Jaką zamrażarkę wybrać?
Nie jest to ani ranking popularności, ani zestawienie zrobione na kolanie.
Poświęciłem wiele czasu (i wciąż poświęcam przy kolejnych aktualizacjach), aby pokazać Ci niezawodne zamrażarki.
Kierowałem się wieloma parametrami i cechami tego sprzętu. Wszystkie z nich szczegółowo opisałem w poradniku o tym, jak wybrać zamrażarkę i na co zwrócić uwagę. Jeżeli jednak nie masz czasu na długą lekturę, to zostań tutaj, też sporo się dowiesz (a najlepiej przeczytaj oba materiały, wtedy staniesz się ekspertem od zakupu zamrażarki!).
Poniżej lista kryteriów wyboru, które pomogły mi ułożyć klasyfikację zamrażarek.
Zacznę od kilku podstaw mających największe znaczenie:

- Pojemność użytkowna (netto) – łatwy sposób na porównanie zamrażarek pod kątem dostępnej przestrzeni. Wiadomo, tę cechę zawsze trzeba dobrać pod swoje potrzeby. Przyznawałem plusy za większą pojemność przy podobnych wymiarach. W modelach szufladowych patrzyłem także na układ półek i szuflad (np. czy niektóre są wyjmowane, ile miejsca dają itp.), jakość prowadnic (np. czy są teleskopowe), a w ladach na dodatkowe miejsca na mniejsze mrożonki (np. druciane kosze do zawieszenia). I pamiętaj, że nawet przy dużej pojemności wypada wiedzieć, jak układać produkty w zamrażarce. Inaczej mogą się zepsuć i to nie z winy zamrażarki.
- Energooszczędność – dobra zamrażarka to ekonomicznie pracująca zamrażarka. Niestety, trudno tu o najwyższe klasy energetyczne, choć… często różnice między nimi nie są warte dopłaty. Dokładnie analizowałem takie przypadki, obliczając, jak przekłada się to na opłaty za energię. Przy okazji dowiedz się, ile prądu zużywa zamrażarka i jak to wpływa na rachunki. Pamiętaj, że nie ma już zamrażarek A+++, gdyż zmieniły się klasy oraz etykiety energetyczne. Odpowiednikiem starego A+++ w zamrażarkach jest najczęściej klasa D.
- Niezawodność – o ile 2 poprzednie cechy są stosunkowo łatwe w ocenie przed zakupem, tak niezawodność już nie. Tylko długie testy zamrażarek pokazują, która najdłużej wytrzyma, nie ulegając po drodze awariom. Termostat, kompresor, skraplacz, parownik, grzałka, wentylatory – wszystkie te części muszą być trwałe. I ranking pokazuje tylko pewne sprzęty, bez wadliwych konstrukcji. Dzięki temu nikt nie będzie się zastanawiał, dlaczego zamrażarka nie mrozi. Będzie mrozić i to bardzo skutecznie, o czym mówi kolejny priorytet.
- Skuteczność mrożenia – dobra zamrażarka walczy z wahaniami temperatur, gwarantując szybkie i równomierne mrożenie. Nie straszne jej częste dokładanie czegoś do zamrożonych już produktów. Doceniałem specjalne obiegi zimnego powietrza, czujniki, inwerterowe kompresory oraz autorskie rozwiązania wydłużające świeżość żywności. Oczywiście podstawą jest to, aby wiedzieć, jaka powinna być temperatura w zamrażarce. Ale oprócz tego nad resztą powinno już czuwać samo urządzenie, dbając o zachowanie wartości odżywczych i właściwej konsystencji mrożonego pożywienia. Chłód ma szybko dotrzeć do każdego zakamarka i tak właśnie jest w sprzęcie z rankingu.
- No Frost – nie skrobiesz, nie rozmrażasz, nie przejmujesz się lodem wewnątrz zamrażarki. System bezszronowy to świetna sprawa w każdym urządzeniu chłodzącym, a tym bardziej mrożącym. Gwarantuje suche powietrze, więc szron nie ma z czego powstać. Przyznawałem za to dużego plusa.
fot. Samsung
Następne w kolejności były cechy nieco mniej ważne, lecz warte odnotowania:
- Dobowa zdolność zamrażania – wiąże się z ogólną efektywnością mrożenia. Określa łączną wagę mrożonych produktów spożywczych. Ma znaczenie, gdy zamierzasz zamrozić dziczyznę, ciężkie warzywa sezonowe czy cokolwiek innego, co prawie maksymalnie wypełni sprzęt lub sporo waży. Ponad standard wybija się wartość przekraczająca 20 kg na dobę. Przyznawałem za nią plusy.
- Głośność pracy – zazwyczaj nie ma z tym problemów, zamrażarki nie są zbyt głośne. Nie zaszkodziło jednak rzucić okiem, prawda? Największe plusy dostawały urządzenia generujące 40 dB lub mniej.
- Alternatywy dla No Frost – czyli technologie, które nie eliminują szronu do zera, ale odprowadzają wilgotne powietrze, by gromadziło się mniej lodu w komorze. W efekcie rozmrażanie ręczne Cię nie ominie, ale z drugiej strony będzie dużo rzadsze, co stanowi plus. Przykłady takich technologii: StopFrost i SmartFrost (zamrażarki Liebherr), LowFrost (zamrażarki Electrolux), Frost Out (zamrażarki Whirlpool). Dodam, że mowa głównie o ladach, ponieważ najczęściej nie potrafią zaoferować pełnego NoFrost (w porównaniu do zamrażarek szufladowych).
- Przyspieszone mrożenie – pomocna funkcja. Po jej włączeniu zamrażarka wykorzystuje rezerwy zimna. W efekcie momentalnie zbija temperaturę, aby jak najszybciej zamrozić umieszczone w niej artykuły spożywcze. Przydaje się, gdy za jednym razem wkładasz więcej produktów, np. po wielkich zakupach w supermarkecie. Albo gdy chcesz zamrozić coś bardziej wrażliwego na temperaturę pokojową, np. lody czy jogurt domowej roboty. Nie stracą wtedy swojej konsystencji. Dobre zamrażarki często oferują szybkie mrożenie, które uznaję za przydatne udogodnienie.
- Przechowywanie w razie awarii – życzę Ci, aby ten parametr nigdy nie miał dla Ciebie znaczenia, ale… różnie bywa. Awarie prądu czasem się zdarzają, np. przez letnie burze. I co wtedy z mrożonkami? Okazuje się, że nic złego – nawet przez kilka dni! Przypisywałem małe plusiki za długie utrzymywanie niskiej temperatury w razie awarii (np. powyżej 20 – 24 godzin).
- Alarmy – chociażby niedomkniętych drzwi/klapy, za wysokiej temperatury czy nagłego wzrostu temperatury. Standard, który powinien być w każdej dobrej zamrażarce do domu lub lokalu gastronomicznego.
- Otwieranie klapy/drzwi – istotne szczególnie w najlepszych zamrażarkach skrzyniowych. Atut stanowi równoważna pokrywa, której nie trzeba trzymać. Samo otwieranie powinno być lekkie, czemu sprzyja eliminowanie podciśnienia we wnętrzu. Patrzyłem na te cechy, aby nikt nie wyklinał na trudno otwieraną zamrażarkę.
- Substancja antybakteryjna – chociażby w uszczelce, aby walczyć z drobnoustrojami. Pamiętaj bowiem, że na wielu bakteriach niskie temperatury wcale nie robią wrażenia (albo wprowadzają je wyłącznie w stan hibernacji).
- Sterowanie – mechaniczne lub elektroniczne. Ważne, aby było wygodne, intuicyjne, a wszelkie przyciski, pokrętła czy informacje na wyświetlaczu jasno opisane. Producenci idą też w stronę dotykowych paneli, które muszą być oprócz tego odpowiednio czułe i bezawaryjne.
- Wewnętrzne oświetlenie – nie powinno męczyć Twojego wzroku, a jednocześnie dobrze oświetlać trzymane w zamrażarce produkty. Prym wiodą diody LED.
- Praca w niskich temperaturach – wiele osób zadaje pytanie, czy zamrażarka może stać na mrozie, chcąc umieścić ją w nieogrzewanym pomieszczeniu (np. garażu). Otóż… zwykle niestety nie może. Ale są wyjątki! Znalazłem dla Ciebie kilka modeli, które pracują nawet przy -15°C, co ułatwi Ci sprawę.
- Design – mowa o stylistyce i kolorystyce. To już bardziej indywidualna sprawa. Większe znaczenie ma w przypadku polecanych zamrażarek szufladowych, ponieważ bardziej wpływają na odbiór kuchennej aranżacji i jej estetyki (o ile są w kuchni). Niektóre z zamrażarek szufladowych są bardzo eleganckie, oferują stylistykę Inox lub grafitowej stali. Zależało mi na tym, aby dać Ci pewien wybór, nie zapominając przy tym o ważniejszych aspektach, które omówiłem.
- Specjalna powłoka na obudowie – aspekt mocno związany z designem. Chodzi o powłokę typu TouchFree, która niweluje ślady po odciskach palców. Ma znaczenie w najlepszych (a szczególnie najładniejszych) zamrażarkach szufladowych. Przypisywałem za to malutki plusik. Przypisz większy, gdy po Twoim domostwie latają dzieciaki. To właśnie kochane bąbelki najczęściej zostawiają odciski swoich łapek na wszelakim sprzęcie AGD, prawda?
- Aplikacja mobilna – współpraca z dedykowaną aplikacją mobilną nie jest może niezbędną funkcją zamrażarki, ale… niesie za sobą pewne unikalne opcje. Oprócz zdalnej kontroli nad sprzętem ciekawie wypada prosta diagnostyka. Jeżeli z zamrażarką stanie się coś dziwnego, to aplikacja powiadomi Cię, o co chodzi.
Wszystko to zestawiałem z ceną. Wbrew pozorom – za zamrażarkę można łatwo przepłacić, a tego nie chcesz, prawda? Mnie zależało, aby te kosztowniejsze modele rzeczywiście były warte większej inwestycji… a te tańsze były po prostu dobre.
fot. Samsung
A na co zwracałem mniejszą uwagę przy tworzeniu rankingu?
- W ogóle nie patrzyłem na popularność czy wyniki sprzedażowe, bo to mało miarodajne. Czytałem jednak opinie o zamrażarkach, oczywiście takie poparte zakupem. Wiele osób patrzy na taki sprzęt z zupełnie innej perspektywy, np. mrożąc specyficzny rodzaj produktów, a czasem mieszając ich bardzo wiele.
- Małe znaczenie ma klasa zamrażarki (opisywana gwiazdkami). Dlaczego? Ponieważ nie ma tu w zasadzie różnic. Odpowiednia klasa zamrażarki pozwala mrozić w -18°C, co praktycznie w każdym sprzedawanym aktualnie sprzęcie jest spełniane.
- Zupełnie nieistotna jest strefa klimatyczna zamrażarki. Trudno, aby dostępne w sklepach modele nie nadawały się do temperatur panujących w naszych domostwach.
Jak widzisz, w moim rankingu zamrażarek nie ma żadnego przypadku. Dzięki temu masz pewność, że widzisz efekt wielogodzinnej pracy opartej na bogatym zestawie najważniejszych parametrów i cech, nie omijającej także wartościowych opinii.
Zamrażarka – Ceny
Ile wydać na dobrą zamrażarkę? To zależy głównie od jej rodzaju, pojemności, klasy energetycznej czy obecności No Frost. Największe znaczenie mają więc Twoje wymagania co do sprzętu.
Mimo to pokusiłem się o pewną analizę.
Rzuć na nią okiem:
- Zamrażarki szufladowe są zdecydowanie droższe od skrzyniowych. Te topowe (No Frost, energooszczędność, pojemność powyżej 250 – 300 l) czasem przekraczają nawet 3000 zł. Nieco mniej pojemny model, często też głośniejszy o kilka decybeli, dasz radę jednak zakupić do 2000 zł, nie rezygnując np. z No Frost. Bez tego systemu wydasz już do 1500 zł.
- Ceny zamrażarek skrzyniowych są mocno skorelowane z ich pojemnością. Modele na 350 – 500 l czasem dochodzą do 2000 zł, choć zwykle takiego olbrzyma kupisz już do 1700 zł. Sprzęt pojemny na 200 – 300 l wiąże się z dużo mniejszym wydatkiem, chociażby do 1000 – 1200 zł. Pamiętaj przy tym, że w zamrażarkach skrzyniowych bardzo trudno o No Frost, co także zmniejsza cenę.
Jak widzisz, zamrażarka wolnostojąca może być i bardzo tania, i cholernie droga. To zróżnicowana cenowo kategoria. Dlatego też tak ważne, aby dokonać rozsądnego wyboru.
Ustal swój budżet i dopasuj do niego któryś z polecanych przeze mnie modeli. To najłatwiejsza droga do udanego zakupu.
Podsumowanie
Dobra zamrażarka sprawdzi się zarówno w domu, sklepie, jak i lokalu gastronomicznym. Stworzyłem dla Ciebie obszerny ranking z opiniami, aby wybór padł na niezawodny sprzęt do mrożenia. To gwarancja dobrze wydanej kasy i udanego zakupu na długie lata. Teraz już nie musisz pytać na forum o zakup zamrażarki czy czytać innych materiałów.
Skoro już wiesz, jaką zamrażarkę kupić, to zobacz także inne zestawienia na moim portalu. Być może rozglądasz się także za nową lodówką wolnostojącą.
Oczywiście służę indywidualną pomocą w sekcji komentarzy.
Łukasz Proszek
Redaktor naczelny PROrankingów. Od lat zajmuję się zawodowo pisaniem o sprzęcie elektronicznym, głównie pod kątem odpowiedniego wyboru. Współpracowałem już z wieloma dość znanymi portalami o podobnej tematyce, aż w końcu uruchomiłem własny projekt. W wolnych chwilach uwielbiam czytać książki (taka odskocznia od pisania...;)), choć dobrym filmem lub meczem piłkarskim ulubionej drużyny też nie pogardzę.
Wszystko fajnie opisane ale brakuje mi jednej kategorii. Podblatowe do zabudowy. Jest Pan coś w stanie polecić, zarekomendować? Obecnie poszukuje właśnie takiego czegoś aby w kuchni zamontować front pasujący do kuchni. Pozdrawiam.