Kombiwar Opinie, Ranking 2021 | Kombiwar Halogenowy

W rankingu kombiwarów zobaczysz urządzenia, dzięki którym bez większego wysiłku zrobisz smaczne, soczyste potrawy. A do tego z większą ilością witamin! Zobacz więc, jaki kombiwar halogenowy wybrać.

Najlepszy kombiwar - opinie, ranking, jaki wybrać

Dobry kombiwar halogenowy umożliwi Ci łatwe pieczenie, gotowanie (również na parze), opiekanie, grillowanie, duszenie czy rozmrażanie. Sprawdzi się w przypadku mięsa, warzyw i wielu innych produktów spożywczych.

Ten wielofunkcyjny sprzęt pracuje szybko, a więc energooszczędnie oraz z korzyścią dla wartości odżywczych w jedzeniu. Dzięki mojemu niezależnemu, aktualizowanemu rankingowi prędko sprawdzisz, które modele są najlepsze.

Przeczytaj poniższe opinie oraz porady zakupowe, aby kupić raz, a dobrze!

Ranking kombiwarów 2021 – TOP 6

Miejsce 1

Lund 67641

Zdecydowanie najlepszy kombiwar ze wszystkich dostępnych na rynku. Poradzisz sobie z jego obsługą ze względu na intuicyjną regulację czasu i temperatury. Sprzęt wykonano z solidnych materiałów, co zapewnia mu trwałość. Utrzymanie go w czystości nie sprawi Ci kłopotu.

Ten halogenowy kombiwar wygodnie przeniesiesz w inne miejsce. Razem z nim otrzymujesz akcesoria: dolny i górny ruszt, stojaki, szczypce i aluminiowy parowar. Jeśli potrzeby Ci kombiwar do gotowania i pieczenia, to bardzo dobry wybór. Szybko przygotujesz z nim każde danie.

Miejsce 2

Saturn ST-CO9151

Praktyczny kombiwar do gotowania na parze, pieczenia, grillowania i podgrzewania jedzenia. Wykorzystasz go na wiele sposobów. W zestawie znajdziesz szczypce, rożen, kosz parownika oraz dolną i górną kratkę. Sprzęt wyposażono w sterowanie mechaniczne.

To odpowiedni kombiwar do małej kuchni, a także na kemping. Oferuje sporą moc, więc szybko przyrządzisz posiłek. Urządzenie cechuje solidność, estetyczny design i nieskomplikowana obsługa. Za sprawą minutnika precyzyjnie kontrolujesz czas gotowania, nic nie przypalisz.

Miejsce 3

Esperanza Quasar EKO003

Sprzęt docenisz za dużą pojemność i efektywne działanie. Ten elektryczny kombiwar do pieczenia, gotowania, duszenia i smażenia pozwoli Ci na szybkie przygotowanie wielu dań. Sprawdzi się nie tylko w domu, ale również poza nim, np. na kempingu.

To kombiwar z rusztem, szczypcami i pierścieniem do powiększania pojemności. Bez problemu przygotujesz w nim obiad dla całej rodziny lub tylko dla siebie. Urządzenie łatwo obsłużysz za pomocą dobrze opisanych pokręteł.

Miejsce 4

Camry CR 6305

Bez niego ranking kombiwarów nie byłby kompletny. Sprzęt pozwala Ci na gotowanie, pieczenie i podgrzewanie. W razie potrzeby zwiększysz jego pojemność przy użyciu dołączonego do kompletu pierścienia. Zestaw obejmuje też ruszt, stojak i szczypce.

Szklany kombiwar jest solidny i łatwy w utrzymaniu w czystości. Dzięki odłączanemu przewodowi przechowywanie urządzenia uznasz za bardzo wygodne. Do dyspozycji masz regulację temperatury, mechaniczny zegar oraz wyłącznik bezpieczeństwa.

Miejsce 5

Adler AD 6304

Odpowiedni kombiwar do mięsa, warzyw i innych dań. Nie musisz dodawać do jedzenia tłuszczu, dlatego z łatwością przyrządzisz mniej kaloryczne potrawy pełne wartości odżywczych. Urządzenie nie zajmuje dużo miejsca w kuchni, a jego pojemność wynosi 12 l.

To kombiwar z termoobiegiem, dlatego równomiernie rozprowadza ciepło w misie. Wykonano ją z żaroodpornego szkła, więc nie martwisz się o przypadkowe uszkodzenie. W komplecie znajdziesz kilka akcesoriów, m.in. szczypce i stojak do pokrywy. Ułatwią Ci obsługę.

Miejsce 6

MPM MKO-01

Kombiwar z funkcją rozmrażania, który wykorzystasz do gotowania, pieczenia i smażenia. Producent wyposażył go w dwa ruszty, sito, a nawet szpilki do szaszłyków. Sprzęt oferuje też pierścień powiększający pojemność misy. Dopasujesz ją do wielkości pichconej potrawy.

Za pomocą urządzenia przygotujesz posiłek dla całej rodziny. To dobry kombiwar z halogenową grzałką, który oferuje funkcję samoczyszczenia. Wyposażono go też w minutnik ułatwiający kontrolowanie czasu gotowania.

Jaki kombiwar wybrać?

Udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie często budzi wiele wątpliwości. Trudno stwierdzić, który z dostępnych modeli okaże się najlepszy, jeśli nie będą znane oczekiwania potencjalnego użytkownika.

Zawsze doradzam, aby zwrócić uwagę na poszczególne parametry sprzętu. Znacznie ułatwią one podjęcie ostatecznej decyzji. Jednocześnie pamiętaj, że najlepszy kombiwar istnieje w każdym przedziale cenowym. I nie ma znaczenia, czy na zakup chcesz przeznaczyć 100 czy 300 zł.

Poniżej przedstawię Ci wytyczne, jakimi należy się kierować podczas wyboru odpowiedniego urządzenia. Oczywiście ranking kombiwarów zawsze jest czymś, co pomoże Ci rozwiać wątpliwości, dlatego zachęcam do kierowania się nim.

Moc kombiwaru

Jednym z najważniejszych parametrów czy to kombiwaru, czy też innych urządzeń, jest ich moc. Im większa, tym sprzęt szybciej się nagrzeje. Ty wówczas w znacznie krótszym czasie przygotujesz swoje ulubione danie.

Wysokiej klasy urządzenia charakteryzują się sporą mocą, która często wynosi nawet 1500 W. Dodatkowo niektóre modele pozwalają na jej regulację, co wpływa na wysoki komfort użytkowania. Samodzielnie dostosowujesz wartość mocy do przyrządzanej potrawy.

Pojemność urządzenia

Kiedy przyrządzasz danie, z pewnością oczekujesz, aby ilość porcji była optymalna. Z tego względu, zanim dokonasz wyboru konkretnego kombiwaru, sprawdź najpierw jego pojemność.

Każdy model wyposażony jest w specjalną misę, w której umieszcza się składniki. Im większe naczynie, tym lepiej dla Ciebie, ponieważ pozwoli Ci na przygotowanie większej ilości porcji za jednym razem.

Dostępne w sklepach modele charakteryzują się pojemnością wynoszącą średnio od 12 do aż 19 litrów.

Możliwość regulacji wybranych parametrów

Temperatura oraz czas gotowania lub pieczenia to te parametry, na które szczególnie trzeba zwrócić uwagę, zanim wybierzesz kombiwar. Upewnij się, czy urządzenie wyposażono w specjalne pokrętło pozwalające na zmianę tych parametrów.

Przeważnie sprzęty umożliwiają regulację temperatury w zakresie od ok. 60 do 250 stopni Celsjusza. Z kolei ich czas pracy rzadko przekracza 1 godzinę.

Zabezpieczenia

Tak jak we wszystkich urządzeniach elektrycznych, tak i w przypadku kombiwaru kluczowe znaczenie ma bezpieczeństwo użytkownika. Zwróć uwagę, czy wybrany przez Ciebie model wyposażono w potrzebne osłonki.

Oczywiście najistotniejszy jest wyłącznik. Pozwala on na zatrzymanie pracy kombiwaru, kiedy nagle musisz np. wyjść z domu.

Przyjrzyj się, czy sprzęt wyposażono w uchwyty termiczne chroniące Twoje dłonie przed oparzeniem. Równie ważne jest żaroodporne szkło, które pod żadnym pozorem nie może ulec uszkodzeniu, kiedy nagrzeje się do naprawdę wysokiej temperatury. To podstawa szklanych kombiwarów.

Wysokiej jakości modele najczęściej oferują blokadę pokrywy. Rozwiązanie bardzo dobrze sprawdza się, kiedy podczas gotowania w pobliżu krzątają się dzieci. Nieocenioną funkcją jest też automatyczne wyłączanie się kombiwaru. Uchroni ono Twoją potrawę przed przypaleniem, a co gorsze przed pożarem w kuchni.

Dodatkowe akcesoria

Jako użytkownik zapewne cenisz sobie dodatkowe elementy, jakie producent dołącza do zestawu. Dlatego sprawdź, czy wybrany przez Ciebie kombiwar również je ma.

