Ranking parowarów 2019

Ranking i poradnik o parowarach elektrycznych

Sporo urządzeń małego AGD do kuchni potrafi pomóc nam być „fit”. Opiera się to głównie na sposobie przygotowywania naszych potraw. Pomocnym sprzętem jest np. parowar. Który jest najlepszy? Jak taki wybrać? Czy w ogóle warto? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym rankingu i poradniku zakupowym!

Parowar to jedno z tych urządzeń kuchennych, które skutecznie wspomoże naszą dietę. Dlaczego? Dzięki niemu nasze potrawy staną się bogate w witaminy czy wartości odżywcze. Nie będą miały także zbyt wielu kalorii, gdyż są gotowane na parze. Nie potrzebujemy do tego oleju.

Ciężko mi znaleźć bardziej niedocenione urządzenia małego AGD do kuchni niż parowary, poważnie. Są przecież stosunkowo tanie, nie zajmują zbyt wiele miejsca, a dają nam możliwość gotowania na parze zdrowych i pysznych potraw oraz przekąsek. Wybór jest całkiem szeroki, co zauważycie w części rankingowej.

Najlepsze parowary

ZdjęcieModelCenyMocCałkowita pojemnośćLiczba pięterPodtrzymywanie ciepła
parowar zelmer zsc1600xZelmer ZSC1600XCeneo
MediaMarkt
2000 W12 l2Tak
parowar tefal vs 4003Tefal VS 4003Ceneo
Sferis
1800 W10,3 l3Tak
Parowar morphy richards 48780 intellisteamMorphy Richards 48780 IntelliSteamCeneo
MediaExpert
Neonet
1600 W8,2 l3Tak
Parowar philips avanced collection hd9170Philips Avance Collection HD9170/91Ceneo
Philips
Neonet
1350 W9 l3Tak

Jaki parowar do 300 zł?

ZdjęcieModelCenyMocCałkowita pojemnośćLiczba pięterPodtrzymywanie ciepła
parowar tefal steam n light vc3008Tefal Steam N Light VC3008Ceneo900 W10 l3Tak
parowar philips hd 9140Philips HD 9140/91Ceneo
MediaExpert
Neonet
900 W8,6 l3Tak
parowar gastroback 42510Gastroback 42510Ceneo650 W9 l3Tak
parowar braun fs 5100 whBraun FS 5100 WHCeneo850 W3,1 l2Nie

Jaki parowar do 200 zł?

ZdjęcieModelCenyMocCałkowita pojemnośćLiczba pięterPodtrzymywanie ciepła
parowar amica lunaris pt3011Amica Lunaris PT3011Ceneo
eMAG
900 W8,5 l3Tak
parowar zelmer zsc1200xZelmer ZSC1200X (37Z011)Ceneo
MediaExpert
900 W8,5 l3Tak
parowar philips daily collection hd9126Philips Daily Collection HD9126/00Ceneo
Philips
900 W9 l3Nie
parowar adler ad 633Adler AD 633Ceneo800 W9 l3Nie
parowar russell hobbs 19270-56Russell Hobbs 19270-56Ceneo
MediaMarkt
Zadowolenie
800 W9 l3Nie
parowar clatronic dg 3547Clatronic DG 3547Ceneo
MediaMarkt
eMAG
800 W9 l3Nie

Czy warto kupić parowar? Kiedy nam się przyda?

Warto na początku odpowiedzieć sobie na to pytanie. Nie ma bowiem nic gorszego niż niewykorzystywany sprzęt kuchenny, który kurzy się w szafce lub zajmuje niepotrzebnie miejsce na kuchennym blacie.

  • Parowary pomagają być „fit” i zdrowo się odżywiać. Osoby dbające o linie powinny więc najbardziej zainteresować się omawianą kategorią sprzętową. Sam wysiłek fizyczny i regularne ćwiczenia nie dadzą zadowalających efektów, jeżeli wciąż niezdrowo się odżywiamy. Czy po bieganiu pijemy piwo? Nie. Tak samo nie powinniśmy po naszym treningu spożywać posiłku pozbawionego najcenniejszych wartości odżywczych, który w nasz organizm wpompuje jedynie puste kalorie. Parowar będzie w tym pomocny, gdyż zachowuje w potrawach najlepsze dla nas wartości odżywcze. Sprawia też, że posiłki są niskokaloryczne i lekkostrawne. Pożegnamy się z nadmiernym tłuszczem – zarówno w potrawach, jak i w naszym ciele. Nie wierzycie w to? Poznajcie zatem przy okazji osobny materiał – zalety gotowania na parze. Tak naprawdę jest to dodatkowe rozszerzenie części o tym, czy warto, bo omawiana technika gotowania niesie za sobą sporo zdrowotnych korzyści.
  • Powodem na TAK jest także całkiem szerokie zastosowanie tych urządzeń. Ugotujemy w nich masę składników. Wszelkie mięsa (kurczak, indyk, steki, schaby), ulubione warzywa, zdrowe ryby, kasza czy ryż, ziemniaki w plasterkach, owoce morza, makaron, a nawet jajka czy niektóre soczyste i smaczne owoce. Menu zdrowo odżywiającej się osoby, która właśnie kupiła sobie parowar, jest więc dość szerokie. Za pomocą wymienionych przeze mnie produktów przygotujemy masę ciekawych dań.
  • Był aspekt zdrowego odżywiania i szerokiego zastosowania, to warto wspomnieć o samym smaku i aromacie potraw. Tego typu metoda obróbki żywności bardzo sprzyja temu, aby posiłki były jeszcze smaczniejsze i aromatyczne. Smak jest bowiem naturalny.
  • Za pomocą timera zaprogramujemy urządzenie. Włożymy składniki, ustawimy wszystkie parametry i zajmiemy się czymś innym. Sprzątanie, słuchanie muzyki, oglądanie serialu, spacer, jogging – właściwie cokolwiek, co zechcemy zrobić. Nie musimy więc samodzielnie kontrolować procesu gotowania. Niczego nie mieszamy. Niczego też nie obracamy. Parowar wyręczy nas z czynności, które towarzyszą przy tradycyjnych technikach kulinarnych. Co, jeśli nie usłyszymy sygnału dźwiękowego, że jedzenie jest gotowe? Nic straconego, bo zadziała funkcja podtrzymywania ciepła.
  • Robiąc sobie czasem pozornie prosty obiad, poświęcamy całkiem sporo czasu na przygotowanie i ugotowanie/upieczenie wszystkich składników. Stoimy nad garami w nieskończoność. Parowary są konstrukcjami kilkupiętrowymi. Zależnie od liczby dostępnych pojemników za jednym razem ugotujemy kilka produktów, a cały proces trwa krócej niż w tradycyjny sposób. Oszczędzamy czas, nerwy i siły, a przecież o to też chodzi w dodatkowym sprzęcie małego AGD, prawda?
  • Użytkowanie parowaru jest proste i bezpieczne. Nic nam raczej nie wykipi, nie wspominając o przypaleniu czy jeszcze bardziej ekstremalnych tragediach kuchennych. Nawet całkowity żółtodziób w kuchni powinien podołać.
  • Problemu nie ma z odpowiednią konserwacją, która skupia się w zasadzie wyłącznie na myciu poszczególnych pojemników, misek czy komór. Przed elektrycznym parowarem użytkowałem wielki gar parowy ze stali. Mycie go było dość kłopotliwe. Teraz nie muszę się już tym przejmować. Dodam też, że większość producentów zapewnia nas, że pojemniki ich parowarów bez obaw umyjemy w zmywarce. Jak jest w praktyce? Ten aspekt poruszę jeszcze w części rankingowej, a także w poradniku zakupowym. Zajrzeć możecie też do poradnika o tym, jak wyczyścić i odkamienić parowar. Zawarłem w nim sporo praktycznych rad odnośnie konserwacji i czyszczenia tego sprzętu.
  • Parowary nie są wcale drogie! Jak sami przekonacie się w następnej części materiału, najwyższej jakości modele zakupimy za mniej niż 500 zł. Mowa jednak o sprzęcie dla najbardziej wybrednych. Większości powinny wystarczyć urządzenia za 150-300 zł. Nasze zdrowie jest bezcenne, więc śmiem twierdzić, że nie jest to wygórowana kwota. Dla porównania – domowe kostkarki do lodu osiągają kwoty rzędu 1000 zł, a za 500 zł ciężko znaleźć coś z sensownymi parametrami. Urządzenia oczywiście zupełnie odmienne, ale jednak opcjonalne.
  • Parowar z powodzeniem zastąpi w wielu przypadkach mikrofalówkę. Poważnie. Jakby nie patrzeć, dość szybko podgrzeję nam potrawę. Uczyni to w zdrowy dla nas sposób, szczególnie w porównaniu z mikrofalą, która często sprawia, że jedzenie robi się gąbczaste, przy okazji wytrącając z niego wartości odżywcze.

Biorę, rzecz jasna, pod uwagę fakt, że nie wszyscy z Was przekonają się do gotowania na parze, choć trzymam kciuki, że tak przygotowane dania Wam zasmakują. Jeżeli dopiero co zaczynacie swoją przygodę z tą techniką gotowania, to zacznijcie od taniego i niewielkiego parowaru, a nawet od sitka parowego na garnek. Powyższe korzyści powinny jednak zachęcić Was do spróbowania elektrycznego modelu, gdyż zapewnia masę udogodnień.

Martwią Was koszty gotowania? Nie będę się wdawał tutaj w jakieś zaawansowane wyliczenia. Prawda jest taka, że tragedii z rachunkami za prąd raczej nie będzie. Nawet jeżeli dopłacicie do tego przedsięwzięcia – poprzez wyższe zużycie energii elektrycznej – to pamiętajcie o korzyściach zdrowotnych, a niejednokrotnie także smakowych. Co Wam po mniejszych rachunkach, jak staniecie się otyli lub nabawicie się różnych schorzeń przez niezdrową oraz tłustą żywność?

działanie parowaru sprzyja zdrowemu gotowaniu

Jak działa parowar?

Nie jest to zbyt skomplikowany proces. Jak już wcześniej wspominałem, konstrukcja urządzenia liczy zwykle kilka pięter. Składają się one z osobnych pojemników na żywność, choć czasem pojemniki te mogą być ułożone koło siebie.

Najniżej znajduje się natomiast zbiornik na wodę, która jest gotowana i wytwarza parę. Para podgrzewa i gotuje nasze potrawy, pozwalając im zachować wartości odżywcze i znakomity smak. Prosty schemat, prawda?

Rynek parowarów na tyle się rozwinął, że często oferują one jakieś bajery w postaci dodatkowych funkcji czy udogodnień. Nie wpływa to jednak znacząco na łatwość obsługi.

Osobnym segmentem są natomiast kombiwary, które wykorzystują termoobieg do pieczenia potraw, a jeszcze innym wolnowary (przeznaczone do bezpiecznego i wielogodzinnego gotowania) czy szybkowary (garnki do szybkiego gotowania).

Teraz już wiecie całkiem dużo o opłacalności zakupu tego urządzenia, a także o tym, na jakiej zasadzie działa. W następnej części materiału zawarłem zestawienia parowarów oparte na poszczególnych segmentach cenowych. Każdy powinien więc znaleźć coś dla siebie i dobrze wydać swoje pieniądze. Zobaczcie zresztą sami polecane parowary.

Polecane parowary najwyższej klasy

Zdecydowałem się na rozbicie zestawienia na trzy części – według segmentów cenowych. Jest to spowodowane głównie tym, że częstotliwość użytkowania czy nasz budżet mogą być różne. Osoby, które zamierzają właściwie codziennie gotować na parze, powinny jednak przeznaczyć na to urządzenie więcej niż w przypadku sporadycznego użytkowania. Zaczynamy właśnie od tych najkosztowniejszych, ale jednocześnie najwięcej potrafiących parowarów.

Zelmer ZSC1600X – Opinia, recenzja

parowar zelmer zsc1600x

Duże wrażenie zrobił na mnie nowoczesny parowar Zelmer ZSC1600X, który pod względem głównych parametrów zmiótł wręcz wielu swoich konkurentów. Zacznijmy od tego, że moc osiąga tutaj aż 2000 W. Co to nam daje? Przede wszystkim szybkie działanie. Parowar momentalnie jest gotowy do pracy i zapewnia wyjątkową szybkość gotowania potraw.

Dostrzeżemy dwa przeźroczyste pojemniki, ale są one kilkukomorowe. W praktyce zmieścimy więc w tym urządzeniu kuchennym masę składników. Potwierdza to zresztą całkowita pojemność na poziomie aż 12 litrów.

