W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Wolnowar Ranking 2024 | Opinie

Łukasz Proszek
Aktualizacja:  25 kwietnia 2024
Komentarze:  3

Najlepszy wolnowar oznacza więcej wartości odżywczych w potrawie i praktycznie brak ryzyka przypalenia. Bez trudu przygotujesz zarówno dania mięsne, jak i dla wegetarian. Wystarczy, że dobrze wybierzesz. Pomoże Ci w tym mój aktualizowany, niezależny ranking wolnowarów. Stworzyłem go na bazie własnych doświadczeń, a także analizując opinie użytkowników. W efekcie spotkasz tu wyłącznie dobre urządzenia do gotowania na wolnym ogniu!

Najlepszy wolnowar - ranking, opinie, jaki wybrać?

Ranking wolnowarów 2024 - TOP 5

Crock-Pot CSC063X

Crock-Pot CSC063X

Najlepszy wolnowar elektryczny, który wygrywa ranking, to Crock-Pot CSC063X. Ciekawa propozycja dla większych rodzin, gdyż pojemność misy wynosi aż 7,5 l. Zrobisz w nim posiłek nawet dla ponad 5 osób albo obiad na kilka dni. To profesjonalny wolnowar z timerem. Sam przełączy się na podtrzymywanie ciepła po wcześniej ustawionym czasie (zakres od 30 minut do 20 godzin).

To znakomity wolnowar do mięsa, zup, a nawet ciast. Wyregulujesz temperaturę w 3 poziomach. Sprzęt wyposażono w kamienną misę (nadaje się do piekarnika) i szklaną pokrywkę. Oba te elementy umyjesz w zmywarce, nie tracąc sił na ręczne czyszczenie. Obudowę wykonano ze stali, co oznacza trwałość na lata. Panel sterowania prosty, a wyświetlacz dodatkowo ułatwi Ci obsługę. Moc wynosi 320 W, czyli wystarczająco.

Marzy Ci się proste przygotowywanie posiłków dla rodziny? Gotujesz zwykle większe porcje jedzenia? W takim razie bez zastanowienia zamów Crock-Pot CSC063X. Uzyskasz smaczne potrawy bez większego wysiłku. To bardzo pojemny wolnowar.

Ocena produktu: 9.92/10

Sencor SPR 7200SS

Sencor SPR 7200SS

Nowoczesny wolnowar do gotowania ryżu, bulionu, gulaszu, mięsa i wielu innych produktów. Sencor SPR 7200SS wyróżnia się 8 automatycznymi programami, w tym zdrowym gotowaniem na parze. Wykorzystasz go do kilku technik kulinarnych, więc to wielofunkcyjne urządzenie do gotowania na wolnym ogniu. Jego aluminiowy garnek o pojemności 6 l przechowasz w lodówce, jak i umyjesz w zmywarce.

Wyjmowane naczynie równomiernie rozprowadza ciepło, przyspieszając obróbkę. Nie uświadczysz przypaleń czy oznak surowości. Dania staną się wyśmienite, a o to tu głównie chodzi. Ustawiasz, co trzeba, a następnie czekasz na finisz – to tyle! Cyfrowy panel z ekranem LCD (który cały czas świeci, co jest akurat trochę dziwne) zapewni Ci intuicyjną obsługę. Nie zabrakło podtrzymywania temperatury.

Masz przed sobą jeden z najbardziej funkcjonalnych wolnowarów. Wybierz go, gdy oprócz gotowania na wolnym ogniu wymagasz też innych sposobów obróbki jedzenia. Nie bój się wysokiego zużycia energii. Moc 1250 W to efekt obecności właśnie kilku technik.

Ocena produktu: 9.69/10

Yoer SC6502S

Yoer SC6502S

Yoer SC6502S to duży wolnowar 6,5 l z misą ceramiczną. Pobiera tylko 320 W mocy, potrafiąc gotować bez dodatku tłuszczu. Stworzysz w nim lekkostrawne, a wciąż apetyczne i aromatyczne dania. Cenię ten sprzęt za to, że jest bezproblemowy. Nic Ci się w nim nie przypali ani nie wykipi. Nie stracisz czasu na stanie nad urządzeniem. Prawidłowo i bezpiecznie przygotuje dla Ciebie obiad.

Wracając do pojemności, wystarczy na wyżerkę dla nawet 5 – 6 osób. Oprócz dań mięsnych czy wegetariańskich zrobisz w nim wszelkie zupy (w tym pożywny rosół), a nawet powidła. Nie masz tu większych ograniczeń. Przydadzą Ci się 3 tryby pracy. Jeden z nich dotyczy podtrzymywania ciepła. W praktyce może Ci posłużyć również do odgrzewania niektórych potraw. Dodam, że do misy nic nie przywiera.

Oczekujesz efektywnego gotowania bez konieczności doglądania żywności? Yoer SC6502S zapewni Ci to! Ten ceramiczny wolnowar zdobywa pozytywne opinie użytkowników. Być może zastąpi u Ciebie zarówno kuchenkę, jak i mikrofalówkę.

Ocena produktu: 9.64/10

Crock-Pot CSC061X

Crock-Pot CSC061X

Crock-Pot CSC061X, czyli mały wolnowar elektryczny o pojemności 2,4 l. Kompaktowy sprzęt dla singla lub pary. Bardzo energooszczędny model, w praktyce wymaga do pracy jedynie 120 – 130 W mocy. Obrabia żywność tak samo równomiernie jak wiele większych i droższych sprzętów do gotowania na wolnym ogniu. Mięso wychodzi z niego soczyste, nie kurcząc się ani nie przywierając do kamionkowej misy.

Funkcjonalność rozszerza timer. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaprogramować ten dobry wolnowar z rankingu. Poświęcisz jeszcze mniej czasu i sił na robienie smacznych, zdrowych obiadów. Szkoda jedynie, że zabrakło opóźnionego startu, lecz nie każdy tego wymaga. Przez swoje gabaryty Crock-Pot CSC061X nie zabierze dużo miejsca na Twoim blacie. Ponadto łatwo umyjesz misę, również w zmywarce.

Jaki wolnowar dla 1 – 2 osób wybrać? Crock-Pot CSC061X okaże się strzałem w dziesiątkę! Śmiesznie tania, niewielka, a wydajna maszyna do gotowania na wolnym ogniu. Ideał do bigosu, gulaszu czy rosołu. Zaskoczy Cię efektami, a także solidnym wykonaniem.

Ocena produktu: 9.52/10

Lund 67660

Lund 67660

Dobrze oceniany wolnowar dla ok. 4 osób. Lund 67660 osiąga 4,5 l pojemności i 280 W mocy. Wyróżnia go perfekcyjne spasowanie i szczelność. Zachowa w Twoim jedzeniu wiele cennych wartości odżywczych. Jednocześnie unikniesz przypaleń, robiąc w nim np. wywar, leczo, gołąbki czy dania na bazie makaronu bądź ryżu. Czasomierz i opóźniony start pomogą Ci zaplanować obróbkę żywności.

Przewód zasilający osiąga 1,1 m. Wspominam o tym dlatego, że niektóre wolnowary mają nawet 2 razy krótsze kable. W tym wypadku zapewne bez problemu sięgniesz do gniazdka. Producent postawił na ceramiczną misę i stalową obudowę. Korzystne połączenie. Misy nie trzeba szorować, bo produkty nie przywierają do niej. Do wyboru masz tu 2 ustawienia temperatury oraz podtrzymywanie ciepła.

Oceniając Lund 67660, trudno mi się do czegokolwiek przyczepić. Tworzy delikatne, miękkie dania mięsne, nadając się też do wielu innych potraw (jak i ciast). Nie wymaga stałego kontrolowania, oferując niezbędne funkcje. Pewniak z tej kategorii!

Ocena produktu: 9.44/10

Jaki wolnowar wybrać?

Podejrzewam, że chcesz nabyć wolnowar, który ułatwi Ci przyrządzanie smacznych posiłków pełnych wartości odżywczych. Czy wiesz, czym powinien wyróżniać się taki sprzęt? Jeśli jeszcze nie do końca, nie musisz się martwić.

Wszystkiego dowiesz się z zebranych przeze mnie wskazówek. Sprawdź, jak znaleźć odpowiednie urządzenie do powolnego gotowania dostosowane do własnych potrzeb!

Pojemność

Jedna z najważniejszych kwestii. To od pojemności zależy ilość przygotowanych porcji jedzenia. Dla singli czy par dobrym wyborem są małe wolnowary o pojemności 2 – 3 l. Dla rodzin liczących minimum 3 – 4 osoby to już za mało. W ich wypadku sprawdzają się urządzenia o pojemności 4 l lub większej.

Rzecz jasna nikt nie broni singlowi czy parze kupić pojemniejszego urządzenia. Tym bardziej że w wolnowarach często robi się obiady na kilka dni. Osobiście wolę właśnie pojemniejsze modele. Zauważ, że znajdziesz nawet takie na 6 – 8 l. To już duże sprzęty do gotowania ogromnej ilości jedzenia.

Moc

W wielu kategoriach małego AGD do kuchni wyższa moc oznacza sprawniejszą pracę. W tym wypadku lepiej, gdy moc jest jak najniższa. Wolnowary, jak sama nazwa wskazuje, korzystają z powolnego gotowania. Nie muszą być ultra szybkie, nie muszą też rozgrzewać się do jakichś ekstremalnych temperatur.

Dlatego też wartości mieszczące się w zakresie 120 – 350 W spokojnie wystarczają. Wolnowar nie pobierze wtedy za dużo energii, gotując potrawę np. przez kilka godzin. W efekcie nie zwiększy drastycznie rachunków do prąd.

Analizując najlepsze wolnowary, spotkałem jednak pewien wyjątek. Chodzi o bardziej wielofunkcyjne sprzęty, zwłaszcza te z opcją gotowania na parze. Przekraczają chociażby 1000 W, lecz właśnie podczas obróbki inną techniką. W trakcie gotowania na wolnym ogniu nie ciągną już zbyt dużo prądu, więc wszystko wraca do normy.

Tryby pracy

Standardowo wolnowary oferują 3 tryby pracy, a mianowicie:

  • Low – powoli podgrzewa potrawę, osiągając ok. 75 – 80 stopni Celsjusza. Dobry wybór do przyrządzania zup, powideł, warzywnego gulaszu czy mięsa drobiowego.
  • High – po włączeniu tej opcji wolnowar w krótkim czasie osiąga temperaturę ok. 90 stopni Celsjusza. Pozwoli Ci na sprawne ugotowanie potraw z delikatniejszych składników, a także z dziczyzny czy wołowiny.
  • Warm (lub Keep Warm, zależnie od modelu) – chodzi o podtrzymywanie ciepła. Zwykle uaktywnia się tuż po zakończeniu gotowania. Nie boisz się, że gotowe danie szybko wystygnie. Utrzyma dla Ciebie swoje ciepło nawet przez kilka godzin.

Zauważ, że bardziej zaawansowane urządzenia są wyposażone również w inne programy. Przykładowo gotowanie ryżu, gotowanie na parze, sous vide (gotowanie w próżni), saute, a nawet robienie domowego jogurtu. Dokłada to jednak zwykle do ceny i korzysta z wyższej mocy. Przemyśl więc, czy wykorzystasz te funkcje.

Misa

Misa to element budowy wolnowaru, do którego wrzucasz składniki potrawy. Poza pojemnością, którą już sobie omówiliśmy, sprawdź materiał jej wykonania.

Do wyboru są tu:

  • Misa kamionkowa – często spotykana w lepszych urządzeniach do wolnego gotowania. Wyróżnia się możliwością zapiekania w piekarniku. Jednocześnie odznacza się trwałością, choć trochę też waży. Niemniej osobiście to mój lider.
  • Misa ceramiczna – również dobry wybór. Takim naczyniom nie brakuje wytrzymałości i rzadko coś do nich przywiera. W efekcie ceramiczną misę łatwo utrzymasz w czystości.
  • Misa aluminiowa – z pewnością szybciej nagrzewa się od reszty. Równomiernie rozprowadza ciepło, lecz nie wykazuje aż tak dużej odporności na uszkodzenia mechaniczne. Lepiej zatem uważnie się z nią obchodzić.
  • Misa stalowa – rzadziej spotykana w tej kategorii. Cechuje ją odpowiednia wytrzymałość. W dodatku często takie misy można używać na kuchenkach, by wstępnie podsmażyć żywność.

Niezależnie od materiału wykonania warto sprawdzić, czy misę można myć w zmywarce. Oszczędza to czas. Pamiętaj przy okazji, że zdrowy wolnowar to ten wykonany z materiałów bez PFOA, BPA i innych szkodliwych substancji. Mój ranking wolnowarów prezentuje wyłącznie bezpieczne sprzęty.

Obsługa

Większość dostępnych na rynku wolnowarów oferuje duży i czytelny wyświetlacz LED z kilkoma przyciskami. Wybór odpowiedniego programu czy regulacja temperatury nie sprawią Ci problemów. To w mojej opinii komfortowe rozwiązanie.

Rzecz jasna nie zaszkodzi sprawdzić sposobu opisania przycisków lub sensorów. Już po zdjęciach zamieszczonych w sieci będziesz w stanie ocenić łatwość obsługiwania ich. To samo dotyczy zresztą wyświetlacza. Korzystnie, gdy oferuje podświetlenie (najlepiej takie, które da się też wyłączyć, bo bywa tu z tym różnie).

Kontrola nad czasem gotowania

Siła polecanych wolnowarów opiera się głównie na mocno samodzielnej pracy. Rzadko trzeba tu coś doglądać. Urządzenie ma przejąć kontrolę nad obróbką, oszczędzając Twój czas.

A skoro o czasie mowa, pomocne są 2 funkcje:

  • Timer – zapewne domyślasz się, jak działa. Ustawiasz konkretny czas, a po jego upływie sprzęt się wyłącza. Rzuć okiem na zakres do wyboru. Niejednokrotnie rozpoczyna się od kilkudziesięciu minut, a kończy nawet na kilkudziesięciu godzinach! Mówimy w końcu o powolnym gotowaniu.
  • Opóźniony start – o ile timer to już w zasadzie podstawa, tak ta funkcja nie zawsze się pojawia. Oznacza możliwość zaplanowania startu urządzenia wtedy, gdy Cię przy nim nie ma. Niejednokrotnie to wygodne rozwiązanie.

Przewód zasilający

Konkretniej jego długość. Okazuje się, że bywa zróżnicowana. Natkniesz się na wolnowary z kablem długim na 0,5 m, jak i takim na ponad 1 m. Dlatego też sugeruję sprawdzić sobie ten parametr. Wtedy nie okaże się po zakupie, że nie możesz dosięgnąć przewodem do gniazdka.

Dodatkowe akcesoria

Niektórzy producenci dołączają do swoich wolnowarów pewne dodatki. Mają ułatwić Ci przyrządzanie potraw. Powszechne są książeczki z przepisami do wypróbowania. Zazwyczaj znajdziesz kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt różnych propozycji. Jeszcze bardziej praktyczne akcesoria to np. łyżki czy cedzaki.

Ile kosztuje wolnowar?

Ceny najlepszych wolnowarów elektrycznych wynoszą zazwyczaj 150 – 600 zł. Najdroższe są wielofunkcyjne urządzenia, które służą nie tylko do wolnego gotowania czy duszenia, a np. także do gotowania na parze. Wyraźnie widać, że kwotę podnosi też większa pojemność, gdyż duże wolnowary są zwykle droższe.

Jakiej firmy wolnowar?

Najlepsi producenci wolnowarów to Crock-Pot, który specjalizuje się w takich sprzętach i ma szeroką ofertę, Sencor, Yoer oraz Lund. Wspomniane marki słyną z równomiernie gotujących, funkcjonalnych i wytrzymałych sprzętów. Trudno rozczarować się ich produktami.

Podsumowanie

Teraz nie musisz już pytać o najlepszy wolnowar elektryczny na forum. Przedstawiłem Ci regularnie aktualizowane zestawienie z opiniami. Znasz już topowe wolnowary, które nie dały szans innym.

Te urządzenia przekonują dużą pojemnością, przez co nadają się dla rodzin. Za jednym razem przyrządzisz sporą ilość jedzenia, np. na kilka dni. Dzięki dodatkowym funkcjom i sposobie pracy tego sprzętu zrealizujesz każdy przepis na danie gotowane na wolnym ogniu.

Masz własną opinię o jakimś wolnowarze na prąd? Chcesz o coś dopytać? Jeżeli tak, skorzystaj z sekcji komentarzy.

Na PROrankingach znajdziesz też inne klasyfikacje przydatnych urządzeń małego AGD do pichcenia. Wolne, jak i szybkie gotowanie ciśnieniowe łączą w sobie najlepsze multicookery. To wielozadaniowe sprzęty z przepisami oraz programami automatycznymi.

Cenisz sobie zdrowy tryb życia? Jedna z najkorzystniejszych technik kulinarnych to gotowanie na parze. Ranking parowarów da Ci do niej dostęp. Do pichcenia na parze, a zwłaszcza do szybkiej obróbki służą najlepsze szybkowary elektryczne. Z kolei funkcję wolnego gotowania oferują niektóre najlepsze ryżowary.

Szukasz nie za dużego, ale jednocześnie jak najbardziej wielofunkcyjnego sprzętu? W takim wypadku spodoba Ci się dobry kombiwar halogenowy. Zachwyca szerokim zastosowaniem i prostą obsługą.

Oceń publikację
[Głosy: 14 Średnia: 4.1]

Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Tymoteusz
2 lat temu

Ja posiadam Crock-Pot DuraCeramic CSC027X 6L

Robiłem już flaczki, fasolkę po bretońsku, bigos, duszone mięsko wołowe Wszystko wyszło pyszne .. Świetny produkt, bardzo łatwy w użyciu i po użyciu, bardzo łatwo się czyści.
Polecam także wszystkim chcącym dobrze się odżywiać.

Paula
1 rok temu
Reply to  Tymoteusz

Posiadam i jestem mega zadowolona. Warzywa soczyste i naturalnie nie rozgotowane. Mięsa idealnie miękkie. Fajny wolnowar !