Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa? Co to jest?

Co to jest i jak działa wyciskarka wolnoobrotowa do soków?

Spis treści:

    Zasada działania wyciskarki wolnoobrotowej ma na celu robienie zdrowych i smacznych soków o naturalnej barwie. W poniższym artykule dokładnie Ci wyjaśnię, jak działa wyciskarka wolnoobrotowa do soków – i co z tego właściwie wynika. Zapraszam!

    Działanie wyciskarki wolnoobrotowej jest wręcz unikalne. To urządzenia jedyne w swoim rodzaju. No, może pomijając prasy hydrauliczne do soków, lecz one zaliczają się do specjalistycznego i niszowego sprzętu.

    Nie przedłużając, prześledźmy wspólnie, czym jest wyciskarka wolnoobrotowa do soków i jak działa.

    Wyciskarka wolnoobrotowa do soków – Co to jest?

    Wyciskarka wolnoobrotowa to sprzęt do wyciskania owoców, warzyw oraz ziół. Jej fenomen tkwi w niskich obrotach pracy (średnio od 40 do 80 obrotów na minutę). Wał ślimakowy powolnie miażdży składniki soku, aby zachować w nim najlepsze wartości odżywcze: witaminy, enzymy, pektyny, minerały, mikro- i makroelementy.

    Podczas rozgniatania produktów spożywczych nie dochodzi do nadmiernego napowietrzenia czy nagrzania. Dosyć, że sok jest bardzo zdrowy, to jeszcze dłużej zachowuje świeżość podczas przechowywania w lodówce (nawet do 48 godzin; zależnie od składników i temperatury otoczenia – więcej informacji znajdziesz w artykule o tym, jak przechowywać sok z wyciskarki).

    Na takim sposobie pracy zyskuje także smak i barwa uzyskiwanego soku. Rozkład włókien roślinnych jest powolny, co pomaga utrzymać naturalną barwę zgniatanych owoców czy warzyw.

    Inne nazwy wyciskarki wolnoobrotowej to: slow juicer, wyciskarka ślimakowa, wytłaczarka, rozdrabniarka lub zgniatarka do soków, wyciskacz, a nawet sokowyciskarka. Nie są to błędne nazwy (choć rozdrabniarka balansuje na granicy), aczkolwiek tą podstawową i najtrafniejszą jest zdecydowanie wyciskarka wolnoobrotowa do soków.

    Budowa wyciskarki wolnoobrotowej

    Wyciskarka wolnoobrotowa składa się z jednostki centralnej/korpusu, w której kryje się silnik (może być indukcyjny, bezszczotkowy) i elektronika, jak i modułu wyciskającego.

    W skład modułu wchodzą: podajnik na składniki z otworem wlotowym, wał ślimakowy miażdżący owoce i warzywa, sitko bądź filtr, wylot miąższu z blokadą kapania (korek niekapek) i odpływ soku, pod którym powinien się znaleźć dzbanek.

    rozłożony moduł wyciskający wyciskarki wolnoobrotowej - poziomej

    W zestawie znajduje się zazwyczaj popychacz, zwany też tłoczkiem lub dociskaczem. Pomaga w kierowaniu składników na wał ślimakowy, gdy nie chcą gładko przelecieć przez komorę wsadową.

    Niektóre modele mają dodatkowo regulację gęstości soku (służy do tego manetka), wymienne sitka, a także łopatki zbierające (wycieraki/zgarniacze boczne), które zapobiegają zapychaniu wyciskarki. Ruchome elementy wyciskarki są dobrze osłonięte.

    Wał ślimakowy, który jest jedną z najważniejszych części, zależnie od modelu może być ulokowany pionowo lub poziomo. Bardziej powszechne jest to pierwsze rozwiązanie, aczkolwiek nie ma zbyt wielu kluczowych różnic między tymi typami wyciskarki wolnoobrotowej.

    Poziome modele są czasem dwuślimakowe. Mowa o specjalistycznym i kosztownym sprzęcie do sokoterapii (np. terapii Gersona).

    Zasada działania wyciskarki wolnoobrotowej do soków

    Trochę teorii za Tobą, ale jak to wszystko działa w praktyce?

    Oto dokładny sposób działania wyciskarki wolnoobrotowej:

    1. Wyciskarka wolnoobrotowa korzysta z energii elektrycznej, doprowadzając ją do jednostki centralnej przewodem zasilającym. Co ważne, każdy model ma ustalony czas ciągłej pracy. Najlepsze wyciskarki do soków potrafią pracować bez przerwy nawet przez 30 minut. Ogólny zakres to zazwyczaj od 10 do 30 minut. Dlaczego tak jest? Aby sprzęt się nie nagrzewał nadmiernie. Mimo niskiej mocy i obrotów może się tak stać przez specyficzny sposób pracy.
    2. Wcześniej przygotowane (czyli – zależnie od produktu – obrane, pokrojone, wypestkowane lub w ogóle wrzucane w całości) składniki soku przechodzą przez podajnik i wpadają wprost na wał ślimakowy. Przy okazji dobrze więc wiedzieć, czy do wyciskarki trzeba obierać owoce i warzywa.
    3. Wolno obracający się ślimak miażdży produkty spożywcze siłą nacisku, aby wyprodukować z nich naturalny sok. Jeżeli zablokuje się jakimś produktem (np. czymś liściastym), to z pomocą przyjdzie Ci bieg wsteczny (funkcja rewerse, dwukierunkowa praca).
    4. Finalnie oddzielony od pulpy sok spływa do dzbanka, a resztki, zwane po prostu miąższem lub pulpą, spadają do dedykowanego im pojemnika. Często okazuje się on za mały (szczególnie przy wyciskaniu marchwi lub większej ilości składników). Dobrze jest mieć pod ręką dodatkowy talerz bądź miskę na pulpę.
    5. Konsystencja soku, a dokładniej jego gęstość, zależy głównie od rodzaju składników, a także zastosowanego sitka (a konkretniej średnicy jego otworów). Są modele robiące przecierowy sok ze sporą ilością grudek i miąższu, a znajdą się też takie, które produkują aksamitny, gładki i rzadki napój. Dlatego też dla wielu osób istotna jest funkcja regulacji gęstości i wymienne sitka.

    Badanie gęstości i klarowności soku z wyciskarki wolnoobrotowej

    I to tyle. Można by powiedzieć, że sposób pracy wyciskarki wolnoobrotowej jest łopatologiczny. Przygotuj i po kolei wrzucaj składniki; obserwuj, jak wałek ślimakowy je rozgniata, w efekcie wyciskając sok do dzbanka i wrzucając resztki do drugiego pojemnika. Oto cała filozofia (choć nie zaszkodzi poznać porad w artykule o tym, jak używać wyciskarki wolnoobrotowej).

    Proste, prawda?

    A mimo tego wyciskarki i tak mają swoje unikalne cechy, które decydują o tym, że coraz więcej osób myśli o zakupie takiego cuda. No cóż, mnie wyciskarki również przekonują. Używam ich od wielu lat i nie zamierzam zaprzestać.

    Szczególnie pamiętając o kolejnym punkcie tego artykułu. Przejdźmy teraz do niego.

    Co jeszcze potrafi wyciskarka wolnoobrotowa?

    Aby mój artykuł był dla Ciebie wartościowym źródłem wiedzy, nie mogłem pominąć dodatkowych zadań, które potrafią spełniać wyciskarki wolnoobrotowe.

    Nie chodzi bowiem wyłącznie o przygotowywanie soków. To nadrzędne zadanie, lecz nie jedyne (w zdecydowanej większości modeli).

    Co jeszcze wchodzi w grę? Co da się przygotować za pomocą porządnej i funkcjonalnej wyciskarki do soków?

    • Makaron, przecier, puree, mus, krem, lody, sorbet, shake, smoothie, koktajl, domowy ketchup, domowe przyprawy do dań, paluszki chlebowe, masło orzechowe czy mleko roślinne. Niektóre wytłaczarki potrafią mielić mięso bądź ziemniaki na placki ziemniaczane. Idąc jeszcze dalej, w grę wchodzi nawet tłoczenie oleju oraz kruszenie lodu.

    Jak widzisz, niektóre wyciskarki wolnoobrotowe pomogą w zrobieniu wielu dań i przekąsek. Pełną listę możliwych do wyciskania składników znajdziesz w artykule o tym, co można zrobić w wyciskarce wolnoobrotowej.

    Podsumowanie

    Teraz już wiesz, jak działa wyciskarka do soków. Jak widzisz, to znakomity sprzęt do tworzenia różnorodnych przepisów na naturalne, zdrowe i pyszne soki.

    Nie działa wcale w jakiś skomplikowany sposób. Zarówno mechanizm działania, jak i sposób obsługi są banalne.

    Jeżeli masz dodatkowe pytania lub sugestie, skorzystaj z sekcji komentarzy.

    [Głosów: 1   Average: 5/5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments