Pyroliza, kataliza czy para? Jakie samoczyszczenie piekarnika?

Systemy samoczyszczenia piekarnika to pyroliza, kataliza lub para. Wszystkie znacząco ułatwiają mycie sprzętu, ale który robi to najlepiej? Jakie są plusy i minusy każdego samoczyszczenia? Dowiesz się tego, czytając mój poradnik!

Pyroliza, kataliza czy para? Jakie samooczyszczenie piekarnika?

Spis treści:

    Samoczyszczenie piekarnika i jego rodzaje

    Zaschnięty tłuszcz oraz trudne do usunięcia plamy w piekarniku to zmora wielu osób. Kilkugodzinne szorowanie można jednak zastąpić czymś znacznie przyjemniejszym. Mam na myśli oczywiście samoczyszczenie piekarnika.

    Ale żeby było nieco trudniej, producenci polecają kilka takich opcji, czyli pyrolizę, katalizę i czyszczenie parą. Zazwyczaj wszystkie z nich występują w polecanych piekarnikach do zabudowy.

    Czym wyróżniają się te systemy? Który z nich będzie dla Ciebie najlepszy? Sprawdź to wspólnie krok po kroku!

    Co to jest pyroliza?

    Pyroliza uważana jest za jeden z najskuteczniejszych sposobów czyszczenia piekarnika. W czasie tego procesu sprzęt osiąga temperaturę aż do 500 stopni Celsjusza. Całość trwa zwykle 2 godziny.

    W tym czasie drzwi piekarnika automatycznie się blokują. Otworzysz je dopiero po zakończeniu czyszczenia. Wtedy blokada automatycznie się zwolni.

    Wszystkie zabrudzenia, jakie znajdują się w piekarniku, podczas czyszczenia pyrolitycznego ulegają spopieleniu. Dopiero kiedy urządzenie zakończy swoją pracę, możesz je usunąć. Producenci polecają, aby to robić za pomocą wilgotnej i miękkiej ściereczki.

    Zalety czyszczenia pyrolitycznego

    Jak wiesz, każde rozwiązanie zawsze ma swoje plusy oraz minusy. Początkowo omówię pozytywną stronę czyszczenia pyrolitycznego.

    1. Optymalny sposób czyszczenia – nawet największe zabrudzenia ulegną spopieleniu.
    2. Komfortowe rozwiązanie dla użytkownika – nie musisz męczyć się z kilkugodzinnym szorowaniem wnętrza piekarnika.
    3. Brak konieczności inwestowania w drogie i profesjonalne detergenty.
    4. Pyrolizę przeprowadza się tylko raz na ok. 2 – 3 miesiące.
    5. Katalizator zapachów – niektóre modele za sprawą wbudowanego katalizatora zapobiegają gromadzeniu się wewnątrz dymu.
    6. Nie musisz wymieniać wkładów (bo nie ma żadnych do pyrolizy) czy inwestować w cokolwiek, co utrzyma skuteczność pyrolizy na wysokim poziomie.

    Wady czyszczenia pyrolitycznego

    Omówię też minusy pyrolizy, aby uświadomić Ci dokładnie, na czym polega ten sposób czyszczenia.

    1. Pyroliza wymaga przygotowania piekarnika – z jego wnętrza musisz usunąć duże resztki jedzenia, które mogą spowodować pojawienie się dymu. Pamiętaj, aby ze ścian usunąć także kwaśne pozostałości, jak np. ketchup. Taki odczyn produktów pod wpływem wysokiej temperatury może spowodować powstanie białych plam na obudowie sprzętu.
    2. Długi proces czyszczenia – pyroliza trwa najczęściej 2 godziny. Nie wolno Ci w tym czasie korzystać z piekarnika. Czyszczenie może powodować również niewielki wzrost poboru energii i związanych z tym rachunków za prąd.
    3. Musisz dobrze zaplanować lokalizację piekarnika – urządzenie z pyrolizą nie powinno znajdować się obok innych sprzętów, jak np. lodówka. Wysoka temperatura może spowodować duże awarie chłodziarki.
    4. Przed czyszczeniem należy wyjąć z piekarnika jego wyposażenie – producenci niektórych modeli zalecają, aby wyjąć ze środka wszystkie blachy, kratki oraz prowadnice. Bywa to kłopotliwe, no i te części sprzętu czeka osobne wyczyszczenie, zapewne ręczne.
    5. Cena – urządzenia wyposażone w pyrolizę są znacznie droższe od standardowych piekarników czy też tych z funkcją katalizy.

    Na czym polega kataliza?

    Piekarniki działające na zasadzie katalizy wyposażone są w specjalne panele. Producent zazwyczaj umieszcza je z lewej oraz z prawej strony wewnątrz urządzenia. W niektórych modelach elementy te znajdują się na tylnej ścianie komory.

    Wszystkie zabrudzenia oraz resztki jedzenia trafiają do warstwy mikrootworów umieszczonej na panelach katalitycznych.

    W przeciwieństwie do pyrolizy czyszczenie odbywa się podczas pieczenia. Po wyjęciu potrawy z piekarnika dodatkowo ma miejsce tzw. dopalanie katalityczne. Temperatura podnosi się do ok. 350 stopni Celsjusza, a cały brud ulega zwęgleniu, po czym zamienia się w popiół.

    Wszystkie pozostałości usuwasz za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego. Z kolei wkłady katalityczne musisz umyć pod bieżącą wodą lub umieścić w zmywarce.

    Plusy czyszczenia katalitycznego

    Oto zalety posiadania piekarnika z funkcją katalizy.

    1. Czyszczenie odbywa się w trakcie korzystania z urządzenia – nie musisz czekać kilku godzin na zakończenie całego procesu, aby móc przyrządzić jakąś potrawę.
    2. Brak konieczności stosowania detergentów – do czyszczenia nie jest wymagany zakup drogich środków chemicznych.
    3. Krótki proces czyszczenia – po wyjęciu potrawy z pieca tzw. dopalanie katalityczne nie trwa długo.
    4. Łatwe mycie paneli katalitycznych – bez problemu umyjesz je w zlewie lub w zmywarce.
    5. Kataliza nie ma większych ograniczeń co do występowania w sprzęcie różnego typu. W porównaniu do pyrolizy znajdziesz ją często również w piekarnikach parowych.

    Minusy katalizy

    Poznaj też negatywne strony piekarników wyposażonych w czyszczenie katalityczne.

    1. Konieczność wymiany paneli – piekarniki z katalizą wymagają co jakiś czas zakupu nowych wkładów. Nie jest to jednak częste, równie dobrze panele mogą Ci posłużyć kilka lat.
    2. Kataliza usuwa głównie niewielkie zabrudzenia – w przypadku mocno zaschniętych oraz dużych plam czyszczenie katalityczne nie zawsze okazuje się w 100 procentach skuteczne. W przeciwieństwie do pyrolizy piekarniki z katalizą osiągają znacznie mniejszą temperaturę w trakcie likwidacji zabrudzeń. Przekłada się to na niższą efektywność.

    Co warto wiedzieć o czyszczeniu piekarnika parą?

    Zanim dowiesz się, jakie czyszczenie piekarnika wybrać, przedstawię Ci jeszcze jeden sposób, z którego możesz skorzystać. Chodzi o parę, czyli inaczej hydrolizę.

    Sposób ten należy chyba do najłatwiejszych pod względem dostępności. Nawet jeśli nie zdecydujesz się na piekarnik z dodatkową funkcją, to czyszczenie parowe i tak przeprowadzisz samodzielnie, tyle że domowym sposobem.

    Hydroliza polega na usuwaniu zanieczyszczeń piekarnika za sprawą pary. Zmiękcza znacząco brud i umożliwia jego późniejsze usunięcie.

    Wiele modeli ma już wbudowaną funkcję takiego czyszczenia. Dzięki temu nie musisz nalewać wody do naczynia i sprawdzać, jaką ustawić temperaturę, aby wytworzyć parę i pozbyć się zaschniętych resztek jedzenia.

    W piekarnikach z czyszczeniem parowym znajdują się specjalne pojemniki z wodą. W trakcie uruchomienia wybranego programu z cieczy powstaje para, która zmiękcza brud.

    Cały proces trwa ok. 30 minut. Po tym czasie wszystkie pozostałości usuwasz za pomocą miękkiej ściereczki. Plamy, jakie nadal pozostały, wymagają ręcznego i dokładniejszego umycia.

    Zalety czyszczenia parą

    Jakie są plusy czyszczenia za pomocą hydrolizy?

    1. Krótki czas mycia – nie musisz długo czekać, żeby ponownie korzystać z urządzenia. Czyszczenie trwa jedynie pół godziny.
    2. Pojemnik z wodą – w środku piekarnika znajduje się już specjalny zbiornik, dlatego nie musisz zaopatrywać się w dodatkowe naczynie.
    3. Czynność możesz przeprowadzić w każdym modelu – nawet jeśli Twój piekarnik nie jest wyposażony w hydrolizę, to i tak możesz przeprowadzić ten proces domowym sposobem.
    4. Cena – w porównaniu do piekarników z pyrolizą i katalizą opcja z parą jest zwykle znacznie tańsza.

    Wady czyszczenia parowego

    Skoro znasz już pozytywne strony hydrolizy, to teraz nadszedł czas, abym przedstawił Ci wady takiego rozwiązania.

    1. Niska skuteczność – czyszczenie parą jest pomocne jedynie przy niewielkich zabrudzeniach. W mojej ocenie traci pod tym względem do katalizy, nie wspominając o pyrolizie.
    2. Wymaga ręcznych poprawek – po zakończeniu programu najczęściej musisz samodzielnie pozbyć się pozostałych zabrudzeń.
    3. Konieczność stosowania dodatkowych detergentów – aby usunąć niedomyty brud, konieczne jest zastosowanie środków czyszczących.

    Poznaj także inne ważne cechy i parametry sprzętu: Jaki piekarnik do zabudowy kupić? Na co zwrócić uwagę?

    Pyroliza czy kataliza – które rozwiązanie jest lepsze?

    Samoczyszczące piekarniki to bardzo ciekawe i wygodnie rozwiązanie. Oszczędzają one Twój czas, a co najważniejsze, nie wymagają ręcznego szorowania przypalonych plam.

    Które rozwiązanie sprawdzi się najlepiej – pyroliza czy kataliza?

    Aby podjąć ostateczną decyzję, najpierw musisz zastanowić się, jakie masz oczekiwania względem urządzenia.

    To, co najpierw weźmiesz pod uwagę, to pewnie cena piekarnika. Te z pyrolizą są znacznie droższe niż sprzęty z czyszczeniem katalitycznym.

    Kolejna kwestia dotyczy częstotliwości korzystania z urządzenia. Jeśli używasz go raz na jakiś czas i to głównie do pieczenia ciast, nie ma sensu inwestować w drogi i nowoczesny piekarnik. W takim wypadku najlepszym rozwiązaniem będzie kataliza.

    Pyroliza polecana jest dla osób, które uwielbiają spędzać czas w kuchni i eksperymentują kilka razy w tygodniu z różnymi potrawami, szczególnie mięsnymi. Wówczas gruntowne czyszczenie co kilka tygodni będzie nawet wymagane, aby zalegający brud nie powodował żadnych awarii.

    Czyszczenie za pomocą pyrolizy jest przede wszystkim dokładniejsze. Dociera ono nawet najmniejszych zakątków, zapewniając super efekty. Kataliza często wymaga późniejszego ręcznego doczyszczenia wnętrza komory, ale za to jest znacznie krótsza i nie zużywa tyle energii, co pyroliza.

    Czyszczenie pyrolityczne czy katalityczne? Jeśli zależy Ci na nowoczesnym urządzeniu, które w pełni spełni Twoje wymagania, wybierz pierwsze rozwiązanie. Pyroliza zapewni Ci porządne rezultaty, usuwając trudniejsze zabrudzenia. Trwa jednak dłużej od katalizy.

    Kiedy chcesz skorzystać z wygodnego rozwiązania, ale nie na tyle, aby inwestować w sprzęt kilka tysięcy złotych, zdecyduj się na piekarnik z funkcją katalizy. Pamiętaj, że w takim przypadku raz na jakiś czas musisz samodzielnie doczyścić wnętrze piekarnika, zwłaszcza jeśli pojawi się w nim zaschnięty tłuszcz.

    A skoro mowa o ręcznym doczyszczaniu, poznaj przy okazji szybkie i skuteczne sposoby na to:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments