Jak zrobić sorbet w wyciskarce wolnoobrotowej?

Sorbet to wyjątkowo orzeźwiający deser, który zrobisz nawet za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Aby sprawnie Ci poszło, poznaj poniższe porady oraz przepisy. Wtedy bez trudu zrobisz pyszny sorbet w wyciskarce wolnoobrotowej.

Jak zrobić sorbet w wyciskarce wolnoobrotowej?

Spis treści:

    Sorbet z wyciskarki wolnoobrotowej – ogólna instrukcja

    Sorbet z wyciskarki? To proste! Do urządzenia wkładasz lekko zmrożone owoce, przeciskasz, przekładasz do pucharków i to w zasadzie tyle! Orzeźwiający sorbet gotowy. W jego przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego.

    Najprościej przyrządzisz go w wyciskarce wolnoobrotowej wyposażonej w specjalną nakładkę (sporo z nich prezentuje mój ranking wyciskarek wolnoobrotowych). Taki sposób nie wymaga już dodatkowego zamrażania, więc deserem delektujesz się bezpośrednio po przygotowaniu.

    Do wyboru masz jeszcze jedną opcję z wykorzystaniem świeżych owoców. Wystarczy, że wybrane produkty pokroisz w mniejsze kawałki i wrzucisz do urządzenia. Powstały mus przelej do foremek i włóż do zamrażarki na kilka godzin.

    Sorbet wyśmienicie smakuje podany ze świeżymi owocami czy też posypany czekoladą.

    Sorbet truskawkowy z wyciskarki wolnoobrotowej

    Do przygotowania sorbetu użyj świeżych bądź lekko zmrożonych owoców. Osobiście wolę tę drugą wersję, bo deser po przygotowaniu nadaje się od razu do jedzenia.

    Żeby jeszcze bardziej wzbogacić smak sorbetu truskawkowego, użyłem jogurtu naturalnego. Pamiętaj, że równie dobrze podwieczorek smakuje i bez niego. Wtedy wystarczy przerobić same owoce i delikatnie dosłodzić je miodem.

    Poznaj przepis na sorbet jogurtowo-truskawkowy.

    Składniki:

    • 1/2 kg lekko zmrożonych truskawek.
    • 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego.
    • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie).

    Przygotowanie:

    1. Dokładnie umyj truskawki, a następnie usuń z nich szypułki.
    2. Większe owoce przekrój na pół. Włóż je do zamrażarki na ok. 2 – 3 godziny.
    3. Po tym czasie truskawki przełóż do miski. Dodaj do nich jogurt i miód lub syrop z agawy. Całość delikatnie wymieszaj.
    4. W wyciskarce umieść przygotowane składniki na sorbet i rozpocznij jego produkcję.
    5. Deser najlepiej od razu umieszczaj w pucharkach lub deserowych miseczkach.
    6. Udekoruj go listkami świeżej mięty.

    Przepis na wiśniowy sorbet z wyciskarki wolnoobrotowej

    W wyciskarce wolnoobrotowej przygotujesz również wyśmienity sorbet wiśniowy. Przepis, który Ci podałem poniżej, dodatkowo urozmaiciłem kilkoma składnikami.

    Ty oczywiście możesz z nich zrezygnować albo zmniejszyć lub zwiększyć niektóre proporcje. To od Ciebie zależy, jaki smak chcesz uzyskać.

    Składniki:

    • 200 g przemrożonych wiśni.
    • 200 g jogurtu greckiego.
    • 200 g lekko zmrożonych bananów.
    • 2 łyżki miodu.

    Wykonanie:

    1. W wyciskarce umieść mocno schłodzone wiśnie.
    2. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt typu greckiego z miodem. Całość przełóż do urządzenia i je uruchom.
    3.  Gotową masę umieść w miseczkach i dowolnie udekoruj.

    Jak zrobić owocowy sorbet w wyciskarce wolnoobrotowej?

    Wystarczy, że użyjesz dowolnych owoców, odrobiny miodu i ewentualnie jogurtu. Osobiście polecam domowy mix smaków, ale dobrze sprawdzą się także gotowe mrożonki ze sklepu.

    Pamiętaj, że w przypadku urządzeń zawierających specjalną nakładkę nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania produktów.

    Sorbet nadaje się do bezpośredniego podania. W przypadku niezbyt mocno ściętej konsystencji polecam umieszczenie deseru jeszcze na jakiś czas w zamrażarce.

    Poznaj przepis na pyszny i orzeźwiający sorbet owocowy z wyciskarki wolnoobrotowej!

    Składniki:

    • 150 g malin.
    • 150 g truskawek.
    • 150 g jagód lub borówki amerykańskiej.
    • 150 g wiśni (bez pestek).
    • Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i kardamonu, listki mięty.

    Wskazówka: Wszystkie owoce powinny być lekko zmrożone. Umieść je w lodówce na ok. 2 – 3 godziny przed rozpoczęciem robienia deseru.

    Wykonanie:

    1. Maliny, truskawki, jagody oraz wiśnie przełóż do wyciskarki.
    2. Dodaj cynamon oraz kardamon. Wedle życzenia smak sorbetu wzbogać kilkoma listkami świeżej mięty.
    3. Sorbet przełóż do pucharków i podawaj z ulubionymi dodatkami.

    Sorbet z mango z wyciskarki wolnoobrotowej

    Jak widzisz, przepisy na sorbety z wyciskarki wolnoobrotowej to nic skomplikowanego. Samodzielnie wybierasz rodzaj owoców, ich proporcje oraz liczbę dodatkowych składników.

    Oprócz klasycznych deserów z dodatkiem truskawek lub malin moje podniebienie zachwycił również sorbet z mango. Jest mocno orzeźwiający, ma wspaniały aromat, a przy tym obłędnie smakuje.

    Wypróbuj go!

    Składniki:

    • 350 g zmrożonego mango bez skórki.
    • 1 lub 2 banany (w zależności, jaki smak chcesz uzyskać).

    Przygotowanie:

    1. Zmrożone owoce przeciśnij przez wyciskarkę.
    2. Gotową masę przełóż do pucharków. Ozdób świeżymi owocami lub gałką lodów, np. śmietankowych.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Kolorowy sorbet z wyciskarki wolnoobrotowej

    Tym razem propozycja szczególnie dla najmłodszych smakoszy orzeźwiających specjałów. Do przyrządzenia sorbetu najlepiej wybierz owoce o kontrastowych kolorach. Osiągniesz wówczas nie tylko ciekawe połączenie smaków, ale też oryginalny efekt wizualny.

    Do zrobienia sorbetu potrzebujesz:

    • 1 szklankę owoców jagodowych (np. malin lub truskawek).
    • 3 kiwi.
    • 2 mango.
    • Podłużne foremki do sorbetów lub puste kubeczki po jogurtach.

    Wykonanie:

    1. Obierz kiwi ze skórki i pokrój na kawałki.
    2. Przekrój mango na pół, usuń ze środka pestkę i całą skórkę. Miąższ podziel na mniejsze części.
    3. Owoce jagodowe zblenduj na gładką masę. Przełóż je do foremek mniej więcej do 1/3 wysokości. Całość przechowuj w zamrażarce przez ok. 3 godziny.
    4. W wyciskarce wolnoobrotowej zamontuj przystawkę do sorbetów.
    5. Za pomocą urządzenia zmiel mango, a później kiwi. Pamiętaj, by owoców nie przeciskać jednocześnie.
    6. Masą z mango napełnij foremki (w których znajdują się już czerwone owoce) mniej więcej do 2/3 wysokości. Całość schowaj do zamrażalnika na 3 godziny.
    7. Po tym czasie wyjmij foremki z zamrożonymi sorbetami i dopełnij je musem z kiwi.
    8. W środek masy włóż drewniane patyczki.
    9. Owoce ponownie umieść w zamrażarce na ok. 2 godziny.
    10. Kolorowy sorbet gotowy!

    Czy w każdej wyciskarce można zrobić sorbet?

    Niestety, ale nie każde urządzenie będzie pomocne w robieniu sorbetów. Do tego rodzaju deseru sprawdzi się wyłącznie wyciskarka wolnoobrotowa. I nie chodzi tu jedynie o specjalną przystawkę do lodów, a o sposób działania.

    Sprzęt o wolniejszych obrotach wykorzystuje technologię tłoczenia na zimno. Co to oznacza? Dzięki niej wyciskarka produkuje maksymalną ilość soku, nie ponosząc przy tym za dużych strat owoców lub warzyw.

    Urządzenie podczas przepychania nie ogrzewa produktów spożywczych, więc to idealne rozwiązanie do robienia sorbetów. Inaczej ma się sprawa z modelami, które zawiera ranking sokowirówek. Tego typu maszyny nie mają tak szerokiego zastosowania jak wyciskarki.

    Ważne, aby sprzęt oferował sito przeznaczone do gęstych soków. Za jego pomocą łatwo i szybko przeciśniesz owoce oraz otrzymasz mus o idealnej konsystencji. Zamrażając masę, uzyskasz smaczny i zdrowy sorbet To idealne ochłodzenie szczególnie w upalne dni.

    Jeszcze większe możliwości dają wyciskarki wyposażone w specjalną przystawkę. To np. wyciskarki Kuvings, m.in. świetnie mi znane EVO820 Plus oraz REVO830. Po zamontowaniu takiego elementu w misie wystarczy wrzucić lekko zmrożone owoce, by po chwili cieszyć się pysznym deserem.

    Przeczytaj też:

    Oceń publikację
    [Głosy: 2 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments