W tekście znajdują się m.in. linki afiliacyjne do sklepów ze sprzętem. Otrzymuję prowizję od każdego zakupu dokonanego po kliknięciu w link. Współpracuję z sieciami afiliacyjnymi. Szczegóły w regulaminie.

Piekarnik nierówno piecze – Przyczyny i rozwiązania

Łukasz Proszek
Komentarze:  0

Jeżeli Twój piekarnik nierówno piecze, cały Twój wysiłek pójdzie na marne. Nie zrealizujesz dobrze danego przepisu kulinarnego. Tym bardziej prędko się dowiedz, dlaczego tak jest i co z tym zrobić. Potrzebną wiedzę znajdziesz tuż poniżej.

Piekarnik nierówno piecze - Przyczyny i rozwiązania

Spis treści:

    Zepsuty silnik wentylatora termoobiegu

    Jeśli piekarnik Amica, Bosch, Electrolux czy też inny nierówno piecze, być może winowajcą jest wentylator termoobiegu. To element zapewniający odpowiednią cyrkulację powietrza i temperatury.

    Przyczyną mogą być odczepione konektory lub awaria całego silnika. W zależności od rodzaju usterki taką część naprawisz lub wymienisz na nową.

    • Rozwiązanie: Użyj multimetru, by sprawdzić ciągłość wentylatora. Szumiący silnik wymaga jedynie lekkiego poruszenia wału. Jeśli doszło do całkowitego uszkodzenia, wentylator w ogóle nie będzie się obracał. Wyciągnij wtedy wtyczkę od zasilania i zdemontuj tylną kratkę. Odłącz przewody, delikatnie złap zaczep silnika i lekko obróć w lewo, by go wyciągnąć. Zamontuj nowy silnik i podłącz konektory.

    Ranking piekarników do zabudowy – zwycięzca

    Electrolux EOE7P31Z

    Spalona grzałka

    To jedna z najczęstszych przyczyn awarii piekarnika, w tym tego, że nierówno piecze. Grzałka jest najbardziej obciążona podczas pracy urządzenia. Nic więc dziwnego, że często są z nią problemy.

    Sprawna grzałka ma mocno czerwony kolor. Nie zauważysz też na niej pęcherzyków ani innych uszkodzeń. Nie masz pewności, czy część działa prawidłowo? Sprawdź miernikiem jej ciągłość i w razie konieczności wymień na nową.

    • Rozwiązanie: Odłącz piekarnik od prądu. Za pomocą śrubokręta zdejmij tylną pokrywę. Wymontuj uszkodzoną część, ostrożnie odłącz od niej przewody. Pamiętaj, żeby nie uszkodzić wełny izolacyjnej. Nową grzałkę umieść we właściwym miejscu i podłącz do niej wszystkie konektory. Upewnij się, że wszystko jest w porządku i na końcu przykręć blachę piekarnika.

    Awaria termostatu

    Choć termostat w piekarniku nie jest duży, to mimo wszystko często doprowadza do wielu awarii. Część ta uruchamia oraz kończy pracę grzałki w odpowiednim momencie.

    Zepsuty termostat to częsta przyczyna nierównego pieczenia w piekarnikach Amica lub innych marek.

    Jak sprawdzić, czy element działa prawidłowo?

    Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Do środka wstaw przesypany do foremki cukier i zwiększ temperaturę do 185. Jeśli cukier zacznie się karmelizować, termostat działa prawidłowo. W innym wypadku element wymaga wymiany.

    • Rozwiązanie: To trochę skomplikowana naprawa, zwłaszcza kiedy nie masz za dużego doświadczenia w tego typu kwestiach. W takiej sytuacji najlepiej poprosić o pomoc fachowca, który rozwiąże problem i wymieni uszkodzony element.

    Masz dość awarii swojego piekarnika? Porozglądaj się za nowym:


    Niesprawna grzałka termoobiegu

    Część ta działa pojedynczo lub z innymi grzałkami znajdującymi się wewnątrz piekarnika. Jak wiesz, termoobieg w piekarniku dba o równomierny rozkład powietrza wewnątrz komory. Dlatego uszkodzona grzałka często jest przyczyną nierównego pieczenia.

    • Rozwiązanie: Zdemontuj blachę piekarnika. Przy pomocy płaskiego klucza odkręć śruby mocujące grzałkę. Wypnij wsuwki i odłącz uziemienie. Teraz otwórz drzwiczki urządzenia i zdemontuj osłonę wentylatora. Odkręć jeszcze jedną śrubę, by wyjąć grzałkę.

    Nową część przykręć do obudowy. Zamontuj kratkę od wentylatora i przykręć wszystkie śruby. Z tyłu urządzenia podłącz wsuwki oraz uziemienie. Grzałkę przykręć do obudowy piekarnika. Całość zabezpiecz tylną blachą, którą w ostatnim etapie czynności również dokładnie zamocuj.

    Źle ustawiona temperatura

    Wydaje Ci się, że to mało prawdopodobne? Być może, ale zdarza się w wyjątkowych sytuacjach. Wkładając ciasto do piekarnika, często spieszysz się do innych obowiązków. Nie zawsze sprawdzasz wybrane ustawienia, a to duży błąd.

    Jeśli piekarnik Whirlpool lub innego producenta jest całkiem sprawny, a mimo to wyciągasz surowy sernik, zerknij na ustawioną temperaturę.

    • Rozwiązanie: Za każdym razem, kiedy włączasz piekarnik, sprawdzaj stopnie Celsjusza. Nie wkładaj ciasta do nienagrzanego urządzenia. To, ile nagrzewa się piekarnik, i tak nie trwa zbyt długo. W przypadku ciekawskich maluchów polecam używać blokady rodzicielskiej.

    Planujesz zakupy sprzętu do domu? Sprawdź promocje w zaufanych sklepach!

    Ustawienie blachy na złym poziomie

    Piekarnik Gorenje, Samsung, Beko bądź innego producenta nierówno piecze? Czasami wynika to z błahego powodu, jak np. ustawienie formy za wysoko lub za nisko. Skontroluj, czy ciasto lub potrawa znajduje się na właściwym poziomie.

    • Rozwiązanie: Blachę najlepiej umieszczaj na środku komory. Jeśli położysz ją za wysoko, to góra wypieku będzie mocno zarumieniona, a dolna część się nie dopiecze.
    • Dodatkowa porada: W przypadku ciast (szczególnie drożdżowych) lepiej zrezygnuj z termoobiegu.

    Przepalona dolna grzałka

    To najczęstsza przyczyna, kiedy wypieki mają przypaloną górę i surowy spód. W takiej sytuacji nie masz wyjścia, musisz wymienić dolną grzałkę, która pewnie się przepaliła.

    • Rozwiązanie: Na samym początku odłącz urządzenie od zasilania. Użyj śrubokręta i zdemontuj tylną blachę piekarnika. Delikatnie usuń izolację i odepnij przewody. Jeśli robisz to po raz pierwszy, wykonaj pomocnicze zdjęcia, które ułatwią Ci późniejsze podłączenia. Na miejscu starej grzałki umieść nową. Przykręć konektory (spójrz na zdjęcia) oraz połóż izolację w pierwotnym miejscu. Zamontuj tylną blachę i podłącz piekarnik do prądu.

    Podsumowanie

    Dlaczego piekarnik nierówno piecze? Najczęściej przez awarię wentylatora, grzałki lub termostatu. Czasem wynika to także z mniej technicznych przyczyn, np. blachy na nieodpowiednim poziomie czy źle ustawionej temperatury.

    Większość usterek da się samodzielnie usunąć. Rzecz jasna w tych wymagających demontażu części możesz poprosić o pomoc specjalistę, to żadna ujma.

    Pozostałe poradniki o awariach i problemach z piekarnikiem:

    Oceń publikację
    [Głosy: 2 Średnia: 5]

    Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.

    Subscribe
    Powiadom o
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments