Jeżeli interesują Cię patelnie na prąd, to koniecznie musisz dowiedzieć się, jak prawidłowo używać patelni elektrycznej. Taka wiedza pozwoli Ci wykorzystać ten sprzęt w 100 procentach i stworzyć wiele pysznych dań według najrozmaitszych przepisów.

Jeżeli interesują Cię patelnie na prąd, to koniecznie musisz dowiedzieć się, jak prawidłowo używać patelni elektrycznej. Taka wiedza pozwoli Ci wykorzystać ten sprzęt w 100 procentach i stworzyć wiele pysznych dań według najrozmaitszych przepisów.
Spis treści:
Patelnie elektryczne wciąż wydają się dla Polaków nieco abstrakcyjne, ale warto się nimi zainteresować. Dzięki kontroli temperatury dadzą Ci możliwość perfekcyjnego pichcenia wielu różnych potraw.
Obstawiam jednak, że mało kto od razu wie, jak ich używać. W grę wchodzą wysokie temperatury, no i elektryczność, więc lepiej wiedzieć, co do czego, prawda?
Chodzi zarówno o bezpieczeństwo użytkowania, jak i stan gotowanej lub smażonej potrawy. Z moim poradnikiem uzyskasz niezbędną wiedzę i wiele praktycznych wskazówek, które przydadzą Ci się w przyszłości.
Jedną z podstaw jest kształt i rozmiar patelni. Ja lubię te większe, które przypominają w zasadzie wok. Jeżeli jesteś jeszcze przed zakupem, to koniecznie zajrzyj do rankingu patelni elektrycznych.
Wracając do porad, nie będę tu nikogo uczył, co i ile gotować, bo to nie przepis kulinarny, ale za to przekażę niezbędną wiedzę, aby obsługa elektrycznej patelni była sprawna, zrozumiała i bezpieczna.
Jak widzisz, nie ma tu wcale większej filozofii, bo wszystko i tak będzie się opierać na Twoich umiejętnościach oraz wiedzy kulinarnej. Ty decydujesz, ile wlać oleju (i czy w ogóle go wlać), innego tłuszczu lub wody, jaka temperatura będzie optymalna, jak długo pitrasić żywność na patelni, jak często ją mieszać i sprawdzać, no i kiedy zakończyć obróbkę termiczną.
Różnica polega na tym, że masz do dyspozycji regulator i termostat, ale to przecież duże udogodnienie! Taka namiastka funkcjonalności piekarnika zamknięta w kompaktowym sprzęcie do gotowania ulubionych dań.
Większość modeli wymaga dodatkowo wstępnego nagrzania przed wlaniem oleju, ale teraz już wiesz o tym wszystko.
W każdym razie, musisz nauczyć się tego, co oznaczają konkretne stopnie na pokrętle do regulacji i na jakiej zasadzie działa lampka kontrolna. Nie ma w tym nic trudniejszego, bo wszystko znajdziesz w podręczniku użytkowania, a po pierwszym użyciu zapewne nie będzie już żadnych wątpliwości.
Przeczytaj później: Jak używać naleśnikarki?
Wypada przede wszystkim umyć patelnię, ale jak się pewnie domyślasz, nie można zrobić tego od razu. Nagła zmiana temperatury mogłaby uszkodzić niektóre elementy urządzenia.
Poczekaj więc aż wszystko ostygnie, łącznie z czujnikiem temperatury (termostatem). Jego akurat nie należy zanurzać w wodzie, o czym już wspominałem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przetrzeć go ręcznikiem papierowym czy suchą i czystą ściereczką, najlepiej z mikrofibry.
Jeżeli warstwa brudu i tłuszczu jest iście dołująca, to namocz patelnię i zostaw na dłuższy czas, aby nieco rozpuścić zabrudzenia na jej powierzchni. Pamiętaj o używaniu miękkich gąbek, aby nie zarysować powłoki. Zwykle da się jednak szybko ogarnąć stan patelni elektrycznej, o ile prędko się za to zabierzesz, czyli tuż po jej ostygnięciu.
Urządzenie przechowuj tak, aby przypadkowo nie spadło. Nie radzę także stawiać na nim w szafce kuchennej ciężkich garnków czy innych urządzeń elektronicznych.
Zwykle manualne/mechaniczne gadżety i sprzęty kuchenne bardzo różnią się od tych elektrycznych. Tutaj tak nie jest.
Korzystanie z wielofunkcyjnej patelni wygląda bardzo podobnie w porównaniu do używania tej klasycznej. Dostajesz jedynie możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury i utrzymywania jej. Dodatkowym elementem jest więc termostat z regulatorem.
A przy okazji możesz odciążyć piekarnik czy kuchenkę, dysponując dodatkowym urządzeniem do efektywnego gotowania.
Teraz więc wiesz, czym dokładnie różni się używanie patelni elektrycznej od tradycyjnej. Moim zdaniem czasem warto mieć po prostu obie.
Wciąż więc nie mogę do końca zrozumieć tego, dlaczego Polacy nie lubią patelni elektrycznych. Są przecież funkcjonalniejsze, często pojemniejsze, a wciąż służą do gotowania masy różnych potraw i produktów spożywczych. Ich zastosowanie wcale nie jest mniejsze.
Poradniki o patelniach elektrycznych:
Wolisz jednak tradycyjne patelnie? Sprawdź ich zestawienia:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w .
Przydałby się też poradnik jak robić pewne rzeczy na takiej patelni – chociażby jak zrobić pizze. Szukałem różnych opisów i okazuje się, że wiele osób ma problem bo często ciasto wychodzi spalone, a góra surowa.
Więc poradnik opisujący robienie różnych potraw na patelni elektrycznej też by pewnie wielu osobom pomógł.
Z tym naszpikowanym elektroniką regulatorem temperatury to Pan przesadził. Ot dioda i opornik – tyle z elektroniki. Pokrętło regulacji temperatury wywiera mechaniczny nacisk na odpowiednio wyprofilowany bimetal i tyle. Wiem, bo ostatnio musiałem zajrzeć do tego ustrojstwa, gdy coś strzeliło w mojej patelni i wywaliło bezpiecznik. Regulator w porządku, ale patelnia do wyrzucenia, gdyż przepaliła się spirala grzewcza bez możliwości wymiany.
Cześć! Tak, trochę przesadziłem z tym określeniem, lecz pisałem w kontekście uważania, aby nie zamoczyć tego elementu. Przykro mi z powodu Twojej patelni, tego typu sprzęt nie jest raczej długowieczny 🙁 Tak się składa, że ostatnio testowałem pewien ciekawy model, może przypadnie Ci do gustu, zapraszam: https://www.prorankingi.pl/blog/kuvings-multigrill-test-opinia-czy-warto-kupic/