Jak wybrać patelnię elektryczną?

poradnik zakupowy jak wybrać patelnię elektryczną

Spis treści:

    Zastanawia Cię to, jak wybrać patelnię elektryczną? Nie wiesz jeszcze, na co zwrócić uwagę? Spokojnie, mój dokładny poradnik zakupowy wszystko Ci powie. Dobrze wybierzesz patelnię na prąd, ale też nie przepłacisz.

    To, jak wybrać patelnię elektryczną, nie jest wcale łatwym zagadnieniem. Większość osób nie miała przecież styczności z takim sprzętem, a mechanizm działania jest zupełnie inny od klasycznych rozwiązań.

    Sprawdźmy więc wspólnie, jak taki sprzęt wybrać. Krok po kroku przeanalizuję dla Was najważniejsze cechy, parametry i funkcje elektrycznych patelni.

    Rodzaje elektrycznych patelni

    Rynek takich urządzeń jest wąski, ale mimo tego można wyróżnić kilka typów. Rodzaj jest ściśle związany z kształtem czy konstrukcją. Mamy więc coś w stylu naczynia wok, rondle, no i naleśnikarki. Wszystkie z nich uwzględniłem w moim rankingu patelni elektrycznych.

    Osobiście bardzo podoba mi się prostokątny kształt z dwoma uchwytami po bokach. Postawiłbym też na jak najgłębszą konstrukcję, gdyż gwarantuje wysoką uniwersalność. Sprawdzi się przy smażeniu na głębokim tłuszczu.

    Owalny czy okrągły kształt też jest dość uniwersalny do różnego rodzaju dań z wielu kuchni świata. Trend jest ogólnie taki, że producenci idą w stronę jak najpojemniejszych i najgłębszych patelni/rondli, zazwyczaj z dwoma uchwytami i szklaną pokrywą. Mało znajdzie się modeli, które do złudzenia przypominają klasyczną patelnię. Bardziej podobne do niej są już naleśnikarki wkładane do ciasta.

    Wyróżnić można dość unikatowe, ale bardzo niszowe konstrukcje, które zamiast przykrywki mają dużą misę. Takie rozwiązanie umożliwia przygotowanie popcornu. Lepszy, moim zdaniem, jest jednak osobny popcorn maker, znany u nas pod nazwą domowego automatu do popcornu.

    Niszowe typy patelni na prąd

    Naleśnikarki też potrafią się od siebie różnić. Te bardziej kompaktowe oferują normalną rączkę, a bardziej stacjonarne umieszcza się na blacie i po powierzchni rozprowadza ciasto drewnianą łopatką.

    Dodam, że na rynku są również profesjonalne patelnie elektryczne do zastosowań gastronomicznych. Potrafią być bardzo drogie, ale idzie za tym zwiększona pojemność, moc i bardzo wysoka temperatura możliwa do ustawienia. Tego typu sprzęt jest zazwyczaj przechylny (do wylewania zużytego oleju) i bardzo sprawnie radzi sobie z termiczną obróbką produktów spożywczych. W tym materiale skupiłem się jednak wyłącznie na patelniach elektrycznych do domowego użytku.

    Na przeciwległym biegunie, w ramach zupełnej ciekawostki, można postawić samochodowe patelnie elektryczne. Tak, zasilane są z zapalniczki w aucie, więc ich moc jest niewielka, a sprawność pracy niska.

    Wracając jeszcze na koniec to głównego typu, zawsze weźcie pod uwagę styl gotowania, jak i same produkty spożywcze, które zamierzacie w ten sposób pichcić. W każdym przypadku przydadzą się też otwory odpływowe, np. za zużyty olej.

    Przeczytaj też: Czy warto kupić patelnię elektryczną?

    Jaka moc elektrycznej patelni do gotowania?

    Moc jest zdecydowanie jednym z najważniejszych parametrów. Większe i pojemniejsze modele powinny oferować minimum 1500 W mocy. Inaczej wygląda sprawa z naleśnikarkami. Im wystarczy 800-1000 W mocy.

    Na co właściwie wpływa ten parametr ze specyfikacji? Przede wszystkim na szybkość nagrzewania, zakres temperatury, sprawność funkcji przyspieszonego gotowania i na ogólną wydajność obróbki cieplnej naszych produktów spożywczych.

    Powierzchnia patelni elektrycznej

    Jeden z fundamentów przy dylemacie, jak wybrać patelnię elektryczną. Najważniejsze, żeby jedzenie nie przyklejało się do powierzchni, gdyż grozi to przypaleniem, a w efekcie zepsuciem całego dania, a tego nie chcemy, prawda?

    Producenci raczej nie mają problemu z serwowaniem nam skutecznych rozwiązań. Wciąż na topie jest teflon lub odporna na zarysowania powłoka ceramiczna.

    Jeżeli spotkacie się z kolei z określeniem „powłoka antyadhezyjna”, to również bądźcie spokojni o jej jakość. Jest wytrzymała, nieprzywierająca i bezpieczna dla zdrowia (nie zawiera szkodliwych substancji). Jedno z najkorzystniejszych rozwiązań.

    Dopasowanie wymiarów patelni

    Co z wymiarami i średnicą? Gabaryty najlepiej dopasować do potraw, które zwykle przygotowujemy. Można jednak spokojnie trzymać się zasady, że im większa powierzchnia, tym dla nas lepiej, gdyż zastosowanie urządzenia wzrasta. Okrągłe modele mają zwykle 30-42 cm średnicy. Szczególnie fani domowej pizzy powinni zwrócić na to uwagę.

    Prostokątne modele mają przykładowo wymiary 30 x 38 cm, co skutkuje pojemnością na poziomie aż 5,5 l. Sprzęt stylizowany na wok musi być też odpowiednio głęboki, żeby sprawdził się przy przyrządzaniu dań stir-fry. Wszelkie elementy żeliwne to w zasadzie norma.

    Polecam też pewien jakże logiczny trik, o ile rozglądacie się za okrągłą konstrukcją. Gotujecie przecież dość regularnie, prawda? Zapewne korzystacie z tradycyjnej patelni. Zmierzcie jej średnicę, a wybór nowego modelu na prąd będzie łatwiejszy.

    Regulowany termostat

    Zapewnia ustawienie pożądanej temperatury, co może być oczywiście kluczowe przy przygotowywaniu wielu dań. Minus tutaj jest taki, że na pokrętle czy suwaku często nie mamy podanych wartości, a jedynie stopnie (typu 1,2,3 itd.). Musimy więc zajrzeć do podręcznika użytkowania i wykuć na pamięć temperaturę, która kryje się pod danym poziomem.

    termostat z pokrętłem do regulacji patelni elektrycznej

    Najlepszym rozwiązaniem jest zdejmowany termostat nasadkowy. Dzięki temu nie będzie problemów z wyczyszczeniem elektrycznej patelni. Jeżeli dochodzi do tego możliwość mycia w zmywarce, to już w ogóle bajka.

    Jaki powinien być natomiast maksymalny pułap temperatury? Zazwyczaj wynosi 200-240°C, co powinno być dla większości z Was wystarczające. Uwagę zwrócić trzeba na liczbę dostępnych poziomów (zwykle 5-7 stopni). Jeżeli znajdziecie z kolei informację o bezstopniowej regulacji, to możecie być pewni, że ustawianie temperatury będzie swobodne w danym zakresie. Takie udogodnienie można jednak znaleźć zwykle w urządzeniach do robienia naleśników.

    Zastosowanie patelni elektrycznej

    Moc, kształt, pojemność/średnica – to wszystko w efekcie końcowym powinno wpływać na jak najszersze zastosowanie. Samo gotowanie, smażenie, pieczenie lub duszenie to jeszcze nie wszystko. Dochodzi do tego odmrażanie, podgrzewanie niczym mikrofala, a nawet utrzymywanie ciepła lub grillowanie.

    Patelnie elektryczne potrafią przydać się we wspomnianych już potrawach stir-fry, ale też Saute (mięso/ryba bez panierki z małą ilością oleju przy smażeniu). Nie straszny elektrycznej patelni jest też makaron. Możemy za pomocą takiego sprzętu przygotować naprawdę sporo potraw, które wywodzą się z najpopularniejszych kuchni świata czy przepisów kulinarnych.

    Zastosowanie naleśnikarek jest z kolei dość oczywiste. Placki typu pancake, naleśniki, tortille, omlety czy babeczki. Fani takich szybkich przekąsek będą zadowoleni.

    Kabel i antypoślizgowe elementy

    Kabel musi być odpowiednio długi, żeby użytkowanie sprzętu było komfortowe. To jednak nie wszystko. Jeżeli jest on odpinany czy chowany/zwijany, to przechowywanie patelni w kuchennej szafce będzie dużo łatwiejsze. Tak samo podróżowanie z nią, np. na działkę czy do domku letniskowego.

    Antypoślizgowe elementy na spodzie to w zasadzie standard. Takie urządzenie musi stabilnie spoczywać na blacie czy stole.

    Czy patelnie elektryczne mają jakieś zabezpieczenia?

    Owszem. Głównym zabezpieczeniem jest zazwyczaj to przed przegrzaniem. Chroni przed poważniejszymi awariami sprzętu czy pożarem w kuchni. Bardzo ważna sprawa, gdyż nie zawsze stoimy nad patelnią tego typu.

    Komfort kuchennych prac zwiększa się, gdy rączka/uchwyty pozostają chłodne. Producenci dbają o ten aspekt i stosują termoizolację. Obowiązkowa jest także lampka lub kontrolka (sygnalizacja świetlna pracy), żebyśmy zawsze byli pewni, że urządzenie wyłączyliśmy. Regulowane otwory parowe przeciwdziałają natomiast gromadzeniu się wilgoci w trakcie pichcenia.

    Nie możemy zapomnieć o antypoślizgowych nóżkach, dzięki którym patelnia stabilnie spoczywa na kuchennym blacie.

    Nic nie zastąpi jednak zdrowego rozsądku, ale tutaj też można iść na skróty. Mam bowiem dwa artykuły, które przydadzą się przede wszystkim po zakupie: jak używać patelni elektrycznej i jak używać naleśnikarki. Dobra baza wiedzy, jeżeli chodzi o sprawne i bezpieczne gotowanie oraz robienie naleśników sprzętem na prąd.

    Podsumowanie

    Teraz już doskonale wiecie, jak wybrać patelnię elektryczną, a także naleśnikarkę. Dzięki temu nabędziecie alternatywny sprzęt do gotowania, chociaż kto wie – być może stanie się głównym narzędziem kulinarnym.

    W razie dodatkowych pytań zapraszam oczywiście do sekcji komentarzy. Jest tuż poniżej.

    [Głosów:2    Średnia:5/5]

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz

    avatar
      Subscribe  
    Powiadom o