Kombiwar czy parowar? Który lepszy?

kombiwar czy parowar który sprzęt lepszy

Spis treści:

    Zarówno kombiwary, jak i parowary to znakomici kuchenni pomocnicy – są to urządzenia proste w obsłudze, funkcjonalne, a do tego sprzyjające zdrowemu odżywianiu się. Mimo tego znacznie się różnią. Powstaje więc pytanie, co jest lepsze: kombiwar czy parowar? Sprawdźmy to wspólnie!

    Kombiwar i parowar to urządzenia małego AGD, które stawiają na obróbkę żywności sprzyjającą zdrowemu trybowi życia. A przynajmniej odżywianiu.

    Ktoś, kto nigdy nie miał do czynienia ani z jednym, ani z drugim, może się zastanawiać, co jest lepsze z tego duetu. Postanowiłem to dokładnie przeanalizować. Ale już teraz Ci powiem, że ostateczny werdykt często zależy od wymagań i kulinarnych preferencji.

    Kombiwar a parowar – sposób obróbki żywności

    Aby móc miarodajnie ocenić zastosowanie i przydatność obu urządzeń, trzeba wiedzieć, w jaki sposób pracują. Dzięki temu ustalimy całą resztę cech i potencjalnych zalet oraz wad.

    • Kombiwar oprócz podstawy czy pokrywki ma przede wszystkim pojemne i żaroodporne naczynie/misę. To tam trafia żywność, która następnie jest ogrzewana przez grzałkę (najczęściej halogenową). Za obróbkę żywności odpowiada gorące powietrze rozprowadzane przez wentylator. Chodzi po prostu o termoobieg, przez co wiele osób nazywa kombiwar halogenowy mniejszą wersją piekarnika. Taki sposób pracy gwarantuje i zdrową technikę kulinarną, i sporą uniwersalność, o czym będzie mowa w dalszej części pojedynku.
    • Parowar składa się zazwyczaj z kilku pięter, które stanowią pojemniki na żywność. Pod nimi spoczywa zbiornik na wodę (często z lejkiem, aby wlewanie było łatwe). Urządzenie dzięki energii elektrycznej podgrzewa wodę i wytwarza z niej parę. A ona z kolei obrabia żywność w pojemnikach. Gotowanie jest stosunkowo szybkie, a przede wszystkich bardzo zdrowe – potrawy wychodzą niskokaloryczne i lekkostrawne. Zachowują przy tym swoje wartości odżywcze, w tym masę witamin (zależnie od potrawy).

    Oba urządzenia – mimo zupełnie innego sposobu pracy – mają pewne podobieństwa. Chodzi o ich funkcje. Zarówno kombiwary, jak i parowary często oferują podtrzymywanie ciepła potraw po zakończonym gotowaniu, wiele automatycznych programów gotowania czy opóźniony start.

    Do tego najczęściej nie wymagają obecności użytkownika – pracują samodzielnie. Wyjątkiem jest konieczność dolania wody w parowarze lub zamieszania danej potrawy, jeżeli od czasu do czasu tego wymaga.

    Co da się upichcić w kombiwarze, a co w parowarze?

    • Kombiwar jest uniwersalny, bo nie tylko gotuje. W grę wchodzą także: pieczenie, grillowanie, podgrzewanie, rozmrażanie, smażenie, opiekanie, duszenie, a nawet pieczenie ciast. Dzięki pojemnemu naczyniu większość modeli pomieści całego kurczaka. Wszelkie mięsa, ryby, owoce morza, ale też warzywa, jajka, chrupiące grzanki, szaszłyki czy orzechy – to dla porządnego kombiwaru żaden problem. Dostosowanie trybu pracy do konkretnego produktu spożywczego ułatwiają programy gotowania, jak i szeroka regulacja temperatury (np. 0-250°C).
    • Parowar tylko gotuje, lecz na parze, w czym nie ma sobie równych. Przygotuje do spożycia różne mięsa (indyk, kurczak, schab, stek), ryby, owoce morza, multum warzyw, produkty sypkie (kasza, ryż), makaron, jajka, a nawet produkty płynne (głównie zupy) czy babeczki. Potrawy w marynacie także nie są problemem, a aromat bez problemu wzmocnisz ziołami. W jaki sposób? Umieszczając je w aromatyzerze. Wszystko ułatwiają programy gotowania, choć czasem bywają za krótkie, co jest dość powszechne. Mimo tego pomogą Ci się dowiedzieć, ile gotować dany posiłek w elektrycznym parowarze.

    Jak widzisz, zastosowanie obu urządzeń jest szerokie. Trzeba jedynie pamiętać o akcesoriach, które są w zestawie, żeby sprzęt był jak najbardziej wszechstronny.

    • Dla kombiwaru jest to przede wszystkim ruszt, czasem kilka rusztów o różnej wysokości. Standard stanowią szczypce do łatwego i bezpiecznego wyciągania gorących potraw. Miły dodatek stanowi z kolei szpila do szaszłyków.
    • Dla parowaru jest to wspomniany aromatyzer na zioła, tacki pozwalające pichcić potrawy w marynacie/sosie, pojemniki bądź kubeczki na produkty sypkie, płynne czy babeczki.

    Skoro już wiesz, co i w jaki sposób pichcą oba urządzenia, czas przejść do kluczowej części pojedynku kombiwar vs parowar. Z powyższych cech wyszło bowiem sporo wniosków, które musisz poznać.

    Przeczytaj też: Czy warto kupić parowar elektryczny?

    Kombiwar vs parowar – analiza korzyści i kluczowych cech

    1. Z tego duetu kombiwar jest dużo bardziej uniwersalny. Nie chodzi nawet o sam rodzaj produktów spożywczych, z którymi sobie radzi – dużo większe znaczenie ma mnogość dostępnych technik kulinarnych, które wymieniłem w pierwszej części tego poradnika.
    2. Kombiwar śmiało można nazwać mniejszym i mobilnym piekarnikiem, ponieważ sposób jego pracy jest bardzo podobny. W efekcie uzyskasz chrupiące potrawy, w wielu przypadkach nie musząc dodawać tłuszczu.
    3. Parowar to lider, jeżeli chodzi o efektywne gotowanie na parze. Co ciekawe, są kombiwary oferujące gotowanie za pomocą gorącej pary wodnej, lecz nie mogą się równać z dedykowanym do tego urządzeniem.
    4. Kombiwary są wyraźnie pojemniejsze od parowarów. Zmieścisz w nich większe produkty, np. całego kurczaka, co w drugim urządzeniu nie jest możliwe. Do tego pojemność jest w nich często regulowana za pomocą specjalnego pierścienia, aby precyzyjnie dostosować przestrzeń do danego produktu i zoptymalizować czas obróbki.
    5. W parowarze trzeba się bardziej cackać z porcjowaniem jedzenia. Żywność powinna być podzielona na w miarę równe części, do tego ułożone luźno. A jeżeli gotujesz coś w całości (np. rybę), to nie może być za bardzo ściśnięta w pojemniku (co nie zawsze jest proste do osiągnięcia).
    6. Korzystniejsza pojemność kombiwarów rodzi jednak pewien problem. Jaki? Gdy pragniesz za jednym razem ugotować produkty wymagające różnej temperatury/czasu gotowania, to nie zrobisz tego w jednej turze pichcenia. Gdy jeden produkt wymaga bardziej subtelnego opiekania, a drugi intensywnego gotowania, a oba razem mają stworzyć pełnoprawny posiłek, trzeba podzielić cykl gotowania w kombiwarze. To w wielu sytuacjach kłopotliwe, bo wydłuża całkowity czas przygotowania posiłku.
    7. Parowary radzą sobie z takimi problemami. W jaki sposób? Przez odseparowane od siebie pojemniki. Niektóre modele, np. z rankingu parowarów, oferują indywidualne sterowanie czasem gotowania na parze dla każdego pojemnika. W efekcie przygotowanie obiadu składającego się z odmiennych produktów będzie wygodniejsze i szybsze. Jeden cykl z wszystkimi produktami w urządzeniu często wystarcza.
    8. Naczynia obu urządzeń można w większości przypadków myć w zmywarce. Szklane naczynia kombiwarów są jednak dużo trwalsze ze względu na materiał wykonania. Pojemniki parowarów mają czasem tendencję do pękania, gdy są zbyt często myte w zmywarce (uroki tworzyw sztucznych…).
    9. Ogólnie biorąc, kombiwary halogenowe są tańsze od parowarów. Te drugie możesz oczywiście dostać w miarę niskiej cenie, ale za czołowe produkty trzeba czasem swoje zapłacić. A kombiwary są na ogół tanie. Mało jest na ich rynku modeli, które wybijają się cenowo.
    10. Z drugiej strony rynek parowarów jest nieporównywalnie większy. I rodzi to przy okazji zróżnicowanie. Natkniesz się na kilkupiętrowe, wysokie konstrukcje, ale i na te poziome. Znajdą się nawet metalowe parowary, które nie są przeźroczyste.

    Po tej części zapewne masz już w głowie swojego zwycięzcę, ale jeśli wciąż się wahasz, to przeczytaj podsumowanie w formie ostatecznego werdyktu.

    Kombiwar czy parowar – ostateczny werdykt

    Nie da się jednoznacznie powiedzieć, które urządzenie jest lepsze. Zależy to od tego, co i w jaki sposób pragniesz gotować. Liczą się więc indywidualne wymagania i preferencje kulinarne.

    Wymienione w poprzedniej części wnioski ułatwiają jednak rozwiązanie dylematu zakupowego.

    Podsumujmy wspólnie główne przewagi kombiwarów i parowarów, jak i ich wspólne cechy, aby sprecyzować oczekiwania, którym najlepiej sprostają.

    Przewagi kombiwarów:

    1. Uniwersalność – masz do dyspozycji masę różnych technik kulinarnych.
    2. Pojemność – bez problemu umieścisz naprawdę duże potrawy.
    3. Trwałość – żaroodporne szklane naczynie bez obaw umyjesz w zmywarce.
    4. Niskie ceny – kombiwary halogenowe należą do taniego sprzętu małego AGD, nie wydasz dużo.

    Przewagi parowarów:

    1. Efektywne gotowanie na parze – które wyraźnie przebija urządzenia dodatkowo zapewniające tę technikę kulinarną. Nie znajdziesz w tej cenie lepiej gotującego na parze sprzętu.
    2. Odseparowana żywność – za jednym razem ugotujesz różne produkty, szczególnie gdy pojemniki mają indywidualne ustawienia czasu gotowania.
    3. Lepsze wyposażenie – dzięki któremu przygotujesz potrawy w sosie, marynacie, produkty sypkie czy płynne. A w dodatku bez problemu wykorzystasz zioła, aby wzmocnić aromat.
    4. Więcej modeli – wybierasz spośród dużo większej liczby urządzeń, do tego bardziej zróżnicowanych.

    Kombiwar a parowar – cechy wspólne:

    1. Zdrowe gotowanie – oba urządzenia sprzyjają pichceniu zdrowych rzeczy (choć kombiwary mogą również smażyć czy grillować bardziej kaloryczne przysmaki).
    2. Automatyczne gotowanie – wręcz bezobsługowe, bo gdy nabierzesz doświadczenia w użytkowaniu któregoś z urządzeń, nie będzie tajemnic co do optymalnego czasu gotowania konkretnych produktów. A wtedy nie trzeba nawet monitorować stanu pichconego pożywienia. Charakterystyka tych sprzętów sprzyja wyręczaniu użytkownika z kontroli nad gotowaniem (lecz niektóre produkty wypada czasem obrócić lub zamieszać).
    3. Czas termicznej obróbki żywności – wypada podobnie i nawet bardziej złożone dania powinny zmieścić się w 40 minutach.
    4. Dodatkowe funkcje – w dużej mierze się pokrywają (np. podtrzymywanie ciepła, automatyczne programy).

    I co z tego wszystkiego wynika? Mam pewne sugestie:

    • Zdecyduj się na kombiwar, jeżeli szukasz mniejszej i przenośnej wersji piekarnika, pragniesz korzystać z wielu różnych technik kulinarnych oraz zamierzasz umieszczać w takim urządzeniu większe produkty spożywcze (np. całego kurczaka).
    • Zdecyduj się na parowar, jeżeli interesuje Cię głównie zdrowe gotowanie na parze, szczególnie różnych produktów spożywczych za jednym razem, aby mieć od razu wieloskładnikowy posiłek.

    Powiem jeszcze więcej: w mojej ocenie całkiem dobrym pomysłem jest… nabycie obu urządzeń! Nie są przecież ekstremalnie drogie, ale za to mobilne i funkcjonalne. Służą innym celom, lecz idealnie się uzupełniają.

    Dlaczego więc nie kupić obu? Zapewnią Ci nowe możliwości w kuchni i wsparcie dla większego AGD do gotowania.

    W przypadku dodatkowych pytań służę pomocą w sekcji komentarzy. Z chęcią poznam też Twoje zdanie na temat pojedynku kombiwaru z parowarem. Który z nich – po przeczytaniu tego poradnika – wydaje Ci się lepszy?

    Przeczytaj też:

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments