Kawiarki to raczej niewielkie urządzenia do parzenia aromatycznych napojów. Tym bardziej warto wiedzieć, ile gramów kawy powinno trafić do kawiarki. Dobrze dobrana porcja zagwarantuje Ci głęboki smak i aromat naparu, więc to istotna sprawa.
Ile gram kawy do kawiarki wsypać?
Jeżeli chcesz zaparzyć dwie filiżanki kawy, wsyp 10 gramów zmielonych ziaren. To dwie kopiaste łyżeczki. Na 4 filiżanki potrzebujesz średnio 16-18 gramów, a na 6 ok. 24 – 30 gramów. Aby to sobie ułatwić, zapamiętaj, że jedna kopiasta łyżeczka to mniej więcej 5 gramów.
Jak widzisz, dużo zależy od tego, ile jednocześnie filiżanek kawy chcesz przygotować. Bierz też pod uwagę, że każda kawiarka ma inną pojemność, co potwierdza chociażby ranking kawiarek elektrycznych.
W sklepach znajdziesz nieduże sprzęty przeznaczone do parzenia maksymalnie dwóch filiżanek napoju. Są też znacznie większe, nawet na 6 – 12 porcji kawy, które prezentuje ranking kawiarek na indukcję. Mówiąc o filiżance, mam na myśli tę klasyczną, na espresso.
Nie musisz mieć kuchennej wagi, żeby prawidłowo odmierzyć kawę. Zrobisz to za pomocą łyżeczki, a gdy się wprawisz, nawet „na oko”.
Ile kawy do kawiarki – praktyczne wskazówki
Używasz dobrej kawy ziarnistej i mielisz ją bezpośrednio przed zaparzeniem? Wtedy trudno odmierzać ją łyżeczką. Żeby było łatwiej, wsyp ziarna do sitka kawiarki. Zobaczysz, ile dokładnie się ich zmieści. Tak odmierzoną ilość zmiel, a potem z powrotem przesyp do sita.
Pamiętaj też o zasadzie, aby tę część kawiarki napełniać po brzegi. Nie ubijaj przy tym ziarenek, bo wtedy smaczna kawa Ci nie wyjdzie (o czym wspominałem w poradniku jak zrobić kawę w kawiarce). Wsyp zmieloną kawę do sitka i stuknij delikatnie o blat. Wyrównasz jej warstwę i łatwiej dokręcisz górną część.
Nie zapomnij o tym, że brzegi sita mają być czyste. Oczyść je z kawowych drobinek. Inaczej nie uzyskasz właściwego ciśnienia do parzenia.
Szukasz dobrej kawy? Sprawdź moje zestawienia:
Zbyt mało kawy w kawiarce – co wtedy?
Jeśli wsypiesz za mało zmielonych ziaren, kawa nie będzie smaczna. Otrzymasz napój bez aromatu, na jaki liczysz. Poczujesz też od razu, że jest zbyt wodnisty. Jego picie raczej nie sprawi Ci przyjemności.
Każda kawiarka ma sitko przystosowane do użycia określonej ilości kawy. Nie wsypuj jej mniej niż zaleca producent, bo efekty nie będą zadowalające.
Zmarnujesz wtedy swój czas, a także samą kawę. Nawet dodanie mleka, cukru czy innych dodatków nie pomoże. Kawa nie będzie dobrze smakować. Prawdopodobnie od razu zechcesz zrobić drugą, tym razem uzupełniając sito do pełna.
Czym grozi za duża ilość kawy?
Z kawą możesz przedobrzyć też w drugą stronę. Gdy wsypiesz jej zbyt dużo, napar się przeparzy. Poczujesz, że jest bardzo gorzki i niesmaczny. Ryzykujesz też wybuchem, a więc zniszczeniem kawiarki.
To jak najbardziej możliwe, więc nie ryzykuj. Nadmiar kawy w sitku utrudnia wodzie swobodne przepływanie. Wygląda to podobnie jak przy nadmiernym ubiciu zmielonych ziarenek.
Powoduje to nadmierny wzrost ciśnienia wewnątrz kawiarki. Sprzęt może tego nie wytrzymać i się rozszczelni. Twoja kawiarka nie będzie się już nadawać do użycia.
Pomyśl też o stanie kuchni, gdy dojdzie do wybuchu zawartości. Prawdopodobnie będziesz mieć sporo do sprzątnięcia, zarówno zmielonej kawy, jak i wody. Znaczenie ma tu też Twoje bezpieczeństwo. Nie zapominaj, że do kawiarki najlepiej wlewać gorącą wodę.
Jak widzisz, ilość używanej do parzenia kawy ma duże znaczenie.
Przeczytaj kolejne poradniki: