Jeżeli Twój piekarnik nierówno piecze, cały Twój wysiłek pójdzie na marne. Nie zrealizujesz dobrze danego przepisu kulinarnego. Tym bardziej prędko się dowiedz, dlaczego tak jest i co z tym zrobić. Potrzebną wiedzę znajdziesz tuż poniżej.
Zepsuty silnik wentylatora termoobiegu
Jeśli piekarnik Amica, Bosch, Electrolux czy też inny nierówno piecze, być może winowajcą jest wentylator termoobiegu. To element zapewniający odpowiednią cyrkulację powietrza i temperatury.
Przyczyną mogą być odczepione konektory lub awaria całego silnika. W zależności od rodzaju usterki taką część naprawisz lub wymienisz na nową.
- Rozwiązanie: Użyj multimetru, by sprawdzić ciągłość wentylatora. Szumiący silnik wymaga jedynie lekkiego poruszenia wału. Jeśli doszło do całkowitego uszkodzenia, wentylator w ogóle nie będzie się obracał. Wyciągnij wtedy wtyczkę od zasilania i zdemontuj tylną kratkę. Odłącz przewody, delikatnie złap zaczep silnika i lekko obróć w lewo, by go wyciągnąć. Zamontuj nowy silnik i podłącz konektory.
Ranking piekarników do zabudowy – zwycięzca
Spalona grzałka
To jedna z najczęstszych przyczyn awarii piekarnika, w tym tego, że nierówno piecze. Grzałka jest najbardziej obciążona podczas pracy urządzenia. Nic więc dziwnego, że często są z nią problemy.
Sprawna grzałka ma mocno czerwony kolor. Nie zauważysz też na niej pęcherzyków ani innych uszkodzeń. Nie masz pewności, czy część działa prawidłowo? Sprawdź miernikiem jej ciągłość i w razie konieczności wymień na nową.
- Rozwiązanie: Odłącz piekarnik od prądu. Za pomocą śrubokręta zdejmij tylną pokrywę. Wymontuj uszkodzoną część, ostrożnie odłącz od niej przewody. Pamiętaj, żeby nie uszkodzić wełny izolacyjnej. Nową grzałkę umieść we właściwym miejscu i podłącz do niej wszystkie konektory. Upewnij się, że wszystko jest w porządku i na końcu przykręć blachę piekarnika.
Awaria termostatu
Choć termostat w piekarniku nie jest duży, to mimo wszystko często doprowadza do wielu awarii. Część ta uruchamia oraz kończy pracę grzałki w odpowiednim momencie.
Zepsuty termostat to częsta przyczyna nierównego pieczenia w piekarnikach Amica lub innych marek.
Jak sprawdzić, czy element działa prawidłowo?
Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Do środka wstaw przesypany do foremki cukier i zwiększ temperaturę do 185. Jeśli cukier zacznie się karmelizować, termostat działa prawidłowo. W innym wypadku element wymaga wymiany.
- Rozwiązanie: To trochę skomplikowana naprawa, zwłaszcza kiedy nie masz za dużego doświadczenia w tego typu kwestiach. W takiej sytuacji najlepiej poprosić o pomoc fachowca, który rozwiąże problem i wymieni uszkodzony element.
Masz dość awarii swojego piekarnika? Porozglądaj się za nowym:
- Ranking piekarników do zabudowy
- Ranking piekarników parowych
- Ranking piekarników z mikrofalą
- Mini piekarnik wolnostojący ranking
Niesprawna grzałka termoobiegu
Część ta działa pojedynczo lub z innymi grzałkami znajdującymi się wewnątrz piekarnika. Jak wiesz, termoobieg w piekarniku dba o równomierny rozkład powietrza wewnątrz komory. Dlatego uszkodzona grzałka często jest przyczyną nierównego pieczenia.
- Rozwiązanie: Zdemontuj blachę piekarnika. Przy pomocy płaskiego klucza odkręć śruby mocujące grzałkę. Wypnij wsuwki i odłącz uziemienie. Teraz otwórz drzwiczki urządzenia i zdemontuj osłonę wentylatora. Odkręć jeszcze jedną śrubę, by wyjąć grzałkę.
Nową część przykręć do obudowy. Zamontuj kratkę od wentylatora i przykręć wszystkie śruby. Z tyłu urządzenia podłącz wsuwki oraz uziemienie. Grzałkę przykręć do obudowy piekarnika. Całość zabezpiecz tylną blachą, którą w ostatnim etapie czynności również dokładnie zamocuj.
Źle ustawiona temperatura
Wydaje Ci się, że to mało prawdopodobne? Być może, ale zdarza się w wyjątkowych sytuacjach. Wkładając ciasto do piekarnika, często spieszysz się do innych obowiązków. Nie zawsze sprawdzasz wybrane ustawienia, a to duży błąd.
Jeśli piekarnik Whirlpool lub innego producenta jest całkiem sprawny, a mimo to wyciągasz surowy sernik, zerknij na ustawioną temperaturę.
- Rozwiązanie: Za każdym razem, kiedy włączasz piekarnik, sprawdzaj stopnie Celsjusza. Nie wkładaj ciasta do nienagrzanego urządzenia. To, ile nagrzewa się piekarnik, i tak nie trwa zbyt długo. W przypadku ciekawskich maluchów polecam używać blokady rodzicielskiej.
Ustawienie blachy na złym poziomie
Piekarnik Gorenje, Samsung, Beko bądź innego producenta nierówno piecze? Czasami wynika to z błahego powodu, jak np. ustawienie formy za wysoko lub za nisko. Skontroluj, czy ciasto lub potrawa znajduje się na właściwym poziomie.
- Rozwiązanie: Blachę najlepiej umieszczaj na środku komory. Jeśli położysz ją za wysoko, to góra wypieku będzie mocno zarumieniona, a dolna część się nie dopiecze.
- Dodatkowa porada: W przypadku ciast (szczególnie drożdżowych) lepiej zrezygnuj z termoobiegu.
Przepalona dolna grzałka
To najczęstsza przyczyna, kiedy wypieki mają przypaloną górę i surowy spód. W takiej sytuacji nie masz wyjścia, musisz wymienić dolną grzałkę, która pewnie się przepaliła.
- Rozwiązanie: Na samym początku odłącz urządzenie od zasilania. Użyj śrubokręta i zdemontuj tylną blachę piekarnika. Delikatnie usuń izolację i odepnij przewody. Jeśli robisz to po raz pierwszy, wykonaj pomocnicze zdjęcia, które ułatwią Ci późniejsze podłączenia. Na miejscu starej grzałki umieść nową. Przykręć konektory (spójrz na zdjęcia) oraz połóż izolację w pierwotnym miejscu. Zamontuj tylną blachę i podłącz piekarnik do prądu.
Podsumowanie
Dlaczego piekarnik nierówno piecze? Najczęściej przez awarię wentylatora, grzałki lub termostatu. Czasem wynika to także z mniej technicznych przyczyn, np. blachy na nieodpowiednim poziomie czy źle ustawionej temperatury.
Większość usterek da się samodzielnie usunąć. Rzecz jasna w tych wymagających demontażu części możesz poprosić o pomoc specjalistę, to żadna ujma.
Pozostałe poradniki o awariach i problemach z piekarnikiem:
- Piekarnik nie grzeje
- Piekarnik buczy lub głośno chodzi
- Dym z piekarnika
- Piekarnik przypala od dołu lub góry
- Piekarnik nie trzyma temperatury
- Piekarnik nie dopieka
- Piekarnik nie chce się włączyć