Ekspres nie spienia mleka – Przyczyny i rozwiązania

Twój ekspres do kawy nie spienia mleka lub robi to wyjątkowo słabo? No cóż, to się zdarza, a często wiąże się z jakąś awarią… lub nieprawidłowym użytkowaniem sprzętu. Czytając mój poradnik, poznasz absolutnie wszystkie powody, przez które ekspres nie spienia mleka. Dzięki temu szybko rozwiążesz ten problem.

Dlaczego ekspres nie spienia mleka - Przyczyny i rozwiązania

Spis treści:

    Problem z układem elektronicznym

    Zaburzona praca modułu sterującego to jedna z przyczyn, kiedy ekspres nie spienia mleka. W takiej sytuacji lepiej w ogóle nie korzystaj z urządzenia, żeby jeszcze bardziej nie zwiększyć awarii.

    Jak sprawdzić, czy rzeczywiście masz do czynienia z taką usterką? Jeśli system spieniający nie wykrywa zbiorniczka lub nie pobiera mleka, to prawdopodobnie problem leży po stronie modułu sterującego.

    • Rozwiązanie: Upewnij się, czy udało Ci się prawidłowo podłączyć wszystkie elementy, jak zaleca producent. Sprawdź również, czy przez obwody urządzenia prawidłowo przechodzi prąd. Wiedz, że zdiagnozowanie niepoprawnego działania w przypadku modułu sterującego nie należy do najłatwiejszych. Najlepiej zrobisz, jeśli o pomoc poprosisz kogoś bardziej doświadczonego. Fachowiec szybko upora się z awarią, a Ty w ten sposób unikniesz większych uszkodzeń.

    Awaria elektrozaworu

    Jeśli ekspres DeLognhi, Siemens, Krups lub inny nie spienia mleka, być może wina leży po stronie elektrozaworu. To dość częsta przypadłość towarzysząca urządzeniom wyposażonym w osobny pojemnik lub automatyczny system do spieniania.

    Nie do końca wiesz, jak zdiagnozować usterkę? Jeśli z Twojego urządzenia wydobywa się para, a ilość mleka w pojemniku pozostaje cały czas na takim samym poziomie, to zapewne masz do czynienia z uszkodzonym zaworem.

    To on odpowiada za prawidłowy pobór i zasysanie napoju. Po otrzymaniu informacji od modułu sterującego elektrozawór przystępuje do procesu parzenia kawy lub spieniania mleka. W przypadku uszkodzeń wykonanie tych czynności będzie całkowicie niemożliwe.

    To, czy zawór wymaga jedynie naprawy, czy wymiany na nowy element, zależy od stopnia uszkodzenia.

    • Rozwiązanie: Do zdiagnozowania problemu lepiej wezwij serwisanta. Samodzielna naprawa elektrozaworu grozi zwarciem i trwałym uszkodzeniem ekspresu.

    Masz dość awarii swojego ekspresu? Porozglądaj się na nowym:


    Problem z podzespołami układu mlecznego

    Jeśli ekspres Saeco czy innej firmy ma problem z prawidłowym spienieniem mleka, niewykluczone, że zużyciu uległy podzespoły układu mlecznego. Liczne przetarcia czy pęknięcia rurek powodują problem z ciśnieniem, przez co do szklanki zamiast gęstej pianki trafia jedynie podgrzane (lub wręcz chłodne) mleko.

    • Rozwiązanie: Sprawdź, czy w obrębie układu mlecznego nie pojawiły się jakieś uszkodzenia lub nieszczelność. Jeśli zaobserwujesz coś niepokojącego, koniecznie wymień poszczególne części na nowe. Pamiętaj, aby dobrze je dopasować do modelu swojego sprzętu.

    Zabrudzony układ mleczny

    Częstym powodem złego spieniania mleka lub jego całkowitego braku jest brud zalegający w silikonowych rurkach. To te elementy najpierw pobierają płyn ze zbiornika, żeby następnie przetransportować je do dyszy spieniającej.

    • Rozwiązanie: Jeśli Twoje urządzenie wyposażono w funkcję automatycznego czyszczenia, uruchom ją. To powinno oczyścić układ mleczny.
    • Rozwiązanie 2: W modelach starszej generacji albo przy większych zanieczyszczeniach nierzadko pojawia się konieczność manualnego mycia. Zdemontuj wówczas system tzw. cappuccinatore. Poszczególne części, czyli rurki silikonowe, pojemnik oraz dyszę, dokładnie wyczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Wszystko wytrzyj do sucha, używając ręcznika papierowego. Elementy ponownie zamontuj w ekspresie. W razie trudności wspomóż się instrukcją obsługi.
    • Dodatkowa porada: Wiele przyczyn awarii, i to nie tylko tej ze spienianiem, wynika z braku konserwacji. Dowiedz się zatem, jak wygląda kompleksowe czyszczenie ekspresu do kawy. Unikniesz wtedy wielu problemów ze sprzętem.

    Niedrożność dyszy spieniającej

    Każdemu zdarza się odłożyć czyszczenie dyszy na kolejny dzień. Niestety, ale dłuższe zwlekanie w tym przypadku nie wróży nic dobrego. Częste przyrządzanie kawy z dodatkiem mleka powoduje zapchanie rurki i przy braku regularnej pielęgnacji pojawia się problem ze spienianiem.

    Na szczęście to nie do końca poważna usterka. Szybko się z nią uporasz.

    • Rozwiązanie: Wymontuj dyszę z ekspresu i dokładnie wymyj ją w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń. Rurkę osusz za pomocą ręcznika papierowego i umieść na swoim miejscu.
    • Dodatkowa porada: Pamiętaj, żeby po każdym użyciu ekspresu (oczywiście mam tu na myśli przyrządzanie napojów mlecznych) dokładnie wyczyścić dyszę spieniającą. Zabezpieczy Cię to przed niedrożnością tego elementu.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Nieodpowiedni wybór mleka

    Okazuje się, że problem ze spienianiem wynika nie tylko z uszkodzeń sprzętu lub zaniedbań w kwestii pielęgnacji. Spore znaczenie ma również wybór mleka. Nie każdy rodzaj nadaje się do robienia gęstej i kremowej pianki.

    • Rozwiązanie: Do cappuccino, latte czy innych kaw z dodatkiem spienionego mleka wybieraj produkty o zawartości 3,2 procent tłuszczu. Zwróć również uwagę na temperaturę. Mleko powinno być mocno schłodzone, do ok. 4 stopni Celsjusza. Idealnie gęstą i kremową piankę uzyskasz, jeśli po obróbce osiągnie ono temperaturę między 60 a 70 stopni.
    • Dodatkowa porada: Mleko krowie to nie jedyny wybór do mlecznych napojów. Równie dobrze sprawdzą się produkty roślinne. Pamiętaj, by przed zrobieniem kawy dobrze schłodzić je w lodówce.

    Zła pozycja wężyka

    Dlaczego ekspres nie spienia mleka? W zależności od modelu problem wynika również ze złej pozycji wężyka. Jeśli używasz napoju bezpośrednio z wysokiego kartonu, to końcówka nieraz cofa się na swoje miejsce lub wędruje ku górze.

    Wtedy zauważysz, że spienianie nie jest płynne, tzn. ekspres zaczyna się niejako dusić, głośniej pracując i co chwilę przerywając na moment spienianie.

    • Rozwiązanie: Jeśli zauważasz u siebie podobny problem, spróbuj przelać mleko do mniejszego naczynia. Sprawdź również, jak zachowuje się wężyk po włożeniu do pojemnika, który do zestawu dołączył Ci producent. Zdarza się, że to ta banalna czynność ratuje całą sytuację i zapewnia uzyskanie idealnie spienionego mleka.

    Szukasz dobrej kawy? Sprawdź moje zestawienia:


    Duża ilość kamienia

    Brak regularnej pielęgnacji powoduje, że wewnątrz ekspresu gromadzi się nie tylko brud, ale też kamień. Duże ilości osadzające się na wewnętrznych częściach uniemożliwiają przyrządzanie napoju, więc i spienianie mleka.

    • Rozwiązanie: W takich przypadkach niezbędne jest odkamienianie ekspresu. Sprawdź w instrukcji obsługi, jak prawidłowo przeprowadzić cały proces lub zajrzyj do mojego artykułu, który przed chwilą podlinkowałem.

    Zużyte uszczelnianie

    Podobnie jak każda inna część, tak i spieniacz do mleka ma prawo ulec awarii. W niektórych przypadkach dochodzi do zużycia uszczelnienia. Zastanawiasz się, po czym rozpoznasz problem?

    W trakcie robienia kawy rurki nie zaciągają mleka. Zaobserwujesz coś w rodzaju „plucia” tym płynem lub powietrzem.

    • Rozwiązanie: W przypadku zużytego uszczelnienia spieniacza jedynym wyjściem jest zakup nowego elementu. Wymontuj z ekspresu starą część i w jej miejsce umieść nową. Weź pod uwagę, że w każdym modelu dostęp do spieniacza wygląda trochę inaczej i wymaga rozkręcenia niektórych części. Z tego względu lepiej zajrzyj do instrukcji obsługi lub poproś o pomoc fachowca.

    Uszkodzone sprzęgło spieniacza do mleka

    To niewielka część umożliwiająca spienianie mleka do kawy. Wraz z kilkoma innymi elementami tworzy specjalny system, za sprawą którego powstaje kremowa pianka.

    Z uszkodzeniem sprzęgła spieniacza najczęściej będziesz mieć do czynienia, kiedy zaniedbasz regularną pielęgnację ekspresu.

    Co zrobić, kiedy wina ewidentnie leży po stronie tego niepozornego elementu?

    • Rozwiązanie: Jeśli uszkodzeniu uległy uszczelki lub wężyki, nie musisz od razu wymieniać całego sprzęgła. Te części bez problemu dokupisz i zamontujesz w miejscu starych. Niemniej czynność ta bywa dość problematyczna przede wszystkim wśród osób bez doświadczenia. W ich przypadku polecam zakup całkiem nowego sprzęgła spieniacza. To także bardziej opłacalne rozwiązanie pod względem finansowym.

    Planujesz zakupy? Sprawdź najpopularniejszy portal aukcyjny!

    Zakamieniony wylot złącza

    Osad oraz kamień mogą również zablokować wylot złącza, przez co ekspres DeLonghi, Philips, Jura lub inny będzie mieć problem ze spienieniem mleka. Jeśli problem dotyczy Twojego urządzenia, to zrobienie kremowego cappuccino lub delikatnego latte będzie zwyczajnie niemożliwe.

    • Rozwiązanie: Wymontuj złącze z ekspresu i dokładnie je wyczyść. Usuń z niego resztki kamienia za pomocą miękkiej gąbki. Element opłucz pod bieżącą wodą i wysusz za pomocą ręcznika papierowego. Dopiero teraz wylot nadaje się do zamontowania w urządzeniu.

    Podsumowanie

    Dlaczego ekspres nie spienia mleka? Najczęściej przez awarię elektrozaworu, elektroniki sterującej lub sprzęgła spieniacza, zużycie podzespołów układu mlecznego bądź uszczelnienia, a także przez nadmierny brud oraz kamień (w układzie mlecznym, dyszy, wężyku).

    Rzadziej problem wynika z nieodpowiedniego mleka czy pozycji wężyka. Niemniej takie sytuacje także się zdarzają.

    Na szczęście już wiesz, co zrobić, gdy ekspres nie spienia mleka bądź spienia je bardzo słabo (np. plując płynem i gorącym powietrzem).

    Inne poradniki o problemach z ekspresem do kawy:

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments