Rodzaje blenderów – Jakie są i czym się wyróżniają?

Myślisz, że podział blenderów dotyczy tylko tych kielichowych oraz ręcznych? Może ten ogólny tak, ale wiedz, że można wyróżnić dużo więcej typów. Wiedza o nich pomoże Ci w odpowiednim wyborze. Poznaj więc wszystkie rodzaje blenderów, jakie spotkasz w sklepach!

Rodzaje blenderów – Jakie są i czym się wyróżniają?

Spis treści:

    Blendery kielichowe

    Jedne z najpopularniejszych sprzętów małego AGD do kuchni. W skład ich budowy wchodzi kielich (inaczej dzbanek; zazwyczaj z tritanu, rzadziej ze szkła) z pokrywką i podstawa z panelem sterującym. Wrzucane składniki rozdrabnia najczęściej układ wielokierunkowych noży (rzadziej grubsze śmigło).

    Blender Philips HR3756/00 z bidonami obok

    Obsługa blendera kielichowego jest wygodna. Stoi na blacie, nie musisz trzymać go w dłoniach. Dlatego też blendery tego typu nazywa się stołowymi czy stojącymi.

    Za pomocą takiego sprzętu przygotujesz większą ilość koktajlu czy innego napoju bądź posiłku. Najlepsze blendery kielichowe robią chociażby pasty na kanapki, musy, sosy, dipy, farsz, a nawet zupy! To, do czego służy blender kielichowy, ma szerokie zastosowanie.

    Blender Philips HR3756/00 ze składnikami na pierwszy koktajl

    Urządzenia tego typu cechuje wysoka moc, nierzadko ok. 2000 W. Zwróć uwagę także na sam kielich. Jego pojemność też pozytywnie zaskakuje, często to nawet 2 litry.

    Blendery kielichowe dobrze radzą sobie z twardszymi produktami spożywczymi. Bez problemu przyrządzisz koktajl z takimi dodatkami jak seler czy jarmuż. Co więcej, w razie potrzeby zwykle szybko skruszysz też lód (np. na granitę).

    Blender Philips HR3756/00 po teście kruszenia lodu 2

    Jednocześnie stanowią najlepsze blendery do smoothie. Wiele nowoczesnych modeli oferuje przy okazji automatyczne programy do danych przekąsek.

    Blendtec Total panel sterowania z bliska

    Blendery ręczne

    Teoretycznie główna konkurencja urządzeń kielichowych. Blendery ręczne są mniejsze, a więc wygodniejsze w przechowywaniu (zwłaszcza w mniejszych kuchniach). Pozwalają na bezpośrednie blendowanie w garnku lub misce.

    Blender ręczny z mieszadłem jest bardzo mobilny i niewielki

    Modele ręczne są zbudowane z dobrze wyprofilowanej rączki oraz końcówki wyposażonej w ostrza. Bardzo często masz możliwość jej wygodnej zmiany np. na trzepaczkę. To sprawia, że najlepsze blendery ręczne są bardzo praktyczne.

    różne, wymienne końcówki blendera ręcznego

    Dodatkowe akcesoria z wyposażenia mogą bardzo rozszerzyć zastosowanie. Mowa m.in. o różnego rodzaju tarczach czy malakserze. Tutaj także wypada więc wiedzieć, co można zrobić blenderem ręcznym, bo menu jest długie.

    Sprzęty te nie pracują bardzo głośno, a ich obsługa nie jest skomplikowana. Przeważnie moc jest mniejsza niż modeli kielichowych. Mimo to nie będziesz narzekać na niekomfortowe użytkowanie. Najczęściej samodzielnie regulujesz moc blendowania, a czyszczenie końcówki to nic trudnego.

    Wiele osób pyta, co jest lepsze: blender ręczny czy kielichowy? W mojej ocenie trudno wydać jednoznaczny werdykt, a najlepiej mieć oba te sprzęty w swojej kuchni.

    Tak też jest u mnie. Blender z kielichem służy mi głównie do koktajli i smoothie, a ten ręczny do robienia zupek dla dziecka czy siekania różnych składników.

    Blendery sportowe

    Do sprzętów sportowych zaliczają się też te osobiste, określane czasami mianem personalnych. Pod względem budowy przypominają nieco blendery kielichowe, ale są znacznie mniejsze. Składniki blendujesz nie w dzbanku, a bidonie, który potem szczelnie zakręcasz.

    W ten sposób przyrządzasz smoothie lub coś innego, co zabierasz ze sobą na trening czy do pracy. Nie musisz nic przelewać do drugiego naczynia, więc masz mniej zmywania.

    Blendery sportowe zwykle oferują takie funkcje jak regulacja prędkości pracy, tryb Turbo czy pulsacja. Bidon nierzadko umyjesz bezpiecznie w zmywarce. To ułatwia utrzymanie go w czystości.

    Unikalne zalety blenderów sportowych:

    • Małe, lekkie, czyli wszędzie się zmieszczą i łatwo z nimi podróżować.
    • Poręczny bidon zamiast toporniejszego dzbanka. Jednocześnie stanowi naczynie do koktajlu na wynos.
    • Zazwyczaj są dość tanie.
    • Nie przerażają głośnością pracy.
    • Ze względu na kompaktową budowę dobrze sprawdzają się do robienia przypraw, mąki, a nawet mielenia kawy.

    Mankamenty blenderów sportowych:

    • Ceną za kompaktowość jest niewielka pojemność w stosunku do pełnogabarytowych sprzętów.
    • Niższa jest także moc, a co za tym idzie, zastosowanie. Małe blendery sportowe rzadko służą do efektywnego kruszenia lodu.

    Blendery próżniowe

    Coraz popularniejsze i na pewno godne uwagi. Urządzenia próżniowe należą do kielichowych i działają podobnie. Różnica polega na tym, że kiedy blendujesz, z kielicha odsysane jest powietrze i powstaje próżnia.

    Blender Philips HR3756/00 zamontowana pokrywka z modułem próżniowym

    Po co tak?

    Składniki zachowują więcej enzymów i witamin. Spowalnia to bowiem proces utleniania. Tym samym swoje smoothie dłużej przechowujesz i nie martwisz się, że szybko się zepsuje lub rozwarstwi.

    szklanka z drugim koktajlem wykonanym technologią próżniową 2

    Wiedz, że używanie blenderów próżniowych nie jest trudne. Jak zawsze umieszczasz składniki w kielichu. Musisz pamiętać tylko o tym, żeby przed blendowaniem odessać powietrze z dzbanka. W tym celu wciskasz specjalny guzik z tą funkcją, żadna filozofia.

    Blender Philips HR3756/00 panel sterowania z trybami pracy

    Dobry przykład tego typu blendera to Philips HR3756/00, którego testowałem.

    Unikalne zalety blenderów próżniowych:

    • Siłą rzeczy to zazwyczaj bardzo wydajne sprzęty do twardych warzyw, mrożonych owoców czy kruszenia lodu.
    • Koktajle zrobione próżniowo są wyjątkowo gładkie. Zachowują naturalny kolor, zachwycając także smakiem.
    • Co jeszcze ważniejsze, zostaje w nich o wiele więcej witamin oraz innych wartości odżywczych.
    • Napoje z blenderów próżniowych dużo wolniej się psują lub rozwarstwiają. W efekcie dłużej je przechowasz w lodówce.
    • Zdecydowana większość modeli tego typu daje Ci wybór: możesz, ale nie musisz używać próżni.
    • Niektóre są tak dobrze wyposażone, że w zestawie znajdziesz pojemniki próżniowe.

    Mankamenty blenderów próżniowych:

    • Obecność modułu próżniowego zazwyczaj mocno wpływa na wyższą cenę.
    • Proces odsysania powietrza nie jest bezgłośny. Ba, czasem hałasuje niemal tak bardzo jak samo miksowanie w kielichu.
    • W dodatku wydłuża czas miksowania. Odsysanie powietrza, w zależności od modelu, może wynosić do minuty, ale równie dobrze nawet 5 minut.
    • Wymagają czasem specjalnego traktowania w kwestii czyszczenia. Do modułu próżniowego na pokrywie nie może dostać się woda.
    • Wykluczają możliwość dorzucenia czegoś w trakcie blendowania. Nie oferują bowiem mniejszego wlotu w pokrywie.

    Zobacz tanie i dobre sprzęty z popularnego marketu!

    Blendery bezprzewodowe

    Pewnie się domyślasz, że nie potrzebują podłączenia do prądu. Blendera bezprzewodowego używasz tam, gdzie chcesz. Zabierzesz go do pracy czy na uczelnię, piknik lub wycieczkę za miasto. Zasila go akumulator, który regularnie ładujesz.

    Pod względem konstrukcji urządzenia z tej grupy także przypominają blendery sportowe. Dolna część konstrukcji to podstawa z silnikiem i panelem sterowania. Na górze umieszczasz pojemnik (zwykle przypominający bidon), w którym miksujesz składniki.

    Do naładowania blendera bezprzewodowego potrzebujesz portu USB. Podepnij go za pomocą kabla np. do laptopa czy ładowarki do smartfona. Zwykle bez problemu naładujesz go nawet w samochodzie.

    Unikalne zalety blenderów bezprzewodowych:

    • Nie ma od nich bardziej mobilnego rodzaju blendera. Mając składniki na koktajl, zrobisz go w dowolnym miejscu. Nie przejmujesz się dostępem do energii elektrycznej. W dodatku to malutkie blendery.
    • Mogą być ładowane w różny sposób, nawet powerbankiem.
    • Jedne z najmniejszych blenderów na rynku.
    • Niewiele kosztują.

    Mankamenty blenderów bezprzewodowych:

    • To jeden z najsłabszych rodzajów blenderów. Akumulator nie ma szans z gniazdkiem elektrycznym pod względem czerpanej mocy. Trudno wymagać od takiego sprzętu kruszenia lodu czy miksowania czegoś zamrożonego.
    • Ich pojemność nie zachwyca. To nie są blendery dla dużych rodzin, a raczej personalne.
    • Akumulator z czasem może utracić sprawność energetyczną. Zacznie krócej pracować, dłużej się ładując.
    • No i w końcu ogniwo wyzionie ducha, a to oznacza, że blender poleci do kosza.
    • Niosą za sobą ryzyko słabszej pracy im bliżej do rozładowania akumulatora.

    Blendery wysokoobrotowe

    Na pewno spotkasz się też z wysokoobrotowymi sprzętami (nazywanymi również szybkoobrotowymi czy wysokowydajnymi). To najczęściej blendery kielichowe, ale pracujące z bardzo dużą prędkością. Mowa tu o 25 000 – 30 000 obrotów na minutę (lub jeszcze więcej).

    Składniki pierwszego koktajlu w kielichu blendera Blendtec Total 2

    Imponujący wynik, prawda? Z takimi parametrami łatwo zblendujesz najtwardsze składniki spożywcze. To dobry wybór dla wymagających osób, które potrzebują czegoś bardzo mocnego.

    Z blenderem wysokoobrotowym poradzisz sobie nawet z zamrożonymi produktami, nie wspominając o kostkach lodu czy orzechach.

    Składniki zupy-krem z pomidorów w kielichu blendera Blendtec Total

    Urządzenia te zazwyczaj oferują kilka trybów pracy, m.in. kruszenie lodu. Producenci wyposażają je też w tryb Turbo i Pulse.

    Unikalne zalety blenderów wysokoobrotowych:

    • Najwydajniejsze z blenderów. Co za tym idzie, mają najszersze zastosowanie. Prędko rozdrobnią dowolne składniki na koktajl czy inną przekąskę.
    • Zazwyczaj są bardzo pojemne.
    • Często korzystają z nowoczesnych programów automatycznych bądź próżni.

    Mankamenty blenderów wysokoobrotowych:

    • Bywają drogie.
    • Najczęściej mocno hałasują, w końcu działają na wysokich obrotach.
    • Nie jest to może twarda reguła, ale mogą być kosztowne.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Podsumowanie

    Główne rodzaje blenderów to kielichowe i ręczne. Te pierwsze mają bardziej szczegółowy podział. Znajdziesz blendery próżniowe, które robią zdrowsze koktajle, wysokoobrotowe o najwyższej wydajności, jak i sportowe z przenośnym bidonem. Bardziej niszowe są blendery bezprzewodowe.

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments