W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Patelnia Tytanowa czy Granitowa – Która lepsza i dlaczego?

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Zarówno patelnie granitowe, jak i tytanowe cieszą się sporą popularnością. Użytkownicy cenią je za trwałość oraz szereg innych właściwości. Wybór pomiędzy nimi jest tym bardziej trudny, więc wspomóż się moim poradnikiem. Porównałem w nim patelnie tytanowe z granitowymi, wymieniając ich najważniejsze plusy.

Patelnia tytanowa czy granitowa - Która lepsza?

Spis treści:

    Patelnia tytanowa czy granitowa – którą wybrać?

    Patelnię uważa się za podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Z jej wykorzystaniem przygotujesz smaczne naleśniki, tradycyjnego kotleta czy też delikatną rybę.

    Naczynie oprócz smażenia zapewnia także duszenie potraw, co świadczy o jego dużym zastosowaniu i uniwersalności. Na rynku bez problemu znajdziesz wiele modeli, które najczęściej różnią się budową, grubością dna oraz materiałem wykonania.

    Do bardzo często polecanych należą patelnie granitowe oraz tytanowe. Jakie są ich właściwości i przeznaczenie oraz które naczynia zasługują na większą uwagę?

    Aby podać ostateczny werdykt, najpierw pokrótce przeanalizuję każdy model.

    Ranking patelni tytanowych – zwycięzca

    Ballarini Alba Saute ALBG3E0.28U 28 cm

    Patelnia tytanowa

    Patelnia tytanowa cieszy się dużą popularnością ze względu na szerokie zastosowanie. Dzięki niej łatwo i szybko przygotujesz nie tylko potrawy mięsne, ale także desery lub dania rybne.

    Wykorzystanie do produkcji trwałych materiałów gwarantuje użytkowanie naczynia przez bardzo długi czas. Patelnie tytanowe są jednymi z najwytrzymalszych. Dodatkowo swobodnie używasz metalowych akcesoriów i to bez obaw o zarysowanie czy też uszkodzenie powłoki.

    Posiłki przyrządzasz z niewielką ilością oleju z uwagi na odporność powłoki na przywieranie jedzenia. Smażone produkty nie sklejają się i zachowują swój kształt do momentu przełożenia na talerz.

    Naczynia wykonane z tytanu charakteryzuje dobre przewodzenie ciepła oraz brak szkodliwych substancji, jakie podczas gotowania mogłyby przeniknąć do żywności. Decydując się na ten rodzaj patelni, masz pewność, że korzystasz z bezpiecznych i zdrowych rozwiązań.

    Producenci patelni tytanowych wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, przystosowując je do smażenia na wszystkich rodzajach kuchenek. Oznacza to, że z naczynia z powodzeniem skorzystasz nawet na najlepszej płycie indukcyjnej.

    Czyszczenie patelni także nie stanowi problemu. Wszelkie zabrudzenia bez trudu usuniesz ręcznie, a w przypadku większych zanieczyszczeń umyjesz ją w zmywarce.

    Zalety patelni tytanowych

    • Zapewnia długie użytkowanie nawet przy częstym smażeniu.
    • Duża odporność na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne.
    • Powierzchnia naczynia zapewnia neutralność, dzięki czemu w trakcie smażenia nie wchodzi w reakcję z poszczególnymi składnikami. Nie zmienia przy tym ich smaku i aromatu.
    • Możliwość mycia w zmywarce oraz gwarancja łatwego czyszczenia sposobem tradycyjnym.
    • Patelnie tytanowe wykorzystasz na każdym rodzaju kuchenek oraz do zapiekania żywności w piekarniku.
    • Grube dno gwarantuje długie utrzymywanie ciepła.
    • Naczynie bardzo szybko się nagrzewa, więc nie musisz długo czekać na przygotowanie i zjedzenie posiłku.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Wady patelni tytanowych

    • W porównaniu do innych modeli patelnie tytanowe nie należą do najtańszych.
    • Spory ciężar naczynia sprawia problemy podczas przenoszenia. Zwłaszcza kiedy w środku znajduje się przygotowane danie.

    Patelnia granitowa

    Patelnie granitowe znakomicie sprawdzą się w każdej kuchni. Z ich wykorzystaniem łatwo usmażysz różne produkty spożywcze, wypróbujesz też duszenie i gotowanie potraw na niewielkim ogniu.

    Producenci często zezwalają ponadto na zapiekanie dania w piekarniku, które bezpośrednio po przygotowaniu nadaje się do postawienia na stół.

    Patelnie granitowe charakteryzuje wysokiej jakości powłoka nieprzywierająca. Nie musisz używać dużych ilości oleju; nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby całkowicie zrezygnować z tłuszczu. Zanotowałem to dla nich jako plus w starciu patelnia ceramiczna czy granitowa. Zyskasz zatem smaczny i zdrowy posiłek, odpowiedni dla osób dbających o linię.

    Dodatek granitu do powłoki to dobre zabezpieczenie przed uszkodzeniami oraz zarysowaniami. Materiał nie zawiera szkodliwych substancji mogących negatywnie wpłynąć na smak oraz zapach potraw.

    Duży komfort podczas codziennego stosowania patelni granitowej stanowi możliwość korzystania z każdego rodzaju kuchenki. Nie ma przeciwwskazań, aby naczynia nie używać np. na płytach indukcyjnych.

    Dużym plusem patelni jest łatwość w utrzymaniu w czystości. Powłokę niekiedy wystarczy przetrzeć mokrą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Sporo modeli nadaje się także do mycia w zmywarce.

    Zalety patelni granitowych

    • Spora odporność na zarysowania i uszkodzenia.
    • Nieprzywierająca powłoka, która nie wymaga dużych ilości oleju. Swobodnie smażysz nawet bez tłuszczu.
    • Patelnia jest neutralna, dlatego nie reaguje ze smażonym jedzeniem, zapewniając przy tym jego doskonały smak i aromat.
    • Naczynie wykorzystasz na każdym rodzaju kuchenki, stąd są to dobre patelnie na płytę indukcyjną.
    • Wiele modeli nadaje się do zapiekania dań w piekarniku.

    Wady patelni granitowych

    • Nie wszystkie modele nadają się do mycia w zmywarce.
    • Patelnie granitowe są ciężkie, dlatego musisz dobrać taką, którą bez trudu przeniesiesz.
    • W przeciwieństwie do innych naczyń te wykonane z granitu nie należą do najtańszych.

    Planujesz zakupy małego AGD do kuchni? Sprawdź tanie i dobre sprzęty z Lidla!

    Podobieństwa patelni tytanowych i granitowych

    Obie patelnie za sprawą mocnych materiałów gwarantują długą i bezawaryjną eksploatację. Ich powłoki są odporne na zarysowania, co umożliwia korzystanie z metalowych sztućców.

    Tytanowa, jak i granitowa powłoka przystosowana jest do wysokich temperatur, dlatego nawet podczas długiego smażenia naczynie nie zacznie się odkształcać i deformować. Oprócz tego obie patelnie sprawdzą się do zapiekania dań, czym urozmaicisz swoje codzienne menu.

    Analizując, jaka patelnia jest najzdrowsza, zarówno tytanowe, jak i granitowe należą do czołówki. Nie zawierają szkodliwych substancji i nie wchodzą w interakcje z żywnością.

    Następna wspólna cecha to szybkie nagrzewanie się dna oraz równomierne rozprowadzanie ciepła. Oprócz smażenia naczynia wykorzystasz także do duszenia warzyw i potraw mięsnych. Modele o wyższych ściankach znakomicie sprawdzą się nawet do gotowania.

    Każde z naczyń sprawdzi się u osób, dla których duże znaczenie ma zdrowe odżywianie. Podczas smażenia nie musisz używać tłuszczu, co zapewnia zdrowy i mniej kaloryczny posiłek każdego dnia.

    Zwróć też uwagę na łatwość czyszczenia. Zapomnij o długim i uciążliwym namaczaniu. Decydując się na patelnię tytanową lub granitową, zabrudzenia usuniesz za pomocą ręcznika papierowego lub mokrej szmatki. Z tych względów te 2 rodzaje to w mojej ocenie jedne z najlepszych patelni kuchennych.

    Patelnia granitowa czy tytanowa? Ostateczny werdykt

    Patelnia tytanowa czy granitowa, która z nich okaże się lepsza?

    Tytanowa sprawdzi się, jeśli zależy Ci na profesjonalnym wykonaniu naczynia i jego długiej eksploatacji. Patelnie tytanowe nie wymagają także stosowania specjalnych sztućców podczas smażenia. Te granitowe są ciekawym wyborem, jeśli cenisz sobie design kuchennego wyposażenia. Powłoka przypominająca kamień bez trudu wpasuje się do nawet najbardziej wymagającego wnętrza.

    Musisz pamiętać, że oba modele mają swoje mocne i słabe strony. Każda z patelni zapewnia długie użytkowanie oraz smaczne przygotowanie posiłków. Wysokiej jakości materiały użyte do ich produkcji to gwarancja bezpiecznego smażenia oraz oszczędności energii elektrycznej. Duża w tym zasługa szybkiego nagrzewania się.

    Bez względu na to, który model wybierzesz, pamiętaj, aby dla większej ochrony i dłuższej eksploatacji nie narażać patelni na mycie w zmywarce. Jeśli producent nie wyraził na to zgody, nie zapiekaj dań w piekarniku.

    Podsumowując, wybierz patelnię tytanową, jeśli:

    • Cenisz sobie solidne i trwałe naczynia odporne na zarysowania.
    • Nie lubisz korzystać z plastikowych oraz silikonowych sztućców w trakcie smażenia.
    • Chcesz mieć możliwość mycia naczynia w zmywarce.
    • Nie przeszkadza Ci wysoka cena, jaką należy przeznaczyć na zakup patelni.

    Patelnię granitową wybierz, jeśli:

    • Często serwujesz dania bezpośrednio na stół i chcesz zrobić wrażenie ładnie prezentującym się naczyniem.
    • Cenisz sobie zdrowe i lekkostrawne potrawy przygotowane bez dodatku tłuszczu.
    • Nie przeszkadza Ci, że patelnia nie należy do najlżejszych.

    Pamiętaj, że czynnikiem decydującym nie powinna być cena produktu. Zamiast tego lepiej weź pod uwagę dodatkowe rozwiązania, jakie zapewniają producenci. To np. odpinany uchwyt czy dołączona do zestawu pokrywka. Uwzględnij też przede wszystkim wielkość naczynia.

    Oceń publikację
    [Głosy: 8 Średnia: 4.4]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments