Jak używać patelni elektrycznej?

korzystanie i gotowanie z elektrycznej patelni

Spis treści:

    Jeżeli interesują Cię patelnie na prąd, to koniecznie musisz dowiedzieć się, jak prawidłowo używać patelni elektrycznej. Taka wiedza pozwoli Ci wykorzystać ten sprzęt w 100 procentach i stworzyć wiele pysznych dań według najrozmaitszych przepisów.

    Patelnie elektryczne wciąż wydają się dla Polaków nieco abstrakcyjne, ale warto się nimi zainteresować. Dzięki kontroli temperatury dają nam możliwość perfekcyjnego pichcenia wielu różnych potraw. Stanowią grupę bardzo wszechstronnych urządzeń kuchennych z małego AGD.

    Obstawiam jednak, że mało kto od razu wie, jak ich używać. W grę wchodzą wysokie temperatury, no i elektryczność, więc lepiej wiedzieć, co do czego, prawda?

    Chodzi zarówno o bezpieczeństwo użytkowania, jak i stan gotowanej lub smażonej potrawy. Z moim poradnikiem uzyskasz niezbędną wiedzę i wiele praktycznych wskazówek, które przydadzą Ci się w przyszłości.

    Jak przygotować patelnię elektryczną do pracy?

    Zacznijmy od podstaw, czyli dość prostych wskazówek odnośnie bezpieczeństwa.

    Nigdy w moich poradnikach nie omijam tego punktu. Wiem z doświadczenia, że sporo z nas z rozpędu zapomina o niektórych rzeczach, a czasem nie zdaje sobie z nich sprawy.

    • Podstawą jest odpowiednie ulokowanie wielofunkcyjnej patelni elektrycznej. Powinna być oddalona od innych źródeł ciepła, czyli np. piekarnika czy kuchenki.
    • Stawiając ją na blacie kuchennym, bo pewnie tam będzie jej miejsce, zadbaj o to, aby była w bezpiecznej odległości od ściany, mebli czy innych urządzeń. Najlepiej, gdy wokół jej jest sporo wolnej przestrzeni.
    • Patelnię na prąd warto ulokować na równej, suchej i twardej powierzchni. Musisz zagwarantować jej odpowiednią stabilność i zminimalizować ryzyko przypadkowego upadku.
    • Kabel nie powinien stykać się z gorącą obudową patelni. Musi być rozwinięty, ale tak, aby nie zwisał z kuchennego stołu lub blatu.
    • Włączając ją, pokrętło regulatora powinno być na wartości minimalnej. Upewnij się co do pozycji pokrętła, zaglądając do dołączonej instrukcji obsługi. Dla pewności zawsze przekręcaj je po zakończeniu gotowania do wskazanej w instrukcji pozycji.
    • Przed pierwszym użyciem warto umyć wszystkie części, które będą się stykać z żywnością. Oczywiście możesz do tego użyć detergentów, zupełnie jak w przypadku zwykłej patelni. Użycie zmywarki też wchodzi w grę, również w przypadku pokrywki, choć bezpieczniejsze dla jakości urządzenia będzie mycie ręczne z lekkim detergentem.
    • Nawiązując do powyższego punktu, niektórzy producenci zalecają uruchomienie urządzenia na 5 minut, jeszcze przed umyciem go. Swego rodzaju rozruch patelni. Podczas tego zabiegu poczujesz zapewne delikatny zapach spalenizny, ale w tym przypadku to normalne. Nie zakrywaj urządzenia pokrywką, nic nie dolewaj, po 5 minutach wyłącz, poczekaj aż ostygnie i umyj.

    Prawda, że zrozumiałe i wręcz logiczne? Przejdźmy zatem do praktyczniejszych wskazówek, żeby nic Cię nie zaskoczyło!

    smażenie mięsa z warzywami na patelni elektrycznej

    Jak korzystać z patelni na prąd?

    Patelnia tego typu daje możliwość przyrządzenia i ugotowania potrawy, i to z kontrolą temperatury, co jest niewątpliwym atutem. Ze wszystkiego trzeba jednak umieć korzystać.

    Jedną z podstaw jest kształt i rozmiar patelni. Ja lubię te większe, które przypominają w zasadzie wok. Jeżeli jesteś jeszcze przed zakupem, to koniecznie zajrzyj do rankingu patelni elektrycznych. Pomimo że rynek tych urządzeń jest wąski, znajdziesz kilka kształtów czy rozmiarów, które dopasujesz do tego, co zwykle pichcisz.

    Wracając do porad, nie będę tu nikogo uczył, co i ile gotować, bo to nie przepis kulinarny, ale za to przekażę niezbędną wiedzę, aby obsługa elektrycznej patelni była sprawna, zrozumiała i bezpieczna. Jedziemy.

    • Ognia wokół takiej patelni może nie ma, ale temperatury są, rzecz jasna, bardzo wysokie. Dlatego też zawsze używaj uchwytów przy przenoszeniu rozgrzanej patelni. Zazwyczaj zamontowane są na nich osłony cieplne, dzięki którym się nie poparzysz.
    • Jednym z wyróżniających elementów jest regulator temperatury. Problem w tym, że zwykle jest opisany tajemniczymi stopniami. Niestety nie są to wartości temperatur, ale coś w stylu: I, II, III, IV itd. Musisz więc zajrzeć do instrukcji obsługi, żeby wiedzieć, co się pod tymi stopniami kryje. Chyba nie muszę mówić, co stanie się z potrawą, jeżeli pomylisz temperatury odpowiadające danym poziomom na regulatorze, prawda?
    • Niektórzy producenci jasno określają też, które stopnie odpowiadają danym technikom kulinarnych. Początkowe mogą służyć wyłącznie do ogrzewania potrawy. Następne do duszenia, kolejne do zapiekania, a ostatnie do smażenia. To tylko przykład, choć ja wolę, gdy poziomy mocy odpowiadają konkretnym temperaturom.
    • W wielu przypadkach możesz zadbać o równomierne i prawidłowe podgrzewanie potrawy. Przed dodaniem oleju podgrzewaj patelnię na niskim (zapewne najniższym możliwym) poziomie przez 5 minut. Dopiero po tym czasie dolej olej, oliwę lub inny tłuszcz i zwiększ poziom na średni. Następnie nałóż żywność. Wstępne nagrzanie usprawni późniejsze gotowanie, więc warto trzymać się tej prostej procedury.
    • Do mieszania potraw używaj drewnianych, teflonowych lub plastikowych przyborów, gdyż te metalowe mogą zarysować powierzchnię. Nie chodzi wyłącznie o jej walory estetyczne, a bardziej o właściwości, dzięki którym jedzenie do niej nie przywiera. Polecam po prostu drewnianą łyżkę z długim uchwytem. U mnie zawsze dobrze się sprawdza i nic złego nie zrobi powłoce teflonowej czy nieprzywierającej.
    • Nigdy nie myj regulatora temperatury, gdyż naszpikowany jest elektroniką i nie przeżyłby większego kontaktu z wodą. Producenci dbają o to, aby zawsze był łatwy do demontażu. Używaj go też dość subtelnie, bo przy energicznym kręceniu może ulec awarii.
    • Ważnymi elementami są wszelkie lampki kontrolne, bo to one dają Ci znać, co dzieje się z ustawioną temperaturą. Zwykle jest tak, że lampka zapala się na początku gotowania i gaśnie, gdy osiągnie daną temperaturę. W trakcie pichcenia może jednak nagle zaświecać się i po chwili gasnąć. Spokojnie, to nie żadna awaria, a znak, że termostat cały czas Cię słucha i utrzymuje temperaturę potrzebną do udanej obróbki termicznej Twojego jedzonka.

    patelnia elektryczna clatronic pp 3570 c

    Jak widzisz, nie ma tu wcale większej filozofii, bo wszystko i tak będzie się opierać o Twoje umiejętności oraz wiedzę kulinarną. Ty decydujesz, ile wlać oleju (i czy w ogóle go wlać), innego tłuszczu lub wody, jaka temperatura będzie optymalna, jak długo pitrasić żywność na patelni, jak często ją mieszać i sprawdzać, no i kiedy zakończyć obróbkę termiczną.

    Różnica polega na tym, że masz do dyspozycji regulator i termostat, ale to przecież duże udogodnienie! Taka namiastka funkcjonalności piekarnika zamknięta w kompaktowym sprzęcie do pitraszenia ulubionych dań.

    Większość modeli wymaga dodatkowo wstępnego nagrzania przed wlaniem oleju, ale teraz już wiesz o tym wszystko.

    W każdym razie, musisz nauczyć się tego, co oznaczają konkretne stopnie na pokrętle do regulacji i na jakiej zasadzie działa lampka kontrolna. Nie ma w tym nic trudniejszego, bo wszystko znajdziesz w podręczniku użytkowania, a po pierwszym użyciu zapewne nie będzie już żadnych wątpliwości.

    Przeczytaj później: Jak używać naleśnikarki?

    patelnia elektryczna eta 2160-90000

    Co zrobić po gotowaniu na patelni elektrycznej?

    Wypada przede wszystkim umyć patelnię, ale jak się pewnie domyślasz, nie można zrobić tego od razu. Nagła zmiana temperatury mogłaby uszkodzić niektóre elementy urządzenia.

    Poczekaj więc aż wszystko ostygnie, łącznie z czujnikiem temperatury (termostatem). Jego akurat nie należy zanurzać w wodzie, o czym już wspominałem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przetrzeć go ręcznikiem papierowym czy suchą i czystą ściereczką, najlepiej z mikrofibry.

    Jeżeli warstwa brudu i tłuszczu jest iście dołująca, to namocz patelnię i zostaw na dłuższy czas, aby nieco rozpuścić zabrudzenia na jej powierzchni. Pamiętaj o używaniu miękkich gąbek, aby nie zarysować powłoki. Zwykle da się jednak szybko ogarnąć stan patelni elektrycznej, o ile szybko się za to zabierzesz, czyli tuż po jej ostygnięciu.

    Urządzenie przechowuj tak, aby przypadkowo nie spadło. Nie radzę także stawiać na nim w szafce kuchennej ciężkich garnków czy innych urządzeń elektronicznych.

    patelnia elektryczna clatronic pp 3402

    Podsumowanie

    Zwykle manualne/mechaniczne gadżety i sprzęty kuchenne bardzo różnią się od tych elektrycznych. Tutaj tak nie jest.

    Korzystanie z wielofunkcyjnej patelni wygląda bardzo podobnie w porównaniu do używania tej klasycznej. Dostajesz jedynie możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury i utrzymywania jej. Dodatkowym elementem jest więc termostat z regulatorem.

    A przy okazji możesz odciążyć piekarnik czy kuchenkę, dysponując dodatkowym urządzeniem do efektywnego gotowania.

    Teraz więc wiesz, czym dokładnie różni się używanie patelni elektrycznej od tradycyjnej. Moim zdaniem czasem warto mieć po prostu obie.

    Wciąż więc nie mogę do końca zrozumieć tego, dlaczego Polacy nie lubią patelni elektrycznych. Są przecież funkcjonalniejsze, często pojemniejsze, a wciąż służą do gotowania masy różnych potraw i produktów spożywczych. Ich zastosowanie wcale nie jest mniejsze.

    [Głosów:2    Średnia:5/5]

    Dodaj komentarz

    Dodaj komentarz

    avatar
      Subscribe  
    Powiadom o