Jeżeli obawiacie się trudności w czyszczeniu parowaru, to w tym przypadku nie macie się czego bać. Zelmer pomyślał o tym i zagwarantował możliwość całkowitego demontażu wszelkich elementów, do których wkładamy naszą żywność. Pojemniki spokojnie umyjemy w zmywarce.

Zabezpieczenia? Proszę bardzo – przed przegrzaniem, przed włączeniem pustego urządzenia. Na spodzie są także elementy antypoślizgowe.

Wspomnieć należy o funkcji KeepWarm, która podtrzymuje zarówno temperaturę potraw, jak i gwarantuje ich jakość. Bez obaw zostawimy coś na potem, jeżeli za jednym razem nie zjemy wszystkiego – nie bojąc się, że jedzenie ostygnie, czy stanie się zbyt suche.

Program gotowania o nazwie BIO działa z kolei w oparciu o delikatną parę, która gwarantuje pewność zachowania maksymalnej ilości składników odżywczych. Jeżeli sama para nas drażni, to istnieje w tym modelu opcja regulacji, skąd ma lecieć (przód, tył lub bok). Nie ma jej jednak zwykle zbyt dużo, bo bywają parowary, które podczas pracy bardziej przypominają czasem wytwornicę dymu, a nie sprzęt kuchenny.

Podsumowując, Zelmer ZSC1600X to absolutna czołówka na rynku najlepszych parowarów. Ma znakomite parametry i właściwie brak większych wad. Za to cudo trzeba jednak swoje zapłacić, gdyż jest to jeden z najdroższych modeli w rankingu. Jeżeli nie uznajecie kompromisów, to odłóżcie na ten sprzęt, bo warto.

Zalety +

  • Bardzo wysoka moc i sprawność działania
  • Duża pojemność
  • Łatwe czyszczenie
  • Solidne wykonanie
  • Efektywnie działająca funkcja KeepWarm
  • Łatwa obsługa z czytelnym wyświetlaczem elektronicznym LCD

Wady

  • Cena może być dla niektórych zaporowa

Tefal VS 4003 – Opinia, recenzja

parowar tefal vs 4003

Tefal VS 4003 dość skutecznie łączy w sobie szybką pracę i zadowalającą pojemność. W tym trzypiętrowym parowarze umieścimy wiele składników na zdrowe i pyszne dania. Przez dość wysoką konstrukcję trzeba nieco lepiej przemyśleć jego umiejscowienie na kuchennym blacie – o ile korzystamy jednocześnie ze wszystkich pojemników, bo swobodnie je zdejmiemy w dowolnym momencie.

Wspomnieć należy o mocy wynoszącej 1800 W czy pojemności całkowitej 10,3 l, która rozbita jest na trzy pojemniki. Jest też funkcja podtrzymywania ciepła dla naszych potraw.

Tefal chwali się funkcją Vitamin+, która z dużą precyzją dba o jak najlepsze wartości odżywcze przygotowywanych w parowarze potraw. Jak przystało na kosztowny i funkcjonalny parowar, dostajemy do dyspozycji opóźniony start czy timer.

Producent w zestawie dołącza nawet cztery szklane kubeczki, w których umieścimy chociażby ryż, a nawet różne desery. Dużo bardziej mogą się jednak przydać tacki, umożliwiające gotowanie potraw w marynacie czy sosie.

Najważniejsze udogodnienia są więc wciąż obecne. Niektóre parametry może i nieco gorsze od jeszcze droższych modeli, ale opisywany właśnie Tefal wyróżnia się znakomitym stosunkiem ceny do jakości. Kupując go, rozsądnie wydacie każdą złotówkę, zapewniając sobie możliwość gotowania zdrowych potraw.

Zalety +

  • Wysoka moc i sprawność działania
  • Duża pojemność
  • Łatwe czyszczenie
  • Solidne wykonanie
  • Podtrzymywanie ciepła
  • Łatwa obsługa i niewielki wyświetlacz
  • Świetny stosunek ceny do jakości

Wady

  • W tej cenie brak

Morphy Richards 48780 IntelliSteam – Opinia, recenzja

Parowar morphy richards 48780 intellisteam

Kolejny nowocześnie wyglądający parowar, a konkretniej Morphy Richards 48780 IntelliSteam. Stosunkowo niski, gdyż trzy pojemniki na żywność znajdują się na jednym poziomie. Oczywiście, są indywidualnie sterowane, mając osobne elementy grzewcze, więc dostosujemy swobodnie parametry gotowania do danej komory. Nie mogło być inaczej.

Trzeba jednak przyznać, że jest to model dość kosztowny, który mimo tego ma mniejszą moc i pojemność od swoich głównych konkurentów. Pierwszy parametr osiąga 1600 W, a drugi 8,2 l.

Kolejna sprawa jest taka, że producent gwarantuje w instrukcji obsługi możliwość mycia pojemników w zmywarce, ale osobiście polecam ograniczenie tego – i częstsze mycie tradycyjne. Chodzi dokładniej o jakość wykonania, która nie jest tu taka Premium. Opinie i dłuższe testy innych użytkowników często zresztą to potwierdzają. Przy częstym myciu w zmywarce pojemniki mogą popękać jeszcze w okresie gwarancji.

Co do samej sprawności działania, nie można się do niczego przyczepić. Potrawy gotowane są wciąż bardzo sprawnie, a ich aromat się nie miesza. Panel sterowania z wyświetlaczem wygląda na dość złożony, ale korzystanie z niego jest bardzo intuicyjne. Producent dołącza w zestawie specjalne pojemniki na ryż, ryby czy sos. Jest podtrzymywanie ciepła potraw.

Zalety +

  • Zadowalająca moc
  • Przyzwoita pojemność
  • Podtrzymywanie ciepła
  • Nie ma zbyt wysokiej konstrukcji, więc sprawdzi się w mniejszych kuchniach
  • Łatwa obsługa z czytelnym wyświetlaczem elektronicznym LCD

Wady

  • Jakość wykonania powinna być w tej cenie zdecydowanie lepsza, co skutkuje przeciętnym stosunkiem ceny do jakości

Philips Avance Collection HD9170/91 – Opinia, recenzja

Parowar philips avanced collection hd9170

Z Philipsem bywa czasem różnie, jeżeli chodzi o małe AGD. Wiele osób uważa, że płaci się tutaj za samo logo, a jakość wykonania nie idzie w parze z ceną. Druga grupa twierdzi, że jak najbardziej warto temu producentowi zaufać, bo robi bardzo dobry sprzęt. Z mojego doświadczenia wynika, że prawda leży gdzieś pośrodku.

Nie warto bowiem w ciemno ufać, że każdy produkt Philipsa jest idealny. Potwierdzają to zresztą parowary. Philips Avance Collection HD9170/91 sprawił, że w zestawieniu nie ma jego następcy – modelu HD9190/30. Dlaczego? Przez zbyt niską wytrzymałość. Moim zdaniem, to właśnie tańszy sprzęt tej firmy jest w tej kwestii lepszy.

W podobnej cenie i tak dostaniemy często lepsze parametry. Omawiany Philips oferuje 1350 W mocy i 9 l pojemności. Konstrukcyjnie jest jednak dobrze, bo parowar świetnie wygląda, jest odpowiednio trwały i daje możliwość łatwego uzupełniania wody w trakcie gotowania.

Kiedy zakup Philipsa Avance Collection HD9170/91 będzie więc korzystny? Jeżeli znajdziemy go w jeszcze niższej cenie, np. na jakiejś promocji. Możliwe, że oczarował Was on swoim designem. No cóż, rzeczywiście jest to sprzęt zgrabny i elegancki, ale czy to powinno być tak ważnym czynnikiem przy wyborze najlepszego parowaru? Raczej nie.

Zalety +

  • Przyzwoita pojemność
  • Podtrzymywanie ciepła
  • Solidne wykonanie
  • Elegancki design
  • Łatwa obsługa

Wady

  • Moc powinna być wyższa
  • Przeciętny stosunek ceny do jakości

Ciekawostka – parowar i blender w jednym… dla dzieci

Rodzicom raczej nie trzeba mówić, jak ważne jest serwowanie maluchowi wartościowego i zdrowego jedzenia. Pewnie niejednemu rodzicowi przyjdzie do głowy przyrządzanie potraw na parze dla swojej pociechy.

Stanie się to dużo łatwiejsze z nietuzinkowym parowarem Philips Avent SCF870/22. Jest to właściwie urządzenie 2w1, które gotuje na parze, a następnie miksuje przysmak dla dziecka. Jest to bardzo proste, gdyż nie musimy przekładać jedzenia, a jedynie włożyć pojemnik z nim na odwrót. Całkiem pomysłowe, prawda?

parowar i blender w jednym Philips Avent SCF870/22

Mimo stosunkowo niewielkiej pojemności menu można całkiem ciekawie zróżnicować, bo to hybrydowe urządzenie kuchenne miksuje owoce czy warzywa, ale także mięsa, ryby czy rośliny strączkowe. W zestawie znajdziemy nawet książeczkę z przepisami, jeżeli sami nie mamy weny na komponowanie składników.

Główne cechy: moc 400 W, pojemność 200 ml, automatyczny wyłącznik, gotowanie i miksowanie w jednym pojemniku, bardzo małe wymiary i waga urządzenia.

Polecane parowary do 300 zł

Jaki parowar kupić do 300 zł? Na to pytanie też mam pewne odpowiedzi. Trzeba zauważyć, że klasa urządzeń w tym budżecie wyraźnie odstaje od poprzedniego zestawienia. Wciąż dostaniemy jednak całkiem fajny i sprawnie działający sprzęt.

Tefal Steam N Light VC3008 – Opinia, recenzja

parowar tefal steam n light vc3008

Tefal Steam N Light VC3008 nie kosztuje fortuny, choć moc 900 W skutkuje nieco wolniejszą pracą od parowarów klasy Premium. Nie zawodzi natomiast całkowita pojemność, która osiąga 10 l i rozłożona jest na trzy pojemniki ustawiane jeden na drugim. Sterowanie jest niezwykle intuicyjne i nikomu nie sprawi problemów.

To, co lubię w parowarach marki Tefal, to funkcjonalność na dobrym poziomie. Mamy tu bowiem sześć pojemniczków na babeczki. Są przede wszystkim dedykowane programy gotowania: do ryb, mięsa, warzyw, warzyw wymagających dłuższego gotowania, jaj, ryżu czy wspomnianych już babeczek. Zawsze jakieś ułatwienie, które skróci czas i zmniejszy trudność obsługi urządzenia.

Warto jeszcze wspomnieć o trybie dla mrożonek, których nie musimy wcześniej rozmrażać, czy o podtrzymywaniu temperatury.

Tefal Steam N Light VC3008 powoli zaczyna znikać ze sklepów internetowych, ale jeżeli jeszcze znajdziecie go we w miarę przystępnej cenie, to z pewnością Was nie zawiedzie.

Zalety +

  • Wystarczająca moc
  • Duża pojemność
  • Solidne wykonanie
  • Podtrzymywanie ciepła
  • Łatwe czyszczenie
  • Łatwa obsługa

Wady

  • Brak większych minusów

Philips HD 9140/91 – Opinia, recenzja

parowar philips hd 9140

Philips HD 9140/91 to całkiem urodziwy i funkcjonalny parowar o mocy wynoszącej 900 W, co jest dobrą wartością w tym budżecie. Do dyspozycji otrzymujemy standardowo trzy pięterka, w których umieścimy zdrowe potrawy.

Haczyk tkwi w podawanej pojemności całkowitej. Philips na swojej stronie – na samym początku karty produktowej tego modelu – podaje, że pojemność wynosi 10 l. Nie jest to tak do końca prawdą, bo pojemniki mieszczą odpowiednio: 2,5/2,6/3,5 l. Skąd więc taki wynik? Być może producent do tych wartości dodał zbiornik na wodę (1,1 l) i zaokrąglił rezultat do równych 10 l. A to spryciarz, prawda?

Ważne jednak jest to, że w parowarze umieścimy bardzo zróżnicowane produkty spożywcze. Dobre wrażenie robi specjalny pojemnik na ulubione zioła, które skutecznie wzbogacą aromat gotowanych na parze potraw. Znajdziemy nawet ruszt do jajek.

Co do gotowych programów, ułatwią one przygotowywanie wspomnianych już jajek, jak i dań z ryżu, warzyw, kurczaka i ryb. Właściwie są to jedne z podstawowych elementów zdrowego menu, prawda?

Obsługa i czyszczenie są łatwiutkie. Uchwyty się nie nagrzewają. Nie zabrakło wskaźnika zasilania oraz wskaźnika wody. Są również antypoślizgowe elementy i najważniejsze zabezpieczenia.

Philips HD 9140/91 z pewnością jest jednym z ciekawszych parowarów do 300 zł, który również szczerze Wam polecam.

Zalety +

  • Wystarczająca moc
  • Przyzwoita pojemność
  • Solidne wykonanie
  • Podtrzymywanie ciepła
  • Łatwe czyszczenie
  • Łatwa obsługa

Wady

  • Brak większych minusów

Gastroback 42510 – Opinia, recenzja

parowar gastroback 42510

Ta lokata nieco Was zaskoczy, gdyż parowar zajmujący ją nie pochodzi raczej od szerzej znanej marki. Jest nim Gastroback 42510. Nazwa mocno kojarzy się ze sprzętem gastronomicznym, ale czy sam parowar jest coś wart?

Jak najbardziej. Pod względem konstrukcji jest to w zasadzie kopia nieco droższych konkurentów – trzy przeźroczyste pojemniki na trzech poziomach. Mankamentem może być moc, która powinna być nieco wyższa, a wynosi tylko 650 W. Lepiej jest z pojemnością, która osiąga 9 l.

Naprawdę szkoda tej mocy, bo urządzenie jest solidnie wykonane. Gdyby było mocniejsze, to mogłoby nawet przeskoczyć kilka innych modeli.

Zalety +

  • Przyzwoita pojemność
  • Solidne wykonanie
  • Łatwe czyszczenie
  • Podtrzymywanie ciepła
  • Łatwa obsługa

Wady

  • Moc powinna być wyższa

Braun FS 5100 WH – Opinia, recenzja

parowar braun fs 5100 wh

Byłoby trochę nudno, gdyby wszystkie parowary z tej klasyfikacji były do siebie tak podobne, prawda? Urozmaiceniem jest więc Braun FS 5100 WH. Firma ta kojarzy się bardziej z drobnym sprzętem AGD do higieny i pielęgnacji, ale jak się okazuje, w swojej ofercie ma także kilka parowarów.

Wyszczególniłem model Braun FS 5100 WH, gdyż prezentuje on zupełnie odmienną specyfikę. Można go bowiem śmiało nazwać bardzo kompaktowym parowarem.

Ma dwa pojemniki, małe wymiary, a jego pojemność wynosi zaledwie 3,1 l. Zaledwie, gdyż porównując poszczególne parowary, wydaje się to być mało. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że dla jednej osoby, która zwykle gotuje na parze to samo danie (nie składające się z niezliczonej liczby składników), może to być optymalne rozwiązanie.

Dzięki mocy 850 W sprzęt stosunkowo szybko ugotuje nam niskokaloryczne danie, a przy tym nie zajmie zbyt dużo miejsca w naszej przestrzeni kuchennej.

Na koniec warto dodać o sterowaniu manualnym za pomocą pokrętła. Czy to minus? Niekoniecznie, gdyż są osoby, które wolą wszystko szybko ustawić pokrętłem niż bawić się w sterowanie elektroniczne. Opisywany model nie ma zresztą zbyt wielu funkcji dodatkowych – brakuje np. podtrzymywania ciepła.

Zalety +

  • Małe gabaryty
  • Wystarczająca moc
  • Solidne wykonanie
  • Łatwe czyszczenie
  • Łatwa obsługa

Wady

  • Mała pojemność, więc zdecydowanie nie jest to parowar dla rodzin
  • Brak podtrzymywania ciepła
  • Powinien być nieco tańszy

Polecane parowary do 200 zł

Jeżeli chodzi o liczebność produktów w rankingu, to najliczniejszą grupą są właśnie polecane parowary do 200 zł. Pod względem głównych cech i parametrów nie ma tutaj może większego zróżnicowania, ale i tak czułem obowiązek przedstawienia Wam kilku interesujących modeli.

Amica Lunaris PT3011 – Opinia, recenzja

parowar amica lunaris pt3011

Specyfikacje parowarów z tej grupy są do siebie dość podobne, tak samo jak konstrukcja czy jakość wykonania. Stwierdziłem więc, że nie ma co przepłacać. Dzięki takiemu podejściu proponuję Wam tani i dobry parowar Amica Lunaris PT3011.

Moc 900 W, pojemność 8,5 l rozłożona na trzy pojemniki, sześć automatycznych programów gotowania, łatwa obsługa z wyświetlaczem LCD, aromatyzer na przyprawy, podtrzymywanie ciepła – czegóż chcieć więcej w tak niskiej cenie? Ten budżetowy parowar w dość szybkim tempie ugotuje nam przepyszne i zdrowe potrawy.

Amica po raz kolejny pokazuje, że jest w stanie zaoferować nam przystępny cenowo sprzęt, który właściwie nie odbiega od konkurencyjnych propozycji za większe pieniądze. Mnie takie podejście bardzo się podoba, bo dzięki temu mogę Wam zaproponować niedrogą i korzystną propozycję zakupową.

Zalety +

  • Wystarczająca moc
  • Przyzwoita pojemność
  • Solidne wykonanie
  • Łatwe czyszczenie
  • Łatwa obsługa
  • Podtrzymywanie ciepła
  • Znakomity stosunek ceny do jakości

Wady

  • W tej cenie brak

Pozostałe tanie i dobre parowary

Nie ma co się bardziej rozpisywać o reszcie propozycji. Powyższa Amica wydaje się bowiem najkorzystniejsza. Resztę stawki przedstawię Wam więc w skróconej wersji:

  • Zelmer ZSC1200X ma bardzo podobną specyfikację, sprawność działania i możliwości do urządzenia firmy Amica. Jest jednak droższy o około 30 zł. Właśnie dlatego przegrywa walkę o pierwszą lokatę w rankingu najtańszych polecanych parowarów.
  • Philips Daily Collection HD9126/00 to stosunkowo tani, ale całkiem pojemny model – 9 l pojemności. Nie ma natomiast funkcji podtrzymywania ciepła. Bywają problemy z trwałością pojemników, a na domiar złego, występuje też nadmierne wydobywanie się pary podczas pracy tego sprzętu.
  • Parowary Adler AD 633, Russell Hobbs 19270-56 i Clatronic DG 3547 mają sporo wspólnych cech. Moc 800 W, pojemność 9 l, trzy pięterka na naszą zdrową żywność czy brak utrzymywania temperatury potraw. Jak się pewnie domyślacie, kierowałem się więc podobną zasadą – bez przepłacania. Najwyższą lokatę zajął dzięki temu parowar firmy Adler, za który zresztą zapłacimy najmniej, biorąc pod uwagę wszystkie wyszczególnione w klasyfikacjach modele.

Wnioski z zestawień najlepszych parowarów

Warto krótko podsumować powyższe rankingi, które właśnie poznaliście:

  • Grupa najkosztowniejszych parowarów wyróżnia się przede wszystkim bardzo wysoką mocą, która umożliwia najszybsze gotowanie potraw. Urządzenia te oferują także pełną gamę przydatnych funkcjonalności i są w większości świetnie wykonane, gwarantując niezawodność oraz bezawaryjność. Polecam je szczególnie, jeżeli większość domowników pragnie być „fit” i zdrowo się odżywiać, bo podołają przygotowywaniu większej ilości pełnowartościowego i niskokalorycznego jedzonka. W tej części mamy też największe zróżnicowanie pod względem konstrukcji, gdyż w innych segmentach cenowych standardem są zazwyczaj trzy pojemniki, jeden na drugim.
  • Parowary do 300 zł wcale nie przewyższają znacząco pod względem mocy czy pojemności modeli do 200 zł. Są jednak nieco lepiej wykonane, czasem funkcjonalniejsze i lepiej będą się prezentować w kuchni. Nietuzinkowym parowarem jest Braun FS 5100 WH, gdyż ma bardzo kompaktowe rozmiary. Dobra opcja dla singla/pary.
  • Wśród najtańszych parowarów również jest dość ciekawie. Wyszczególniłem tam kilka modeli, bo być może któremuś z nich jeszcze bardziej spadnie cena. Porównanie ich parametrów pokazuje, że już do 150-200 zł zakupimy pojemny i dość mocny model z trzema piętrami.
  • Teraz już nie masz wymówki, że za drogo, że to się rozpadnie, czy będzie trudne w czyszczeniu. Widać wyraźnie, że parowary nie są kosmicznie drogie i skutecznie pomogą wzbogacić każdą dietę lub po prostu pozwolić Ci lepiej się odżywiać. Odłóż więc na bok fast foody, napoje gazowane czy alkohol. Zainwestuj w parowar i popraw swoją sylwetkę. W ten sposób skutecznie zadbasz o zdrowie i kondychę. Inwestycja w siebie jest zawsze najlepsza.

Ranking parowarów mamy już za sobą, ale to jeszcze nie koniec. Aby zagwarantować Wam podjęcie najlepszej możliwej decyzji, stworzyłem poradnik zakupowy. Na co więc zwrócić największą uwagę, kupując parowar? O tym poniżej. Luknijcie!

Jak wybrać parowar?
Na co zwrócić uwagę?

Jeżeli od deski do deski przeczytaliście mój materiał do tego momentu, to już wiecie dość dużo o charakterystyce parowarów czy ich głównych cechach.

Osoby bardzo skrupulatnie, wybierające dla siebie optymalne produkty, powinny jednak przeczytać rozszerzoną wersję kluczowych aspektów w tej kategorii drobnego sprzętu AGD do gotowania. Oto one.

Jaką moc powinien mieć parowar?

Do 300 zł większego wyboru w zasadzie nie ma, gdyż większość urządzeń dysponuje mocą w przedziale 600-900 W. Modele z wyższej półki potrafią już osiągać nawet 1800-2000 W.

Moc wpływa oczywiście na to, jak szybko woda zostanie zagotowana. W efekcie wyższa moc daje nam szybsze gotowanie. Jest to dość istotny parametr, ale nie warto skupiać się wyłącznie na nim. 900 W jest bowiem wciąż przyzwoitą wartością, która do domowego użytku wystarczy.

Moc zmienia się w trakcie gotowania

Pamiętajcie też, że z tą mocą w drobnym AGD to nie jest zawsze tak, jak myślimy. Czytamy np. 1000 W i wierzymy ślepo, że urządzenie będzie cały czas pracować na tym pułapie, a tymczasem ta wartość określa najczęściej moc skokową. W wielu kategoriach, nie tylko małego AGD, widzę takie zagrywki. Znaczy to tyle, że urządzenie jest w stanie dobić do takiego poziomu mocy, ale nie utrzyma go przez cały czas.

Skąd przecież biorą się odmienne opinie o parowarach z tą samą mocą? Jedni twierdzą, że sprzęt działa sprawnie, a inni, że strasznie wolno gotuje, a mowa o tych samych/podobnych produktach spożywczych.

Nie załamujcie się jednak, bo w parowarach zróżnicowanie pod względem mocy nie jest olbrzymie, o czym już wspominałem. Nie muszą – a nawet nie powinny – pracować ciągle na maksymalnych obrotach, gdyż niepotrzebnie zużyją wtedy więcej energii. Problem sam się rozwiązuje 😉

W akapicie o energooszczędności, na który za kilka chwil natraficie, wyjaśniam zresztą kwestię tego, czemu parowar nie działa cały czas na najwyższej mocy.

Pojemność parowarów

W opisach produktów często znajdziemy pojemność całkowitą, która rozkłada się na poszczególne pojemniki czy komory. Moim zdaniem, 8,5-10 l to zakres, w który powinniśmy celować. Znajdą się oczywiście pojemniejsze parowary, w których zmieścimy masę składników.

Ten parametr warto dobrać pod liczbę domowników, którzy zamierzają korzystać z dobrodziejstw tego sprzętu kuchennego. Im ich więcej, tym pojemniejszy powinien być dany model, aby przygotować hurtowo za jednym razem jak najwięcej porcji zdrowego jedzenia.

Kluczową kwestią jest też to, jakie produkty zamierzamy w nim umieszczać. Polecam Wam do sprawy podejść praktycznie. Weźcie sobie kartkę i spiszcie wszystkie możliwe dania, składniki i przekąski, które zamierzacie gotować na parze. Uwzględnijcie także jakieś nowe przepisy czy kulinarne eksperymenty. Pomoże to nie tylko w dobraniu pojemności, ale także kształtu i budowy urządzenia.

Konstrukcja parowarów – budowa, liczba pojemników

Obserwując ułożenie pojemników, wyróżnimy swego rodzaju wieże, które składają się z kilku pięter, a także konstrukcje bardziej poziome.

Co będzie lepszym wyborem? Sprawa dość indywidualna, ale przy poziomej konstrukcji, w której pojemniki są koło siebie, a nie jeden na drugim, nie ma raczej szans, aby zapach jednej potrawy przeszedł na drugą. Ciężko jednak o tego typu parowary w niższych segmentach cenowych. Standardem w nich są trzy przeźroczyste pojemniki ułożone pionowo. Ich kształt jest zazwyczaj owalny, aby bez problemu ugotować rybę.

Pojemniejsze obszary na naszą żywność mogą być także podzielone na mniejsze komory. Producenci dołączają zazwyczaj w zestawie specjalne pojemniki na produkty sypkie, rybę, zupę czy sosy, które swobodnie umieścimy w parowarze. Zdarzają się także kubki na desery czy musy, a także podkładki do jajek. Przydatne będą zapewne specjalne tacki, które pozwalają na bezproblemowe przyrządzanie potraw w marynacie czy sosie, jak i tacki ociekowe, gdyż dzięki nim skraplana para nie trafia piętro niżej.

Wiele osób uważa także, że wszelkie tacki czy miski parowe powinny być w ciemnym kolorze, najlepiej w czerni. Dlaczego? Chodzi o barwiące składniki, chociażby marchewkę.

Odnosząc się jeszcze do samej budowy, dobry parowar to szczelny parowar. Dzięki odpowiedniej szczelności nic nie będzie z niego wyciekać, a generowana podczas pracy urządzenia para nie stanie się zbyt uciążliwa.

zdrowe danie ugotowane na parze

Trwałość parowarów i mycie w zmywarce ich pojemników

Ciężko z góry określić wytrzymałość danego modelu. Tylko testy bądź wartościowe opinie potrafią jednoznacznie wykazać, czy parowar jest odpowiednio trwały. W moich rankingach zawierałem oczywiście tego typu informacje, aby jeszcze lepiej pomóc Wam w wyborze.

W niektórych przypadkach, dotyczących nawet bardzo kosztownych urządzeń, jakość wykonania pojemników pozostawiała wiele do życzenia. Dość szybko pękały, przede wszystkim przy częstym myciu w zmywarce.

Skoro już o tym wspomniałem – możliwość mycia w zmywarce jest z pozoru dużą korzyścią, gdyż nie męczymy się z myciem ręcznym. Producenci zwykle dają taką możliwość, ale osobiście nie przesadzałbym z jej nadużywaniem.

Pojemniki parowarów wykonuje się zazwyczaj z tworzyw sztucznych, czasem aluminiowych. Im częściej umieszczamy je w zmywarce, tym bardziej narażamy je na późniejsze pęknięcia. W miarę możliwości doradzam częstsze mycie ręczne. Kształty pojemników nie są wymyślne, więc ich czyszczenie nie należy raczej do trudniejszych zadań.

Co ze zbiornikiem na wodę? To również ważny element. Wykonany z dużo lepszego materiału – zazwyczaj ze stali szlachetnej, choć budżetowe produkty mogą mieć plastikowy zbiornik na ciecz. Nie jest on zatem przeźroczysty jak reszta konstrukcji. Dobrze, gdy oferuje wskaźnik poziomu wody i możliwość jej dolania w trakcie gotowania za pomocą specjalnego lejka. W dużym stopniu ułatwia komfortową obsługę.

Energooszczędność parowarów

W całym moim materiale poruszam kategorię elektrycznych parowarów do gotowania dań. Osobnym działem są przecież garnki do gotowania na parze czy specjalne sitka.

Jeżeli coś działa na prąd, to rodzą się pytania o energooszczędność. Nie ma tu klas, które jasno mówiłyby nam, jaki jest poziom energooszczędności.

Uspokoję Was jednak – parowary nie należą do prądożernego sprzętu kuchennego. Nie wpłyną więc znacząco na wysokość rachunków za prąd. Jeżeli chcecie jednak jak najbardziej zaoszczędzić energię, to nie nadużywajcie funkcji podtrzymywania ciepła. Najlepszą opcją jest ugotowanie potrawy i zjedzenie jej w całości, bez konieczności odkładania na potem.

Co z parowarami o najwyższej mocy? Oszczędzają czy marnują energię? Zwykle jest tak, że po zagotowaniu wody, parowar optymalizuje moc pracy. Po cóż bowiem cały czas ma wykorzystywać np. 2000 W? To byłoby bez sensu, a producenci o tym wiedzą. Nie musimy się więc bać o drastyczny wzrost kosztów energii przy użytkowaniu wysokowatowego modelu do gotowania na parze.

zaparowane kosza parowaru w trakcie pracy

Programy gotowania na parze

Tu mocno zahaczamy o funkcjonalność. Niektóre nowoczesne parowary mają przygotowane programy do różnego rodzaju dań. Wystarczy zatem nacisnąć jeden przycisk, aby parametry pracy urządzenia dostosowały się do typu potrawy, jak i konkretnego pojemnika z nią.

Częstym zagraniem producentów jest umieszczanie programów pod różnokolorowymi przyciskami. W innych modelach przypomina to z kolei bardziej szachownicę. Każdy powinien jednak dość szybko nauczyć się tych mechanizmów i perfekcyjnie przygotować sobie jedzenie.

A czego takie programy właściwie dotyczą? Przede wszystkim warzyw (także z opcją warzyw, które wymagają dłuższego gotowania), mięsa, ryżu, makaronu, zup, jaj, babeczek, mrożonek, deserów. Delikatne programy (np. 80°C) służą najczęściej do gotowania ryb. Najniższe ustawienie temperatury obsługuje chociażby jogurty. Bez problemu znajdziecie programy, które na zoptymalizowanych parametrach przygotują Wam ulubione pyszności.

W nowoczesnych parowarach nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby swobodnie ustawić wszelkie parametry obróbki produktów spożywczych. Bardziej doświadczeni użytkownicy zapewne właśnie z takiej opcji skorzystają, żeby przyrządzić jedzenie pod swoje preferencje.

Sposób sterowania parowarem

Jak to zwykle bywa, możliwości są dwie – elektroniczne i manualne. Pierwsze opiera się głównie na wyświetlaczu LCD i panelu z przyciskami. Drugie na pokrętle. Funkcjonalniejsze i droższe urządzenia są zwykle wyposażone w elektroniczne sterowanie.

Wspominałem już, że bardziej złożone konstrukcje z wieloma komorami mogą być regulowane z osobna. Parowar zyskuje dzięki temu na wielofunkcyjności. Hurtowo ugotujemy całkiem odmienne składniki.

Przydatne funkcje i cechy parowarów

O dedykowanych programach już wspominałem – ich zastosowanie zwiększa też timer. Co oprócz tego można wyszczególnić w tym akapicie? Całkiem sporo. Zobaczcie:

  • Podtrzymywanie ciepła zapewni odpowiednią temperaturę i jakość naszym potrawom. Niektóre parowary potrafią nawet przez 12 godzin utrzymywać temperaturę, ale potrzebują do tego energii. Nie zawsze jednak tak jest, bo nawet wyłączony sprzęt przez określony czas trzyma ciepło posiłku wewnątrz jego pojemnika.
  • Uwielbiacie rybki na parze? Pewnie wiecie, że czasem można łatwo je rozgotować, nawet korzystając z parowaru. Cały proces ułatwi zastosowanie delikatnej pary o temperaturze wynoszącej 80 st.C. Zależnie od producenta funkcja może nosić nazwę Gentle Steam (Philips) lub program BIO (Zelmer). Wspominałem o niej przy okazji programów, ale czasem kryje się również pod dedykowaną funkcją.
  • Tryby typu Turbo potrafią już przy starcie pracy urządzenia zapewnić najwyższą wydajność. W teorii skutkuje to jeszcze lepszym zatrzymywaniem witamin i najcenniejszych składników odżywczych w potrawach. Parowary wysokiej klasy, bez tych pięknych nazw technologii, spokojnie potrafią zoptymalizować początkowy etap gotowania.
  • Jeżeli irytują Was plączące się kable sprzętu elektronicznego, to schowek na przewód powinien rozwiązać problem.
  • Przydatnym elementem będzie też niewielki pojemnik na zioła. Coś dla miłośników aromatycznych potraw.
  • Nie bez znaczenia są wszelkie zabezpieczenia. Parowar nie może się przegrzewać. Pomocne jest także odcinanie zasilania w przypadku chęci uruchomienia urządzenia z pustym zbiornikiem na wodę. Nóżki czy spód powinny zawierać antypoślizgowe elementy. Uchwyty pojemników nie powinny się natomiast nadmiernie nagrzewać.
  • Co z samą parą? Niektóre urządzenia całkiem zacnie „dymią”. Szczelność to jedno, ale są modele, które po prostu tak mają. Przyda się zatem możliwość ustawienia otworu/kierunku, z którego ma wydobywać się para. Lepiej, gdy leci gdzieś w bok niż wprost na naszą twarz, prawda?
  • Brak pomysłu na smacznie i niskokaloryczne danie? Producenci na tyle o nas dbają, że często wraz z urządzeniem i jego akcesoriami dołączają książeczkę z przepisami kulinarnymi. Czasem może nas natchnąć i pomóc lepiej wykorzystać składniki spoczywające w lodówce.

ryba ugotowana w parowarze

Porady przy korzystaniu z parowaru

Na koniec zostawiam kilka rad odnośnie korzystania z elektrycznego parowaru:

  • Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez soli, to posól potrawę dopiero po zakończeniu gotowania na parze, gdy znajdzie się na talerzu.
  • Kawałki mięsa czy innych składników powinny być równe, a także dość luźno ułożone. Odstępy między nimi zapewnią swobodną cyrkulację pary, a zbliżone rozmiary równomierne gotowanie.
  • Zadbaj o to, żeby w zbiorniku była wystarczająca ilość wody. Dłuższy proces gotowania często będzie wymagał dolewania jej, więc warto czasem rzucić okiem, ile wody pozostało.
  • Jeżeli stwierdzisz, że czas dolać wodę, to zadbaj o to, aby jej temperatura była wysoka – jak najbardziej zbliżona do temperatury wody, której resztka znajduje się w zbiorniku.
  • Nie przesadzaj ze zdejmowaniem pokrywki, gdyż w ten sposób za każdym razem zaburzasz przepływ pary i zbijasz nieco temperaturę.
  • Pokrywkę otwieraj z dala od twarzy, uważając na to, aby się nie poparzyć.

To oczywiście nieco skrócona lista, ale jeżeli chcesz się jeszcze więcej na ten temat dowiedzieć, to sprawdź, jak gotować w elektrycznym parowarze. Poznasz wszelkie zasady korzystania z tego sprzętu.

Najlepsi producenci parowarów – którego wybrać?

Tradycyjnie poświęcam też krótki akapit na samych producentów. W przypadku omawianej kategorii małego AGD można bowiem wskazać kilka czołowych marek na tym rynku.

Większych mankamentów zdecydowanie pozbawione są parowary Tefal. Zostały bardzo dobrze przeze mnie ocenione. Odpowiednio trwałe, a przy tym funkcjonalne i wydajnie pracujące.

Sumując pozycje ze wszystkich trzech zestawień, najwięcej modeli mamy ze stajni Philipsa. Trudno się temu dziwić, bo producent ten jest bardzo aktywny w tej branży. Nie wszystkie jego urządzenia trzymają jednak wysoki poziom. Zarzuca się im często niską trwałość, jeżeli chodzi o pojemniki. Mimo wszystko każdy ranking parowarów miał po jednym Philipsie, który zyskał moje uznanie.

Największe zróżnicowanie pod względem wyszczególnionych producentów panuje w najniższym segmencie cenowym. Załapała się tam Amica, Adler czy Clatronic.

Właściwie jedyną firmą, którą mniej znałem, był Gastroback z przedziału cenowego do 300 zł. Czasem warto jednak spojrzeć na niszowe w naszym kraju marki, bo mogą mieć całkiem ciekawą ofertę.

Ogólnie biorąc, ciężko mi jednoznacznie wskazać lidera na tym rynku. Jeżeli jednak ktoś przystawi mi lufę pistoletu do skroni i o to spyta – odpowiem, że Tefal.

Parowary – Podsumowanie

Jeżeli doszliście do tego momentu, to nie macie już absolutnie żadnych wymówek przed dobrą zmianą swojego stylu odżywiania. Wiecie bowiem, jaki parowar kupić i na co zwrócić największą uwagę.

Nie pozostaje nic innego, jak złożenie zamówienia, motywacja i silna wola. Efekty z pewnością Was zadowolą, czego Wam niezmiernie życzę.

Zostań jeszcze na chwilę na PROrankingach! Zobacz inne zestawienia sprzętu do kuchni:

[Głosów:3    Średnia:5/5]

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o