Najczęściej są to dodatkowe kratki pozwalające na przygotowanie dań na dole lub na górze misy, szczypce do przewracania oraz pierścień. Ten ostatni umożliwi Ci zwiększenie pojemności urządzenia.

Niekiedy możesz się także spotkać z sytuacją, że producent do urządzenia dołącza stojak pozwalający na umieszczenie na nim pokrywki.

Funkcje

Do podstawowych funkcji kombiwarów należą oczywiście pieczenie, smażenie, gotowanie, grillowanie, a nawet rozmrażanie. Kiedy cenisz sobie komfort użytkowania, sprawdź, czy wybrany przez Ciebie model wyposażono we wszystkie te opcje.

Bardzo przydatnym rozwiązaniem dodatkowym jest czyszczenie pojemnika po skończonej pracy. Producenci udoskonalają swoje urządzenia także za pomocą sygnałów dźwiękowych, informujących o zakończeniu gotowania lub pieczenia.

Ta krótka lista najważniejszych parametrów kombiwarów pomoże Ci wybrać najlepszy model. Na początku nie zapomnij jednak określić konkretnej kwoty, jaką chcesz przeznaczyć na nowy sprzęt. Jest ona jednym z decydujących czynników podczas zakupu.

Kombiwar halogenowy – Ceny

Cena to jeden z aspektów, jaki muszę poruszać w moich poradnikach. Nigdy do końca nie wiem, jakie są Twoje oczekiwania odnośnie sprzętu. Z tego względu zawsze podaję pewne przedziały oraz parametry, które wpływają na funkcjonalność urządzenia.

W sklepach znajdziesz modele tańsze oraz te nieco droższe. Za podstawowy sprzęt zapłacisz ok. 150 zł. Z kolei za najdroższy kombiwar halogenowy nawet 400 zł.

Osobiście uważam, że 200 zł w zupełności wystarcza, aby kupić świetnie działający i dobrze wykonany sprzęt. Potwierdza to mój ranking kombiwarów halogenowych.

Na cenę oczywiście wpływa popularność producentów oraz funkcje urządzeń. Te z większą liczbą opcji i dodatkowymi akcesoriami będą przeważnie droższe, ale z drugiej strony dadzą Ci większe pole do popisu w przyrządzaniu potraw.

Pamiętaj, że dobry kombiwar musi być wykonany z wytrzymałych tworzyw, a te przeważnie nie należą do najtańszych. Unikaj modeli “no name” za mniej niż 100 – 120 zł, gdyż najprawdopodobniej szybko się rozlecą.

Podsumowanie

Po takiej lekturze doskonale wiesz, jaki kombiwar wybrać i dlaczego. Nie musisz o to pytać na forum lub czytać innych blogów.

Osobiście bardzo lubię kombiwary halogenowe. Tanie, stosunkowo małe, a wielofunkcyjne i szybko działające. Zostawiają w żywności sporo witamin i minerałów, dając możliwość użycia zróżnicowanych technik kulinarnych.

Nadają się do wszelakich mięs (nawet kurczaka w całości czy solidnej golonki), warzyw, ryb i wielu innych potraw oraz przekąsek. Z tego względu warto przetestować ten sprzęt we własnej kuchni, szczególnie gdy jest mała i nie pozwala na używanie popularnych urządzeń większego AGD.

Masz dodatkowe pytanie lub własną opinię o polecanym kombiwarze? Skorzystaj z sekcji komentarzy.

Jak się okazało, niektóre modele nadają się do gotowania parowego. Na moim portalu znajdziesz też sprzęt przeznaczony wyłącznie do obróbki żywności w ten sposób. Chodzi o najlepsze parowary elektryczne. Poznaj je, jeżeli prowadzisz zdrowy tryb życia, preferując menu pełne witamin i wartości odżywczych.

Do gotowania na wolnym ogniu najlepiej sprawdzają się z kolei wolnowary. Porządny sprzęt dla dużych rodzin, gdzie pichci się sporo jedzenia.

Z solidną porcją żywności najszybciej radzą sobie z kolei szybkowary, zwane też garnkami ciśnieniowymi. W ich zestawieniu wyróżniłem zarówno modele elektryczne, jak i na kuchenkę.

Zależy Ci głównie na pieczeniu w kompaktowym sprzęcie? Rozważ jeszcze mini piekarnik wolnostojący. Nie za duże, ale całkiem pojemne i mocne urządzenia do mobilnego pichcenia.

A większą wielofunkcyjnością, zresztą podobną co kombiwary, wyróżniają się topowe frytkownice beztłuszczowe. Przyrządzisz w nich nie tylko złociste, chrupiące frytki, ale i mięso, rybę, warzywa czy słodkości.

Oceń publikację
[Głosy: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments