Dobry kombiwar halogenowy umożliwi Ci łatwe pieczenie, gotowanie (również na parze), opiekanie, grillowanie, duszenie czy rozmrażanie. Sprawdzi się w przypadku mięsa, warzyw i wielu innych produktów spożywczych.
Ten wielofunkcyjny sprzęt pracuje szybko, a więc energooszczędnie oraz z korzyścią dla wartości odżywczych w jedzeniu. Dzięki mojemu niezależnemu, aktualizowanemu rankingowi prędko sprawdzisz, które modele są najlepsze.
Przeczytaj poniższe opinie oraz porady zakupowe, aby kupić raz, a dobrze!
Jaki kombiwar wybrać?
Udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie często budzi wiele wątpliwości. Trudno stwierdzić, który z dostępnych modeli okaże się najlepszy, jeśli nie będą znane oczekiwania potencjalnego użytkownika.
Zawsze doradzam, aby zwrócić uwagę na poszczególne parametry sprzętu. Znacznie ułatwią one podjęcie ostatecznej decyzji. Jednocześnie pamiętaj, że najlepszy kombiwar istnieje w każdym przedziale cenowym. I nie ma znaczenia, czy na zakup chcesz przeznaczyć 100 czy 300 zł.
Poniżej przedstawię Ci wytyczne, jakimi należy się kierować podczas wyboru odpowiedniego urządzenia. Oczywiście ranking kombiwarów zawsze jest czymś, co pomoże Ci rozwiać wątpliwości, dlatego zachęcam do kierowania się nim.
Moc kombiwaru
Jednym z najważniejszych parametrów czy to kombiwaru, czy też innych urządzeń, jest ich moc. Im większa, tym sprzęt szybciej się nagrzeje. Ty wówczas w znacznie krótszym czasie przygotujesz swoje ulubione danie.
Wysokiej klasy urządzenia charakteryzują się sporą mocą, która często wynosi nawet 1500 W. Dodatkowo niektóre modele pozwalają na jej regulację, co wpływa na wysoki komfort użytkowania. Samodzielnie dostosowujesz wartość mocy do przyrządzanej potrawy.
Pojemność urządzenia
Kiedy przyrządzasz danie, z pewnością oczekujesz, aby ilość porcji była optymalna. Z tego względu, zanim dokonasz wyboru konkretnego kombiwaru, sprawdź najpierw jego pojemność.
Każdy model wyposażony jest w specjalną misę, w której umieszcza się składniki. Im większe naczynie, tym lepiej dla Ciebie, ponieważ pozwoli Ci na przygotowanie większej ilości porcji za jednym razem.
Dostępne w sklepach modele charakteryzują się pojemnością wynoszącą średnio od 12 do aż 19 litrów.
Możliwość regulacji wybranych parametrów
Temperatura oraz czas gotowania lub pieczenia to te parametry, na które szczególnie trzeba zwrócić uwagę, zanim wybierzesz kombiwar. Upewnij się, czy urządzenie wyposażono w specjalne pokrętło pozwalające na zmianę tych parametrów.
Przeważnie sprzęty umożliwiają regulację temperatury w zakresie od ok. 60 do 250 stopni Celsjusza. Z kolei ich czas pracy rzadko przekracza 1 godzinę.
Zabezpieczenia
Tak jak we wszystkich urządzeniach elektrycznych, tak i w przypadku kombiwaru kluczowe znaczenie ma bezpieczeństwo użytkownika. Zwróć uwagę, czy wybrany przez Ciebie model wyposażono w potrzebne osłonki.
Oczywiście najistotniejszy jest wyłącznik. Pozwala on na zatrzymanie pracy kombiwaru, kiedy nagle musisz np. wyjść z domu.
Przyjrzyj się, czy sprzęt wyposażono w uchwyty termiczne chroniące Twoje dłonie przed oparzeniem. Równie ważne jest żaroodporne szkło, które pod żadnym pozorem nie może ulec uszkodzeniu, kiedy nagrzeje się do naprawdę wysokiej temperatury. To podstawa szklanych kombiwarów.
Wysokiej jakości modele najczęściej oferują blokadę pokrywy. Rozwiązanie bardzo dobrze sprawdza się, kiedy podczas gotowania w pobliżu krzątają się dzieci. Nieocenioną funkcją jest też automatyczne wyłączanie się kombiwaru. Uchroni ono Twoją potrawę przed przypaleniem, a co gorsze przed pożarem w kuchni.
Dodatkowe akcesoria
Jako użytkownik zapewne cenisz sobie dodatkowe elementy, jakie producent dołącza do zestawu. Dlatego sprawdź, czy wybrany przez Ciebie kombiwar również je ma.
Najczęściej są to dodatkowe kratki pozwalające na przygotowanie dań na dole lub na górze misy, szczypce do przewracania oraz pierścień. Ten ostatni umożliwi Ci zwiększenie pojemności urządzenia.
Niekiedy możesz się także spotkać z sytuacją, że producent do urządzenia dołącza stojak pozwalający na umieszczenie na nim pokrywki.
Funkcje
Do podstawowych funkcji kombiwarów należą oczywiście pieczenie, smażenie, gotowanie, grillowanie, a nawet rozmrażanie. Kiedy cenisz sobie komfort użytkowania, sprawdź, czy wybrany przez Ciebie model wyposażono we wszystkie te opcje.
Bardzo przydatnym rozwiązaniem dodatkowym jest czyszczenie pojemnika po skończonej pracy. Producenci udoskonalają swoje urządzenia także za pomocą sygnałów dźwiękowych, informujących o zakończeniu gotowania lub pieczenia.
Ta krótka lista najważniejszych parametrów kombiwarów pomoże Ci wybrać najlepszy model. Na początku nie zapomnij jednak określić konkretnej kwoty, jaką chcesz przeznaczyć na nowy sprzęt. Jest ona jednym z decydujących czynników podczas zakupu.
Kombiwar halogenowy – Ceny
Cena to jeden z aspektów, jaki muszę poruszać w moich poradnikach. Nigdy do końca nie wiem, jakie są Twoje oczekiwania odnośnie sprzętu. Z tego względu zawsze podaję pewne przedziały oraz parametry, które wpływają na funkcjonalność urządzenia.
W sklepach znajdziesz modele tańsze oraz te nieco droższe. Za podstawowy sprzęt zapłacisz ok. 150 zł. Z kolei za najdroższy kombiwar halogenowy nawet 400 zł.
Osobiście uważam, że 200 zł w zupełności wystarcza, aby kupić świetnie działający i dobrze wykonany sprzęt. Potwierdza to mój ranking kombiwarów halogenowych.
Na cenę oczywiście wpływa popularność producentów oraz funkcje urządzeń. Te z większą liczbą opcji i dodatkowymi akcesoriami będą przeważnie droższe, ale z drugiej strony dadzą Ci większe pole do popisu w przyrządzaniu potraw.
Pamiętaj, że dobry kombiwar musi być wykonany z wytrzymałych tworzyw, a te przeważnie nie należą do najtańszych. Unikaj modeli “no name” za mniej niż 100 – 120 zł, gdyż najprawdopodobniej szybko się rozlecą.
Podsumowanie
Po takiej lekturze doskonale wiesz, jaki kombiwar wybrać i dlaczego. Nie musisz o to pytać na forum lub czytać innych blogów.
Osobiście bardzo lubię kombiwary halogenowe. Tanie, stosunkowo małe, a wielofunkcyjne i szybko działające. Zostawiają w żywności sporo witamin i minerałów, dając możliwość użycia zróżnicowanych technik kulinarnych.
Nadają się do wszelakich mięs (nawet kurczaka w całości czy solidnej golonki), warzyw, ryb i wielu innych potraw oraz przekąsek. Z tego względu warto przetestować ten sprzęt we własnej kuchni, szczególnie gdy jest mała i nie pozwala na używanie popularnych urządzeń większego AGD.
Masz dodatkowe pytanie lub własną opinię o polecanym kombiwarze? Skorzystaj z sekcji komentarzy.
Jak się okazało, niektóre modele nadają się do gotowania parowego. Na moim portalu znajdziesz też sprzęt przeznaczony wyłącznie do obróbki żywności w ten sposób. Chodzi o najlepsze parowary elektryczne. Poznaj je, jeżeli prowadzisz zdrowy tryb życia, preferując menu pełne witamin i wartości odżywczych.
Do gotowania na wolnym ogniu najlepiej sprawdzają się z kolei wolnowary. Porządny sprzęt dla dużych rodzin, gdzie pichci się sporo jedzenia.
Z solidną porcją żywności najszybciej radzą sobie z kolei szybkowary, zwane też garnkami ciśnieniowymi. W ich zestawieniu wyróżniłem zarówno modele elektryczne, jak i na kuchenkę.
Zależy Ci głównie na pieczeniu w kompaktowym sprzęcie? Rozważ jeszcze mini piekarnik wolnostojący. Nie za duże, ale całkiem pojemne i mocne urządzenia do mobilnego pichcenia.
A większą wielofunkcyjnością, zresztą podobną co kombiwary, wyróżniają się topowe frytkownice beztłuszczowe. Przyrządzisz w nich nie tylko złociste, chrupiące frytki, ale i mięso, rybę, warzywa czy słodkości.
Łukasz Proszek
Redaktor naczelny PROrankingów. Od lat zajmuję się zawodowo pisaniem o sprzęcie elektronicznym, głównie pod kątem odpowiedniego wyboru. Współpracowałem już z wieloma dość znanymi portalami o podobnej tematyce, aż w końcu uruchomiłem własny projekt. W wolnych chwilach uwielbiam czytać książki (taka odskocznia od pisania...;)), choć dobrym filmem lub meczem piłkarskim ulubionej drużyny też nie pogardzę.
Super artykuł dla średnio gotującego faceta. Dużo szczegółów i parametrów na które trzeba zwrócił uwagę. Mam małą kuchnię i potrzebuję wszechstronnego sprzętu i przede wszystkim energooszczędnego.