Blender kielichowy – Ranking 2020

ranking blenderów kielichowych z opiniami i poradami

Wybór najlepszego blendera kielichowego wcale nie jest łatwy. Z pomocą przychodzi Ci mój regularnie aktualizowany ranking. Powstał w oparciu o testy blenderów kielichowych. Szybko się dowiesz, jakie urządzenie do robienia koktajli owocowo-warzywnych opłaca się teraz kupić.

Ranking blenderów kielichowych stworzyłem dzięki własnym testom i głębokiej analizie tej kategorii. Wspomogłem się też opiniami internautów. W końcu przepisów na koktajle jest mnóstwo, a każdy lubi coś innego – i dzięki temu potrafimy zauważyć unikalne cechy oraz zastosowanie takiego sprzętu.

Dzięki temu masz przed sobą kompletny przewodnik po zakupie stojącego miksera kielichowego. Bo porady zakupowe (oprócz tabelki oraz opinii o polecanych modelach) również tu znajdziesz!

Z mojego zestawienia bez problemu wybierzesz zarówno dobry i tani blender do smoothie, jak i model profesjonalny, próżniowy, tritanowy i wysokoobrotowy.

Koktajle owocowo-warzywne z przeróżnych składników, kruszenie lodu, a nawet miksowanie zup, kremów, musów, sosów, dipów i wielu innych posiłków, przekąsek czy dodatków do dań – to żaden problem dla wielu najlepszych blenderów kielichowych!

A teraz poznaj te urządzenia, aby wybrać coś dla siebie! Nie zapomnij przeczytać recenzji oraz unikalnych porad zakupowych, które zawarłem w tym materiale – bardzo Ci pomogą podjąć decyzję zakupową.

Jaki blender kielichowy wybrać? Najlepsze koktajlery!

Poniższy ranking blenderów kielichowych regularnie aktualizuję. Oprócz wskazania najmocniejszych, wysokoobrotowych i próżniowych modeli, starałem się zróżnicować klasyfikację – wybierając też tańsze (ale wciąż dobre i opłacalne!) blendery z dzbankiem.

W tabelce zawarłem najlepsze ceny polecanych blenderów kielichowych, a także kilka kluczowych parametrów i cech. Jeżeli jakaś cecha nie jest Ci jeszcze dobrze znana – spokojnie, w części o tym, jak wybrałem najlepsze propozycje, znajdziesz wyjaśnienie!

ZdjęcieModelCenyMocMaksymalne obrotyTechnologia próżniowaPoj. robocza kielichaMateriał wykonania kielichaDługość przewoduAkcesoria do przechowywania koktajli w zestawieTryb pulsacyjny
blender kielichowy Philips HR3756/001. Philips HR3756/00Philips
EURO
MediaMarkt
1400 W35 000 obr/minTak1,8 lTritan1 m2 bidony (po 0,6 l)Tak
blender kielichowy Bosch VitaMaxx MMBV625M2. Bosch VitaMaxx MMBV625MMediaExpert
EURO
Electro
1000 W37 000 obr/minTak1,5 lTritan1,5 mButelka próżniowa ToGo (0,5 l) i 2 pojemniki próżniowe (1,5 l i 0,75 l)Tak
blender kielichowy Philips HR3752/003. Philips HR3752/00Philips
MediaExpert

1400 W35 000 obr/minTak1,8 lTritan1 mBrakTak
blender kielichowy G21 Perfect Smoothie Vitality Graphite Black4. G21 Perfect Smoothie Vitality Graphite BlackCeneo1680 W32 000 obr/minNie2,5 lTritan1,45 mBrakTak
Blender kielichowy ETA Vital Blend Digi II 1100 900105. ETA Vital Blend Digi II 1100 90010MediaExpert
Neonet

Electro
1500 W30 000 obr/minNie2 lTritanb/d2 bidony (po 0,6 l)Tak
blender kielichowy Sencor SBU 7872BL6. Sencor SBU 7872BLMediaExpert
EURO

Ceneo
1500 W28 000 obr/minTak1,5 lTritan1,1 m2 bidony (po 0,7 l)Tak
blender kielichowy Philips HR3655/007. Philips HR3655/00MediaExpert
MediaMarkt

Electro
1400 W35 000 obr/minNie1,8 lSzkło1 m2 bidony (po 0,6 l)Tak
blender kielichowy Philips HR3652/008. Philips HR3652/00Neonet
Ceneo
1400 W35 000 obr/minNie1,8 lSzkło1 mBrakTak
blender kielichowy Tefal PerfectMix BL8111389. Tefal PerfectMix BL811138MediaExpert
EURO
MediaMarkt
1200 W28 000 obr/minNie1,5 lSzkłob/dBrakTak
blender kielichowy Bosch MMBM7G3M10. Bosch MMBM7G3MEURO
MediaMarkt
Neonet
350 W21 000 obr/minNie0,6 lSzkłob/dTritanowa butelka 2Go (0,5 l)Nie

Najlepsze blendery kielichowe – Opinie

Skoro z wieloma polecanymi blenderami kielichowymi miałem do czynienia, to aż żal ich krótko nie opisać, prawda? Dzięki opiniom poznasz same konkrety i praktyczne cechy wyróżnionego sprzętu.

1 i 3. Philips HR3756/00 i HR3752/00

blender kielichowy Philips HR3756/00

Różnią się tym, że HR3752/00 nie ma w zestawie 2 bidonów z tritanu (po 0,6 l), przez co jest też troszkę tańszy.

A co potrafi taki sprzęt? Bardzo dużo, o czym sam się przekonałem podczas testu Philipsa HR3756/00. Zrobiłem nim zróżnicowane koktajle, blendując np. mango, ananasa, awokado, gruszkę, grejpfruta, jabłka, pomarańcze czy szpinak.

Za każdym razem koktajl miał gładką konsystencję, świetny smak i mógł być przechowywany o wiele dłużej niż bez wykorzystania próżni. Prędkość na poziomie 35000 obrotów na minutę radziła sobie ze wszystkim i to bardzo szybko, nie zostawiając żadnych grudek.

Blender jest także pojemny (1,8 l pojemności roboczej) i znakomicie wykonany. Wieloskrzydłowe ostrze oraz korpus zrobiono ze stali szlachetnej. Kielich jest z kolei tritanowy, czyli wytrzymały, bezpieczny dla produktów spożywczych i lekki. Nie zmęczysz się, nalewając koktajl do szklanki.

Dokładając do tego łatwe sterowanie, kilka trybów pracy, szeroką regulację obrotów i niezawodność, masz przed sobą jeden z najlepszych blenderów kielichowych z technologią próżniową.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

2. Bosch VitaMaxx MMBV625M

blender kielichowy Bosch VitaMaxx MMBV625M

Profesjonalny blender próżniowy o zadziwiającej wydajności. Prędkość rozdrabniania warzyw i owoców dochodzi do 37000 obrotów na minutę! A nóż z 6 ostrzami wykonano ze stali szlachetnej.

Efekt? Szybkie i łatwe mielenie nie tylko twardszego miąższu popularnych warzyw oraz owoców, ale też mrożonych składników, ciecierzycy na hummus czy orzechów na masło orzechowe.

Odsysanie powietrza z dzbanka (technologia próżniowa) skutkuje dłuższą świeżością, brakiem piany, jednolitą konsystencją, naturalnym, intensywnym kolorem i większą ilością witamin w koktajlach.

Kielich jest tritanowy, czyli wytrzymały, bezpieczny dla zdrowia, a jednocześnie lekki. Producent dorzucił do zestawu akcesoria do wygodnego przechowywania napojów i pożywienia: sportową butelkę ToGo (0,5 l) i 2 pojemniki (1,5 l i 0,7l). Co ciekawe… z nich także możesz odessać powietrze, tworząc próżnię i wydłużając świeżość.

Znakomity blender kielichowy o wielu zaletach, choć szkoda, że jego pojemność osiąga 1,5, a nie 1,8 l.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

4. G21 Perfect Smoothie Vitality Graphite Black

blender kielichowy G21 Perfect Smoothie Vitality Graphite Black

Rekordowo pojemny, jego tritanowy kielich mieści 2,5 l. Coś dla dużych rodzin, które często piją zdrowe koktajle, np. do obiadu bądź między posiłkami.

Dobra opcja jako blender gastronomiczny, czyli do kawiarni, barów czy restauracji. Szczególnie że formalnie może zastąpić wiele innych urządzeń (chociażby młynek do kawy, szatkownicę czy tarkę do ziemniaków).

Ma wysoką moc i prędkość, jak również stalowe ostrza ułożone w różnych kierunkach. Dzięki temu szybko i bez problemów zmiksujesz orzechy oraz trudniejsze do blendowania warzywa liściaste.

Każde smoothie będzie jednolite i pełne wartości odżywczych, chociaż… w tej cenie przydałaby się technologia próżniowa. Byłoby jeszcze zdrowiej.

Na plus sprytne umieszczanie dzbanka w podstawie – montujesz go dowolną stroną, a poprawność pozycji sprawdza elektronika. Szkoda, że producent nie dołożył w zestawie dodatkowych bidonów. Niemniej jest to niezwykle ciekawy i wydajny blender kielichowy, który musiałem Ci zaprezentować.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

5. ETA Vital Blend Digi II 1100 90010

Blender kielichowy ETA Vital Blend Digi II 1100 90010

Nowocześnie wyglądający blender stołowy z bardzo pojemnym kielichem (2 l). Oferuje wysoką moc (1500 W), a maksymalna prędkość blendowania osiąga 30000 obrotów na minutę.

Podoła nie tylko robieniu smoothie czy koktajli proteinowych, ale też przygotowywaniu past, sosów, zup, deserów lub lodów. Posieka wiele składników, tworząc jednolitą konsystencję bez grudek. Sześcioramienny i ząbkowany nóż został bowiem dobrze zaprojektowany (kilka różnych kierunków ustawienia ostrzy) i wykonany (stal nierdzewna z tytanową powłoką).

Kolejnym atutem jest tritanowy kielich. Nie chłonie zapachu, smaku i koloru żywności, a jest za to lekki oraz wytrzymały.

Przekonuje mnie także funkcjonalność: timer (ustawisz dokładny czas miksowania), 6 automatycznych programów i aż 9 trybów szybkości. A że producent dorzuca w zestawie świetnie wykonane bidony (2 sztuki po 0,6 l), nie miałem wątpliwości co do zawarcia tego urządzenia w klasyfikacji. Odpowiednio wydajny, nowoczesny i dobrze wyposażony blender kielichowy.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

6. Sencor SBU 7872BL

blender kielichowy Sencor SBU 7872BL

Mimo atrakcyjnej ceny formalnie jest próżniowym blenderem. Odsysanie powietrza nie jest jednak tak sprawne jak w 2 razy droższych modelach. Ale i tak mówimy o bardzo opłacalnym sprzęcie.

Gwarantuje wielocyklonowe mieszanie, a ostrza wykonano… z tytanu! Do tego jest ich aż 8. Przy 28 000 obr/min sprzęt radzi sobie z całymi owocami czy orzechami.

Oferuje przy tym kilka ciekawych programów: nie tylko do smoothie, ale też do suszonych owoców, przygotowywania mąki, miksowania zup oraz sosów, a także kruszenia lodu. Wszystkie opcje masz na nowoczesnym, jasno opisanym panelu z wyświetlaczem.

Dzięki tritanowemu kielichowi (o pojemności 1,5 l) nie boisz się o uszkodzenia mechaniczne, jednocześnie mając dużo lżejszy dzbanek niż w przypadku szklanych modeli. Producent dołożył w zestawie 2 bidony i to bardzo pojemne (po 0,7 l).

Za tę cenę jest to prawdziwy hicior, który nada się do bardziej wymagających produktów, ograniczając utlenianie koktajli odżywczych i zapobiegając utracie enzymów oraz witamin.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

7 i 8. Philips HR3655/00 i HR3652/00

blender kielichowy Philips HR3655/00

Wyróżnione blendery różnią się tym, czym dość często w seriach od Philipsa. Droższy model z wyższym numerkiem ma lepsze wyposażenie. W zestawie znajdziesz 2 tritanowe (nietłukące się) bidony o pojemności 0,6 l każdy. Decyzja, czy warto dopłacić, należy do Ciebie.

Przechodząc dalej, jest to jeden z najwydajniejszych blenderów w swoim segmencie cenowym. Zapewnia aż 35000 obrotów na minutę. Więcej niż niejeden 2 razy droższy model. Dzięki temu szybko i bez problemów zmiksujesz mrożone owoce, np. banany.

Blender ma wygodny panel sterowania umieszczony na pokrętle do płynnej regulacji obrotów. Nie zastanawiasz się długo, co do czego służy, wszystko od razu wiesz.

Dzięki pojemności 1,8 l solidnie wypełnisz kielich wieloma ulubionymi owocami i warzywami. Koktajl wystarczy dla całej rodziny, nie trzeba będzie robić go na wiele tur.

Druga sprawa, że dzbanek jest szklany, więc trochę waży. Szkoda, że producent nie zastosował w tej serii tritanu, ale czasem nie można mieć wszystkiego. To i tak niuans na tle wielu zalet – z wysoką wydajnością na czele.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

9. Tefal PerfectMix BL811138

blender kielichowy Tefal PerfectMix BL811138

Tani i dobry blender kielichowy o odpowiedniej pojemności (1,5) i z funkcją kruszenia lodu. Nada się do większości popularnych koktajli warzywno-owocowych.

Zapewnia 28 000 obr/min, więc nawet nieco twardszy miąższ nie jest dla niego większym problemem.

Ułożenie ostrzy tworzy efekt cyklonu, który wciąga składniki i dokładnie rozdrabnia. W twoich koktajlach nie powinno być większych grudek i resztek żywności.

Kielich wykonano z termoodpornego szkła. Jest wytrzymałe, łatwe w czyszczeniu, choć ciężkie, szczególnie z większą ilością koktajlu. W tej cenie nie można jednak na to wybrzydzać, gdyż blender Tefal jest wart każdej złotówki.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

10. Bosch MMBM7G3M

blender kielichowy Bosch MMBM7G3M

Nie każdy potrzebuje ogromnego blendera. Bosch o tym wie, dlatego wypuścił taniutki i kompaktowy model. Z drugiej strony nie jest szalenie wydajny, nadaje się do miękkich owoców.

Plus za dodatkowy rozdrabniacz do niewielkich ilości ziół, orzechów, sera czy cebuli.

Na wyposażeniu jest także tritanowa butelka (0,5 l), choć sam kielich został wykonany ze szkła.

Coś dla osób okazjonalnie robiących koktajle z prostych do zmiksowania składników. Przynajmniej zajmuje bardzo mało miejsca, a jego cena jest niska jak na tę kategorię.

Kup testowany produkt w sklepie - ikonka, grafika

Już po moich opiniach o polecanych blenderach kielichowych sporo wiesz o sprzęcie tego typu. Ale to nie koniec, ponieważ przygotowałem dla Ciebie dokładny i unikalny poradnik zakupowy. Dowiesz się, czym się kierowałem, wybierając najlepsze blendery stołowe z kielichem.

Jak wybrałem najlepsze
blendery kielichowe?

Moja analiza dużo zyskała po własnych testach blenderów kielichowych. Dzięki poznaniu różnorodnych urządzeń mogłem bez problemu je porównać i dojść do tego, co tak naprawdę jest ważne w dobrym blenderze stołowym.

Za chwilę krok po kroku przeprowadzę Cię przez najważniejsze parametry techniczne i cechy tych urządzeń. Dzięki temu wybierzesz jeszcze lepiej!

Skuteczność miksowania i wielofunkcyjność

Te 2 cechy są ze sobą ściśle powiązane. Stanowią najważniejszy aspekt przy wyborze blendera kielichowego.

Nawet jeśli szukasz blendera do prostych koktajli warzywno-owocowych bądź smoothie, dobrze, aby był jak najwydajniejszy.

Sytuacja jeszcze bardziej się komplikuje, gdy zamierzasz robić coś więcej niż popularne koktajle. Najlepsze blendery kielichowe potrafią zastąpić wiele innych urządzeń: szatkownicę, młynek do kawy, rozdrabniacz do orzechów, mikser do ciast, wyciskarkę do puree, tarkę do ziemniaków, urządzenie do przygotowywania lodów, o kruszarce do lodu nie wspominając.

W efekcie skruszą, rozdrobnią i poszatkują multum składników. Zrobisz nie tylko koktajl, ale też zupę/krem, pastę (np. gęstą na kanapkę), ciasto naleśnikowe, mus, sos, dżem, farsz, granitę, papkę dla niemowlaka, mrożoną kawę, domowy sorbet, mleczny shake czy lody, a także jakikolwiek przecier. Pełną listę możliwości znajdziesz w artykule o tym, do czego służy blender kielichowy.

Właściwie w każdy przypadku chodzi o to, aby konsystencja była jednolita, pozbawiona grudek czy innych resztek (niezależnie od twardości miąższu).

Ale… od czego to zależy? Już wyjaśniam:

  • Silnik i wielowypust – silnik to najważniejszy element. Jego skuteczność zależy nie tylko od parametrów, które za kilka chwil omówię, ale i od patentów, których nie widzimy. Chodzi np. o mechanizm przełożenia napędu do dzbanka. Istotny jest wielowypust, czyli element, który kręci ostrzami. Musi gwarantować ruch po odwodzie koła, a nie eliptyczny (wtedy prędzej czy później uszkodzi układ napędowy). Dobrze, gdy wielowypust jest metalowy, teoretycznie dłużej wytrzyma. Ale nie będę Cię już dręczył bardziej technicznymi aspektami. Przejdźmy do tego, co widać jak na dłoni.
  • Prędkość miksowania – w moim rankingu postawiłem przede wszystkim na wysokoobrotowe blendery kielichowe. Takie modele oferują powyżej 30000 obrotów na minutę i to z szeroką oraz płynną regulacją. Im większa wartość, tym lepiej, za co przyznawałem plusy. Tak wydajny sprzęt zmieli orzechy na masło orzechowe, poradzi sobie z mrożonymi owocami (np. bananami czy truskawkami), surowymi i liściastymi warzywami, twardym miąższem, a nawet szybkim zmieleniem ciecierzycy na gładki krem. Czegóż chcieć więcej od skuteczności rozdrabniania? Przewyższa to inne sprzęty, o czym wspominałem w pojedynku blender ręczny czy kielichowy.
  • Moc – wcale nie ma tak wielkiego znaczenia, jak wszędzie jest to powtarzane! Większą rolę odgrywa konstrukcja oraz sprawność energetyczna silnika i, co za tym idzie, prędkość obrotowa. Moje porównanie blenderów kielichowych dobrze to pokazało. Sprzęt o mocy 1000-1400 W może dużo lepiej miksować niż urządzenie o mocy 1800 W. Paradoksalnie – moc ma mniejsze znaczenie w przypadku blenderów wysokoobrotowych, ponieważ mają lepsze jakościowo silniki. Już w tańszych blenderach lepiej, gdy moc jest wyższa. A to dlatego, że zagwarantuje utrzymywanie danej prędkości na stałym poziomie. Ogólnie biorąc, zwróć dużo większą uwagę na prędkość, bo w praktyce to ona odpowiada za sprawne blendowanie.
  • Ostrza – liczą się 2 rzeczy: materiał wykonania i konstrukcja. Standardem (który w zupełności wystarcza) są ostrza ze stali szlachetnej odporne na korozję czy stępienie, choć… czasem znajdą się nawet tytanowe noże. A konstrukcja? Chodzi o to, aby układ ostrzy wytwarzał cyklony; wciągał składniki niczym morski wir tonący statek. Jak to poznać? Przez wielokierunkowe ułożenie. Na przykład: jeden poziom ostrzy wygięty w dół, a drugi w górę. Do tego im więcej ostrzy, tym lepiej. Doceniałem 6-skrzydłowe noże. Aby było Ci łatwiej to zrozumieć, poniżej masz zdjęcie ostrza z bardzo dobrego blendera kielichowego Philips. Podręcznikowy przykład, jak powinno to wyglądać, aby zagwarantować najlepsze efekty.

6-skrzydłowe ostrze dobrego i wydajnego blendera kielichowego

Wspominałem o 2 poziomach, a Philips zagwarantował aż 3 i każde w innym kierunku. Dlatego też producenci często mówią o ostrzach 3D. Tworzą mocniejszy wir, lepiej wciągając składniki do środka. Wspomaga to działanie blendera kielichowego.

Mniejszą wagę przykładaj natomiast do tego, czy ostrze jest ząbkowane. Jak widzisz, wcale nie musi takie być, aby dobrze miksować owoce i warzywa, tworząc zdrowy napój bez grudek i resztek.

Oceniając skuteczność blendowania, nie mogłem ominąć dodatkowych trybów pracy. Czasem się przydają, więc rzuć okiem na zwięzłą listę:

  • Tryb pulsacyjny – to taki tryb do zadań specjalnych. Dlaczego? Ponieważ kładzie nacisk na stopniowe rozdrabnianie, nad którym Ty masz kontrolę. Dedykowany do bardziej opornych na miksowanie produktów. Do jakich składników nadaje się najlepiej? Surowy burak, marchew, seler (lub jego łodyga), kapusta (biała, czerwona), papryka (żółta, czerwona, zielona), suszone i mrożone owoce – tego typu produkty spożywcze pierwsze przyszły mi na myśl.
  • Funkcja kruszenia lodu – taki lód posłuży zarówno do granity, jak i schłodzenia i urozmaicenia wielu popularnych napojów lub… drinków alkoholowych. Sytuacja jest o tyle korzystna, że – tak jak w przypadku trybu pracy pulsacyjnej – nawet tanie blendery kielichowe najczęściej dają tę opcję. Czasem wiąże się to jednak z wymianą ostrza na specjalnie zaprojektowane pod kruszenie lodu. Wysokoobrotowe modele z ostrzami 3D raczej tego nie potrzebują, co kolejny raz przemawia za ich uniwersalnością i szerokim zastosowaniem.
  • Specjalne programy miksowania – niektóre blendery (co ciekawe – głównie te tańsze) bajerują nas różnymi trybami pracy, np. do zup/kremów, nasion, siekania orzechów, obrabiania soi czy mieszania gorących składników. Mają znaczenie, ale właśnie w tych tańszych modelach. Profesjonalne blendery wysokoobrotowe nie potrzebują tylu trybów, aby i tak bardzo sprawnie rozdrabniać wiele zróżnicowanych produktów spożywczych.

Podsumowując tę część:

Zależnie od swojego budżetu celuj w jak najwyższą prędkość miksowania (najlepiej powyżej 30000 obrotów na minutę). Wybierz blender kielichowy, który ma ostrza wykonane ze stali szlachetnej i ułożone wielokierunkowo. Spójrz także na obecność trybu pracy pulsacyjnej i funkcji kruszenia lodu. Nie przykładaj natomiast największego priorytetu do mocy, ponieważ w praktyce nie ma wcale wielkiego znaczenia.

Skuteczność miksowania blenderów kielichowych infografika

Ale jest jeszcze coś bardzo ważnego…

Chodzi o technologię, która zrobiła na mnie największe wrażenie podczas testów lepszych blenderów stołowych. Dzięki niej moje koktajle wychodziły idealnie gładkie, zachowując aksamitną konsystencję i świeżość przez wiele godzin. Przejdźmy więc do kolejnego punktu, gdyż w nim omówię tę innowację.

Robienie jak najzdrowszych koktajli z jednolitą konsystencją

Co pragniesz osiągnąć, kupując dobry blender kielichowy?

Obstawiam, że masz podobne oczekiwania do mnie czy do wielu innych osób. Koktajl (czy cokolwiek innego) ma być jak najzdrowszy, z gładką konsystencją, naturalną barwą, świetnym smakiem. A jak jeszcze dłużej zachowa świeżość, to już w ogóle super, prawda?

I da się to wszystko osiągnąć, stawiając na jedną rzecz – technologię próżniową!

Mam za sobą porównanie najlepszych blenderów kielichowych, z którego jasno wyszło, że opłaca się zainwestować w blender próżniowy.

Dlaczego? Ta funkcja ma bardzo proste działanie. Naciskasz przycisk i sprzęt odsysa powietrze z kielicha, tworząc próżnię (poprzez moduł próżniowy na pokrywce). Znacznie zmniejsza się utlenianie – dopływ tlenu do owoców i warzyw jest zamknięty. Na górnej warstwie koktajlu nie tworzy się nawet piana.

Finalnie w składnikach Twojego koktajlu zostaje dużo więcej witamin, drogocennych minerałów i innych wartości odżywczych. Napój ma intensywniejszą barwę, co niejako potwierdza lepszy skład odżywczy.

A to nie wszystko!

Tak stworzony koktajl dużo dłużej utrzyma świeżość.

Zresztą… co się będę rozpisywał. Lepiej, jak Ci pokażę, bo zachowałem zdjęcia z testów najlepszych blenderów. Po lewej stronie będą koktajle warzywno-owocowe zrobione technologią próżniową, a po prawej standardowo.

Zaczynamy od napoju, w którym znalazły się: pomarańcza, grejpfrut, gruszka, awokado, szpinak, woda kokosowa.

porównanie blenderów kielichowych - próżnia i bez próżni

A teraz: ananas, mango, żółte jabłko, cytryna, mięta i woda kokosowa.

porównanie blenderów kielichowych - próżnia i bez próżni 2

Na deser zostawiłem: truskawki, maliny, ananasa i mleko. Co więcej, to zdjęcie prezentuje stan koktajli nie od razu po zrobieniu, a po kilku godzinach.

porównanie blenderów kielichowych - próżnia i bez próżni 3

Wszystko, co wcześniej pisałem, zostało potwierdzone. Koktajle wykonane próżniowo wyglądały znacznie lepiej i nie rozwarstwiały się, dłużej zachowując świeżość, a więc i zdatność do spożycia. Tak samo będzie chociażby z zupą, kremem, jogurtem czy praktycznie wszystkim innym, co zamierzasz przyrządzić w blenderze. Przyznałem za to dodatkowy plus w poradniku o tym, czy warto kupić blender kielichowy.

To nie tylko moje zdanie. W internecie pojawia się coraz więcej pozytywnych opinii o tej technologii.

Niestety, blendery próżniowe należą do prestiżowej grupy. Ich ceny są wysokie, potrafią przekraczać nawet 1000 zł. Ale jeżeli nie uznajesz kompromisów, to dokonaj tej inwestycji. Twoje koktajle lub zmiksowane jedzenie uzyskają najwyższą jakość.

Podsumowując tę część:

Jeżeli masz większy budżet na blender kielichowy, to zainwestuj w technologię próżniową. Jej zalety są niepodważalne: mniej piany, więcej witamin, gładka konsystencja/masa, dłuższa świeżość bez efektu rozwarstwiania się rozdrobnionych składników. Dzięki technologii próżniowej przyrządzisz najbardziej wartościowe koktajle, zupy i inne przekąski, a Twój organizm Ci za to podziękuje.

 

Zalety technologii próżniowej w blenderach kielichowych infografika

Cechy związane z kielichem blendera

Zastanawiając się nad tym, jaki blender kielichowy wybrać, nie możesz ominąć… kielicha. To ważny element, a ja postanowiłem ułatwić Ci zadanie. Poniżej najważniejsze kryteria wyboru, które dotyczą tej części urządzenia.

  • Materiał wykonanianajlepsze są blendery z tritanowym dzbankiem. Tritan nie zawiera BPA, BPS ani żadnych innych bisfenoli. Jest bezpieczny, nie wchodzi w reakcje chemiczne z żywnością i nie wywołuje niepożądanego posmaku. Jednocześnie jest odporny na stłuczenia, zarysowania, odbarwienia, odpryski i inne uszkodzenia mechaniczne. I przy tym wszystkim mało waży. W efekcie stanowi lepszą opcję niż blender z szklanym kielichem, który zwiększa wagę i może się łatwiej stłuc lub uszkodzić. Przyznawałem więc duży plus w moim rankingu za tritanowy kielich.

Rodzaje materiały wykonania kielicha blendera infografika

  • Pojemność robocza – dobierz ją pod własne wymagania. Inne potrzeby ma ktoś mieszkający w pojedynkę, a inne ktoś, kto kupuje blender do lokalu gastronomicznego. Mimo tego możesz przyjąć, że im pojemniejszy dzbanek, tym lepiej. Do pojemniejszego kielicha wrzucisz więcej składników, szczególnie tych liściastych, ogólnie większych bądź twardszych (np. jabłko, suszone morele, burak, ananas, sporo truskawek czy pomidorów). Dla mnie wystarczającą wartością jest 1,5-1,8 l, choć znajdą się blendery 2 lub nawet 2,5 l.
  • Termoodporność – wiąże się ściśle z materiałem wykonania. I nie zawsze szkło hartowane ma przewagę, jeżeli chodzi o miksowanie gorących składników czy płynów. Tritan wyróżnia się nie tylko odpornością chemiczną, ale i cieplną. W niektórych modelach radzi sobie z bardzo gorącymi płynami (nawet do 60°C). A z niższymi temperaturami nie ma problemów. Skoro blender kruszy kostki lodu bądź rozdrabnia mrożone owoce, to musi być przystosowany do pracy z zimnymi produktami.
  • Miarka – pozornie szczegół, ale najlepiej, gdy podziałka na kielichu jest jak najbardziej szczegółowa. Często są zresztą 2 podziałki: dla owoców, warzyw oraz wody i osobna do pieniących się płynów (czyli np. mleka krowiego bądź sojowego). To ważne, bo nie możesz przekraczać maksymalnej dopuszczanej zawartości kielicha. To jedna z rad z poradnika o tym, jak robić koktajle w blenderze kielichowym.
  • Mycie w zmywarce – zawsze lepiej się upewnić, czy kielich można bez obaw myć w zmywarce. Zazwyczaj nie ma przeciwwskazań ku temu, więc czyszczenie pójdzie sprawnie. Z drugiej strony czyszczenie takiego sprzętu i bez zmywarki jest łatwe. Przyznałem za to plusa w pojedynku wyciskarka wolnoobrotowa czy blender kielichowy.
  • Odłączane ostrze – ostrze nie powinno być zintegrowane z pojemnikiem, ponieważ utrudni usuwanie resztek koktajlu. Gdy jest odłączane od reszty, konserwacja ostrza, jak i kielicha stanie się łatwiejsza.

Podsumowując tę część:

Postaw na blender z tritanowym kielichem. Ten materiał łączy w sobie najlepsze cechy szkła i plastiku, jednocześnie eliminując ich wady. Nalewanie koktajlu do szklanki będzie mniej męczące (mniejsza waga od szkła), a o przypadkowe uszkodzenie jest bardzo trudno. Pojemność dobierz do swoich potrzeb. Uniwersalnymi wartościami są np.: 1,5 i 1,8 l. Upewnij się, jaką maksymalną temperaturę mogą mieć składniki umieszczane w blenderze, czy kielich można myć w zmywarce i czy ma odłączane ostrze.

 

Ważne cechy kielicha blendera infografika

Pozostałe istotne cechy dobrych blenderów kielichowych

Po poznaniu rankingu i najważniejszych porad, w zasadzie już wiesz, jaki blender kielichowy będzie dla Ciebie najlepszy.

Ale to nie koniec. Dopełnieniem kryteriów wyboru, które pomogły mi ułożyć klasyfikację, są poniższe cechy:

  • Bidony w zestawie – gdy są na wyposażeniu, producenci często używają nazwy blender sportowy. Jest w tym trochę racji – bidon z koktajlem zabierzesz na trening, ale też piknik, spacer, a nawet do szkoły czy pracy (szczególnie gdy bidon jest próżniowy, bo są takie wynalazki). Dawałem większe plusy za 2 porządne (najlepiej tritanowe) bidony w zestawie. A ich pojemność? Standardem wydaje się być zakres 0,5-0,7 l.
  • Inne akcesoria – spotkałem się z próżniowymi butelkami lub pojemnikami na jedzenie (nawet o pojemności 1,5 l). Blender potrafił odessać z nich powietrze! Przechowywana żywność dłużej pozostanie wtedy świeża. Z mniej wymyślnych gadżetów i akcesoriów producenci często dołączają popychacz/ubijak. Za jego pomocą wymieszasz składniki, choć standardowe przybory kuchenne również temu podołają (np. drewniana łyżka). Jeszcze innym dodatkiem jest rozdrabniacz do szybkiego siekania ziół, cebuli czy przypraw. Dobrze, gdy dostajesz coś w zestawie z blenderem, ale z drugiej strony taki bonus musi Ci się kiedyś przydać. Inaczej będzie bezużyteczny.
  • Szybkie czyszczenie – polega na tym, że do zabrudzonego blendera wlewasz wodę z odrobiną płynu do mycia naczyń. Zazwyczaj wypełnia się połowę kielicha. Następnie uruchamiasz dedykowaną opcję do czyszczenia, choć często robi za nią tryb pulsacyjny (lub zwykłe miksowanie). I w taki sposób blender sam się myje! Po wszystkim wystarczy, że wylejesz wodę z detergentem, opłukasz dzbanek, ostrze oraz pokrywkę pod bieżącą wodą i odłożysz je na ociekacz. Konserwację dokładniej omówiłem w poradniku o czyszczeniu blendera kielichowego.
  • Czasomierz (timer) – dzięki niemu nie musisz stać nad blenderem, gdy wiesz, ile czasu wymaga dokładne zmiksowanie konkretnych składników koktajlu. Szybko ustawiasz pożądany czas miksowania, a resztę robi sprzęt.
  • Zabezpieczenia – głównie ochrona przed przegrzaniem, np. w formie odpowiedniej elektroniki i wentylatora pod spodem korpusu. Przydaje się też elektroniczne wykrywania poprawnie zamontowanego kielicha. Mało kto zwraca uwagę na listę zabezpieczeń, ale to one chronią sprzęt przed usterkami i poważnymi awariami. Szczególnie intensywna eksploatacja (częste robienie koktajli) wymusza uważniejsze sprawdzenie zabezpieczeń w blenderze przed jego zakupem.
  • Przyssawki – antypoślizgowe nóżki pod spodem to czasem za mało. Blendery mocno wibrują podczas intensywnego miksowania składników. Taki sprzęt nie może latać po całym blacie. Mocne przyssawki zagwarantują mu stabilność. Im wydajniejszy blender, tym większe znaczenie ma ten niepozorny element budowy.
  • Otwór na pokrywce – siłą rzeczą nie występuje w blenderach próżniowych, a raczej prostszych modelach. Umożliwia szybkie dodanie jakiegoś składnika bez zdejmowania całej pokrywki. Ma zazwyczaj niewielką średnicą. Dzięki niemu wrzucisz chociażby borówki, jagody, maliny, wiśnie, papryczkę chilli czy drobniej posiekane kawałki owoców i warzyw. Lub też dolejesz użyty do koktajlu płyn, np. mleko, mleko migdałowe, wodę kokosową, jogurt bądź zwykłą wodę.
  • Uszczelka pokrywki – tak, nawet taka drobnostka ma znaczenie. Pokrywka nie może zbyt łatwo odchodzić od dzbanka. A jest to powszechne w tanich blenderach. Niedomknięcie jej może pechowo spowodować rozpryskanie składników i zachlapanie sporej części Twojej kuchni. Preferuję grubsze, gumowe uszczelki, które zapewniają perfekcyjną szczelność. A przy okazji optymalne podciśnienie, które ma realny wpływ na skuteczność miksowania.
  • Materiał wykonania korpusu – opcje to: stal szlachetna, aluminium bądź gorsze jakościowo tworzywa sztuczne. Stal szlachetna jest najtrwalsza, trudno ją jakkolwiek uszkodzić, lecz zwiększa wagę. Bywa też tak, że zbiera ślady palców, które trudniej usunąć niż z innego materiału. Sprawa dyskusyjna, co najbardziej przypadnie Ci do gustu.
  • Designindywidualna kwestia. Zależy od tego, czy zamierzasz eksponować blender w swojej kuchni, czy chować go do szafki. W pierwszym przypadku pewnie zechcesz, aby choć trochę pasował do aranżacji i wyglądał atrakcyjnie. W drugim stylistyka i kolorystyka nie powinna mieć żadnego znaczenia. I uważaj na blendery kielichowe retro. Ich ceny są na ogół bardzo zawyżone, a sterowanie czasem mniej praktyczne. Jedyne, co w tym aspekcie doceniałem, to kilka wersji kolorystycznych tego samego modelu. Producent daje wtedy pewien wybór dotyczący designu. Ale ogólnie biorąc, większą uwagę zwróć na wcześniejsze porady.
  • Wbudowany kranik – dla mnie bajer, ale niektóre osoby wyrażają pozytywne opinie o tym dodatku. Kranik umożliwia natychmiastowe przelanie koktajlu ze zbiornika do szklanki. Gorzej, gdy zrobiony napój jest gęsty lub niedokładnie zmiksowany. Pozostałości składników mogą zapchać ten element. Osobiście odpuściłbym to rozwiązanie w blenderach kielichowych, ale wypadało mi o nim wspomnieć.

Podsumowując tę część:

Lista pozostałych cech jest całkiem długa, prawda? W tej części to głównie Ty musisz wybrać to, co najbardziej Cię zainteresowało. Z mojej perspektywy, analizy i testów blenderów kielichowych polecam zwrócić uwagę na mocne przyssawki, szybkie czyszczenie, timer i odpowiednie zabezpieczenia. Osobiście preferuję też blendery z bidonami. Wyjątkowo doceniałem bardziej wymyślne dodatki, np. próżniowe pojemniki (o ile znacząco nie zawyżały ceny). Reszta rzeczy z listy to dla mnie bardziej ciekawostki niż przydatne rozwiązania, ale co kto lubi.

 

Jakiej firmy blender kielichowy kupić?

Pytanie o najlepszego producenta blenderów kielichowych nie zawsze ma wiele sensu. Dlaczego? Ponieważ na tym rynku jest spory miszmasz. Sklepy są wypełnione blenderami wielu producentów. Dotyczy to przede wszystkich stołowych mikserów do 500 zł. Jest tam wielu różnych producentów.

Mimo tego mam pewne spostrzeżenia.

Wyróżnię w pierwszej kolejności 2 marki: Bosch i Philips.

Dlaczego masz zaufać właśnie tym producentom?

Obie marki (a przede wszystkim Philips) mają szeroką ofertę dobrych blenderów kielichowych. Bosch potrafi zrobić zarówno znakomity blender próżniowy dla najbardziej wymagających, jak i taniutki model kompaktowy do miękkich owoców. Philips stawia bardziej na wysokoobrotowe urządzenia, również próżniowe, lecz atakuje kilka segmentów cenowych. Wbrew pozorom wcale nie płacisz tu za znaczek bardziej znanej firmy, a za wiele korzyści.

Takie cechy, jak i ogólna jakość oraz niezawodność sprzętu tych producentów świadczą o dużym doświadczeniu. Renoma Boscha czy Philipsa nie pozwala im stworzyć słabego modelu. Warto im zaufać, zresztą mój ranking to pokazuje.

W niższych segmentach cenowych pojawia się już wiele firm, np.: Sencor, Gallet, ETA czy Tefal. Ten ostatni jest szerzej znany od reszty, choć nie zawsze najbardziej opłacalny.

Dlatego też przeanalizuj przede wszystkim moje opinie o polecanych blenderach kielichowych, jak i wymienione porady zakupowe. To rozsądniejsze podejście niż pytanie wyłącznie o producenta.

Blender kielichowy – Podsumowanie

Mocno wierzę, że moja praca nad rankingiem i przetestowanie wielu blenderów kielichowych pomogły Ci wybrać najlepszy model wspomagający kuchenne prace.

Postawiłem głównie na wielofunkcyjne urządzenia. Tworzą nie tylko pyszne koktajle, ale i inne rodzaje żywności. Dzięki temu nadają się także do baru, kawiarni czy restauracji. Pełnią rolę blendera sportowego bądź personalnego, jak i sprzętu dla całej rodziny.

Pamiętaj, że picie koktajli, szczególnie z najzdrowszych warzyw i owoców, pozytywnie wpłynie na Twój organizm. Wiąże się z poprawą metabolizmu, trawienia czy pracy układu odpornościowego. Taka bomba witaminowa doda Ci energii, wspomoże zdrową dietę, urozmaici posiłek i będzie idealnie współgrać z aktywnym stylem życia.

A teraz chciałbym poznać Twoje zdanie na temat blenderów kielichowych i samodzielnie komponowanych koktajli!

  1. Czy masz aktualnie jakiś blender kielichowy i myślisz nad wymianą na lepszy? A może ma to być Twój pierwszy sprzęt tego typu lub pomysł na prezent dla bliskiej osoby?
  2. Który sprzęt najbardziej Ci się spodobał z mojego rankingu i dlaczego?
  3. Jaka cecha z poradnika zakupowego wydała Ci się najważniejsza bądź najciekawsza?
  4. Zamierzasz używać blendera jedynie do robienia przysmaków w formie koktajli warzywno-owocowych, a może do zup, kremów, past, ciasta naleśnikowego, sorbetów, domowych lodów lub jeszcze czegoś innego?
  5. Z jakich składników robisz swoje ulubione koktajle? Idziesz w najpopularniejsze warzywa i owoce, np. pomarańcze, grejpfruty, jabłka, truskawki, maliny, kiwi, pomidory, szpinak, dynię, czy może w bardziej niestandardowe miksy?
  6. Co robi za podkład w Twoich koktajlach? Woda, mleko, a może jogurt grecki, mleko migdałowe bądź koksowe?
  7. Jakie dodatki preferujesz w miksowanych napojach? Miętę, cynamon, białe migdały, imbir, miód, orzechy włoskie, siemię lniane, wiórki kokosowe, bazylię, korzeń kurkumy, a może jeszcze coś innego?
  8. Wolisz pić słodsze, ale bardziej kaloryczne koktajle, czy gorzkie lub kwaśne i najzdrowsze? A może masz sposób, aby połączyć jedno z drugim, czyli jak najprzyjemniejszy smak z wartościami zdrowotnymi pitego napoju?

Podziel się w sekcji komentarzy swoją opinią o blenderach kielichowych, jak i ulubionymi przepisami na koktajle!

Na samym końcu podrzucam jeszcze inne zestawienia, które mogą Cię zainteresować, a także namiary na moje Social Media.

Zobacz też:

Podoba Ci się na PROrankingach? Jeżeli tak, to:

[Głosów: 2   Average: 5/5]

Dodaj komentarz

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Dominik
Dominik
1 miesiąc temu

Witam,
Bardzo interesujące zestawienie. Natomiast poszukuję personalnego blendera próżniowego (maksymalna pojemność 0,8 – 1 l) i widzę, że dostępność na rynku takich produktów jest znikoma. Znalazłem jedynie blender kielichowy Tefal Mini Vacuum BL181D31 800W, lecz w artykule wspomina Pan, że blendery tej firmy nie zawsze są najbardziej opłacalne. Czy mógłby Pan polecić coś sensownego?