Jak wybrać kostkarkę do lodu, żeby nie przepłacić, ale nabyć wydajny sprzęt? Na co konkretnie zwrócić uwagę, o czym nie zapomnieć? To wszystko skrupulatnie opiszę w poniższym poradniku. Jeżeli chcesz wydać rozsądnie swoją kasę, to czytaj dalej!

Jak wybrać kostkarkę do lodu, żeby nie przepłacić, ale nabyć wydajny sprzęt? Na co konkretnie zwrócić uwagę, o czym nie zapomnieć? To wszystko skrupulatnie opiszę w poniższym poradniku. Jeżeli chcesz wydać rozsądnie swoją kasę, to czytaj dalej!
Spis treści:
Kostkarki do lodu są dość niepozorne, ale mają kilka bardzo ważnych parametrów i cech. O tym, jak wybrać kostkarkę do lodu, warto czegoś się dowiedzieć, prawda? Ceny nie są przecież takie niskie.
Ale spokojnie, masz przed sobą najdokładniejszy poradnik zakupowy o automatycznych kostkarkach. Przejdźmy zatem do konkretów!
Jeżeli chcesz szybko wybrać optymalny sprzęt do robienia kostek lodu, to spójrz także na mój ranking kostkarek. Przedstawia topowy sprzęt i jest regularnie aktualizowany.
Jedna kostka na minutę, maksymalnie 10 – 15 kg dziennie – taka sprawność pracy jest na wystarczającym poziomie do domowego lub biurowego użytku i zapewne podoła także jako maszyna gastronomiczna (np. do małych barów, jak i wielu restauracji).
Szybko dostaniesz solidną porcję kostek, które wrzucisz sobie i swoim gościom do drinków i napojów.
Czy można jednak wyszczególnić grupę profesjonalnych kostkarek do lodu? Można, pewnie. Na rynku znajdziesz prawdziwe kombajny, które potrafią zrobić 300 kostek w godzinę i mają typowo przemysłowe zastosowanie.
Przechodzą rygorystyczne testy, aby uzyskać odpowiednie certyfikaty. Kosztują jednak grubo powyżej 10 – 20 tysięcy złotych, a nawet i sporo więcej. Wymagają także dużo bardziej skomplikowanej instalacji, no bo przecież sam kompaktowy zbiornik na wodę nie wystarczy przy takiej sprawności – potrzeba stałego zasilania w wodę.
Trzeba prowadzić jakąś poważną fabrykę lodu, zarządzać szeregiem ekspozycji produktów spożywczych (ryb, owoców morza itp.) czy mieć ruch w lokalu przez 24 godziny na dobę, aby potrzebować tak wydajnego sprzętu gastronomicznego.
W domowych warunkach większość zadowoli się wydajnością na poziomie 9 – 10 kostek lodu na 10 minut.
Moc znamionowa urządzenia wbrew pozorom nie ma tutaj zbyt dużego znaczenia. Podobna sprawność pracy wcale nie idzie zawsze z tą samą mocą.
Ogólny zakres kształtuje się mniej więcej na poziomie 90 – 180 W, ale uściślając go, wychodzi 120 – 150 W. Takie wartości powinny zwykle skutkować zadowalającymi możliwościami urządzenia.
Już sama specyfika zbiornika kostkarki ma znaczenie. Dobrze, gdy jest on odłączany.
Jeżeli chodzi o pojemność, to każda wartość przekraczająca 2 l jest bardzo dobra.
Trzeba jednak szczerze przyznać, że ten atrybut ma największe znaczenie, jeżeli często wykorzystujesz omawiane urządzenie do przygotowywania lodowych sześcianów. 1,7-1,8 l przy domowym zastosowaniu nie jest tragiczne.
Przeczytaj przy okazji: Czy warto kupić kostkarkę do lodu?
Przydatna funkcja. Inne gabaryty kostek możesz chcieć wrzucić do mrożonej kawy czy herbaty, a inne do mocniejszego drinka z wieloma procentami.
Domowe kostkarki oferują maksymalnie dwa rozmiary kostek – mniejsze lub większe. Najbardziej zaawansowane na rynku maszyny potrafią oferować nawet trzy opcje. Mogą też różnicować sam kształt kostek.
Standardem są klasyczne kostki typu Dice, a bardziej wymyślne są Gourmet – przejrzyste, krystalicznie czyste, mające zaokrąglone kształty, a przede wszystkim wolno rozpuszczające się.
W ramach ciekawostki dodam, że kompozycja lodowych elementów przybiera również inne formy. Dotyczą one osobnej kategorii, a konkretniej wytwornic lodu. Nugget & Cubelet przypomina lodowe korki, lód płatkowy przydaje się w ekspozycjach żywności (np. ryb), jak i jako zapełnienie wiaderka z szampanem, a lód łuskowy sprawdza się w rasowej gastronomii – ekspozycje ryb, jak i owoców morza.
Kostkarka do lodu powinna Cię informować o tym, że pojemnik na lód jest wypełniony po brzegi.
Jeżeli chodzi o przestrzeń na wlewaną ciecz, to też możesz zwykle korzystać z udogodnienia, dzięki któremu wiesz, że jest jej za mało. Oba te rozwiązania są bardzo praktyczne i przydatne. Mogą im towarzyszyć sygnały dźwiękowe.
Warto wiedzieć: Czy napoje i drinki z kostkami lodu są zdrowe?
W tej kwestii nie ma w zasadzie większych problemów. Automaty do tworzenia lodowych kostek są bowiem łatwe w użyciu. Wszystko ogranicza się do wlania wody, naciśnięcia przycisku, poczekania, wyjęcia kostek za pomocą łopatki. Tyle.
Dodatkowym ułatwieniem są wcześniej wspomniane wskaźniki, no bo człowiek bywa zapominalski i może nie pamiętać o wlaniu pitnej wody do tej maszyny. O krok dalej idą modele, które oferują czytelny wyświetlacz LCD, choć nie jest to moim zdaniem must have.
Solidna i niezawodna kostkarka powinna się też automatycznie wyłączyć po cyklu pracy, a podczas niej nie generować zbyt wysokiego poziomu hałasu. Co do głośności pracy, niestety ciężko dokopać się w tej kategorii do informacji o jej zakresie.
Im mniejsze gabaryty tego urządzenia z segmentu drobnego AGD do kuchni, tym lepiej.
Ice maker nie powinien zajmować zbyt wiele miejsca w Twojej kuchni, biurze czy lokalu. Dodatkowo, jeżeli jest on stosunkowo mały, można pokusić się o zabranie go na wyjazd.
Ważna rada. Nie sztuką jest upchanie na siłę kostkarki do lodu, aby była otoczona i wręcz stykała się z innymi urządzeniami czy meblami. Po bokach znajdują się przecież otwory wentylacyjne. Gdy zostaną zablokowane, urządzenie przegrzeje się. Nie przygotuje dobrze zamrożonych kostek lub w ogóle ulegnie awarii. Zaplanuj to tak, aby wokół kostkarki nie było zbyt dużego ścisku.
Szkoda też, że producenci tak skrzętnie ukrywają informację o długości kabla. W przestronnych kuchniach odgrywa przecież duże znaczenie. Przed zakupem warto więc poszukać chociażby instrukcji obsługi do konkretnego modelu, bo taki dokument zawsze wyjawia sporo tajemnic.
Rozwinięciem tego tematu jest zresztą poradnik o tym, jak prawidłowo korzystać z kostkarki do lodu. Przyda się przede wszystkim po zakupie, ale już teraz możesz go przeczytać.
Jak to zwykle bywa, design czy kolor sprzętu z drobnego AGD do kuchni jest sprawą mocno indywidualną. Nie powinien mocno wpływać na to, jak wybrać kostkarkę do lodu. Zahaczę tu jednak o niezawodność i jakość wykonania, gdyż wszelkie elementy odporne na rdze będą korzystne.
Niektóre modele dzięki swej konstrukcji umożliwiają również podgląd całego procesu tworzenia lodowych kostek.
Niektóre profesjonalne zestawy barmańskie zawierają również kruszarkę do lodu. Nie ma jednak za bardzo możliwości wybrania skutecznie działającego urządzenia 2w1, które łączyłoby możliwość kruszenia lodu z wytwarzaniem kostek.
Czyszczeniu sprzyjają wszelkie elementy konstrukcyjne, które bez problemu zdemontujesz.
Ale i bez tego są to urządzenia, które stosunkowo łatwo się czyści i myje. Wszelkie informacje o dokładnym procesie czyszczenia kostkarki znajdziesz zawsze w podręczniku użytkowania, który powinien być w pudełku wraz z urządzeniem.
Wspomnę o tym udogodnieniu wyłącznie w ramach ciekawostki. Domowe kostkarki do lodu, które są dostępne na polskim rynku, niestety jej nie oferują, przynajmniej póki co.
Przechodząc do konkretów, zacznijmy od tego, że w kostkarkach podajnik lodu nie służy do przechowywania kostek, więc ich nadmiar dość szybko topnieje. Wyjścia masz więc dwa – albo zużyjesz wszystkie gotowe kostki, albo przełożysz je do zamrażalnika.
Na czym polega więc funkcja recyklingu wody? Sprawia, że ciecz, która powstała na skutek stopnienia kostek, trafia do zbiornika na wodę i jest gotowa do ponownego użycia. Przydatne, prawda? Pewna oszczędność wody, ale przede wszystkim brak konieczności przekładania lodu.
Teraz już wiesz, jak wybrać kostkarkę do lodu. Nawet w takiej kategorii znalazło się kilka niuansów, o których sklepy (a często nawet i sami producenci) nie raczą nas poinformować przed zakupem.
W razie dodatkowych pytań zapraszam oczywiście do sekcji komentarzy.
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.