Gdy lodówka się nie wyłącza, pracując non stop, naraża Cię na wyższe opłaty za prąd czy zmarnowanie żywności. Jak zlokalizować i szybko zażegnać ten problem? W poniższym poradniku omawiam wszystkie możliwe przyczyny wraz z rozwiązaniami!

Gdy lodówka się nie wyłącza, pracując non stop, naraża Cię na wyższe opłaty za prąd czy zmarnowanie żywności. Jak zlokalizować i szybko zażegnać ten problem? W poniższym poradniku omawiam wszystkie możliwe przyczyny wraz z rozwiązaniami!
Spis treści:
Widzisz, że lodówka się nie wyłącza i ciągle znajduje się w trybie pracy? Przyczyną może być nieprawidłowa dbałość o sprzęt i związane z tym zabrudzenie zwojów skraplacza.
Pomimo wzmożonej pracy urządzenie nie jest w stanie optymalnie schłodzić znajdującej się w nim żywności i zapewnić jej prawidłową temperaturę.
Lodówka będzie cały czas intensywnie pracować przy słabej szczelności drzwi. Musisz wiedzieć, że nawet najmniejsza szpara powoduje przedostanie się do wnętrza komory ciepłego powietrza.
A skoro do chłodziarko-zamrażarki trafia nagrzane powietrze z zewnątrz, przestanie się ona wyłączać. Czujniki będą ciągle dążyły do tego, aby zbić skok temperatury, chroniąc Twoje pożywienie przed zepsuciem się.
Najczęstszą przyczyną problemu okazuje się niesprawna uszczelka. Jeśli w lodówce pojawi się za wysoka temperatura, to czujnik za każdym razem będzie informował o tym system chłodniczy.
Powodem ciągłej pracy urządzenia w pewnych przypadkach jest oblodzenie jego niektórych części. Przykładem jest czujnik temperatury odpowiadający za uruchamianie i wyłączanie układu chłodzenia.
Jeśli dostanie się do niego nawet najmniejsza ilość lodu, to jego praca nie będzie przebiegała prawidłowo. Czujnik nie rozpozna temperatury wewnątrz. Lodówka wówczas może pracować nieustannie lub wręcz odwrotnie – przestanie w ogóle się uruchamiać.
Masz dość awarii swojej lodówki i szukasz nowej? Wspomóż się moimi niezależnymi zestawieniami:
Jeśli lodówka cały czas pracuje i w ogóle się nie wyłącza, to przyczyną problemu może być uszkodzony moduł sterujący. Odpowiada on za prawidłową pracę systemu chłodzącego i grzałki rozgrzewającej.
Uruchomienie poszczególnych elementów w znacznym stopniu chroni urządzenie przed powstawaniem szronu na parowniku. Awaria modułu sterującego sprawia, że lodówka cały czas znajduje się w trybie wzmożonej pracy, a w jej komorze zaczyna pojawiać się lekkie oblodzenie.
Uszkodzenie termostatu to powszechna przyczyna nieprzerwanej pracy lodówki. Wada termostatu powoduje wzrost temperatury w lodówce i rozmrożenie żywności. Może też zamieniać cieknącą z niej wodę w lód.
W przypadku tej awarii lodówka cały czas podejmuje pracę, ponieważ nie może zapewnić znajdującym się w środku produktom optymalnej temperatury. Niekiedy wynika to z rozszczelnionego systemu chłodzącego i wycieku płynu.
Oczywiście sprzęt nadal schładza żywność, ale panująca wtedy temperatura ma wyższą wartość niż ustawiona. Zaobserwujesz wówczas cieknącą po tylnej ścianie wodę, a nawet odczujesz ciepło w zamrażarce, które będzie powodowało rozmrożenie produktów.
Niedobór czynnika chłodzącego może powodować rozszczelnienie lub awarię niektórych przewodów znajdujących się w lodówce.
Jak już wiesz, nowoczesne lodówki bez trudu wykrywają temperaturę w swoim wnętrzu, na bieżąco na nią reagując. Jeżeli coś ciągle ją zaburza, lodówka może pracować cały czas lub dużo dłużej, niż powinna. Wtedy zmarnuje sporo energii elektrycznej.
Na taki stan rzeczy wpływa zbyt bliska odległość od źródeł ciepła (np. piekarnik obok lodówki). Emitowane ciepło zaburzy pracę chłodziarko-zamrażarki.
Każda lodówka, bez względu na cenę i markę, pracuje w podobny sposób, dlatego też wydaje z siebie pewne brzęczenie. Jeśli w komorze pojawi się za wysoka temperatura, wówczas sprężarka rozpoczyna swoją pracę, czego efektem jest dziwny dźwięk.
Zazwyczaj lodówka uruchamia się co 45 minut, a jej praca trwa od 5 do 10 minut. Sytuacja wygląda nieco inaczej w przypadku nowego sprzętu i jego pierwszego uruchomienia oraz bezpośrednio po rozmrożeniu. Czas w takich przypadkach znacznie się wydłuża i wówczas praca urządzenia trwa od 30 do 45 minut.
Sprężarka nie zawsze jednak musi być załączona dokładnie w podanym przeze mnie odstępie czasowym. Na jej tryb pracy wpływa bowiem kilka innych czynników, do których zalicza się między innymi miejsce, w jakim stoi lodówka, temperatura w kuchni czy też ustawienia termostatu.
Jeśli w pobliżu lodówki znajduje się piekarnik, to wówczas temperatura w chłodziarce będzie nieco wyższa. Z tego względu oczywiste jest, że tryb pracy sprężarki będzie nie tylko wzmożony, ale również częstszy.
Dlaczego lodówka się nie wyłącza?
Przez zbyt wysoką temperaturę w jej wnętrzu, która wymusza ciągłą pracę. Najczęstsze powody to: zabrudzony skraplacz, nieszczelność drzwi, lód na czujniku temperatury, bliskość źródeł ciepła lub awarie modułu sterującego, termostatu bądź systemu chłodzącego.
Jak widzisz, uszkodzenia poszczególnych części urządzenia mogą pojawić się niezależnie od jego marki. W takich sytuacjach nie ma znaczenia, czy jest to lodówka Samsung, LG, Bosch, Electrolux, Beko, Amica czy Whirlpool.
Niektóre usterki po prostu spowodują ciągłą pracę agregatu, co będzie skutkowało koniecznością wezwania na pomoc fachowca. Z drugiej strony, są też przyczyny problemu, które łatwo i samodzielnie usuniesz. Dotyczy to np. wypoziomowania sprzętu, aby usunąć potencjalną nieszczelność drzwi.
Przeczytaj inne poradniki o awariach lodówki:
Wszystkie komentarze weryfikowane są przed publikacją. Zasady gromadzenia, weryfikacji i publikowania komentarzy znajdują się w regulaminie.