Kombiwar Halogenowy Opinie i Ranking 2023
W rankingu kombiwarów zobaczysz urządzenia, dzięki którym bez większego wysiłku zrobisz smaczne, soczyste potrawy. A do tego z większą ilością witamin! Zobacz więc, jaki kombiwar halogenowy wybrać. Zestawienie ułożyłem dzięki własnym testom, jak i opiniom użytkowników.
Dobry kombiwar halogenowy umożliwi Ci łatwe pieczenie, gotowanie (również na parze), opiekanie, grillowanie, duszenie czy rozmrażanie. Sprawdzi się w przypadku mięsa, warzyw i wielu innych produktów spożywczych.
Ten wielofunkcyjny sprzęt pracuje szybko, a więc energooszczędnie oraz z korzyścią dla wartości odżywczych w jedzeniu. Dzięki mojemu niezależnemu, aktualizowanemu rankingowi prędko sprawdzisz, jakie kombiwary są najlepsze.
Przeczytaj poniższe opinie oraz porady zakupowe, aby kupić raz, a dobrze!
Ranking kombiwarów halogenowych 2023 – TOP 6
Lund GRH 67641 to zdecydowanie najlepszy kombiwar z halogenową grzałką. Wykorzystasz go w wielu technikach kulinarnych. Sprzęt gotuje (także na parze), piecze, grilluje, opieka, rozmraża i podgrzewa. Topowy kombiwar z termoobiegiem do mięsa, warzyw, ryby czy słodkich deserów. W zestawie znajdziesz dolny i górny ruszt, stojaki, szczypce i aluminiowy parowar.
Jeśli potrzebny Ci wysokiej jakości kombiwar do gotowania i pieczenia, to bardzo dobry wybór. Szybko przygotujesz z nim każde danie dla całej rodziny (aż 17 l pojemności). Poradzisz sobie z obsługą ze względu na prostą regulację czasu i temperatury (65 – 250°C). Sprzęt wykonano z solidnych materiałów, co zapewnia mu trwałość. Utrzymanie go w czystości nie sprawi Ci kłopotu.
Praktyczny kombiwar do gotowania na parze, pieczenia, grillowania i podgrzewania jedzenia. Wykorzystasz go na wiele sposobów. W zestawie znajdziesz szczypce, rożen, kosz parownika oraz dolną i górną kratkę. Sprzęt wyposażono w sterowanie mechaniczne. Służy również jako kombiwar do duszenia oraz rozmrażania.
To godny polecenia kombiwar do małej kuchni, a także na kemping. Oferuje sporą moc, więc szybko przyrządzisz posiłek. Jednocześnie zaoszczędzisz energię elektryczną. Urządzenie cechuje solidność, estetyczny design i nieskomplikowana obsługa. Za sprawą minutnika precyzyjnie kontrolujesz czas gotowania, nic nie przypalisz.
Ten elektryczny kombiwar do pieczenia, gotowania, duszenia i smażenia pozwoli Ci na szybkie przygotowanie wielu dań. Sprawdzi się nie tylko w domu, ale również poza nim, np. na kempingu czy działce. Gwarantuje soczyste wewnątrz i chrupiące z zewnątrz potrawy. Zachowuje w nich sporo witamin i wartości, gdyż działa na gorące powietrze.
To kombiwar z rusztem, szczypcami i pierścieniem do powiększania pojemności. Bez problemu przygotujesz w nim obiad dla całej rodziny lub tylko dla siebie. Urządzenie łatwo obsłużysz za pomocą dobrze opisanych pokręteł. To przy okazji trwały kombiwar z termostatem, więc ustawisz dokładną temperaturę (od 0°C do 250°C).
Camry CR 6305
Bez Camry CR 6305 ranking kombiwarów nie byłby kompletny. Sprzęt pozwoli Ci na szybkie gotowanie, pieczenie i podgrzewanie. W razie potrzeby zwiększysz jego pojemność przy użyciu dołączonego do kompletu pierścienia. Zestaw obejmuje też ruszt, stojak i szczypce. To solidny kombiwar do ryby, frytek, jak i mięsa czy czegoś wegetariańskiego.
Ten szklany kombiwar halogenowy jest solidny i łatwy w utrzymaniu w czystości. Dzięki odłączanemu przewodowi przechowywanie urządzenia uznasz za bardzo wygodne. Do dyspozycji masz regulację temperatury, mechaniczny zegar oraz wyłącznik bezpieczeństwa. Pełna paleta funkcji, które wyróżniają polecane kombiwary.
Adler AD 6304
Praktycznie bezawaryjny kombiwar do mięsa, warzyw i innych dań. Nie musisz dodawać do jedzenia tłuszczu, dlatego z łatwością przyrządzisz mniej kaloryczne potrawy pełne wartości odżywczych. Urządzenie nie zajmuje dużo miejsca w kuchni, a jego pojemność wynosi 12 l. Nada się dla rodzin, jednocześnie oszczędzając przestrzeń.
To kombiwar z termoobiegiem, dlatego równomiernie rozprowadza ciepło w misie. Zachwyci Cię dobrze wypieczonymi potrawami pełnymi witamin. Misę wykonano z żaroodpornego szkła. Nie martwisz się o przypadkowe uszkodzenie, to trwały kombiwar na prąd. W komplecie znajdziesz kilka akcesoriów, m.in. szczypce i stojak do pokrywy. Ułatwią Ci obsługę.
MPM MKO-01
Kombiwar z funkcją rozmrażania, który wykorzystasz do gotowania, pieczenia i smażenia. Producent wyposażył go w dwa ruszty, sito, a nawet szpilki do szaszłyków. Sprzęt oferuje też pierścień powiększający pojemność misy. Dopasujesz ją do wielkości pichconej potrawy. Maksymalnie osiąga aż 17 litrów. W jednym cyklu przygotujesz większą potrawę.
Za pomocą urządzenia zrobisz więc posiłek dla całej rodziny. Menu będzie bardzo długie. Kombiwar posłuży Ci do mięsa, warzyw, ryb oraz wielu innych smakołyków. To dobry kombiwar z halogenową grzałką, który oferuje funkcję samoczyszczenia. Wyposażono go też w minutnik ułatwiający kontrolowanie czasu gotowania.
Najlepsze kombiwary halogenowe – Ranking 2023
Kombiwar Lund GRH 67641

Profesjonalny, dobrze oceniany w opiniach użytkowników kombiwar. Za sprawą wysokiej klasy grzałki halogenowej prędko obrabia żywność. Ma trwałą misę z hartowanego szkła oraz szereg akcesoriów. Gotuje, piecze, grilluje, opieka, podgrzewa i rozmraża. Stanowi pewny wybór na lata, do tego w dobrej cenie.
Kliknij i kup Lund GRH 67641
⇓
MediaExpert
Electro
Wielofunkcyjny kombiwar
Test kombiwarów halogenowych potwierdza, że to wielozadaniowe urządzenie. Przede wszystkim umożliwi Ci łatwe oraz szybkie pieczenie, gotowanie (również na parze, w zestawie znajdziesz aluminiowy parowar), opiekanie, grillowanie czy podgrzewanie.
Na wyposażenie trafił przy okazji stojak na chleb do robienia chrupiących grzanek. Co więcej, to dobrej jakości kombiwar z funkcją rozmrażania. Tak mobilny sprzęt ustawisz gdziekolwiek, a zastąpi Ci mikrofalę, parowar, a może i nawet pełnoprawny piekarnik.
Zwłaszcza, że nie brakuje mu miejsca na jedzenie. To bardzo pojemny kombiwar 17 l. Sprawdza się w przypadku rodzin. Nie musisz rozbijać pichcenia na kilka tur, bo już w pierwszej przygotujesz solidną porcję. Pojemność regulujesz specjalnym pierścieniem (zakres 12 – 17 l).
Halogenowy kombiwar z regulacją czasu i temperatury
Dlaczego jeszcze to w mojej opinii top kombiwar? Ponieważ zachwyca funkcjonalnością! Wiesz już, że sprawdza się w wielu technikach kulinarnych, lecz to nie wszystko.
W bardzo łatwy sposób zaprogramujesz czas pracy (0 – 60 minut) oraz ustawisz dokładną temperaturę (65 – 250°C).
Minutnik sprawia, że nie musisz stać nad sprzętem. Nie przejmujesz się pilnowaniem czasu, więc nic nie przypalisz. Regulacja temperatury sprawia natomiast, że precyzyjnie zrealizujesz każdy przepis kulinarny. Trudno znaleźć drugi tak nowoczesny kombiwar elektryczny.
Trwałość na lata
Jakby tego było mało, to w mojej ocenie wręcz niezawodny kombiwar o wysokiej wytrzymałości. Opinie użytkowników to potwierdzają. Wielu osobom bezawaryjnie służy sporo lat po zakupie. Nie psuje się od razu po gwarancji.
To kombiwar z przezroczystą misą ze szkła hartowanego. Trudno jakkolwiek ją uszkodzić, mówimy w końcu o szklanym i żaroodpornym naczyniu. W dodatku oferuje samoczyszczenie, co oszczędzi Twój czas i siły.
Tak wytrzymały kombiwar z wieloma funkcjami musiał znaleźć się na samym szczycie rankingu!
Kombiwar Saturn ST-CO9151

Sprzęt wykorzystujący cyrkulację gorącego powietrza. Dosyć, że szybko obrabia żywność, to jeszcze zostawia w niej sporo wartości odżywczych. Nie brakuje mu mocy czy pojemności. Z poniższej recenzji dowiesz się jeszcze więcej.
Kliknij i kup Saturn ST-CO9151
⇓
MediaExpert
Electro
Empik
Szybki i zdrowy kombiwar elektryczny
Saturn ST-CO9151 to jeden z najmocniejszych kombiwarów halogenowych. Korzysta z 1400 W mocy przy 12 l pojemności misy. Ekspresowo przygotowuje mięso, warzywa czy wiele innych produktów. To sprawia, że finalnie stanowi energooszczędny kombiwar, bo nie musi długo pracować.
Oferuje bogate wyposażenie, które ułatwia i dodatkowo przyspiesza pichcenie. To między innymi 2 kratki, rożen czy kosz parownika. Już te elementy sugerują szerokie zastosowanie, więc przejdźmy do kolejnej zalety.
Wielozadaniowy kombiwar z szerokim menu
Moje porównanie kombiwarów pokazuje, że Saturn ST-CO9151 sprawdza się i u miłośnika mięsnych dań, i u wegetarianina. Zasługa wielu dostępnych technik.
Pieczenie, grillowanie, gotowanie (w tym parowe), rozmrażanie, podgrzewanie to podstawy. Sęk w tym, że urządzenie oferuje również mniej spotykane rozwiązania.
To kombiwar halogenowy do duszenia, jak i smażenia bez oleju. Przygotujesz w nim smaczne przekąski z mniejszą zawartością tłuszczu. Wszystko wspomaga sprawnie działający termoobieg. Gwarantuje równomierną obróbkę. Nie zauważysz oznak surowości czy przeciwnie: przypaleń.
Kombiwar Esperanza Quasar EKO003

Polecany kombiwar na całego kurczaka, jak i inne większe danie. Gwarantuje bezpieczną, zdrową obróbkę. Równomiernie rozprowadza gorące powietrze we wnętrzu szklanej misy. Uraczy Cię posiłkiem o naturalnym smaku oraz aromacie. W poniższej opinii opisałem jego główne atuty.
Kliknij i kup Esperanza Quasar EKO003
⇓
MediaExpert
Vobis
Electro
Popularny i dobrze oceniany kombiwar
Trudno się dziwić, że Esperanza Quasar EKO003 zdobywa tyle pozytywnych opinii użytkowników. To mocny i pojemny kombiwar z halogenową grzałką do pieczenia, smażenia, grillowania, duszenia czy gotowania (również na parze).
Oprócz tego sprawdza się jako sprzęt rozmrażający produkty spożywcze. W efekcie zastępuje sporo innych urządzeń małego AGD. Kosztuje mało jak na swoje możliwości i nie wymaga też ogromu miejsca w kuchni.
Za sprawą wirującego pierścienia oraz gorącego powietrza zachowuje naturalny smak żywności. Nie naraża jedzenia na zbyt dużą utratę wartościowych składników. Stworzysz za jego pomocą lekkostrawne, niskokaloryczne dania dla całej rodziny!
Funkcje godne najlepszych kombiwarów
Mój ranking kombiwarów halogenowych w dużym stopniu stawia na funkcjonalne urządzenia kuchenne. Nie inaczej jest w tym przypadku. Esperanza Quasar EKO003 łączy timer z regulacją temperatury.
Dzięki temu nie tracisz czasu i nerwów na żmudną obsługę czy przez słabe efekty pichcenia. Dokładnie realizujesz przepis, żeby poczęstować swoich gości perfekcyjnie przygotowanym daniem.
2 jasno opisane pokrętło sprawiają, że nie wertujesz długo instrukcji obsługi. Praktycznie od razu wiesz, co do czego służy.
Jaki kombiwar wybrać?
Udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie często budzi wiele wątpliwości. Trudno stwierdzić, który z dostępnych modeli okaże się najlepszy, jeśli nie będą znane oczekiwania potencjalnego użytkownika.
Zawsze doradzam, aby zwrócić uwagę na poszczególne parametry sprzętu. Znacznie ułatwią one podjęcie ostatecznej decyzji. Jednocześnie pamiętaj, że najlepszy kombiwar istnieje w każdym przedziale cenowym tej kategorii. I nie ma znaczenia, czy na zakup chcesz przeznaczyć 100 zł z hakiem czy prawie 300 zł.
Poniżej przedstawię Ci wytyczne, jakimi należy się kierować podczas wyboru odpowiedniego urządzenia. Oczywiście ranking kombiwarów zawsze jest czymś, co pomoże Ci rozwiać wątpliwości, dlatego zachęcam do kierowania się klasyfikacją.
Dostępne techniki kulinarne
Do podstawowych zadań kombiwarów należą oczywiście pieczenie, gotowanie, grillowanie, podgrzewanie czy rozmrażanie. Kiedy cenisz sobie komfort użytkowania, sprawdź, czy wybrany przez Ciebie model wyposażono we wszystkie te opcje.
Zazwyczaj tak jest, więc spójrz na kolejne możliwe techniki kulinarne. Co do nich należy? Chociażby smażenie bez oleju, duszenie, zapiekanie i gotowanie na parze. Niektóre modele oferują nawet robienie chrupiących grzanek za sprawą specjalnego stojaka.
To fundament rozsądnego wyboru kombiwaru. Musisz wiedzieć przed zakupem, do czego Ci się przyda. Za technikami idą bowiem konkretne produkty spożywcze.
Wielozadaniowy kombiwar nada się do mięsa różnego typu, ryb, warzyw, frytek czy ciast. O to również chodzi w tym sprzęcie.
Moc kombiwaru
Jednym z najważniejszych parametrów czy to kombiwaru, czy też innych urządzeń, jest ich moc. Im większa, tym sprzęt szybciej się nagrzeje. Ty wówczas w znacznie krótszym czasie przygotujesz swoje ulubione danie.
Wysokiej klasy urządzenia charakteryzują się sporą mocą, która często wynosi nawet 1500 W. Dodatkowo niektóre modele pozwalają na jej regulację, co wpływa na wysoki komfort użytkowania. Samodzielnie dostosowujesz wartość mocy do przyrządzanej potrawy.
Pamiętaj, że mocny kombiwar to również wbrew pozorom ekonomiczny kombiwar. Pracuje bowiem krócej, oszczędzając energię (oraz Twój czas).
Pojemność urządzenia
Kiedy przyrządzasz danie, z pewnością oczekujesz, aby ilość porcji była optymalna. Z tego względu, zanim dokonasz wyboru konkretnego kombiwaru, sprawdź najpierw jego pojemność.
Każdy model wyposażony jest w specjalną misę, w której umieszcza się składniki. Im większe naczynie, tym lepiej dla Ciebie, ponieważ pozwoli Ci na przygotowanie większej ilości porcji za jednym razem.
Dostępne w sklepach modele charakteryzują się pojemnością wynoszącą średnio od 12 do aż 19 litrów.
Ważny element stanowi pierścień regulujący pojemność. Przykładowo obsługuje zakres 12 – 17 l. Dzięki temu pichcąc coś tylko dla siebie, jeszcze bardziej przyspieszysz obróbkę, zmniejszając pojemność kombiwaru.
Możliwość regulacji wybranych parametrów
Temperatura oraz czas gotowania lub pieczenia to te parametry, na które szczególnie trzeba zwrócić uwagę, zanim wybierzesz kombiwar. Upewnij się, czy urządzenie wyposażono w specjalne pokrętła pozwalające na zmianę tych parametrów.
Przeważnie sprzęty umożliwiają regulację temperatury w zakresie od ok. 60 do 250 stopni Celsjusza. Z kolei ich czas pracy rzadko przekracza 1 godzinę.
Zabezpieczenia
Tak jak we wszystkich urządzeniach elektrycznych, tak i w przypadku kombiwaru kluczowe znaczenie ma bezpieczeństwo użytkownika. Zwróć uwagę, czy wybrany przez Ciebie model wyposażono w potrzebne osłonki.
Oczywiście najistotniejszy jest wyłącznik. Pozwala on na zatrzymanie pracy kombiwaru, kiedy nagle musisz np. wyjść z domu.
Przyjrzyj się, czy sprzęt wyposażono w uchwyty termiczne chroniące Twoje dłonie przed oparzeniem. Równie ważne jest żaroodporne szkło, które pod żadnym pozorem nie może ulec uszkodzeniu, kiedy nagrzeje się do naprawdę wysokiej temperatury. To podstawa szklanych kombiwarów.
Wysokiej jakości modele najczęściej oferują blokadę pokrywy. Rozwiązanie bardzo dobrze sprawdza się, kiedy podczas gotowania w pobliżu krzątają się dzieci. Nieocenioną funkcją jest też automatyczne wyłączanie się kombiwaru. Uchroni ono Twoją potrawę przed przypaleniem, a co gorsze, przed pożarem w kuchni.
Dodatkowe akcesoria
Jako użytkownik zapewne cenisz sobie dodatkowe elementy, jakie producent dołącza do zestawu. Dlatego sprawdź, czy wybrany przez Ciebie kombiwar halogenowy również je ma.
Najczęściej są to dodatkowe kratki pozwalające na przygotowanie dań na dole lub na górze misy, szczypce czy rożen.
Niekiedy możesz się także spotkać z sytuacją, że producent do urządzenia dołącza stojak pozwalający na umieszczenie na nim pokrywki.
Funkcje
Bardzo przydatnym rozwiązaniem dodatkowym jest czyszczenie pojemnika po skończonej pracy. Producenci udoskonalają swoje urządzenia także za pomocą sygnałów dźwiękowych, informujących o zakończeniu gotowania lub pieczenia.
Ta krótka lista najważniejszych parametrów kombiwarów pomoże Ci wybrać najlepszy model. Na początku nie zapomnij jednak określić konkretnej kwoty, jaką chcesz przeznaczyć na nowy sprzęt. Jest ona jednym z decydujących czynników podczas zakupu.
Kombiwar halogenowy – Ceny
Cena to jeden z aspektów, jaki muszę poruszać w moich poradnikach. Nigdy do końca nie wiem, jakie są Twoje oczekiwania odnośnie sprzętu. Z tego względu zawsze podaję pewne przedziały oraz parametry, które wpływają na funkcjonalność urządzenia.
W sklepach znajdziesz modele tańsze oraz te nieco droższe. Za podstawowy sprzęt zapłacisz ok. 150 zł. Z kolei za najdroższy kombiwar halogenowy nawet 400 zł.
Osobiście uważam, że 200 – 230 zł w zupełności wystarcza, aby kupić świetnie działający i dobrze wykonany sprzęt. Potwierdza to mój ranking kombiwarów halogenowych.
Na cenę oczywiście wpływa popularność producentów oraz funkcje urządzeń. Te z większą liczbą opcji i dodatkowymi akcesoriami będą przeważnie droższe, ale z drugiej strony dadzą Ci większe pole do popisu w przyrządzaniu potraw.
Pamiętaj, że dobry kombiwar musi być wykonany z wytrzymałych tworzyw, a te przeważnie nie należą do najtańszych. Unikaj modeli “no name” za mniej niż 100 – 120 zł, gdyż najprawdopodobniej szybko się rozlecą.
Podsumowanie
Po takiej lekturze doskonale wiesz, jaki kombiwar wybrać i dlaczego. Nie musisz o to pytać na forum lub czytać innych blogów.
Osobiście bardzo lubię kombiwary halogenowe. Tanie, stosunkowo małe, a wielofunkcyjne i szybko działające. Zostawiają w żywności sporo witamin i minerałów, dając możliwość użycia zróżnicowanych technik kulinarnych.
Nadają się do wszelakich mięs (nawet kurczaka w całości czy solidnej golonki), warzyw, ryb i wielu innych potraw oraz przekąsek. Z tego względu warto przetestować ten sprzęt we własnej kuchni, szczególnie gdy jest mała i nie pozwala na używanie popularnych urządzeń większego AGD.
Masz dodatkowe pytanie lub własną opinię o polecanym kombiwarze? Skorzystaj z sekcji komentarzy.
Jak się okazało, niektóre modele nadają się do gotowania parowego. Na moim portalu znajdziesz też sprzęt przeznaczony wyłącznie do obróbki żywności w ten sposób. Chodzi o najlepsze parowary elektryczne. Poznaj je, jeżeli prowadzisz zdrowy tryb życia, preferując menu pełne witamin i wartości odżywczych.
Do gotowania na wolnym ogniu najlepiej sprawdzają się z kolei wolnowary. Porządny sprzęt dla dużych rodzin, gdzie pichci się sporo jedzenia.
Z solidną porcją żywności najszybciej radzą sobie z kolei szybkowary, zwane też garnkami ciśnieniowymi. W ich zestawieniu wyróżniłem zarówno modele elektryczne, jak i na kuchenkę.
Zależy Ci głównie na pieczeniu w kompaktowym sprzęcie? Rozważ jeszcze mini piekarnik wolnostojący. Nie za duże, ale całkiem pojemne i mocne urządzenia do mobilnego pichcenia.
A większą wielofunkcyjnością, zresztą podobną co kombiwary, wyróżniają się topowe frytkownice beztłuszczowe. Przyrządzisz w nich nie tylko złociste, chrupiące frytki, ale i mięso, rybę, warzywa czy słodkości. Wolisz kuchnię orientalną? Wtedy przyda Ci się profesjonalny ryżowar z rankingu. Prędko ugotuje ten popularny składnik wielu dań.
Łukasz Proszek
Redaktor naczelny PROrankingów. Od ponad 10 lat zawodowo zajmuję się testami sprzętów, tworząc przy okazji rankingi oraz poradniki (nie tylko zakupowe). Jestem pasjonatem urządzeń elektronicznych, a zwłaszcza RTV, AGD, mobile czy gadżetów dla kierowców. Interesuję się także sportem, gamingiem oraz muzyką, co również ma powiązanie z różnymi urządzeniami. Prowadzę portal, który teraz przeglądasz, jak i współpracuję z kilkoma innymi redakcjami o podobnej tematyce. Jeżeli masz do mnie jakieś pytanie, z chęcią pomogę w sekcji komentarzy.
Super artykuł dla średnio gotującego faceta. Dużo szczegółów i parametrów na które trzeba zwrócił uwagę. Mam małą kuchnię i potrzebuję wszechstronnego sprzętu i przede wszystkim energooszczędnego.