W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Parowar na gaz czy elektryczny?

author avatar
Łukasz Proszek
Komentarze:  3

Parowar gazowy czy elektryczny? Który okaże się lepszym wyborem dla kogoś, kto zaczyna przygodę z gotowaniem na parze? Właśnie na to pytanie odpowiem Ci w poniższym poradniku. Zapraszam!

parowar na gaz czy parowar elektryczny - który lepszy?

Spis treści:

    Przejście na gotowanie na parze jest świetną decyzją! Dlaczego? Ponieważ ta technika kulinarna sprawi, że zaczniesz zdrowo się odżywiać. Potrawy będą pełne witamin i innych wartości odżywczych.

    Już na samym początku pojawia się jednak dylemat odnośnie optymalnego urządzenia do gotowania parowego. A sprowadza się zwykle do jednego pytania: parowar gazowy czy elektryczny? Sprawdźmy obie możliwości!

    Parowar na gaz czy parowar elektryczny - Zalety - Infografika

    Mocne strony parowaru gazowego

    • Tradycyjny parowar na gaz – o ile jest dobrze wykonany – to sprzęt praktycznie nie do zdarcia. Stalowe garnki parowe nie mają za bardzo jak obniżyć swojej trwałości, nawet po długim czasie eksploatacji. Mowa więc o trwałym naczyniu na długie lata.
    • Parowar na gaz nie wymaga do pracy energii elektrycznej, co ma swoje dobre strony. Nie interesuje Cię dostęp do gniazdka elektrycznego i nie martwisz się większymi rachunkami za prąd.
    • Gazowe parowary nie są zazwyczaj drogie, to stosunkowo niewielki wydatek. Do 150 zł znajdziesz świetnie wykonany i bardzo pojemny model. Do 100 zł wybór też będzie szeroki, co w elektrycznych odpowiednikach nie jest możliwe.
    • Na rynku znajdziesz garnczki do gotowania na parze, które są przeznaczone do wielu różnych kuchenek. Nie ma z tym problemu, bo są modele współpracujące nawet z płytami indukcyjnymi.
    • O ile musisz na taki garnek zagospodarować miejsce na kuchence, tak nic dodatkowo nie zalega Ci na blacie kuchennym. Jeżeli gotujesz coś na palniku obok, to od razu masz na oku dwie potrawy.

    Ranking parowarów – zwycięzca

    Amica Lunaris PT3012

    Słabe strony parowaru gazowego

    • Wadą w stosunku do elektrycznych parowarów jest przede wszystkim funkcjonalność… a w zasadzie brak jakiejkolwiek funkcjonalności. I z tego wynika sporo rzeczy. Na przykład musisz stać nad takim parowarem, kontrolując jego pracę. To na Tobie spoczywa pełna odpowiedzialność za stan potrawy. Odpada przy okazji sporo fajnych udogodnień, np. timer (czasomierz), opóźniony start, automatyczne programy czy podtrzymywanie ciepła.
    • Bardziej ograniczone jest także wyposażenie. O ile poszczególne poziomy z sitkami zmieszczą główną potrawę, tak trudno już o aromatyzer, jakieś kubeczki na desery czy specjalne miejsca na produkty sypkie lub pod postacią ciekłą. Elektryczne odpowiedniki potrafią zapewnić to wszystko.
    • Chcesz za jednym razem ugotować różne potrawy o specyficznym aromacie? Licz się z tym, że zapachy mogą się ze sobą wymieszać.

    Przeczytaj też: Szybkowar czy parowar?

    Mocne strony parowaru elektrycznego

    • Największym atutem najlepszych parowarów elektrycznych jest ich funkcjonalność. Odpowiednio zaprogramowany sprzęt nie wymaga obecności użytkownika podczas obróbki cieplnej żywności. A nawet gdy gotowanie dobiegnie końca i się spóźnisz, to taki parowar jeszcze podtrzyma temperaturę potrawy! Przyjemna wizja, prawda?
    • Za funkcjonalnością często idzie możliwość indywidualnego sterowania poszczególnymi komorami. Nie ma wtedy problemu z jednoczesnym pichceniem kilku zupełnie różnych potraw lub składników posiłku. Wszystko staje się w zasadzie łatwiejsze. Za tę cechę przyznałem temu urządzeniu bardzo dużego plusa w pojedynku kombiwar czy parowar.
    • Skoro nie trzeba stać nad gotowaną na parze żywnością, to nie ma obaw o spalenie/przypalenie potrawy. Rozgotowanie czegoś również jest trudnym zadaniem. To bardzo bezpieczny sposób gotowania na parze.
    • Elektryczne parowary są zazwyczaj tak skonstruowane, aby aromat żywności z różnych pięter się nie mieszał. Może nie wszystkie, ale całkiem pokaźna grupa urządzeń skutecznie eliminuje rozchodzenie się zapachu którejś z potraw na inną.
    • Niejednokrotnie automatyczne programy gotowania pomagają niedoświadczonym użytkownikom. Nie głowisz się nad tym, ile czasu co pichcić. Dodam jednak, że takie programy nie zawsze są szalenie precyzyjne. Czasem trzeba jeszcze przedłużyć obróbkę, aby wszystko się dogotowało. Mimo wszystko wielu początkującym taka opcja się spodoba. Stosunkowo szybko można dojść do perfekcji w gotowaniu na parze.

    Słabe strony parowaru elektrycznego

    • Parowary elektryczne są droższe od tych na gaz. Najlepiej celować w model powyżej 200 – 250 zł.
    • Skoro jest elektronika, to i większe ryzyko awarii. Bardziej skomplikowana konstrukcja – wykorzystująca jeszcze energię elektryczną – zawsze tym skutkuje, choć gwarantuje też dodatkowe funkcje.
    • Awaryjność elektroniki to zresztą nie wszystko. Pojemniki wykonane z tworzyw sztucznych często mają tendencję do pękania – nawet gdy producent twierdzi, że nadają się do mycia w zmywarce. Z drugiej strony można dostać stalowe parowary na prąd, ale są bardzo kosztowne i jest ich malutko na rynku.
    • Pojemne parowary na prąd wymagają trochę miejsca – i to gdzieś na blacie kuchennym (jednocześnie są ograniczone dostępem do gniazdka elektrycznego).
    • Jeżeli naprawdę często gotujesz w ten sposób, to zwiększy się pobór prądu w Twoim gospodarstwie domowym. Nie ma może tragedii, ale pod względem ekonomicznym wypada to mniej korzystnie niż gotowanie na gazie.

    Zobacz specjalne promocje z limitem czasowym!

    Parowar gazowy czy elektryczny – ostateczny werdykt

    W powyższej analizie nie poruszyłem 2 ważnych kwestii – czasu gotowania i smaku oraz jakości przygotowanych na parze potraw. Dlaczego? Ponieważ trudno wskazać rodzaj parowaru, który przewyższa drugi w tych cechach.

    Jeżeli chodzi o smak i jakość dań, to osobiście nie widzę większej różnicy – chyba że korzystając z garnka parowego na gaz, coś pójdzie nie tak.

    A czas gotowania? Bywa różnie, lecz najwięcej zależy od konkretnego produktu spożywczego. Rodzaj sprzętu ma mniejszy wpływ na długość trwania parowej obróbki żywności.

    Skoro pełna analiza za nami, to dla dodatkowego ułatwienia wymienię konkretne okoliczności, w których warto wybrać któryś z rodzajów parowaru.

    Wybierz parowar gazowy, jeżeli:

    • Nie chcesz się przejmować rozmieszczeniem gniazdek elektrycznych, miejscem na blacie, ryzykiem awarii elektroniki czy wzrostem rachunków za prąd.
    • Nie zależy Ci na dodatkowych funkcjach.
    • Chcesz wydać jak najmniej.

    Wybierz parowar elektryczny, jeżeli:

    • Szukasz rodzaju parowaru, który jest najłatwiejszy w obsłudze i najbezpieczniejszy podczas parowego gotowania.
    • Czujesz, że wymienione przeze mnie funkcje takich parowarów bardzo Ci się przydadzą.
    • Wolisz umieścić taki sprzęt na blacie niż na kuchence.

    Nie wiesz jeszcze, czy taki sprzęt (niezależnie od rodzaju) jest Ci w ogóle potrzebny? Przeczytaj zatem inny poradnik, a konkretniej o tym, czy warto kupić parowar. Stworzyłem go pod kątem tych na prąd, aczkolwiek kilka cech spokojnie można podciągnąć pod modele gazowe.

    Jeśli chcesz z kolei opisać swoje doświadczenia z którymś z typów parowaru, to podziel się opinią w poniższej sekcji komentarzy!

    Zobacz alternatywy dla parowarów:

    Oceń publikację
    [Głosy: 3 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    3 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Jacek
    1 rok temu

    Dzieki za klarowny przekaz co lepsze. Mozna by jeszcze zamiescic kosztorys porownania zuzycia energii. Np ile gazu zuzywa sie a ile pradu gotujac np rosol.

    Daniel
    3 lat temu

    Dzięki za wyjaśnienie. Żona zgłosiła potrzebę a mi przypadł zaszczyt wyboru :, jak do tej pory nie miałem przyjemności z tego typu urządzeniami i bardzo pomógł mi powyższy artykuł, dziękuje.