Jakie mleko do spieniacza?

Nie tylko sama jakość spieniacza wpływa na konsystencję mlecznej pianki. Kluczowe jest w zasadzie używane mleko. Jakie jest więc najlepsze do spieniania? Przeczytaj poniższy poradnik, a prędko się tego dowiesz! Dzięki tej wiedzy spieniona pianka na kawie zachwyci Cię swoim smakiem oraz konsystencją.

Jakie mleko do spieniacza? Które najlepsze?

Spis treści:

    Najlepsze mleko do spieniacza

    Najlepsze będzie świeże mleko krowie. Większość osób podkreśla, żeby zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Im wyższa, tym wzrasta podatność mleka na spienianie. Dlatego najczęściej znajdziesz wzmianki o 3,2 procent. To optymalna wartość.

    Niemniej jeśli nie lubisz tak tłustego mleka krowiego, możesz sięgnąć po nieco chudsze. Dobrze powinno się sprawdzić również takie o 2-procentowej zawartości tłuszczu.

    Co z chudszym mlekiem, 0,5 lub nawet 0 procent? Wiedz, że w pewnym stopniu uda Ci się je spienić, ale nie masz gwarancji idealnego efektu, nawet przy najlepszym spieniaczu elektrycznym. Oczywiście sporo tu zależy też od Twoich preferencji.

    Praktycznie każde krowie mleko, chudsze i bardziej tłuste, spienisz w jakiś sposób. Za pomocą domowych sprzętów uzyskasz pianę, ale nie zawsze będzie bardzo puszysta. Problemem bywa też czas utrzymywania się jej na wierzchu kawy.

    Teoretycznie im chudsze mleko, tym słabiej je spienisz. Niemniej jeśli się postarasz, uda Ci się przygotować kawę z pianką.

    Jeśli bardzo zależy Ci na efekcie, poszukaj w sklepie mleka ze zwiększoną zawartością białka. Wówczas uzyskasz piankę, która będzie trwała, a przy tym odpowiednio sztywna. Tak twierdzą bariści, którzy przygotowywaniem kawy zajmują się na co dzień.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Jakie mleko do spieniacza – pozostałe propozycje

    Czy tylko krowie mleko o dużej zawartości tłuszczu nadaje się do spieniania? Przecież w sklepach znajdziesz wiele innych produktów tego typu, również napoje roślinne.

    Sprawdź, z czego jeszcze uda Ci się uzyskać puszystą piankę do kawy, a co raczej nie jest dobrym pomysłem.

    Mleko bez laktozy

    Zwykle nie pieni się zbyt dobrze. Niemniej tu dużo zależy od zawartości tłuszczu. Jeśli sięgniesz np. po 3,5-procentowe, przy odrobinie wysiłku uda Ci się uzyskać dobry rezultat.

    W tym przypadku panuje podobna zasada jak przy zwykłym mleku krowim. Im mniej tłuszczu zawiera, tym trudniej będzie Ci uzyskać dostatecznie puszystą i sztywną piankę. Istnieje też większe prawdopodobieństwo, że nie utrzyma się do ostatniego łyka kawy.

    Mleko odtłuszczone

    Już wiesz, że mleko o niskiej zawartości tłuszczu nie pozwala na uzyskanie idealnej pianki. Dotyczy to również tego odtłuszczonego.

    Przy dłuższym ubijaniu takiego mleka pewnie zobaczysz delikatną piankę. Niemniej nie masz co liczyć, że będzie sztywna i długo się utrzyma.

    Po wlaniu do kawy pianka szybko opadnie.

    Napój sojowy

    Prawdopodobnie najbardziej popularny zamiennik mleka od krów. Dobra wiadomość jest taka, że bez problemu zrobisz z niego puszystą piankę.

    Wynika to m.in. z faktu, że napój sojowy zawiera sporo białka. Spieni się na sztywno i w dodatku długo utrzyma się na powierzchni kawy. To właściwy dodatek do cappuccino czy też latte macchiato.

    Kwestia dyskusyjna to smak napoju sojowego. Jest specyficzny, ale jeśli nie do końca Ci odpowiada, nic straconego. Poszukaj takiego, który został posłodzony, przykładowo cukrem.

    Przeczytaj też: Czy warto kupić spieniacz do mleka?

    Napój zbożowy

    W tej grupie masz do wyboru napój owsiany, jaglany bądź orkiszowy. Do spieniania dobrze nadaje zwłaszcza ten pierwszy.

    Niemniej musisz mieć na uwadze, że pianka nie utrzyma się przesadnie długo na powierzchni kawy. Tu też poczujesz specyficzny posmak owsa, ale zwykle nie powinien popsuć Ci relaksu z kubkiem latte.

    Podobnie sytuacja wygląda w przypadku napoju orkiszowego, który jest subtelnie słodkawy. Uzyskanie piany nie zajmie Ci dużo czasu, ale również nie zaskoczy pozytywnie trwałością.

    Najgorzej wypada napój jaglany. Pieni się słabo lub w ogóle. Poza tym jego smak jest na tyle charakterystyczny, że na pewno go wyczujesz.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Napój ryżowy

    To kiepski wybór. Napój ryżowy nie zawiera dużo białka, za to ma słodki posmak. Przyznasz mimo wszystko, że to za mało, kiedy masz ochotę na kawę z pianką.

    Spienianie napoju ryżowego trochę potrwa. Efekty raczej nie będą zadowalające. Jeśli już uzyskasz piankę, będzie bardzo lekka i szybko zniknie.

    Napój na bazie orzechów

    To np. napój migdałowy. Sam w sobie pieni się słabo, w dodatku musisz z nim uważać, aby się nie zważył. Jego jedyny plus w tym przypadku to przyjemny, słodki smak.

    Do wyboru masz też inne napoje z tej grupy, czyli z orzechów makadamia, orzechów laskowych bądź nerkowca. Niemniej żaden z nich nie pozwoli Ci na uzyskanie sztywnej piany do kawy.

    Napój kokosowy

    Z powodzeniem wykorzystasz go do zrobienia wegańskiej śmietany lub jogurtu, z pianką raczej też pójdzie Ci łatwo. Napój kokosowy ubijesz i to bez dużego wysiłku.

    Wiedz, że jest tu pewien haczyk.

    Nie wszyscy lubią taki dodatek do kawy, bo znacząco zmienia jej smak. Już przy pierwszych łykach przekonasz się, że napój kokosowy jest bardzo wyrazisty.

    Najlepsza temperatura mleka do spieniania

    Wbrew pozorom nie musisz mocno podgrzewać mleka przed spienianiem. Nawet bariści podkreślają, że najlepiej sprawdza się takie, które zostało wcześniej schłodzone. Optymalna temperatura w przypadku ręcznego spieniania (nie za pomocą ekspresu) to ok. 60 – 65 stopni Celsjusza.

    Unikaj przegrzewania mleka, bo to negatywnie wpływa na jego smak. Pianka stanie się gorzka. Wtedy picie kawy nie będzie już tak przyjemne. Poznaj też dodatkowe porady odnośnie tego, jak spienić mleko spieniaczem ręcznym lub elektrycznym.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments