Praktycznie każdy, nawet dość prosty sprzęt kuchenny ma swoje zalety i wady. To one decydują, czy warto go kupić. Tym razem postanowiłem omówić ten aspekt w przypadku szybkowarów. Dowiedz się, jakie mają plusy, minusy i kiedy taki zakup ma największy sens.
Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe?
Jak najbardziej. Przyrządzanie posiłków w szybkowarze często jest zdrowsze niż gotowanie przy użyciu tradycyjnej metody. Tego rodzaju obróbka termiczna zachowuje w produktach większą ilość witamin i wartości odżywczych.
Najlepszy szybkowar to dobra alternatywa dla robienia zupy w zwykłym garnku, smażenia mięsa na głębokim tłuszczu lub pieczenia w piekarniku.
Uważa się także, że niektóre składniki gotowane w garnku ciśnieniowym mają większą zawartość minerałów, w tym wapnia i żelaza. Oprócz tego zachowują witaminę C, beta-karoten i substancje o działaniu przeciwutleniającym.
Podczas gotowania w szybkowarze wytwarza się wysokie ciśnienie, rośnie również temperatura, która osiąga 120 stopni Celsjusza. Zdecydowanie przyspiesza to czas przyrządzania potrawy, a tym samym produkty zachowują więcej wartości odżywczych.
Gotowanie w szybkowarze jest zdrowe ze względu na jeszcze jedną kwestię. Przyrządzając warzywa (zwłaszcza te z niepewnego źródła), pozbywasz się z nich metali ciężkich albo przynajmniej ograniczasz ich obecność w składzie potrawy. Masz zatem świadomość tego, co jesz.
Jeszcze lepsze efekty robienia posiłków w garnku ciśnieniowym uzyskasz, jeśli zaopatrzysz się w specjalne koszyki przeznaczone do gotowania na parze. Kupisz je osobno lub dostaniesz od razu w zestawie z szybkowarem. To idealny sposób na zachowanie większej ilości cennych wartości odżywczych oraz zdrowej i zbilansowanej diety.
Ranking szybkowarów elektrycznych – zwycięzca
Zalety szybkowaru
- Szybkowary skracają czas gotowania. To wygodna opcja, szczególnie kiedy nie lubisz przebywać za długo w kuchni albo zwyczajnie nie masz na to czasu. Naczynie ciśnieniowe to idealne rozwiązanie do dań jednogarnkowych, jak np. bigos. Doskonale wiesz, że jego przygotowanie wymaga cierpliwości i czasu, dlatego tej potrawy zazwyczaj nie serwuje się na co dzień. Z szybkowarem ulubione danie przygotujesz niezależnie od okazji, a przy tym nie zmarnujesz wolnej chwili.
- Zwróć uwagę na oszczędność energii. Sprzęt nie zużywa za dużo prądu (jeśli masz model elektryczny), bo skraca czas gotowania. To ważne zwłaszcza przy robieniu dań, które tradycyjną metodą wymagają kilkugodzinnego korzystania z kuchenki. Z szybkowarem nie marnujesz energii elektrycznej czy też gazu, więc nie płacisz większych rachunków.
- Decydując się na garnek ciśnieniowy, zyskujesz niezłe pole do popisu. Szybkowar wbrew pozorom ma szerokie zastosowanie, które bardzo szybko docenisz. To świetna opcja do dań jednogarnkowych, ale nie tylko. Przygotujesz w nim również duże kawałki mięsa, ryby, a nawet owoce morza. Sprzęt sprawdzi się do produktów sypkich, jak np. ryż, kasza, makaron lub płatki owsiane. Po smacznym obiedzie pomoże przygotować Ci pyszny deser. Szybkowar nadaje się do robienia ciasta, jak i drożdżowych pampuchów.
- Posiłki przyrządzane w szybkowarze są zdrowsze niż w przypadku innego rodzaju obróbki. Mowa tu m.in. o smażeniu na głębokim tłuszczu. Produkty zachowują większą ilość minerałów, witamin oraz innych wartości odżywczych.
- Nie stoisz godzinami przy garach, a i tak unikasz przypalenia potrawy. W szybkowarze umieszczasz składniki, zamykasz pokrywę, podłączasz urządzenie do prądu lub stawiasz na kuchence i tyle! Reszta robi się sama. Ty w tym czasie wykonujesz inne obowiązki albo zwyczajnie się relaksujesz.
- Szybkowar nie sprawia problemów w obsłudze. Tutaj nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy włożyć do środka wybrane produkty, wlać wodę, zamknąć i uruchomić sprzęt do działania.
- Gotowanie w szybkowarze jest bezpieczne. Nie tylko unikasz przypaleń, ale też bałaganu. W trakcie przyrządzania potrawy nic nie wykipi, więc nie męczysz się z czyszczeniem blatu bądź kuchenki. Szczelnie zamknięta pokrywa chroni również przed oparzeniem.
- Sprzęt oferuje smaczne i aromatyczne dania. Wszystkie potrawy gotują się zdecydowanie krócej niż przy wykorzystaniu tradycyjnych metod. To świetny sposób nie tylko na zachowanie wartości odżywczych, ale też wyjątkowego smaku i aromatu potrawy.
- Unikasz rozprzestrzeniania się nieprzyjemnych zapachów po całym domu. Gotowanie kiszonej kapusty, kalafiora albo grzybów najczęściej wiąże się z otwieraniem okien i długim wietrzeniem pomieszczenia. W przypadku szybkowaru unikasz tego problemu. Oferuje specjalną pokrywę ze szczelnym zamknięciem. Nawet podczas gotowania specyficznych produktów ich aromat przez cały czas pozostaje we wnętrzu urządzenia i nie przedostaje się na zewnątrz.
- Szybkowary nadają się nie tylko do gotowania. To dobra opcja do smażenia, duszenia, a nawet rozmrażania niektórych produktów spożywczych. Sprzęt nie wymaga także wlewania za dużej ilości wody. Wystarczy niewiele, aby uzyskać idealną konsystencję potrawy.
- Garnek ciśnieniowy nie przysporzy Ci problemów również podczas czyszczenia. Jego konserwacja polega wyłącznie na umyciu wnętrza za pomocą gąbki z płynem do naczyń. Obudowę wystarczy przetrzeć miękką ściereczką i gotowe! Nic nie szorujesz, bo w tym naczyniu nic Ci się raczej nie przypali.
- Szybkowary nie mają wygórowanych cen. Najtańsze modele kupisz już za ok. 300 zł. Sprzęt ze średniej lub wyższej półki to koszt od. 400 – 500 zł. Więcej na ten temat znajdziesz w artykule o tym, ile kosztuje szybkowar.
- Jest też kwestia dopasowania do indywidualnych potrzeb. Choć coraz popularniejsze są szybkowary elektryczne, znajdziesz też dużo modeli przeznaczonych do użytku na kuchence. Producenci oferują modele pasujące na gaz, ale też płytę elektryczną, halogenową czy indukcyjną.
Wady szybkowaru
- W trakcie gotowania do szybkowaru nie dołożysz żadnych składników. To spore utrudnienie, szczególnie dla zapominalskich albo debiutantów kulinarnych. Otwarcie pokrywy zaburzyłoby cały proces przyrządzania potrawy. Mogłoby to również pogorszyć jej smak lub doprowadzić do oparzenia dłoni. Dodatkowo częste otwieranie naczynia to zwiększone ryzyko awarii.
- Szybkowar nie umożliwia skosztowania dania. Nie przekonasz się więc, czy zupa zawiera wystarczającą ilość soli, a mięso przypraw. Zrobisz to dopiero po zakończeniu gotowania.
- Podnosząc pokrywę, trzeba zachować dużą ostrożność. W innym przypadku wydobywająca się ze środka para przyczyni się do oparzeń. Najlepiej poczekaj, aż ciśnienie nieco opadnie i dopiero wtedy otwórz garnek.
- Jeśli zapomnisz o kluczowych zasadach i np. zatkasz zawór bezpieczeństwa, garnek grozi wybuchem. Z tego względu tak ważne jest zapoznanie się z instrukcją obsługi i zachowanie szczególnej ostrożności podczas użytkowania szybkowaru.
- W przeciwieństwie do tradycyjnych garnków szybkowar wymaga większej przestrzeni. Modele elektryczne trzeba zainstalować na blacie blisko gniazda zasilającego. Bywa to kłopotliwe, zwłaszcza w niewielkich pomieszczeniach.
- Jeżeli masz urządzenie na prąd, nie umieścisz go w zmywarce ani nie zanurzysz w wodzie. Pod kran włożysz jedynie misę, którą najlepiej myć od razu po przełożeniu potrawy.
Czy warto kupić szybkowar? Ostateczny werdykt
Moim zdaniem warto. Szybkowar docenisz, zwłaszcza kiedy jesteś wielbicielem dań jednogarnkowych. To także świetna opcja do szybkiego gotowania. Nie stoisz godzinami w kuchni, obiad robi się sam, a Ty w tym czasie oglądasz film albo sprawdzasz mój kolejny wpis.
Mimo wszystko pamiętaj, żeby podczas przyrządzania posiłku zachować szczególną ostrożność. To bardzo ważne, więc nie bagatelizuj tego. Przestrzegając zasad i zaleceń producenta, dbasz o swoje zdrowie i porządek w kuchni.
Nie zapominaj, aby dostosować szybkowar do własnych preferencji. Zastanów się, czy wolisz sprzęt elektryczny, czy może bardziej klasyczny na kuchenkę. Oba typy są równie praktyczne, różnią się głównie sposobem użytkowania.
Przeczytaj też:
Zobacz alternatywy dla szybkowarów: