Jeżeli Twój piekarnik nierówno piecze, cały Twój wysiłek pójdzie na marne. Nie zrealizujesz dobrze danego przepisu kulinarnego. Tym bardziej prędko się dowiedz, dlaczego tak jest i co z tym zrobić. Potrzebną wiedzę znajdziesz tuż poniżej.

Jeżeli Twój piekarnik nierówno piecze, cały Twój wysiłek pójdzie na marne. Nie zrealizujesz dobrze danego przepisu kulinarnego. Tym bardziej prędko się dowiedz, dlaczego tak jest i co z tym zrobić. Potrzebną wiedzę znajdziesz tuż poniżej.
Spis treści:
Jeśli piekarnik Amica, Bosch, Electrolux czy też inny nierówno piecze, być może winowajcą jest wentylator termoobiegu. To element zapewniający odpowiednią cyrkulację powietrza i temperatury.
Przyczyną mogą być odczepione konektory lub awaria całego silnika. W zależności od rodzaju usterki taką część naprawisz lub wymienisz na nową.
To jedna z najczęstszych przyczyn awarii piekarnika, w tym tego, że nierówno piecze. Grzałka jest najbardziej obciążona podczas pracy urządzenia. Nic więc dziwnego, że często są z nią problemy.
Sprawna grzałka ma mocno czerwony kolor. Nie zauważysz też na niej pęcherzyków ani innych uszkodzeń. Nie masz pewności, czy część działa prawidłowo? Sprawdź miernikiem jej ciągłość i w razie konieczności wymień na nową.
Choć termostat w piekarniku nie jest duży, to mimo wszystko często doprowadza do wielu awarii. Część ta uruchamia oraz kończy pracę grzałki w odpowiednim momencie.
Zepsuty termostat to częsta przyczyna nierównego pieczenia w piekarnikach Amica lub innych marek.
Jak sprawdzić, czy element działa prawidłowo?
Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Do środka wstaw przesypany do foremki cukier i zwiększ temperaturę do 185. Jeśli cukier zacznie się karmelizować, termostat działa prawidłowo. W innym wypadku element wymaga wymiany.
Masz dość awarii swojego piekarnika? Porozglądaj się za nowym:
Część ta działa pojedynczo lub z innymi grzałkami znajdującymi się wewnątrz piekarnika. Jak wiesz, termoobieg w piekarniku dba o równomierny rozkład powietrza wewnątrz komory. Dlatego uszkodzona grzałka często jest przyczyną nierównego pieczenia.
Nową część przykręć do obudowy. Zamontuj kratkę od wentylatora i przykręć wszystkie śruby. Z tyłu urządzenia podłącz wsuwki oraz uziemienie. Grzałkę przykręć do obudowy piekarnika. Całość zabezpiecz tylną blachą, którą w ostatnim etapie czynności również dokładnie zamocuj.
Wydaje Ci się, że to mało prawdopodobne? Być może, ale zdarza się w wyjątkowych sytuacjach. Wkładając ciasto do piekarnika, często spieszysz się do innych obowiązków. Nie zawsze sprawdzasz wybrane ustawienia, a to duży błąd.
Jeśli piekarnik Whirlpool lub innego producenta jest całkiem sprawny, a mimo to wyciągasz surowy sernik, zerknij na ustawioną temperaturę.
Piekarnik Gorenje, Samsung, Beko bądź innego producenta nierówno piecze? Czasami wynika to z błahego powodu, jak np. ustawienie formy za wysoko lub za nisko. Skontroluj, czy ciasto lub potrawa znajduje się na właściwym poziomie.
To najczęstsza przyczyna, kiedy wypieki mają przypaloną górę i surowy spód. W takiej sytuacji nie masz wyjścia, musisz wymienić dolną grzałkę, która pewnie się przepaliła.
Dlaczego piekarnik nierówno piecze? Najczęściej przez awarię wentylatora, grzałki lub termostatu. Czasem wynika to także z mniej technicznych przyczyn, np. blachy na nieodpowiednim poziomie czy źle ustawionej temperatury.
Większość usterek da się samodzielnie usunąć. Rzecz jasna w tych wymagających demontażu części możesz poprosić o pomoc specjalistę, to żadna ujma.
Pozostałe poradniki o awariach i problemach z piekarnikiem:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.