Test ekspresu do kawy Melitta Latticia OT F30/0-100

Bardzo dobrze znam ekspresy automatyczne Melitta, bo od dłuższego czasu sam jeden z nich posiadam. Producent jednak nie zatrzymuje się i wypuszcza kolejne modele. Na testy trafił do mnie niedrogi ekspres Melitta Latticia OT F30/0-100. Zobacz, jak wypadł!

Test automatycznego ekspresu ciśnieniowego do kawy Melitta Latticia OT F30/0-100

Spis treści:

    Markę Melitta oceniam jako jedną z czołowych, jeżeli chodzi o automatyczne ekspresy ciśnieniowe. I bardzo podoba mi się to, że w porównaniu do kilku innych marek premium oferuje nam również niedrogie modele.

    A tanich i dobrych ekspresów… jest ogólnie mało.

    Tym bardziej ucieszyła mnie wizja przetestowania modelu Melitta Latticia OT F30/0-100. Nie kosztuje fortuny, a już na starcie zachęca do zakupu kilkoma cechami: jest ekstremalnie wąski, oferuje cichy młynek czy jednoczesne parzenie 2 kaw.

    Mój niezależny test pokaże Ci, czy warto zainwestować w ten sprzęt. Tradycyjnie nie zabraknie wielu zdjęć oraz filmików!

    Ceny Melitta Latticia OT F30/0-100

    Kwota, którą trzeba zapłacić, wpisuje się raczej w niższą półkę cenową w tej kategorii:

    Nie obniża to jednak moich wymagań co do tego sprzętu. Nawet tańsze modele Melitta trzymają dobry poziom, więc na to samo liczę w przypadku Latticia OT.

    Budowa

    Pierwsze, co rzuca się w oczy, to wymiary. Melitta Latticia OT F30/0-100 to najwęższy automatyczny ekspres ciśnieniowy, jaki znam. Ma zaledwie 20 cm szerokości!

    Melitta Latticia OT F30/0-100 szerokość konstrukcji ekspresu

    Wysokość także nie jest duża, osiąga 35,2 cm. Co innego głębokość… ta liczy już sporo, bo 45,9 cm.

    Takie gabaryty sprawiają, że sprzęt wygląda trochę nieproporcjonalnie. Bardzo wąski, nie za wysoki, ale za to głęboki.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 głębokość konstrukcji ekspresu

    To cecha trudna w jednoznacznej ocenie. Zależy od miejsca, które chcesz przeznaczyć na sprzęt. Może działać zarówno na plus, jak i na minus.

    Blaty kuchenne są jednak głębsze niż to urządzenie, lecz czasem brakuje w nich miejsca na kolejny sprzęt i to głównie na szerokość. Obstawiam, że większości takie wymiary będą pasować. Pamiętaj przy okazji o dostępie do gniazdka. Przewód zasilający mógłby być tu dłuższy, osiąga 1 m.

    Jeżeli chodzi o wykończenie i stylistykę, większość ekspresu to połyskliwy plastik typu piano black. Ładny, choć bardziej narażony na zarysowania.

    Producent nie zastosował go jednak na całej obudowie.

    Obszar na froncie, obok dozownika, jest już matowy. Rozsądne rozwiązanie, bo właśnie to miejsce jest najbardziej narażone na plamy po wodzie, kawie czy mleku, a więc wymaga częstszego czyszczenia. Takie tworzywo już dużo trudniej zarysować.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 matowa część frontu obok dozownika

    Na powyższym zdjęciu widzisz także sprytny system przytrzymywania wężyka spieniającego mleko. Melitta Latticia OT F30/0-100 nie ma w zestawie pojemnika na mleko, wężyk wsadzasz bezpośrednio do kartonu. Osobiście preferuję to rozwiązanie, to zawsze jeden element do mycia mniej. Dodam, że wężyk jest odpowiednio długi.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 to czarny ekspres, lecz urozmaicają go chromowane elementy, np. bardzo ładne pokrętło do swobodnej regulacji ilości kawy. Chromowany jest także włącznik oraz całkiem duży dozownik kawy.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 chromowane elementy na froncie ekspresu

    Ten ostatni element oferuje szeroki zakres wysokości. Kończy się na 13,5 cm, więc umożliwi Ci podstawianie wysokich szklanek.

    Udowadnia to zresztą poniższy filmik:

    Dozownik komfortowo otworzysz, aby dostać się do wyjmowanego systemu dysz. Trzeba je regularnie oczyszczać, do czego jeszcze wrócę w tej recenzji.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 system dysz w dozowniku

    Wracając na chwilę do głębokości, producent dobrze wykorzystał ją w przypadku górnej tacki na filiżanki. Jeśli chcesz, umieścisz na niej kilka ulubionych szklanek bądź filiżanek do kawy, aby zawsze były pod ręką.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 górna tacka na filiżanki

    Za tym miejscem znalazły się pojemniki na wodę oraz kawę.

    Ten drugi zapewnia 250 g pojemności na ziarna kawy, czyli standardowo dla ekspresów tego typu.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 pojemnik na ziarna kawy wypełniony ziarnami

    Zarówno jego, jak i pojemnik na wodę producent określa mianem XL. W mojej opinii miejsce na wlewaną ciecz nie jest wcale ekstremalnie pojemne, osiąga 1,5 l.

    Trochę więcej od mojego prywatnego ekspresu Melitta, lecz dwa razy mniej od chociażby ekspresu KRUPS Intuition Preference+ EA875U, który oferuje aż 3 l, a nie jest bardzo duży konstrukcyjnie.

    Pojemnik ma zintegrowany uchwyt, a za jego klapkę robi element wbudowany w ekspres. Wygodne rozwiązanie, przenoszenie i napełnianie zbiornika to łatwizna.

    Nie zabrakło miarki: wskazuje maksymalną ilość wody, jak i wartość 0,5 l. Tego akurat wspomniany ekspres KRUPS nie miał, co mocno mnie zdziwiło.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 wyjęty pojemnik na wodę

    Cieszy mnie zmiana dotycząca podstawki na filiżanki. Jej centralna część to ciemne tworzywo, a nie stalowa blaszka zbierająca rysy. Został z kolei pływak (ten czerwony element na zdjęciu poniżej) – informuje o konieczności usunięcia fusów i skroplin, ale robi to także elektroniczny wskaźnik (czerwona ikonka tacki na panelu sterowania).

    Melitta Latticia OT F30/0-100 podstawka na filiżanki z bliska

    Bardzo łatwo wyjąć powyższy element, aby dostać się do tacki ociekowej oraz niewielkiego pojemnika na fusy. Obie te części nie są jednak zbyt pojemne, wymagają dość częstego opróżniania.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 wyjęta tacka ociekowa

    Ciekawą cechą konstrukcyjną ekspresów Melitta jest wyjmowany zaparzacz. Skrywa się pod bocznym panelem, zresztą tak samo jak suwak na prawo od niego, który służy do regulacji stopnia zmielenia.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 zaparzacz włożony do ekspresu

    Melitta Latticia OT F30/0-100 wyjęty blok zaparzacza

    Na bazie własnych doświadczeń wyjątkowo ufam tego typu konstrukcjom. Wolę mieć kontrolę nad czystością bloku parzenia. Druga sprawa, że zauważam pewną zależność: gdy blok jest wyjmowany, często zwiastuje to wyjątkowo aromatyczną kawę, na co również tutaj liczę.

    Siłą rzeczy to jeden element do czyszczenia więcej, ale oczyszcza go również automatyczny program oraz specjalne tabletki (również to opiszę w tym teście). Uważam, że to konstrukcyjna przewaga ekspresów Melitta nad wieloma innymi.

    Na koniec tej części podrzucam Ci jeszcze filmik pokazujący demontaż elementów, które opisałem:

    Jak widzisz, nie jest to trudne, bo zajęło mi raptem minutę, i to używając jednej ręki, ponieważ drugą nagrywałem.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 ma w gruncie rzeczy uproszczoną, ale solidną konstrukcję. Pewne kontrowersje wzbudzają gabaryty, gdyż ocena ich jest mocno subiektywna; zależy już od Twoich wymagań i miejsca na blacie.

    Z drugiej strony, jedną rzecz mogę od razu stwierdzić: to nie jest ekspres do biura, szczególnie takiego większego. Wymaga częstego uzupełniania wody oraz opróżniania tacki ociekowej.

    Trochę boli także brak bardziej rozbudowanego ekranu z czytelnym menu. Na pasku nad przyciskami ukazują się jedynie proste ikony w czerwonym kolorze.

    Przejdźmy zresztą do sterowania i listy kaw. To kolejny ważny etap oceny sprzętu.

    Rodzaje dostępnych kaw i ich ustawienia

    Zazwyczaj w tym punkcie recenzji ekspresów mam co opisywać, ale w przypadku modelu Melitta Latticia OT F30/0-100 jest inaczej.

    Dlaczego? Ponieważ są tylko 3 kawy: Espresso, Cappuccino oraz Latte Macchiato. Oprócz nich dostajesz również opcję spieniania mleka oraz gorącą wodę, np. na herbatę.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 panel sterowania z przyciskami kaw

    W porównaniu do większości ekspresów ta lista jest mocno okrojona. Na przykład droższa Melitta LatteSelect F63/0-201 oferuje aż 12 kawowych napojów. Z drugiej strony, lista i tak obejmuje najpopularniejsze opcje; pewnie wielu osobom wystarczy. Ja najczęściej piję właśnie te 3 kawy.

    Jeżeli chodzi o ilość napoju, do ustawienia tego służy wspomniane we wcześniejszej części pokrętło z zakresem 25 – 220 ml. Ma płynną regulację, pozwala na bardzo precyzyjny wybór pojemności, choć nie jest jakkolwiek opisane wartościami liczbowymi.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 pokrętło do regulacji ilości kawy

    Cieszy obecność funkcji jednoczesnego parzenia 2 kaw (dotyczy wszystkich opcji). Wystarczy, że dwukrotnie naciśniesz przycisk z danym napojem.

    Jeżeli Twoja druga połówka wstaje o tej samej godzinie i pije to samo co Ty, to oszczędzicie czas. Tak samo w przypadku robienia wielu kaw, np. gdy zjawią się jacyś goście. Szybciej uraczysz ich kawunią (a czy pyszną, to pokażą kolejne punkty testu).

    Możesz także zmienić temperaturę (3 poziomy do wyboru) oraz moc kawy (również 3 stopnie).

    Melitta Latticia OT F30/0-100 przycisk regulacji mocy kawy

    Brakuje z kolei ustawiania proporcji kawy i mleka w przypadku mlecznych napojów, lecz nie jest to oczywista cecha nawet w wielu dwukrotnie droższych modelach.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 nie oferuje bardziej rozbudowanego wyświetlacza, lecz przez to, że ma krótką listę kaw i kilka podstawowych ustawień, proces parzenia nie sprawia problemów. Pomagają fizyczne manipulatory, czyli pokrętło pojemności oraz przycisk mocy kawy z ikonką ziarenka.

    Jedynie zmiana temperatury wymaga chwili pobawienia się przyciskiem serwisowym (tym po prawej; służy także do gorącej wody) i znalezienia opcji ‘dozowanie pary’ (ikonka pary), aby przyciskiem od mocy zmienić jej poziom.

    Nie jest to jednak regulacja, którą często zmieniają użytkownicy, więc w ogólnym rozrachunku Melitta Latticia OT F30/0-100 to ekspres prosty w obsłudze podczas parzenia kawy.

    O dziwo, maksymalnie uproszczone wskaźniki zamiast większego ekranu niczego w tej kwestii nie utrudniają. Zakładając, że nie zmieniasz mocy czy ilości kawy, bo zwykle pijesz to samo, parzysz ją, naciskając jeden przycisk (stąd dopisek OT w nazwie, czyli One Touch).

    W tym przypadku nie musiałem nawet zaglądać do instrukcji, aby wiedzieć, jak przygotować kawę. Jedynie kombinacja z podwójnym parzeniem była pewną zagadką, ale jak się okazało, także nie jest kłopotliwa; to w końcu dwukrotne naciśnięcie danej opcji.

    Ogólnie biorąc, to kolejna cecha, którą trudno jednoznacznie ocenić. Tym razem zależy od kaw, które preferujesz, a także wymagań odnośnie sterowania.

    Niektórzy lubią bajeranckie wyświetlacze dotykowe z ładnymi grafikami, choć mnie osobiście nie jest to potrzebne do szczęścia. Próbując jednak wydać ocenę bardziej obiektywną niż subiektywną, tylko 3 dostępne kawy muszą stanowić minus.

    Sprawdźmy jednak, czy bronią się smakiem oraz aromatem! Nadszedł bowiem czas na kluczową część testu ekspresu Melitta Latticia OT F30/0-100.

    Test parzenia kaw

    Od razu zaznaczę, że jestem bardzo wymagający co do smaku i aromatu parzonej kawy. Zawsze oczekuję wydobywania z ziaren pełni potencjału i irytują mnie urządzenia, które spłycają smak napoju.

    Te same wymagania dotyczą testowanego modelu, mimo że nie jest to kosmicznie drogi sprzęt. Sprawdziłem oczywiście wszystkie dostępne kawy, również w parze z funkcją 2 filiżanek.

    Oto wnioski oraz subiektywne opinie.

    Espresso

    Dużo częściej pijam mleczne kawy, ale raz na jakiś czas lubię uraczyć się kofeinowym szotem w postaci mocnego Espresso.

    Czarna kawa to jeden z najlepszych sprawdzianów dla ekspresu, więc od niej rozpocząłem testy.

    Zaparzenie ok. 70 ml Espresso trwało wyraźnie mniej niż minutę, a więc szybko… i cicho! Melitta Latticia OT F30/0-100 ma dobrze wyciszony młynek, co w tej cenie budzi pewien podziw.

    Zobacz i usłysz zresztą proces parzenia:

    No dobrze, ale co ze smakiem? Powiem krótko: wybornie; to jedno z najlepszych Espresso, jakie piłem z ekspresu automatycznego.

    Goryczkowy, głęboki smak bez niechcianych posmaków czy spłycenia.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 zrobione espresso

    Dużo zdradza zresztą crema, czyli warstwa pianki na kawie.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 warstwa pianki crema w espresso

    Jest sprężysta, nie za jasna, nie za ciemna i długo się utrzymuje. To świetny znak: świadczy o tym, że proces parzenia przebiegł prawidłowo, nie ma mowy o zbytnim rozcieńczeniu czy niedoparzeniu (lub też przeparzeniu).

    Smak to wszystko tylko potwierdza. Czułem rzecz jasna goryczkę, ale bez nadmiernej kwasowości czy gorzkości.

    Test przeprowadziłem na wszystkich ustawieniach intensywności i wyczułem pewną różnicę w mocy kawy. Najważniejsze, że wszystkie 3 poziomy zachowują znakomity balans w smaku Espresso, wyciągając z ziaren wszystko, co najlepsze.

    Wiem, że ocena smaku kawy zależy od samej kawy, a także gustu, ale uwierz: Espresso z tego modelu jest znakomite. Wystarczy, że nabędziesz jakąś markową, cenioną kawę ziarnistą, a jestem wręcz przekonany, że Ciebie również zachwyci czarna kawa z ekspresu Melitta Latticia OT F30/0-100.

    Dodam jeszcze, że kawa była odpowiednio gorąca, nie ma tu jakichś problemów ze zbyt niską temperaturą.

    Espresso na 2 filiżanki

    Funkcja jednoczesnego parzenia 2 kaw do 2 filiżanek to ciekawe udogodnienie. Przydaje się np. podczas wizyty gości. Sęk w tym, że w niektórych ekspresach kiepsko działa: do filiżanek trafia inna ilość kawy bądź jest ona parzona tylko z jednej porcji.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 nie ma żadnego z tych problemów. Stanowi wręcz idealny przykład prawidłowo działającej funkcji 2 filiżanek (w tym przypadku o nazwie Double Cup Mode).

    Zobacz, jak to wygląda w praktyce:

    Wnioski i opinie? Proszę bardzo:

    • Jak wyraźnie widać, proces parzenia korzysta z 2 porcji ziaren kawy. Efekt? Każde z 2 Espresso jest dokładnie takie samo jak w przypadku pojedynczego parzenia. Zyskujesz pewność, że napój nie utraci swoich walorów, nie będzie rozcieńczony.
    • Melitta Latticia OT F30/0-100 równomiernie rozlewa kawę do obu naczyń, jest jej tyle samo.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 2 espresso w 2 filiżankach

    • Specjalnie ustawiłem filiżanki bardzo blisko siebie, aby zauważyć, czy rozjeżdżają się pod wpływem wibracji. I owszem, stało się to pod sam koniec cyklu parzenia. Mimo to nie musiałem interweniować, a są to małe i bardzo lekkie naczynia. Nie mam też pewności, czy mój blat jest idealnie równy. W każdym razie znam ekspresy, które sprawiły mi w tym dużo większy kłopot (i przy cięższych filiżankach).
    • Całość nie trwa długo, mniej więcej 2 razy dłużej w porównaniu do standardowego trybu, czyli bez jakichś nieoczekiwanych opóźnień.

    Ogólnie nie mam zastrzeżeń, aczkolwiek to nie koniec testów funkcji 2 filiżanek, więc przejdźmy dalej.

    Cappuccino

    Ta kawa oznacza dla mnie przede wszystkim balans między bazą z Espresso a mlecznym dodatkiem. Mleko nie może zdominować smaku, choć ogólna charakterystyka powinna być kremowa.

    Niby to prosta kawa, lecz tak naprawdę całkiem wymagająca dla ekspresów automatycznych. Złe proporcje mogą wszystko zepsuć, podobnie jak zbyt mała pełnia smaku wyciągana z ziaren.

    Prędko zrobiłem więc Cappuccino, aby sprawdzić, jak smakuje.

    I zasmakowało! Dokładnie czuć mleczny posmak, ale przy wciąż bogatym smaku kawy. Dodam, że rozpocząłem test od 2 poziomu mocy i w zupełności wystarczył, abym nie musiał narzekać na nijaki smak. Używając Melitta Latticia OT F30/0-100, nie grozi Ci to.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 zrobione cappuccino

    Pianka była wystarczająco gęsta. Miała wiele małych pęcherzyków powietrza.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 struktura pianki cappuccino

    Znam opinie, według których pianka w tym rodzaju kawy nie powinna ich mieć. Inne głoszą z kolei, że taka sytuacja jest normalna, byleby pęcherzyki nie były duże.

    Nie zamierzam się nad tym rozwodzić – najważniejsze, że Cappuccino z ekspresu Melitta Latticia OT F30/0-100 spełniło moje oczekiwania, gdyż świetnie smakowało!

    Cappuccino na 2 filiżanki

    Mleczny dodatek zawsze podnosi poziom trudności dla funkcji 2 filiżanek. Istnieje bowiem większe ryzyko innej ilości kawy bądź jej pianki.

    Obejrzyj zatem kolejny filmik z testów:

    Znów postawiłem szklanki obok siebie, stąd ten dodatkowy odgłos, bo nawet samo spienianie mleka nie jest głośne w tym ekspresie. Tym razem naczynia praktycznie w ogóle nie zmieniły swojej pozycji.

    Kawa była tak samo dobra, a nawet bardziej, ponieważ wykorzystałem tu 3 poziom mocy (dodatkowo, by w 100 procentach sprawdzić, czy podwójne parzenie jakkolwiek nie degraduje smaku kawy; nie robi tego).

    Niektóre ekspresy na najwyższym ustawieniu intensywności dodają smakowo goryczkę bądź podnoszą kwasowość, ale nie tutaj. Smak stał się jeszcze bogatszy, pozostając mocno kremowy.

    To było pyszne Cappuccino!

    A jak z ilością rozlewanej kawy?

    Na początku wydawało mi się, że w prawej szklance jest jej nieco więcej. Gdy napój chwilę odstał, trudno było mi jednak zauważyć różnicę.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 zrobione cappuccino do 2 filiżanek

    Bawiąc się linijką, pewnie wyszłaby nieznaczna różnica, ale trudno przyczepiać się do tak małej asymetrii. To zresztą trudne do pokonania, gdyż mleko zawsze pobierane jest z jednej strony (i to właśnie w naczyniu bliżej wężyka może być więcej mleka, co jest w gruncie rzeczy naturalne; ważne, aby różnica nie była drastyczna).

    Siłą rzeczy zmieniła się struktura mlecznej pianki, ale to normalne przy tej kawie i w tym trybie.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 zrobione cappuccino do 2 filiżanek - widok pianki

    Nie wpływa to na smak czy przyjemność z degustowania Cappuccino, zresztą większość osób doda zapewne cukier i wymiesza napój.

    Funkcja 2 filiżanek znów rewelacyjnie wypadła. Nadszedł więc czas na test mojej ulubionej kawy.

    Latte Macchiato

    Piję je codziennie z innego ekspresu Melitta i jestem zadowolony z głębi smaku oraz konsystencji pianki. Na to samo liczyłem w przypadku Latticia OT F30/0-100.

    Zrobienie kawy nie trwało długo:

    A jej smak… Cóż mam napisać? Znów mnie zachwycił i przekazuję Ci tę opinię z ręką na sercu.

    Ta popularna kawa warstwowa mimo dominacji mleka zachowała bogactwo wykorzystywanych ziaren. Czuć różnicę w stosunku do Cappuccino, ale czuć także, co się pije. Swoją drogą – w powyższym teście użyłem 2 stopnia mocy, czyli jeszcze nie najwyższego.

    Nie jest to mleko-podobny napój, jaki wychodzi z wielu innych ekspresów ciśnieniowych.

    Smak samej kawy wcale nie był subtelny czy wręcz niewyczuwalny. Moje kubki smakowe od razu wychwyciły jej głębię.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 zrobione latte macchiato

    Na pierwszym planie stało rzecz jasna mleko, ale takie Latte Macchiato ma po prostu swój urok, by nie powiedzieć, że charakter. Brak goryczki, kwasowości, ale i brak spłyconego smaku, a w zasadzie bez-smaku.

    To lubię!

    A pianka? Gęsta, sztywna, czyli wszystko w porządku. Owszem, znam ekspresy, które tworzą jeszcze bardziej spektakularne warstwy mlecznego puchu, ale te sprzęty nie występują w tym segmencie cenowym (a dopiero w 2 razy większym). Mnie osobiście te możliwości wystarczają.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 struktura pianki latte macchiato

    Nie zawiodła mnie także temperatura napoju. Kawa nadal była gorąca – mimo spienienia sporej ilości mleka.

    Jeżeli mam na coś narzekać, to powrócę myślami do opinii o dostępnych regulacjach. Jak wyszło z wcześniejszych części, nie są zbyt rozbudowane. Szkoda, bo osobiście chciałbym poeksperymentować z proporcjami kawy i pianki, lecz jedyną opcją jest ta dotycząca ogólnej ilości kawy.

    Wiedz przy okazji, że w przypadku kaw mlecznych nadal odnosi się do pojemności samej kawy, nie licząc powstałego przy tym spienionego mleka. Zawsze jakiś plus, bo łącznie z mlecznym puchem dobijesz maksymalnie do ok. 300 ml.

    Latte Macchiato na 2 filiżanki

    Ten test to po prostu wisienka na torcie. Nie za długie parzenie 2 dużych kaw, wręcz idealna równomierność i świetny smak. Czegóż chcieć więcej?

    Pijąc taką kawę, można zapomnieć o okrojonej liście napojów, głębokiej konstrukcji czy braku bajeranckiego wyświetlacza. To wszystko schodzi na 2 lub 3 plan, bo najważniejsza jest głębia parzonych napojów, która zachwyca.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 zrobione latte macchiato do 2 filiżanek

    Po tym względem Melitta Latticia OT F30/0-100 zawstydza wiele dużo droższych ekspresów. To zdecydowanie największy plus testowanego urządzenia.

    Opinia o rutynowym czyszczeniu

    Jeżeli chodzi o zautomatyzowane procesy czyszczenia, jest bardzo dobrze jak na atrakcyjny cenowo ekspres.

    Podstawę stanowi płukanie dysz wodą (przy włączaniu i wyłączaniu urządzenia; w ustawieniach możesz to zmienić, choć polecam zostawić).

    Płukanie trwa krótko i jest stosunkowo ciche:

    Cieszy fakt, że producent zdołał zastosować także zautomatyzowane czyszczenie wężyka. Po każdej kawie mlecznej ujrzysz 2 ikonki: spieniania mleka oraz ‘clean’.

    Co trzeba zrobić, aby zniknęły? Rzuć okiem:

    Całość polega na zanurzeniu wężyka w naczyniu z wodą i przytrzymaniu na ok. 5 sekund przycisku spieniania mleka. W ten prosty sposób zachowasz pełną higienę przy parzeniu kolejnej kawy mlecznej.

    Czy coś jeszcze zostaje do oczyszczenia? Teoretycznie tak: dysze w dozowniku.

    Co ciekawe, Melitta w porównaniu do wielu innych producentów nie nakazuje w instrukcji ręcznego czyszczenia systemu dysz po każdej kawie mlecznej. Wspomina jedynie o regularnym dokonywaniu tej czynności (mniemam, że np. co 2 – 3 dni). To zapewne efekt zautomatyzowanych systemów, które siłą rzeczy przeczyszczają także dysze. Tak samo mam z moim prywatnym ekspresem Melitta Passione OT F53/1-102.

    Wyjęcie dysz z dozownika i rozłożenie ich na poszczególne elementy nie jest trudne. Mimo to trochę tych elementów jest, więc warto uważać, aby żadnego nie zgubić podczas mycia ręcznego (wodą, ewentualnie płynem do naczyń).

    Melitta Latticia OT F30/0-100 system dysz wyjęty z dozownika

    Melitta Latticia OT F30/0-100 rozłożony na poszczególne elementy system dysz z dozownika

    Pod rutynowe czyszczenie podczepię także konserwację tacki ociekowej i pojemnika na fusy. Są stosunkowo niewielkie w tym sprzęcie, co w przypadku czyszczenia działa akurat na plus.

    Opinia o okresowym czyszczeniu + koszt środków czyszczących

    Ten punkt dotyczy 4 czynności. Musisz je raz na jakiś czas wykonywać, aby ekspres prawidłowo pracował, a kawa jak najlepiej smakowała.

    W mojej ocenie stanowi to ważną cechą każdego ekspresu, dlatego też nie ominąłem tej części. Zwłaszcza że miałem akurat wszystkie potrzebne środki czyszczące (mój ekspres korzysta bowiem z tych samych).

    Poznaj najważniejsze informacje:

    • Odkamienianiewymagane co 3 miesiące lub wtedy, gdy zasygnalizuje to urządzenie (częstość usuwania kamienia znacząco wydłuża stosowanie filtra umieszczanego w pojemniku na wodę). Do tego rodzaju czyszczenia służy środek Melitta Anti Calc Bio Liquid (cena ok. 25 zł; starcza na 6 użyć). Co ciekawe, w ekspresie Melitta Latticia OT F30/0-100 proces odkamieniania trwa zaledwie 15 minut.
    • Program czyszczenie (usuwa z ekspresu resztki oleju z kawy)wymagane co 2 miesiące lub wtedy, gdy zasygnalizuje to urządzenie. Do tego czyszczenia służą tabletki Melitta Perfect Clean Tabs, które wkłada się w zaparzacz (zestaw tabletek kosztuje ok. 19 zł i starcza na 4 cykle czyszczenia). Całość trwa jakieś 15 minut, czyli tyle, co odkamienianie.
    • Czyszczenia systemu mlekawymagane po ok. 100 przygotowanych kawach mlecznych. Urządzenie nie powiadamia o tym. Tutaj wykorzystasz płyn Melitta Perfect Clean Liquid (kosztuje ok. 25 zł i starcza na 5 użyć). To najmniej zautomatyzowane czyszczenie okresowe, choć nie jest trudne. Trzeba w zasadzie przepompować przez wężyk, a więc i urządzenie wspomniany środek zmieszany z wodą, a następnie w ten sam sposób przepłukać je już samą wodą. W instrukcji wszystko opisano, a ikonki na wyświetlaczu ułatwiają zadanie.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 podczas procesu czyszczenia modułu mleka

    • Czyszczenie modułu zaparzaniazalecane co tydzień. Na szczęście nie wymaga żadnego środka czyszczącego, ale za to odrobiny Twojego czasu. Musisz wyjąć moduł, umyć go pod bieżącą wodą, pozostawić do ocieknięcia, opcjonalnie przetrzeć, a na końcu ponownie zamontować. Łatwizna.

    Co do kosztów, w przypadku każdego ekspresu polecam stosować filtr do pojemnika na wodę. Z Melitta Latticia OT F30/0-100 kompatybilny jest filtr Melitta Pro Aqua. Jego wydajność to 2 miesiące lub 50 l przetoczonej wody. Da się go zakupić za ok. 45 zł.

    Cały zestaw środków czyszczących oraz opcjonalny wkład do pojemnika to łącznie koszt ok. 114 zł (dobrze szukając, możesz wydać i o kilkanaście złotych mniej) . A że każdy z elementów starcza na dość długo (np. na ponad pół roku lub rok, zależnie od ilości kaw), ten ekspres uważam za tani w eksploatacji.

    A jak wypada obsługa procesu czyszczenia za pomocą tak uproszczonych wskaźników?

    Główna różnica polega na tym, że nie ma graficznych instrukcji na ekranie, więc trzeba wspomagać się instrukcją – chyba że wykujesz poszczególne kroki na pamięć lub po pewnym czasie same Ci w nią wejdą.

    Sytuację ułatwia fakt, że większość czynności w trakcie konserwacji sprowadza się do opróżniania tacki ociekowej czy dolewania wody do pojemnika na nią. Odkamienianie poprzedza rozcieńczenie w pojemniku na wodę środka czyszczącego, a program czyszczenia włożenia tabletki do zaparzacza. To proste kroki.

    Nie jest też tak, że Melitta Latticia OT F30/0-100 w ogóle nie informuje o etapie czyszczenia. Robi to za pomocą wskaźnika z ziarnami kawy, np. jedno ziarno to pierwszy etap. Podsuwa także komunikaty, gdy trzeba opróżnić tackę lub nalać wodę. Są łatwe do odczytania nawet bez instrukcji.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 komunikaty podczas okresowego czyszczenia

    Melitta Latticia OT F30/0-100 podczas odkamieniania

    Nie widzę tu większych komplikacji, choć wskaźniki zamiast ekranu to w tym przypadku gorsze rozwiązanie. Postępując zgodnie z instrukcją, nie zrobisz jednak błędu i skutecznie wyczyścisz swój sprzęt.

    Nawet gdy ma to być Twój pierwszy ekspres automatyczny, nie zafunduje Ci zbyt wielu zagadek podczas okresowego czyszczenia.

    Ostateczny werdykt

    Czy warto kupić ekspres Melitta Latticia OT F30/0-100? Tak, jeżeli szukasz nie za drogiego, prostego w obsłudze sprzętu, który zapewni Ci jak najlepszą głębię smaku kaw. To urządzenie znakomicie spełnia to założenie. Melitta znów potwierdziła, że robi jedne z najlepszych ekspresów automatycznych.

    Chcesz kupić ten ekspres? Sprawdź aktualne ceny Melitta Latticia OT F30/0-100:

    EURO

    Niemniej wydaje mi się, że producent w tym przypadku troszkę na siłę chciał zmniejszyć szerokość konstrukcji. A ma to swoje konsekwencje. Głębokość jest już pokaźna i zapewne również dlatego tacka ociekowa ma niewielką pojemność oraz zabrakło bardziej rozbudowanego ekranu.

    Ale czy takie podejście dziwi? Czy producent nie miał prawa wyróżnić jakoś swojego sprzętu? Powiedzmy sobie szczerze: Melitta nadal musi ostro walczyć z bardziej rozpoznawalnymi markami, które zwykle robią dużo mniej opłacalne ekspresy od np. testowanego teraz.

    Takimi cechami jak super wąska konstrukcja, zdobywa się atencję konsumentów. Osobiście mocno wierzę, że coraz więcej osób będzie nabywać ekspresy Melitta. Bronią się znakomitymi systemami zaparzania, które wykorzystują pełnię ziaren kawy.

    Jeżeli wciąż się wahasz, spójrz jeszcze na podsumowanie testu Latticia OT w postaci plusów, minusów i cech neutralnych.

    Plusy Melitta Latticia OT F30/0-100

    • Melitta Latticia OT F30/0-100 zachwyciła mnie smakiem i aromatem kaw. Może i nie oferuje ich wiele, lecz jest w tym bardzo konkretna. Z moich doświadczeń (i kubków smakowych) wynika, że robi dużo lepsze kawy od wielu droższych ekspresów (nawet dwukrotnie kosztowniejszych!). Wyciąga z ziaren głęboki smak, zachowując oczekiwany balans w oferowanych napojach. Wszystkie bardzo mi zasmakowały. Tobie także powinny i to przy wielu popularnych kawach ziarnistych.
    • Nie mam żadnych uwag do spieniania mleka. Nie jest zbyt hałaśliwe, a przede wszystkim zapewnia gęstą piankę.
    • Producent mocno przyłożył się do wyciszenia młynka. Ekspres nie jest oczywiście bezgłośny, ale i tak cichszy od zapewne większości tego rynku. Istnieje duża szansa, że wczesnym rankiem nie obudzisz innego domownika, używając ekspresu.
    • Funkcja jednoczesnego parzenia 2 kaw do 2 filiżanek świetnie działa. Sprzęt równomiernie rozlewa kawę, pobiera przy tym 2 porcje ziaren i nie wydłuża zbytnio całego procesu. W dodatku wspomniana opcja obejmuje wszystkie dostępne kawy.
    • Dozownik oferuje szeroką regulację wysokości, która kończy się na 13,5 cm. Dzięki temu zmieścisz pod nim wysokie kubki bądź szklanki do mlecznych kaw typu Latte Macchiato.
    • Szerokość wynosząca 20 cm musi sama w sobie stanowić zaletę. To zdecydowanie jeden z najwęższych ekspresów na rynku (o ile nie najwęższy). Jeżeli Twój blat jest głęboki, ale na szerokość nie ma już tak wiele miejsca, spodoba Ci się ta konstrukcja. Pamiętaj jednak o głębokości sprzętu wynoszącej 45,9 cm.
    • Masz swobodę w kwestii poboru mleka. Używasz do tego długiego wężyka, np. wsadzonego bezpośrednio do kartonu z mlekiem; nie ogranicza Cię jakiś zintegrowany pojemnik, bo go w ogóle nie ma.
    • Mimo braku rozbudowanego ekranu z różnymi menu przyrządzenie kawy to banał. Każdy powinien szybko je opanować.
    • Rutynowe czyszczenie opiera się na zautomatyzowanych procesach: płukaniu oraz krótkim czyszczeniu wężyka. Nie tracisz czasu na ręczne mycie tego elementu po każdej kawie mlecznej. 
    • Środki czyszczące do okresowej konserwacji są wydajne. Nawet pijąc po kilka kaw dziennie, nie sięgasz po nie zbyt często. W dodatku nie kosztują wiele, również wliczając w to opcjonalny filtr.
    • Po tych wszystkich zaletach trudno nie docenić atrakcyjnej ceny, prawda? Melitta Latticia OT F30/0-100 to szalenie opłacalny ekspres automatyczny.

    Minusy Melitta Latticia OT F30/0-100

    • Tylko 3 dostępne kawy, spienianie mleka oraz gorąca woda to niewiele opcji – nawet jak na tani ekspres automatyczny. Wiem, że wielu osobom to wystarczy, ale oceniam tę cechę na tle innych urządzeń. A one zwykle zapewniają wyraźnie więcej napojów do wyboru.
    • Mimo że to niedrogi ekspres, wypomnę mu także nieco ograniczone ustawienia dotyczące kaw. Jej ilość kończy się na 220 ml (nie licząc mleka w kawach mlecznych); mogłoby być jeszcze trochę więcej (przy okazji pokrętło nie ma oznaczeń liczbowych). Do tego nie wyregulujesz proporcji kawy i mleka w Cappuccino oraz Latte Macchiato.
    • Tacka ociekowa jest mała, mieści niewielką ilość skroplin. Z jednej strony ułatwia to nieco opróżnianie jej, ale ten proces jest za to częsty.

    Cechy neutralne Melitta Latticia OT F30/0-100

    • Pojemnik na wodę ma 1,5 l, więc wcale nie tak dużo, jak sugeruje producent. Jego pojemność nie stanowi zalety ani wady, choć doceniam przy okazji zastosowaną konstrukcję. Pojemnik nie jest zbyt wysoki, łatwo uzupełnisz jego stan.
    • Podoba mi stylistyka ekspresu. Producent zastosował matowy fragment wokół dozownika oraz zmienił tackę na filiżanki na wytrzymalszą. Mimo to większość ekspresu to wykończenie piano black, które może się łatwo rysować, stąd neutralna cecha.

    Zastanawiałem się chwilę nad oceną końcową. Chodziło mi po głowie 4,5/5, lecz ostatecznie, przez zauważone minusy, przyznaję 4/5. Pamiętaj jednak, że nie jest to w tym przypadku ocena przyznana przez pryzmat ceny – ja ten ekspres oceniam na 4 na tle całego rynku!

    Jest bardzo opłacalny, stąd dodatkowe odznaczenie ‘Dobra cena’. Ostatecznie polecam zakup Melitta Latticia OT F30/0-100, choć pamiętaj o kilku mankamentach oraz cechach, które mogą być różnie ocenianie w zależności od preferencji (np. ogólne gabaryty).

    Ocena Melitta Latticia OT F30/0-100:

    Ocena 4 prorankingi

    Odznaczenia Melitta Latticia OT F30/0-100:

    prorankingi polecają - odznaczenie

    odznaczenie dobra cena od prorankingów

    Oceń publikację
    [Głosy: 2 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    2 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kasia
    6 dni temu

    Witam,
    Dziękuję za tak rzetelny test, tego właśnie szukałam! Ekspres ten urzekł mnie swoją prostotą i ceną, no i ta szerokość…, idealna do małych kuchni 🙂 Jednak przed zakupem ale.., czy jest możliwość zatrzymania dozowania mleka w trakcie trwania jego procesu, tzn. jak zrobić czarną kawę z odrobiną mleka, tak tylko dla smaku i zabarwienia 😉 Noi co z gorącym mlekiem na np. kakao, temperatura jest wystarczająca wysoka do przyrządzenia napoju dla najmłodszych? A może jakiś inny ekspres do polecenia? Zastanawiam się jeszcze nad Melitta Passione OT.