśl, jakiego szybkowaru potrzebujesz. Rozważ, czy zależy Ci na dodatkowych funkcjach i ustawieniach, czy też bardziej na tradycyjnych opcjach podstawowych.
Jakiej firmy szybkowar?
Uwzględnienie marek produktów często ułatwia dokonanie trafnego wyboru. To samo dotyczy szybkowarów. Wielu producentów jest już doskonale znanych na rynku, z kolei pozostali każdego dnia próbują zjednać sobie zwolenników, oferując im coraz to nowsze modele.
Spore zaskoczenie wielu konsumentom zapewniła marka Sencor, wypuszczając na rynek solidne i godne polecenia produkty. Jej szybkowary cechuje elektryczny sposób działania oraz duża liczba programów ułatwiających nie tylko gotowanie, ale także smażenie potraw.
Modele Sencor gwarantują wiele lat bezawaryjnego użytkowania oraz bezpiecznego i zdrowego przyrządzania wielu dań. Jeśli nie wiesz, jaki szybkowar sprosta Twoim wymaganiom, zwróć uwagę na produkty wspomnianej marki.
Na spore zainteresowanie zasługuje także Tesla, która zapewnia szerokie zastosowanie oraz dużą funkcjonalność swoich garnków ciśnieniowych. W przypadku tego producenta również masz do czynienia z profesjonalnymi modelami elektrycznymi.
Wiele naczyń wyposażono w mikroprocesor kontrolujący ciśnienie podczas gotowania oraz wbudowany timer i minutnik. Z kolei spora pojemność garnków umożliwia przygotowanie posiłku dla większej liczby osób lub obiadu na kilka dni.
Jeśli chodzi o bardziej rozpoznawalne marki, to tutaj w czołówce na pewno utrzymują się Tefal oraz Gerlach. Obaj producenci oferują porządne szybkowary, których cena bezapelacyjnie odpowiada jakości.
To szybkowary o wysokiej mocy, najczęściej powyżej 1000 W. Każde z naczyń gwarantuje szybkość nagrzewania się, dzięki której zaoszczędzisz energię elektryczną oraz swój czas.
W tym miejscu warto także nieco wspomnieć o markach oferujących tradycyjne garnki ciśnieniowe. Oprócz wymienionego już wyżej producenta Tefal, który akurat w tym przypadku jest bezkonkurencyjny, wymienię także szybkowary Zwieger.
Rodzima marka, która już jakiś czas temu zyskała popularność. Jej naczynia nadają się zarówno na kuchenki gazowe, jak i indukcję. Solidne wykonanie ze stali nierdzewnej zapewnia dodatkowo trwałe i długie użytkowanie. Wiele modeli nadaje się do mycia w zmywarce i to bez obaw o zarysowania lub uszkodzenia.
Łatwo dostępne są też szybkowary MPM. To dobry wybór głównie dla mniej wymagających użytkowników i osób planujących używać sprzętu tylko od czasu do czasu. Bez wątpienia ułatwiają przyrządzanie posiłków.
Podsumowanie
Jak widzisz, niepozorny garnek ciśnieniowy bez problemu zapewni Ci szybkie przygotowanie jedzenia dla całej rodziny. Przy okazji da Ci pewność, że z produktów spożywczych nie uciekły wartości odżywcze oraz dobry smak.
Po takiej lekturze nie musisz już pytać o polecany szybkowar na forum lub czytać innych blogów. Jeżeli jednak masz dodatkowe pytanie, skorzystaj z sekcji komentarzy. To również najlepsze miejsce na wyrażenie własnej opinii o garnku do gotowania pod ciśnieniem.
Na PROrankingach znajdziesz także szereg podobnych urządzeń. Bardzo szerokie możliwości niosą za sobą najlepsze multicookery. Większość z nich swoją pracę mocno opiera właśnie na technice szybkiej obróbki ciśnieniowej.
Do zdrowego gotowania na parze najlepsze są elektryczne parowary. Przygotujesz w nich zarówno mięso czy rybę, jak i ulubione warzywa.
Szukasz czegoś kompaktowego, a zarazem wielofunkcyjnego? Rzuć okiem na kombiwary halogenowe. Mają szerokie zastosowanie i niskie ceny, co zachęca do zakupu.
W pewnym sensie przeciwnością szybkowarów są z kolei wolnowary. Idealne do potraw wymagających długiej obróbki na wolnym ogniu.