Do czego służy blender kielichowy? Co można w nim zrobić?

Do czego służy blender kielichowy? Co można w nim zrobić?

Spis treści:

    Zastosowanie blendera kielichowego jest szersze, niż można przypuszczać. Obejmuje zarówno tworzenie wielu przysmaków, jak i wsparcie popularnych technik kulinarnych. Jako wieloletni posiadacz i tester blenderów różnego typu – przygotowałem dla Ciebie dokładne omówienie ich przeznaczenia.

    W blenderze kielichowym możliwe jest robienie wielu przysmaków. Już teraz powiem, że sporo zależy od klasy urządzenia. Chodzi o wydajność, jakość ostrzy czy funkcje dodatkowe.

    Biorąc za przykład wiele urządzeń z rankingu blenderów kielichowych, krok po kroku przedstawię Ci to, do czego mogą posłużyć przy kuchennych zadaniach. No i z jakimi produktami (w tym owocami i warzywami) najlepiej sobie radzą.

    Dzięki temu upewnisz się, czy taki sprzęt okaże się dla Ciebie udaną inwestycją.

    Techniki kulinarne, z którymi radzi sobie blender kielichowy

    To, jak działa blender kielichowy, opiera się na bardzo szybkich obrotach ostrza umieszczonego na dnie kielicha. Całość jest zamknięta, a więc odizolowana od otoczenia.

    Wobec tego blender kielichowy miksuje/blenduje, rozdrabnia, sieka, przeciera, mieli, kruszy, a także miesza. Szeroka paleta możliwości, które przydają się przy obróbce wielu różnych artykułów spożywczych.

    Z drugiej strony na efektywność pracy, szerokie zastosowanie i komfort użytkowania wpływa kilka cech:

    • Prędkość obrotowa ostrza – im szybciej obraca się ostrze, tym lepiej sprzęt radzi sobie z twardszymi surowcami. Wysokoobrotowe modele rozpoczynają się od 30000 obrotów na minutę.
    • Jakość i budowa ostrzy – najlepiej gdy jest wielokierunkowe, tzn. ma nożyki ułożone w kilku płaszczyznach. Tworzy wtedy lepszy wir wciągający składniki do środka, czyli wprost na rozdrabniające noże. Materiałem wykonania jest najczęściej stal nierdzewna, czasem z tytanową powłoką.
    • Funkcja kruszenia – dedykowana głównie kostkom lodu.
    • Funkcja pulsacyjna – polega na pulsacjach, które stopniowo rozdrabniają składniki. Przydatne w przypadku twardszych produktów spożywczych.
    • Dodatkowe programy – np. do siekania orzechów, nasion bądź mieszania produktów płynnych, również tych gorących.
    • Technologia próżniowa – zawsze przydatna, choć znacząco zwiększa cenę blendera kielichowego. Dzięki niej sprzęt odcina dopływ tlenu i odsysa z kielicha powietrze. W przerabianej żywności zostaje więcej wartości odżywczych, ponieważ nie dochodzi do napowietrzania i utleniania zawartości dzbanka. Tworzy się także mniej piany, a konsystencja staje się jeszcze gładsza. Wykonany tak koktajl dłużej utrzyma swoją wyjściową konsystencję, a przede wszystkim świeżość.
    • Pojemność kielicha – określa maksymalny poziom zapełnienia. Miarek na kielichu powinno być kilka. Oprócz tej podstawowej również dla płynów, które mocniej się pienią, a więc głównie mleka krowiego bądź sojowego.
    • Termoodporność – istotna sprawa, gdy chcesz mieszać coś gorącego, np. zupę.

    blender kielichowy i informacja o termoodporności na pokrywce

    Dlaczego w pierwszej kolejności wymieniłem te cechy? Ponieważ to, do czego posłuży Ci blender, zależy właśnie od nich.

    Oczywiście jest szerokie grono przysmaków i ich składników, z którymi poradzi sobie praktycznie każdy blender. Zaraz je zresztą omówię. Pamiętaj jednak, że przy bardziej wyszukanych przekąskach lub dodatkach do posiłków (które również wymienię), powyższe cechy będą odgrywały większą rolę.

    Sprawdźmy więc teraz, co konkretnie zrobisz w blenderze kielichowym.

    Koktajle i smoothie

    Podstawowe zastosowanie każdego stojącego blendera z kielichem. Koktajle z niego są zdrowe, bo pełne witamin, minerałów, jak i błonnika, który reguluje procesy trawienne i skutecznie zaspokaja głód.

    Masz tu pełną swobodę. Użyjesz masy owoców (także mrożonych), warzyw (w tym surowych), jak i ziół.

    • Przykłady? pomarańcza, grejpfrut, mandarynka, limonka, cytryna, mango, ananas, morela, brzoskwinia, granat, kiwi, awokado, banan, owoce leśne/jagodowe, papaja, marakuja, jabłko, gruszka, marchew, burak, pomidor, papryka, dynia, seler, szpinak, jarmuż, pietruszka, kapusta, rzeżucha, endywia czy kukurydza.

    owoce oraz warzywa, które nadają się do blendera kielichowego

    Szeroka lista, prawda? Blender kielichowy zrobi koktajl z wielu soczystych, miękkich, twardych, włóknistych, liściastych czy łykowatych produktów.

    Niemniej nie jest wskazane, aby obrabiał wyłącznie same składniki bez płynnego podkładu.

    • Co może robić za płynny składnik w przypadku robienia koktajlu? Woda (zwykła, kokosowa), jogurt (również grecki), kefir bądź mleko (krowie, sojowe, kokosowe, migdałowe).
    • A to jeszcze nie wszystko, gdyż czekają ciekawe dodatki: całość zwieńczysz chociażby miętą, siemię lnianym, nasionami, orzechami, migdałami, miodem, wiórkami kokosowymi, cynamonem, imbirem, korzeniem kurkumy, bazylią lub innymi przyprawami.

    Trudno się dziwić, że większość osób kupuje blender kielichowy z myślą o zdrowych i smacznych koktajlach. Jego uniwersalność robi tu wrażenie.

    Masz wręcz nieograniczone możliwości w realizowaniu przeróżnych przepisów na pożywne koktajle oraz smoothie.

    pożywny koktajl zrobiony w blenderze kielichowym

    Druga sprawa, że owoce i warzywa musisz wcześniej odpowiednio przygotować do blendowania. Na przykład obrać, pokroić, wypestkować (nie wspominając o umyciu). Wszystkie cenne porady na ten temat znajdziesz w artykule o tym, jak robić koktajle w blenderze.

    Dobierając poszczególne produkty i ich ilość, jednocześnie ustalasz końcową gęstość koktajlu. Blender przerabia owoce i warzywa na gładką masę, choć aksamitność wspomnianego przysmaku zależy w dużej mierze od prędkości obrotowej.

    A teraz prześledźmy pozostałe zadania, którym sprosta porządny blender kielichowy.

    Inne zadania kulinarne, do których służy blender kielichowy

    Wspominałem wcześniej między innymi o mieszaniu. Możesz więc wlać do blendera zupę, aby sprzęt zajął się resztą.

    Jedną z podstawowych funkcji właściwie każdego blendera z kielichem jest kruszenie lodu. Głośne jak cholera, lecz efektywne. Skruszony lód posłuży Ci do zrobienia np. granity. Niektórzy dodają go także w tej formie do drinków, choć osobiście wolę w nich kostki w całości.

    skruszone kostki lodu z blendera kielichowego

    Co jeszcze? Mieszanie, rozdrabnianie, mielenie, siekanie czy przecieranie dają szeroką paletę możliwości – krem, sos, przecier, mleko roślinne, farsz, pasta (np. na kanapkę), papka dla niemowlaka, dżem, cukier puder, mielona kawa, przyprawy, jak również desery w formie shake’a, lodów czy sorbetów

    Ogólnie biorąc, blender kielichowy przyda Ci się, gdy chcesz uzyskać ze składników gładką masę lub jak najprecyzyjniej je rozdrobnić, czasem wręcz sproszkować.

    Uważaj jedynie wtedy, gdy coś jest już wyjściowo bardzo gęste, np. jakieś ciasto. Druga sprawa, że przy zagęszczonej konsystencji opróżnianie, jak i czyszczenie blendera kielichowego pójdzie trudniej.

    Podstawą do tego, co można zrobić w blenderze, a czego już nie za bardzo, zawsze są informacje zawarte w dołączonej instrukcji. Kieruj się więc przede wszystkim zaleceniami producenta sprzętu. Niemniej wymienione przeze mnie techniki kulinarne i produkty spożywcze często nie stanowią problemu dla solidnego blendera z kielichem.

    Podsumowanie

    Blender kielichowy, szczególnie taki wysokoobrotowy, jest wielofunkcyjnym urządzeniem. Najczęściej służy do robienia koktajli i smoothie, ale jak się okazało, wspomaga również przyrządzanie innych przekąsek, potraw lub dodatków do nich.

    Jeżeli znasz inne zastosowania tego sprzętu, to podziel się nimi w sekcji komentarzy!

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments