Czyszczenie ekspresu do kawy – Jak wyczyścić ekspres?

Kompleksowe czyszczenie ekspresu do kawy polega na wielu różnych czynnościach. Na szczęście większość z nich to łatwizna. Mimo to warto wiedzieć, co i jak wykonać, aby zagwarantować sobie pyszną kawusię oraz niezawodną pracę ekspresu. Dokładnie opisałem to w poniższym poradniku.

Czyszczenie ekspresu do kawy – Jak wyczyścić ekspres?

Spis treści:

    Czyszczenie ekspresu do kawy środkami

    Ekspres to delikatne urządzenie, dlatego wymaga profesjonalnej pielęgnacji. Do czyszczenia nie używaj domowych sposobów, jak np. kwasek czy ocet. Wybierz rekomendowane przez producenta środki myjące.

    W ofercie sklepów znajdziesz tabletki do czyszczenia, płyny myjące oraz preparaty przeznaczone do odkamieniania ekspresów. Do mniejszych zabrudzeń, ale tylko niektórych elementów urządzenia, dobrze sprawdzi się również ciepła woda z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń.

    Spójrz poniżej, jak wygląda dokładne czyszczenie ekspresu do kawy i pielęgnacja poszczególnych części:

    1. Kiedy ekspres poinformuje Cię o konieczności automatycznego czyszczenia, nie odkładaj tego na następny dzień. Od razu wyjmij zbiornik na wodę i wymontuj z niego filtr.
    2. Napełnij pojemnik cieczą do maksymalnego poziomu.
    3. Za pomocą panelu sterowania odszukaj opcję CLEAN albo CZYSZCZENIE i uruchom ją, wybierając START.
    4. Z ekspresu wyjmij pojemnik na fusy i pozbądź się z niego zalegających resztek kawy.
    5. Następnie wysuń i opróżnij tackę ociekową.
    6. Wymontowane elementy umieść ponownie na swoich miejscach.
    7. Sprawdź, czy dozownik znajduje się w prawidłowej pozycji. W innym przypadku ekspres nie rozpocznie automatycznego czyszczenia.
    8. Do urządzenia włóż tabletkę czyszczącą lub wlej specjalny płyn.
    9. Teraz ekspres dokona automatycznego mycia.
    10. Po zakończeniu czyszczenia umieść w urządzeniu filtr do wody i rozpocznij zaparzanie kawy.

    Dla zobrazowania, jak wygląda czyszczenie ekspresu, polecam filmik z kanału DeLognhi:

    Na przykładzie producenta DeLonghi przekonasz się, że ta czynność w ogóle nie należy do skomplikowanych.

    Układ mleczny

    Wiele ekspresów oferuje wbudowany system mleczny służący do przyrządzania cappuccino oraz wszelkiego rodzaju latte. Oczywiście do ich zrobienia potrzebujesz mleka, które bez względu na zawartość tłuszczu lubi osadzać się wewnątrz rurek i wężyków.

    Niektóre modele automatyczne przeprowadzają płukanie układu mlecznego bezpośrednio po zaparzeniu kawy. Mimo wszystko pamiętaj, że nawet regularne czyszczenie nie poradzi sobie do końca z usunięciem resztek zalegającego osadu.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 system dysz w dozowniku

    Żeby uniknąć niedrożności dysz i dziwnego posmaku kawy, codziennie wieczorem wyczyść manualnie układ mleczny. Oczywiście dotyczy to osób serwujących sobie napoje z gęstą, białą pianką.

    Poznaj krótką instrukcję, z której dowiesz się, jak poradzić sobie z zabrudzonym układem spieniającym.

    Większość ekspresów ma demontowane systemy mleczne, dlatego nie będziesz mieć problemu z umyciem poszczególnych elementów.

    1. Wyjmij wężyk/rurkę spieniającą mleko.
    2. Teraz wymontuj dyszę znajdujące się w dozowniku. Pamiętaj o zachowaniu ostrożności, żeby w żaden sposób nie uszkodzić tej części.
    3. Użyj miękkiej ściereczki, ręcznika papierowego albo szczoteczki i wyczyść gniazdo dyszy.
    4. Przed Tobą teraz nieco bardziej skomplikowane zadanie. Musisz rozłożyć wymontowany element na części pierwsze, czyli ubijak, wentyl, regulator powietrza oraz dozownik.
    5. Części dokładnie umyj pod bieżącą wodą. W przypadku większych zabrudzeń użyj gąbki i płynu do naczyń. Całość opłucz i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
    6. Poskładaj dyszę i zamontuj ją w ekspresie wraz z rurką spieniającą. Nie zapomnij jej wcześniej przetrzeć zwilżoną szmatką.

    Planujesz zakupy sprzętu? Kupuj na promocjach w zaufanych sklepach!

    Układ zaparzający

    Warto wiedzieć, że nie wszystkie ekspresy mają wyjmowane zaparzacze. W mojej ocenie dobrze, gdy jednak można go wyjąć z boku obudowy. Tego typu blok zaparzający ma ogromne znaczenie w kwestii aromatu kawy. Możliwość ręcznego czyszczenia polepsza jej smak.

    Melitta Latticia OT F30/0-100 wyjęty blok zaparzacza

    W zaprzaczu lubią gromadzić się różne zanieczyszczenia, począwszy od resztek kawy, a skończywszy na pleśni. Nie brzmi ciekawie, dlatego w przypadku układu zaparzającego ważna jest regularna pielęgnacja.

    W ekspresach automatycznych element ten łatwo wyczyścisz. Pamiętaj, aby nie robić tego z dodatkiem środków chemicznych czy nawet płynu do naczyń. Wszelkiego rodzaju preparaty mogłyby wypłukać warstwy fabrycznie nałożonego smaru.

    Dokładny sposób demontażu bloku zaparzającego znajdziesz na stronie DeLonghi. Zachęcam Cię do przeczytania krótkiej instrukcji pod tym linkiem.

    A dla mniej cierpliwych polecam zapoznanie się z moimi wskazówkami.

    Oto one:

    1. Wyłącz ekspres i odłącz go od zasilania.
    2. Z boku obudowy zdemontuj klapę i za pomocą czerwonego przycisku wyjmij blok grzewczy.
    3. Element umieść pod bieżącą wodą i dokładnie usuń z niego resztki kawy. Czynność dokładnie pokazuje filmik producenta Siemens, który obejrzysz tutaj.
    4. Układ grzewczy pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
    5. Za pomocą szczoteczki lub zwilżonej szmatki przetrzyj aparat, do którego za chwilę włożysz wymontowany element.
    6. Umieść blok grzewczy na swoim miejscu i zamknij pokrywę.

    Odkamienianie ekspresu

    To trochę bardziej wymagająca czynność, a na pewno warta poświęcenia większej uwagi. Cały proces jest dość złożony i nieco różni się dla poszczególnych modeli. Zrobiłem więc osobny artykuł o tym, jak odkamienić ekspres do kawy.

    W skrócie powiem Ci tylko, że odkamienianie wymaga usunięcia filtra do wody. W kolejnych etapach do pojemnika na wodę wlewasz specjalny płyn i za pomocą przycisku uruchamiasz program. Wszystko odbywa się automatycznie.

    Odkamienianie ekspresu – Jak odkamienić ekspres do kawy?

    Zasadniczą kwestią przy odkamienianiu jest stosowanie wyłącznie polecanych przez producentów środków. Znajdziesz je w elektromarketach, na oficjalnych stronach lub w sklepach z AGD.

    Dodatkowo pamiętaj, że odkamienianie ekspresu wymaga trochę czasu (zazwyczaj 20 – 30 minut). Nie jest to czynność, którą przeprowadzisz w pośpiechu. Weź to pod uwagę, zanim się jej podejmiesz.


    Nie masz jeszcze dobrej maszyny do robienia kawy w domu? Sprawdź moje klasyfikacje:


    Czyszczenie poszczególnych elementów ekspresu

    Regularna pielęgnacja urządzenia to większa higieniczność, lepszy smak kawy i dbałość o Twoje zdrowie. Zanim zabierzesz się do mycia poszczególnych elementów ekspresu, przejrzyj instrukcję obsługi. Producent zawarł w niej cenne wskazówki dotyczące tej czynności.

    Zdarza się, że proces czyszczenia różni się dla poszczególnych modeli. Dlatego żeby mieć pewność, że wszystko udało Ci się przeprowadzić prawidłowo, zawsze stosuj się do zaleceń producentów albo czytaj moje artykuły.

    Poniżej podałem parę cennych wskazówek, dzięki którym odpowiednio zadbasz o konkretne elementy swojego ekspresu.

    Wężyk spieniający

    Większość automatycznych ekspresów ma wężyk do spieniania mleka. Co ważne, wężyk (czasem wraz z dodatkową metalową rurką) wymaga mycia po każdej mlecznej kawie. Inaczej robienie kolejnej nie będzie zbyt higieniczne.

    Czyszczenie wężyka przybiera różne formy, w zależnie od modelu. Najłatwiej, gdy to ekspres czyści ten element gorącą wodą lub parą wodną. Wtedy musisz albo podpiąć wężyk do tacki ociekowej, albo włożyć jego końcówkę do jakiegoś pojemnika.

    Nieco trudniej, gdy ekspres nie oferuje tego udogodnienia. Wtedy musisz zdemontować wężyk i umyć go pod bieżącą wodą za pomocą czyścika z zestawu. Kilka minut i oczyścisz go z resztek mleka.

    KRUPS Intuition Preference+ EA875U wężyk do spieniania i igła do czyszczenia go

    Dysze z dozownika

    Jeśli zaniedbasz czyszczenie tej części, to w pewnym momencie ekspres odmówi posłuszeństwa i nie przygotuje dla Ciebie pysznej kawy.

    W dozowniku osadzają się resztki napoju, które przy większym zabrudzeniu tworzą coś w rodzaju korka i powodują niedrożność dysz. Na szczęście nie jest to poważna usterka i szybko sobie z nią poradzisz.

    Klucz do sukcesu to poprawne zdemontowanie wszystkich części tego elementu. W niektórych znajduje się nawet niewielki, zazwyczaj pomarańczowy czyścik z igłą do przetykania otworów dysz.

    KRUPS Intuition Experience+ EA877D rozmontowany blok z dyszami

    Użyj go, a także niewielkiej szczoteczki do czyszczenia i przeczyść zatkany dozownik. Dobrze umyć także całość pod bieżącą wodą oraz osuszyć.

    Niektóre ekspresy mają 3-elementowy system w dozowniku, ale inne mogą się demontować nawet na 6 różnych części!

    Melitta Latticia OT F30/0-100 rozłożony na poszczególne elementy system dysz z dozownika

    Tacka ociekowa

    Jej czyszczenie nie przysporzy Ci za wiele wysiłku i pracy. Nie jest też czasochłonne, więc z myciem tacki szybko się uporasz.

    Ten element w każdym ekspresie łatwo wymontujesz, a to oznacza, że spokojnie wyczyścisz go pod bieżącą wodą.

    Melitta Passione OT F53/1-102 wyjęty pojemnik na skropliny, a w nim pojemnik na fusy

    W przypadku większych zabrudzeń namocz tackę w zlewie w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i poczekaj, aż wszystkie zabrudzenia się rozpuszczą. Opłucz podstawkę i wytrzyj ją do sucha ręcznikiem papierowym.

    Do tacki ociekowej trafiają resztki zaparzanej kawy oraz woda. Wiele zanieczyszczeń lubi osadzać się w zakamarkach, przez co z czasem w tych miejscach zaobserwujesz nawet pleśń. Nie brzmi to za przyjemnie, zwłaszcza kiedy przypomnisz sobie, że w takich warunkach codziennie przygotowujesz swój ulubiony napój.

    KRUPS Intuition Experience+ EA877D ogólna wielkość tacki ociekowej

    Nie czekaj, aż ekspres automatycznie poinformuje Cię o konieczności opróżnienia tacki ociekowej. Najlepszą praktyką pozwalającą zachować czystość jest dokładne umycie tego elementu podczas wylewania wody.

    Planujesz zakupy? Sprawdź najpopularniejszy portal aukcyjny!

    Pojemnik na fusy

    Podobnie jak tacka na skropliny tak i pojemnik na fusy wymaga regularnego opróżniania oraz mycia.

    Ekspres oczywiście w tym przypadku także powiadomi Cię o zalegających resztkach kawy, ale o wiele lepszym rozwiązaniem będzie stałe kontrolowanie poziomu zabrudzeń. Unikniesz namnażania się bakterii i powstawania pleśni.

    KRUPS Intuition Experience+ EA877D wymontowane z ekspresu tacka ociekowa i pojemnik na fusy

    Pojemnik na fusy łatwo wymontujesz z ekspresu. Wystarczy, że pociągniesz go lekko do siebie, aby już po chwili umieścić go w zlewie. Najpierw oczywiście wyrzuć wszystkie fusy do kosza, a dopiero później zabierz się za mycie.

    Na parę minut namocz zbiornik w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Poczekaj, aż brud się rozpuści i całe wnętrze umyj za pomocą gąbki. Naczynie wytrzyj do sucha i ponownie zamontuj w ekspresie.

    Zbiornik na wodę

    Jeśli stosujesz filtr do wody, to nie masz za dużo roboty. Wkład zatrzymuje na swojej powierzchni kamień oraz osad wapienny, więc zanieczyszczenia nie osiadają w naczyniu.

    Melitta LatteSelect F63/0-201 wkręcanie filtra wody do pojemnika

    Jednocześnie nie oznacza to, że pojemnik na wodę nie wymaga regularnego mycia. W jego przypadku możesz zdecydować się na użycie kwasku cytrynowego. Będzie to o wiele lepsze rozwiązanie niż ocet, który mógłby pozostawić po sobie specyficzny zapach.

    1. Wymontuj z ekspresu pojemnik i umieść go w zlewie.
    2. Do wnętrza wsyp 1/2 opakowania kwasku cytrynowego (w przypadku silniejszych zabrudzeń zwiększ proporcje) i zalej ciepłą wodą. Całość pozostaw na ok. 30 min.
    3. Opróżnij pojemnik i dokładnie wymyj go gąbką namoczoną w płynie do naczyń.
    4. Zbiornik wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym i umieść w urządzeniu.

    Młynek do kawy

    W przypadku ekspresów z wyjmowanym młynkiem sprawa jest prosta. Wystarczy wymontować ten element, rozkręcić go i po prostu wymyć.

    Z kolei urządzenia z wbudowaną częścią wymagają zastosowania specjalnego preparatu. Znajdziesz go w sklepach w postaci granulek lub tabletek. Zanim przystąpisz do działania, zapoznaj się z instrukcją umieszczoną na opakowaniu i stosuj się do moich wskazówek.

    1. Odmierz zalecaną ilość preparatu i umieść ją w młynku.
    2. Rozpocznij proces mielenia, dzięki któremu usuniesz cały brud i resztki zalegającego tłuszczu po ziarnach.
    3. Dla pewności pozbycia się wszystkich granulek wsyp trochę ziaren kawy i uruchom opcję mielenia.
    4. To tyle! Urządzenie nadaje się do ponownego użytku.

    Szukasz dobrej kawy? Sprawdź moje zestawienia:


    Jak wyczyścić ekspres do kawy z zewnątrz?

    Nie zajmie Ci to za wiele czasu. Nie stracisz też za dużo energii, a co najważniejsze, do mycia nie potrzebujesz specjalnych środków.

    1. Miękką ściereczkę namocz w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego płynu do naczyń.
    2. Dokładnie przetrzyj obudowę ekspresu, usuwając z niego wszystkie zabrudzenia.
    3. Kiedy urządzenie będzie już czyste, wytrzyj je do sucha za pomocą ręcznika papierowego. Jeśli wolisz, wykorzystaj do tego suchą i czystą ściereczkę kuchenną.

    Melitta LatteSelect F63/0-201 design ekspresu, wygląd zewnętrzny

    Co ile czyścić ekspres?

    To zależy, co masz na myśli. Podstawą jest na pewno dbałość o urządzenie każdego dnia. Codziennie wieczorem przecieraj automat zwilżoną ściereczką, by pozbyć się z niego kurzu. W takich warunkach zaparzanie kawy będzie o wiele przyjemniejsze.

    Dla ułatwienia sporządziłem listę poszczególnych elementów ekspresu i podałem informacje dotyczące ich mycia.

    1. Tacka ociekowa – opróżniaj ją co wieczór. Chyba że z ekspresu korzysta większa liczba domowników i ilość zaparzonych kaw jest zdecydowanie większa niż dwie czy trzy. W takim wypadku rób to częściej. Pamiętaj, żeby na koniec dnia tackę umyć pod bieżącą wodą. Unikniesz w ten sposób namnażania się bakterii i pleśni.
    2. Pojemnik na fusy – sytuacja wygląda podobnie jak wyżej. Nie czekaj, aż ekspres powiadomi Cię o konieczności opróżnienia zbiornika. Rób to codziennie, najlepiej razem z myciem pod bieżącą wodą.
    3. Wężyk do spieniania mleka – po każdym zaparzeniu kawy z białą i gęstą pianką. Ekspresy, które umożliwiają automatyczne czyszczenie, robią to bez Twojej pomocy, więc tutaj sprawa jest prosta. W innych przypadkach samodzielnie musisz pamiętać o dokładniejszym czyszczeniu.
    4. Blok zaparzający – tu masz do czynienia z konserwacją raczej okresową. Szczegóły powinny być zawarte w instrukcji. Przykładowo producent mojego ekspresu zaleca czyszczenie zaparzacza co tydzień.
    5. Młynek do kawy – tego elementu również nie musisz czyścić codziennie. Wystarczy, kiedy młynek umyjesz raz na miesiąc.
    6. Zbiornik na wodę – to zależy, czy używasz filtrów. Jeśli tak, dokładniejsze mycie przeprowadzaj co 7 dni. W innym przypadku pojemnik wymaga częstszej pielęgnacji, przynajmniej dwa razy w tygodniu.
    7. Układ mleczny (dysze) – gdy chodzi o dysze dozownika, które odpowiadają za spienianie mleka, najlepiej przemywać je pod bieżącą wodą codziennie.

    Do omówienia pozostało jeszcze czyszczenie automatyczne oraz odkamienianie ekspresu. Pierwsze z nich przeprowadzaj po ok. 200 cyklach parzenia kawy. W standardowych warunkach będzie to raz na ok. 3 lub 4 tygodnie.

    Z kolei w przypadku odkamieniania wiele zależy od konkretnego modelu oraz marki. Jeśli zajdzie taka potrzeba, ekspres automatycznie Cię o tym powiadomi.

    Mimo wszystko przyjmuje się, żeby czynność wykonywać co ok. 3 miesiące, zakładając, że w ciągu dnia wypijasz 2 filiżanki kawy (i stosujesz filtr do wody w zbiorniku ekspresu).

    Czym grozi brak czyszczenia ekspresu?

    Brudny ekspres to idealne siedlisko do rozprzestrzeniania się bakterii i różnych mikroorganizmów. Pozostawione w urządzeniu resztki kawy oraz ściekająca woda to dla nich dobre środowisko do rozwoju.

    Nie muszę chyba mówić, że w takich warunkach zaparzanie kawy nie jest w ogóle higieniczne. Podobnie jak jej smak, który pozostawia sporo do życzenia.

    Znajdująca się w pojemniku przez dłuższy czas woda w pewnym momencie wejdzie w reakcję z tłuszczem kawowym. To z kolei mocno pogarsza smak wypijanego napoju. Cóż tu dużo mówić, kawa będzie po prostu mocno kwaśna.

    Czym jeszcze grozi brak regularnej pielęgnacji ekspresu? Zapewne kamieniem uniemożliwiającym prawidłowe działanie urządzenia. Osad na początku spowalnia przepuszczalność w rurkach, aż po pewnym czasie całkowicie blokuje przepływ wody.

    Z tego wynikają różne awarie, jak np.:

    Pamiętaj, że im więcej kamienia znajduje się w ekspresie, tym czas zaparzania kawy jest zdecydowanie dłuższy. Zanieczyszczenie wpływa ponadto na smak napoju.

    Wiedz, że to nie jedyne konsekwencje zanieczyszczonego ekspresu. Duże ilości brudu oraz zaniedbywanie pielęgnacji skracają żywotność sprzętu, zwiększając ryzyko awarii. Jedyna droga, by tego uniknąć, to regularne mycie i dbanie o urządzenie każdego dnia.

    Jak dbać o ekspres?

    Pamiętaj o codziennej pielęgnacji, a więc m.in. czyszczeniu dysz do spieniania, opróżnianiu tacki ociekowej i pojemnika na fusy. Regularnie odkamieniaj sprzęt i włączaj program czyszczący. Staraj się opróżniać pojemnik na wodę, gdy wiesz, że nie zaparzysz kawy w ciągu następnych kilku godzin. Stosuj się ponadto do zaleceń producenta zawartych w instrukcji.

    Prawidłowa konserwacja zapewnia bezawaryjne działanie ekspresu, ale nie tylko. To również gwarancja wyjątkowego smaku i aromatu zaparzonej kawy.

    Jak dbać o urządzenie, żeby posłużyło Ci przez wiele lat i oferowało pyszny napój każdego dnia? Poznaj kilka podstawowych zasad!

    1. Zanim użyjesz ekspresu, najpierw przeczytaj instrukcję obsługi – nie lekceważ tego kroku, nawet jeśli wydaje Ci się trywialny. W instrukcji znajdziesz przydatne wskazówki producenta dotyczące konserwacji, obsługi oraz użytkowania sprzętu. Warto je znać, by prawidłowo przyrządzać kawę i nie przyczynić się do powstawania awarii.
    2. Nie zaniedbuj codziennej pielęgnacji ekspresu – po każdym zaparzeniu kawy z mlekiem wycieraj wężyk do spieniania. Pamiętaj, by zawsze wieczorem opróżnić i umyć pod bieżącą wodą tackę ociekową oraz pojemnik na fusy. Znaczenie, w tym także estetyczne, ma wygląd obudowy ekspresu. Żeby sprzęt ładnie się prezentował, przecieraj go zwilżoną ściereczką. Nie zostawiaj w pojemniku wody, jeśli przez kilka godzin nie będziesz korzystać ze sprzętu. Stosuj również filtry zatrzymujące osad i kamień.
    3. Regularnie uruchamiaj program czyszczący i odkamienianie – zabrudzony i zakamieniony ekspres nie zapewni Ci higienicznego zaparzania kawy. To także siedlisko do rozwoju bakterii i pleśni. Na automatyczne czyszczenie decyduj się raz na cztery tygodnie. Z kolei odkamienianie przeprowadzaj co trzy miesiące.

    Przeczytaj też: Jak odpowietrzyć ekspres do kawy?

    Oceń publikację
    [Głosy: 1 Średnia: 5]
    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments