W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Kombiwar Halogenowy Opinie i Ranking 2024

Łukasz Proszek
Aktualizacja:  24 kwietnia 2024
Komentarze:  1

Rankingu kombiwarów halogenowych pokaże Ci wielofunkcyjne urządzenia kuchenne. Bez większego wysiłku zrobisz smaczne, soczyste potrawy oraz przekąski. Do tego z większą ilością witamin! Zobacz zatem, jaki kombiwar halogenowy wybrać. W podjęciu decyzji pomogą Ci niezależne opinie, które znajdziesz w poniższej klasyfikacji.

Najlepszy kombiwar - opinie, ranking, jaki wybrać

Ranking kombiwarów halogenowych 2024 - TOP 5

Lund GRH 67641

Lund GRH 67641

Lund GRH 67641 to najlepszy kombiwar halogenowy, który wygrywa w rankingu. Wykorzystasz go do wielu technik kulinarnych. Sprzęt gotuje (także na parze), piecze, grilluje, opieka, rozmraża i podgrzewa. Robi to szybko przez 1400 W mocy. Topowy kombiwar z termoobiegiem do mięsa, warzyw, ryb czy słodkich deserów. W zestawie znajdziesz dolny i górny ruszt, stojaki, szczypce i aluminiowy parowar.

Prędko i bez komplikacji przygotujesz każde danie dla całej rodziny, co wspomaga aż 17 l pojemności. Poradzisz sobie z obsługą ze względu na prostą regulację czasu oraz temperatury (w zakresie 65 – 250°C). Sprzęt wykonano z solidnych materiałów, co zapewnia mu trwałość. Nie obawiasz się uszkodzeń mechanicznych. Utrzymanie go w czystości nie sprawi Ci kłopotu. Do szklanej misy nic nie przywiera.

Wielofunkcyjny kombiwar do pieczenia, gotowania bądź grillowania to Twój zakupowy cel? Zamów więc Lund GRH 67641. Stanowi świetną alternatywę dla piekarnika. Przyda Ci się do tworzenia obiadów dla rodziny, jak i przekąsek typu frytki lub ciasto.

Ocena produktu: 9.92/10

MPM MKO-01

MPM MKO-01

MPM MKO-01, czyli pojemny kombiwar z funkcją rozmrażania, smażenia, a nawet duszenia. Równomiernie upieczesz w nim mięso, rybę oraz wiele innych rodzajów żywności. Nie stracisz przy tym czasu, ponieważ to dużo szybsze urządzenie niż klasyczny piekarnik. Korzysta z 1400 W mocy, rozgrzewając się do 250°C. Chcąc mieć kontrolę nad czasem obróbki, wykorzystasz timer do 60 minut.

Pierścień powiększający szklaną misę pozwoli Ci dobrać najlepszą pojemność do danego zadania (maksymalnie 16,5 l). Bez trudu w jednym cyklu pracy przygotujesz większą potrawę. Wysokiej jakości grzałka halogenowa dba o równomierne opiekanie gorącym powietrzem. Nie zmarnujesz produktów spożywczych, a za to prawidłowo je upichcisz. Wyróżniki stanowią opcja samoczyszczenia oraz szpikulce do szaszłyków.

Jaki dobry kombiwar halogenowy sprawi, że spędzisz mniej czasu w kuchni (przynajmniej jeśli chodzi o gotowanie)? Właśnie MPM MKO-01. Dochodząc nieco do wprawy, przygotujesz w nim również pyszne ciasto bez przypaleń. To multifunkcyjny model.

Ocena produktu: 9.74/10

Esperanza Quasar EKO003

Esperanza Quasar EKO003

Esperanza Quasar EKO003 to elektryczny kombiwar do duszenia, gotowania, grillowania, smażenia i oczywiście pieczenia. Dobija do 1400 W mocy. Za jego pomocą szybko przygotujesz zróżnicowane dania. Sprzęt sprawdzi się w domu, ale też na kempingu czy działce. Efektywnie opieka żywność, która zyska chrupiącą skórkę i zachowa swoją soczystość wewnątrz. Jedzenie stanie się także mniej kaloryczne.

Zwróć uwagę, że to polecany kombiwar z rusztem, szczypcami i pierścieniem do powiększania pojemności. Bez problemu przygotujesz w nim obiad dla całej rodziny lub tylko dla siebie. Urządzenie łatwo obsłużysz za pomocą dobrze opisanych pokręteł. Nie zabrakło termostatu i to z płynną regulacją w zakresie 0 – 250°C. Zwiększa to zastosowanie. Taki sprzęt zastąpi i piekarnik, i mikrofalę.

Interesuje Cię mocny kombiwar halogenowy do warzyw, mięsa, ciast, zapiekanek, a nawet chleba? Nie masz jednak ogromnego budżetu? W takim wypadku wybierz Esperanza Quasar EKO003, a nie rozczarujesz się! Szalenie opłacalny model z klasyfikacji.

Ocena produktu: 9.64/10

Lund GRH 67642

Lund GRH 67642

Używając Lund GRH 67642, nie musisz już dodawać tłuszczu do jedzenia. Z łatwością przyrządzisz mniej kaloryczne potrawy pełne wartości odżywczych. Umożliwi Ci to równomierna cyrkulacja gorącego powietrza (to nowoczesny kombiwar z termoobiegiem). Urządzenie nie zajmie dużo miejsca w Twojej kuchni, a jego pojemność wynosi 12 – 17 l, zależnie od regulacji pierścienia.

Co za tym idzie, to halogenowy kombiwar na całego kurczaka. Zmieścisz go w żaroodpornej misie tego sprzętu. Co istotne, Lund GRH 67642 dodatkowo grilluje, rozmraża czy podgrzewa. Skorzystasz z odmiennych technik kulinarnych. Ba, to nawet funkcjonalny kombiwar do gotowania na parze! Również dlatego trafił do rankingu. Zyskasz bardzo zdrową żywność, która wspomoże zdrowy styl odżywiania się.

Oceniając takie urządzenia jak Lund GRH 67642, zaczynam się zastanawiać, po co mi mikrofala czy parowar. Ten niedrogi, nie za duży sprzęt z powodzeniem wyprze wiele innych urządzeń małego AGD do domu. Upieczesz lub odgrzejesz w nim jedzenie.

Ocena produktu: 9.56/10

Botti KHC-615

Botti KHC-615

Botti KHC-615 ekspresowo się nagrzewa i równie sprawnie obrabia żywność gorącym powietrzem. Zjesz posiłki z mniejszą liczbą kalorii, co poprawi Twoje samopoczucie. Rzecz jasna możesz wykorzystać urządzenie do ulubionych przysmaków, np. frytek, karkówki, pizzy, zapiekanki czy udek z kurczaka. Szeroka regulacja temperatury (do 250°C) i moc na poziomie 1400 W dadzą Ci szerokie pole manewru.

Ponadto użyjesz różnych funkcji, w tym opiekania, gotowania na parze, pieczenia ciast lub ziemniaków, gotowania jajek bądź smażenia. Przez wydajną pracę to energooszczędny kombiwar. Zaoszczędzisz w porównaniu do piekarnika. Dobra opcja dla singli czy par, lecz nie tylko. Zauważ, że to jeden z najpojemniejszych modeli z tej kategorii. Po użyciu regulowanego pierścienia osiąga aż 18 l (bez tego 12 l).

Najlepsze kombiwary halogenowe muszą być szybkie, odpowiednio pojemne i trwałe. Wszystkie te założenia spełnia Botti KHC-615. Szkoda jedynie, że pracuje nieco głośniej od kilku konkurentów. Nie jest to jednak jakiś ogromny hałas. Poza tym sprzęt kompletny.

Ocena produktu: 9.49/10

Jaki kombiwar halogenowy wybrać?

Powiedzmy sobie szczerze: kombiwary halogenowe to niszowa kategoria. Do czego zmierzam? Chodzi mi o to, że te urządzenia często są do siebie bardzo podobne. Świadczą o tym również dane ze specyfikacji.

Mimo to warto poznać kluczowe kwestie przy wyborze takiego sprzętu. Pomoże Ci to w podjęciu najlepszej decyzji. Sprawdźmy więc wspólnie, na co warto zwrócić uwagę.

Moc

Kluczowy parametr, który wpływa na szybkość nagrzewania oraz późniejszą obróbkę. Dobre kombiwary halogenowe osiągają zwykle 1200 – 1400 W. W zupełności wystarcza to do sprawnej pracy, oszczędzając Twój czas.

Temperatura

Ta maksymalna zazwyczaj dobija do 250°C. Co ważne, praktycznie każdy kombiwar da Ci możliwość wyregulowania temperatury. Jeszcze łatwiej zrealizujesz konkretny przepis kulinarny. Dopasujesz ją też do danego rodzaju żywności, unikając przypaleń – bądź też oznak surowości.

Minimalna wartość często rozpoczyna się już od zera (oznaczając swobodą regulację), a w innych modelach od ok. 65°C. Do ustawiania temperatury służy duże, dobrze opisane pokrętło w górnej części urządzenia.

Pojemność

Używając kombiwaru, żywność umieścisz w misie z żaroodpornego, hartowanego szkła. Nierzadko osiąga ok. 12 l, co pozwoli Ci zrobić solidną porcję jedzenia. To jednak nie wszystko. Producenci wpadli na pomysł powiększenia tej przestrzeni. Posłuży Ci do tego pierścień. Podwyższa całą konstrukcję.

W takim wypadku pojemność zwiększa się już do 16 – 18 l, w zależności od modelu. Bez problemu upieczesz całego kurczaka lub kilkuskładnikowy obiad na 2 poziomach (za sprawą dolnego i górnego rusztu). Przy okazji możesz rzucić okiem na średnicę misy. Dobrze, gdy przekracza 30 cm.

Dostępne techniki kulinarne

Tworząc ranking kombiwarów, sprawdzałem multifunkcyjność. Do podstawowych zadań należą pieczenie, gotowanie, grillowanie, podgrzewanie czy rozmrażanie. Kiedy cenisz sobie komfort użytkowania, sprawdź, czy wybrany przez Ciebie model wyposażono we wszystkie te opcje.

Zazwyczaj tak jest, więc spójrz na kolejne możliwe techniki kulinarne. Co do nich należy? Chociażby smażenie bez oleju, duszenie, zapiekanie i gotowanie na parze. Niektóre modele oferują nawet robienie chrupiących grzanek za sprawą specjalnego stojaka.

To fundament rozsądnego wyboru kombiwaru. Musisz wiedzieć przed zakupem, do czego Ci się przyda. Za technikami idą bowiem konkretne produkty spożywcze. Wielozadaniowy kombiwar nada się do mięsa różnego typu, ryb, warzyw, frytek czy ciast. O to również chodzi w tym sprzęcie.

Timer

W niektórych urządzeniach małego AGD to dodatek, lecz w tym wypadku raczej podstawa. Po co bowiem stać nad sprzętem, gdy możesz zrobić coś innego? Wystarczy wtedy aktywować timer, który sygnałem dźwiękowym da Ci znać, że czas upłynął. Regulacja kończy się zwykle na 60 minutach.

Zabezpieczenia

Podstawa to zabezpieczenie przed przegrzaniem. Nie dojdzie wtedy do pożaru wskutek jakiejś awarii elektrycznej. Przyjrzyj się, czy sprzęt wyposażono w uchwyty termiczne chroniące Twoje dłonie przed oparzeniem. Równie ważne jest żaroodporne szkło, które nie może ulec uszkodzeniu.

Wysokiej jakości modele najczęściej oferują blokadę pokrywy. Sprawdza się, kiedy podczas gotowania w pobliżu krzątają się dzieci. Tego typu rozwiązania często są pomijane podczas oceny sprzętów. W praktyce mogą mieć kolosalne znaczenie, więc lepiej je prześledzić.

Akcesoria w zestawie

Wspomagają wybrane techniki kulinarne, a także ułatwiają obsługę. Fundament to ruszty/kratki. Najlepiej w postaci 2 sztuk, aby piec na górnym i dolnym poziomie. Za pomocą tego dodatku w jednym cyklu pracy przyrządzisz różne składniki dania.

Oprócz tego w zestawie możesz się natknąć na: szczypce, patelnię, stojak (np. na odłożenie gorącej pokrywy lub do pieczenia chleba), aluminiowy parowar (w formie tacy), sito, wspomniany już pierścień powiększający, uchwyt czy patyczki/szpilki do szaszłyków.

Dodatkowe funkcje

Nie ma ich zbyt wiele w tej kategorii, lecz kilka się znajdzie. Ciekawie wypada opcja samoczyszczenia. Zaoszczędzisz z nią nieco czasu i sił. Producenci udoskonalają swoje urządzenia także za pomocą sygnałów dźwiękowych. Informują o zakończeniu gotowania lub pieczenia.

Ile kosztuje kombiwar halogenowy

Ceny kombiwarów halogenowych nie są bardziej zróżnicowane, wynosząc zwykle 120 – 220 zł. Wynika to głównie z tego, że większość sprzętów ma podobne parametry czy wykonanie. Nie ma zatem sensu wybijać się tu wyższymi kwotami, oferując niemal to samo.

Jakiej firmy kombiwar halogenowy?

Najlepsi producenci kombiwarów halogenowych to Lund, MPM, Esperanza oraz Botti. Tworzą mocne, pojemne i wielofunkcyjne sprzęty. Na tym rynku nie ma ogromu różnych marek, a raczej kilka firm z segmentu małego AGD do kuchni, które walczą również w tej kategorii.

Podsumowanie

Po takiej lekturze doskonale wiesz, jaki kombiwar wybrać i dlaczego. Nie musisz o to pytać na forum lub czytać innych blogów. Bardzo lubię kombiwary halogenowe. Tanie, stosunkowo małe, a wielofunkcyjne i szybko działające. Zostawiają w żywności sporo witamin i minerałów, obrabiając ją na różne sposoby.

Nadają się do wszelakich mięs (nawet kurczaka w całości czy solidnej golonki), warzyw, ryb i wielu innych potraw oraz przekąsek. Z tego względu warto przetestować ten sprzęt we własnej kuchni, szczególnie gdy jest mała i nie pozwala na używanie popularnych urządzeń większego AGD.

Masz dodatkowe pytanie lub własną opinię o polecanym kombiwarze? Skorzystaj z sekcji komentarzy.

Jak się okazało, niektóre modele nadają się do gotowania parowego. Na moim portalu znajdziesz też sprzęt przeznaczony wyłącznie do obróbki żywności w ten sposób. Chodzi o najlepsze parowary elektryczne. Poznaj je, jeżeli prowadzisz zdrowy tryb życia, preferując menu pełne witamin i wartości odżywczych.

Do gotowania na wolnym ogniu najlepiej sprawdzają się z kolei dobre wolnowary. Porządny sprzęt dla dużych rodzin, gdzie pichci się sporo jedzenia. Tak samo jak sprzęty, które zaprezentuje Ci ranking multicookerów. Znacząco przyspieszają przyrządzanie skomplikowanych potraw.

Z solidną porcją żywności najszybciej radzą sobie z kolei szybkowary z rankingu. Zależy Ci głównie na pieczeniu w kompaktowym sprzęcie? Rozważ jeszcze mini piekarnik wolnostojący. Nie za duże, ale całkiem pojemne i mocne urządzenia do mobilnego pichcenia.

Wysoką wielofunkcyjnością wyróżniają się najlepsze frytkownice beztłuszczowe. Przyrządzisz w nich nie tylko złociste, chrupiące frytki, ale i mięso, rybę, warzywa czy słodkości. Wolisz kuchnię orientalną? Wtedy przyda Ci się profesjonalny ryżowar z rankingu. Prędko ugotuje ten popularny składnik wielu dań.

Oceń publikację
[Głosy: 10 Średnia: 4.5]

Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
Michał
2 lat temu

Super artykuł dla średnio gotującego faceta. Dużo szczegółów i parametrów na które trzeba zwrócił uwagę. Mam małą kuchnię i potrzebuję wszechstronnego sprzętu i przede wszystkim energooszczędnego.