Patelnia Ceramiczna czy Granitowa – Która lepsza?

Czy patelnia granitowa rzeczywiście jest wytrzymalsza, zdrowsza i lepiej smażąca niż patelnia ceramiczna? Jakie są przewagi obu rodzajów patelni? Między innymi na te pytania odpowiem Ci w moim poradniku. Dzięki niemu prędko zdecydujesz, który typ tego naczynia do pichcenia lepiej się u Ciebie sprawdzi.

Patelnia ceramiczna czy granitowa - Która lepsza?

Spis treści:

    Właściwości patelni ceramicznej

    Nie ma co ukrywać, że patelnie ceramiczne ostatnio zyskały dużą popularność. I nic w tym dziwnego, skoro są doskonałym rozwiązaniem do codziennego smażenia potraw.

    Dzięki odporności na działanie wysokich temperatur cechuje je szerokie zastosowanie. Naczynia sprawdzą się zarówno do mięs i warzyw, jak też jajek, naleśników czy ryb.

    Patelnię ceramiczną wykorzystasz nie tylko do smażenia, ale również duszenia. Producenci oferują także tzw. woki, które nadają się do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej.

    Szerokie zastosowanie patelni ceramicznej gwarantuje jej uniwersalność. Duża zasługa nieprzywierającej powłoki, dzięki której smażenie, zwłaszcza krótkie, nie wymaga używania dużej ilości tłuszczu.

    Dobrej jakości naczynia ceramiczne umożliwiają Ci przyrządzanie posiłku bez przypaleń i przywierania składników. Żywność podczas obróbki termicznej nie traci swoich właściwości, a Ty zyskujesz smaczne i zdrowe jedzenie.

    Patelnia ceramiczna powstaje w wyniku wypalania gliny i niektórych minerałów. Gwarantuje to dużą odporność na zarysowania i różnego rodzaju urazy mechaniczne. Ma to wpływ także na szybkie nagrzewanie się naczynia oraz długie utrzymywanie ciepła usmażonych produktów.

    W trakcie obróbki termicznej nie obawiasz się o niepożądane reakcje, do których dochodzi na skutek połączenia niektórych materiałów z np. kwaśnymi składnikami. Używanie patelni ceramicznej zapewnia więc przygotowanie sosów na bazie pomidorów i jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Ważna cecha najlepszych patelni.

    Pamiętaj, że delikatną powłokę musisz traktować w należyty sposób. Dlatego do przewracania dania nie używaj metalowych sztućców oraz akcesoriów. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się silikonowe oraz plastikowe łopatki niepowodujące zarysowań.

    Producenci coraz częściej starają się dopasować swoje produkty do każdego rodzaju kuchenek. Inwestując w dobrej jakości patelnię ceramiczną, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać ją do gotowania na indukcji (chyba że wcześniej służyła Ci na kuchence gazowej; gdy jest nowa, nada się).

    Zalety patelni ceramicznej

    • Nieprzywierająca powłoka.
    • Odporność na wysokie temperatury.
    • Szerokie zastosowanie gwarantujące smażenie, duszenie oraz przyrządzanie dań kuchni azjatyckiej.
    • Zdrowe i bezpieczne smażenie.
    • Odpowiednie rozwiązanie dla osób dbających o zdrowy styl życia oraz alergików, bo powłoka patelni nie wchodzi w reakcję ze smażonym jedzeniem.
    • Duża odporność na uszkodzenia mechaniczne, w tym zarysowania.
    • Smażone produkty nie tracą cennych właściwości odżywczych.
    • Szybkie nagrzewanie się naczynia.
    • Przystosowanie do smażenia na indukcji.
    • Łatwość w utrzymaniu w czystości, także z uwagi na nieprzywieranie składników.
    • Długie utrzymywanie ciepła smażonej potrawy.

    Wady patelni ceramicznej

    • Nie wszystkie modele nadają się do mycia w zmywarce.
    • Konieczność używania wyłącznie silikonowych lub drewnianych łopatek.
    • Duże zmiany temperatury mogą powodować deformowanie się dna.
    • Długie smażenie wymaga mimo wszystko zastosowania oleju (dlatego specjaliści mają podzielone zdania dotyczące zdrowego przygotowania posiłku na ceramicznych patelniach).
    • Naczynia nie mogą być umieszczane w piekarniku w celu zapiekania potraw. Grozi to odkształceniami i przypieczeniem jedzenia do ścianek.

    Właściwości patelni granitowej

    Najlepsze patelnie granitowe swoją popularność zdobyły za sprawą szerokiego zastosowania. Umożliwiają smażenie różnego rodzaju mięsa, warzyw oraz ryb. Będą odpowiednie także do omletów, grillowania oraz duszenia potraw.

    Coraz częściej producenci przeznaczają swoje produkty także do zapiekania potraw. Niewątpliwą zaletą patelni granitowych jest tzw. powłoka non-stick. Dzięki niej swoje potrawy przygotujesz nawet bez użycia tłuszczu. To polecane rozwiązanie dla osób dbających o zdrowy sposób odżywiania lub chcących zrzucić zbędne kilogramy.

    Oprócz tego masz pewność, że ulubione danie nie przywrze lub, co gorsza, nie przypali się w połowie smażenia. Do wzmocnienia powłoki wykorzystuje się warstwę granitu, co stanowi znakomitą ochronę przed zarysowaniami oraz niektórymi uszkodzeniami.

    Naczynia granitowe także wymagają stosowania akcesoriów wykonanych z plastiku lub silikonu. Przewracanie naleśnika metalowym widelcem mogłoby zarysować powierzchnię patelni, przez co jej właściwości nie byłyby już tak dobre.

    Do produkcji naczyń wykonanych z granitu nie używa się toksycznych substancji, dlatego smażenie jest nie tylko zdrowe, ale i bezpieczne. Utrzymanie patelni w czystości nie sprawi Ci problemu.

    Część modeli nadaje się do mycia w zmywarce, jednak i bez tego patelnię granitową wyczyścisz bez problemu w sposób tradycyjny. Pamiętaj jednocześnie, aby gorącego naczynia nie zalewać zimną wodą, ponieważ prowadzi to do poważnych uszkodzeń.

    Dużym udogodnieniem jest możliwość używania patelni granitowych na wszystkich rodzajach kuchenek, jednak im grubsze dno, tym dłuższy czas nagrzewania. Mimo to nie traktuj tego jako dużą wadę, ponieważ kilkuwarstwowy spód jest gwarancją wysokiej jakości naczynia.

    Podobna sytuacja dotyczy ciężaru patelni. Granitowe modele nie należą do najlżejszych, niemniej gwarantują długie użytkowanie.

    Zalety patelni granitowej

    • Bardzo szerokie zastosowanie. Patelnia umożliwia Ci smażenie, duszenie i zapiekanie potraw. To dobry wybór również do grillowania mięs, ryb oraz warzyw.
    • Naczynie bez trudu utrzymasz w czystości.
    • Nieprzywierająca powłoka nie wymaga stosowania dużych ilości oleju.
    • Powierzchnia naczynia stanowi doskonałą ochronę przed zarysowaniami i urazami mechanicznymi. Porównanie patelni tytanowych z granitowymi wykazało, że właśnie te 2 rodzaje są jednymi z najtrwalszych.
    • Patelnia granitowa jest zdrowa i bezpieczna podczas przygotowania posiłków, do jej produkcji nie wykorzystuje się szkodliwych substancji chemicznych.
    • Możliwość stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek.
    • Odpowiednio grube dno zapewnia ochronę przed zniekształceniami.
    • Patelnie granitowe są przystosowane do długiego i bezawaryjnego wykorzystywania.

    Wady patelni granitowej

    • Konieczność używania delikatnych sztućców i akcesoriów do przewracania składników.
    • Częste podnoszenie może powodować bóle nadgarstka, co wynika ze sporego ciężaru patelni.
    • Pomimo pozwolenia na mycie w zmywarce, naczynia najbezpieczniej myć ręcznie. W innym przypadku powłoka szybko ulegnie zniszczeniu, uniemożliwiając dalsze smażenie.
    • Grube dno nagrzewa się dłużej, więc musisz uważać, aby nie wrzucić za szybko składników do smażenia.

    Patelnia ceramiczna czy granitowa? Ostateczny werdykt

    Jaką decyzję podjąć: patelnia ceramiczna czy granitowa? Ceramiczna to dobry wybór dla osób, którym nie przeszkadza smażenie z użyciem tłuszczu i nie dysponują bardzo dużym budżetem. Patelnia granitowa spodoba Ci się, jeżeli zwracasz uwagę na estetyczny design i chcesz przygotowywać mniej kaloryczne dania, bez oleju.

    Pamiętaj, że oba modele mają swoje plusy i minusy. Są odporne na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Oczywiście wiele zyskasz, jeśli zadbasz o odpowiednią eksploatację i w trakcie smażenia będziesz używać wyłącznie silikonowych lub plastikowych akcesoriów.

    Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku producenci gwarantują też sporą odporność na działanie wysokich temperatur. Ponadto niezależnie od dokonanego wyboru musisz uważać, aby nie zalewać gorącego naczynia zimną wodą.

    Podsumowując, wybierz patelnię granitową jeśli:

    • Cena nie gra roli.
    • Marzy Ci się nie tylko funkcjonalna, ale i oryginalnie wyglądająca patelnia.
    • Nie masz nic przeciwko, aby naczynie ważyło nieco więcej.
    • Unikasz smażenia na oleju i innych tłuszczach.

    Patelnia ceramiczna spodoba Ci się, jeżeli:

    • Masz ograniczony budżet.
    • Nie przeszkadza Ci użycie niewielkiej ilości oleju do smażenia.
    • Zależy Ci na patelni, która szybko się nagrzewa.
    • Potrzebujesz lekkiego i łatwego w przenoszeniu naczynia.
    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments